• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

12 May 2021, 18:26:47

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12774 Posts

Шишман
4966 Posts

Panzerfaust
797 Posts

Лина
712 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 21168
  • Total Topics: 1332
  • Online Today: 94
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online

Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях

Started by генерал Жеков, 04 August 2018, 15:10:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

генерал Жеков

В последно време забелязвам една "мода" по отношение на политиката-правят се нещо като "сметки без кръчмар",но засягащи цели държави.Та,в този момент на дневен план е това "надцакване" между САЩ и Русия,което се случва не от вчера,но сега е в пика си.От американска страна виждаме статия,публикувана във полското издание на един от най-известните вестници в света-Times,там има поместено интервю/изявление на основателя и директора на най-голямата американска частна разузнавателна и аналитична компания Stratfor Джордж Фридман.
Заслужава да се отбележи това, че Джордж Фридман е предсказал мрачно бъдеще не само по отношение на Русия, но и за други страни, чиято икономика е съсредоточена основно върху износа, както и това, че е без значение, продава ли страната в чужбина суровини или промишлени стоки, защото и в двата случая, това зависи от пазара в други страни, които не могат да бъдат контролирани. По-специално, просперитетът на Германия е в пряка зависимост от това, колко Mersedes и BMW ще купуват наапример гърци или испанци, и в случай на срив на платежоспособността на чуждестранните пазари, германската,напреднала индустрия неизбежно ще се свива,като това ще става неконтролируемо.В същото време, подчертава Фридман, САЩ в обозримо бъдеще не са застрашени от сътресения. Това се дължи главно на факта, че самите САЩ са най-големият пазар в света, както и това, че американските власти са в състояние да контролират и регулират пазара.
По отношение на Русия,той казва,че след 2020 г. в Европа ще започнат такива геополитически процеси, в резултат на което  от Руската федерация на политическата карта на света ще останат само спомени от нейната съвременна форма.Той добавя,че от тези сериозни геополитически изменения,най-голяма полза ще извлекат: Япония, Турция и Полша.Според Фридман,последните три десетилетия са може би най-добрият период в историята на света.В смисъл, че през този период никога не е имало толкова много мир и просперитет. Трябва ли да свикне с такава реалност или да бъде считана за изключение от правилото? Всъщност, сега Европа преживява особено прекрасен спокоен период,който е  последвал трагичната война. На границата между XIX век и XX е имало подобен момент в историята. По това време в света имаше мир и просперитет,но този период е свършил. Колкото по-дълъг е периода, толкова е по-голяма вероятността, че ще се случи война.По отношение на руското бъдеще,той казва,че в този етап от историята на Русия,тя отслабва и се тресе. Сривът на Съветския съюз не беше край за него - това беше началото на нов етап. Но днес Русия повтаря всички грешки на края на СССР: тя е голяма, неефективна държава, зависима от цените на петрола. Само, че сега цената на петрола започна да се повишава и трябва да платите 80 долара. за барел и се оказва, че световната икономика подава ръка на Кремъл.
Всъщност, предишните цени, когато барелът струваше 30 долара, бяха сериозни за Русия. Сега те са  "само" трудни. Руснаците получиха възможгостта да компенсират частично загубите, които са регистрирали през последните три години. Но в същото време те трябва да вземат предвид промяната в реалността на енергийния пазар, а именно, че САЩ ще станат най-големият производител на петрол в света.Това,както знаем се дължи на шистовия газ,по-скоро на неговата революция.След като тази "победа" за САЩ стане факт,то те ще трябва да търсят пазар за своя петрол,а именно това е лошо за Русия и нейните съюзници.Оставям темата с "отворен"край,за да може да се получи интересна дискусия,вкрючваща обсъждане по тази,както и други интересни и актуални политически теми.
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

генерал Жеков

"Нашата цел е на 26 юни Македония да започне преговори за членство в ЕС, а на 11 юли да стане член на НАТО.  "(вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Скопие).Точно заради това, че това е изказано от Захариева като "наша цел" е показателно, че тя е говорител на САЩ.Така външен министър не трябва да говори.В Македония тепърва ще има напрежение,защото тяхното население е проруско и просръбски настроено.Нека видим какво ще се случи там,защото със сигурност ще е интересно,обаче,нека се молим,"мечката" да не заиграе
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

генерал Жеков

В момента,ние сме свидетели на историческо събитие с голямо значение за Балканите и България.Официално на държавата Северна Македония е дадена зелена улица за НАТО и евентуално ЕС.На церемонията в гръцкото селище Псарадес на брега на Преспанското езеро присъстваха премиерите на БЮРМ и Гърция,външните министри, специалният пратеник на ООН по въпроса за разрешаване на спора за името на Македония Матю Нимиц, върховният представител на ЕС за външна политика Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.Церемонията беше кратка, но доста ефектна. Премиерът Зоран Заев пристигна с моторна лодка през Преспанското езеро и беше посрещнат от Алексис Ципрас.


http://news.bnt.bg/bg/a/skopie-i-atina-podpisakha-istoricheskoto-sporazumenie-za-imeto-na-makedoniya


За влизането в ЕС на държавата Северна Македония ще бъдат поставени много условия, засягащи най-вече правата на етническите албанци, което ще доведе до големи промени в обществените нагласи и етническо напрежение в страната.
Мнението на бившия( и бъдещ) премиер на Гърция ( от "Нова демокрация") за членовете на договора за новото име на БЮРМ е:член 7 "укрепва иредентизма", а член 6 може дори да означава "забрана на протестите за гръцкия характер на Македония".Това не е случайно,както не е случайно,че в една
публикация на "The Economist " се отбелязва за "западните влади кои се уште се плашат од ентички конфликти во земјата"
Това ще е сериозен удар срещу правителството на Заев и повишаване на авторитета на ВМРО-ДПМНЕ и при едни нови избори,Зоран Заев ще загуби властта.
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

генерал Жеков

Преди време попаднах на един репортаж по Алфа-телевизията на Атака.Там се говореше за подписите на СКАТ-аджии под наречения от лидера им-"лобистки" закон за горивата.Та,водещия говореше с доста назидателен тон по адрес на НФСБ.Явно имат вътрешни проблеми,щом толкова кратко време след партийното сношение вече се дърпат за всичко възможно.Според мен,тази политическа оргия,вихреща се на сегашната политическа сцена-няма да просъществува дълго.Народа започна да усеща какво му готвят вълците,предрешени като овци.Втория проблем е,че Патриотите са един вид гарант за стабилно правителство на ГЕРБ.В момента всякакви раздори в формацията биха довели до един вид "Параграф 22".Това е така,защото ако Патриотите се разцепят,то подкрепата за ГЕРБ-аджийте вече няма да означава сигурно мнозинство.Тогава,най-вероятно,Патриотите биха предложили оралните си ласки на Корни,а тя в този момент има нужда точно от това.В крайна сметка,ще се стигне до падането на Борисов,гръмки обещания за "подавам си оставката в мига,когато..." и така до нови избори-ново харчене на пари,както държавни,така и "черни",и накрая отново победа на купения вот-Бойко отново ще се настани на премиерския пост,а народа ще обедява още повече.Точно затова,аз смятам,че тези избори провеждани в днешно време,не са правилно мерило за настроенията на народа.Проблема,обаче е,че няма хора готови да съборят тази прогнила система,водеща държавата ни към дъното,а виновниците за това падение-да бъдат наказани сурово,от новата НАЦИОНАЛНО отговорна власт,която да бъде представена от НАЦИОНАЛИСТИ,а не чужди шпиони и ретро-мутри.Тук прогнозата не е обвързана със световната политика,но пък е с високо значение за Българската политическа сцена и събитията около нея
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

генерал Жеков

Eрдоган:България направи грешка,а ние се възползвахме

Това пише днес  Мария Атанасова  от Факти.Бг       
TANAP ни дава увереност, че няма да имаме проблеми с доставките на природен газ. Руският природен газ също се увеличава през "Турски поток". Така ние ще разпределяме природния газ за Европа - и руски, и азерски. Това казва турският президент Реджеп Ердоган в интервю за "Канал 24" дни след откриването на Трансанадолския газов коридор.

Ердоган добавя, че България е направила грешка да откаже строителството на газопровод до нейната територия, от което се е възползвала Турция, предаде Епицентър. "България направи грешката и това бе в наша полза. Затова сега Европа ще купува от нас", подчертава турският държавен глава.

"Русия ни предостави кредит при много благоприятни условия за закупуването на зенитно-ракетните комплекси С-400. Договорили сме се на следващ етап да започнем и съвместно производство на комплексите С-500", разкрива още Реджеп Ердоган пред телевизията.

Той не се съгласи с обвиненията на Съединените щати, посочвайки: "Защо те мълчат за факта, че Гърция купи преди година руските системи С-300. Това е трудно да се разбере. Турция има отбранителна промишленост и тя си има свои потребности, ние само искаме да ги удовлетворим."

Ердоган заплаши Вашингтон, че ако не получи договорените изтребители от пето поколение Ф-35, ще купи техни аналози или от Русия или от друга европейска държава.
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

генерал Жеков

 Това е статия,в доказателство на моето твърдение,че нео-болшевишката путинска система не работи,за разлика от Западните идеологии,развиващи се прекрасно във всички условия.

https://forum-msk.org/material/politic/14507100.html

В статията най-общо се говори,че в рАсия няма демокрация, а автокрация-мрачна, досадна и ненужна на никой, освен на путинската върхушка и в никакъв случай на обедняващия руски народ.(противно на твърдението на много русороби,че там хората живеят добре).В статията изрично се отбелязва, че на избирателите в Русия се предлага следното: "Ти си безправен и управляем, а и нямаш права. Провеждаме избори за вас. И нашият съд е пародия, но в замяна ние ви даваме изключително слабо развиващ се стандарт на живот и потребление. " Това,смятам е достатъчно доказателство чия политика трябва да взимаме като сериозен пример,и чия трябва да избягваме на всяка цена,човек трябва да е МНОГО тъп,глух и сляп за да не разбира, че западният модел на развитие и стандарт на живот са в пъти по-добри от руските.
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

генерал Жеков

"Народът трябва истински да се уплаши, че ще му махнат европейската дреха и ще го вкарат в руски брезентови ботуши и руска ватенка, за да покаже вратата на своите сегашни управляващи – този предателски, олигархичен и изменнически политически елит. " (Проф. Евгений Дайнов, политолог, в интервю за обзора на деня на Радио ,,Фокус" ,,Това е България". )


Доста добре казано.С всички сили трябва да се противопоставим на всяко руско влияние!Хората,желаещи да облекат народа в руска ватенка-нямат право да се наричат Българи.Такива хора могат да бъдат само врагове на народа и нищо повече.Ние трябва да държим на правото си на единство и братство със нашите приятели от Западна Европа,доказали се като наши верни съюзници във всички исторически епохи
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

генерал Жеков

https://www.google.bg/amp/s/amp.kp.ru/daily/26817/3853772/


Предоставям ви статията на Владислав Сурков-наричан в миналото "сивият кардинал на Путин" и автор на понятието "суверенна демокрация",  бивш вицепремиер на Руската федерация от 20 септември 2013 г. Действителен държавен съветник на Руската федерация от 1-ви ранг. , наречена "Самотата на мелеза".Това е откъс от нея,в превод на български:
"И така, в продължение на четири века Русия е вървяла на изток и четири века на Запад. И нито там, нито там няма корени. Двата пътя са преминали. Ще се търсят идеологиите на третия път, на третия вид цивилизация, на третият свят, тна ретият Рим  ...

И все пак едва ли сме третата цивилизация. По-скоро тя е двойна и двойнствена, събрала и изтока, и запада. Както европейска, така и азиатска едновременно, а  в същото време напълно нито азиатска, нито европейска.

Нашата културна и геополитическа идентичност напомня на скитащата идентичност на човек, роден в смесен брак. Той е навсякъде роднина и никъде не е свой. Свой сред чужди, чужд сред своите,разбиращ всички и неразбран от никой- мелез някакъв странен.

Русия е западно-източна страна-мелез. Със своята двуглава държавност, хибриден манталитет, междуконтинентална територия, биполярна история,тя, както при всеки мелез е харизматична, талантлива, красива и самотна. "
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

генерал Жеков

Ролята на американския долар като глобална валута отслабва и от известно време Русия проучва възможността да използва национални валути за сключване на двустранни търговски сделки с Турция и други страни, каза руският външен министър Сергей Лавров по време на посещение в турската столица, цитиран от Ройтерс."Убеден съм, че тежката злоупотреба с ролята на американския долар като глобална валута ще доведе след време до отслабването и замирането на ролята му", заяви Лавров на пресконференция с турския си колега Мевлют Чавушоглу.Лавров обаче не пое никакви ангажименти, че Русия ще изключи долара от търговията с Турция, чиято национална валута достигна рекордно дъно спрямо долара тази седмица."Използването на национални валути за взаимна търговия от години е една от задачите, поставени от президентите на Русия и Турция", добави Лавров.Той допълни, че Москва обмисля споменатата и от Ердоган мярка за въвеждане на националните валути в двустранната търговия с Китай, Иран и Турция. Лавров определи политиката на САЩ за налагане на санкции на Анкара и Москва като "незаконна".Санкциите на САЩ подкопават всички принципи на световната търговия, посочи той.По думите му злоупотребата на Вашингтон с долара ще доведе до отслабване на позициите му."Сигурен съм, че по този начин ролята на долара ще отслабва, той ще поевтинява, а повечето страни, даже онези страни, които не са засегнати от американските санкции, ще се откажат от използването на долара и ще се доверяват на по-надеждни партньори (от гледна точка на използването на валутите им)", каза Лавров.Курсът на рублата се повиши във вторник, след като по-рано тази седмица достигна най-ниското си равнище от средата на април 2016 година.Турската централна банка замрази всекидневното си изкупуване на чуждестранна валута, а вълненията на развиващите се пазари се поуспокоиха.Курсът на рублата бе подкопан този месец заради опасения от още американски санкции срещу Москва, както и големите продажби (на валути - бел. ред.) на развиващите се пазари.Руската валута изгуби 9 процента от стойността си спрямо долара от началото на август, като вчера спадна до 68.66 рубли за долар, което е най-ниското равнище от средата на април 2016 година.За да намали натиска върху рублата, централната банка прекрати временно всекидневното изкупуване на чуждестранна валута за държавните резерви. Подобни мерки бяха взети и през април, когато курсът на рублата отново бе подкопан от американските санкции срещу Русия.Прекратяването на изкупуването на чуждестранна валута вероятно ще бъде единствената видима мярка в подкрепа на рублата, тъй като не се очаква централната банка да се намеси на пазара или да вдигне основната си лихва. Във вторник индексите на европейските капиталови пазари показват нормализация и на турската лира след вчерашния срив заради цената на лирата. Причината са обявените от Анкара мерки за гарантиране на ликвидността на валутата. 

ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

генерал Жеков

На Балканите съществува реална опасност от война, предаде сръбското радио Б92.Медията цитира доклад на черногорското правителство, посветен на националната сигурност на страната. Според документа, изготвен от кабинета в Подгорица, заплахата идва най-вече от нестабилността в Югоизточна Европа. "В този район на Стария континент раните от войните в края на миналия век все още не са зараснали и много от противоречията не са изгладени", се посочва още в доклада.Въпреки че не се споменава изрично, в документа се визира напрежението между Косово и Сърбия и евентуалното му решаване с преначертаване на границите между Белград и бившата му провинция. Според лансираната идея западната ни съседка ще вземе под свое управление Северно Косово, където мнозинството от населението са сърби. Прищина в замяна ще получи южносръбските райони Буяновац, Медведжа и Прешево, в които живеят предимно албанци.Днес източник от косовското правителство заяви, че проектът за размяна на територии е почти готов. Парламентът в Прищина обаче е във ваканция, а само той може да решава въпроси, свързани с промяна на границите на страната, поясни белградското радио.Сръбската православна църква днес разпространи  декларация, в която се обявява категорично против промени на границите. "Подялбата на Косово ще бъде удар в сърцето на Христовата вяра", пише в обръщението на духовниците.
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

генерал ЖековВелика Албания ("етническа Албания") е паналбанската  идея за обединението на всички територии, върху които албанският етнос преобладава над формированието на държавата. По-голямата част от територията на "Велика Албания", претендирана от албанските националисти е в бивша Югославия.Както се вижда от идеите за "Велика Албания", към съвременната Албания би трябвало да се присъединят северозападните райони на Република Македония, южните граници на Сърбия, включващи Косово и долината Прешево, населени с албанци и южните райони на Черна гора,"Великоалбанците" претендират и за малка част от България.След Втората световна война на територията на Югославия и Албания са установени "приятелски" комунистически режими на Йосип Броз Тито и Енвер Ходжа. Десетки хиляди албанци се движат свободно в съседните области на Югославия. Процентното съотношение на пришълците албанци към местното население се е увеличило значително. Както в Албания, така и в диаспората се насажда негласнатапрограма "едно семейство - десет деца",която и до днес е доста изявен принцип в албанските семейства.
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

генерал Жеков

Австрия бе разтърсена вчера от дълбокия поклон, с който шефката на австрийската дипломация Карин Кнайсъл (свързана с крайнодясната Австрийска народна партия) удостои руския президент Владимир Путин на сватбата си в събота, предаде Франс прес.Във видео, качено на сайта на телевизия Ер Те (бившата "Ръша тудей") и заляло интернет вчера, се вижда как австрийската министърка,очевидно грейнала от задоволство, удостоява с този жест руския държавен глава, след като е танцувала валс с него. Австрия сега е ротационен председател на Европейския съюз, напомня АФП."Как е възможно министър на външните работи да се държи толкова непрофесионално и да се вижда на снимка как коленичи пред Путин?", пита публицистът Роберт Мизик."Снимка, илюстрираща добре как руският автократ кара да танцуват марионетките му", реагира потребител на интернет.Изненадващото съобщение, че Путин ще присъства на сватбата на г-жа Кнайсъл в южна Австрия, още миналата седмица предизвика недоумение сред медиите и австрийската опозиция, която обърна внимание на потенциалните щети от това присъствие върху неутралитета на Австрия в разгара на председателството й на ЕС.Снимките с реверанса допълнително засилиха критикитеи това накара вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, който е лидер на АНП, да се притече на помощ на министърката.,,Дипломация на танца и сватбата, изпълнена с любезност, сърдечност и добри обноски: едва ли някой може да представи Австрия по-добре", написа той във Фейсбук. Щрахе напомни, че 53-годишната г-жа Кнайсъл е посещавала престижната виенска школа за танци "Елмайер" "и знае как да го направи".Директорът на тази школа Томас Шефер-Елмайер потвърди пред журналисти, че "на всеки бал дамите правят реверанс пред партньора си, което е знак на дълбок комплимент". В отговор на журналистически въпрос по този повод той все пак призна, че не би могъл да си представи германската канцлерка Ангела Меркел да направи подобен жест пред Путин.АФП напомня, че руският президент прекара близо два часа на сватбата на министърката в събота в Гамлиц,винарско село в околностите на Грац, в югоизточна Австрия. Путин бе изпратен на летището от канцлера консерватор Себастиан Курц.През декември той влезе в управляваща коалиция с АНП, партия, свързана от 2016 г. със споразумение за партньорство с партията на Владимир Путин "Единна Русия". Путин редовно е обвиняван, че се опитва да разедини 28-те страни от ЕС, като развива връзки с популистките партии в редица европейски страни, добавя АФП.
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

генерал Жеков

Рискът от конфликти между страни и в държави ще нарасне през следващите пет години до нива, невиждани от Студената война.Това се предупреждава в доклад на американското разузнаване, цитиран от Ройтерс.Според оценката на разузнаването това ще се случи на фона на забавения световен икономически ръст, на рушащия се световен ред след Втората световна война и на антиглобализма, който подхранва национализма."Тези тенденции ще се събират в безпрецедентно темпо, което ще направи управлението и сътрудничество по-трудно и ще промени естеството на властта - фундаментално ще промени глобалната картина", се отбелязва в доклада "Global Trends: Paradox of Progress" - шестият от серията 4-годишни изследвания на Съвета за национално разузнаване на САЩ.Прогнозите очертават факторите, които ще оформят "мрачно и трудно близко бъдеще", включително такива като по-настъпателни Русия и Китай, регионални конфликти, тероризъм, увеличаване на неравенството, климатични промени и спад на икономическия ръст.Докладът, подготвен от всички разузнавателни агенции на САЩ, тенденциозно избягва анализ на американските политики и избори, но последните прогнози подчертават комплексните трудности, на които Тръмп ще трябва да отговори, за да изпълни обещанието си за подобряване на отношенията с Русия, нивото на игра в икономическата област с Китай, връщането на работните места в САЩ и победа над тероризма.Докладът, който включва интервюта с експерти, както и с финансови и политически лидери по света, анализира политическите, социалните, икономическите и технологичните тенденции, които ще оформят света до 2035 година.Според авторите тероризмът ще се разпространи през следващите десетилетия.Отслабването на международните стандарти за спазване на човешките права и за превенция на конфликти ще насърчи Китай и Русия да оспорват американското влияние.Докато "горещите войни" могат да бъдат избегнати,различията в ценностите и интересите сред държавите и стремежите към регионална доминация "ще доведат до сфери на влияние по света",се посочва още.
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

генерал Жеков

Може ли Иран законно да затвори Ормузкия проток?

На основата на международните морски закони или на Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г. , Ормуз е "международен проток", тъй като това е единствената врата между Персийския залив и откритото море. Във всички такива проливи, всички кораби имат право на транзитно преминаване, а държавите, прилежащи към пролива, не трябва да отказват по този закон транзит и трябва да информират всички длъжностни лица за всяка опасност, която може да застраши плавателни съдове и самолети, които преминават през протока. В съответствие с международните закони и конвенции, правото на транзитно преминаване не може да бъде спряно.
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

генерал Жеков

Тръмп прави това, което света очакваше от него – прехвърля САЩ на релсите на изолационизма. Въпреки всички трудности и сложности, които му причиняваха в течение на годината, Тръмп продължава да следва линията си. Хегемонията на САЩ се сбръчква с всеки изминал час и американските елити сами вече са принудени да признаят това. Онези, за които този процес не е очевиден, ще видят това през 2018.Противниците на Тръмп ще се стараят колкото може по-дълго да разтеглят и разширяват разследването на Мюлер – «RussiaGate», обаче осъзнавайки, че това дело ще завърши с нищо и такова явление като Тръмп е сериозно и за дълго, те ще започнат нова антиТръмпова кампания. Вероятно тази кампания ще бъде с привличане на широката общественост, а острите социални въпроси в САЩ са предостатъчно. Обвиненията срещу Тръмп в расизъм, които бързо утихнаха, могат да бъдат разгърнати отново, а и неговата имиграционна политика е много удобен повод за вълнения на масите, което ще способства за по-нататъшна поляризация на американското общество. Също със затихването на «RussiaGate» следва да се очаква активизация на противниците на Тръмп както в Конгреса, така и в самата републиканска партия. Съответно, такава активност ще затрудни провеждането на законодателните инициативи на Тръмп, което може да доведе страната до изпадане в остра криза, тъй като кардиналните Тръмпови изменения се случиха и вече е невъзможно да ги върнат назад. Естествено кризата в САЩ ще се отрази и върху света като цяло.
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!