• Welcome to Български Националистически Форум.
 

The best topic

*

Posts: 40
Total votes: : 1

Last post: 22 April 2022, 17:04:55
Re: България, заснета с дрон by Panzerfaust

avatar_Hatshepsut

Демографският проблем и неговото решаване

Started by Hatshepsut, 04 October 2018, 06:22:19

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 20 October 2020, 14:15:19Зависи на каква възраст са. Възрастните жени никой не ги е закачал, но тези родени от 50-те насам всичките работят и то задължително. С майка ми съм говорил по въпроса, 54-и набор е.
Няма да споря. Няма значение. C:-)

Шишман

Интересно защо  демографа дето , ще оправя демографията се изгуби ? Да не го уплаши нещо ? Форум демографи е напълно умрял, защото  админа гони всичко живо  от там без, никаква причина. Тодор така му е името: е един за мене е доста  успешен  агент провокатор на службите. Разбива всички  форуми в които  е администратор .
Та как тоя демограф дето  се  появи тука ще оправя демографията, ако се уплаши от едно нищо ? Смешна работа.
Funny Funny x 1 View List

HatshepsutTopic starter

Една добра новина  :azn:

Рекорден брой новородени отчитат общинските АГ болници в София


Над 4600 бебета се родиха от началото на годината в двете общински АГ болници в София - "Света София" и "Шейново".

Директорът на "Шейново" д-р Румен Велев отбеляза, че от 9 години насам не са се раждали толкова много бебета.

Успяхме да опазим себе си, много малко хора от персонала на болницата изкара Covid инфекцията, и то доста леко. Успяхме да запазиме всички останали пациенти, защото ние не можехме да спрем да работим през този период, когато имахме такава инфекция, така че всичко това нещо ни изпълва с оптимизъм за следващата година, разбира се и със започването на ваксинациите нещата ще започнат да стоят по доста по-различен начин. Но, независимо от това ние продължаваме да бъдем много внимателни и продължаваме да правим изследвания на всички наши пациенти, които постъпват в болницата", кава пред БНР д-р Румен Велев.

Увеличава се броят на родените близнаци в Първа АГ болница "Света София". Тази година там се роди втора двойка близнаци на семейство от София, заченати по естествен начин.

https://novini.bg/zdrave/bolnici/636853

HatshepsutTopic starter

Обратим ли е демографският срив у нас


Има задълбочаване на негативните демографски тенденции, заяви в предаването ,,Неделя 150" на БНР доц. Стоянка Черкезова от Българската академия на науките.

Ако между 2001 и 2011 населението е намаляло приблизително с 500 000 души и основно това се е дължало на естествени процеси, то последното преброяване през миналата година сочи, че населението е намаляло приблизително с 800 000 души и се вижда, че през последните десет години има засилване на влиянието на миграцията, поясни доц. Черкезова.
,,Изселените имат превес над заселените. Това не означава, че естествените процеси бележат подобрение."

Относно раждаемостта тя заяви, че не се очертава особена промяна в броя на децата, които се очаква една жена да роди в живота си и уточни, че жените във фертилна възраст намаляват с около 45 хиляди годишно.


доц. Стоянка Черкезова

Населението на страната остарява от 60-те години насам, а от 90-те години преминаваме към страни със силно застаряваща структура на населението, посочи специалистът.

,,Имаме определени профили на смъртността, ниска раждаемост и това са тенденции, заложени от по-рано."

По време на пандемията високата смъртност се измества и към по-младите възрасти, отбеляза още Стоянка Черкезова.

Това, че хората мигрират и не искат да раждат се дължи на една единствена причина – че не виждат своето бъдеще в България, коментира доц. Григор Сарийски от БАН. Румънците са на второ място в Европа по раждаемост, тоест те виждат перспектива в своята икономика, направи паралел той.

Според Сарийски даването на пари за насърчаване на раждаемостта не работи.

,,Не всичко е пари, а въпрос на перспектива."

През 2010 г. едно от седем деца се раждаше в София, в момента е всяко четвърто, заяви Григор Сарийски. Според него след София следващата стъпка е Терминал 1.

,,Трябва да се подходи комплексно – както когато лекувате тежко хронично заболяване: акция, насочена срещу целия организъм. С раждаемостта е същото." 


Хората искат да отглеждат децата си в сигурна и качествена среда, каза доц. Черкезова. Тя е съгласна, че доходите са само малка брънка и е важна перспективата – качествено здравеопазване, качествено образование, работеща икономика.

Остаряването на населението ще доведе до сериозен спад в брутния вътрешен продукт,  защото населението в активна възраст намалява много сериозно, коментира Стоянка Черкезова.

Според нея може да се възползваме от преминаването към повече автоматизация през следващите години.

,,Част от труда може да бъде поет не от хора и това може да бъде компенсирано със създаването на подходящи кадри,

Около 40 на сто от икономиката на България е подходяща и подлежи на автоматизация и дигитализация, посочи Черкезова, цитирайки данни на Световната банка.


доц. Григор Сарийски

Виктор Орбан пое за втори път управлението в Унгария при катастрофален коефициент на обща плодовитост, в момента благодарение на множество мерки ситуацията е различна, изтъкна Григор Сарийски. Той даде пример с това, че на всяка майка под 40 години там се отпуска безлихвен заем до 32 хиляди евро, който при раждането на трето дете се опрощава, а при раждането на четвърто дете вече няма подоходен данък. В Дания пък през 2014-2015 година е била проведена кампания ,,Направи го за Дания", в резултат на което общата плодовитост се е увеличила с 1/16 само за две години. 

Качествените работни места са основен фактор за задържане на хората, смята Сарийски. Той открои подобряването на ,,кореспонденцията между висшето образование и бизнеса" и разкриването на качествени работни места като водещи мерки.

Основна мярка е да се осигури завършването на повече продукти, на които пише ,,Произведено в България", категоричен е икономистът.

https://bnr.bg/post/101586669

Panzerfaust

В България сега отсядат доста многодетни украински семейства. Ако успеем да привлечем някои от тях да останат ще е много добре. Квалифицирани са освен всичко останало. За едно поколение ще станат българи, както сме асимилирали белогвардейците. Част от тези хора имат и пълен или частичен български произход.
Agree Agree x 2 View List

Пешо

Quote from: Panzerfaust on 09 April 2022, 17:09:52В България сега отсядат доста многодетни украински семейства. Ако успеем да привлечем някои от тях да останат ще е много добре. Квалифицирани са освен всичко останало. За едно поколение ще станат българи, както сме асимилирали белогвардейците. Част от тези хора имат и пълен или частичен български произход.

Просто Наско шмърка по време на работа, а ти се надяваш да ги задържим. С какво?!

Лина

Никакви българи няма да станат украинците и хич нищо да не ги задържа тук ще е най –добре както и руснаците, според мен. Ако са бесарабски българи – да, но иначе ..... само това ни липсваше :rolleyes: .
За това, което се случва в момента си имаме поговорка и тя гласи "Болен здрав носи!", значи в моя град украинска кола, която да не струва поне 5 пъти повече от моята аз не съм виждала...  :lol:
Демографския проблем се корени в това, че младите мъже в България по някакви причини не правят деца и все ми е на акъла, че видиш ли точно украинските курви ще засилят този процес!
От смесените бракове, които са масово между български мъже и рускини или украинки не е излязъл нито един българин и няма и да излезе.

Panzerfaust

Quote from: Пешо on 09 April 2022, 18:25:15Просто Наско шмърка по време на работа, а ти се надяваш да ги задържим. С какво?!
Просто Наско да е проблема на държавата...
А иначе съвсем сериозно смятам, че България не е толкова лоша държава и някои украинци го виждат. Спокойна е, има хубава природа, има работа. Да, заплатите са ниски спрямо Западна Европа, да, има неуредици и бюрокрация, но имаме и доста плюсове, които самите ние подценяваме.

Quote from: Лина on 09 April 2022, 19:43:04От смесените бракове, които са масово между български мъже и рускини или украинки не е излязъл нито един българин и няма и да излезе.
Абсолютно съгласен, но това се отнася до смесените бракове от комунистическо време. Имай предвид, че тези смесени бракове бяха основно защото българи отиваха дървосекачи в Коми или строители из Москва. Съответно тези хора, които бяха от ниско социално ниво си взеха рускини от същото ниско социално ниво.
Белограврдейските емигранти са били друго тесто и днес дори не знаеш техните потомци, а никак не са малко.
Специално за украинците имам поглед, защото участвам в един хуманитарен център и смятам, че някои от тях ще се впишат добре в България. Аз също искам да сме само българи, и то по възможност чисти, но реалностите са, че циганите растат от ден на ден и трябва противовес.
Другото, което трябва да се знае, понеже през мен минават и бесарабски българи е, че те също са доста русифицирани за толкова години съветско господство. Една част то тях говорят предимно руски, има и много смесени бракове с руснаци и украинци, особено тези от градовете практически са смесени. Въпреки всичко, смятам, че ще е от полза да ги привлечем, а и те обичат България по някакъв мил начин, дори тези от смесените бракове.

HatshepsutTopic starter

С почти 78 хил. души е намаляло населението на България през 2021 г.

Населението на България в края на 2021 г. е 6 838 937 души. В сравнение с предходната година населението намалява със 77 611 души, или с 1,1%. Това съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). През 2021 г. в страната са регистрирани 59 069 родени деца, като от тях 99,3% са живородени. В сравнение с предходната година броят на живородените намалява с 408 деца, или с 0,7%, показват още данните.От НСИ открояват няколко тенденции - намалява броят на живородените деца, коефициентът на обща раждаемост остава непроменен; нараства броят на починалите лица и коефициентът на обща смъртност; нараства детската смъртност; нараства броят на сключените граждански бракове и броят на бракоразводите.

По-конкретно, броят на починалите лица през 2021 г. е 148 995, а коефициентът на обща смъртност – 21,7‰. Спрямо предходната година броят на починалите се увеличава с 24 260, или с 19,4%. Нивото на общата смъртност продължава да е твърде високо, коментират от НСИ.

Общо за ЕС-27 коефициентът на смъртност през 2020 г. е 11,6‰. Равнището на общата смъртност на населението в България е най-високо сред държавите членки. С най-ниска смъртност са Ирландия – 6,5‰, Кипър – 7,2‰, и Люксембург – 7,3‰. Освен в България значително по-висока от средната за ЕС-27 е стойността на този показател в Литва – 15,6‰, Румъния – 15,5‰, и Латвия – 15,2‰.С най-висока смъртност в страната са областите Видин – 32,3‰, Монтана – 30,8‰, и Кюстендил – 28,6‰. В седем области смъртността е по-ниска от общата за страната, като най-ниска е в София (столица) – 16,8‰.

Средната продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2019 - 2021 г., е 73,6 години и спрямо предходния период (2018 - 2020 г.) намалява с 1 година.

През 2021 г. са регистрирани 26 620 юридически брака - с 4 448 повече спрямо предходната година, а коефициентът на брачност е 3,9‰. Близо три четвърти от всички регистрирани бракове (19 175) са сред населението в градовете.

Броят на разводите през 2021 г. е 10 021, или с 1 006 повече от регистрираните през 2020 г. От всички прекратени бракове 77,4% се отнасят за населението в градовете. Най-голям е делът на браковете, прекратени по ,,взаимно съгласие" (65,5%), следват причините ,,несходство в характерите" (21,7%) и ,,фактическа раздяла" (11,6%).

Средната продължителност на брака до неговото прекратяване е 15,5 години.От НСИ отчитат още, че през 2021 г. в преселванията между населените места в страната са участвали 127 962 лица. От всички, които са променили своето обичайно местоживеене вътре в страната, 45,2% са мъже и 54,8% - жени.

Най-голямо териториално движение има по направлението ,,град - град" (38,9%), следват направленията ,,село - град" (26,2%) и ,,град - село" (25,1%). Значително по-малък по брой и относителен дял е миграционният поток по направлението ,,село - село" – 9,8% от мигриралите лица.

През 2021 г. 26 755 души са променили своя настоящ адрес от страната в чужбина, като 48,4% от тях са мъже. Всеки втори емигрант (50,6%) е на възраст 20 - 39 години. Най-младите емигранти (под 20 години) са 15,6%, а тези на 60 и повече навършени години – 9,8% от всички емигранти.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/s-pochti-78-hil-dushi-e-namalialo-naselenieto-na-bylgariia-prez-2021-g-351201/
Sad Sad x 1 View List