• Welcome to Български Националистически Форум.
 

The best topic

*

Posts: 12
Total votes: : 2

Last post: 15 June 2022, 20:05:35
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

Любими исторически образи

Started by Hatshepsut, 04 August 2018, 22:30:24

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

HatshepsutTopic starter

Две снимки на цар Фердинанд, облечен в българска народна носия от Дебърско:
HatshepsutTopic starter

Христо Ботев. 3D-портрет, автор: Георги Врабчев, 2013г.


HatshepsutTopic starter

Царица Йоанна в рокля с традиционни български везбени мотиви


HatshepsutTopic starter

Войводата Таню Николов - от гр. Хасково, 1903 год. Оцветен портрет от 1903г., годината на Илинденско-Преображенското въстание.

Таню Николов е легендарен български войвода от ВМОРО, един от най-големите в цялата история на революционото движение на българския народ в края на XIX и началото на XX век, неуморим железен български борец, действал в продължение на десетилетия в Македония, Тракия, Родопите и Поморавието, където по време на Първата световна война, 1917-1918г. командва българските партизански съединения като преследва и разгромява сръбските паравоенни формирования.
Той е поборник за обединението на България, оставил трайна диря в националноосвободителните борби на българския народ на цялата територия на Балканския п-в. Участвал е стотици сражения, в това число и в епопеята на Ножот в Македония през 1907г.
Воювал е успешно срещу всички врагове на България. Участник е във войните за обединение на България от 1912 до 1918г.
До преврата на 09.09.1944г. и съветската окупация на България е награждаван с много български отличия - ордени и медали, признание за неговите заслуги от страна на българската държава, ВМОРО и голямата македонска и тракийска емиграция в България, която го почита и го издига като свой кумир в борбата за обединението на България.
През 1947г. като "награда" за неговата дългогодишна революционна дейност в името на България, комунистите убиват легендарния войвода Тане Николов в Асеновград без съд и присъда, като инсценират самоубийство.
Гробът му остава "неизвестен" и до днес и даже не е издирван, за да бъдат заличени следите от неговото убийство. A мелницата му тъне в разруха!


HatshepsutTopic starter

,,Няма да отстъпя тези села, в които вчера ме посрещаха като освободител!" Думите са на полк. Владимир Серафимов, който е роден на днешния ден преди 160 години, мястото са Централните Родопи, годината е 1912-та. На полк. Серафимов е възложено да освободи този български край, но поради масираното турско контранастъпление получава заповед да се оттегли. Отказва да изпълни нарежданията на Българското командване и заедно с войниците си и помощта на местното население удържа турското настъпление при Аламидере, а заради героизма на българите, водени от полк. Серафимов, битката остава в родната ни военна история под името Родопската Шипка...

Полковник Владимир Серафимов (1860-1934) - български офицер, полковник, герой от Сръбско-българската война (1885) и Балканската война (1912–1913)


HatshepsutTopic starter

#85
Портрет на Стефан Стамболов като министър-председател, 1893-1894г. Художник: Георги МишевСтефан Стамболов. Снимка от 1877г.
Шишман


Лина


HatshepsutTopic starter

Quote from: Лина on 18 September 2020, 18:05:58Кой беше този господин?

Владо Черноземски и атентата в Марсилия на 9 октомври 1934г., на него има посветена специална тема във форума:

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?topic=731.0

HatshepsutTopic starter

Георги Раковски - картина на Стефан Йорданов


HatshepsutTopic starter


HatshepsutTopic starter

Генерал-майор Йордан Венедиков (1871-1957)
От Янко Гочев

Йордан Тимотеев Венедиков е български офицер (генерал-майор), историк и публицист. Ползва псевдоними като Презвитер Козма, Тит Ливий, а заедно с Петър Дървингов ползват псевдонима П. Ю. Вендаров.


HatshepsutTopic starter

Войводата Филип Тотю. Снимка от 1902г.
Исторически музей - Велико ТърновоШишман


HatshepsutTopic starter

Георги Раковски - оригинален портрет от 1864г.


HatshepsutTopic starter

Студиен портрет на майор Рачо Петров
Началник на щаба на войската по време на войната със сърбите от 1885 г.
Оцветена фотография от Royal Bulgaria in colorSimilar topics (1)