• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

29 July 2021, 18:23:05

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
13384 Posts

Шишман
5597 Posts

Panzerfaust
889 Posts

Лина
739 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
 • Total Posts: 22717
 • Total Topics: 1352
 • Online Today: 130
 • Online Ever: 420
 • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 2
Guests: 93
Total: 95

Нов дизайн на Форума (SMF 2.1)

Started by Hatshepsut, 01 August 2018, 07:38:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

01 August 2018, 07:38:06 Last Edit: 05 August 2018, 07:50:03 by Hatshepsut
Нека в тази тема коментираме новия дизайн на Форума.
Във Форума вече е интегриран модула TinyPortal (https://www.tinyportal.net/), с който визията се променя и форума започва да прилича на сайт  :azn:
Форума вече има не само начална страница (https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=forum), а и заглавна страница (https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php). Разликата между двете е, че съдържанието на форума (индекса) не е Home page, а е преместено на нова страница (бутона "Forum" в заглавното меню).
А новата заглавна страница (Front page) включва само някои от последните публикации от най-важните раздели на Форума.

Чатът е вграден в TinyPortal и се намира долу вляво. Няма възможност за баниране на потребители само от чата, ако някой е в нарушение, ще бъде баниран от форума като цяло  C:-)

Hatshepsut

Ако ви дразнят допълнителните панели вляво и вдясно, може да ги скриете. Обърнете внимание на малките бутончета [–] в горния десен ъгъл (под главното меню). Чрез тях може да скривате или показвате тези панели. Аз примерно съм скрил десния панел, защото не ми е нужен, така се освобождава допълнително място на екрана  :azn:

Click  :arrow:


Hatshepsut

За разлика от предишните версии, в новата версия SMF 2.1 потребителите могат да избират езика на форума директно, без да влизат в своите профили.
Най-горе вдясно има падащо меню, откъдето може да си изберете езика, на който ще виждате менютата и опциите на форума. Вариантите са само два - български и английски, по подразбиране форумът е настроен на български език. Е, членовете и симпатизантите на партия Атака може да искат да виждат форума на руски език, но това няма да се случи - нямам никакво намерение да инсталирам руски езиков пакет  >:D

Освен това, най-горе вдясно има и търсачка, може да търсите информация в текущата тема, текущия раздел или в целия форум. Търсачката е много добра и бърза, почти всеки ден я ползвам и няма проблем с текстовете на кирилица  :azn:

Тук на скрийншота съм показал търсачката и менюто за избор на езика на форума:

Click  :arrow:

генерал Жеков

Quoteчленовете и симпатизантите на партия Атака може да искат да виждат форума на руски език, но това няма да се случи - нямам никакво намерение да инсталирам руски езиков пакет

:D Добро решение.Форума работи добре,привикнах със функциите на тоци форум,но тепърва ще започвам да пиша и разучавам повече,за да разнообразим и обогатим форума,единствената ми забележка е относно цвета-подписа ми не е добре видим,но това са бели кахъри
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Hatshepsut

10 August 2018, 06:20:32 #4 Last Edit: 10 August 2018, 06:31:41 by Hatshepsut Reason: Проба с опцията "mentions"
Quote from: генерал Жеков on 09 August 2018, 23:18:48единствената ми забележка е относно цвета-подписа ми не е добре видим,но това са бели кахъри

@генерал Жеков , няма как бели букви да се четат на бял фон, препоръчвам ти да смениш цвета на текста, примерно зеления цвят се вижда добре :)

Hatshepsut

10 August 2018, 06:27:59 #5 Last Edit: 10 August 2018, 18:11:19 by Hatshepsut
Друго интересно въведение в новата версия на форума са т.нар "mentions", това е същото като "тагването" на потребители във фейсбук  :cool:

С тази опция може да се обърнете към някой от потребителите във форума и той ще получи известие, че вие сте го споменали в някой постинг. За да "тагнете" потребител във форума, напишете първо символа @ и после напишете името на въпросния потребител.
Давам пример, в снимания в скрийншота постинг обръщението е към един потребител с ник prbatabg

Click  :arrow: 

А пък той съответно получава известие, че съм го споменал, както и линк към темата, където съм направил това:

Click  :arrow: 

генерал Жеков

Какви са новите "звания" по отношение на броя публикации?Забелязах,че е въведена "Full member",има ли промени и във другите имена и какви са параметрите на всяка група т.е какъв е броя публикации,нужен за присъединяване към всяка една група
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Hatshepsut

Quote from: генерал Жеков on 13 August 2018, 18:41:16Какви са новите "звания" по отношение на броя публикации?Забелязах,че е въведена "Full member",има ли промени и във другите имена и какви са параметрите на всяка група т.е какъв е броя публикации,нужен за присъединяване към всяка една група

По отношение на динамичните групи и броя публикации за преминаване от по-долна в по-горна група няма съществена разлика от стария форум, единствено запазих името на групата "Full member", което е по подразбиране, в стария форум е променено на Forum member  :smile-1:

 • Newbie (0-5 публикации)
 • Junior Member (6-49 публикации)   
 • Full Member (50-499 публикации)   
 • Senior Member (500-999 публикации)   
 • Hero Member (1000-4999 публикации)   
 • Veteran (повече от 5000 публикации)   

Hatshepsut

18 August 2018, 21:59:47 #8 Last Edit: 18 August 2018, 23:14:17 by Hatshepsut
Новата версия предоставя още една възможност - запазване на чернови (Drafts) на вашите публикации  :azn:
Така ако започнете  да пишете някакъв дълъг постинг и спре тока или компютърът увисне, ще може да си възстановите информацията. Долу вдясно под прозореца за писане има бутон "Save Draft", чрез който може да си запишете черновата:

Click  :arrow: 

Черновите се съхраняват една седмица, така че през това време може да си възстановите информацията.
За да видите записаните чернови, влезте в личния си профил, под аватара ще видите меню, от което трябва да изберете "Show Drafts"

Click  :arrow: 

Hatshepsut

28 August 2018, 06:26:39 #9 Last Edit: 28 August 2018, 06:52:28 by Hatshepsut
След като тази сутрин обнових форумния софтуер, с изненада установих, че са изчезнали иконите за пол "Male" и "Female" от потребителските профили. Първоначално си помислих, че това е някакъв бъг, но след като се порових в настройките на админ панела, установих, че това е направено съвсем целенасочено... И така, вече администраторите на форуми ще могат да добавят и други полове, каквито и колкото сметнат за необходимо. Не се и съмнявам, че някои админи ще си развихрят въображението  :mad:

Click  :arrow: 

Лина

Възможното ли е централната, основна част на форма да е по-широка? Дори като скрия двата странични панела тя си остава тясна  и заема едва 1/3 от екрана, при дълги публикации и теми това е много неудобно. В стария форум беше комфортно за четене, защото темата бе в цялата ширина на браузъра, ако ме разбирате изобщо какво искам да кажа?
Ще е хубаво, ако трябва да изчезнат тези панели, но да е четливо. Мое мнение.

Hatshepsut

Quote from: Лина on 01 September 2018, 20:40:12Възможното ли е централната, основна част на форма да е по-широка? Дори като скрия двата странични панела тя си остава тясна  и заема едва 1/3 от екрана, при дълги публикации и теми това е много неудобно. В стария форум беше комфортно за четене, защото темата бе в цялата ширина на браузъра, ако ме разбирате изобщо какво искам да кажа?
Ще е хубаво, ако трябва да изчезнат тези панели, но да е четливо. Мое мнение.

Разбирам те напълно.
За съжаление, в тази версия на форумния софтуер широчината на форума не може да се променя. В старата версия това можеше да се настройва в админ панела, примерно да се зададе 80% или 100%, но тук не може.
Страничните панели се махат много лесно, чрез бутончетата [–] в горната дясна част на екрана, на линията на главното меню.

Единствения начин да се увеличи широчината на форума, който мога да препоръчам и който е напълно работещ, е да се увеличи мащаба на браузъра. Нормалният мащаб за визуализиране на уеб-страниците е 100%, но от настройките на браузъра (всеки браузър дава такава възможност), мащабът може да се увеличи. Предполагам, че ако мащабът се увеличи на 120% или 125% широчината на форума ще стане приемлива.

Лина

01 September 2018, 21:01:10 #12 Last Edit: 01 September 2018, 21:03:33 by Лина
 :smile-1:  Ясно, това е недостатък

long time ago

Ще бъде ли възможно да има избор на "скин" на форума?

Hatshepsut

Quote from: Long time ago on 04 September 2018, 09:50:20Ще бъде ли възможно да има избор на "скин" на форума?

Засега няма такава възможност, форумът е инсталиран на стандартния шаблон и няма налични други теми, от които да се избира. А и все още няма разработени качествени теми за новата версия 2.1, ако намеря нещо добро, ще го добавя  :smile-1:

На официалния сайт има само няколко теми, но те не ми харесват:

https://custom.simplemachines.org/themes/index.php?action=search;version[]=90