• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

24 January 2022, 04:48:58

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
15489 Posts

Шишман
5984 Posts

Panzerfaust
1128 Posts

Лина
829 Posts

sekirata
264 Posts

Amenhotep
24 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 171
  • Latest: Pesh
Stats
  • Total Posts: 25,834
  • Total Topics: 1,410
  • Online Today: 105
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 16
Total: 16

avatar_Hatshepsut

Египтологията в България

Started by Hatshepsut, 12 August 2018, 21:41:27

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Topic keywords [SEO] езикознаниенаука

Hatshepsut

12 August 2018, 21:41:27 Last Edit: 30 May 2021, 08:44:21 by Hatshepsut
Студенти и преподаватели основаха българско египтоложко общество


https://www.facebook.com/BulgarianEgyptologicalSociety/photos/a.1159583054145250.1073741825.1159582980811924/1159597980810424/?type=1&theater

Студенти и преподаватели основаха българско египтоложко общество. Сдружението ще бъде отворено за всички, който се интересуват от Древен Египет. В рамките на общността ще бъдат организирани семинари, летни школи и библиотека.

Събитието събра много млади хора с обща страст - египтологията. На срещата присъства и новият посланик на Египет у нас Моайед ел Далей, придружен от египтологът и бивш образователен министър проф. Сергей Игнатов.

доц. д-р Теодор Леков: Египтологията винаги е била една от цариците на науките за древността и е прекрасно, че и в България египтологията се развива успешно в последните 30 години. Вече 6 поредни сезона провеждаме разкопки в Египет. Фактът, че и България има своята египтология и своята археологическа мисия сам по себе си е много фажен факт. Ние сме единствената мисия от Югоизточна Европа. От съседните страни няма представени мисии, които да работят в Египет - така че това е едно прекрасно постижение.
И понеже стана ясно, че българската държава не подпомага експедициите ни в Египет, беше организиран и търг на артефакти, свързани с Древен Египет.

Деница Такева-Германова - египтолог: Решихме тазгодишният коледен бал да бъде посветен на това да съберем средства за следващия сезон, който ще започне съвсем скоро - февруари 2018.
Деница е всепризнатият мотор за създаването на египтологическото общество. Зарязала правото, за да се посвети на египтологията, днес тя си пожелава все повече хора да проявяват интерес към тази наука, защото е сигурна, че тя е едно голямо приключение.

http://news.bnt.bg/bg/a/studenti-i-prepodavateli-osnovakha-blgarsko-egiptologichesko-obshchestvo


Фейсбук-страница на Българското египтоложко общество:

https://www.facebook.com/BulgarianEgyptologicalSociety/

Hatshepsut

Египтологът Васил Добрев: Имената Клептуза и връх Сютка показват връзка с ЕгипетВасил Добрев е един от известните египтолози в Кайро, включен  в почетния списък на музея на Сакара от 2006 г.заедно с Хауърд Картър, който е открил гробницата на Тутанкамон. Васко е  носител на Почетния легион. Тези отличия и признание получава, освен за всеотдайната си 30 - годишна работа като археолог и защото през 2000 г. открива некропол в сърцето на Сахара.

Борите се с пясъка в Сахара, с различни трудности. Трябва да подновявате всяка година договора си, защото такава е системата в Египет. Но намерихте ли формулата на възкръсналите фараони, която те записват в специалните камери?
Е, то такава е идеята. Тази 3000 годишна цивилизация е основана върху идеята, че има живот след смъртта. Всичко е концентрирано около това да се намери начин как да възкръснат. Дали са го намерили? Да се надяваме за тях. А за нас един живот не стига, защото има толкова неща за откриване в Египет.

А третата камера в Хеопсовата пирамида?
Все пак става дума за една конкретна камера от една пирамида, но идеята е, че фараонът като възкръсне в пирамидата, където е погребан, после се учи как да излезе от нея и да се качи на небето. От едната стая, където е саркофагът и където възкръсва, той трябва да излезе от другата стая, която е в центъра на пирамидата – точно в пресечната точка на двата диагонала – в стая, която се казва ,,Хоризонт". Оттам той трябва да бъде експулсиран към небето. Но преди това трябва да мине през третата камера, която е стаята на съдилището. И фараонът трябва да докаже, че е живял праведно. Разбира се това все още са хипотези. Нямаме книга, която да описва по ред как се случват нещата. Такива документи не сме намерили, но като сравняваме различни източници, можем да кажем, че в тази камера фараонът е трябвало да докаже, че е защитил доброто срещу злото, за да се върне при баща си - бога на Слънцето. Чак тогава Озирис, цар на долния свят и тъмното, ще му позволи той да излезе на светлото – да се присъедини към своя баща и след това пак да слезе. Нали това е идеята? Фараонът се качва на небето и става божество, но защо все пак слиза пак? Защото храмът и целият комплекс към него трябва да продължат да функционират. Жреческата каста трябва да продължи да съществува, а народът да носи дарения. Храмът до пирамидата е нещо като енергийна централа. Обаче, ако фараонът се качи окончателно на небето, ще трябва там да остане. Затова страхът дали ще бъде одобрен е много важен.

Казвате, че Хеопс го е било страх, според тази версия?
Все пак няма никаква гаранция, че има възкръсване. Особено това си личи в моменти на кризи в Египет. Има една епоха, наречена ,,първи междинен период" около 2100 г. пр. н.е. и в края на VI –а династия и края на епохата на тези пирамиди. Тогава имаме малко нещо като социална революция. Не знаем каква е причината. Може да е започнало с промени в климата. И тогава става отказ от строежа на пирамидите, като хората си задават този страхотен въпрос кой се е върнал отвъд,че да ни докаже, че има живот след смъртта. Поставят под въпрос цялата идея за задгробния живот, което е много революционно. Според някои колеги причината е била засушаване, а аз смятам точно обратното, че е имало много вода. Археологическите слоеве показват, че е имало изобилно вода, може би дори потоп. За това свидетелства наличието на 1-2 метра наслоен чакъл, който само порои  може така да го докара. На моите разкопки доведох геолози, за да обяснят наличието на толкова чист чакъл. Те се чудат и маят и това определено е станало от времето на фараоните, защото наоколо има структури от кирпич, които можем да ги датираме. Това бедствие променя цялата идеология. Фактът, че си задават въпрос дали задгробният живот е сигурен, означава голяма промяна.

Как фараоните са си гарантирали прехода към отвъдното тогава?
По принцип, когато фараонът възкръсне до него има оригинали – папируси, както ние бихме сложили Библията или друга свещена книга. И ако фараонът не знае някои формули, може да ги прочете, за да си ги спомни или дори да ги научи. Още от Джосер тези формули съществуват. Дали първите са били на папируси вече не сме сигурни. Но от 2350 г. пр. н. е., когато последният от петата династия фараон се възкачва на престола, вече прави копие на папируса-наръчник върху стените на пирамидата. Ако копираме текстовете от оригинал на папирус, това е копие. Смятаме, че се е страхувал дали ще му сложат оригинала от папируса. След това този начин се превръща в нещо като мода. Почват и цариците да слагат такива текстове, а и върху саркофазите. Много по-късно вече ние наричаме тези текстове ,,Книга на мъртвите". Това е книга на живите – тези, които са възкръснали.

Казахте ми, че в пирамидите има изображения на петолъчни звезди и че това има нещо общо с изображението на предците, което го знаем от текст. Какви са тези петолъчки, не са ли това и кастите?
От тази преходна епоха, за която говорим между пета и шеста династия, когато имаме текстове вътре в пирамидите около 2400 – 2000 г. пр. н.е., по сводовете на двете стаи с надписи, има звезди. И идеята е, че това са прадедите, а не звезди, които са ги виждали кръгли. Това са възкачилите се на небето фараони, които светят чрез светлината на Създателя – Слънцето. И това са също така петте елемента на човешкото тяло – глава, две ръце и два крака. Ние сме свързани с петицата и не е случайно, че жреческите касти също са пет. Четири са свързани с обслужването на корабите. Египет е цивилизацията на водата. Разливът на Нил в края на юли всяка година, което съществува от милиони години, ги принуждава да изкопаят канали, така че да използват водата за напояване или транспорт. И от разделението на корабните части – нос, кърма, ляв и десет борд произлизат жреческите групировки. Имената на частите на кораба са имена на групировките плюс една. И тези са тези, които строят пирамидите. Те изпълняват всички храмови функции. Жреците съществуват преди храмовете. Всяка каста си има секция. Както ние казваме – тогава се създава административната пирамида като стройната организация.

Тези касти има ли са някакви отличителни знаци като при траките-българи или като тамги? Имали ли са отличителни цветове?
Имат, разбира се. Имат знаци и някои път надписи. Не може да се строи без да се пише. Първо трябва да се слагат хоризонталните линии. Всеки строител слага знак или дори всеки екип или секция на жреческата каста. Трябва да се види какво са работили. Например, северната секция работи в северната част на пирамидата. Обаче ако намерим камък от южната секция, това означава, че едните са помагали на другите – от северната част на строежа. И всеки знак си има някакво значение. Имаме една пирамида, на която името на архитекта е написано. Ние много често говорим, че строителите на пирамидите са били неграмотни. Но ако работиш на строежа, няма начин да не знаеш името на архитекта. Но щом името е написано значи е имало контрол.  Тези имена са били записани под облицовката. За мен е много важно, ако някой от жрец е станал архитект или е преминал от една длъжност на друга.

Вие сте по следите и на връзката на Египет с нашите земи. Всеки път правите по някое откритие. Велинград, откъдето е родът Ви крие тайните на тази връзка в имената. Какво открихте?
Гърците, отивайки в Египет, търсят оригиналните корени, защото виждат, че тази цивилизация е  много по-стара от тях. Асклепий, който е бог на здравето всъщност е Имхотеп, който е главният архитект. Имхотеп е много повече от архитект, той е идеологът на цялата технология и строителство. Името му означава ,,този, който дарява и идва с мир". Гърците отиват в храма на Асклепион, който се намира в Сакара и пренасят божеството в своя пантеон. Името Клептуза във Велинград идва от Асклепий. Коренът според мен на думата е ,,клептис". Има вероятност около Велинград да има храм на Асклепий.

Има такива храмове на много места, например в Кюстендил...
Синът на един колега от музея във Велинград го разпитвах за връх Сют-ка, което също е топоним с възможен корен от Египет. За мен идва от Сет-ка. Допускам, че бесите, чието име произлиза от Бес, египетско божество, не случайно са кръстили върха така. Сет е място. Оттам може би идва думата стол – стоя. ,,Ст" е коренът на думата  за място. Ка е енергията. А моят приятел ми казва: ,,А ти знаеш ли, че горе на върха има един трон, който е бил използван от войводите". Имало е обред по посвещение с обръсване, а наблизо има изворна вода.

Ами, име като това в Средна гора – Скумсале? Има топоними, които звучат екзотично и всъщност значението  им не се знае.
Аз предложих на проф. Валерия Фол да се направи един докторат на някои колега  на такава тема – за произхода на топонимите. Например, селото на майка ми Княжево преди се е казвало Шахли, което е по-скоро свързано с Иран. Има нещо. И на нашите земи, които ни ги взеха след 9 септември г-жа Даниела Агре намери преди няколко години нещо като дворец. Имахме къща на мегдана и ни я взеха. Направиха читалище – хубаво читалище. Разказах на Даниела историята на баба ми. Те са бягали от турците, а тя е била малка и понеже много е ревала, за да не ги предаде, са я оставили. И някои от възрастните ми лели я намират точно на мястото на двореца.

https://www.facebook.com/

Hatshepsut

16 December 2018, 14:07:55 #2 Last Edit: 05 July 2019, 07:32:56 by Hatshepsut
Българско египтологическо обществоДеница Такева-Германова

Казвам се Деница и съм студент в магистърска програма ,,Египтология" в НБУ, един от инициаторите за създаването на Българското египтологическо общество и негов председател.

За мен египтологията е сбъдната мечта и потребност на духа още от най-ранна детска възраст.

Завършила съм право в Софийския университет, но поривът на сърцето и желанието, което не се промени през годините – да бъда част от египтологията в България, ме доведе до НБУ.

Това е мястото, на което имах истинското щастие, късмет и привилегия да срещна египтолозите – моите преподаватели, които отвориха пред мен врата към нов свят и щедро ме въведоха в него. Египтологията за мен е страст и любов от пръв поглед.

Изпълнена съм с респект, благодарност и дълг към тях заради възможността, която ми дадоха с лекциите си и с преподаването си, тъй като в днешния свят е най-ценно да попаднеш на истински и качествени хора, с които гледате в една посока и към една цел.

Защо беше основано Българско египтологическо общество на първия по рода си коледен бал на египтологията в България?

В навечерието на коледните празници, на прага на новата година, когато човек е изпълнен най-много с надежди и мечти за предстоящето, за първи път в България се проведе Коледен бал на египтологията в България.

Празничната еуфория събра на едно място 30-годишната традиция на египтологията в България в лицето на нашите египтолози проф. Сергей Игнатов, доц. д-р Теодор Леков, доц. д-р Емил Бузов, техните настоящи и завършили студенти, бакалаври, магистри и докторанти от програмите по
египтология в НБУ, така и много хора, които имат отношение към историята, културата и наследството на Древен Египет.

Коледният бал отбеляза и едно ново начало, защото освен празнично събиране и бляскаво събитие, това беше и първият рожден ден на една чудесна идея, която отлежава с годините и отдавна чака своето време, за да порасне и да направи първите си крачки, а именно – създаването на Българско египтологическо общество.

Желанието тази идея да стане реалност, инициативата за нейната реализация дойде от нас – завършили и настоящи студенти от различните програми по египтология в Нов български университет.Общество може да се съгради само когато има здрави основи, притегателен център, около който да се завихрят позитивни емоции и мотивирани хора, които да работят за подкрепянето и развитието на дадена кауза.

Нашето истинско вдъхновение и движеща сила са именно нашите преподаватели по египтология: проф. Сергей Игнатов, доц. д-р Теодор Леков, доц. д-р Емил Бузов и изключителните им личностни и професионални качества, които ни вдъхнаха увереност, че това може да се случи, ако следваме техните стъпки и пример.

Тяхната неуморна, дългогодишна и системна работа, свързана с изследователска, археологическа и преподавателска дейност, дава предпоставка и в България да има такова общество, по пример на други държави, в които има история на египтологическата традиция.

Египтологията освен наука, подвластна на строго академични доктрини, е и извор на дълбоко познание за човешката личност и духовност, път към личностно себепознание и приключение на духа, търсене на отдавна загубени пътеки към тайни за човешката същност и смисъл на съществуване, за началото на времето и смисъла на бъдещето.

Египтологията е за мечтатели и приключенци, за хора, които смело рушат бариерите на времето, опитвайки се да открият скритото знание и мъдрост в древните текстове, в надписите на храмове и паметници, и разравяйки пясъците, да го покажат отново в целия му блясък.За нас създаването на това общество беше потребност на духа и желание смело да повярваме, че можем да реализираме тази чудесна идея, с романтичните препратки към историята на създаването на други египтологически общества по света.

Както се е случило през далечната 1882 г., когато Амелия Едуардс, вдъхновена от магичната страна на Нилската долина и от своя любим професор и преподавател, един от доайените на световната египтология – сър Флиндерс Питри, дава началото на Egypt Exploration Society, което работи и се развива и до днес, и бележи постоянно успехи в развитието на съвременната египтология и най-новите ѝ открития.


Теодор Леков и Емил Бузов

Мисията, която сами си поставихме, главната ни цел е да подкрепяме и развиваме каузата на българската египтология.

Желанието ни е към тази общност да се присъединят всички, които имат интерес и афинитет към културата, историята, религията и писмеността на
Древен Египет.

Една от основните ни амбиции е популяризиране на научните постижения и световния принос на Българската египтологическа школа.

Друга съществена цел е осигуряване на подкрепа за различни дейности и проекти, реализирани от българските учени-египтолози, като на първо място застава българската археологическа мисия в Египет, която има национално значение и която е подкрепяна вече дълги години от НБУ.

На коледния бал на египтологията организирахме благотворителен търг с реплики на артефакти, свързани с Древен Египет, който имаше голям успех.Предметите, които бяхме включили в търга, имаха своя история и лично бяха донесени от нас от Египет при последно проведения пътуващ семинар там през декември.

Имаше алабастрови статуетки, статуетки на богини, реплика на царски кинжал, носещ картуша с името на царица Хатшепсут, както и авторски предмети на творци, които бяха привлечени от нашата кауза и изработиха специално за нас предмети на древноегипетска тематика.

Един от най-интересните предмети беше авторска работа на египтолога и наш преподавател в НБУ доц. д-р Теодор Леков – керамична маска, копие
на автентична маска на жрица, с реални размери, която напълно отразяваше блясъка и изяществото на древноегипетското изкуство.

Самите ние останахме изненадани колко много хора имат желание и потребност да се докоснат до културата и наследството на Древен Египет и искат да помогнат за развитието и популяризирането на каузата ни.

Гостите ни бяха хора от различни социални сфери, хора на изкуството, журналисти, писатели, колекционери, учени от различни сфери, които бяха
привлечени и запленени от идеите ни.

Особена чест за нас беше присъствието на новопристигналия посланик на Арабска република Египет в София Н. Пр. г-н Моайад Фаталах Елдали.

Той избра Коледния благотворителен бал на египтологията за първото публично събитие, на което да присъства заедно със съпругата си. Той беше истински щастлив да види на едно място толкова много хора, които имат интерес към културното наследство на Египет, и с радост обеща съдействие и подкрепа за бъдещите проекти на Българското египтологическо общество.

Това ни даде мотивацията и ще бъде и движещата сила за изпълнението на амбициозната програма, която сме подготвили за настоящата година.

Вече тече подготовката за бъдещите събития, които ще се проведат през 2018-та година, а именно – пътуващ семинар в Египет, тематични изложби
и лекции, представяне на книги, лятна школа по египтология, посещение на световни музеи, които имат богати египетски колекции.

Целта ни е да създадем единно и работещо общество, хора, които ще бъдат събрани и вдъхновени от идеята в България да има уважавана и оценена по достойнство, развиваща се египтологическа школа, чиито постижения ще бъдат достъпни за повече хора.

Ценният труд, множеството издадени книги, лекциите и знанието на нашите преподаватели да достигнат до повече млади хора, които имат желание да развиват себе си в областта на египтологията и знанието за тази изключителна цивилизация, да се докоснат до магията на Древен Египет.

Българското египтологическо общество е естественото продължение на дългогодишния труд на египтолозите в България, защото когато човек отдава себе си и делата си в търсене и изследване на знание, което обогатява и надгражда, това буди респект и потребност у нас – тези, които обичат Древен Египет, да дадем своя дан за развитието на науката, която обичаме.

В началото на годината с много емоции и истинско желание, със запретнати ръкави за здрава работа да съграждаме позитивното, искаме повече хора да бъдат привлечени от каузата ни и, естествено, по древноегипетски си пожелаваме:
,,Замисленото в сърцата ни да бъде това, което се случва!".

https://universitetski-dnevnik.nbu.bg/

Hatshepsut

Египтологията в България - разговор с доц. Леков и доц. Бузов от НБУ

Египтологията в България възниква преди повече от 30 години - през 1985 г., с дейността на проф. Сергей Игнатов, който тогава полага началото, започвайки да води курсове по египетски език към Софийски университет. Впоследствие тази дейност се разви в Нов български университет, където египтологията намира своя естествен дом и получава сериозно развитие, каза доц. Теодор Леков.

Школата в България определено е добра, посочи доц. Бузов и допълни, че на студентите в НБУ се предлага образование във всичките степени - бакалавър, магистър, доктор.

Доц. Леков подчерта, че най-важният проект на Българския институт по египтология към НБУ са разкопките в Египет, на които той самият е ръководител.

Доц. Бузов: Ние работим съвместно с египетските служби и можем спокойно да кажем, че сме на гости в една гостоприемна страна и съвместно с тях изпълняваме нашия проект - в конкретния случай гробницата, която ние разкопаваме. Гробницата е на жрец от времето на Рамзес Втори.

Вижте целия разговор във видеото.

https://www.bnt.bg/bg/a/egiptologiyata-v-blgariya-razgovor-s-dots-lekov-i-dots-buzov-ot-nbu

Hatshepsut

Събитието вече е отминало, но си струва да се отбележи  :faraon:

Снимки от чудесното събитие организирано от Община Бургас съвместно с Посолство на Арабска Република Египет в България и Българско египтологическо общество. :)

Благодарим Ви за огромния интерес!

Зарадвахме се на многото хора, които водени от интереса и любовта към Древен Египет, присъстваха на тази специална вечер в Бургас! :)

Благодарим на нашите египтолози проф. Сергей Игнатов, доц. д-р Теодор Леков и доц. д-р Емил Бузов, които бяха специални гост-лектори на събитието.

Лекциите на доц. д-р Теодор
Леков: ,,Царските гробници от Новото царство и гробницата на Тутанхамон" и
доц.д-р Емил Бузов ,,Хауърд Картър и откриването на гробницата на Тутанхамон",
предизвикаха огромен интерес и зарадваха всички присъстващи с интересното представяне на факти, научни изследвания и открития.

Благодарим Ви, приятели!


Hatshepsut

27 септември 1822 г. се ражда науката египтология


Жан Франсоа Шамполион

За разлика от други науки, египтологията има документирано начало и баща.

Документът, който отбелязва началото на тази наука, е "Писмо до г-н Дасие, секретар на Френската академия, относно азбуката на фонетичните йероглифи" (Lettre à Mr. Dacier relative à l'alphabet des hiéroglyphes phonétiques), написано от Жан Франсоа Шамполион, по това време на 32 години и никога преди това не посещавал Египет.

Той е вундеркинд - на 6 години знае няколко езика. На 11 чете Библията в староеврейския ѝ оригинал, на 13 започва да се занимава с арабски език, на 15 изучава гръцки, латински, арабски, сирийски, арамейски и коптски език.

Особено внимание у него предизвиква открития от наполеоновите войници Розетски камък. След 15-годишна работа върху триезичния надпис на ,,Розетския камък" Шамполион предлага принципите за дешифриране на йероглифното писмо на древните египтяни.  Помагат му имената на царете: Птолемей, Клеопатра, Ксеркс. Повтарящите се в камъка букви Шамполион определя като царските имена. Текстът, издълбан върху ,,Розетския камък", е разчетен - това е благодарствен надпис - египетските жреци през 196 г. пр. н.е. благодарят на Птолемей V.
Розетския камък и неговата реконструкция

Шамполион определя и последователността в развитието на египетската писменост – йероглифна, йератична, демотична.

https://nauka.offnews.bg/news/a_1/a_94812.html

Hatshepsut

Приключения в Древния свят

На 18-ти и 19-ти октомври Българско египтологическо общество беше съорганизатор на детския фестивал в Националния исторически музей
,,Приключения в Древния свят".

В тематичните ателиета, посветени на Древен Египет,
младите египтолози - студентите по Египтология в програмите на Нов български университет, представиха на децата по интересен, забавен и достъпен начин писмеността, културата и религията на Древен Египет. 😊
ДеницаТакева-Германова, председател на Българско египтологическо общество, представи новата инициатива на Обществото-
Детската школа по Египтология, която ще стартира на 26 октомври /събота /.

За два дни повече от 500 деца успяха да разгледат копия на стели, ръчно изработени копия на египетски артефакти, макети на паметници, сапуни, парфюми и грим, да рисуват, да пишат йероглифи,
да се докоснат до магичния свят на Древен Египет.

Благодарим Ви приятели! 😊

Очакваме Ви и на нашите школи за възрастни :
,,Древноегипетски език за начинаещи"- първо и второ ниво! 😊

Не се колебайте да ни пишете, ако имате интерес!


Hatshepsut

Школи по египтология 2020

Здравейте, приятели на Египтологията! 😊

С най-голяма радост Ви информираме, че и през новата 2020-та година нашите
Школи по Египтология продължават с пълна сила, с истински устрем и ново вдъхновение!

Поставяме си, заедно с Вашата помощ и участие , още по-високи цели за постигане!
В успеха, на което начинание, изобщо не се и съмняваме, защото желанието Ви за развитие е достойно за възхищение и похвала! 😊

Има още много за научаване и най-вълнуващото те първа предстои! 😊

Напомняме Ви, че:

Школата по древноегипетски език за начинаещи се провежда
всеки Петък
/започваме още утре/ от 19:00 в
Essence Център
на ул."Шести Септември" 37;

От 6 март стартира нов цикъл от нови 10 лекции и всички, които искат да се включат, а все още не са го направили, могат да се възползват от тази възможност;

Детската ни школа по Египтология и г-ца Деница Такева-Германова Ви очакват всяка Събота от 11:00 часа в Информационно-образователен център към Археологическа експозиция "Антична Сердика", бул. "Княгиня Мария Луиза" 2а (до северния вход на Метростанция Сердика II).

От 29 февруари стартира нов цикъл от нови 10 лекции и за Детската школа по Египтология.
Всички, които искат да се включат, а все още не са го направили, могат да се възползват от тази възможност;

Очакваме Ви още утре на Школата по древноегипетски за начинаещи ! 😊

PS
За записване, заявяване на участие за нови и настоящи курсисти и за всякакъв вид допълнителна информация :
ДеницаТакева-Германова,
председател на Българско египтологическо общество
тел.0896807392


Hatshepsut

Честит празник, честит ден на Египтологията, колеги и приятели! ☺️
На 22 септември 1822 година, след близо петнадесетгодишна работа Жан Франсоа Шамполион излага основните принципи на древноегипетското йероглифно писмо.
Той поставя началото на съвременната Египтология и отваря вратата към скрито знание, истински приключения на духа и открития, които вълнуват всеки, докоснал се до магията, наречена Древен Египет.
Стремежът за разчитането на египетските йероглифи и начинът, по който изследователите в началото на 19-ти век са гледали на това предизвикателство, може да се сравни с трепета и вълнението на това човек да полети в Космоса и за първи път да стъпи на Луната.
Съревнованието между учени и лингвисти в това начинание е било също толкова интригуващо колкото и космическата надпревара през 50-те и 60-те години на 20-ти век.
Огромният принос на Шамполион е плод на дългогодишна работа и истинско научно приключение .
През 1808 г. Шамполион установява, че петнадесет знака от демотическото писмо съответстват на отделни букви в коптския език.
Следователно той стигна до заключението, че коптският език  притежава последните следи от езика, който са говорили древните египтяни.
Голямото и ценно откритие на Шамполион идва през 1818 г., след като изследва един обелиск от Филе, той стига до извода, че някои от йероглифните знаци  имат фонетична стойност и по този начин са част от азбука, а други знаци са строго символични и се възприемат като идеограми. Това на пръв поглед просто звучащо твърдение, крие гениалността в откритието на Шамполион и дава ключ към непознатите простори на света на Древен Египет.
След като работи  с двуезичния текст от Розетския камък, който съдържа идентичен текст, изписан в йероглифика, демотика и старогръцки, той разчита името на Птолемей на гръцки и в демотика и успява да идентифицира и отграничи няколко ,,букви,, в йероглифния текст, с които е изписано името на Птолемей в картуш.
Малко по-късно същата година разчита името на Рамзес II в надпис от Абу Симбел, част от името на когото е изписано фонетично, а другата част съдържа йероглифи, които са идеограми.
Близо 4 години след като намира ключа към разчитането на йероглифите, той работи усилено, за да се стигне до днешната дата и прословутото писмо до Френската Академия на Науките, в което казва:
"Убеден съм, че същите йероглифни знаци, които имат фонетична стойност, използвани за четене на гръцки и римски собствени имена, изписани в картуш, са били използвани в йероглифните текстове, издълбани върху камък много преди идването на гърците в Египет...,,
И така великото приключение в света на древноегипетските текстове започва!
Честит празник на Египтологията!!!
Пожелаваме Ви много приключения и страст да търсите и искате да узнавате!!!


Hatshepsut

04 November 2020, 19:17:06 #9 Last Edit: 04 November 2020, 19:18:58 by Hatshepsut
Скъпи приятели на Египтологията и Българско египтологическо общество!
На днешния ден, 4 ноември, падало се Съботен, слънчев ден, на западния бряг на Луксор, точно преди 98 години се е случило знаменително и вълнуващо събитие.
През 1922 г. на този ден английският египтолог и археолог Хауърд Картър,
около 10 часа сутринта, пристигайки на мястото на разкопките, които провежда, където само преди ден започнал 7-мият му работен сезон в Долината на царете, е посрещнат от  необичайна глъчка сред неговите местни работници, египтяни.
Това му подсказало, че денят ще бъде необикновен и вълнуващ.Година по-късно Картър ще напише в спомените си:
,,Това трябваше да бъде последният ни сезон в Долината. 
Шест пълни сезона бяхме разкопавали там - сезон след сезон.
Бяхме работили месеци наред и не намерихме нищо и само човек, който крие огромна надежда и вяра, знае колко отчайващо може да бъде всичко това.
Почти бяхме решили, че и на това място нямаше да попаднем на нищо значимо и се готвехме да напуснем и да опитаме късмета си другаде.
Но едва бяхме поставили лопатите на земята в последното си отчаяно усилие, когато направихме откритие, което далеч надхвърляше най-смелите ни мечти. 
Нека се опитам да разкажа историята на всичко това, с ясното съзнание, че изобщо няма да е лесно, тъй като драматичната внезапност на първоначалното откритие ме остави в абсолютно зашеметено състояние, а следващите месеци бяха толкова наситени със събития, че едва ли бях имал време да мисля и да осъзная какво точно ми се случваше наистина.
Записването му на хартия, може би, ще ми даде шанс да разбера и да осмисля какво се случи и всичко онова, което означава и последва след това.

Пристигнах в Луксор на 28 октомври и до 1 ноември бях събрал работниците си и бях готов да започна. 
Предишните ни разкопки, от предния сезон, бяха спрели за кратко и се намираха на място в североизточния ъгъл на гробницата на Рамезес VI и от тук следваш да започна да копая в посока на юг от там. На това място имаше редица грубо построени помещения, напомнящи на работни бараки, служещи за временен подслон, вероятно принадлежали и служели на работниците в Долината.
До вечерта на 3 ноември бяхме премахнали и почистили по-голямата част от тези колиби, бяхме ги описали и отбелязали и те бяха преместени.
Бяхме готови да изчистим близо три фута чакъл и пясък, който лежеше под тях.
Едва бях пристигнал на следващата сутрин (4 ноември), когато необичайна глъчка и спирането на работата, ме накара да осъзная, че се е случило нещо необичайно.
Бях посрещнат от новината, че вероятно част от стъпало се е показало още под първите копки при рачистването на материала под вече премахнатите работнически колиби . 
Това изглеждаше твърде хубаво, за да бъде истина.
Кратко допълнително разчистване разкри факта, че всъщност се намираме в началото на стръмен прорез в скалата, на около тринайсет фута под входа на гробницата на Рамезес VI.
Начинът на по който този прорез се спускаше надолу, толкова много напомняше стълбищата, толкова често срещани и характерни за Долината, че почти се осмелих да се надявам, че най-накрая сме на път да открием нашата гробница."
 
Това записва и в работния си дневник Хауърд Картър.
Записва, че е открил първите следи от стъпало, част от спускащо се надолу стълбище, може би водещо до входа на гробницата на Тутанхамон. /twt-Ꜥnḫ-imn/.
Първите стъпала са от североизточния ъгъл, които съвсем скоро разбира, са част 16 стъпала на стръмно стълбище, което води към гробницата на Тутанхамон, на около четири метра под входа на гробницата на Рамзес VI.
Това първо стъпало ще го поведе към истински триумф за египтологията: непокътнат печат, венче от цветя, сякаш поставни преди няколко дни, едва изсъхнали... и всички духовни и материални съкровища, които са останали за вечността!
Това първо стъпало ще го отведе и до момента, когато след три седмици от днешния ден, преди 98 години, след седмици на работа, надежди, съмнения, безсънни нощи и мъчително чакане, ще настъпи 26 ноември, ден за който Хауърд Картър ще напише следните думи:
Тези думи са разказ, пред който всички египтолози изпитваме възхищение, мечтаем и изказваме своята почит и признателност към авантюристичния дух на Картър, неговата работа и дългогодишен труд.
Изпитване истинско възхищение към чешита, опърничевия и неспиращ се пред никакви трудности Хауърд, препускащ с коня си през Долината, която познава като дланта си.

,,Следващият ден (26 ноември) беше денят на дните, най-прекрасният от всички, които някога съм преживял, и със сигурност такъв, който не мога и да се надявам и да мечтая ми се случи отново. 
През цялата сутрин работата по разчистването продължи, бавно, мудно и мъчително, заради деликатните, малки парчета от предмети, които бяха смесени с материала, с който беше запълнен прохода. 
След това, в средата на следобеда, на трийсет фута надолу от външната врата, попаднахме на втори запечатан вход, почти точно копие на първия. 
В този случай печатите не бяха толкова ясни, но все пак разпознах печата на Тутанхамон и на царския некропол.
Зад запечатаната врата се криеше отговорът на въпроса, който мъчеше всички ни - дали това е гробница и дали ще открием това, на което всички се надявахме.
Бавно, отчайващо бавно, течеше времето, докато разчиствахме останките, които затрупваха долната част на вратата.
И ето моментът, в който цялата врата беше разчистена.
Настъпил решаващият миг. 
С треперещи ръце направих мъничък отвор в горния ляв ъгъл на вратата.
Тъмнината и празното пространство, докъдето можеше да достигне железния прът, който вмъкнах, показваха, че каквото и да е отвъд, е празно и не е запълнено както прохода, който току що бяхме изчистили.
Разширих малко дупката, пъхнах свещта и надникнах вътре със затаен дъх.
Чувах само учестеното си дишане и сърцето си, което щеше да изхвръкне от вълнение.
Лорд Карнарвън, лейди Евелин и Календър стояха притеснени и развълнувани зад мен, за да чуят окончателната ми присъда. Първоначално не виждах нищо, горещият въздух, излизащ от камерата, караше пламъка на свещта да трепти, но в момента, когато очите ми свикнаха със тъмнината, детайлите от стаята вътре изплуваха бавно от мъглата...
Странни животни, причудливи форми и сенки, статуии и злато - навсякъде блясъкът на златото.
Вечността трябваше да изглежда точно по този начин.
Бях смаян от изумление, зашеметен и очарован до сълзи и когато лорд Карнарвън, неспособен да устои повече на напрежението, попита тревожно:
,,Картър, виждате ли нещо?", всичко, което можех и имах сили да направя е със затаен дъх и глас, треперещ от вълнение, да промълвя:
,,Да, виждам прекрасни неща!!!"

PS
На първата снимка може да се видят освен Хауърд Картър и екипът от египтолози, учени, фотографи, които са били част от вълнуващата, но и много отговорна и трудоемка задача за цялостното изследване и изучаване на гробницата.
Снимката е направена пред входа на KV 6, гробницата на Рамзес IX, виждат се /от ляво на дясно/:
Артър Календър, Артър Мейс,
Хари Бъртън /основен фотограф на разкопките и гробницата, благодарение на когото днес имаме тези фотографии/,
Хауърд Картър,
сър Алан Гардинър /велик египтолог, специалист по древноегипетски език, автор на една от основните граматики/ и Алфред Лукас.
Печатът на гробницата, стълбището от 16 стъпала и запушеният вход, след първоначалното разчистване.
Египтологията е вълнуващо приключение!
Hatshepsut

Мумиите на най-великите владетели на Египет преминаха през улиците на Кайро
Сергей Игнатов: Това е ярък знак за приемственост между съвременен Египет и древната египетска цивилизация18 мумии на фараони и 4 на царици премиха в пищното шествие по улиците на египетската столица Кайро преди дни във време на коронакриза.
Церемонията започна с 21 топовни салюта, а после хорове, пеещи на древни езици, и конски колесници придружаваха специално украсените камиони, върху които стояха пищно декорираните позлатени капсули - саркофази с контролирана среда вътре. В тях бяха поставени мумиите на най-великите владетели на Египет от Новото царство. Списъкът включва фараонът Секененра Таа, наричан Храбрия, който започва освободителна война срещу хиксосите; Кралица Хатшепсут, която издига луксозния храм Дейр Ал-Бахари на Западния бряг на Луксор; и на Рамзес II, великият фараон на Новото царство.
Пътуването по петкилометровата отсечка от Египетския музей до новия Национален музей на египетската цивилизация продължи час. И макар и без публика, вероятно милиони хора по света са гледали церемонията през интернет и по телевизията.Преместването беше по хронологичен ред на царуването. А причините за грандиозната процесия бяха няколко. Първата е самото преместване в новия музей. Идеята за създаването му е отпреди повече от 30 години. Той е бил построен в древната столица на Египет - Фустат, която сега е част от Кайро. Има над 23 200 квадратни метра изложбена площ. И показва колекция от 50 000 артефакта.

Музеят изцяло е посветен на египетската цивилизация, създаването му е било подпомогнато от ЮНЕСКО. Експозицията му е отворена частично от февруари 2017-а. И дори и български туроператори организират посещения в него. Ахмед Гонейм, изпълнителен директор на Националния музей на египетската цивилизация, казва, че церемонията е част от начина, по който мумиите са показани:

,,Това не е само начинът, по който ще разказваме историята, това е заобикалящата среда, това е атмосферата, която усещате, когато влизате. Посетителите, влизащи в Залата на кралските мумии, ще изпитат нещо подобно на влизането в гробница в Долината на царете. Преместването ще бъде положително за туризма в Египет".

,,Това е едно от най-значимите събития – политическо, културно и икономическо за Египет, региона и има отзвук в света", коментира темата пред БНР проф. Сергей Игнатов, основател на Еегиптологията в България, сега е ректор на Европейския университет за хуманитарни науки във Вилнюс.
 
,,Цялото събитие демонстрира приемственост на съвременен Египет като приемник на древната египетска цивилизация, която е баща и майка на съвременната европейска цивилизация. Това показва, че историята на културата предшества историята на държавата, а след хилядолетия египтяните продължават да уважават някогашните си владетели", каза още в "Хоризонт до обед" проф. Игнатов.https://bnr.bg/post/101449150

Hatshepsut

Скъпи приятели на Египтологията!
По случай днешния празник искаме да Ви зарадваме с една чудесна новина! 😊
ВАЖНО !!!
Школата ни по Египтология за възрастни продължава и със занимания през ЮНИ със серия от нови лекции-отделен курс посветен на религията и вярванията на древните египтяни (от 27-ми май до 2-ри юли 2021-ва година).
Всеки, който има желание, може да се запише! 🙂
📌 Име на курса :
'' РЕЛИГИЯТА НА ДРЕВЕН ЕГИПЕТ "
📌 Лектор:
доц. д-р ТЕОДОР ЛЕКОВ, египтолог
📌 Начало:
27 май (четвъртък) от 18:30 часа до 21:00 часа

📌 За записване:
Деница Такева-Германова, председател на БЕО
(на телефон: 0896807392)
Начална дата и продължителност:
27 май (четвъртък) от 18:30 часа
Продължителност на курса:
12 астрономически часа, в шест поредни седмици
(всеки четвъртък):
📌
27-ми май  от 18:30 часа до 21:00 часа;
3-ти юни от 18:30 часа до 21:00 часа;
10-ти юни от 18:30 часа до 21:00 часа;
17-ти юни от 18:30 часа до 21:00 часа;
24-ти юни от 18:30 часа до 21:00 часа;
1-ви юли от 18:30 часа до 21:00 часа.

📌
Курсът ,,РЕЛИГИЯТА НА ДРЕВЕН ЕГИПЕТ" е предназначен за всички, които имат интерес към религията и свещените текстове на Древен Египет.
Форматът на курса ще бъде:
12 астрономически часа, разделени в 6 лекционни дни, в шест поредни седмици.
Всяко занятие ще се състои в рамките на 2 астрономически часа, с 15 минути почивка между тях.
Двата часа ще бъдат разделени на модули:
теоритична и практическа част.

❗Лектор на курса ще бъде доц. д-р Теодор Леков.
Той е египтолог, специалист по религия и език на Древен Египет.
Доц. д-р Теодор Леков е ръководител на Българската археологическа мисия в Египет, която провежда разкопки на територията на град Луксор.❗

Място на провеждане на курса:
Школа по Египтология в
Информационно-образователен център към Археологическа експозиция "Антична Сердика", бул. "Княгиня Мария Луиза" 2а (до северния вход на Метростанция Сердика II).

За записване:
1. Деница Такева-Германова, председател на Българско египтологическо общество 0896807392;
2. На лично съобщение във фейсбук;
3. На място в Школата, в деня на стартиране на курса 27 май (четвъртък) от 18:30 часа.
Местата са ограничени, за това
побързайте със заявяването на участие! 😊
Очакваме Ви ! 😊


Hatshepsut

Алеята на сфинксовете в Египет бе открита с пищна церемония


25 ноември 2021 г. Тържествената церемония по откриването на обновената Алея на сфинксовете в Луксор, Египет

2700-метровият главен процесионен път с две редици от общо 1350 сфинкса, свързва храмовете в Карнак и Луксор и показва втория най-посещаван обект от наследство на Египет след пирамидите в Гиза

След успеха на "Златния парад на фараоните", който привлече вниманието към новия Национален музей на египетската цивилизация в столицата Кайро, пищният спектакъл в Луксор постави началото на кампания за популяризиране на "най-големия музей на открито".

Официалният Ютуб канал "Experience Egypt" ("Изживей Египет") излъчи на живо пищното тържество:The Grand Opening of the Sphinx Avenue in Luxor

В центъра на церемонията бе пресъздаването на древния фестивал Опет, по време на който жреците са преминавали по 2700-метровия Главен процесионен път - алея с две редици от общо 1350 сфинкса от двете й страни, изградена по време на фараона от Тринадесетата династия на Древен Египет Нектанеб Първи.

Днешното събитие показа и съвременните туристически атракции в Луксор - от разходките с традиционните лодки фелука и луксозните круизи по Нил до въздушните балони над Долината на царете.

https://impressio.dir.bg/ulichno-izkustvo/aleyata-na-sfinksovete-v-egipet-be-otkrita-s-pishtna-tseremoniya-snimki-i-video