• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

06 May 2021, 09:43:29

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12732 Posts

Шишман
4928 Posts

Panzerfaust
790 Posts

Лина
710 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 21059
  • Total Topics: 1331
  • Online Today: 63
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 49
Total: 50

Археологически находки от Древен Египет

Started by Hatshepsut, 02 August 2018, 13:26:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

В Египет е открит ,,изгубен златен град" на 3000 години
Значението на откритието е съпоставимо с откриването на гробницата на ТутанкамонНовооткритият ,,изгубен град" близо до Луксор в Египет

Археолози откриват град на 3000 години, заровен под пясъците в Луксор в южната част на Египет. Значението на откритието е съпоставимо с откриването на гробницата на Тутанкамон.

Експедицията на Захи Хавас (Zahi Hawass) успя да намери така наречения "изгубен златен град" - най-големият, откриван някога в Египет, съобщава на 8 април Ahram Online.

Този град, известен като Атон, е основан от един от най-великите владетели на Египет, Аменхотеп III, управлявал Египет от 1391 до 1353 г. пр. н. е. Този град е бил активен по време на управлението на фараона и неговия син, известния Аменхотеп IV, Ехнатон. Градът е бил най-голямото административно и индустриално селище през епохата на Египетската империя на западния бряг на Луксор.

Бетси Брайън (Betsy Brian), професор по египтология в Университета ,,Джонс Хопкинс" в Балтимор, САЩ, заявява, че ,,откриването на този изгубен град е второто по важност археологическо откритие след гробницата на Тутанкамон".

,,Откриването на Изгубения град не само ще ни даде поглед върху живота на древните египтяни по времето, когато империята е била  най-богата, но и ще ни помогне да хвърлим светлина върху една от най-големите загадки в историята: защо Ехнатон и Нефертити са решили да се преместят в Амарна", коментира Брайън.

Историята разказва, че градът е изоставен и столицата се премества в Амарна. Но дали се е случило и защо, предстои да разберем.Районът на разкопките е между храма на Рамзес III в Мединет Хабу и храма на Аменхотеп III в Мемнон. Египетската експедиция започва работа там в търсене на погребалния храм на Тутанкамон. Разкопките започват през септември 2020 г., а няколко седмици по-късно, за изненада на екипа, започват да се появяват отвсякъде постройки от кирпичени тухли. Някои от стените на къщите са високи три метра. Само за седем месеца археолозите разкопават няколко района. Те откриват добре запазен голям град, с почти непокътнати стени и стаи, пълни с инструменти за ежедневието. Археологическите пластове са недокоснати от хилядолетия.Селището е датирано с помощта на йероглифични надписи, намерени върху съдове за вино, както и пръстени, скарабеи, керамика и глинени тухли с печата на картуша на цар Аменхотеп III.В южната част археолозите са открили пекарна и голяма кухня с фурни и керамика за съхранение на храна. Намерена е и административна и жилищна зона, оградена от зигзагообразна стена с един вход, вероятно от съображения за сигурност. Членовете на експедицията откриват много инструменти, използвани за предене и тъкане. Открити са и шлаки от производството на метал и стъкло.

В града са намерена стая с гробове на две крави или бикове, а в друга - останките на човек с разперени встрани ръце и въже, увито около коленете му. На север от града е открит голям некропол и гробници, изсечени в скалата.Археолозите заявяват, че са оптимисти и ще бъдат разкрити още важни находки, отбелязвайки, че са открили групи гробници, достигнати през ,,стълби, издълбани в скалата", с подобна конструкция на тези, открити в Долината на царете.

,,Мисията очаква да разкрие недокоснати гробници, пълни със съкровища", се добавя в изявлението.

Миналата седмица Египет транспортира мумифицираните останки на 18 древни царе и четири царици през Кайро от емблематичния египетски музей до новия Национален музей на египетската цивилизация, шествие, наречено ,,Златният парад на фараоните".

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/V-Egipet-e-otkrit-izguben-zlaten-grad-na-3000-godini_167496.html