• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Death angel

Общи дискусии по българската история

Започната отъ Death angel, 27 Авг 2023, 20:11:57

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Death angelTopic starter

Отватям тази тема, защото мисля, че няма смисъл в темите да се обсъждат неща, които само ги разводняват. Ето например в темата, която открих за капитан Насалевски Panzerfaust веднага откри, че определено има някаква неточност, но аз не искам дебата да отиде в посока на това къде точно се намира селото Насалевци.
В книгата, от която цитирах пише, че през 1877 г. неговата чета първа е пристигнала в Трънския край, но капитан Насалевски се е прибрал в родното си село, където ,,се отдал на заслужен отдих", а неговите четници се пръснали по селата и присъединили към четите за охрана, организирани от Тако Пеев.  Пише също и че за честването на 93-тия му рожден ден цяла делегация от трънско е прекосила границата, така че родната му къща със сигурност е останала в сръбско и това ме заблуди да напиша, че с. Насалевци е в Сърбия. Според мене или селото се е преселило или се касае за две села, подобно на Големо и Мало Бучино от двете страни на планината.
До изясняване на тази неточност, моля поста ми да бъде коригиран като се изтрие това, че селото се намира в Сърбия. 
Panzerfaust, извинявай но ще помоля и твоя пост да бъде изтрит или преместен в тази тема и ако някой има въпроси моля да ги задава тук преди да съм приключил темата, а също и другите теми, които ще открия в раздела ,,История" на форума.
Не падай духом, където ти падне !

Death angelTopic starter

Друга причина, поради която бях решил да отворя тази тема за общи дискусии още преди да пусна темата за капитан Насалевски е, че от много време срещу България се води хибридна война и едно от полетата, на които се води тази война е полето на историята. Тактиката е да се внуши на младите патриоти, че историята на България е пълна с измислици или да се прокарват тези в полза на враговете ни. Това естествено се постига като постоянно се публикуват неистини, които за да се тиражират обикновено се прикрепят към статия за някоя икона от българската история. Например за дядо Ильо войвода в нета съм чел какви ли не глупости. Последната дивотия, която прочетох за него е, че по време на сръбско-турската война бил ранен от приятелски огън. Какъв приятелски огън е това? Та сърбина точно него е искал да убие!
Когато някой иска да почете паметта му, публикувайки нещо в някой сайт или форум, в днешно време не сяда да чете книги и пише реферат, а ползва търсачката и влиза в някой ,,авторитетен" сайт, от където копира всички неистини предумишлено вмъкнати в темата и несъзнателно ги разпространява.
Най-,,авторитетен" в този смисъл сайт за мене е Уикипедията. Когато някой ми я цитира като последна инстанция на истината ми се обръщат червата. Дори съм си въвел термин за такива ,,патриоти" – уикипатриоти. Истинският патриот изучава и се гордее с историята на България, а уикипатриота гордее с историята на България в Уикипедията, той нищо не чете и нищо за него не е истина ако не е написано там.
Не падай духом, където ти падне !

Hatshepsut

#2
В "Речник на селищата и селищните имена в България 1878-1987", издаден през 1989г., за село Насалевци пише следното:

НАСАЛЕВЦИ – село, в България от 1878г., 63 жители, община Трън.

Тук не се споменава селото да е създадено чрез сливане на две села (Големо и Мало) и т.н.


Колкото и да е ненадежден източник, в Уикипедия пише следното:

« Първите заселници в село Насалевци са дошли от сръбските територии (тогавашни български земи) отвъд планината. Първоначално са се заселили в подножието на планината Щърби камик, по-късно са се преселили в Знеполието. Тези територии, които са определени тук като сръбски отвъд въпросната планина, попадат в границите на Сръбското кралство съгласно Берлинския договор от 01.07.1878 г. До този момент тези територии не принадлежат на Сърбия, а се намират в границите на Османската империя - Нишко, Пиротско, Вранско, Лесковац и техните области, както и Новопазарския санджак. »

От този текст следва, че първоначалното местоположение на селото е било различно от днешното и е останало в Сърбия след 1878г., аз поне така го разбирам.


Има и книга, написана за селото от Славчо Атанасов, издадена  през 1987г. (аз не съм я чел), за който се интересува:https://knizhen-pazar.net/products/books/2192796-selo-nasalevtsi-transko

Tags:

Similar topics (5)

677

Отговори: 198
Прегледи: 16171

2047

Отговори: 17
Прегледи: 230

1947

Започната отъ Hatshepsut


Отговори: 19
Прегледи: 329

1187

Отговори: 26
Прегледи: 2157

2084

Започната отъ Hatshepsut


Отговори: 12
Прегледи: 107

Powered by EzPortal