• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

27 November 2021, 14:04:24

Login with username, password and session length

Top Posters

Theme Selector

Members
  • Total Members: 158
  • Latest: emo2475
Stats
  • Total Posts: 24,775
  • Total Topics: 1,389
  • Online Today: 233
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 2
Guests: 68
Total: 70

avatar_Hatshepsut

Българският въпрос в Македония

Started by Hatshepsut, 26 August 2018, 07:50:39

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Историк от Скопие: Преди 1945 г. хората в Македония се определяха като българи


"Всички документи са еднозначни: До 1945 г. славянското население по тези места се е самоопределяло като българско. Самият Кръсте Петко Мисирков /наричан от властите в Скопие баща на македонския език, бел.ред./ в своя личен дневник, публикуван през 1916 г., определя себе си като македонски българин".

Това каза македонският историк Керим Лита и подчерта: След 1944 г. и по-специално след заседанието на АСНОМ /първото управленско комунистическо заседание в Македония, бел.ред./ тези граждани започват да се определят като македонци. "Но, имаше една огромна част от населението, което не приемаше комунистическата идеология и мощно подкрепяше ВМРО", подчерта Лита пред местното издание zoom.mk.

"Югославската власт, терор и насилие освен срещу албанците, бяха насочени и срещу славянското население в Македония, което ръководено от ВМРО, се противопостави на комунистическата идеология. По онова време югославските комунисти определят привържениците на ВМРО като пробългарски елементи, които са най-голямата опасност за тяхната власт в Македония", поясни македонският учен.

"Голям брой членове на ВМРО изгниват в югославските и македонските затвори. Те не са съгласни Македония да бъде част от югославската федерация. Тогавашното ВМРО иска да се създаде Балканска федерация, в която да влизат България и Албания", каза още Лита.

"От ноември 1944 г. до май 1945 г. югославските комунисти на територията на Македония, Косово и Черна гора без съд и присъда избиват около 50 000 албанци. Тогава са извършени кланета над цивилното албанско население в селата Руница, Блаце, Сопот и Заяс, но и в градовете Гостивар и Тетово", подчерта Керим Лита.

https://bgnes.bg/news/istorik-ot-skopie-predi-1945-g-khorata-v-makedonia-se-opredelakha-kato-b-lgari/

Hatshepsut

Само защото бяха българи - документален филм на БНТ


Hatshepsut

Внукот од најмладиот брат на Гоце Делчев: Ние сме Бугари, така се декларирале и нашите предци


Hatshepsut

Атанас Величков: Търси се нов Батенберг за спасяване на българите в Македония


Борбата в РС Македония не е за мъртвите, а за живите герои

Докато четете тази кратка статия, аз пътувам с двама много скъпи за мен хора до вечните места за почивка на ,,противоречивите" прилепчани Йордан и Димитър Чкатрови и войводата Никола Каранджулов.

Казвам си, а и вярвам, че вие, скъпи мои, ще се съгласите, че на гореспоменатите не им е липсвал натиск от много страни, докато са живели техния бурен, но за съжаление кратък живот, даден пред олтара на свободата на Македония.

Дори и да ги погледнем от мултиперспективността, за да не загубим посоката в съвременността с още по-модерни пискливи учени, платени за това, да ни повтарят до безпаметност, че живеем в XXI век, революционерите, с които започнах тази статия, остават българи и, разбира се, герои на своите дни. Факт.

Въпреки всички препятствия, пред които са изправени, които за нас техните потомци са почти немислими, Чкатрови, Каранджулови и десетки хиляди други войводи, комити, ятаци, войници и офицери не се отказаха. Те не се отклониха от пътя на революцията. И не се колебайте да погледнете на това от много гледни точки. Някой ще каже, тези хора за Скопие са македонци, за София те са българи и тогава какъв е проблемът? За съжаление, има голям проблем. Тези десетки хиляди хора, знайни и незнайни герои, не заслужават да бъдат ,,убивани", когато някой се позовава на тях, залепвайки им етикета на македонизма. Само с една цел, за да спаси от натиск своите невалидни и никъде по света непризнати национални позиции.

В днешно време последователите на героите, загубили живота си в борбата за свобода, онези последователи, които отказват да станат ,,модерни и мултиперспективни", минават с цвете от гроб на гроб, немили-недраги и държат речи. За да не се забравя. За да остане жив споменът за подвига и най-вече за тяхната жертва за българската кауза в Македония.

Цветята изсъхват, ораторите си тръгват един по един, повечето от тях отнасят времето със себе си, а в първите редове за медалите винаги са ревльовците. Някой ги ,,обижда и обвинява" за ,,греховете на техните азиатски прародители", или ги ,,издава", след като затварят дюкяните си за продаване на ,,българщина". Какво се случва с останалите? Те са изправени пред натиск, но няма да ги чуете да плачат. Те ще работят тихо и ще се борят за оцеляването си, защото трябва да оцелеят, защото отказват да се предадат. Тъмната страна на идеологията ги научи, че тя е тяхна учителка, в която са лудо влюбени и не искат да напускат. Правата им са това, което трябва да се защитава, защото никой не може да се съгласи с тях, дори и да иска да говори с много перспективи.

В днешно време официална София е изправена пред натиск, поради факта, че тя остро и гордо, както подобава, повдигна въпроса за правата на българите в Македония. Натиск, който някои смятат, че ще донесе последния печат - българския в книжката със свидетелства за бесен македонизъм, антибългарски, съставен в Москва и разпространен от агенти на НКВД и техните сътрудници в София, Белград и Скопие. Затова на отговорните лица в София трябва да е ясно, че решението ,,Оставете българите в Македония да се разхождат на спокойствие из гробищата, докато напускат този свят един по един" не е решение. Точно това е печатът, който търсят тези, които са сменили страната си, за да избегнат натиска. Борбата е не само за мъртвите герои, но и за живите. Тези, които са останали верни на своята същност и на кръвта си.

Българският държавник, който ще успее да разреши въпроса за правата на българите в Македония, ще спаси българщината в Македония, подложена на агресивна асимилация и унищожение, от сигурна гибел, която се осъществява повече от 100 години. В резултат на това благодарността на бъдещите поколения македонски българи ще постави лицето й като майсторски нарисуван портрет в колективната историческа памет на българския народ, редом с портретите на Васил Левски, Христо Ботев, Гоце Делчев и държавника, който обедини Княжество България с Източна Румелия, въпреки несъгласието на Великите сили, първият монарх на Третата българска държава Александър I Батенберг.

Нека примерът с неговата решителност да бъде основа за всяко следващо решение на официална София, свързано с незарасналата рана Македония и нейните деца, които отказват да приемат чудовищното инженерство на Сталин, Тито и Димитров, извършено преди повече от 70 години.

PS: Честит Ден на независимостта, братя българи от България, Македония и целия свят! /БГНЕС

https://bgnes.bg/news/atanas-velichkov-t-rsi-se-nov-batenberg-za-spasavane-na-b-lgarite-v-makedonia/

Hatshepsut

Основават Партия на българите в Република Северна Македония


,,Предстои да изградим ядрото на партията и да представим ръководство. Нашата цел - българите в РСМ да управляват държавата", заяви Виктор Стоянов от фондация "Македония"

Председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов обяви, че скоро ще се основе Партия на българите в Република Северна Македония.

Ето какво написа той в своя фейсбук профил днес:

"С оглед на това, че властта, капиталите и службите в РС Македония са в ръцете на хора, които вредят на добрите двустранни отношения с България, обявявам, че Фондация Македония започва процес на изграждане на политическа партия на българите в РС Македония.

В следващите седмици предстои да изградим ядрото на партията и да представим ръководство. Нашата цел - българите в РС Македония да управляват държавата".

Фондацията на Стоянов се представя на своя сайт по следния начин: "Фондация "Македония" има за цел българското и македонското общество да станат едно общество в две държави. Да се изградят мостове межу нас във всички сфери на живота, най вече икономически, културни, социални и обществени". Именно те наскоро алармираха за поругаването на български паметници в района на Кавадарци, заради което външните министерства на двете държави си размениха писма.

"Република Северна Македония излъга, че нямало военни гробища по трасето на магистралата. След като извадя документите на двете военни гробища от МО на България ще поискам среща със Зоран Заев, той да обясни защо държавата, която ръководи наруши Женевската конвенция, както и защо създава условия за омраза между хората!!!?", написа преди минути отново във Фейсбук Стоянов.

https://dnes.dir.bg/politika/osnovavat-partiya-na-balgarite-v-republika-severna-makedoniya

Лина

Дано да се случи и дано да е за добро....... Много интересно до сега никой не се е замислял за нещо подобно или ако е не го е популяризирал, чудя се защо? Сред обикновените хора имам предвид. И навярно причината е именно в това, че с простотията си тези сръбски подчовеци са успели дори в нас, които не живеем в РС Македония да всеят някакъв страх/ ступор. Вечно хората сме вторачени в  дребнотии и не мислим мащабно. Да, момента е идеален да се повдигне въпроса и да се работи по него. Обаче който се захване с това със сигурност ще влезе в голям екшън :smile-1:
Agree Agree x 1 View List