• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

18 June 2021, 05:49:49

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
13075 Posts

Шишман
5263 Posts

Panzerfaust
849 Posts

Лина
726 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 21937
  • Total Topics: 1346
  • Online Today: 80
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 24
Total: 24

Брошурата БЪЛГАРСКИЯТ „ПАТРИОТИЧЕН” НАЦИОНАЛИЗЪМ от Искра Баева

Started by Panzergrenadier, 01 January 2021, 12:49:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Panzergrenadier

За много години, Българи!

Брошурата БЪЛГАРСКИЯТ ,,ПАТРИОТИЧЕН" НАЦИОНАЛИЗЪМ от професорката от Софийския университет Искра Баева ми попадна отдавна и смятам, си струва тук да й се направи подробен анализ.

https://www.academia.edu/41326645/IskraBaeva_nacionalism_Bulgaria


Издадена е от университетско издателство и от писател с научна титла, така, че претендира да има научен подход. Проф. Баева е известна сред широките кръгове, знае се за връзката й с БСП, на която е била член.

Това е първият критичен момент.

Излиза, че брошурата е правена от социалист/комунист, човек с леви убеждения и от социалистическа гледна точка. Като стар враг на национализма БКП/БСП няма как да има обективен поглед върху феномена "национализъм", понеже го разглежда от Марксистко-ленинска гледна точка. Левите идеи са враг на всеки национализъм. Всъщност, силната националистическа държава е пречка на комунистическите сили да завземат насилствено властта.

Струва си брошурата да се прочете и коментира.

 


Шишман

,,ПАТРИОТИЧЕН" НАЦИОНАЛИЗЪМ" не мисля че имаме нужда :от нещо в което има две чужди думи.
Имаме си " родолюбие" !

Panzergrenadier

Имаме семейство, после род и най-сетне народ, нация. От рода идва Родината, а Отечеството е  Татковина. πατρίς - отечество. Това са различни нива в организма на нацията.

Шишман

Quote from: Panzergrenadier on 01 January 2021, 13:11:24Имаме семейство, после род и най-сетне народ, нация. От рода идва Родината, а Отечеството е  Татковина. πατρίς - отечество. Това са различни нива в организма на нацията.
В самият израз ,,ПАТРИОТИЧЕН" НАЦИОНАЛИЗЪМ "няма смисъл . Тая другара е доста далеко от нещата.

Panzerfaust

Quote from: Panzergrenadier on 01 January 2021, 12:49:09Струва си брошурата да се прочете и коментира.
Прочетох я, нищо особено. Дори не виждам какво да коментирам - това са общи приказки.

FELDMARSCHALL

Като чуя името искра баева и започвам да драйфам... :judge:
Ясно е колко "обективен" може да е всеки материал написан от подобен човек. :laugh:

Hatshepsut

Няма как подобен материал да бъде обективен. Дори и да е верен фактологически, той отразява идеологическата гледна точка на комунистите към национализма, с нейните два аспекта:
- че национализмът е зло
- национализмът се приравнява с нацизъм и фашизъм

Panzergrenadier

А знаете ли, че синовете на Баева са главните лица във Военноисторическия форум "Бойна слава"?

Panzerfaust

Quote from: Panzergrenadier on 01 January 2021, 18:50:09А знаете ли, че синовете на Баева са главните лица във Военноисторическия форум "Бойна слава"?
Не, но какво общо има това с дейността на майка им?

Panzergrenadier

Quote from: Panzerfaust on 01 January 2021, 19:06:02Не, но какво общо има това с дейността на майка им?

Налагат нейната идеология във форума. Освен за война там става дума и за различните западноевропейски национализми като националсоциализма, фашизма, франкизма.

Panzerfaust

Quote from: Panzergrenadier on 01 January 2021, 20:15:21Налагат нейната идеология във форума. Освен за война там става дума и за различните западноевропейски национализми като националсоциализма, фашизма, франкизма.
Значи там работата е зле.

Боѧн-Енравота

Quote from: Panzergrenadier on 01 January 2021, 13:11:24Имаме семейство, после род и най-сетне народ, нация. От рода идва Родината, а Отечеството е  Татковина. πατρίς - отечество. Това са различни нива в организма на нацията.

Названията на тези нива обаче повечето пъти са условни. Примерно св. Паисий пише: ,,от целия славянски род най-славни били българите", както и че пише историята си ,,за полза на българския род". На други места пък използва думата ,,народ". Така че българската дума ,,родолюбие" е напълно уместна и даже необходима за хора, които се смятат за ,,националисти". А ,,нация" е просто чуждица за ,,народ".

Panzergrenadier

Quote from: Hatshepsut on 01 January 2021, 17:39:43Няма как подобен материал да бъде обективен. Дори и да е верен фактологически, той отразява идеологическата гледна точка на комунистите към национализма, с нейните два аспекта:
- че национализмът е зло
- национализмът се приравнява с нацизъм и фашизъм

Аз мисля, че национализмът на българите е добър за България. Но сръбският/великомакедонският, гръцкият и турският национализми не са добри за нас. Тези национализми са враждебни на нашите интереси.


Националсоциализмът и фашизмът са видове чуждестранни държавни национализми от миналото. Българският национализъм си е български. Това не значи, че между различните национализми в различните държави няма общо. Напротив  - има. В символи, идеи и прочее...

По силата на международните закони от Нюрнберг националсоциализмът и фашизмът са обявени за престъпни. Там е и опасността и слабостта на всеки модерен национализъм - да не го обвинят в това и това да е причина за неговата забрана.


Agree Agree x 1 View List

Шишман

Quote from: Panzergrenadier on 02 January 2021, 07:12:27Аз мисля, че национализмът на българите е добър за България. Но сръбският/великомакедонският, гръцкият и турският национализми не са добри за нас. Тези национализми са враждебни на нашите интереси.Хм, зависи кой точно вид  бг национализъм, понеже някои даже повечето са доста вредни. Национализма комунистите или на разни луди например.

Panzergrenadier

Quote from: Шишман on 02 January 2021, 10:13:56Хм, зависи кой точно вид  бг национализъм, понеже някои даже повечето са доста вредни. Национализма комунистите или на разни луди например.

Целите на националистите са еднакви. Различни са идеите как да се работи за тях, какви коалиции и компромиси са допустими и какви - не. Комунистите по правило са интернационалисти, но с годините и те взеха да говорят за "социалистическо отечество", което е отвъд теорията на Марксизма-Ленинизма.

Много често хора ненормални се занимават с националистическа политика  и така дават поле за изява на манийната си налудност. Но това не е по моята специалност да съдя кой е нормален и кой - не, не съм психиатър по образование. Доста често хората, които не споделят еднакви възгледи се обвиняват един друг в налудност. ;)