Български Националистически Форум

България и Българите => Български националисти => Topic started by: Panzerfaust on 01 March 2021, 11:03:36

Title: Една култура ли сме с руснаците?
Post by: Panzerfaust on 01 March 2021, 11:03:36
Понеже българските русофили винаги квичат, че с руснаците сме една кръв и една култура, че те поради тази близост са ни освободили и сега, а ние вместо да си гледаме собствения интерес, трябва да сме нещо като Луганската народна република, нека развием тази тема. Тя се е засягала периодично в стария и новия форум, но да съберем нещата и тук.

Отсега казвам, че искам дискусия и всеки да си казва честно мнението, цензура в темата няма да има.

И така, започвам аз...

Първо, за едната кръв. Това е очевидна глупост, и всеки който малко разбира от генетика и физическа антропология, е наясно колко нелепо е това. Разбира се, имаме частична "обща кръв" с руснаците, доколкото имаме обща кръв с всички европейски народи - в митохондриалната ДНК по майчина линия и в общи хаплогрупи по бащина на всички европейци има едни поне 30% съвпадение. Това количество обаче е недостатъчно, за да говорим за истинска генетична близост. Всъщност с руснаците сме толкова близки, колкото и с поляците или словаците. Част от предците ни са общи, но различната историческа съдба и географско положение прави много различен етногенезиса ни. Голяма генетична близост имаме доказано с близките до нас географски популации от южна Румъния, Сърбия, днешна Северна Македония, северна Гърция, също така Унгария и определени зони от централна Италия.

Второ, за общата култура. Русофилите наблягат на Православието и близките езици като фактор за обща култура. Хънтингтън също ни обособява като единна православна цивилизация. Религията наистина е фактор за единна култура, но не винаги, особено при много големи различия в етногенезиса. Мексико, Филипините и Франция са католически страни, но имат твърде малко общо в културен план. Египетските копти или етиопците имат църкви, които макар и миафизитски, във всичко друго се припокриват на 100% с останалите православни, но културно са много далеч от нас. Грузинците са истински православни, но също са твърде далеч от нас и много по-близко по мантатилет до останалите кавказки народи, вкл. и мюсюлманските. По подобен начин стоят нещата и с руснаците. Говоря за народната култура, а не това което виждат кабинетни учени на хиляди километри оттук или мокрите русофилски блянове. Общувал съм много с руснаци и мога да кажа, че сме наистина много различни. Дори нямаме общи народни празници, имаме различен бит, архитектура, кухня. Всъщност поляците са много по-близки от нас с руснаците - почти 1:1 са, ако и да са католици. Нашите близки народи като култура отново са близките ни сърби и румънци. С гърците и турците също сме много различни.

Трето за Освобождението. Само казвам един факт - нашата "освободителка" едва 7 години по-късно беше най-напиращата да се възстанови статуквото след Съединението. Интересно, когато руснаците счетоха, че не им е по интереса, колко бързо станаха стожери на териториалната цялост на Османската империя?
Title: Re: Една култура ли сме с руснаците?
Post by: Шишман on 01 March 2021, 14:42:57
Да една култура сме . В основата ни нашата култура е еднаква с руската и това идва от православната вяра. Естествено имаме разни различия в следствие на различната история на всеки един от двата народа. То не случайно най-много смесени бракове имаме именно с руснаци, а не с други. Та в основите ни и тяхната и нашата култура са еднакви. После вече има разни отклонения но не кой знае какви. На практика сме една цивилизация - православната, византийска, и т.н.
Харесва или не на някои хора, това е положението.
Това за поляците и руснаците, че са близки не го вярвам.
Title: Re: Една култура ли сме с руснаците?
Post by: Panzerfaust on 01 March 2021, 18:20:00
Най-много смесени бракове имаме с руснаците не защото сме една култура, а защото животът в СССР беше толкова мизерен, че всяка рускиня си мечтае да избяга, а най-лесният път към това е чрез женитба. Лично съм говорил с рускиня и украинка, дошли съответно 70-те и 80-те в България и двете единодушно заявяват, че са се чувствали все едно са "на Запад". Тези смесени бракове започват след десталинизацията на Хрушчов, преди това при Сталин брак с чужденец се е сключвал много трудно, практически невъзможно. Няма да говоря и за моралните "качества" на съветските жени - алкохолизъм и разврат, както и за бързата им амортизация - на 20 красиви, на 40 разплути лелки. Отделно рускините харесваха и цигани - няма български циганин, работещ в Коми, който да не си е взел рускиня за жена.
С много по-близките ни сърби и "македонци" например няма такива бракове, просто защото Титовият комунизъм се развиваше отделно. Освен това, стандартът на живот в Югославия беше по-висок.
Ако рускините не бяха бедни, алкохолизирани и ако не бяха курви по природа, нямаше да се женят толкова лесно за чужденци за едното нищо. Но те са.

А за поляците - запознай се с поляци, същите са като руснаците, пияници и скандалджии. Разбира се, поляците имат и сериозен културен елит, не са чак такива деграданти като руснаците.
Title: Re: Една култура ли сме с руснаците?
Post by: Шишман on 01 March 2021, 19:17:45
По принцип не ми се влиза в спорове понеже противниците на руското са силно повлияни по начало от идеологии и политика и няма смисъл да се губи време да се обяснява и спори. На черното викат бяло и обратното и така.
Quote from: Panzerfaust on 01 March 2021, 18:20:00Най-много смесени бракове имаме с руснаците не защото сме една култура, а защото животът в СССР беше толкова мизерен, че всяка рускиня си мечтае да избяга, а най-лесният път към това е чрез женитба.
Да но това продължава и в днешни дни. Даже тука в Италия има доста българи дето са се събрали с рускини. Та не е заради, някаква изгода. Даже съм забелязал че поначало българите приемат без особени възражения бракове само с руснаци или украинци, които обаче са си руснаци. Като чуят-чуеме че някой е женен да човек от друга народност и някак си не го приемаме. Не знам, защо е така, но е така.


 
Quote from: Panzerfaust on 01 March 2021, 18:20:00Няма да говоря и за моралните "качества" .
Те в момента са руски жени. Един роднина се ожени за рускиня и тя е наистина , много свестна, а и образована. Естествено има и много боклуци и съм виждал доста такива. Моралът им като цяло обаче не е толкова зле, но ако са станали поклонници на запада, е друга работа.

Quote from: Panzerfaust on 01 March 2021, 18:20:00А за поляците - запознай се с поляци, същите са като руснаците, пияници и скандалджии. Разбира се, поляците имат и сериозен културен елит, не са чак такива деграданти като руснаците.
Вярвай ми познавам доста повече поляци от тебе. Още от дете ги познавам и тогава нямаха нищо общо с руснаците.  Тогава познавах и много руснаци, даже и кубинци, но тия са друга тема. И ги познавах поляците и руснаците , така от близо, както не вярвам да познаваш ти някого така. Нещо не им беше на ред на поляците и си личеше.  Те и руснаците ми изглеждаха особени, ама не чак толкова колкото поляците .
Title: Re: Една култура ли сме с руснаците?
Post by: Panzerfaust on 01 March 2021, 19:25:32
Quote from: Шишман on 01 March 2021, 19:17:45Даже тука в Италия има доста българи дето са се събрали с рускини.
Глупаци винаги е имало и ще има.

Quote from: Шишман on 01 March 2021, 19:17:45Вярвай ми познавам доста повече поляци от тебе. Още от дете ги познавам и тогава нямаха нищо общо с руснаците. И ги познавах така от близо, както не вярвам да познаваш ти някого така. Нещо не им беше на ред и си личеше.
Не ти вярвам, защото не знаеш аз къде съм бил и какво съм правил.
Само ще те светна, че първият ми братовчед е женен за полякиня.
За мен поляците са много подобни на руснаците, разбира се, все пак са по-добре, те ония са ужас.

Живял съм и с руснаци като студент в Студентски град, те бяха уж бесарабски българи официално, но тези от Одеса си бяха чисти руснаци. Още първата седмица си казах, че и най-долните цигани при нас не са толкова зле.
Title: Re: Една култура ли сме с руснаците?
Post by: Шишман on 01 March 2021, 19:41:58
Да всички българи, дето са с рускини  са глупаци, щото не са с италианки Ха-ха. Не виждам, нищо глупаво в това да са с рускиня или украинка, даже е доста по-умно от това да са с някоя от запада. Пък и ги познавам, някои от тия хора и не бях забелязал да са глупаци.
Ами за поляците, няма да говоря повече, казах ти - не ме разбра. Познаваш една полякиня, аз от дете познавах, много поляци, а не един, както и много руснаци.
Къде е Бесарабия, къде е Русия ? Както казах, няма смисъл да се спори и пише по тоя въпрос. Те и българите около 80% са русофили и няма как да го промениш. Та няма и смисъл да се напъваш.
Аз лично не харесвам руснаците понеже по ми харесват българските неща, ама не съм и за запада, където нещата са наистина, много зле. Пък и на руснак дори и луд бих се доверил , ама на западняк никога. Даже тука имах възможност на Сан Сиро докато работех там да опозная и доста руснаци и украинци. Имаше и боклуци, но бяха малко. 3а сметка на това видях наистина много свестни от тях, ама много.
Title: Re: Една култура ли сме с руснаците?
Post by: Panzerfaust on 01 March 2021, 20:01:18
1. Да си вземеш жена рускиня е едно от най-глупавите неща на света, съжалявам, но е така.
2. Не познавам само една полякиня.
3. Не Бесарабия, а "бесарабски българи". Под това понятие обикновено се наричат българите от СССР. Само че, тия от Одеса не бяха българи, а руснаци. Кое не е ясно?
4. Най-простите българи харесват руснаците.
Title: Re: Една култура ли сме с руснаците?
Post by: Шишман on 01 March 2021, 21:45:37
Quote from: Panzerfaust on 01 March 2021, 20:01:181. Да си вземеш жена рускиня е едно от най-глупавите неща на света, съжалявам, но е така.


4. Най-простите българи харесват руснаците.

Хм, не мисля така. Видял съм доста и :жена от запада е едно от най-глупавите неща на света!
Явно не познаваш българите. По начало харесваме първо нашето, и после евентуално руснаците и до тука, нито крачка напред. 3ащо е така не знам, но е така. Лично аз ще продължа и за напред да се доверявам на руснаци или украинци, а не на италианци, румънци или други там, негри, араби и т.н. Нека е глупаво, ама работата ми е такава че трябва да внимавам и така. Нека е глупаво , ама когато някой е свестен ще го смятам за такъв дори според тебе да е много-глупаво . В крайна сметка не ме интересуват глупавите расови теории на запада.
Title: Re: Една култура ли сме с руснаците?
Post by: Шишман on 01 March 2021, 22:05:22
Panzerfaust
Тая битка не можеш да я спечелиш никога.
Сега е демокрация, можеш да си вземеш, каквато искаш жена, да мислиш, каквото си искаш за женените за рускини и да смяташ, за каквито си искаш: тия които харесват руснаците. Както казваше един тип в бара, където работя, ама сега не работя, заради вируса - " всеки има право и да не харесва, това, което не му харесва".
Title: Re: Една култура ли сме с руснаците?
Post by: Panzerfaust on 01 March 2021, 22:16:37
Quote from: Шишман on 01 March 2021, 22:05:22Panzerfaust
Тая битка не можеш да я спечелиш никога.
Сега е демокрация, можеш да си вземеш, каквато искаш жена, да мислиш, каквото си искаш за женените за рускини и да смяташ, за каквито си искаш: тия които харесват руснаците. Както казваше един тип в бара, където работя, ама сега не работя, заради вируса - " всеки има право и да не харесва, това, което не му харесва".
Никаква битка не искам да печеля.
Темата е дали сме една култура с руснаците и ти заби кой за кого се женил. Само че за тези женитби си има причини, а със сърбите, които са ни много по-близки във всяко едно отношение, толкова смесени бракове няма.
Всеки е свободен да си взема каквато си иска жена, познавам даже такива, които си взеха циганки. Да, гнусно е, но в днешно време се случва.  За теб сигурно, ако са православни, няма проблем. За мен обаче има.
Title: Re: Една култура ли сме с руснаците?
Post by: Шишман on 01 March 2021, 22:39:06
Еми тая битка на темата за нея говоря.
Една култура сме. Някога насаждана от  нас на тях, после те на нас и така. Даже техният, съвременен език е по-близък от нашият сегашен до старобългарският. Има естествено разлики, ама то от едно село на друго има разлики. Даже и запада смята че сме една култура. Няма да ти хареса, ама и за напред ще си останем една култура. Отстъплението от българщината свърши и сега даже сме в настъпление, което значи че няма да възприемем западната култура никога. Между другото, няма друг народ на света, който да се възражда така, както нас. При руснаците за сега има все още отстъпление, ама предполагам ще успеят да го преодолеят и да започнат и те възраждане. Може просто да го видят от нас и тогава на запада ще им се разплачат майките, особено на сатанинският им елит.
Title: Re: Една култура ли сме с руснаците?
Post by: Шишман on 08 March 2021, 21:26:31
Картината казва ясно дали сме една култура. Да имаме различия, но в основите ни сме две еднакви култури.


(https://i.postimg.cc/SQTKmHpk/000000000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/9z92p8Mn)
Title: Re: Една култура ли сме с руснаците?
Post by: Panzerfaust on 08 March 2021, 21:41:27
Картината е мократа полюция на някой рубладжия.
Title: Re: Една култура ли сме с руснаците?
Post by: Hatshepsut on 08 March 2021, 22:23:08
Quote from: Panzerfaust on 08 March 2021, 21:41:27Картината е мократа полюция на някой рубладжия.


Виждал съм подобни рубладжийски полюции, представящи идиличните отношения между Русия и Украйна, които обаче нямат нищо общо с реалността...

(https://i.postimg.cc/BbK6FwWc/dy6tu-Bmspys.jpg)

Забелязал съм, че българските русофили яростно отричат идентичността на украинската нация и естествено подкрепят руската експанзия в Украйна. Интересно как биха реагирали интелигентните украинци, ако им кажат, че са една кръв и една култура с руснаците?
Title: Re: Една култура ли сме с руснаците?
Post by: FELDMARSCHALL on 09 March 2021, 01:14:47
Той Мишока и негър/негърка би одобрил стига да е православен/православна и ще ги приеме като част от българския народ... :lol:
Впрочем в Африка има православни общности, да прочете повече за тях. По неговата логика и линия на разсъждение един негър православен ни е по-близък от българин католик/мюсюлманин, с когото имаме един бит и живеем заедно. Мишокова (анти)логика... :judge:
Title: Re: Една култура ли сме с руснаците?
Post by: Sturmmann Батбаянов on 09 March 2021, 03:48:03
Quote from: FELDMARSCHALL on 09 March 2021, 01:14:47Той Мишока и негър/негърка би одобрил стига да е православен/правослана и ще ги приеме като част от българския народ... :lol:
Впрочем в Африка има православни общности, да прочете повече за тях. По неговата логика и линия на разсъждение един негър православен ни е по-близък от българин католик/мюсюлманин, с когото имаме един бит и живеем заедно. Мишокова (анти)логика... :judge:
То това е същността на всяка религия общо взето. Аз затова съм против религиите.
Title: Re: Една култура ли сме с руснаците?
Post by: Шишман on 09 March 2021, 11:44:27
Quote from: Hatshepsut on 08 March 2021, 22:23:08Виждал съм подобни рубладжийски полюции, представящи идиличните отношения между Русия и Украйна, които обаче нямат нищо общо с реалността...Забелязал съм, че българските русофили яростно отричат идентичността на украинската нация и естествено подкрепят руската експанзия в Украйна. Интересно как биха реагирали интелигентните украинци, ако им кажат, че са една кръв и една култура с руснаците?
Тука - Италия : работех на стадиона Сан Сиро. Основната група и тая в която работех аз бяха украинци. Време за говорене имаше много, понеже нищо не правехме: ядене на семки и говоренепо 6-7 часа. Та ето какво забелязах. Първо украинците подкрепяха новият режим, за около година. После ги намразиха и не ги подкрепяха. Нямаха нищо против руснаците и между тях около 30% се смятаха за руснаци и бяха за опълченците. Отделно имаше и истински си руснаци и не се караха помежду си- нямаше и разлики между тях. За всички тях въобще не седеше въпроса дали са една кръв и култура с руснаците, те смятаха че са еднакви. Даже да минава времето ги занасях по-агресивните че са руснаци и са предатели и се палеха, ама нищо сериозно до каране не сме стигали никога. Антируски настроени да бяха около 3-4% останалите или бяха неутрални или про-руски, като последните бяха поне 30%. И руснаци и украинци обаче бяха много добри , като хора и много търпеливи. Даже ги обвинявах че са прекалено добри. Добри, ама ако ги ядосат ставаха доста зли и е по-добре човек да не ги ядосва. На мене ми викаха братушка и ме смятаха за един от тях. Често им обяснявах че нямам славянска кръв и не съм като тях, ама не го разбираха. Та за около 2г. по 5-6 пъти на месеца ги опознах доста добре.
Title: Re: Една култура ли сме с руснаците?
Post by: Шишман on 09 March 2021, 11:56:57
Quote from: FELDMARSCHALL on 09 March 2021, 01:14:47Той Мишока и негър/негърка би одобрил стига да е православен/правослана и ще ги приеме като част от българския народ... :lol:
Впрочем в Африка има православни общности, да прочете повече за тях. По неговата логика и линия на разсъждение един негър православен ни е по-близък от българин католик/мюсюлманин, с когото имаме един бит и живеем заедно. Мишокова (анти)логика... :judge:
Хм, не е точно така.
Тука има хора от  всякъде и всякакви религии. Виждал съм негри етиопци православни и не са лоши хора, с един даже сме приятели. Няма да чета повече за тях понеже аз съм българист и ме интересува да чета за българското не за чуждото. Българи католици не съм виждал и не познавам, освен един от старият форум, който сега в фейса се държи, като соросоид. Българи помаци обаче в казармата съм виждал , много и мнението ми за тях меко казано не е добро. Нямаме един бит с помаците, даже културно сме различни. Темата обаче беше за дали сме еднакви с руснаците.
______________________
Снимката я пуснах не за друго, а защото знаех че ще се раздвижите и започнете да пишете, понеже последните 2-3 дена форума беше позамрял. Иначе лично мене не ме интересува особено дали сме еднакви с руснаците или не, то и няма значение.
Title: Re: Една култура ли сме с руснаците?
Post by: FELDMARSCHALL on 09 March 2021, 19:29:10
Не се опитвай в типичен стил хлъзгаво да се измъкваш от неудобните теми и противоречия, в които влизаш. С българите мюсюлмани/католици имаме един бит, щото от векове живеем заедно, с негрите етиопци православни или други негри православни нищо друго не ни обвързва, нито бит/начин на живот нито друго. Това е същото като феновете да кажем на големите европейски отбори, които имат стотици милиони фенове по света от най-различни точки на света и общото свършва дотук. Пример арменец и азербайджанец или сърбин и албанец са фенове на Реал Мадрид, Байерн или друг голям отбор, общото свършва дотук и това трудно ще ги направи приятели. Еквивалентно стоят нещата  и с примера българин православен и етиопец православен. Толкова по въпроса.
Title: Re: Една култура ли сме с руснаците?
Post by: Лина on 09 March 2021, 20:15:20
Руската държава за разлика от България през съществуването си има изключителна самостоятелност и никакви външни фактори не са били пречка за нейното културно развитие. И при това положение като изключим военните песни, народните дрехи и кулинарията всичко в руската култура е ехо от чуждо влияние и заемки.  Разбира се по тяхно желание те сами викат западни архитекти, класическата музика в Русия се развива близо 3-4 века след като се е зародила и постепенно в Европа се измества от кабаретната музика, операта, драматургията и всичко друго вече е било измислено и се е копирало от тях.
И ние също сме гледали от някъде, нали, но това е нормално по отношение на изкуството, все пак 500 години сме били назад.
Така остава само да сравним фолклора. Нашия е безспорно автентичен и свръхбогат спрямо територията ни. Не си прилича с руския.
При нас славянските митологии някога играли ли са роля? Аз не зная нито един славянски мит или легенда, а етническия руски фолклор се изчерпва с тях. Като по отношение на това ,,кой ,, етнос е първоизточник на славянския фолклор – и това не ми е ясно.
Който смята че имаме сходна култура да посочи кои са сходните предания, легенди или традиции.
Title: Re: Една култура ли сме с руснаците?
Post by: Panzerfaust on 09 March 2021, 21:16:24
Само да вметна, че руският фолклор и народна носия не са славянски, а със силно угрофинско и тюркско влияние.

Руска носия:
(https://dress-fr.techinfus.com/images/article/croppedtop/450-255/2016/11/russkij-narodnyj-kostyum-.jpeg)

Мордовска носия:
(https://dress-fr.techinfus.com/images/article/orig/2017/03/mordovskij-nacionalnyj-kostyum-2.jpg)

Ето и мордовски фолклор, всеки може сам да прецени близостта му с руския:
https://www.youtube.com/watch?v=3X82B09WXU4

Изводът е прост - руският фолклор е изключително близък на народите от Поволжието, но няма нищо общо с нашия.Title: Re: Една култура ли сме с руснаците?
Post by: Шишман on 09 March 2021, 21:55:00
Quote from: Panzerfaust on 09 March 2021, 21:16:24Изводът е прост - руският фолклор е изключително близък на народите от Поволжието, но няма нищо общо с нашия.
Никой не е казвал че фолклора им е еднакъв с нашият. Нормално е да е различен: те са там където са, а  ние сме на Балканите.
Title: Re: Една култура ли сме с руснаците?
Post by: Шишман on 09 March 2021, 21:58:13
Quote from: FELDMARSCHALL on 09 March 2021, 19:29:10С българите мюсюлмани/католици имаме един бит, щото от векове живеем заедно, с негрите етиопци православни или други негри православни нищо
Ами това е друга тема , различна от тая дали с руснаците имаме обща култура.
Трябва да пуснеш тема по тия въпроси и така. Аз обаче няма да участвам в нея по едни определени причини.
Title: Re: Една култура ли сме с руснаците?
Post by: Hatshepsut on 10 March 2021, 06:51:52
Quote from: Шишман on 09 March 2021, 21:55:00Никой не е казвал че фолклора им е еднакъв с нашият. Нормално е да е различен: те са там където са, а  ние сме на Балканите.

Ами това е същественото, щом като народните култури на двата народа са коренно различни, не може да се говори, че сме братя, една кръв или нещо подобно  :judge:
Християнските ценности са наложени много по-късно (9-10 век) и те не могат да ни направят еднакви с руснаците, защото това е вторично културно напластяване (надстройка), а основата (народната култура) е различна.
Title: Re: Една култура ли сме с руснаците?
Post by: Шишман on 10 March 2021, 10:03:42
Quote from: Hatshepsut on 10 March 2021, 06:51:52Ами това е същественото, щом като народните култури на двата народа са коренно различни, не може да се говори, че сме братя, една кръв или нещо подобно  :judge:
Християнските ценности са наложени много по-късно (9-10 век) и те не могат да ни направят еднакви с руснаците, защото това е вторично културно напластяване (надстройка), а основата (народната култура) е различна.
Е "братя" е малко пресилени. Вероятно са имали пред вид " братя по вяра". Извинявай но не разбрах, за коя основна култура говориш ? В основите ни културите са еднакви. Колкото до дрехите то у нас от едно село в друго са били различни, за областите пак така. Само островърхият калпак го има навсякъде , при всички, но го няма при руснаците.