• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

22 June 2021, 04:52:44

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
13100 Posts

Шишман
5292 Posts

Panzerfaust
850 Posts

Лина
728 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Recent

Members
Stats
  • Total Posts: 22001
  • Total Topics: 1346
  • Online Today: 65
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 16
Total: 16

БНС - Новини

Started by Hatshepsut, 31 October 2018, 20:57:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Поклонение до Дойран


Дойран безспорно е едно свято място за народа ни. Там българските герои падаха в свиреп бой, бранейки народа и Отечеството ни. Напояваха обилно с кръвта си сухата земя, за да платят цената на свободата ни. От там душите им се възнасяха към небесата, защото с жертвата си за нас, те печелеха вечния живот. И вечната признателност на всеки, у който е жив българския дух. Там малкият ни, но храбър народ разби армиите на две от Великите сили по това време – Великобритания и Франция. Там българският дух триумфира и славата на героите ни се разнесе за да отеква във вековете. Там генерал Владимир Вазов се превърна в легенда.

За това и нашето двудневно посещение по тези места може да се нарече само поклонение. Сто години по-късно, растителността е покрила склоновете, по които са били разположени българските позиции. Времето и зложелатели също са казали своето по отношение на паметници и укрепления. Въпреки това обаче, все още личи в каква непревземаема крепост са били превърнати ридовете от българската войска. Траншеи и бункери са осеяли местността. Фердинандовата чешма, посветена на загиналите герои от 34 пехотен троянски полк, която е възстановена през 2010 година, също напомня за онези славни времена.

Усещането да вървиш през позициите, които някога са бранели дедите ни. Да нощуваш в гората, в която някога на пост са стояли храбрите ни воини. Да се спуснеш в окопите, спрели вълна след вълна нашественици. Да влезеш в бункерът, някога наричан с ужас от англичаните "Окото на дявола". Да видиш четири скромни кръста, забити на дърво, напомнящи за четирима славни синове на майка България, оставили костите си там. Да наблюдаваш местността от мястото, на което някога е стоял самият генерал Вазов... Това е едно преживяване, което трудно може да бъде описано. Но е нещо, което заслужава да почувства всеки, който е запазил жив и буден в себе си българския дух.

Повече снимки тук: https://bgns.net/


генерал Жеков

БНС несъмнено бе фактор в национализма,но днес нещата не стоят точно така.Смяната на ръководството доведе до необратими загуби за цялата организация,като по моя лична оценка-над 90%(включвам и себе си в това число) от бившите активисти и членове,не вярват,че между сегашното и БНС отпреди 10години може да бъде поставен знак за равенство точно поради смяната на хората на върха в организацията.
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Hatshepsut

Една здрава и силна в организационно и идеологическо отношение организация не трябва да е на 100% зависима от персоналния фактор и би трябвало да може да надживее лидера си.

Hatshepsut

БНС с нов централен щаб


Новата година започна с нова, положителна промяна за Организацията. От 2019 година, Български Национален Съюз е вече с нов централен щаб в София. Новото помещение е значително по-удобно от предишното и позволява, както събирането на по-голям брой хора, така и провеждането на далеч по-разнообразни мероприятия.

Първото официално събитие, което ще проведем в него е откриването на кампанията за Луковмарш. Тя ще започне с лекция на проф. Никола Алтънков, посветена на личността и делото на Илия Минев – най-дългогодишният политически затворник по време на комунистическия режим, член на ръководеният от ген. Христо Луков Съюз на Българските Национални Легиони, носител на легионерската идея до последния си час. Лекцията ще започне от 17:00 часа на 6 януари (неделя), а адресът на щаба е ул. ,,Сър Стивън Рънсиман" 1.

https://bgns.net/

Hatshepsut

91 години от саможертвата на Мара Бунева


На 13 януари в Скопие почетохме годишнината от подвига и геройската саможертва на Мара Бунева. Възпоменанието традиционно се организира от Българския културен клуб в Скопие, като в него се включват различни организации и неформални групи от днешните предели на България, Македония и Западните Покрайнини. То започва с панихида в църквата "Св. Димитър" и продължава с поклонение на паметната плоча на Мара Бунева, край един от мостовете над река Вардар. Обичайно първи провеждат церемония ВМРО-БНД, които ежегодно организират транспорт от страната за събитието.

Тази година ние, от Български Национален Съюз, проведохме обща церемония с нашите приятели от младежката организация "Бял фронт" и другарите ни от ,,Национална Борба" Македония, с които вече няколко години си сътрудничим успешно.

Церемонията започна със слово на водача на БНС – София, Пламен Димитров. "Днес сме тук за да почетем саможертвата на една млада българка, която обичаше народа ни повече от собствения си живот" – с тези думи започна речта, припомняща колко много бе пожертвала Мара Бунева за нас. Умна, красива, изключително чаровна – жена притежаваща всичко необходимо, за да си осигури лек и безметежен живот. Но избрала пътя на дълга, пътя на справедливото възмездие. Защото тя се превърна именно в инструмент на възмездието, разстрелвайки Велимир Прелич – главният мъчител на народа ни в окупирана Македония. Отмъщава за онеправданите и беззащитните. А това, че се прострелва, за да не попадне жива в ръцете на врага, не е самоубийство. Защото самоубийството е акт, продиктуван от страх и отчаяние, а Мара Бунева показва точно обратното – безумна смелост и решителност. Това е върховна саможертва, за да опази делото. Делото в името на нашия народ, който тя обичаше повече от собствения си живот. Любов и саможертва, за които сме призвани да се покажем достойни.

Второто слово на церемонията бе на Цветелин Пенков от софийската организация на БНС. Той говори за борбата на предците ни и опитите на враговете да смажат народа ни. Опити, в крайна сметка, оказали се напразни, заради саможертвата на герои като Мара Бунева. Фактът, че на самата церемония присъстваха хора, разделени от три граници демонстрира ярко, че духът ни е все още жив и борбен. За това, че днес на нас се пада да продължим тази духовна и културна борба, водена от предците ни, напомни в края на речта си Цветелин Пенков.

В краят на церемонията бе положен венец на плочата на Мара Бунева и участниците коленичиха за минута мълчание в памет на героинята. След официалната част имахме възможност да поговорим с нашите другари от Македония и да обсъдим бъдещи планове.

https://bgns.net/91-години-от-саможертвата-на-мара-бунева/

Hatshepsut

24 May 2019, 15:08:25 #5 Last Edit: 12 February 2020, 14:28:39 by Hatshepsut
Лекция ,,Визия националист" се състоя в централния щаб на БНС


На 12 май в централния щаб на Български Национален Съюз бе проведена лекция на тема ,,Визия националист". Лектор бе дългогодишният член на БНС Цветелин Пенков. Основната цел на лекцията бе да разясни какво впечатление за себе си и идеологията трябва да оставя българския националист в обществото.

Цветелин Пенков наблегна на няколко основни аспекта от поведението, което трябва да притежава един националист. Започвайки от  външния вид и стигайки до начина на общуване с различни събеседници. В началото на лекцията бе наблегнато на вредното влияние на различни субкултури и движения, което имат върху народа ни и в частност над младите. Основната теза бе, че външния вид е първото впечатление, което оставяме в хората, с които общуваме. Както гласи старата българска поговорка – ,,по дрехите посрещат, по ума изпращат" или по-точно казано, колкото по спретнат изглеждаш, толкова по-подреден изглежда и умът ти. И така те възприемат околните хора.

Но по-голямо внимание се отдели на начина, по който трябва да общува един националист с хората около него, тъй като в ежедневието на човек се налага да води много разговори с различни хора и трябва да умее по правилния начин да представи идеологията на национализма пред сънародниците ни. Независимо с кого общуваме, дали политически противник или човек, който не е до толкова осведомен по политически въпроси, един националист винаги трябва да води разговор спокойно, без да се отдава на своите емоции. И още по-важно е да аргументираме добре своите тези с факти и да демонстрираме богата обща култура.

За край на представянето, лекторът завърши с това, че националиста винаги трябва да търси начин да се усъвършенства – както в професионалния така и в личния си живот, както умствено така и физически.

https://bgns.net/

Hatshepsut

Почетохме полк. Борис Дрангов


На 26 май се навършиха 102 години от смъртта на един от най-заслужилите военни герои в новата ни история – полк. Борис Дрангов. По традиция Български Национален Съюз почете паметта на бележития офицер с възпоменание. На паметната дата, членове и симпатизанти на БНС се събраха пред паметника на полк. Дрангов в двора на Военната академия в София.

Церемонията започна със слово на Пламен Димитров, водач на софийската организация на БНС. Акцентът в речта му бе личността на полк. Дрангов, като олицетворение на това, какво означава да си националист на дело. Той припомни важни моменти от живота на Полковника, разкриващи неговата безрезервна отдаденост към народа ни. Роден за водач, винаги близо до подчинените си, воден от принципа, завещал на бъдещите офицери – във всяка битка, било то на фронта или в живота, да командват не "Напред!", а "След мен!". Дрангов всякога поставя доброто на България и народа ни над всичко, дори над собственото си семейство. Това е записано в негово писмо до съпругата му, а животът му е доказателство за тези думи. Спирайки се на този момент, Пламен Димитров подчерта приликата между Полковника и друг от големите ни герои – Христо Ботев. Това писмо на Дрангов силно напомня за писмото на Ботев до любимата му Венета. Но двамата си приличат и по друго – безкрайната им непримиримост към всяка несправедливост, една от главните причини да са така обичани от народа ни.

За да разкрие и третата прилика между двамата герои, Пламен Димитров се опря на думите на друг един национален герой – ген. Христо Луков. Той припомни речта на Луков, пред студентите в Софийския университет, в която Генерала говори за двете начала, които са вдъхвали силата на българския дух – творческото и борческото. Защото винаги сме били народ на войни и просветители и когато тези две начала са били еднакво силни, България е била в подем. Като пример за личност, съчетала тези две така важни начала, ген. Луков с възхищение сочи поетът и революционер Христо Ботев. Но тук, според Димитров, спокойно можем да наредим и полк. Дрангов. Защото освен, че се доказва като доблестен войн и блестящ командир, Полковника ни оставя едно безценно писмено наследство. "Помни войната" не е просто учебник за офицерството, тя е един своеобразен кодекс на честта, синтез на една философия. Принципите описани там са приложими за всяка сфера на живота и са ключ към това, как да водим достоен живот, изпълнен с чест. Нещо, което Дрангов демонстрира на практика.

Речта си Пламен Димитров завърши са цитат на полк. Дрангов: ,,За да живее, България има належаща нужда от нравствени великани, а не от безмълвни и поцепени нравствени кастрати. За да побеждава, България трябва да се води от възвишени характери, а не от безмълвни, роболепни самопоклонци. Ново вино не се налива в стари мехове. Така е било, така е и така ще бъде и инак не може да бъде. Помнете дълбоката поука на почитания наш пустинник "Причина за изчезване на всяко държавно устройство е безгрижието в развалата. Помнете и усърдно, чисто метете стълбата само отгоре надолу!"

След него реч държа Цветелин Пенков от софийската организация на БНС. Той наблегна на голямата отговорност, която носим пред подвига и саможертвата на герои като полк. Дрангов. Защото именно от нас зависи, саможертвата на героите да не остане напразна и граденото от предците ни да не бъде разпиляно. Всеки, който счита себе си за националист е длъжен да поеме тази отговорност и да следва пътя, който ни е посочен от славните ни предшественици. Във времена като днешните, когато самото ни оцеляване като народ е поставено на карта, в примера на Дрангов и в писменото му наследство можем да открием онзи нравствен компас, който да ни изведе на верен път и да спаси народа ни от гибел. Но дали ще го последваме, зависи единствено от нас. Пенков подчерта, че именно убежденията, които имаме и осзънаването ни като националисти в днешната обстановка ни различава от масата, а промяната ще дойде единствено от нас самите. Той завърши с призив към всички, които се определят като националисти никога да не губят своя идеализъм, както и да не помислят за умора или отказ, а да помнят примера на герои като полк. Борис Дрангов.

В края на церемонията, присъстващите поднесоха цветя на паметника на героя, след което застанаха на колене и запазиха минута мълчание в негова чест.https://bgns.net/почетохме-полк-борис-дрангов/

Hatshepsut

16 June 2019, 22:41:20 #7 Last Edit: 12 February 2020, 14:31:01 by Hatshepsut
Среща с българи от Западните покрайнини


На 15 юни в централния щаб на БНС се проведе среща с наши сънародници от Западните покрайнини – активисти, борещи се за запазване на българщината в този край, откъснат от Родината ни по силата на Ньойския диктат. Наши гости бяха Димитър Димитров-Треперски и Иван Николов – двама от доказалите се водачи на българската общност в Босилеград, понесли редица репресии от сръбските власти през годините, заради упорството, с което отстояват българската кауза. Третият ни гост, подпомагащ това дело, бе доктор Валентин Янев. Самият той живее в София, но предците му са от Западните покрайнини и от години е съпричастен на борбата на сънародниците ни в този край. Той бе един от тримата български лекари, демонстративно арестувани в Сърбия през 2017 г., защото оказват безплатна медицинска помощ на българи в Босилеград.

Срещата започна с исторически обзор, който д-р Янев направи на сръбската агресия срещу българското население в Западните покрайнини, започнала още през Междусъюзническата война. Припомни и зверското убийство на петима български офицери, извършено от сърбите, за по-късното поругаване на гробовете им и за възстановяването на мястото, извършено с усилията на Димитър Димитров-Треперски.

След него говори Иван Николов, които е председател на Българския културно информационен център в Босилеград. Той направи анализ на външнополитическите грешки на българската държава и на пропуснатите възможности Западните покрайнини да бъдат върнати в пределите на България. Действия, напълно възможни, според международното право, тъй като днешна република Сърбия на практика не е държавната формация към която са присъединени Западните покрайнини, по силата на Ньойския диктат. Николов се спря и на актуалните проблеми на сънародниците ни, останали под сръбска власт. Говори за неадекватната и безхаберна политика на българската държава по отношение на Западните покрайнини, която само е дала увереност на сръбските власти да продължат произвола там.

В последвалата дискусия бяха засегнати много от наболелите проблеми в Западните покрайнини – от умишлената икономическа изолация на района, целяща постепенното му обезлюдяване, през историческите фалшификации от сръбска страна, посегателствата срещу културата и паметта на българската общност (част от които е и продължаващата сага с паметни плочи на невинните жертви от цивилното население, избити по време на Босилеградския погром от 15-16 май 1917 г., на чието поставяне все още се пречи). Засегнат бе и може би най-сериозният проблем в момента – тежкото замърсяване на водите в района, причинено от минодобива и престъпния отказ на българската държава да окаже натиск, за да се вземат мерки срещу това. И именно в тази връзка гостите разказаха и за последното посегателство срещу БКЦ "Босилеград" – буквално ден по рано е бил унищожен билборда, поставен на клуба, като част от опита да се даде гласност на сериозния екологичен проблем.

Макар възможностите ни в момента да не са големи, ние ще се стараем да правим всичко по силите си, за да подкрепяме нашите сънародници в Западните покрайнини в борбата им за опазване на българщината. Те трябва да знаят, че в България все още има националисти, които не са ги забравили и които не са безразлични към проблемите им. Самата среща бе част от една цялостна кампания, с която организацията ни иска да покаже, че и точно 100 години след подписването на Ньойския диктат, ние не сме се примирили с тази несправедливост извършена срещу народа ни.

https://bgns.net/западните-покрайнини/

Hatshepsut

09 July 2019, 21:35:51 #8 Last Edit: 12 February 2020, 14:31:26 by Hatshepsut
Проведе се семинар ,,Дигитална сигурност за националисти"


На 7 юли в централният щаб на БНС се проведе семинар, посветен на дигиталната сигурност и мерките за защита на личната информация, които да са от полза в борбата на всички съвремени български националисти. Лектор бе председателя на Български Национален Съюз, Звездомир Андронов, който от над 10 години е ангажиран с темата.

Присъстващите имаха възможност да се запознаят с всички най-базови мерки, които могат да вземат, за да подобрят значително нивото си на сигурност в дигиталната среда. Бяха разгледано всичко най-основно – от това как да се изберат добри и сигурни пароли, през защитата на самите устройства и преносимите носители, използването на подходящи криптиращи програми. По отношение на интернет сигурността, бяха разгледани най-подходящите антивирусни програми, както и програми, позволяващи да следите връзките, които различни апликации, инсталирани на вашия компютър осъществяват с устройства в мрежата. Предложени бяха браузъри и търсачки, които максимално ограничават информацията, която може да бъде събирана за вас от трети страни. Криптираната връзка, чрез използване на VPN също бе разгледана. Подходящи варианти за бекъп на данните и алтернативни на Google drive виртуални пространства за съхранение на данни, позволяващи криптиране на информацията, също бяха обсъдени. Воденето на комуникация също бе основна тема. Бяха предложени подходящи варианти на криптирани мейл услуги и чат приложения. Последната точка в семинара бе посветена на социалните мрежи и поведението, което да имаме там.

Цялостното представяне бе съпроводено и с много полезна информация за законите в различни държави и съответно, нивото на достъп на различни служби до информацията, съхранявана от компании в съответните страни. Към презентацията бяха включени и редица полезни линкове, както към допълнителна информация, така и към много полезни програми и приложения.

https://bgns.net/дигитална-сигурност/

Шишман

12 February 2020, 10:47:50 #9 Last Edit: 12 February 2020, 13:18:37 by Hatshepsut Reason: Корекция на линка
Както се казва - на умрело куче нож да вадиш. Имали военизирана структура ха-ха. Били религиозно нетолерантни - да към вярата на своят народ.Гешев иска забрана на съюза организирал Луковмарш: Имали са военизирана структура

Във връзка с разпоредена от главния прокурор на Република България Иван Гешев проверка по реда на гражданско-съдебния надзор за законосъобразност на дейността на сдружение с нестопанска цел, на 10 февруари 2020 г. Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в Софийския градски съд (СГС) искова молба за прекратяване регистрацията на ,,Български национален съюз Еделвайс" (БНС-Еделвайс). Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.
В рамките на извършената проверка, СГП е събрала голям обем доказателства, които констатират, че дейността и целите на ,,БНС-Еделвайс" се различават от декларираните такива в устава на сдружението с нестопанска цел. В последните десет години сдружението е организатор на прояви, които противоречат на чл. 44, ал.2 от Конституцията на Република България, който забранява дейността на организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.

http://glasove.com/categories/novini/news/geshev-iska-zabrana-na-syyuza-organiziral-lukovmarsh-imali-sa-voenizirana-struktura

Hatshepsut

12 February 2020, 14:18:17 #10 Last Edit: 03 October 2020, 21:55:56 by Hatshepsut
Прокуратурата иска забрана на Български Национален Съюз


https://bgns.net/

Днешната новина, че прокуратурата иска забрана на Български Национален Съюз, не ни изненада особено, като се имат предвид събитията от последните няколко седмици. Даже смело може да кажем, че точно това очаквахме да се случи в дните преди Луковмарш. Още когато главния прокурор Иван Гешев разпореди прокурорската проверка преди 3 седмици, без тя да бъде провокирана от нищо конкретно, на нас ни стана ясно, че противниците на факелното шествие в памет на ген. Христо Луков, които от години се опитват с всякакви средства да провалят това напълно законно мероприятие, са намерили инструмент, с който най-накрая да постигнат пъкленото си дело. Последните събития показаха, че прокуратурата се е поставила в услуга на тези антибългарски кръгове и сега тя действа като техен изпълнител на мокри поръчки.

Аргументите за забраната, които се споменават в прессъобщението на прокуратурата, са повече от смехотворни и абсурдни. Очевидно бързайки да завършат проверката преди провеждането на Луковмарш тази година, прокурорите са се чудили какво да си изсмучат от пръстите, за да може да внесат исковата молба за забрана на БНС в Софийски градски съд. Особено твърдението, че нашата организация е "военизирана структура", защото използваме униформи и термина "комендант" в уведомления за мероприятие до Столична община, шокира със своята нелепост. Да, наши членове носят униформи на определени събития на Съюза, и то не от 3 седмици, когато ненадейно Иван Гешев реши, че трябва да бъдем проверявани, а от 19 години, от когато е регистрирана и функционира нашата организация. Ние никога не сме го крили, напротив на страницата ни съвсем ясно е описано защо носим униформа, какво представлява тя и какво символизира (Може да прочетете подробно тук). Ако от това може да се съди, че ние сме военизирана структура, то на всеки, който някога е носил футболна тениска, трябва да се гледа като на професионален футболист.

Подробно ще коментираме аргументите на прокуратурата за забраната, обаче когато имаме възможност да се запознаем с тях официално. Защото в момента информация получаваме само от прессъобщенията на държавното обвинение. След като видим официалната искова молба с приложените доказателства, заедно с нашите адвокати, ще подготвим и защитата ни пред съда. Но ако наистина прокуратурата използва като аргументи това, което представи пред медиите, то едва ли ще има съдия в България, колкото и да е компрометирана съдебната ни система, който да постанови забрана на БНС.

През всички 19 години от своето съществуване, Български Национален Съюз е организирал стотици публични мероприятия и е развивал обществена дейност, като винаги е спазвал българското законодателство и когато е било нужно сме съгласували нашите действия със съответните държавни институции. Няма нито един случай за тези години, когато на наше събитие да е нарушен обществения ред или наш член да е осъден за дейност, свързана с работата на организацията.

Затова под искането за забрана на Български Национален Съюз прозира все по-ясно лицето на настъпващия тоталитаризъм в България. Да, този тоталитаризъм носи демократична маска и пипа доста по-фино от този, по времето на комунистическата диктатура, но и той има същата цел – да ликвидира всеки истински опозиционен глас и да репресира всеки неудобен за антинационалния елит. Така бавно, но сигурно, се превръщаме в дисиденти в тази корумпирана политическа система и сме принудени ежедневно да усещаме нейните удари, макар и те да са маскирани като действия на институции в правова държава. Но да не забравяме, че и Народния съд е имал официална легитимация в системата, в която той е функционирал!

За съжаление ударите срещу нас не идват само от репресивните органи на държавата. За това съдим от едно изречение в изявлението на прокуратурата, което ни направи силно впечатление. То гласи: "В последните десет години сдружението е организатор на прояви, които противоречат на чл. 44, ал.2 от Конституцията на Република България, ...". БНС развива дейност от 2001 година, а не само от 10 години. И през тези 19 години дейността на организация е била приблизително една и съща, защо обаче прокуратурата счита, че само през последните 10 години нашите прояви противоречат на Конституцията? Много подозрително става, като се има предвид, че точно преди 10 години бившия водач на БНС Боян Станков-Расате беше свален от поста си и изключен от Съюза. Същия този Расате, след като стана известно, че прокуратурата е започнала проверка срещу нас и след трагичната смърт на нашия бивш член Емил Крумов, изведнъж се появи от нищото и даде няколко интервюта за големи медии, в които се представяше като председател на БНС и говореше от името на някакво "върховно водачество на БНС" (орган с това име никога не е имало в Български Национален Съюз). В тези интервюта той изрече куп нагли лъжи, както за починалия Емил Крумов (който бе отвратен от поведението на Станков и това бе една от причините да се оттегли), така и за нашата организация. Говорейки от името на БНС, той очевидно се опитваше да натрупа негативи на гърба на Съюза. И по всичко личи, че той не е бил мотивиран от тези си действия само от озлоблението си към членовете на нашата организация, които преди 10 години позорно го изхвърлиха от нея, а действията му са синхронизирани с тези на прокуратурата и той напълно подкрепят нейната цел. От много години се говори, че Боян Станков-Расате е използван от службите в България или че върши услуги на дадени задкулисни кръгове в страната ни. Макар никога да не е имало неопровержими доказателства за това, неговите изяви през последните дни, заедно с въпросното изречение на прокуратурата недвусмислено водят в тази посока. Но каквито и да са мотивите на Расате, е факт, че със своите действия той е вреден за българския национализъм и помага на тези, които искат да спрат Луковмарш и работят срещу единството на българските националисти.

Като български националисти ние сме свикнали да понасяме репресиите на властта. Но затова имаме светлия пример на легионерите преди 1944 г., чиято организация нееднократно е била забранявана, и въпреки това не са се пречупили. Имаме и примера на титани като Илия Минев, които дори под най-тежкия комунистически терор не са се отказали от националните си идеали и са ни завещали своя борбен дух. Затова каквото и да се случи от тук нататък, ние няма да предадем нашите предци и ще продължим борбата за национално мощна и социално справедлива България!

Hatshepsut

На 5 октомври започва делото за забрана на БНС


https://bgns.net/

На 5 октомври в Софийски градски съд е първото заседание по искането на прокуратурата за забрана на Български Национален Съюз. Делото е уникално за България след 1989 г., защото за първи път се иска забрана на една организация по политически причини. С това днешна демократична България прави още една крачка на доближаване към тоталитарните методи на действие срещу инакомислещите, познати от комунистическа България.

Делото за забрана на БНС стана факт след като на 17 януари тази година главният прокурор Иван Гешев разпореди да бъде направена пълна проверка на дейността на организацията. Самата проверка не беше предизвикана по никакъв начин от дейността на Съюза, който през всички 19 години от съществуването си е работил в рамките на закона, дори и когато е бил подлаган на репресивни действия от страна на държавни органи. Затова за външни наблюдатели съобщението за проверката може би е дошло изненадващо. Но за ръководството и членовете на БНС тази новина не дойде неочаквано.

Дълги години Луковмарш, мероприятието с което организацията е най-известна, беше трън в очите на различни антинационални, либерални кръгове. В следствие на което се опитваха с явни и по-прикрити средства да издействат забрана за събитието. След като обаче всичките им опити не дадоха резултат, поради простата причина, че протичането на Луковмарш винаги е преминавало при стриктно спазване на българското законодателство и обществения ред, тактиката беше сменена. Щом не успяха да забранят Луковмарш, те се насочиха към ликвидиране на неговия организатор.

За тази цел любезно предостави услугите си главният прокурор Иван Гешев. След възложената от него проверка, подопечната му институция набързо откри "причини" за забрана на БНС, които бяха оформени в искова молба до съда, написана "на коляно". Че с това се изпълняваше директно волята именно на противниците на Луковмарш, стана веднага ясно от поздравително писмо на Световния еврейски конгрес до Иван Гешев, в което в прав текст беше похвален за инициативата за забрана на Съюза.

Заради бързането да се изпълни поръчката и да се обяви новината за исканата забрана преди тазгодишния Луковмарш, прокурорите буквално са били принудени да си изсмукват аргументи от пръстите. Резултатът от това е искова молба изпълнена с абсурдни и дори трагикомични твърдения, които трябва да убедят съда в нуждата от забрана на БНС. Освен стандартното обвинение в насаждане омраза по етнически, расов и религиозен принцип, е добавен аргумента, че Български Национален Съюз е паравоенна организация и черешката на тортата, че нарушава чл. 5 от Парижкия мирен договор от 1947 г., с който са уредени условията на мира между България и победителите във Втората световна война. За да компенсират липсата на основателни аргументи и най-вече доказателства за тях, от прокуратурата са заложили на количеството, като са добавили над 250 страници приложение към исковата молба. В огромната си част административни документи, без никакво реално отношение към делото. Повече за аргументите на прокуратурата и "доказателствата", които ги подкрепят, може да научите от специалния епизод на нашия подкаст "Свободен сигнал".

Как ще бъдат оценени тези аргументи, предстои да се разбере през следващите месеци, когато трябва са се проведат няколко заседания на делото за забрана на БНС. На пръв поглед искането на прокуратурата изглежда предварително обречено, заради абсурдната си обосновка. Но това е само при едно безпристрастно отношение на съда към делото. За такова отношение няма обаче никаква гаранция, като се има предвид влиянието на кръговете, които стоят зад искането за забрана и които със сигурност имат и своето лоби в съдебната система.

Допълнително, постоянното нарастване на политическите репресии срещу отделни членове на БНС, като например делото в Комисията за защито от дискриминация срещу водача на Съюза Звездомир Андронов, дават основание да се смята, че решението на съдебния състав ще бъде взето под политически натиск, а не следвайки буквата на закона. Дали Темида ще бъде сляпа или ще станем свидетели на един политически процес, наподобяващ на делата в Народния съд през 1945 г., предстои да разберем следващите месеци. Но още на първото открито заседание в понеделник от 10:30 часа в съдебната палата, ще си проличи дали ни очаква обективен съдебен процес или зле скалъпен съдебен фарс.
Sad Sad x 1 View List

Hatshepsut

18 February 2021, 20:04:44 #12 Last Edit: 18 February 2021, 20:20:50 by Hatshepsut
Съдът отхвърли иска на прокуратурата за забрана на организаторите на Луков марш


Софийски градски съд с решение от 16 февруари 2021 г.отхвърли иска на прокуратурата за заличаване регисграцията на сдружението Български национален съюз "Еделвайс" (БНСЕ), който всяка година организира шествието в памет на ген. Христо Луков, известно като Луков марш..

Ако съдът беше уважил иска на прокуратурата, това щеше да е първата съдебна забрана на неправителствена, гражданска организация след 10 ноември 1989 г.

Съдът не прие доводите на прокуратурата, че сдружението насажда етническа и религиозна омраза, тъй като ги намира за недоказани. Конституцията не позволява да бъдат заличавани организации, които не извършват незаконна дейност и при чиито публични прояви не е установено нарушение на обществения ред, посочва съдът.

По време на делото съдия Венета Цветкова възложи и експертна историческа справка за личността на ген. Христо Луков, и също за летеца Димитър Списаревски и за един от лидерите на ВМРО Тодор Александров, които също се честват от БНСЕ, но в историческата справка беше представен само ген. Луков. Експертната справка беше изготвена и представена пред съда от директора на Държавна агенция "Архиви" доц. Михаил Груев.

"Както личността на Л. (ген. Луков - бел. ред.), така и същността на СБНЛ (Съюза на българските национални легиони - бел. ред.) не са еднозначни и са многопластови в исторически аспект, като търпят развитие с годините, поради което автоматичното привързване на идеологията на сдружението единствено с историческите анализи за извършвана от СБНЛ антисемитска дейност и при подражаване на нацисткия модел по отношение на организацията и униформите, е необосновано. От една страна, предвид заслугите на Л. като военен експерт и приносът му за укрепване на българската армия в периода между двете войни, както и липсата на каквито и да е доказателства за антисемитска дейност на същия или нацистка пропаганда, генералът, както сочат и свидетелите, е митологизиран именно заради военните си заслуги за запазване териториалната цялост на държавата с осигуряване защита чрез укрепване на българската армия. От друга страна, СБНЛ също се свързват и като носители на родолюбиви идеи за единение на нацията и държавната територия. Следователно, не може автоматично да се приеме, че организираните шествия и чествания са проводник на забранени идеологии и разпалват към етническа, расова или верска омраза" - се казва в решението на съда.

През януари 2020 г. прокуратурата възложи на ДАНС да извърши проверка на БНСЕ и по-късно поиска от СГС да заличи регистрацията с мотиви, че сдружението насажда расова, етническа и религиозна вражда и освен това е създало военизирана структура, тъй като органирирало военизирани игри. На първото съдебно заседание бяха разпитани свидетели, които отрекоха игрите им да имат военен характер.

Любопитна подробност от експертната справка е, че и легионерският съюз, който е бил изключително съставен от гимназисти и студенти, и РМС /Работническият младежки съюз/ са били преследвани от официалните български власти /призовавани и предупреждавани да преустановят дейността си/ през периода на неутралитета на Царство България, обявен в началото на Втората световна война през септември 1939 и запазен до 1 март 1941 г.

Решението на съда идва сред силен натиск и съпротива от различни организации и партии и отляво, и отдясно, като БСП излезе и със специална декларация, да бъде забранен Луков марш. Министерството на външните работи остро осъди шествието, организирано от БНСЕ на 13 февруари. а социалните мрежи се изпълниха с противоречиви коментари.

Тази година шествието беше разделено на малки групи от полицията сред безпрецедентно полицейско присъствие от НДК до къщата на ген. Луков. В речите на ръководителите на съюза - Звездомир Андронов и Пламен Димитров, преобладаваше остър протест и нападки срещу властите заради опита за забрана на организацията им, възхвала на историческите примери на патриотизм, но не се чуха ксенофобски елементи.

Решението на съда можете да прочетете тук: https://legalacts.justice.bg/S
То може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

От прокуратурата засега няма коментар.

https://www.dnevnik.bg/