Български Националистически Форум

България и Българите => България => Topic started by: генерал Жеков on 04 August 2018, 15:10:00

Title: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 04 August 2018, 15:10:00
В последно време забелязвам една "мода" по отношение на политиката-правят се нещо като "сметки без кръчмар",но засягащи цели държави.Та,в този момент на дневен план е това "надцакване" между САЩ и Русия,което се случва не от вчера,но сега е в пика си.От американска страна виждаме статия,публикувана във полското издание на един от най-известните вестници в света-Times,там има поместено интервю/изявление на основателя и директора на най-голямата американска частна разузнавателна и аналитична компания Stratfor Джордж Фридман.
Заслужава да се отбележи това, че Джордж Фридман е предсказал мрачно бъдеще не само по отношение на Русия, но и за други страни, чиято икономика е съсредоточена основно върху износа, както и това, че е без значение, продава ли страната в чужбина суровини или промишлени стоки, защото и в двата случая, това зависи от пазара в други страни, които не могат да бъдат контролирани. По-специално, просперитетът на Германия е в пряка зависимост от това, колко Mersedes и BMW ще купуват наапример гърци или испанци, и в случай на срив на платежоспособността на чуждестранните пазари, германската,напреднала индустрия неизбежно ще се свива,като това ще става неконтролируемо.В същото време, подчертава Фридман, САЩ в обозримо бъдеще не са застрашени от сътресения. Това се дължи главно на факта, че самите САЩ са най-големият пазар в света, както и това, че американските власти са в състояние да контролират и регулират пазара.
По отношение на Русия,той казва,че след 2020 г. в Европа ще започнат такива геополитически процеси, в резултат на което  от Руската федерация на политическата карта на света ще останат само спомени от нейната съвременна форма.Той добавя,че от тези сериозни геополитически изменения,най-голяма полза ще извлекат: Япония, Турция и Полша.Според Фридман,последните три десетилетия са може би най-добрият период в историята на света.В смисъл, че през този период никога не е имало толкова много мир и просперитет. Трябва ли да свикне с такава реалност или да бъде считана за изключение от правилото? Всъщност, сега Европа преживява особено прекрасен спокоен период,който е  последвал трагичната война. На границата между XIX век и XX е имало подобен момент в историята. По това време в света имаше мир и просперитет,но този период е свършил. Колкото по-дълъг е периода, толкова е по-голяма вероятността, че ще се случи война.По отношение на руското бъдеще,той казва,че в този етап от историята на Русия,тя отслабва и се тресе. Сривът на Съветския съюз не беше край за него - това беше началото на нов етап. Но днес Русия повтаря всички грешки на края на СССР: тя е голяма, неефективна държава, зависима от цените на петрола. Само, че сега цената на петрола започна да се повишава и трябва да платите 80 долара. за барел и се оказва, че световната икономика подава ръка на Кремъл.
Всъщност, предишните цени, когато барелът струваше 30 долара, бяха сериозни за Русия. Сега те са  "само" трудни. Руснаците получиха възможгостта да компенсират частично загубите, които са регистрирали през последните три години. Но в същото време те трябва да вземат предвид промяната в реалността на енергийния пазар, а именно, че САЩ ще станат най-големият производител на петрол в света.Това,както знаем се дължи на шистовия газ,по-скоро на неговата революция.След като тази "победа" за САЩ стане факт,то те ще трябва да търсят пазар за своя петрол,а именно това е лошо за Русия и нейните съюзници.Оставям темата с "отворен"край,за да може да се получи интересна дискусия,вкрючваща обсъждане по тази,както и други интересни и актуални политически теми.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 04 August 2018, 15:11:26
"Нашата цел е на 26 юни Македония да започне преговори за членство в ЕС, а на 11 юли да стане член на НАТО.  "(вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Скопие).Точно заради това, че това е изказано от Захариева като "наша цел" е показателно, че тя е говорител на САЩ.Така външен министър не трябва да говори.В Македония тепърва ще има напрежение,защото тяхното население е проруско и просръбски настроено.Нека видим какво ще се случи там,защото със сигурност ще е интересно,обаче,нека се молим,"мечката" да не заиграе
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 04 August 2018, 15:13:33
В момента,ние сме свидетели на историческо събитие с голямо значение за Балканите и България.Официално на държавата Северна Македония е дадена зелена улица за НАТО и евентуално ЕС.На церемонията в гръцкото селище Псарадес на брега на Преспанското езеро присъстваха премиерите на БЮРМ и Гърция,външните министри, специалният пратеник на ООН по въпроса за разрешаване на спора за името на Македония Матю Нимиц, върховният представител на ЕС за външна политика Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.Церемонията беше кратка, но доста ефектна. Премиерът Зоран Заев пристигна с моторна лодка през Преспанското езеро и беше посрещнат от Алексис Ципрас.


http://news.bnt.bg/bg/a/skopie-i-atina-podpisakha-istoricheskoto-sporazumenie-za-imeto-na-makedoniya


За влизането в ЕС на държавата Северна Македония ще бъдат поставени много условия, засягащи най-вече правата на етническите албанци, което ще доведе до големи промени в обществените нагласи и етническо напрежение в страната.
Мнението на бившия( и бъдещ) премиер на Гърция ( от "Нова демокрация") за членовете на договора за новото име на БЮРМ е:член 7 "укрепва иредентизма", а член 6 може дори да означава "забрана на протестите за гръцкия характер на Македония".Това не е случайно,както не е случайно,че в една
публикация на "The Economist " се отбелязва за "западните влади кои се уште се плашат од ентички конфликти во земјата"
Това ще е сериозен удар срещу правителството на Заев и повишаване на авторитета на ВМРО-ДПМНЕ и при едни нови избори,Зоран Заев ще загуби властта.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 09 August 2018, 01:43:30
Преди време попаднах на един репортаж по Алфа-телевизията на Атака.Там се говореше за подписите на СКАТ-аджии под наречения от лидера им-"лобистки" закон за горивата.Та,водещия говореше с доста назидателен тон по адрес на НФСБ.Явно имат вътрешни проблеми,щом толкова кратко време след партийното сношение вече се дърпат за всичко възможно.Според мен,тази политическа оргия,вихреща се на сегашната политическа сцена-няма да просъществува дълго.Народа започна да усеща какво му готвят вълците,предрешени като овци.Втория проблем е,че Патриотите са един вид гарант за стабилно правителство на ГЕРБ.В момента всякакви раздори в формацията биха довели до един вид "Параграф 22".Това е така,защото ако Патриотите се разцепят,то подкрепата за ГЕРБ-аджийте вече няма да означава сигурно мнозинство.Тогава,най-вероятно,Патриотите биха предложили оралните си ласки на Корни,а тя в този момент има нужда точно от това.В крайна сметка,ще се стигне до падането на Борисов,гръмки обещания за "подавам си оставката в мига,когато..." и така до нови избори-ново харчене на пари,както държавни,така и "черни",и накрая отново победа на купения вот-Бойко отново ще се настани на премиерския пост,а народа ще обедява още повече.Точно затова,аз смятам,че тези избори провеждани в днешно време,не са правилно мерило за настроенията на народа.Проблема,обаче е,че няма хора готови да съборят тази прогнила система,водеща държавата ни към дъното,а виновниците за това падение-да бъдат наказани сурово,от новата НАЦИОНАЛНО отговорна власт,която да бъде представена от НАЦИОНАЛИСТИ,а не чужди шпиони и ретро-мутри.Тук прогнозата не е обвързана със световната политика,но пък е с високо значение за Българската политическа сцена и събитията около нея
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 09 August 2018, 02:00:34
Eрдоган:България направи грешка,а ние се възползвахме

Това пише днес  Мария Атанасова  от Факти.Бг       
TANAP ни дава увереност, че няма да имаме проблеми с доставките на природен газ. Руският природен газ също се увеличава през "Турски поток". Така ние ще разпределяме природния газ за Европа - и руски, и азерски. Това казва турският президент Реджеп Ердоган в интервю за "Канал 24" дни след откриването на Трансанадолския газов коридор.

Ердоган добавя, че България е направила грешка да откаже строителството на газопровод до нейната територия, от което се е възползвала Турция, предаде Епицентър. "България направи грешката и това бе в наша полза. Затова сега Европа ще купува от нас", подчертава турският държавен глава.

"Русия ни предостави кредит при много благоприятни условия за закупуването на зенитно-ракетните комплекси С-400. Договорили сме се на следващ етап да започнем и съвместно производство на комплексите С-500", разкрива още Реджеп Ердоган пред телевизията.

Той не се съгласи с обвиненията на Съединените щати, посочвайки: "Защо те мълчат за факта, че Гърция купи преди година руските системи С-300. Това е трудно да се разбере. Турция има отбранителна промишленост и тя си има свои потребности, ние само искаме да ги удовлетворим."

Ердоган заплаши Вашингтон, че ако не получи договорените изтребители от пето поколение Ф-35, ще купи техни аналози или от Русия или от друга европейска държава.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 09 August 2018, 03:05:00
 Това е статия,в доказателство на моето твърдение,че нео-болшевишката путинска система не работи,за разлика от Западните идеологии,развиващи се прекрасно във всички условия.

https://forum-msk.org/material/politic/14507100.html

В статията най-общо се говори,че в рАсия няма демокрация, а автокрация-мрачна, досадна и ненужна на никой, освен на путинската върхушка и в никакъв случай на обедняващия руски народ.(противно на твърдението на много русороби,че там хората живеят добре).В статията изрично се отбелязва, че на избирателите в Русия се предлага следното: "Ти си безправен и управляем, а и нямаш права. Провеждаме избори за вас. И нашият съд е пародия, но в замяна ние ви даваме изключително слабо развиващ се стандарт на живот и потребление. " Това,смятам е достатъчно доказателство чия политика трябва да взимаме като сериозен пример,и чия трябва да избягваме на всяка цена,човек трябва да е МНОГО тъп,глух и сляп за да не разбира, че западният модел на развитие и стандарт на живот са в пъти по-добри от руските.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 09 August 2018, 03:10:22
"Народът трябва истински да се уплаши, че ще му махнат европейската дреха и ще го вкарат в руски брезентови ботуши и руска ватенка, за да покаже вратата на своите сегашни управляващи – този предателски, олигархичен и изменнически политически елит. " (Проф. Евгений Дайнов, политолог, в интервю за обзора на деня на Радио ,,Фокус" ,,Това е България". )


Доста добре казано.С всички сили трябва да се противопоставим на всяко руско влияние!Хората,желаещи да облекат народа в руска ватенка-нямат право да се наричат Българи.Такива хора могат да бъдат само врагове на народа и нищо повече.Ние трябва да държим на правото си на единство и братство със нашите приятели от Западна Европа,доказали се като наши верни съюзници във всички исторически епохи
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 09 August 2018, 03:14:54
https://www.google.bg/amp/s/amp.kp.ru/daily/26817/3853772/


Предоставям ви статията на Владислав Сурков-наричан в миналото "сивият кардинал на Путин" и автор на понятието "суверенна демокрация",  бивш вицепремиер на Руската федерация от 20 септември 2013 г. Действителен държавен съветник на Руската федерация от 1-ви ранг. , наречена "Самотата на мелеза".Това е откъс от нея,в превод на български:
"И така, в продължение на четири века Русия е вървяла на изток и четири века на Запад. И нито там, нито там няма корени. Двата пътя са преминали. Ще се търсят идеологиите на третия път, на третия вид цивилизация, на третият свят, тна ретият Рим  ...

И все пак едва ли сме третата цивилизация. По-скоро тя е двойна и двойнствена, събрала и изтока, и запада. Както европейска, така и азиатска едновременно, а  в същото време напълно нито азиатска, нито европейска.

Нашата културна и геополитическа идентичност напомня на скитащата идентичност на човек, роден в смесен брак. Той е навсякъде роднина и никъде не е свой. Свой сред чужди, чужд сред своите,разбиращ всички и неразбран от никой- мелез някакъв странен.

Русия е западно-източна страна-мелез. Със своята двуглава държавност, хибриден манталитет, междуконтинентална територия, биполярна история,тя, както при всеки мелез е харизматична, талантлива, красива и самотна. "
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 16 August 2018, 18:57:15
Ролята на американския долар като глобална валута отслабва и от известно време Русия проучва възможността да използва национални валути за сключване на двустранни търговски сделки с Турция и други страни, каза руският външен министър Сергей Лавров по време на посещение в турската столица, цитиран от Ройтерс."Убеден съм, че тежката злоупотреба с ролята на американския долар като глобална валута ще доведе след време до отслабването и замирането на ролята му", заяви Лавров на пресконференция с турския си колега Мевлют Чавушоглу.Лавров обаче не пое никакви ангажименти, че Русия ще изключи долара от търговията с Турция, чиято национална валута достигна рекордно дъно спрямо долара тази седмица."Използването на национални валути за взаимна търговия от години е една от задачите, поставени от президентите на Русия и Турция", добави Лавров.Той допълни, че Москва обмисля споменатата и от Ердоган мярка за въвеждане на националните валути в двустранната търговия с Китай, Иран и Турция. Лавров определи политиката на САЩ за налагане на санкции на Анкара и Москва като "незаконна".Санкциите на САЩ подкопават всички принципи на световната търговия, посочи той.По думите му злоупотребата на Вашингтон с долара ще доведе до отслабване на позициите му."Сигурен съм, че по този начин ролята на долара ще отслабва, той ще поевтинява, а повечето страни, даже онези страни, които не са засегнати от американските санкции, ще се откажат от използването на долара и ще се доверяват на по-надеждни партньори (от гледна точка на използването на валутите им)", каза Лавров.Курсът на рублата се повиши във вторник, след като по-рано тази седмица достигна най-ниското си равнище от средата на април 2016 година.Турската централна банка замрази всекидневното си изкупуване на чуждестранна валута, а вълненията на развиващите се пазари се поуспокоиха.Курсът на рублата бе подкопан този месец заради опасения от още американски санкции срещу Москва, както и големите продажби (на валути - бел. ред.) на развиващите се пазари.Руската валута изгуби 9 процента от стойността си спрямо долара от началото на август, като вчера спадна до 68.66 рубли за долар, което е най-ниското равнище от средата на април 2016 година.За да намали натиска върху рублата, централната банка прекрати временно всекидневното изкупуване на чуждестранна валута за държавните резерви. Подобни мерки бяха взети и през април, когато курсът на рублата отново бе подкопан от американските санкции срещу Русия.Прекратяването на изкупуването на чуждестранна валута вероятно ще бъде единствената видима мярка в подкрепа на рублата, тъй като не се очаква централната банка да се намеси на пазара или да вдигне основната си лихва. Във вторник индексите на европейските капиталови пазари показват нормализация и на турската лира след вчерашния срив заради цената на лирата. Причината са обявените от Анкара мерки за гарантиране на ликвидността на валутата. 

Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 20 August 2018, 19:43:28
На Балканите съществува реална опасност от война, предаде сръбското радио Б92.Медията цитира доклад на черногорското правителство, посветен на националната сигурност на страната. Според документа, изготвен от кабинета в Подгорица, заплахата идва най-вече от нестабилността в Югоизточна Европа. "В този район на Стария континент раните от войните в края на миналия век все още не са зараснали и много от противоречията не са изгладени", се посочва още в доклада.Въпреки че не се споменава изрично, в документа се визира напрежението между Косово и Сърбия и евентуалното му решаване с преначертаване на границите между Белград и бившата му провинция. Според лансираната идея западната ни съседка ще вземе под свое управление Северно Косово, където мнозинството от населението са сърби. Прищина в замяна ще получи южносръбските райони Буяновац, Медведжа и Прешево, в които живеят предимно албанци.Днес източник от косовското правителство заяви, че проектът за размяна на територии е почти готов. Парламентът в Прищина обаче е във ваканция, а само той може да решава въпроси, свързани с промяна на границите на страната, поясни белградското радио.Сръбската православна църква днес разпространи  декларация, в която се обявява категорично против промени на границите. "Подялбата на Косово ще бъде удар в сърцето на Христовата вяра", пише в обръщението на духовниците.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 21 August 2018, 16:34:36
(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.img-share.eu%2Ff%2Fimages%2F550%2F8TuXuBW1mVxPXdr7wtX9EOyUhaN1534858115.png&hash=9a5bd9a0727043e80117cba56e54c9f69c016b5e)

Велика Албания ("етническа Албания") е паналбанската  идея за обединението на всички територии, върху които албанският етнос преобладава над формированието на държавата. По-голямата част от територията на "Велика Албания", претендирана от албанските националисти е в бивша Югославия.Както се вижда от идеите за "Велика Албания", към съвременната Албания би трябвало да се присъединят северозападните райони на Република Македония, южните граници на Сърбия, включващи Косово и долината Прешево, населени с албанци и южните райони на Черна гора,"Великоалбанците" претендират и за малка част от България.След Втората световна война на територията на Югославия и Албания са установени "приятелски" комунистически режими на Йосип Броз Тито и Енвер Ходжа. Десетки хиляди албанци се движат свободно в съседните области на Югославия. Процентното съотношение на пришълците албанци към местното население се е увеличило значително. Както в Албания, така и в диаспората се насажда негласнатапрограма "едно семейство - десет деца",която и до днес е доста изявен принцип в албанските семейства.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 21 August 2018, 23:23:39
Австрия бе разтърсена вчера от дълбокия поклон, с който шефката на австрийската дипломация Карин Кнайсъл (свързана с крайнодясната Австрийска народна партия) удостои руския президент Владимир Путин на сватбата си в събота, предаде Франс прес.Във видео, качено на сайта на телевизия Ер Те (бившата "Ръша тудей") и заляло интернет вчера, се вижда как австрийската министърка,очевидно грейнала от задоволство, удостоява с този жест руския държавен глава, след като е танцувала валс с него. Австрия сега е ротационен председател на Европейския съюз, напомня АФП."Как е възможно министър на външните работи да се държи толкова непрофесионално и да се вижда на снимка как коленичи пред Путин?", пита публицистът Роберт Мизик."Снимка, илюстрираща добре как руският автократ кара да танцуват марионетките му", реагира потребител на интернет.Изненадващото съобщение, че Путин ще присъства на сватбата на г-жа Кнайсъл в южна Австрия, още миналата седмица предизвика недоумение сред медиите и австрийската опозиция, която обърна внимание на потенциалните щети от това присъствие върху неутралитета на Австрия в разгара на председателството й на ЕС.Снимките с реверанса допълнително засилиха критикитеи това накара вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, който е лидер на АНП, да се притече на помощ на министърката.,,Дипломация на танца и сватбата, изпълнена с любезност, сърдечност и добри обноски: едва ли някой може да представи Австрия по-добре", написа той във Фейсбук. Щрахе напомни, че 53-годишната г-жа Кнайсъл е посещавала престижната виенска школа за танци "Елмайер" "и знае как да го направи".Директорът на тази школа Томас Шефер-Елмайер потвърди пред журналисти, че "на всеки бал дамите правят реверанс пред партньора си, което е знак на дълбок комплимент". В отговор на журналистически въпрос по този повод той все пак призна, че не би могъл да си представи германската канцлерка Ангела Меркел да направи подобен жест пред Путин.АФП напомня, че руският президент прекара близо два часа на сватбата на министърката в събота в Гамлиц,винарско село в околностите на Грац, в югоизточна Австрия. Путин бе изпратен на летището от канцлера консерватор Себастиан Курц.През декември той влезе в управляваща коалиция с АНП, партия, свързана от 2016 г. със споразумение за партньорство с партията на Владимир Путин "Единна Русия". Путин редовно е обвиняван, че се опитва да разедини 28-те страни от ЕС, като развива връзки с популистките партии в редица европейски страни, добавя АФП.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 21 August 2018, 23:32:46
Рискът от конфликти между страни и в държави ще нарасне през следващите пет години до нива, невиждани от Студената война.Това се предупреждава в доклад на американското разузнаване, цитиран от Ройтерс.Според оценката на разузнаването това ще се случи на фона на забавения световен икономически ръст, на рушащия се световен ред след Втората световна война и на антиглобализма, който подхранва национализма."Тези тенденции ще се събират в безпрецедентно темпо, което ще направи управлението и сътрудничество по-трудно и ще промени естеството на властта - фундаментално ще промени глобалната картина", се отбелязва в доклада "Global Trends: Paradox of Progress" - шестият от серията 4-годишни изследвания на Съвета за национално разузнаване на САЩ.Прогнозите очертават факторите, които ще оформят "мрачно и трудно близко бъдеще", включително такива като по-настъпателни Русия и Китай, регионални конфликти, тероризъм, увеличаване на неравенството, климатични промени и спад на икономическия ръст.Докладът, подготвен от всички разузнавателни агенции на САЩ, тенденциозно избягва анализ на американските политики и избори, но последните прогнози подчертават комплексните трудности, на които Тръмп ще трябва да отговори, за да изпълни обещанието си за подобряване на отношенията с Русия, нивото на игра в икономическата област с Китай, връщането на работните места в САЩ и победа над тероризма.Докладът, който включва интервюта с експерти, както и с финансови и политически лидери по света, анализира политическите, социалните, икономическите и технологичните тенденции, които ще оформят света до 2035 година.Според авторите тероризмът ще се разпространи през следващите десетилетия.Отслабването на международните стандарти за спазване на човешките права и за превенция на конфликти ще насърчи Китай и Русия да оспорват американското влияние.Докато "горещите войни" могат да бъдат избегнати,различията в ценностите и интересите сред държавите и стремежите към регионална доминация "ще доведат до сфери на влияние по света",се посочва още.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 21 August 2018, 23:44:52
Може ли Иран законно да затвори Ормузкия проток?

На основата на международните морски закони или на Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г. , Ормуз е "международен проток", тъй като това е единствената врата между Персийския залив и откритото море. Във всички такива проливи, всички кораби имат право на транзитно преминаване, а държавите, прилежащи към пролива, не трябва да отказват по този закон транзит и трябва да информират всички длъжностни лица за всяка опасност, която може да застраши плавателни съдове и самолети, които преминават през протока. В съответствие с международните закони и конвенции, правото на транзитно преминаване не може да бъде спряно.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 21 August 2018, 23:51:30
Тръмп прави това, което света очакваше от него – прехвърля САЩ на релсите на изолационизма. Въпреки всички трудности и сложности, които му причиняваха в течение на годината, Тръмп продължава да следва линията си. Хегемонията на САЩ се сбръчква с всеки изминал час и американските елити сами вече са принудени да признаят това. Онези, за които този процес не е очевиден, ще видят това през 2018.Противниците на Тръмп ще се стараят колкото може по-дълго да разтеглят и разширяват разследването на Мюлер – «RussiaGate», обаче осъзнавайки, че това дело ще завърши с нищо и такова явление като Тръмп е сериозно и за дълго, те ще започнат нова антиТръмпова кампания. Вероятно тази кампания ще бъде с привличане на широката общественост, а острите социални въпроси в САЩ са предостатъчно. Обвиненията срещу Тръмп в расизъм, които бързо утихнаха, могат да бъдат разгърнати отново, а и неговата имиграционна политика е много удобен повод за вълнения на масите, което ще способства за по-нататъшна поляризация на американското общество. Също със затихването на «RussiaGate» следва да се очаква активизация на противниците на Тръмп както в Конгреса, така и в самата републиканска партия. Съответно, такава активност ще затрудни провеждането на законодателните инициативи на Тръмп, което може да доведе страната до изпадане в остра криза, тъй като кардиналните Тръмпови изменения се случиха и вече е невъзможно да ги върнат назад. Естествено кризата в САЩ ще се отрази и върху света като цяло.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 21 August 2018, 23:53:26
В играта в Близкия Изток,САЩ залагат на Израел.Политическата картина от последните години,показа, че саудитците остават техни временни съюзници против Иран, изглежда още не е настъпило времето да ги погълнат. Нивото на значимост на този ислямски съюзник може да бъде оценено от решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. Между другото Конгресът гласува прехвърлянето на посолството още през 1995 година и вътре в САЩ никой не може да вмени на Тръмп вината, че не е удължил забраната за реализация на това решение. Тук се обрисува перспективата изобщо за нова арабско-израелска война, но за сега за САЩ е достатъчно да оказва натиск на Иран и вече го проверяват на издържливост разлюлявайки го отвътре и по-нататъшното разгорещяване на ситуацията ще зависи от това, колко силно ще се покаже иранското ръководство. Що се отнася до Сирия, то щом САЩ правят опити да създадат нова сирийска армия, следва да се очаква появата на облекчена версия на ИДИЛ, а по-точно НюАлкайда с нейния международен обхват. САЩ нямат намерение да си отиват от Сирия и един от начините да легитимират това присъствие е подкрепата за кюрдите при формиране на административно-териториални единици, извън контрола на Дамаск.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 21 August 2018, 23:54:51
В момента САЩ са в състояние на икономическа война с главния си конкурент – Китай, именно затова неговата реторика по отношение на Русия беше доста дружелюбна, но той не е идиот и разбираше, че сближаването на РФ и Китай не е в интерес на САЩ. Обаче се оказа, че русофобстващите идиоти, желаещи да използват антируската реторика за да смъкнат Тръмп са предостатъчно. Да се осъществява санкционен натиск спрямо Китай, когато го заставят да подписва санкции по отношение на Русия Тръмп не се реши. Когато «RussiaGate» се провали, ръцете на Тръмп за уреждане на отношенията с Русия ще бъдат развързани, но това няма да го спаси от натиска на русофобстващите ястреби на Пентагона. Ще се създаде напълно уникална ситуация, когато политиката на САЩ по отношение на Русия ще запазва конфронтационната посока, но личното взаимно разбиране между Тръмп и Путин ще расте, а реалните плодове от този процес ще видим не съвсем скоро (въпреки, че според мен вече имахме нещо). Дали Тръмп ще увеличава икономическия натиск върху Китай е сложен въпрос, за сега той създаде болева точка за Китай чрез КНДР. Военни действия тук не си струва да се очакват, но напрежението ще се запази доста дълго.Е, и разбира се САЩ ще поддържат амбициите на Индия, които са в разрез с китайските интереси
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 21 August 2018, 23:59:27
САЩ наложиха нови санкции на Русия. Руски активи в САЩ за стотици милиони долара са замразени като част от санкциите срещу Москва.Това съобщи заместник-министърът на финансите на Съединените щати Сигал Манделкер, цитиранa от "Ройтерс" и руски агенции.Министърът подчерта, че "действията на финансовото министерство на САЩ носят значителни последици за финансовите интереси на лицата и фирмите, които са засегнати, включително блокиране на стотици милиони долара руски активи в САЩ".Съобщението е публикувана малко преди нейна реч пред Конгреса.Манделкер, която е отговорна за санкциите на министерството, добави, че Русия ще се поучи.Днес Вашингтон добави в списъка с киберсанкции двама руснаци и една компания. Заради кибердействия са засегнати Антон Нагибин (роден през 1985 г.) и Марина Царева (родена през 1973 г.). Те са помогнали на компанията "Дайвтехносервис", която САЩ санкционираха през юни.Освен това САЩ вкараха в списъка със санкционирани заради КНДР две руски компании и шест кораба. Под ограниченията попадат "Гудзон Шипинг" от Владивосток и "Вела-Марин" от Санкт Петербург, както и шест кораба под руски флаг.Министерството предупреждава, че САЩ ще продължат да въвеждат санкции срещу Русия, ако "Москва не промени поведението си".Междувременно представител на Държавния департамент на САЩ съобщи, цитиран от "Ройтерс", че санкциите са стрували на Русия между 8 и 10 милиарда долара неосъществени оръжейни сделки.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 22 August 2018, 00:06:14
Преговорите за подновяване на търговското споразумение между САЩ, Мексико и Канада ще се развият много интересно през тази и следващата година.Целта е да има сделка от пролетта,преди изборите в Мексико.Трудно е да се види как трите страни могат да решат проблемите
с идеологическите си различия по отношение на това, което трябва да постигне НАФТА.Администрацията на Тръмп поставя приоритет в намаляването на търговския дефицит в САЩ,докато Канада и Мексико считат,че свободната търговия трябва да остане основен приоритет
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 22 August 2018, 00:13:17
Острите реакции срещу реториката на американския президент Доналд Тръмп за мексиканците,може да поставят левичарски популист на поста президент през следващата година.Към момента,Андрес Мануел Лопес Опрайдор има предимство пред другите президентски кандидати в последните проучвания.Ако спечели изборите в Мексико през юли,той вероятно ще бъде по-упорит спрямо американските позиции по въпросите на имиграцията и трафика на наркотици,отколкото неговия предшественик,а това ще увеличи значително напрежението между двете страни
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 22 August 2018, 00:26:00
Брекзит няма да продължи гладко занапред.Това не трябва да е изненада за никого.Оказва се, че най-простите и най-лесните неща (оставане или излизане от ЕС) се оказват изключително сложни. Очаквайте големи отлагания на въпроса през 2018 г., включително поне едно сериозно поражение на правителството в парламента. Очаква се DUP(Демократичен съюз) да предизвикат поне един сериозен проблем в политиката на Великобритания,заради вътрешните настроения в Ирландия и тяхното отражение в политиката на Кралството
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 22 August 2018, 13:19:09
В момента президентът на Русия Владимир Путин и канцлерът на Германия Ангела Меркел приличат на двама политически алпинисти, които се опитват да изкачат висок връх, но без базови лагери по ключовите точки. Дали ще успеят да го изкачат и на каква цена, е въпросът, който си задават отстрани и добронамерените и по-не особено доброжелателните политици в Европа. Диалогът Германия - Русия се следи внимателно и извън Русия, коментира бившият генерален директор на БНР и дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Москва Валерий Тодоров. Освен срещата Путин - Меркел, той тълкува и посещението на руския президент на сватбата на външния министър на Австрия Карин Кнайсъл с бизнесмена Волфганг Майлингер. Тодоров разтълкува и тънкия лед, по който стъпва Ердоган при взаимоотношенията си със САЩ и Русия.Относно най-съществената информация от разговора между Путин и Меркел,то тя ще остане зад кулисите, тъй като разговорът е воден в продължение на три часа, на "четири очи". Вероятно двамата лидери са разговаряли на немски език.Ангела Меркел знае руски език, но той не е така добър, както немският език на Владимир Путин.Можем да съдим за характера на разговора по онова, което казаха говорителите на двамата лидери. Според говорителя на Владимир Путин - Дмитрий Песков, разговорът е бил полезен и своевременен. Той го определи като сверяване на часовниците, което е многозначителна фраза в протоколния език. Очевидно е, че линията на санкции и конфронтация с Русия, която налагат САЩ, започва да дотежава на част от европейските лидери. Видно е, че някои от тях са разколебани и смятат, че политическите и икономическите щети могат да бъдат твърде големи в сложен за Европа момент. Да напомним, че САЩ наложиха търговска война на Европа и мерките на американския президент Доналд Тръмп се възприемат като рискови. Конкурентни и непазарни са и опитите са санкции по проекта "Северен поток-2", беше отбелязано по време на разговора на Владимир Путин с Ангела Меркел.Преговорите са били дълги, както стана ясно, много обстоятелствени и детайлни. Това означава, че са били разгледани последствията от вероятните санкции на САЩ срещу проекта "Северен поток-2", които трябва да влязат в сила след седмица. Те ще засегнат компании, които работят в газовия, банковия, строителния сектор, също така и фирми и компании, които извършват логистична подкрепа на проекта. Меркел и Путин са подчертали, че този проект е изцяло търговски, комерсиален, изгоден и той ще бъде защитаван от неконкурентни, незаконни нападки от трети страни. САЩ и Тръмп не бяха споменати, но адресът беше ясен.Двете страни отбелязаха като позитив растящата динамика на взаимния стокооборот и редовните срещи на президента Владимир Путин с германските бизнесмени в рамките на Санктпетербургския диалог. Колкото до газовите доставки, значението на "Северен поток-2" може да бъде оценено с едно такова сравнение - миналата година Русия е доставила около 54 млрд. куб. метра газ за Германия, а проектът "Северен поток- 2" трябва да доставя годишно по 55 милиарда куб. м. Констатирано е по време на срещата, че доставките на руски газ за Германия през тази година са били увеличени с 13%. Т.е. става дума за значителни интереси, а както знаете, те са по-дългосрочни от политиката. За Меркел това е особено важно след тежките шестмесечни преговори около новото правителство.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 22 August 2018, 13:22:06
Отношенията между Русия и Турция са като стъпване върху стъкло, защото интересите, колкото и да са близки в някои точки, толкова са и различни като подход. Съществува обаче риск, след като американският президент Доналд Тръмп обяви търговски войни в толкова посоки, да се създаде негласна коалиция на засегнатите. Тъй като е очевиден опит с икономически мерки да се прокарват политически решения. Някои от политолозите смятат, че това е тактиката, чрез която САЩ успяха да постигнат разпад на Съветския съюз. Но нека да отбележим, че ситуацията след края на Втората световна война и сега е по-различна. И една такава линия на изтощаване на Русия с тежки и принудителни жертви от страна на други страни, особено в Европа, носи много непредсказуеми рискове. Тя предизвиква и разцепление сред европейските лидери. И както виждате, по-умерената линия в европейската политика настоява да се възстанови диалогът с Русия, да се търсят компромиси, да се търсят нови решения. Търговска война едновременно с Русия, каквото по същество представляват санкциите и едновременно търговска война със САЩ е прекалена тежест за Европа. Така че Путин ненатрапчиво успява да използва разногласията в Европа и напрежението между Европа и САЩ. Турция е един от козовете в тази игра. Чрез Анкара Кремъл напомня за зависимостите в световната политика. Германия се съобразява и с обстоятелството, че голяма част от гастарбайтерите са от турски произход. Това обаче не забравя и Ердоган. Ситуацията прилича на два шперца за една стая.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 22 August 2018, 13:45:18
Северна Корея продължава ядрената си дейност - въпреки заявените през пролетта намерения на нейния лидер Ким Чен-ун тя да бъде преустановена. Това обяви Международната агенция за атомна енергия, съобщиха световните агенции.,,Продължаването и развитието на ядрената програма на Корейската народнодемократична република са изключително тревожни", заяви генералният директор на агенцията Юкия Амано в доклад, който ще бъде представен на годишното общо събрание на МААЕ през септември.Пхенян продължава строителството на своя реактор за лека вода, както и извличането и концентрацията на уран в ядрения си обект в Пьонсан. Оценявайки тези дейности като ,,достойни за дълбоко съжаление" в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, Амано призовава още веднъж Северна Корея да изпълни изцяло международните си задължения.Напрежението на Корейския полуостров се повиши значително след ядрените и ракетни изпитания на режима на Ким Чен-ун. Атомната агенция е готова бързо да възобнови инспекциите си на място. На 12 юни Ким Чеин-ун потвърди ангажимента си за ,,пълно освобождаване на Корейския полуостров от ядрено оръжие" по време на историческата си среща с американския президент Доналд Тръмп.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 22 August 2018, 18:17:06
Европейският пазар се нуждае от проекта "Северен поток-2", тъй като потреблението на газ расте и резервите на континента се изчерпват.Това заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на пресконференция след разговори с финландския си колега в Сочи, съобщават световни агенции.

Quote"Ключовото тук е, че потреблението на газ се увеличава и Европа не е изключение. Само "Газпром" увеличи доставките си за Европа с 13%. В същото време газовите резерви в европейските държави, Норвегия, Великобритания, се изчерпват"

За тълкуване на думите на Путин не се изискват уменията на врачка.Той казва ясно и точно,че иска да зароби целия континент с неговата скъпа и прескъпа газ,като по този начин буквално ще уцели два заека с един куршум.Предстоящата предполагаема реакция на ЕС трябва да е крайно критична към тези руски интереси,застрашаващи сигурността на целия ЕС
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 22 August 2018, 23:37:58
Правителството на България одобри ,,екшън план", който предвижда страната да влезе в ,,чакалнята" на еврозоната и да се присъедини към европейския Банков съюз до края на юни следващата година, съобщава ,,Ройтерс" .България отправи искане през юли да въведе механизма на обменния курс ERM-2, задължителен двугодишен предшественик за приемането на еврото, след като министрите на финансите в еврозоната и Европейската централна банка дадоха зелена светлина за това.Реално българският лев отдавна е фиксиран към еврото чрез валутен борд. България е първата страна извън еврозоната, която иска да влезе в Банковия съюз. Така българската банкова система ще бъде по надзора на Европейската централна банка.За да увеличи шансовете за влизане в еврозоната, правителството на България планира да подобри макрофинансовата рамка, да засили надзора на небанковия финансов сектор, включително пенсионните фондове и застрахователните компании, както и да работи по-усилено в борбата с прането на пари.Предвижда се също така да бъде подобрена правната рамка за несъстоятелността след преразглеждане на законодателството и изготвяне на съответните промени.Прилагането на горепосочените мерки ще гарантира спазването на предварителните ангажименти в областта на политиките, които са от голямо значение за гладкия преход към ERM-2 и банковия съюз до юли 2019 г.,като резултат ще бъде прието еврото.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 23 August 2018, 15:56:02

C новата обществена поръчка за ремонт на руските бомбардировачи СУ-25, обявена от Министерството на отбраната, България реално отказва да изпълни и решениятаот последната среща на върха на НАТО, алармират от Атлантическия съвет."Едно от решенията ѝ бе страните от Алианса да спрат да поддържат руска и съветска техника. Абсурдно е да ремонтираш оръжията си при този, който те е обявил за враг. В последната версия на военната си доктрина Москва разглежда НАТО като неприятел, тоест и България." - се казва в позиция, публикувана на Фейсбук страницата на Атлантическия съвет.Процедурата е започнала с Решение №108, от 17 август тази година, но официално бе обявена вчера.Военни експерти, цитирани от faktor.bg, посочват, че поръчката е твърде смущаваща, не само заради бламирането на препоръката на НАТО армиите на страните-членки да спрат поддържането на руска военна техника. Няма обяснение, защо за участие в конкурса се канят само Русия и Беларус, като се изключва Украйна, която също има капацитет да извърши ремонта. Още повече, че Украйна е партньор на НАТО и иска да стане член на Алианса.Важният въпрос пред българската отбрана е дали точно ремонтът на СУ-25 е първият приоритет на ВВС, при все че не е решен проблемът с ерполисингът и охраната на въздушното ни пространство, което е по-вероятна и важна мисия, подчертават експертите.

Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 27 August 2018, 08:38:32
Наскоро белгийската полиция залови в Гент почти 2 тона кокаин за около 100 милиона евро. Службите разпространиха кадри, на които се вижда логото на партията на Владимир Путин - ,,Единна Русия", върху пратките кокаин.Пратката от Бразилия бе открита на кораб в белгийското пристанище Гент. Кокаинът бил разфасован в 1900 пакета, между които имало и такива с руския трибагреник и изображение на бяла мечка - символ на партията.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 27 August 2018, 08:39:33
Руските въоръжени сили ще дадат отговор на възстановяването на Втори американски флот, съобщи агенция РИА Новости.Русия счита, че възстановяването на формированието от времето на Студената война застрашава северните морски комуникации на Русия и във връзка с това Москва планира ,,определени адекватни стъпки" за обезпечаване на сигурността в Арктическия район.

,,Северния Атлантик, в това число Приполярието и Заполярието. Създаването на този флот носи опасност за нашите северни морски комуникации", заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация.Американският флот отбеляза официалното възстановяване на Втори американски флот, съществувал по времето на Студената война. той бе закрит през 2011 година, но се завръща заради засиленото напрежение с Русия.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 02 September 2018, 16:30:21
Косовският президент Хашим Тачи заяви пред дипломати в Прищина, че е време за голямо историческо споразумение между Белград и Прищина, предаде Танюг.На среща с посланиците на САЩ и страните от ЕС и ръководителите на мисиите КейФОР, ОССЕ и ЕУЛЕКС Тачи каза, че "не можем да се връщаме назад", тъй като историята на отношенията между Белград и Прищина е "трагична".

"Не можем да стоим на място или в пат позиция, няма и какво да чакаме", каза Тачи, като добави, че отлагането на решението в отношенията със Сърбия води до напрежение, дестабилизация, и големи проблеми не само между двете страни, но и в целия регион.Тачи каза, че Косово се е изморило от изоставането в процеса на вътрешна и международна консолидация, отчасти заради намесата на Сърбия в държавните работи на Косово, отчасти защото ЕС не успя да постигне консенсус за признаване на Косово, или пък защото мнозина са смятали, че нещата в Косово и около Косово ще се решат от само себе си.Президентът подчерта, че Прищина се стреми към трайно споразумение с Белград, а не към още едно временно споразумение, което ще оправи нещата само за няколко години напред. Според Тачи пълното нормализиране на отношенията със Сърбия означава "официално взаимно признаване между държавата Сърбия и държавата Косово", което ще даде възможност за членство на Косово в ООН, ОССЕ и НАТО и ще му открие перспективи за членство в ЕС.По думите на Тачи, взаимното признаване между двете държави може да бъде съпроводено и от взаимно споразумение за корекция на границите помежду им. "Знам, че ще бъде много трудно да се постигне споразумение. То има ожесточени противници и тук, в Косово, и в Сърбия. Знам, че целият този процес носи в себе си неизвестни и многобройни рискове. Но за Косово няма по-голям риск от това да продължи да бъде в тази пат позиция като държава", заяви косовският президент.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: Лина on 02 September 2018, 17:04:38
Като спомена Косово, във връзка със зачестилите промени и прекроявания на граници, та и Молдова да не стане по-назад:

"Молдавският президент предупреди, че това "няма да мине"
Активизирането на привържениците на обединение между Молдова и Румъния може да доведе до гражданска война в Молдова, заяви президентът на страната Игор Додон в интервю по телевизия ,,НТВ Молдова", цитирано от БГНЕС."
https://nova.bg/news

-----------------

За нас важно тук е какво искат бесарабските българи и гагаузите, както и кое би било по-добре за тях?

,,Връщането" към ,,румънските корени" в Молдова и отхвърлянето на руския език и култура, което тече с пълна сила, заплашва не само българите и гагаузите, но също така и останалите малцинства в страната.

Защото, наред с българите и гагаузите и другите етнически малцинствени групи от населението, се ползват от конституционно и законово гарантирани права да съхраняват националната си идентичност, да изучават езика, историята и културата на своята прародина, да се сдружават и т.н."
https://news.bg/columnists/i-balgarite-nakaraha-moldova-da-skartsa-po-shevovete-si.html
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 02 September 2018, 18:17:35
Там положението наистина е интересно.Ако начело на държавата ни имаше НАЦИОНАЛНООТГОВОРЕН политик,то ние спокойно може да поискаме признаване на българското малцинство и неговите права във всяка една държава,в която живеят Българи.След това същите тези хора могат да поискат автономия,присъединяване към България и така да върнем нашата държава в историческите и граници,включващи като наше право,всички територии отнети ни от Гърция,Турция,Сърбия и всяка една друга държава,завзела незаконно дори метър наша земя.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: Лина on 05 September 2018, 15:56:19
   Това е много трудно по една причина – другите хора не са като нас българите, изобщо. Ние страдаме от не знам каква болест точно - човечност ли, глупост ли, по модерно му викат толерантност, която да знаеш не е присъща на никой друг на Балканите, ама на никой. Не гледай как тук си живеят като Симеончовци и арменци, и турци, и евреи това никъде другаде го няма по БП.
   Никъде другаде малцинствата не си 'развяват байряка'. Та, повече от това което се прави сега е много трудно да се направи. По възможно е да се работи в насока, младите които искат български гражданство да го получават възможно най – лесно. А за съжаление това не е така, днес един мигрант може по-лесно да получи статут наместо един българин по съзнание. Това е най – големия проблем.
   За какво ние е още територия, ние тази да населим наново пък
  :smile-1:
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 05 September 2018, 16:44:03
В исторически план,разширяването на територията на една държава винаги носи със себе си няколко важни неща.На първо място е влиянието в региона,защото винаги по-големите държави са били и все още са "по-равни от равните",по тази причина една педя земя би значела един процент повече влияние за нас,както в региона,така и в Европа.Второ,приобщаването на територии внася сериозна икономическа помощ в държавата-освободител.Заводите и работниците в тези територии няма да изчезнат магически,а ще започнат работа в полза на България.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: Лина on 05 September 2018, 17:08:52
Вярно като генерал разсъждаваш  :aha:
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 06 September 2018, 21:14:50
Меркел даде интервю по повод икономическото отслабване на Турция,което последва след продължителния спад на турската лира

Според Меркел,Германия не е заинтересована от влошаването на икономическата ситуация в Турция и е готова на диалог.Тя казма още,че Германия няма полза от икономическа криза в Турция.По думите на Меркел,Германия има стратегически интерес Турция да бъде развита от икономическа гледна точка.Меркел припомня,че в Германия има около 3 милиона граждани от турски произход,които по специален начин обвързват двете страни.Държанието на Меркел е такова,поради общата хватка,в която нео-болшевизма на Путин и нео-османизма на Ердоган са хванали Европа и към момента,Германия страда най-много от действията на двойката Путин-Ердоган
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 11 September 2018, 13:19:22
Pycия и Kитaй зaдълбoчaвaт cътpyдничecтвoтo cи,oпитвaйĸи ce дa пocтигнaт иĸoнoмичecĸa cтaбилнocт въпpeĸи щeтитe,нaнeceни oт нaĸaзaтeлнитe мepĸи нa CAЩ - caнĸции cpeщy Mocĸвa и ecĸaлиpaщaтa тapифнa вoйнa cpeщy Πeĸин.Pycĸи и ĸитaйcĸи ĸoмпaнии пoдгoтвят 73 cъвмecтни пpoeĸтa нa oбщa cтoйнocт нaд 100 млpд. дoлapa, ce ĸaзвa в изявлeниe нa pycĸo ĸитaйcĸa-бизнec гpyпa, цитиpaнo oт Rеutеrѕ и СNВС.Πoтeнциaлнитe милиapдни инвecтиции ca ĸoнтpoлиpaни oт Pycĸo-ĸитaйcĸия бизнec ĸoнcyлтaтивeн ĸoмитeт,ĸoйтo пpoвeждa eжeгoднaтa cи cpeщa тaзи ceдмицa пo вpeмe нa Изтoчния иĸoнoмичecĸи фopyм във Bлaдивocтoĸ,Pycия.Koмитeтът вĸлючвa пoвeчe oт 150 пpeдcтaвитeли нa "вoдeщи pycĸи и ĸитaйcĸи ĸoмпaнии",ce ĸaзвa в изявлeниe нa Pycĸo-ĸитaйcĸия инвecтициoнeн фoнд. Фoндът e cъздaдeн пpeз 2012 г. oт Kитaйcĸaтa дъpжaвнa инвecтициoннa ĸopпopaция и pycĸия дъpжaвeн фoнд зa инвecтиции.Beчe ca peaлизиpaни 7 пpoeĸтa нa oбщa cтoйнocт 4.6 млpд. дoлapa в peзyлтaт нa paбoтaтa нa гpyпaтa Kитaй-Pycия."Дoĸaтo cилният иĸoнoмичecĸи pacтeж и в двeтe cтpaни cъc cигypнocт щe дoвeдe дo мнoгo възмoжнocти зa пeчeливши инвecтиции, cмятaмe, чe ocoбeнo oбeщaвaщи cдeлĸи щe бъдaт нaмepeни в двycтpaнни cдeлĸи, ĸoитo ĸaпитaлизиpaт oтнoшeниятa Pycия-Kитaй",ĸaзa в изявлeниe Kиpил Дмитpиeв,изпълнитeлeн диpeĸтop нa pycĸия фoнд зa дъpжaвни инвecтиции.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 11 September 2018, 17:10:57
Американският президент Доналд Тръмп е бил близо до това да предизвика война между САЩ и Северна Корея със свой пост в социалната мрежа Туитър, разкри CBS News.Журналистът Боб Уудуърт, чиято книга ,,Страх: Тръмп в Белия дом" разбуни духовете във Вашингтон, разкри за напрегнатата ситуация в момент на обтегнати отношения между Щатите и Северна Корея. Двете страни си отправиха взаимни заплахи за унищожение и ситуацията на Корейския полуостров бе взривоопасна.За щастие напрежението бе намалено с историческата среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун в Сингапур. Преди да се стигне до нея обаче американският президент е можел да предизвика война. Той е смятал да пусне туит, в който нарежда семействата на военнослужещите в Южна Корея да бъдат незабавно изтеглени в САЩ.Това е щяло да бъде прието от режима в Пхенян като подготовка за мигновено нападение от страната на Южна Корея и техните американски съюзници. В крайна сметка Доналд Тръмп не публикува това съобщение в Туитър.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 16 March 2019, 17:59:39
Руската армия ще бъде разгромена на Балканите
В Пентагона считат, че руската армия ще бъде разгромена в случай на нападение в Балтика или на Балканите, пише руското издание "Военное Обозрение".Генерал Къртис Скапароти, който оглавява европейското командване на САЩ, в доклад до Конгреса заяви, че влиянието на Русия на Балканите непрекъснато се увеличава през последните месеци. В същото време Скапароти увери политическите лидери на Съединените щати, че американските въоръжени сили в региона са на "най-високо ниво на готовност",
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: Лина on 20 March 2019, 19:18:11
Ами ,,считат" ? На тях така им се иска, защото нали не водят войни на собствена територия. На Запад не може, че не е културно, все пак са рода, на изток вече няма къде.
 То и тука няма да има война, но целта им е да поддържат съспенса за преторианците на двете враждуващи страни и да ни занимават с простотиите си.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 20 March 2019, 22:30:54
Ще прощаваш,но ако не знаех,че си ти-щях да помисля че Мишока отново ни е налазил.Руската агресия е привидно скрита зад т.нар "пета колона" тук и в Балтийските страни.Ясно е,че руснаците-ако нападат някого,ще го направят тук или в Балтика.Това за тях ще е като едно армейско учение,тъй като русофилите тук ще направят всичко възможно Русия да ни анексира.Попаднах дори на такава "мода" в Интернет-някакви психично болни хора едва ли не се молят на Путин и армията му да дойдат и да ни направят отново придатък на новия СССР-т.е Путинова Русия
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 24 May 2019, 16:03:43
Сега положението в световната политика е много интересно.Решението за спирането на Google и всички нейни платформи за китайците от Huawei е със сигурност политическо и със сигурност ще има дългосрочно влияние в отношенията м/у двете страни,защото все пак това е една от най-големите,ако не най-голямата китайска компания,а спирането на такъв род услуги като тези на Google ще удари цялата функционалност на продукцията.Аз лично съм на мнение,че китайците няма да се огънат,а ще измислят някакво решение,което все пак ще им коства 10--20% от пазарния им дял,но пък ще утвърди китайските икономика и бизнес като много стабини фигури,с които дори САЩ трябва да се съобразяват,което пък се оказва най-лошото тяхно умение и може да е причина за задълбаване на конфликта.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: генерал Жеков on 17 June 2019, 12:32:54
След военния удар срещу танкерите за които се чуха някой правдоподобни,но и някой откровенно смешни версии,мисля че нещата в световната политика и геополитика се израждат до ниво,в което дори на официални източници трябва да се гледа със съмнение.Днес ми попадна едно изказване на държавния секретар на САЩ Марк Помпео,с което той така да се каже "си измива ръцете" за удара,като прави едно символично отричане от Иран,което разбира се ще бъде само привидно,ако въобще се случи.Отговорни личности от Израел и Великобритания също са хвърлили вината върху Иран,без съмнение след "спявка" с Вашингтон.Американците не са тъпи и знаят какви интереси(разбирай парични способности) ще загубят в района,ако тръгнат да обвиняват раболепни съюзници,каквито са Иран и Израел.В този случай те трябваше да изберат по-малкото зло и логично то не беше конфронтация(реална или само привидна) с Израел по обясними причини.Сега ще е интересна реакцията на Русия и на Израел в по-широк мащаб,което е и единственята причина този удар да стане сензация само за 30 минути.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: long time ago on 18 June 2019, 11:53:46
- Защо щатите нападнаха Ирак?
- Защото казаха,че Ирак има оръжия за масово унищожение.
- Защо не нападат Корея?
- Защото наистина Корея има оръжия за масово унищожение.
---------------------------------------
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: Лина on 18 June 2019, 11:54:57
За мен по -интересни са отношенията сащ - турция -русия според много хора решението на Анкара да закупи руския зенитно - ракетен комплекс S-400 е основно продиктувано от репченето на  ердоган срещу САЩ заради отказа им да екстрадират Гюлен и наложените мита над страната му, които безспорно я вкараха във вихрова криза.
DW излезе със заглавие: Как Турция постави Сащ в шах?,ммммммм и аз смятам, че трябва да се използват такива десенсибилизиращи послания, които да замаскирват и подкрепят деструктивния път на комшиите.
Но повече от това допускам, че ако на твоя територия убият като куче висш дипломат ще ти се отворят разходи и ще ти се объркат малко сметките, нещо такова виждам аз. Какво винаги съм казвала турция без подкрепата на САЩ са просто едно рядко лайно, която ще се изтече в канализацията.
Title: Re: Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях
Post by: Лина on 18 June 2019, 12:13:35
Quote from: Long time ago on 18 June 2019, 11:53:46- Защо щатите нападнаха Ирак?
- Защото казаха,че Ирак има оръжия за масово унищожение.
- Защо не нападат Корея?
- Защото наистина Корея има оръжия за масово унищожение.
---------------------------------------

Аз смятам, че не нападат Корея защото няма петрол?
"Към 2016 г. добивът генерира около 14% от БВП и голяма част от износните приходи, но наложените същата година от Съвета за сигурност на ООН санкции напълно ограничават износа на злато, ванадий, титан и редки земни метали, а на следващата година са ограничени износа на въглища, никел, мед, желязо и сребро.[114] Южнокорейски организации оценяват минералните запаси на Северна Корея на $6 до $10 трилиона, в това число вторите по големина резерви на магнезит в света след Китай. Въпреки тези огромни природни запаси, лошата инфраструктура и ниската добивна активност на рудниците (около 30%) са причина повечето от тези ресурси да са непокътнати."

Те имат само злато, което по един или друг начин все някога ще им го вземат онези дето събират златото на света, за какво да ги нападат?