• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
12 May 2021, 16:45:23

News:

15.11.2020 Платформата на форума е обновена до SMF 2.1 RC3


Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

12 May 2021, 16:45:23

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12773 Posts

Шишман
4965 Posts

Panzerfaust
797 Posts

Лина
712 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 21166
  • Total Topics: 1332
  • Online Today: 87
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 55
Total: 55

Recent posts

Pages1 2 3 ... 10
1
Предполагам някои веднага са се запитали: какво може да направим за да не ни манипулират ?
Има 2-а начина.
Първият е опознавайки  православната вяра. Тогава няма да могат да ви манипулират или поне ще им е доста по-трудно. Защо мислите не искат да въведат "Вероучение" в училищата, а на запад почти са го махнали ? Ами не защото хората ще станат много вярващи то и това ги дразни : но на първо место защото ще е много по-трудно да бъдат манипулирани и управлявани.
 За 2-ят начин какво да ви кажа: доста по-труден е и опасен. Първо няма много информация по въпроса, 2-ро е много лесно човек да се подлъже и да стане сам лъжец, измамник, крадец и т.н. По тоя 2-ят начин човек, трябва да се образова около 5 и повече пъти по-дълго отколкото по православният и накрая пак няма да е научил нещата, както трябва.
Всеки обаче е свободен да избира.
2
  ЧЕТНИЦИ-ВЪСТАННИЦИ
 " Българщина или смърт"
Така бих преправил израза "Свобода или смърт"
Защото всичко извън българщината : са празни приказки , безсмислици, суета и тъпотии.       3

Операция История: Какво ни чака цифров рай или ад?
5
Рано рани Неда

Рано рани Неда,
за вода отива,
долу в дън дерето

По пътя вървеше,
пръстите си кърши,
пръстена ѝ падна

Пръстена ѝ падна,
овчарче го грабна,
Неда му се моли:
- Овчарче, чобанче,
я дай ми пръстена!

"Няма да ти го дам,
за нишан* го вземам,
за нишан [??]"

*нишан = годежен подарък

Изпълнява Кольо Кавръков:

6
Малката Ванеса в традиционна Кюстендилска носия

7
Интересни находки откриха археолозите в местността Градище край Враца

Нови интересни находки откриха археолозите в рамките на 14-я археологически сезон в местността Градище край Враца. "В момента проучваме пространството, разположено пред входа на ранновизантийската църква. Разкрили сме няколко помещения с интересни находки, които са безспорно свидетелство за съществуването на поселищен живот през VI век", разказа за БТА ръководителят на археологическия екип доц. д-р Нарцис Торбов. "Едни от най-интересните ни находки са монети от времето на император Юстиниан, ключове, инструменти от желязо, а така също и фрагменти от стъклени съдове, които са типични за времето си и са безспорно доказателство за съществуването на внос, най-вероятно от Константинопол. Досега бяхме откривали отделни фрагменти от стъклени съдове, които са от стените им, но този път успяхме да открием отделните дръжки, които свидетелстват за една много фина и добра изработка на изделия от стъкло. Сред находките има и екзагии (тежести за везна). През годините сме откривали доста екзагии, които са били използвани като тегловни мерки, но през този археологически сезон открихме също кука и верижка от везна, което според мен е доказателство за съществуването на търговска дейност в помещенията, които са разположени пред входа църквата", допълни още доц. Торбов. Археологическите разкопки в м. Градище край прохода Вратцата започват през 2007 година и се провеждат вече 14 години. Първите сведения за обитаването на района са от времето на траките. След това е създадено малко римско селище, което продължава да съществува някъде до петото столетие. Разцветът на поселищния живот започва по времето на ранна Византия, когато е създадена доста голяма църква с дължина 18 метра. В момента ние разкриваме и помещения, които са верижно свързани точно с тази култова сграда, допълни още доц. Торбов. По думите му след това поселищният живот бележи разцвет по време на Средновековието, когато окончателно е изградена една голяма укрепителна система. И следите от местното съществуване, от местните занаяти свидетелстват за това, което се говори непрекъснато, че в крайна сметка съвременният град Враца е възникнал точно тук, на това място до прохода Вратцата, където се намира и местността Градище, обобщава доц. Торбов.

8
Близо 12 000 души подкрепиха искането създателят на Двора на Кирилицата да получи българско гражданство


Близо 12 000 души са подкрепили искането на Инициативна група от Варна, която предлага да се предостави българско гражданство на арменеца Карен Алексанян - създателят и основател на единствения в света музей на свещената азбука ,,Двор на Кирилицата". Това каза за Радио Варна Искра Иванова, председател на Инициативната група.

Карен Алексанян е създател на културно-исторически комплекс "Двор на кирилицата" в първата българска столица Плиска. В музея на азбуката ни под открито небе, освен 30-те букви, са увековечени Светите братята Кирил и Методий и Свети Цар Борис Покръстител. Дворът на Кирилицата е открит през май 2015 г. в чест на 1150 години от приемане на християнството. В комплекса е изградена и Алея на писателите с 46 бюст-паметника на наши и чужди автори, творили на кирилица.

Карен Алексанян планира на 24 май да открие паметник на Стоян Михайловски, написал всеучилищния химн "Върви, народе възродени".

Подписката беше внесена в Президентството на Република България на 27 април т.г., но все още може да бъде подкрепена онлайн. Надеждите на вносителите са до 24 май Карен Алексанян да получи българско гражданство, каза още Искра Иванова.

https://bnr.bg/varna/post/101465288/blizo-12-000-dushi-podkrepiha-iskaneto-sazdatelat-na-dvora-na-kirilicata-za-poluchi-balgarsko-grajdanstvo
9
Целува морето брега

Целува морето брега,
а после отива си бавно...
Две сенки се сливат в нощта
в пенливата синя безкрайност...

Две влюбени силни ръце
притискат ме с обич в съня си...
Усещам пак твойто сърце,
докосва ме нежно с дъха си...

Събуждам се... Още е мрак
и тихо е в тъмната стая...
До лудост обичам те чак,
безумно, до болка, до края...
10
Б.Т.Р. - Среща

Pages1 2 3 ... 10