• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

27 September 2021, 15:24:30

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
13946 Posts

Шишман
5793 Posts

Panzerfaust
993 Posts

Лина
779 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 23,759
  • Total Topics: 1,365
  • Online Today: 125
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 118
Total: 119

avatar_Шишман

Православни мъдрости

Started by Шишман, 21 September 2019, 12:12:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман


Шишман


Шишман


Шишман


Шишман

МЪДРОСТ -ЧЕТЕТЕ
   Робите на ума и победителите на смъртта
Автор : Монах Симеон Атонски


Най-прекият път към смирението на самодоволния ум – това е напълно да се откаже от интелектуалните игри, водещи до обладаност, ропот и богоборчество, завършващи с преждевременна смърт. Придобиването на Божествената благодат с помощта на смирението е единственият изход от създалата се житейска безизходица, породена от тщеславния ни ум.


Ако самодоволният ум, подвизавайки се в смирението и отричането от своята воля, отново и отново поражда в себе си интелектуално възприемане на духовния живот, то се лишава от всяка благодат и се връща, подобно на псе, в своята бълвотина, окончателно потъвайки в своите заблуждения.


Ако умът се кани да излезе от тези заблуждения, то е длъжен завинаги да загърби непрекъснатото размишление, което го убива.


Смирението е противоположно на самоувереността.


Може ли да бъдеш така самоуверен, ако качествата на твоя ум са ти дарени от Бога и в един миг могат да бъдат взети от теб и предадени на друг? Ако всички теории и системи могат да рухнат в един ден, как можеш да се държиш за тях?


Избери благодатта, придобий я и тя ще те пази от гибелното дихание на времето, защото в нея се пази самата вечност. Нима можеш да бъдеш така самодоволен и надут от тщеславие, подобно на балон, ако смъртта грабне твоя живот подобно на свиреп вятър, хващайки те за гърлото в леглото или на работата ти или когато си на път, или когато си на почивка?

Може ли да се кичиш със своето богатство, което може да изчезне в един миг, или да се хвалиш със своя горделив ум, който може да те подведе в най-неочаквания момент?

Нищо така не ни е необходимо на всички нас, както смирението и нищо така не е нежелано, както самодоволството, препятстващо развитието на духовните способности на човека.

Да се смириш – значи да се успокоиш от страстите и помислите, убиващи душата. Да се успокоиш – значи да обърнеш своето внимание навътре с помощта на молитвата. Умът, обърнат навътре, неизбежно ще намери в своето смирило се сърце незалязващото духовно Слънце – Христа и ще остане там завинаги, отхвърляйки самодоволството и намирайки в Бога източника на вечния Живот.

Превод от руски: Исихазм ру   

Шишман


Шишман


Шишман


Шишман


Шишман


Шишман


Шишман


Шишман

  ПЪРВАТА ДОБРОДЕТЕЛ –това е СМИРЕНИЕТО
Група баптисти видели на територията на Лаврата някакъв старец – то  свещеник ли, то просто монах ли, който седял на пейка и си почивал. Едно  от момчетата – лидер на групата – решил да покаже ,,майсторство". Ето,  как трябва да се говори с православните. Той се приближил към този отец и  веднага му казал, че не е православен. И го попитал, защо така се  случва – ние не пием, не пушим, в семействата ни има ред, а при вас –  дори и свещениците се напиват...
 Отецът го изслушал мълчаливо, а после казал: "Да... При вас всичко е добре. Едно е лошо. Вие не сте православни". Те леко се слисали, а той ги попитал:
 -Виждали ли сте някога сатаната с брадва?
 -Не.
 -А той е сатана.
 -Виждали ли сте сатаната с бутилка?
 -Естествено, че не. Той е дух, защо му е да пие...
 -А той е сатана.
 -А с цигара?
 -Не.
 -А той е сатана.
 Тоест възможно е да имаш някакви добродетели, но при това да бъдеш със  сатанински дух. Защото сатанизмът започва с гордостта. И старецът се  опитвал точно това да им обясни: че може да имаш добродетели, и да не  забелязваш, как се гордееш с тях. И че със всичките тези добродетели  отиваш направо в ада. А ето това е най-страшното.
 В Православието  пък ПЪРВАТА ДОБРОДЕТЕЛ –това е СМИРЕНИЕТО. И мнозинството старци говорят  за това, че ГОРДОСТА Е МАЙКА НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ГРЕХОВЕ. Така, че  първото, с което е нужно да се борим е гордостта, а първото, което е  нужно да постигнем – това е смирението.

Лина

Не е добре работата  :aha:
Туй от сайта на онези вампири ли е?  :lol:
 :crying:

Шишман

Quote from: Лина on 07 October 2020, 20:40:40Не е добре работата  :aha:
Туй от сайта на онези вампири ли е?  :lol:
 :crying:
Кое не ти е добре ?