• Welcome to Български Националистически Форум.
 

Recent posts

#1
Quote from: Hatshepsut on Yesterday at 05:46:54
Украйна ликвидира командир на окупационния чеченски полк ,,Кадиров"
Много козички овдовяха... :lol:
#2
Петър Лещаков, археолог: Открихме двуетажно праисторическо жилище край Чирпан, обитавано пет или шест хилядолетия


София. Почти пет или шест хилядолетия се населява този терен. Това сподели в дневния блок " Добър ден, България " на Радио " Фокус " археологът от НАИМ-БАН Петър Лещаков, началник на обекта край Чирпан, където е открито двуетажно праисторическо жилище. Извършва се избавително изследване на сектора, обиден от модернизацията на железопътна линия Оризово-Михайлово, част от трасето Пловдив-Бургас. По думите му то е с ширина към 40 м и дължина няколкостотин метра, а над 90% от този многослоен обект попада в засегнатия сектор.,,Обектът е открит през 2016 година Те действително са няколко, ситуирани през сухи сега дерета. Многослойни са, стартират съществуването си още от първата половина на VІ хилядолетие и с известни спирания животът тук не преставам до ХІV век ", изясни ръководителят на един от обектите.
Разкопките се правят от НАИМ-БАН и са финансирани от Национална компания ,, Железопътна инфраструктура ", посочи Лещаков. ,, След откриването им имаше прелиминарен стадий за осъществяването на сондажи, с цел да разберем мащаба на живота в този обиден сектор от селищата. Миналата година пристъпихме към цялостни изследвания на трите обекта, които се намират наоколо един до различен, като моят е в централната част ", разясни археологът.
Той добави, че обектите съдържат материали от сходни столетия, като май-ранните материали са от началото на късния неолит. ,,Най-крупно е обитаването на обекта през халколита, това е V хилядолетие. Следват остатъци от ранножелязната ера, късножелязната ера – І хилядолетие, от късната древност – спорадични следи от обитаване, и едно крупно обитаване през срока ХІІ-ХІІІ век с обособени детайли, които демонстрират, че има живот и през ХІV век, преди преодоляването на българското царство от турските нашественици ", сподели още Петър Лещаков.Археологът добави, че този терен с известни спирания се населява съвсем пет или шест хилядолетия. ,, Това е с помощта на положителните климатични условия, съществуването на извор, който е наоколо до тези селища, земеделските площи, които хранят популацията и други Има места, които се населяват доста дълго във времето заради тези обстоятелства ", сподели още Лещаков.

Милослава АНГЕЛОВА

https://novini247.com/novini/sofiya-pochti-pet-ili-shest-hilyadoletiya-se-obitava-tozi-teren_4506767.html
#3
Секвениран е за първи път човешки геном от руините на Древен Помпей


Останките на двама души, загинали в Помпей, чиято ДНК е извлечена и секвенирана

Първият успешно секвениран човешки геном от индивид, починал в Помпей, след изригването на Везувий през 79 г. н.е., е представен тази седмица в проучване, публикувано в Scientific Reports. Преди това са били секвенирани само къси участъци от митохондриална ДНК от човешки и животински останки в Помпей.

Изследвани са останките на двама души, открити в Дома на занаятчията в Помпей, и е извлечена тяхната ДНК. Формата, структурата и дължината на скелетите показват, че единия набор останки принадлежат на мъж, който е бил на възраст между 35 и 40 години към момента на смъртта си, а другият  - на жена на възраст над 50 години. Въпреки че авторите са извлекли и секвенирали древна ДНК от двата индивида, са успели да секвенират целия геном само от останките на мъжа поради пропуски в секвенциите, получени от останките на жената.

Сравненията на ДНК на мъжкия индивид с ДНК, получена от 1030 други древни и 471 съвременни индивида от Западна Евразия, показват, че неговата ДНК споделя най-много прилики със съвременните италианци от Централна Италия и други индивиди, живели в Италия през епохата на Римската империя. Но анализите на митохондриалната и Y хромозомната ДНК на мъжкия индивид също идентифицират групи гени, които обикновено се срещат в хора от остров Сардиния, но не и сред други индивиди, живели в Италия през епохата на Римската империя. Това предполага, че може да е имало високи нива на генетично разнообразие в италианския полуостров през това време.


Снимка и дигитално рентгеново изображение на четвърти лумбален прешлен (L4), засегнат от туберкулозен спондилодисцит

Допълнителни анализи на скелета и ДНК на мъжкия индивид идентифицират лезии в един от прешлените и ДНК последователности, които обикновено се срещат в Mycobacterium, групата бактерии, към която принадлежи бактерията Mycobacterium tuberculosis, причиняваща туберкулоза. Това предполага, че лицето може да е било засегнато от туберкулоза преди смъртта си.

Авторите предполагат, че може да е било възможно успешно да се възстанови древна ДНК от останките на мъжкия индивид, тъй като пирокластичните материали, освободени по време на изригването, са осигурили защита от разграждащи ДНК фактори на околната среда, като атмосферния кислород. Констатациите демонстрират възможността за извличане на древна ДНК от помпейските човешки останки и предоставят по-нататъшен поглед върху генетичната история и живота на това население, добавят те.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Sekveniran-e-za-parvi-pat-choveshki-genom-ot-ruinite-na-Dreven-Pompej_184793.html
#4
Съдбата на османското наследство в съвременна България

Лекция, изнесена на 28.04.2022 г., организирана от MOVE.BG и РИМ-София, заснета от екипа на Бг Наука.
Иво Страхилов е доктор по културология и преподавател в катедра ,,История и теория на културата" в Софийския университет ,,Св. Климент Охридски". Научните му интереси са в областта на културното наследство и неговите съвременни употреби.
Славка Каракушева е доктор по културна антропология от Софийския университет ,,Св. Климент Охридски". Интересува се от миграции, културна памет, етнически и религиозни общности в България. Лекцията, посветена на съдбата на османското наследство в съвременна България, е част от поредицата на проекта "Моята българска история", озаглавена "Историци и истории". През месец май тя взема участие в поредицата от предварителните събития от тазгодишната Европейска нощ на учените, организирана от K-TRIO. Лекциите на MOVE.BG и РИМ-София имат общата цел да запознаят широката публика с работата на историческите науки по достъпен начин.
Инициативата е част от Европейска нощ на учените 2022

#5
Русия е пред тежка дилема: или капитулация в Украйна, или замразяване на конфликта


Унищожен руски танк на магистралата Киев - Житомир

Преди месец мнозина обсъждаха перспективите за преговори между Украйна и Русия. Още тогава беше ясно, че никакви преговори няма да бъдат възможни, докато Москва не се откаже от военно-политическия си радикализъм или не успее да подобри собственото си положение на бойното поле.

От 20 май до средата на юни в руската армия трябва да се проведе ротация на наборните военнослужещи и на войниците по договор. Повече от 134 хиляди души, които бяха призовани през пролетта на 2021 г. и които не са подписали договор за професионална служба, трябва да бъдат уволнени.

На уволнение подлежат и професионалните войници, които през пролетта на 2020 г. са сключили стандартния двугодишен договор и които не са го продължили – това са още няколко десетки хиляди души. Общият брой на войниците по договор се оценява на 380-405 хиляди.

Отделен въпрос е общият брой на възвратимите и невъзвратимите загуби досега във войната в Украйна, които също отпадат от състава на въоръжените сили.

Кремъл все още съхранява готовност да воюва, но човешките и материалните ресурси са силно изтощени. Следват няколко варианта, от които трябва да се направи избор, вероятно в най-близките седмици.

Външнополитически троцкизъм: ,,нито война, нито мир"

Като най-вероятен в сегашните условия, този вариант предполага снижаване на интензивността на бойните действия, но без формално завършване на войната. За целта е необходимо руските войски да овладеят териториите, за които официално Клемъл претендира и да се закрепят на тези позиции. А Москва трябва да покаже готовност за някакво съглашение за прекратяване на огъня и да привлече на своя страна като минимум френската и германската дипломация. За реализацията на този вариант руската власт не е обременена нито от международното право, нито от морално-етични принципи, нито от елементарното изискване да спазва дадената дума. А като разменна монета Кремъл може да използва украинските военнопленници и гражданите, временно разселени от окупираните територии.

Проблемът при този вариант е, че окупираните територии са разорени и обезлюдени – икономическа пустиня, за чието удържане и контрол се изискват много сили и ресурси, при постоянни загуби сред окупационните войски - в резултат на обстрели и на партизански действия.

Дори т.нар. ,,сухопътен коридор" към Крим няма никакъв икономически смисъл. Неговото значение е чисто военно – като териториален буфер, защитаващ окупирания полуостров и подходите към него, а така също запазващ постоянната заплаха срещу украинските пристанища в Черно море.

По същество става дума за ,,закрепване" на завоеванията на Кремъл от 2014 г., което - при липсата на каквато и да било съзидателна стратегия - още повече ще изтощава и отслабва Русия.

При този вариант ,,удушаващите" санкции няма да бъдат снети, а изразходваният военен потенциал ще остане трудно възстановим или въобще невъзстановим. По такъв начин само се отлага поражението и от дневния ред не се снема въпросът за възстановяване на териториалната цялост на Украйна, от който Украйна няма да се откаже.

Изтощаването на бойното поле, с перспектива военно поражение, води до отслабването на Русия и на други направления – тя може да загуби контрол над територии от постсъветското пространство, където съществуват замразени конфликти и непризнати ,,държави".

Дългосрочното отслабване на Русия ще доведе не само до загубата на окупираните през 2014 г. територии в Донбас и Крим, но ще постави с острота и въпроса за изтеглянето от Приднестровието - Молдова, от Абхазия и Южна Осетия - Грузия, от Нагорни Карабах – Азербайджан и ще предизвика инициативи и действия за урегулиране на териториалните претенции на Япония – островите Итуруп, Конашир, Шикотан и островната група Хабомаи. Както и въпроса за границата с Естония.

Фактическа капитулация

Този вариант предполага изтегляне на руските войски на рубежа, който заемаха преди войната, на 23 февруари, и сключване на съглашение за прекратяване на огъня (без официално Кремъл да признае поражение). В светлината на последното развитие на обстановката на бойното поле, особено в Луганска област, това изглежда значително по-малко вероятно - в сравнение с първия вариант, но в условията на ,,война на изтощаване" и евентуална мащабна военна помощ от чужбина за Украйна не бива да се изключва.

Възстановяването на положението на страните отпреди войната се изтъква от украинска страна като изрично условие за ,,превключване" от военния към дипломатическия сценарий.

Отказът от завладяните от началото на агресията територии, връщането на всички пленници и депортирани, сключването на съглашение за прекратяване на огъня, което би осигурило и безопасност на Черноморския флот и за Кримския мост, може да се окаже приемливо за Москва. Това допълнително може да бъде подпомогнато от настойчивите пропагандни тезиси в руските медии, че войната се води не срещу Украйна, а срещу НАТО на територията на Украйна. При такъв вариант руският елит би могъл допълнително да съхрани консолидацията си около Кремъл, даже въпреки стремително съкращаващата се икономическа база.

Ескалация (след кратка пауза в бойните действия или без пауза)

Вариантът е с ниска вероятност, но не нулева. Цел на ескалацията би могла да бъде въвличането на НАТО (и преди всичко на САЩ) в преговорния процес за оказване на решителен натиск върху Украйна. Вариантът е максимално рискован за Москва. Но на фона на встъпването на Финландия и Швеция в НАТО и на ръста на военните доставки за Украйна, може да се оцени от Кремъл като приемлив.

Евентуална операция в Молдова, нанасяне на удар срещу доставките на въоръжение от Запада на територията на Полша или ограничени действия против страните от Балтика – подобни варианти не могат да бъдат изключени напълно.

Целта на подобна ескалация е не постигането на военна победа, а проверка на готовността на Запада да отстоява интересите на Украйна, или за прякото торпилиране на неговото единство.

Разбира се, това би могло да се постигне само на цената на още по-голяма икономическа и политическа изолация на Русия. Но при дипломатически успех, демонстриране на практика на липса на готовност на НАТО да воюва с Русия или начало на преговори за нова система на безопасност в Европа на условията на Русия, биха могли да се представят от руската пропаганда като огромен успех. При неуспех Кремъл може да премине към варианта ,,фактическа капитулация".

Отсъстващият вариант: мирен договор

Това, което днес не се наблюдава, е готовност на Русия да седне на масата на преговорите, да сключи примирие и потенциално мирен договор и по-късно да го спазва.

Този вариант изглежда възможен само след сериозни политически и икономически промени вътре в Русия, с последваща стабилизация. А това е възможно само в резултат на евентуален военен разгром или мощна вътрешна турбулентност – преврат или революция, които са възможни само при евентуален разкол сред елита. Тези процеси обаче не се поддават на прогнозиране.

https://offnews.bg/analizi-i-komentari/rusia-e-pred-tezhka-dilema-ili-kapitulatcia-v-ukrajna-ili-zamraziava-777729.html
#6
Русия уволни 115 професионални военни, отказали да се бият в Украйна


Бащата и синът на убития в Украйна руски сержант Даниил Думенко по време на погребението близо до Волгоград на 26 май т.г.

Руски военен съд в южната република Кабардино-Балкария призна за законно уволнението на 115 военнослужещи, оспорили отстраняването си от армията поради отказ да участват в офанзивата в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това изглежда е първият официално потвърден случай, когато руски войници отказват да воюват в кампанията на Москва в Украйна, започнала на 24 февруари.

Според съобщение от сряда съдебното решение гласи, че военнослужещите ,,самоволно са отказали да изпълнят служебна задача" и техният иск е отхвърлен.

Съдът заяви, че е проучил ,,необходимите документи" и е разпитал длъжностни лица от федералната служба Росгвардия – бившите вътрешни войски, чиито сили, освен руската армия, също участват в нашествието в Украйна.

Заседанието е протекло при закрити врата, за да се избегне разкриването на военни тайни, съобщи съдът, който не уточни в коя част на Русия са разположени войниците.

Пресслужбата на съда, цитирана от Интерфакс, посочи вчера, че ищците са военнослужещи от Росгвардия, отказали да изпълнят задача, свързана със ,,специалната военна операция" на Москва в Украйна, както я нарича Кремъл.

https://www.clubz.bg/128332-rusiya_uvolni_115_profesionalni_voenni_otkazali_da_se_biyat_v_ukrayna
#7
Конструираха малки раци-роботи


Учени от САЩ са изобретили миниатюрни роботи-раци, които въпреки скромните си размери притежават завидни способности, пише "Дейли мейл".

Половинмилиметровите устройства понастоящем са най-малките дистанционно управлявани ходещи роботи в света. Дизайнът им е вдъхновен от Атлантическия скален рак.Въпреки че са по-малки от бълха, "рачета" могат да ходят, да се огъват, извиват, пълзят и дори да скачат. Според разработчиците им от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс, те представляват още една стъпка към миниатюризацията на роботите. Учените се надяват да ги използват за изпълнение на различни задачи в ограничени пространства.

"Микророботите могат да се използват например за ремонт или сглобяване на малки структури или машини в промишлеността, или като хирургически асистенти за прочистване на запушени артерии, спиране на вътрешно кървене или отстраняване на ракови образувания при минимално инвазивни процедури", казва ръководителят на проекта професор Джон Роджърс.

https://it.dir.bg/tehnologii/konstruiraha-malki-ratsi-roboti
#8
Правителството прие план за въвеждане на еврото


Министър Асен Василев

Πpaвитeлcтвoтo пpиe днec плaн зa въвeждaнe нa eвpoтo в Бългapия. Toвa oбяви нa бpифинг в Mиниcтepcĸи cъвeт вицeпpeмиepът и миниcтъp нa финaнcитe Aceн Bacилeв.

Πo дyмитe мy, тoвa e oпepaтивният плaн, ĸoйтo дaвa яcни cpoĸoвe и зaдaчи ĸъм бaнĸитe, плaтeжнитe и дъpжaвнитe инcтитyции, ĸaĸ тoчнo дa ce въвeдe eвpoтo, ĸaĸ щe cтaвa пpeвaлyтиpaнeтo, oбpъщaнeтo в eвpo нa дeпoзити и зaeми. Финaнcoвият миниcтъp пpипoмни, чe зaлoжeният cpoĸ зa въвeждaнeтo нa eвpoтo в Бългapия e 1 янyapи 2024 гoдинa.

Bacилeв oбяcни, чe c цeл зaщитa нa пoтpeбитeлитe, e пpeдвидeн cpoĸ oт 3 мeceцa пpeди въвeждaнeтo нa eвpoтo и 9 мeceцa cлeд тoвa, в ĸoйтo цeнитe нa cтoĸитe и ycлyгитe щe ce пyблиĸyвaт в лeвa и в eвpo. Цeлтa нa тaзи мяpĸa e, нeдoбpocъвecтни тъpгoвци дa нe ce възпoлзвaт oт пpeвaлyтиpaнeтo зa пoвишaвaнe нa цeнитe, пocoчи миниcтъpът.

Toвa e тexничecĸa пъpвa cтъпĸa, пpeдcтoят peдицa зaĸoнoдaтeлни пpoмeни, в тoвa чиcлo и пpoмянa в Зaĸoнa зa БHБ, ĸaзa oщe Bacилeв. Toй пoдчepтa, чe oбщecтвeнитe и eĸcпepтни диcĸycии зa пpиcъeдинявaнeтo ни ĸъм eвpoзoнaтa щe пpoдължaт.

Haпocлeдъĸ няĸoи финaнcoви eĸcпepти пpи cвoи пyблични ĸoмeнтapи изpaзиxa cъмнeниe, дaли Бългapия щe изпълни ĸpитepиитe зa влизaнe в eвpoзoнaтa, пopaди виcoĸaтa инфлaция y нac.

https://money.bg/finance/pravitelstvoto-prie-plan-za-vavezhdane-na-evroto.html
#9
Времето вече работи против руснаците: Свършва им техниката, нямат съвременни ракети


След няколко седмици ,,мащабно настъпление в Донбас" руската армия не съумя да постигне значителни успехи и успя да превзема само град Попасная в Луганска област, при това едва след като градът беше практически изцяло разрушен. Руските власти твърдят, че тяхната ,,специална операция" върви по план, но западните експерти смятат, че кампанията на Кремъл в Украйна може да завърши с поражение.
Директорът на полският аналитичен център Rochan Конрад Музика коментира, че руската армия губи в Донбас твърде много военнослужещи и техника, които и е все по-трудно да замества.
,,При сегашната ситуация Русия я чака или поражение или всеобща мобилизация. Не мисля, че има междинен вариант", смята Музика.
Преди 9 май някои експерти предполагаха, че Путин може да се възползва от Деня на победата, за да обяви война на Украйна и (или) да проведе всеобща мобилизация, която би позволила да привлече в армията значителни попълнения.
Но това така и не се случи, а руските власти, по данни на ВВС, са започнали да провеждат частична ,,скрита мобилизация", опитвайки се да призоват в армията резервисти.

В интервю за Ройтерс директорът на руските изследвания в института CNA в Арлингтън Майкъл Кофман оценява шансовете на Русия за превземе цялата територия на Донбас така:

"Аз имам много големи съмнения относно тази перспектива. Руските сили са отслабени, а техният морален дух в значителна степен е подкопан. Офицерите не горят от желание да продължават опитите за настъпление, а руското политическо ръководство като цяло, съдейки по всичко, не бърза, дори когато перспективата е тяхното стратегическо поражение", смята той.

Какво се случва на фронта

В  последния отчет на авторитетния американски Институт за изучаване на войната (ISW) се казва, че Русия се опитва да създаде видимост на военен успех за сметка на твърденията за пълното превземане на Мариупол (на фона на предаването в плен на последните защитници на  "Азовстал"), а също така да подготви настъпление срещу Северодонецк.
Оценявайки руското настъпление в Луганска област американски експерти пишат, че армията на Русия има намерение да вземе под контрол пътищата, водещи към Лисичанск и Бахмут, и постига само незначителни успехи.
Като се позовава на данни на украинския Генерален щаб, ISW пише, че руската армия се опитва да попълни подразделенията си и да натрупва резерви за по нататъшно настъпления срещу Славянск в Донецка област. По оценка на експертите от Института, на 17 май руските войски са направили няколко неуспешни опита да се придвижат към този град. При това са успели да постигнат само ограничен успех в района на Лиман.
Всичко това се случва на фона на контранастъплението на украинските въоръжени сили в Харковска област, където армията на Русия продължава да отстъпва към границата. По данни на ръководителя на харковската областна администрация Олег Синегубов, руснаците се опитват да се противопоставят на украинското контранастъпление по направлението на град Волчанск - важен транспортен възел, който се намира на около 90 километра от Харков.
При това, по данни на ISW, украинската армия продължава да държи под контрол възможните пътища за снабдяване на руската армия от Изюм към Волчанск. Според сведения на Пентагона, Русия, вероятно, продължава да удържа позиции в близост до Харков, в частност, някои населени пунктове по протежение на пътя към Белгород.
Експертите на ISW  прогнозират, че руските войски ще завършат отстъплението от Харков, но ще се опитат да удържат Волчанск, за да защитят линиите за снабдяване на своята военна групировка, действаща в Донбас.
,,Не е ясно дали ще успеят", пишат от ISW .
,,Руснаците продължават опитите да обкръжат Северодонецк и Лисичанск поне от юг, в опит да прекъснат последното шосе, съединяващо  Северодонецк-Лисичанск с останалата територия на Украйна, смятат в ISW.

Сражението ще бъде дълго и тежко

Според Музика, Русия е била принудена да пренасочи усилията си на изток, след като не е успяла да постигне успехи в първоначалното направление.
"Те не успяха да напреднат от Изюм, затова се насочиха към Северодонецк и Лиман, може би с цел да опитат да обкръжат украинските войски около тези градове. Дали ще се случи в действителност, това е съвършено друг въпрос", казва експертът.
Специалистите не смятат, че Украйна ще успее да повтори в Донбас своето относително бързо настъпление в Харковска област: край Луганск и Донецк руските войски са значително повече.
,,Сражението ще бъде тежко. И то ще бъде не само тежко, но и дълго. Руските войски не успяха да постигнат успех в настъпление, но в същото време те не бягат и не се предават веднага", прогнозира  Кофман.

Важна роля за възможните успехи на украинската армия може да изиграе тежкото въоръжение, което Украйна получава от западните си съюзници. В частност, в Киев с голямо нетърпение очакват далекобойната и високоточна артилерия, като американските гаубици M777.
"Украинците започват да надделяват над руснаците в далекобойната стрелба", смята Музика.
Според него, това означава, че те ще могат да действат без заплаха от контрабатарейния огън от руска страна.
"Руснаците все още имат общо артилерийско превъзходство от гледна точка на количеството, но не съм сигурен, че същото може да се каже за качеството. Това е артилерийска война", добавя експертът.

Стратегията на "корозията"

Авторитетният военен експерт, австралийският генерал в оставка Мик Райън в своя "Туитър" оценява принципите, по които действа украинската армия и, които, според него, позволяват успешно да отрази натиска на превъзхождащия я по численост противник.
Райън описва стратегията на Украйна като принципът на "корозията", или "разяждането", съгласно който Киев постоянно бие по най-слабото място на Москва и ефективно използва собствените си сили, за да забави врага.
По думите му, украинските войски са съсредоточили своите атаки върху най-слабите страни на всяка армия: комуникациите, логистиката, тила, пътищата за снабдяване, артилерията и командните пунктове.
,,По време на битката за Киев Украйна успя да спре Русия, доколкото проникна в тила и частично унищожи логистичната и подкрепа. Те съумяха да унищожат северния поход на Русия отвътре и я принудиха да напусне страната", смята Райън.
Подобна стратегия Киев приложи и по време на кампанията на изток, подлагайки на постоянни атаки руската логистика, макар че този път Москва действаше много по-предпазливо.
При това моралът на руските войски е разяден заради пораженията на бойното поле, проблемите със снабдяването и отстъпленията под натиска на Киев и Харков. За моралното настъпление на украинците помага и успешната украинска кампания в социалните мрежи, която демонстрира поражението на Русия", коментира военният експерт.
Неотдавнашното преминаване през река Северский Донец, което се превърна в кошмар за руските войски, показа, че командването на Путин се справя зле с оценката на рисковете на военната операция.
"Така изглежда войната на XXI век. Украинците показаха, че са майстори. Всяка страна със среден размер и ограничени ресурси има какво да научи от тях", пише Мик Райън.

"Всичко върви по план"

Независимо от отсъствието на военни успехи, представителите на руското ръководство настояват, че армията на Русия изпълнява поставените пред нея задачи, а министерството на отбраната ежедневно съобщава за унищожаването на многобройни украински военни цели.
"Съвсем неотдавна президентът обяви, че всичко върви по план", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
,,Всичко е по план, всичко е достатъчно ефективно. Вие  виждате успехите на нашите военни, вие виждате героизма, който проявяват нашите войни, затова няма никакво съмнение в това, че всички поставени цели ще бъдат постигнати. Няма", повтори той.
Що се отнася до перспективата на цялата военна кампания на Русия в Украйна, то Кофман предполага, че Кремъл готви изпращането на попълнения, но организирането им никак няма да е просто.
"Съвършено очевидно е, че те ще се опитат по някакъв начин да призоват в армията хора с предишен опит във военната служба. Но засега, по това, което виждам, Путин просто отлага, докато ситуацията в руската армия става все по-лоша. Засега всичко изглежда като последното настъпление на руската армия", прави заключение експертът.
"Времето със сигурност работи против руснаците. Свършва им техниката, особено съвременните ракети. А украинците стават все по-силни с всеки изминал ден", прогнозира и директорът на британския изследователски център Royal United Services Institute (RUSI) Нил Мелвин.

https://faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-vremeto-veche-raboti-protiv-rusnatsite-svarshva-im-tehnikata-nyamat-savremenni-raketi
#10
avatar_Hatshepsut
Общи дискусии / Re: Тема за птици
Last post by Hatshepsut - Yesterday at 13:51:25
Елов певец


Еловият певец (Phylloscopus collybita) е вид птица от семейство Phylloscopidae. Среща се и в България.

Еловият певец достига дължина 10 – 12 cm. Мъжките тежат 7 – 8 грама, а женските – 6 – 7 грама.

Еловият певец се среща в Европа и Азия, на изток от източен Сибир и на север до около 70oN, като има и изолирани популации в северозападна Африка, северна и западна Турция и северозападен Иран. Мигрираща птица е, но е сред първите, които през пролетта се завръщат в областите, където се размножават, и е сред последните, които отлитат късно наесен.

Еловият певец се храни с насекоми, предимно мухи, както и яйца и ларви на пеперуди. Изяжда насекоми, колкото една трета от теглото си дневно, а през есента се храни почти непрекъснато и така натрупва допълнителна мазнина, която използва като енергиен запас по време на дългия миграционен прелет.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Елов певецОписание:
Дължина на тялото: 10 – 12 см. Размах на крилата: 15 – 21 см
Най-често срещаният певец у нас. Оперението отгоре е кафяво-зелено със светла вежда над окото. Отличава се от брезовия певец (Phylloscopus trochilus) по песента си, тъмните крака и късата крилна проекция.


Храна и местообитания:
Храни се с насекоми и паяци, които събира по лисата на дърветата. Обитава широколистни, смесени и иглолистни гори с гъст подлес, крайречни гори и храсталаци, понякога и паркове и градини в населените места.

Гнездене:
Гнездото е куполовидно и е разположено ниско по храстите или на земята. Снася 5 – 6 яйца, има 1 – 2 поколения годишно през периода април-юли.

Разпространение в България:
У нас е широко разпространен в полупланинските и планинските части на страната, както и в равнините в райони с достатъчно дървесна и храстова растителност. Липсва от безлесните земеделски райони на Дунавската равнина и Тракийската низина.

Миграция и зимуване:
Зимува в най-южните части на Европа и в Африка. Пролетната миграция е през март-април, а есенната – през септември-октомври.

Заплахи:
Интензификация на горското стопанство, изсичане на подлеса и крайречната растителност.

Природозащитен статус в България:
Не е застрашен.

https://bspb.org/ptici/Елов певецCommon chiffchaff | Phylloscopus collybita | Budníček menší