• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

The best topic

*

Posts: 13
Total votes: : 2

Last post: 29 October 2022, 06:17:26
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

Тема за филми

Started by Hatshepsut, 12 September 2018, 07:33:39

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Topic keywords [SEO] кино

HatshepsutTopic starter

Stargate (1994)


През 1928 експедиция, търсеща реликви от Древен Египет, открива голям метален пръстен в близост до град Гиза, който бива конфискуван от Въоръжените сили на САЩ, за да бъде изследван. В днешни дни, брилянтният египтолог Даниел Джаксън (Джеймс Спейдър) е нает да разчете символите по мистериозния пръстен. Оказва се, че пръстенът е Звездна порта, извънземно устройство, позволяващо почти моментална телепортация до сходно устройство на друга планета.

Джаксън е изпратен, заедно с въоръжена група, водена от полковник Джонатан ,,Джак" О'Нийл (във филма в ролята Кърт Ръсел, а в сериала Ричард Андерсън), през Старгейт на пустинна планета, наречена Абидос. Там те откриват малобройна човешка цивилизация, поробена от извънземен, наречен Ра (Джей Дейвидсън), еквивалент на Ра, древеноегипетския бог на Слънцето. Ра притежава човешко тяло, което се регенерира във високотехнологичен саркофаг. Пазачите и войниците на Ра носят животински шлемове, наподобяващи образите на други древеноегипетски божества, Анубис и Хор, но не е ясно дали Ра е вдъхновил легендите или просто е част от тях. (Филмът разкрива, че Ра е създал цялата Египетска митология, за да покори човечеството). Оказва се, че Ра е имал роби и на двете планети, но след бунт на Земята, хората затварят Вратата. Когато Ра се опитва да унищожи Земята, изпращайки бомба през отново отворената врата, земните изследователи провокират бунтове сред населението на Абидос, които завършват със смъртта на Ра и разрушаването на космическия му кораб.

https://bg.wikipedia.org/


HatshepsutTopic starter

Агора (2009)


Действието на филма се развива в град Александрия Египетска в в края на IV и началото на V век от нашата ера. Филмът разказва за Хипатия Александрийска — първата в историята жена-учен, която е била философ, математик и астроном. Тя е била много умна и известна, в нейните думи са се вслушвали управниците на града. Нейни ученици са били много видни деятели, в частност префекта на града Орест.

По това време в града започват религиозни стълкновения, в резултат на които християните разграбват и унищожават една от най-богатите библиотеки на света. Бившият роб на Хипатия Давос, тайно влюбен в нея, също станал християнин и се присъединил към погромаджиите. С течение на времето църквата придобила все повече власт, и скоро епископ Кирил Александрийски поискал Орест и другите да се отрекат от Хипатия, а на нея самата забранили да преподава и да се занимава с наука. Тя не могла да се примири с това и да приеме християнството, затова била обявена за вещица и впоследствие убита.

https://ru.wikipedia.org/


Филм, чието действие се развива в древна Александрия, показваща разрушителното действие на една нова религия – християнството. Във филма участва Рейчъл Уайз в ролята на Хипатия, която е известен философ и математик. За нея се борят Орест и Давос - нейни ученици, които впоследствие са заставени от новата вяра да й обърнат гръб.

Филмът е много хубав. Кара те да се замислиш как еволюират религиите през времето; как християнството, държащо да се наложи на всяка цена е склонно да убива, унизява и да съсипва съдби.

http://biser.me/?p=281


HatshepsutTopic starter

Линия на смъртта (1990)


Нелсън Райт е млад и амбициозен студент по медицина, който убеждава колегите си да се включат в безразсъдния му експеримент - има ли живот след смъртта. За да разберат дали има живот след смъртта, те ВРЕМЕННО ще се усмъртят за да прекрачат линията на смъртта. Сърдечната и мозъчната им активност ще бъдат за момент сведени до нула, за да изпитат клинична смърт.

След като студентът оцелява след първия експеримент, останалите започват да преминават отвъд линията на смъртта за доста по-продължителен период от време.

Но същинският им кошмар започва, когато осъзнават, че са се върнали живи... но не и сами!


HatshepsutTopic starter

Джей Еф Кей – JFK (1991)


Държава: САЩ, Франция
Времетраене: 216 мин
Жанр: Драма, Исторически

Режисьор: Оливър Стоун
В ролите: Кевин Костнър, Томи Лий Джоунс, Гари Олдман, Кевин Бейкън, Майкъл Рукър, Джак Лемън, Сиси Спейсек, Джо Пеши, Джон Кенди, Уолтър Матау, Доналд Съдърланд.

Смесица от факти и спекулации обгражда убийството на Джон Ф. Кенеди на 22 ноември 1963 г. Областният прокурор на Ню Орлиънс, Джим Гарисън започва собствено разследване по случая, но настойчивостта и арогантостта, с която действа не се нравят на всеки и това поставя живота му и този на семейството му в опасност. Той обаче не се спира пред нищо и скоро открива следа, която води към войната във Виетнам...


HatshepsutTopic starter

Мумията (1999)

 
Изпълнен с авантюристичен дух, този шеметен приключенски екшън е много по-близо до поредицата Индиана Джоунс, отколкото до мрачния, експресионистичен класически филм на ужасите от 1930 г. с участието на Борис Карлоф. В усилията си да открият легендарния Град на мъртвите (Хамунаптра), очарователната археоложка Ивлин Карнахан (Рейчъл Уайс) и неустоимият американски авантюрист Рик О'Конъл (Брендън Фрейзър) неволно оскверняват гроба на отмъстителна, страдаща от несподелена любов мумия. Забравете онези бинтове от стария филм, с които беше увита мумията – този модерен демон пакости по всевъзможни начини: маскира се като пясъчна буря, сее чума над Египет и командва армия от хищни бръмбари (скарабеи). С новаторските за времето си специални ефекти и приятния си хумор, този касов хит е чисто развлечение, изпълнено с доста висок адреналин. Награда на Академията за научнофантастични, фентъзи и филми на ужасите за грим. Номинация за "Оскар" '99 за звук. Номинация за БАФТА за специални ефекти.
Мумията се завръща (2001)


Действието на "Мумията се завръща" се развива през 1933 година - Годината на Скорпиона. Десет години са изминали, откакто легионерът Рик О'Конъл (Брендън Фрейзър) и безстрашната му партньорка Евелин (Рейчъл Уайс) са водили битка с 3000- годишния си враг - Имхотеп (Арнолд Восло). Женените вече Рик и Евелин живеят в Лондон, заедно с 10 годишния си син Алекс. В резултат на поредица от събития мумията на Имхотеп попада в Британския музей. Истината е, че тя отново е съживена и тръгва по света, решена да получи безсмъртие. Освободена е още една сила, породена от най-мрачните ритуали на древноегипетския мистицизъм, която е по-силна от самия Имхотеп. Сблъсъкът на двете сили ще изправи героите пред безброй приключения и опасности и ще хвърли Рик и Евелин в неистова надпревара с времето. Те трябва да спрат злото и да спасят сина си преди да е станало късно.

Много добро попадение е прознасянето на някои реплики от героите на египетски език.
Във филма има някои исторически несъответствия:
- фараонът от  XIX династия Сети I (1318 - 1304 г.пр.Хр.) умира от ненасилствена смърт, а във филма е убит от Анксунамун ("Тя живее за Амон")
- представените сцени от град Тива показват грандиозни пирамиди на заден план, което не е достоверно, тъй като такива пирамиди в Тива не е имало, те са били пò на север - в Гиза, Сакара и Дашур. В Тива е имало само няколко малки пирамиди в работническия квартал.


Повече информация (на руски език):

https://ru.wikipedia.org/wiki/Мумия_(фильм,_1999)

https://ru.wikipedia.org/wiki/Мумия_возвращается


HatshepsutTopic starter

Alone in the Dark (2005)


«Сам в тъмното» (англ. «Alone in the Dark») е мистически трилър на режисьора Уве Бол, заснет по знаменитата серия игри «Alone in the Dark» на компанията Atari. Слоганът на филма e: «Can mankind defeat the army of darkness unleashed by an ancient evil cult?» («Може ли човечеството да победи армията на мрака, освободена от древния култ към злото?»).

Сюжет

Частния детектив Едуард Карнби – специалист по паранормални явления, се опитва да намери истинската причина за смъртта на свой приятел, се сблъсква с множество необясними загадки. Разследването води детектива на «Остров Теней», където Карнби се оказва пред лицето на смъртна опасност, грозяща не само него, но и целия свят.

https://ru.wikipedia.org/


Alone in the Dark (2005) - Promo Reel

HatshepsutTopic starter

Соларис (1972)


Соларистът-психолог Крис Келвин се готви да отлети за космическата станция на Соларис. ,,Океанът" на тази планета представлява гигантско разумно същество, или поне така смятат учените посветили се на неговото изучаване. Соларистиката е в застой, защото вече десетилетия наред хората не успяват да осъществят контакт с ,,Океана". Развити са безброй хипотези за неговата същност, но никоя от тях не е в състояние да реши проблема. Преди отпътуването Келвин се среща в дома на баща си с пилота-соларист Бъртън. Навремето той е участвал в издирването на изчезналите при проучване на ,,Океана" физик Фехнер и радио биолог Вишняков. Претърсвайки повърхността със своя вертолет, Бъртън се е натъкнал на феномен, имитация на гигантско човешко дете, създадена от Соларис. На кадрите заснети тогава от него се виждали само облаци и комисията разследваща случая заключава, че става дума за халюцинация. Професор Месенджър, който се заинтересува от случая открива, че Фехнер е напуснал семейството си оставяйки син сирак. Фактът не е взет в предвид от комисията. Келвин, който след толкова години се запознава със случая, също е скептичен. И все пак на станцията нещо се е случило. Екипажът (състоящ се от кибернетика Снаут, физиолога Гибарян и астрофизика Сарториус) предава неясни и объркани данни. Това е и причината за изпращането на психолога Келвин там.

Пристигайки, той заварва станцията запусната. Никой не го посреща на ракетната площадка. Когато открива в каютата му Снаут, последният изглежда неадекватен и уплашен. От него Крис научава, че приятелят му доктор Гибарян е извършил самоубийство. С недомлъвки Снаут обяснява на Келвин, че е възможно да стане свидетел на нещо необикновено. Това скоро се случва. В коридора психолога зърва млада жена, която не би трябвало да е на станцията. Доктор Сарториус, който се е затворил в лабораторията изглежда не е сам. Видеозаписът оставен от Гибарян внася допълнителен смут в душата на Келвин.

Доскоро скептик, сега той се барикадира в каютата си. Събуждайки се открива, че не е сам. До него е съпругата му Хари, самоубила се преди години, когато той я е напуснал. Сега тя се държи сякаш нищо особено не се е случило. Изпаднал в ужас от призрака, Келвин се опитва да се отърве от него. Той затваря ,,жена си" в една ракета и я изстрелва в открития Космос. Това няма да му помогне защото призраците се връщат отново и отново. Създава ги ,,Океанът", извличайки най-съкровените и болезнени спомени от човешкия мозък. Както обяснява Снаут, всичко е започнало когато учените приложили рентгеново лъчение върху Соларис. Най-после соларистите са успели да осъществят контакт. Въпросът е как да живеят сега с материализацията на най-интимни и често срамни и болезнени за тях спомени, мисли и желания, при това видими за всички. Гибарян не е издържал и се е самоубил. Сарториус ,,търси лек срещу безсмъртието" на призраците, които могат да регенерират. Ужасът на Крис постепенно се заменя със симпатия към новата Хари, която все повече се очовечава. Възниква въпросът ,,гостите" (както учените ги наричат) хора ли са? Студенокръвният Сарториус твърди, че не са. Келвин гледа на Хари като на човек. Снаут му съчувства защото знае, че накрая всичко ще свърши с унищожението на ,,гостите".

Основна тема във филма е човешката съвест, аспект който вълнува Тарковски дълбоко и намира отражение в много от филмите му. Важно място заема и противоречието на земната, човешка цивилизация на чуждия и неразбираем Космос. ,,Ние изобщо не искаме да завоюваме никакъв Космос. Искаме само да разширим Земята до неговите граници", смята Снаут.

https://bg.wikipedia.org/Solaris - Original trailer for Tarkovskii film

HatshepsutTopic starter

#7
Jurassic Park (1993)


Ексцентричният милионер Джон Хамънд (Ричард Атънбъроу) създава свръхмодерен парк и кани за предпремиерата внимателно подбрани зрители: палеонтолозите Алън Грант (Сам Нийл) и Ели Сатлър (Лора Дърн), математика Йън Малкълм (Джеф Голдблум) и своите внуци Тим (Джоузеф Мацело) и Лекс (Ариана Ричардс). Това, което те откриват, е приятен остров, населен с истински динозаври, създадени чрез намерена в парчета древен кехлибар ДНК. Но тъй като между тях са злокобният тиранозавър и някакви гадни, зъбати същества, наричани велоцираптори, напълно ясно е, че цялата история ще завърши със сълзи, писъци и смърт.

Oтчасти филма ,,ДЖУРАСИК ПАРК" за чудовища и донякъде филм за бедствия, тъй като островът е опустошен от буря, а героите откриват, че няма къде да се скрият от гигантските беснеещи (и както се предполага изгладнели) праисторически същества, ,,Джурасик парк" е претъпкан с толкова много спиращи дъха и смразяващи кръвта ,,дино-ефекти", че не е трудно да се досетим защо лентата печели над 900 млн. долара по целия свят. Като се опира остроумно върху разкриването на ,,чудовищата" и ни вцепенява чрез визуалното представяне първо на симпатичните, дружелюбни, тревопасни динозаври, докато накрая се сблъскваме с агресивния Тиранозавър Рекс.

http://pulsbg.eu/index.php?option=com_xmovie&view=single&catid=14:category&id=387:movie&Itemid=1#.Ud9o7b3UNEgJurassic Park Official Trailer #1 - Jeff Goldblum Movie (1993) HD

HatshepsutTopic starter

Capricorn One (1978)


 Броени минути преди старта на първия полет до Марс, агент на тайните служби отваря люка и изрича думите "Спешно е, моля, последвайте ме!" След което астронавтите напускат кораба без да знаят защо. Малко по-късно разбират, че поради извънредната  важност на този полет за развитието на космическите програми, те трябва да симулират кацане на Марс. Когато изведнъж капсулата се разпада и всички мислят, че те са загинали, астронавтите осъзнават, че животът им е в опасност. Разделят се и се надяват поне един да остане жив и да разкрие голямата измама...

http://zamunda.net/forums.php?action=viewtopic&topicid=113294

https://ru.wikipedia.org/


Capricorn One (1978) Trailer

HatshepsutTopic starter

#9
Gladiator (2000)


,,Гладиатор" (на английски: Gladiator) е американски филм с участието на Ръсел Кроу. Създаден е през 2000 година. В него се разказва за римския пълководец на император Марк Аврелий - Максим, който е принуден да стане гладиатор от новия владетел Комод.

Преди смъртта си императорът Марк Аврелий решава да предаде властта си на най-способния и предан генерал на своята войска - Максим Децим Меридий. Въпреки това на трона се възкачва коварният син на Аврелий Комод, който, завладян от желание за мъст, нарежда да убият генерал Максим, но той успява да се измъкне от преторианците, които имали заповед да го убият. След множество перипетии бившият генерал става гладиатор, който постепенно се превръща в най-атрактивният и най-обичан боец на Колизея.

В целия филм са преплетени няколко важни нишки: Алчност и отцеубийство, които са цената на властта, смелост и сила пред лицето на смъртта и любовта на един човек, който е готов да даде всичко в името на семейството си.

https://bg.wikipedia.org/Gladiator Trailer HD
Agree Agree x 1 View List

HatshepsutTopic starter

#10
Troy (2004)


Троя (на английски: Troy) е американски филм от 2004 г. с участието на Брад Пит (в ролята на Ахил), Орландо Блум (в ролята на Парис), Питър О'Тул (в ролята на Приам) и Джули Кристи. Режисьор е Волфганг Петерсен.

Сюжетът на филма е за Троянската война по книгата на Омир от древногръцката митология "Илиада", в която се разказва за троянската война. "Одисея" е продължението. В нея се разказва за приключенията на Одисей след края на троянската война.

Когато троянските принцове Парис (Орландо Блум) и Хектор (Ерик Бана) гостуват на спартанския цар Менелай (Брендан Глийсън), за да уредят делата по сключването на мир между Спарта и Троя, Парис се влюбва в Елена (Даян Крюгер), съпруга на Менелай и най-красивата жена на света. Мирът е сключен, но когато корабът на троянците потегля обратно, Хектор разбира, че и Елена се е качила на борда с помощта на Парис. След мира идва войната. Брат на Менелай е Агамемнон (Брайън Кокс), който е подчинил почти всички царства в Гърция. Троя е сред царствата, които още не е завладял. Менелай моли Агамемнон за помощ. 1000 кораба тръгват за Троя.

На него му е писано да не се върне от Троя.

Троя е завладяна с помощта на Одисей (Шон Бийн), който дава идеята да се построи огромен кон, в него да се скрият най-добрите воини, а другите да се прикрият заедно с корабите от погледа на троянците. Троянците ще си помислят, че гърците са си отишли, а конят е дар за боговете, и ще го внесат в града. А през нощта скритите воини ще излязат и ще отворят портите за останалите.

https://bg.wikipedia.org/Troy trailer

HatshepsutTopic starter

#11
Фараон (1966)


Екранизация по едноименния роман на Болеслав Пруст.
Филмът представя борбата за власт между последния фараон от ХХ династия Рамзес XIII и Херхор - първожрец на Амон-Ра в Тива.
Рамзес XIII не е реална историческа личност, последния фараон от ХХ династия е Рамзес XI (около 1113-1085 г.пр.Хр.).

https://ru.wikipedia.org/


"Faraon" / "Pharaoh" - trailer

HatshepsutTopic starter

#12
Аватар (2009)


,,Аватар" е научнофантастичен филм от 2009 г., написан и режисиран от Джеймс Камерън. Главните роли са изпълнени от Сам Уортингтън, Зоуи Салдана, Сигорни Уийвър и Стивън Ланг. Филмът е издаден и разпространен от ,,Туентиът Сенчъри Фокс".

Историята във филма стартира през 2154 г. и фокусира епичен конфликт на луната Пандора, който се води между местните триметрови хуманоидни същества - На`ви и земните колонисти. Поради силно токсичната атмосфера на луната хората са принудени да използват Аватари - изкуствено създадени тела от ДНК на определен човек и ДНК на местните На'ви. Човекът, от който е взета ДНК е единственият, който може да управлява Аватара си. Хората използват аватарите главно, за да комуникират с На'ви и за да изучават заобикалящата ги среда.

https://bg.wikipedia.org/Avatar | Official Trailer (HD) | 20th Century FOX

HatshepsutTopic starter

#13
Interstellar (2014)


Мога да препоръчам този филм на всички, които се интересуват от научна фантастика. Филмът е много добре направен, както по отношение на сюжета, така и по отношение на реализацитая - актьори, декори, изпълнение и т.н., като не се прекалява с ефектите.


Interstellar Movie - Official Trailer 2
Agree Agree x 1 View List

HatshepsutTopic starter

#14
Илюзионистът (2006)


Айзенхайм (Едуард Нортън) е талантлив илюзионист, който забавлява и удивлява публиката на Виена в края на XIX век, като привлича вниманието и на престолонаследника принц Леополд (Руфъс Сюъл). Когато годеницата на принца, Софи фон Тешен (Джесика Бийл), помага на илюзиониста на сцената, двамата разпознават един в друг своята детска любов – и заспалите чувства отново пламват. И докато тайната връзка продължава, Леополд възлага на главен инспектор Ул (Пол Джиамати) задачата да изобличи Айзенхайм. А Айзенхайм подготвя най-големият номер в кариерата си – инсценира убедително убийството на Софи от Леополд и заминава заедно с нея в провинцията.

https://bg.wikipedia.org/


Similar topics (2)

Powered by EzPortal