• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

25 June 2021, 13:57:27

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
13136 Posts

Шишман
5322 Posts

Panzerfaust
857 Posts

Лина
730 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 22087
  • Total Topics: 1347
  • Online Today: 95
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 79
Total: 79

Археологически находки във Варненска област

Started by Hatshepsut, 30 August 2018, 12:20:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Лина

15.05.2020
За първи път от 35 години археолозите във Варна изровиха нова римска надгробна плочаЗа първи път от 35 години при разкопки на древния Одесос, археолози откриха римска надгробна плоча. Паметникът датира от края на 3 век, но е открит в насип с артефакти от различни епохи, съобщи БНТ.

Теренът, който е в центъра на Варна, е частен. Римската плоча е била изработена за човек от средната класа, казват археолозите. Това личи по изобразените роби, качествения материал и дълбокия релеф на паметника.
,,Представя така наречената сцена ,,Погребално угощение". На нея обикновено е починалият, изобразен на легло, наречено ,,клине", с масичка с плодове и други ястия", обясни археологът Александър Минчев.
Насипът, където е намерена плочата, се намира до късноантична сграда с търговски функции и баня. Археолозите смятат, че земетресение от 6 век е нанесло сериозни поражения на постройките и те са превърнати в сметище, където е бил захвърлен паметникът от 3 век.
,,Този надгробен паметник би следвало да бъде някъде в некрополите, които са от централния площад нагоре, на запад. Но явно, че той по някакъв повод е бил взет от там и хвърлен", коментира Александър Минчев.
Откритието обаче е важно, защото е първото подобно от 35 години насам. Собствениците на терена имат желание мястото да се социализира, за да не бъде погребано славното минало на античния Одесос под нов слой камъни и бетон.

long time ago

Предавания за някои забележителности по черноморието ни и околности. Крепости, музеи.

http://mu-vi.tv/Rubrics/Pages/Zabelejitelnostite.aspx
Гледат се както през сайта от линка така и в youtube.

Hatshepsut

Откриха късноантична баня в центъра на Варна


Късноантична баня от 5-6 век след Христа бе разкрита при археологически разкопки в центъра на Варна. За БТА днес археологът Александър Минчев разказа, че е имало студени помещения, където е имало басейн. Открити са и горещите помещения с отоплителна инсталация. Освен подово отопление, е имало такова и в стените, където през тръби е циркулирал горещ въздух.

Археолозите предполагат, че са разкрити и съблекалните на банята. Предполага се, че помещенията са ползвани от мъже и жени в различни дни от седмицата.

Близо до банята са разкрити още две сгради, едната от които със сигурност е строена по същото време.

За нея Минчев обясни, че вероятно е била търговски център, нещо като съвременните молове. Тя е била поне на два етажа и градежът показва, че е била изключително ефектна. За другата сграда можем да предполагаме, че е била частна постройка на заможно семейство, вероятно също строена по същото време като банята, допълни Минчев.

По целия терен са разкрити следи от канализация, като се предполага, че част от нея е служела за отвеждане на подпочвените води.

Всички сгради са изоставени по една и също време - след средата на 6 век, не е изключено причината да е било сериозно земетресение, каза още Минчев. Според него това обяснява защо няма никакви ценности, парични средства или сериозни остатъци от керамични изделия.

По времето на късноантичната баня в днешна Варна са живеели най-вече гърци и преселници от Сирия и Мала Азия, разказа още археологът. По думите му в града са се заселвали и ветерани от римската армия, отслужили по 25 години и добили правото да си купят земя и да получават издръжка.

Целият новооткрит комплекс е на частен терен, каза още Минчев. По думите му собственикът няма да покрие със строеж археологическите находки. Дори ще бъде направено всичко възможно за тяхната частична реставрация и консервация.

https://novini.bg/razvlecheniq/liubopitno/602927

Лина

Исполини са обитавали Добруджа преди 5000 годиниХора с исполински ръст са обитавали земите на Добруджа преди 5000 години. Останките на един от представителите на бронзовата епоха бяха разкрити в крепида до Ветрино, Варненска област, по време на спасителни разкопки по линията на строежа на газопровода "Балкански поток".

На мъжа ще бъде направен ДНК анализ по проект, който ще докаже дали първите преселения на индоевропейците по нашите земи не е станало в периода на ранната бронзова епоха, съобщава БНТ.


Не е от големите могили. Висока е близо метър и това обяснява щетите най-вече от земеделска техника върху нея. Но все пак е опазила съдържанието си.

Тази крепида насред царевичака край Ветрино може да разкаже много за живота тук преди 5000 години. Времето на ранната бронзова епоха и пришълците след първите земеделци. Проучвали са десетки подобни могили. Но тази успява да ги изненада. Централният гроб - този, заради който е издигната могила, е на малко дете. При това останките му не са в анатомичен порядък и по-скоро приличат на жертвоприношение. Още едно дете и мъж са погребани тук по-късно. И първото, което се натрапва, е червеният цвят на костите.

"Голяма част от погребваните са посипвани с охра. Приема се, че червеното е цвят, който е свързан с живота", коментира доц. д-р Стефан Александров - ръководител на археологическите разкопки.


Запознайте се с Херкулес. Така са го нарекли изследователките, които търпеливо отмятат пръстта от него. Макар и погребан без предмети, той може да разкаже много за племето си.Освен че целият е посипан с охра, останките на мъжа впечатляват и с друго.

"Съдейки по бедрените кости, които са над 50 см, ръстът му със сигурност е над 190 см. "Доста голям, над метър и 90 дори за днешно време", коментира археологът Ася Стефанова от РИМ Варна.

"Тези специално в този район са били скотовъдци или преобладаващата част от икономиката им е била скотовъдство. т.е. основната част от диетата им е протеина", допълва той.


Макар и с исполински размери, нашият Херкулес е починал доста млад - между 25-30 години. Много рядко попадат на по-възрастни. Вероятно инфекциите са ги поваляли рано. Но това трудно може да се каже за жените. В могилите намират основно деца и мъже. Дори патриархалните отношения трудно обясняват липсата на жените. Но пък учените са напът да сложат край на друга дилема - за произхода на хората, населявали земите ни през бронзовата епоха.

Освен точно радиовъглеродно датиране, Херкулес и децата участват в голям европейски проект и ще минат през ДНК анализ.

https://novini.bg/razvlecheniq/liubopitno/614718
Informative Informative x 1 View List

Hatshepsut

Провадийските солници са по-стари, отколкото се смяташе


Праисторическият солодобивен и градски център в Провадия, където разкопките продължават 16-ти сезон, са със сто години по-стари, отколкото бяха датирани досега - т.е. около 5 600 година преди Христа, става ясно от изследване в Глазгоу - това съобщи проф.Васил Николов-ръководител на разкопките, който показа част от новите открити я пред журналисти.

Проф.Николов обясни, че са намерени интересни керамични съдове и други артефакти, сред които керамично капаче подобно на маска без уста от късния халколит, освен укрепителните системи са изследвани и жилищните сгради, сред които две къщи.

Проф. Васил Николов каза, че има наплив от туристи, които могат да се запишат на страницата на солодобивния център  във Фейсбук, приемат се групи от по трима-четирима души, целогодишно е ангажиран и екскурзовод.

Продължава проучването и на солодобивния кладенец, допълни Николов. По думите му съоръжението е правено през втората половина на петото хилядолетие пр.н.е.
В праисторическото селище са живеели около 450 души, разказа още археологът. Заради солта, която е била много по-ценна от всичко, те са били подложени на непрекъснати нападения, за което свидетелстват откритите повече от 500 върха на стрели от кост.

Набезите обаче са накарали местните да проявят въображение и да издигнат крепостни стени, на практика първите такива в Европа. За допълнително затруднение на враговете си, са направили и радиални стени, уникални по рода си. Как са строени стените, на които се виждат многотонни камъни, не е ясно, допълни археологът. По думите му тази загадка няма как да бъде разрешена, но пък вече е ясно, че на солницата има 4 отбранителни системи, строени по различно време.

Праисторическият пласт много трудно може да бъде проучен без да "махнем" този от времето на траките, допълни Николов. По думите му вече е ясно, че на мястото е имало дом на богат човек, живял през II-I век пр.Хр., като тепърва ще се правят по-сериозни проучвания.

Ясно е, че солницата край Провадия е свързана с Некропола във Варна, каза още Николов. По думите му живелите край морето са били "дистрибутори" на стоката, като най-вероятно са печелели много по-добре от тези, които са добивали солта.

https://bnr.bg/post/101336557/provadiiskite-solnici-sa-po-stari-otkolkoto-se-smatashe

Hatshepsut

Археологически музей Варна - България


Hatshepsut

Археолози възстановиха част от най-старата каменна отбранителна стена в Европа


Варна, 22 октомври /Мила Едрева, БТА/

http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/2297894

През този сезон започна възстановяването на част от първата отбранителна стена около древното селище в Солницата край Провадия, каза за БТА ръководителят на разкопките проф. Васил Николов. По думите му това е най-старото отбранително съоръжение в Европа, строено 4 700 години преди Христа.
Вероятно около 50 години след издигането на стената, тя се е срутила при земетресение, поясни Николов. С камъните хората издигат нова, малко по-тясна - с ширина около 1,20 метра, която е издържала до следващия силен трус. Тогава, в началото на късния халколит, когато е датиран и Варненският некропол, местните издигат голяма стена с ширина, достигаща на места до 4,30 метра. Построяват и радиални структури към нея, които гарантират по-голяма сигурност при отбрана от потенциални нападатели. Новата стена всъщност намалява размерите на защитената площ. Според Николов това подсказва, че по негово време вече само аристокрацията е живеела зад укрепленията.
Всички стени за затворени, допълни археологът. Най-старата е била под формата на кръг. Втората е по-странна - четиристранна неправилна фигура. За третата стена Николов каза, че тепърва ще се уточнява каква форма е имала. Стените не са били за екзотика, допълни археологът. По думите му местните на практика са владеели монетният двор на Европа по него време - солта. В тези древни времена със злато всъщност не е можело да се купи нищо - украшенията са били за престиж. Солта е била най-ценното и затова обитателите на селището в Солницата са били принудени да се отбраняват от всякакви набези. За това свидетелстват близо 500-те открити върха на стрели около защитните стени, каза Николов.
През вече приключващия сезон 2020 археолозите са работили и по две къщи от късния халколит. Сградите са изгорели при силен пожар. Останките показват, че за построяването им е ползвана глина. Били са двуетажни, като не е изключено едната да е била и по-висока. Интересното е, че учените са открили доказателства, че хората по него време са били естети. В едната от къщите са намерени останки от стенопис, но тепърва ще се работи по уточняването какво е представлявал.
През тази година е открит и още един гроб от ранната бронзова епоха. Археологът Тодор Дяков уточни, че са се натъкнали на него при проучването на къщите. Погребаният е възрастен човек, но не е ясно дали е мъж или жена. Положен е на дясната си страна в ембрионална поза, като главата е в западна посока. Дяков уточни, че полагането на тялото по този начин е характерно за тази епоха. В гроба са поставени и два керамични съда - кана със странно извита дръжка и чашка. Антрополозите ще кажат нещо повече за човека, чийто гроб е открит, допълни Николов. По думите му ще бъде потърсено съдействието на учен биоархеолог от Единбург, с който вече е установено партньорство. Професорът бе категоричен, че не може да бъде направена възстановка на лицето. Науката вече отрича подобна възможност, каза Николов.
Солницата край Провадия дава големия импулс за развитието на първата европейска цивилизация в Централните и Източни Балкани, е мнението на професора. Според него хората тогава са направили производствен център, като развиват метода чрез изваряване на разсола. Вече е разкопано огромно съоръжение, където вероятно са сгъстявали разтворите. Ясно е, че те са са си произвели пещите и съдовете. Това е доказателство, че не са били нито първобитни, нито примитивни, били са умни хора, вероятно по-интелигентни от нас, просто са имали по-малко информация, каза Николов. За съжаление обаче никога няма да се разбере как са се самоопределяли и наричали, как са кръстили селището си, тъй като са нямали писменост.
И през тази година заедно с археологическите проучвания, се работи и върху аварийната консервация и реставрация, допълни Николов. По думите му обаче е важно и това, че паралелно с това обектът се и социализира - той е един от много малкото случаи, в които посетителите могат да разглеждат, докато археолозите работят.

Hatshepsut

Некропол и останки от късната Античност откриха в двор в Девня


https://www.moreto.net/novini.php?n=428652

Нови археологически находки са били открити при спасителни разкопки в Девня, съобщи кметът на града Свилен Шитов.

Работата на терен е била в частен стопански двор в района на някогашната северна крепост на античния Марцианопол.

Сред намереното са некропол от средните векове и останки от сгради от късната Античност. Открити са също човешки останки, като на мястото е имало християнски гробове.

Под тях са се показали и части от антични сгради. Екипът е намерил медни монети и части от керамични съдове. Всички находки тепърва ще бъдат проучвани от учените.

Работа се осъществява от екип археолози, начело с д-р Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна и Иван Сутев от Музея на мозайките в Девня.


Hatshepsut

Археолози откриха цяла мраморна маса от 4-5 век в крепостта Петрич кале


https://dariknews.bg/regioni/varna/arheolozi-otkriha-ciala-mramorna-masa-ot-4-5-vek-v-krepostta-petrich-kale-2246353

Варна, 29 октомври /Данаил Войков, БТА/
Археолози са открили изцяло запазена мраморна маса при проучванията през тази година в крепостта Петрич кале в община Аврен. Това съобщи за БТА ръководителят на проучванията Мария Манолова-Войкова.
Тя уточни, че датировката на масата е от късноримската-ранновизантийска епохи или 4-5 век. Според специалиста масата е изключително рядък паметник. Полировката й е много фина. В България това е първата такава открита запазена маса, посочи археологът. Диаметърът й е около 1.2 метра, фин мрамор. Оказа се, че в Гърция и Турция има намирани такива маси, но това е първият случай в България за цял такъв паметник, обясни Войкова. В момента реставраторът работи по нея и при всички случаи ще влезе в експозицията на музея.
Масата е открита при проучването на помещение на кулата на крепостта. Кулата е била запълнена със строителни отпадъци при някакво рухване, което е станало вероятно в края на 3 - началото на 4 век. Тя беше запълнена почти до горе с хоросан, строителни материали, цели сегменти, които са рухнали от стените й, обясни археологът. Масата е открита при разчистването на отпадъците от срутването. Срутването е помогнало на археолозите да открият всичко запазено, а кулата да е в автентичен вид. Войкова обясни, че планът на кулата вече се е очертал напълно, очертали са се и различни преправки, които са правени във времето, и на практика проучването й приключва. В момента започва работа по аварийната консервация на зидовете.
Тя уточни, че за щастие зидовете на кулата са в много добро състояние, но въпреки това се нуждаят допълнителна защита, най-вече от защитно покритие. Специалистът се надява това да бъде направено в следващите години.
Според нея паметникът е действително забележителен и наистина си заслужава по-специално внимание и грижа. На север от Стара планина няма крепост с така добре запазена архитектура, смята специалистът. По думите й всички други са били малко или много разрушени по време на варварските нашествия през 5-6 век. Тази крепост, може би заради местоположението си и това, че е била доста недостъпна, остава незасегната от вълната от разрушения в края на 5 и началото на 6 век.
Освен масата, при проучванията през тази година са открити предмети, които са характерни за такъв вид гражданска постройка - много керамика, много монети от късно римската и ранно византийската епохи.
Археологът разказа, че през тази година са работили и в сектор, който е от външната страна на крепостната стена. Оказа се, че това пространство също е било обитавано през късното Средновековие. Постройките са били със стопански характер, но има и жилищни. Според нея, това потвърждава данните на западно-европейските писмени извори за събития по времето на похода на Владислав III Ягело, които пишат, че крепостта има вътрешен и външен град и три стени. За третата стена не съм съвсем сигурна какво са имали предвид, възможно е защото има ров зад него да е имало вал, който вече е обезличен, но втората крепостна стена е съвсем ясна и ние знаем трасето й, обясни Войкова. Външният град, за който пишат източниците, вероятно е това селище, което е разположено между основната крепостна стена, строена още в римската епоха, и външната или протейхизмата, които вероятно са строени малко по-късно.
Финансирането на проучванията и реставрацията са от Министерството на културата, но най-големият проблем е липсата на път до обекта, каза още тя. Според Мария Манолова-Войкова, докато не бъде направен път до крепостта и проучвания, и туристите ще бъдат затруднени.

Hatshepsut

Какво представляват откритите глинени находки със странни триъгълни глави?

През последния месец много пъти попадам на една статия в която находка от археологически обект ,,Провадия – Солницата" е наречена Глава на извънземно. В някои от коментарите се  правят предположения, че освен извъземно това може да е птицечовек, портрет на Трансформърс или амулет. Учените пък отговарят, че това най-вероятно е капаче за глинен съд и в него няма нищо извънземно. 
Затова реших да споделя с вас това което знам по темата и което съм виждала по музеите. А то е, че подобни находки в България има няколко.


Hatshepsut

Останки от базилика бяха открити в центъра на Варна


Останки от базилика бяха открити при разкопки в терен в центъра на Варна. За БТА археологът от Регионалния исторически музей доц. Валери Йотов уточни, че паралелно с християнския храм е разкопана и още част от римската крепостна стена на Одесос.

Стената е с ширина около 1,6 метра. Разкрит е вход към града, но той не е ограничен с кули, обясни доц. Йотов. Според археолога малката ширина на крепостната стена е обяснима, защото на това място не е имало необходимост от мощно защитно съоръжение. Причината е и в римския период, по-късно във византийския, обитателите на града са разполагали със силен флот, който ги е отбранявал откъм морето.

Базиликата е извън крепостната стена, но това също не е изключение, допълни археологът. По думите му около днешна Варна е имало няколко такива християнски храма, където са идвали да се черкуват хората от околните населени места.

Проблемът е, че старините в зоната са доста разрушени, тъй като на това място е била изградена най-ранната джамия в града, разказа още Йотов. По думите му кварталът е бил с мюсюлманско население, което не е изключено да е ползвало материал от съборените сгради за изграждането на храмовете си.

Идеята за този парцел е в него да бъде изграден многоетажен паркинг, допълни доц. Йотов. Според него има много възможности за подходящо експониране на старинните находки, като не е нужно да се прави музей на открито.

https://varnanovini.bg/2021/03/05/ostanki-ot-bazilika-bqha-otkriti-v-varna/

Hatshepsut

Останки от Раннохристиянска църква с напълно запазена крипта откриха варненските археолози

Част от римска улица и останки от Раннохристиянска църква с напълно запазена крипта откриха варненските археолози през изминалия сезон. Обектът се намира на ул. "Сан Стефано" 25 в морския град. Разкопките предхождаха строеж на нова сграда. В момента се работи по реставрационен проект, който ще позволи най-интересните находки да бъдат експонирани на място и да могат да се видят от всеки. Ръководител на проучванията е д-р Васил Тенекеджиев от Регионалния исторически музей във Варна.

Ето какво разказа той пред Светлана Вълкова:

По време на разкопките открихме най-различни археологически структури, които са от разнообразни исторически епохи. В голяма част от обекта отхрихме останки от антична каменна улица, за съжаление не много добре запазена, която е била изградена в Римската епоха, вероятно 2-3 век. С много преправки е съществувала и използвана до края на Античността.

Как е изглеждала една римска улица?

От разкопки, не само на този обект, но и на други места в резерват "Одесос" във Варна, вече знаем, че античният град, поне от римско време нататък е бил с улици, които са се пресичали под прав ъгъл. Това е бил един белег за добро градско планиране и за цивилизованост. Вече знаем, че и нашият град е планиран по същия начин.

Имало е улично платно, банкети от двете страни, като под каменните плочи има инфраструктура. Открихме останки от канал, който върви по оста на улицата, а от двете страни на този канал има водопроводи от керамични тръби. Не само тази улица е била устроена по този начин. Имаме данни и за други улици от античния град, което показва, че по римско време градът е бил с канализация, водоподаване. Улицата е с посока север - юг. На север тя стига до Римските терми, а на юг отива към морето и е достигала до крепостните стени. От двете страни на улицата открихме останки от римски каменни сгради.

Другото интересно откритие се намира от западната страна на улицата, върху част от римските сгради, които вече са били разрушени през 4-5 век. Там е построена Раннохристиянска църква, която до този момент не беше известна. Това е едно напълно ново откритие за 2020 година. Намерихме още една от Раннохристиянските църкви на града!

Приблизително колко църкви досега са открити в рамките на града?

Доста са църквите. В самия град, освен известната базилика с мозайки на ул."Хан Крум", имаме данни за още около 4-5 църкви и за още толкова, които са в покрайнините на града. Градът е бил голям християнски център през Раннохристиянската епоха и затова не е учудващо, че има толкова много храмове.

Наскоро в медиите стана дума за един такъв храм, който в момента се проучва за втори път от варненски археолози, начело с доцент Валери Йотов. Той се намира зад Дома на техниката. Тази базилика, която е там, е известна от близкото минало, но сега се правят вторични разкопки, които се свързани с нейното социализиране и експониране.

Тази базилика на ул." Сан Сефано" е нов обект и точно затова е изключително интересна. Открихме част от нейната украса, пода й, и напълно запазена подземна крипта, която е била под пода на тази църква.

Всичко това ще може ли да бъде социализирано и да се види?

Инвеститорите на този обект проявиха голям интерес. Бяха направени съответните модификации, според предписанията на комисията от Министерството на културата. Най-интересните части от обекта ще бъдат социализирани. От една страна, ще бъде експонирана част от римската улица. Под пода на приземния етаж под стъкло ще се види част от канала, водопровода, настилката и т.н. На друго място от приземието ще бъде експонирана и криптата, като ще има достъп до нея. Няма да се разреши влизането на всеки в криптата, защото това би застрашило самия обект, но ще може да се стигне до входа и да се погледне вътре. Тези реставрационни проекти ще бъдат извършени под контрола на професионален реставратор.

Каква е функцията на една крипта?

Ние знаем много малко за архитектурата на тази църква, тъй като зидовете са много разбити. Все пак успяхме да намерим запазени части от пода на църквата, който е бил покрит с дебели мраморни плочи. Под едната плоча открихме и самата крипта. Тя представлява едно правоъгълно помещение с размери 1 на 2 метра. Входът е от изток по няколко стъпала. Помещението е било високо около 160 см и е било покрито със свод. Влизало се е през дупка в пода, но това вероятно се е случвало само в специални случаи. Изследвахме една от плочите, които покриват входа на криптата и се оказа, че в долната й страна с червена боя е изписан монограма на Христос, както и един кръст.  Когато влязохме в самата крипта, проверихме буквално всяка бучка пръст, но не открихме нищо.  Най-вероятно криптата е била изпразнена нарочно. Ако трябва да сме честни, това помещение може да е било крипта, в която да са се пазили мощи на светец. Другият вариант е да става въпроса за гробница, в която да е положено тялото на някой много важен член на местната християнска община. Която и от двете хипотези да е вярна, откритието е много интересно и ценно.

След като върви проект за социализиране на част от този обект, да разбираме ли, че проучванията са приключили?

Конкретно на този обект проучванията са приключили. Площта му не е съобразена с археологическите структури, които намираме, а е съобразена със съвременната сграда. Както църквата, така и улицата продължават извън границите на точно този археологически обект.

Представете си, че съвременната архитектура изчезне. Мястото, където се намира криптата и където е тази църква, е всъщност първото възвишение над морето. Тази църква е на високо, но от нея по посока на морския бряг теренът се спуска доста стръмно. Тоест тази църква се е намирала на едно от най-важните и доминиращи места в града. Определено можем да кажем, че тази църква е една от най- важните за града, след като й е избрано такова място.

Когато се копае в градска среда, понякога се правят интересни открития от по-ново време. Такова интересно, случайно откритие направихме и на ,,Сан Стефано 25". Там преди началото на строежа се издигаше много хубава голяма къща от началото на 20-и век. Тя не беше в списъка на паметниците на културата, но беше една много хубава и стабилна сграда. Когато започнахме да копаем под нивото на земята, съвсем случайно, при разбиването на една от основите, открихме стъклена бутилка, вградена в зидарията на основата. Вероятно тази бутилка е била от някакъв парфюм, но тя беше със светена вода вътре в нея. Запазихме бутилката в музея. Става дума за ритуал за взиждане на бутилки със светена вода в основите на сградите. Така че това е един много интересен епизод от разкопките.

https://bnr.bg/varna/post/101435647/san-stefano

Hatshepsut

Древна цитадела пази Солницата край Провадия


Невероятна многоетажна цитадела е пазела бялото злато на древните. 4700 години преди Христа солта е била по-скъпа от златото и затова е трябвало зорко да се охранява от набези. Цитаделата е част от праисторическото селище Провадия - Солницата и едно от чудесата на България в съкровищницата на страната ни. То се намира на 6 км от град Провадия и на 53 км западно от Варна. Разкопките започват още през 2005 г., но с всеки археологически сезон се откриват нови и нови интересни находки. Разкриват се поредните тайни на най-древната цивилизация в Европа.

Солницата е единственото подобно място

в огромен район от Карпатите до Бяло море и от Черно море до Босна. Възникването на праисторическото селище е свързано с Мировското солно находище, върху което се намира. Изваряването на разсол в керамични съдове пък е най-ранният регистриран в Европа случай на тази технология, а Провадия-Солницата е най-древният солодобивен център на Стария континент.От направени изследвания на обекта се предполага, че градът е бил населяван от близо 350 души в периода между 4700 и 4200 г. пр. Хр. тоест около 1500 години преди появата на гръцката цивилизация. Това е впечатлило учени от Оксфордския университет, които също са участвали в проучванията.Находището на каменна сол е на дълбочина 4 км. Праисторическите хора са имали интересна система за добиване на бялото злато чрез изпаряване на солена вода. Използвайки подпочвените солени извори, те са наливали водата в съдове, след което са я изпарявали на печки. После прехвърляли солта в цилиндрични съдове, които изпичали. Това, на практика, са

първите разменни монети в района на Източното Средиземноморие

Затова и се смята, че Провадия-Солницата е първият монетен двор на Европа, тъй като по онова време златото е било само израз на положение в обществото, но не и обект на търговия.Самият археологически обект – Солницата се състои от неолитно-халколитен производствен комплекс, неукрепено, а след това и укрепено с каменни стени халколитно селище (цитадела) и тракийска надгробна могила над нея, къснохалколитно ритуално поле (ямно светилище) и  два некропола. Заема площ около 300 дка.Първата отбранителна система е била силно повредена на два пъти при земетресения. Това принуждава жителите на Провадия-Солницата около 4600 г. пр. Хр. да изградят ново, изключително масивно каменно съоръжение. Крепостта има неправилна закръглена форма с обща дължина около 234 м и обхваща площ от около 4 дка. На места височината на стената е запазена до 3,50 м. Дебелината на основата й е между 2,40 и 4,30 м, но най-често е между 3 и 3,40 м, което предполага, че реалната й височина е била 5 - 6 м, невиждани за този период размери. Една от портите на крепостта е била на североизток - към производствения център, което е улеснявано бързото прибиране на произведената сол в рамките на защитеното пространство.Около 4500 - 4400 г. пр. Хр. втората каменна стена е разрушена при земетресение или военен конфликт, но събитието със сигурност е съпроводено със силен пожар.Въпреки това, голяма част от величественото каменно съоръжение

се е съхранила в продължение на хилядолетия и все още впечатлява всеки, който има възможността да го види. Третата каменна отбранителната система е изградена в късния халколит. Така нареченият ,,каменен кожух" от една страна е укрепвал склона, на който е построено селището, от друга имал защитни функции да предпазва от нападатели. Радиалната форма на цитаделата е била набраздена от много на брой напречни отсечки, по които да се придвижват обитателите, но и там да се спират набезите на евентуален враг. Радиалните ,,стени", 21 от тях са запазени, започват от най-високата част на склона и достигат до периферията на селището. Разположени са сравнително гъсто, на около 1 – 2 м разстояние една от друга. Тези своеобразни коридори не позволявали да се организира масова атака. В най-висока част на тази впечатляваща система се е намирала масивна каменна стена, която внушително се е извисявала над околния терен.През петото хилядолетие преди Христа Солницата е била

мощен търговски и икономически център

Освен чисто прагматичното си съществуване древните са имали духовен и религиозен живот. Доказателство за това са светилището и некрополите с ритуалните погребения. Интересен факт е, че всички погребани тела са отрязани наполовина. Открит е и масов гроб, хипотезата за който е, че обитателите на селището са били жертва на епидемия. По останките в некрополите са открити игли с двойна спирала, символ на култа към Богинята майка и керамични съдове. Открит е гробът на 30-годишна жена с две деца на 4-5 години.Има също керамичен бебешки биберон, украшения от егейска мида и тракийско зарче от късния период на могилата. Проучванията сочат, че е много вероятно селището да е било разрушено от мощно земетресение и от пожар и след това изграждано отново.Между Солницата край Провадия и Варненския некропол има връзка, смята ръководителят на разкопките в обекта  чл.-кор Васил Николов, зам.-председател на БАН. Според него търговците са заменяли солта за злато. Сред находките е и медно оръдие за обработка на ценния метал, което е най-старото намерено досега в Европа.Една от най-интересните находки обаче е един керамичен предмет. Откритието хвърли в догадки археолозите, защото изображението е мистично и невероятно въздействащо. Дали е амулет или има някаква друга функция  - символ на положение в общността, все още не е ясно. Находката е с триъгълна форма, по изпъкналата част е изобразено човешко лице. В двата ъгъла на горната част са оформени къси израстъци, вероятно стилизирани уши. През тях са пробити малки дупчици, служещи за окачване. Оформени са вежди, стилизиран нос и елипсовидни очи. Най-интересното обаче е, чевърху предмета няма дори намек за уста.

Акцентът е върху очите

- формата им, големината им. Любопитно е и това, че когато това изображение се погледне под различен ъгъл се забелязват следи от различни емоции. Дали и древните са виждали тези емоции, никой не може да каже. Възможно е впечатлението, което поразява човек, когато вижда лицето, да е резултат само от нашето усещане. Факт е, обаче че изображението с продълговатите очи и без уста внушава някакво дълбоко познание и мъдрост, като на някакво същество от Космоса. Цивилизацията по тези земи е изчезнала заради засушаване, продължило повече от 1000 години. Останали са обаче знаците, които древните са ни завещали. Чл.-кор. Васил Николов проучва Солницата от 16 години и вероятно от недрата на земята ще изплуват още много интересни находки, а защо не и злато подобно на това от Варненското златно съкровище.След предприетата консервация и реставрация, Провадия-Солницата вече е много атрактивен обект за посещение. Цялата история на древната цитадела може да се проследи в музея в Провадия. Необходима е обаче по-голяма площ за експониране на артефактите, които всяка година стават все повече. През 2019 г. над 1600 души са посетили обекта, а миналата година заради пандемията посещенията са били минимализирани.През февруари правителството отпусна 1,8 млн. лева за продължаване на археологическите проучвания в шест обекта. 350 хил. лева от тях са за Солницата край Провадия.

,,Това е едно наистина емблематично място за цялата страна. Привлича много туристи и показва, че нашата земя е наистина една от най-древните в света", категоричен е председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

https://www.standartnews.com/blgariya-v-srtseto-mi/drevna-tsitadela-pazi-solnitsata-kray-provadiya-457761.html

Hatshepsut

Нови интересни открития в археологическия резерват ,,Одесос"


Hatshepsut