• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
12 April 2021, 22:57:14

News:

15.11.2020 Платформата на форума е обновена до SMF 2.1 RC3


Welcome to Guest. Please login or sign up.

12 April 2021, 22:57:14

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12615 Posts

Шишман
4769 Posts

Panzerfaust
773 Posts

Лина
700 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 20727
  • Total Topics: 1328
  • Online Today: 133
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 68
Total: 68

Recent posts

Pages1 2 3 ... 10
1
avatar_Hatshepsut
Генерал-лейтенант Стефан Паприков


Офицер, политик, дипломат, един от главните ,,виновници" за признаването на Независимостта на България. В рубриката ,,Военен календар" днес ви припомняме за генерал-лейтенант Стефан Паприков (1858 – 1920). 📌

ℹТой е роден на 12 април 1858 г. в Пирдоп генерал-лейтенант Стефан Паприков. Участва в Старозагорското (1875) и в Априлското въстание (1876). Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия (1883). Служи в 1-ва (1879 – 1880), 20-а (1883 – 1884) и 12-а пехотна дружина (1884 – 1885).

🔎 След Съединението (1885) ръководи мобилизацията и съсредоточаването на войските от Южна България на западната граница. В Сръбско-българската война (1885) е началник-щаб на Западния корпус и допринася за отбраната на Сливнишката позиция и овладяването на Пирот.

✔ Като помощник на военния министър (1886 – 1887) участва в ликвидирането на бунта на офицерите русофили в Русе (1886). През следващите години заема длъжностите началник на Щаба на армията (1887; 1896 –1899), началник на Военното училище (1887 – 1891) и началник на Административния отдел в Щаба на армията (1891 – 1895).
✔ От 18 януари 1899 до 18 март 1903 г. е военен министър и допринася за подобряване стопанската част на Българската армия. В периода 1903 – 1905 г. служи като Инспектор на пехотата, след което преминава на дипломатическа работа.

👉 От 1908 до 1910 г. е министър на външните работи в правителството на Александър Малинов. На тази отговорна длъжност го заварва провъзгласяването на Независимостта на България на 22 септември 1908 г. Генералът има съществен принос и играе важна роля в последвалите дипломатически преговори за признаване и подкрепата от страна на великите сили на този съдбовен за България политически акт.

🔹 По време на Първата балканска война (1912 – 1913) представлява Българската главна квартира при Главната квартира на сръбската армия. Член на българската делегация за сключване на Лондонския мирен договор (май 1913).

🔹 През Първата световна война (1915 – 1918) е председател на Комисията за подпомагане на войнишките семейства.

📖 Автор на ,,Записки по военна администрация" (1887), ,,Брезнишко-Трънският отряд в Сръбско-българската война" (1891), ,,Учебник по военна администрация" (1893) и др.
Награден с военен орден ,,За храброст" ІІІ степен 2 клас.

Национален военноисторически музей
2
avatar_Шишман
ÏO APRO"  ИЛИ ИТАЛИЯ ВЪСТАВА
За разлика от България тука ковид мерките са много строги, направо разсипаха народа.
Наглостта на управляващите няма край. От миналата седмица се появи движение на име "Io apro" - Аз ще отворя. Днес - понеделник в Рим пак са били на улицата и е имало сблъсъци с полицията. Не са имали позволение за протеста, но това не ги е спряло. Предполагам ще има сериозни сблъсъци за напреде, ако не сплашат водачите на движението.
3
avatar_Шишман
Тука въпросите са 2-а
- колко от тия в списъка са били извратени, ненормални, педофили, педерасти и подобни ? Защото май повечето са такива ! Едно подробно проучване на личният им живот ще потвърди думите ми !
- И не доведоха ли именно тия хора  с книгите си : либерализма, който унищожава всичко и всички в момента ?
 От тия долу аз виждам поне 4-ма педерасти.
____________________
Оноре дьо Балзак
Френсис Бейкън
Джордано Бруно
Джордж Бъркли
Волтер
Галилео Галилей
Едуард Гибън
Даниел Дефо
Рене Декарт
Дени Дидро
Александър Дюма - баща
Александър Дюма-син
Еразъм Ротердамски
Андре Жид
Емил Зола
Никос Казандзакис
Джакомо Казанова
Имануел Кант
Николай Коперник
Джон Лок
Николо Макиавели
Никола Малбранш
Карл Маркс
Морис Метерлинк
Джон Милтън
Шарл дьо Монтескьо
Блез Паскал
Франсоа Рабле
Самюел Ричардсън
Жан-Жак Русо
Жорж Санд
Жан-Пол Сартър
Емануел Сведенборг
Барух Спиноза
Джонатан Суифт
Гюстав Флобер
Анатол Франс
Томас Хобс
Дейвид Хюм
Виктор Юго
4
avatar_Hatshepsut
През 1966 г. бе отменен ,,Индексът на забранените книги". Ефектът от цензурата

През 1966 г. ветровете на промяната задухаха в крепостта на католицизма - Ватикана.

На 9 април папа Павел VI анулира т.нар. Index Librorum Prohibitorum, списъкът с книги, забранени от Римокатолическата църква, който съществува от средата на 16-ти век.

Книгите на Галилео, Коперник, Паскал, Кеплер, Спиноза, Волтер, Русо, Лайбниц, Кант, Дефо, Дюма, Стендал, Зола, Юго, Мопасан и много други сега могат да бъдат прочетени без страх да бъдеш отлъчен от църквата.

Последното 32-о издание на списъка бе публикувано през 1948 г. и в него има 4 000 книги, в които се разкрива ерес, неморалност, елементи на порнографията и други неподходящи неща за един добър католик.

Ето някои от авторите, включени в списъка от 1948 г.:

Оноре дьо Балзак
Френсис Бейкън
Джордано Бруно
Джордж Бъркли
Волтер
Галилео Галилей
Едуард Гибън
Даниел Дефо
Рене Декарт
Дени Дидро
Александър Дюма - баща
Александър Дюма-син
Еразъм Ротердамски
Андре Жид
Емил Зола
Никос Казандзакис
Джакомо Казанова
Имануел Кант
Николай Коперник
Джон Лок
Николо Макиавели
Никола Малбранш
Карл Маркс
Морис Метерлинк
Джон Милтън
Шарл дьо Монтескьо
Блез Паскал
Франсоа Рабле
Самюел Ричардсън
Жан-Жак Русо
Жорж Санд
Жан-Пол Сартър
Емануел Сведенборг
Барух Спиноза
Джонатан Суифт
Гюстав Флобер
Анатол Франс
Томас Хобс
Дейвид Хюм
Виктор Юго

А сред заглавията са:

Вторият пол от Симон де Бовоар.
Деонтология или науката за морала от Джереми Бентам.
Курс по позитивна философия от Огюст Конт.
Енциклопедия на Денис Дидро.
Политическата история на дявола от Даниел Дефо.
Медитации от Рене Декарт.
Граф Монте Кристо от Александър Дюма.
Тримата мускетари от Александър Дюма.
Мадам Бовари от Гюстав Флобер.
Саламбо от Гюстав Флобер.
Приказки и новели от Жан дьо Лафонтен.
Залез и упадък на Римската империя от Едуард Гибън.
Нотр Дам. Парижката света Богородица от Виктор Юго.
Клетниците от Виктор Юго.
Критика на чистия разум от Емануел Кант.
Есе за човешкото разбирателство от Джон Лок.
Принципи на политическата икономия от Джон Стюарт Мил.
Изгубеният рай от Джон Милтън.
Мисли на Блез Паскал.
Емил или За образованието на Жан-Жак Русо.
Жюли или новата Елоиза от Жан-Жак Русо.
Социалният договор на Жан-Жак Русо.
Tractatus Theologico-Politicus от Барух Спиноза.
Кандид от Волтер.
Писма на Волтер.Въпреки че индексът е премахнат, добрият католик все още има моралното задължение да не чете определени творби, които биха могли да подкопаят вярата и морала му.

Наскоро полски свещеници изгориха публично ,,магическите" книги за Хари Потър, което като че ли върна духа на Index Librorum Prohibitorum и Инквизицията.

Разбира се цензурата все още процъфтява и извън католическата църква. Правителства, групи, училища и религии продължават да забраняват книгите, които се считат, както в този "индекс", за подкопаващи държавността, неморални, неприлични или еретични. Има наистина книги, които всяват омраза и няма да липсват в съвременното общество, но цензурирането и забраната на книги ще позволи на малък и често ограничено настроен елит с много конкретни политически интереси да контролират какво четем, а оттам и нашето морално, духовно и интелектуално развитие. Не бива да се дава такава голяма сила на една уплашена група. Книгите ни отвеждат до най-неочаквани и непредсказуеми места, никой не може да предскаже реакцията на читателя. Понякога забраната на книги може да бъде направена с най-добри намерения, но често тези, които ги забраняват, предпазвайки ни от промиване на мозъци, всъщност ни промиват мозъците.

https://nauka.offnews.bg/news/a_1/a_125859.html
5
avatar_Hatshepsut
В Египет е открит ,,изгубен златен град" на 3000 години
Значението на откритието е съпоставимо с откриването на гробницата на ТутанкамонНовооткритият ,,изгубен град" близо до Луксор в Египет

Археолози откриват град на 3000 години, заровен под пясъците в Луксор в южната част на Египет. Значението на откритието е съпоставимо с откриването на гробницата на Тутанкамон.

Експедицията на Захи Хавас (Zahi Hawass) успя да намери така наречения "изгубен златен град" - най-големият, откриван някога в Египет, съобщава на 8 април Ahram Online.

Този град, известен като Атон, е основан от един от най-великите владетели на Египет, Аменхотеп III, управлявал Египет от 1391 до 1353 г. пр. н. е. Този град е бил активен по време на управлението на фараона и неговия син, известния Аменхотеп IV, Ехнатон. Градът е бил най-голямото административно и индустриално селище през епохата на Египетската империя на западния бряг на Луксор.

Бетси Брайън (Betsy Brian), професор по египтология в Университета ,,Джонс Хопкинс" в Балтимор, САЩ, заявява, че ,,откриването на този изгубен град е второто по важност археологическо откритие след гробницата на Тутанкамон".

,,Откриването на Изгубения град не само ще ни даде поглед върху живота на древните египтяни по времето, когато империята е била  най-богата, но и ще ни помогне да хвърлим светлина върху една от най-големите загадки в историята: защо Ехнатон и Нефертити са решили да се преместят в Амарна", коментира Брайън.

Историята разказва, че градът е изоставен и столицата се премества в Амарна. Но дали се е случило и защо, предстои да разберем.Районът на разкопките е между храма на Рамзес III в Мединет Хабу и храма на Аменхотеп III в Мемнон. Египетската експедиция започва работа там в търсене на погребалния храм на Тутанкамон. Разкопките започват през септември 2020 г., а няколко седмици по-късно, за изненада на екипа, започват да се появяват отвсякъде постройки от кирпичени тухли. Някои от стените на къщите са високи три метра. Само за седем месеца археолозите разкопават няколко района. Те откриват добре запазен голям град, с почти непокътнати стени и стаи, пълни с инструменти за ежедневието. Археологическите пластове са недокоснати от хилядолетия.Селището е датирано с помощта на йероглифични надписи, намерени върху съдове за вино, както и пръстени, скарабеи, керамика и глинени тухли с печата на картуша на цар Аменхотеп III.В южната част археолозите са открили пекарна и голяма кухня с фурни и керамика за съхранение на храна. Намерена е и административна и жилищна зона, оградена от зигзагообразна стена с един вход, вероятно от съображения за сигурност. Членовете на експедицията откриват много инструменти, използвани за предене и тъкане. Открити са и шлаки от производството на метал и стъкло.

В града са намерена стая с гробове на две крави или бикове, а в друга - останките на човек с разперени встрани ръце и въже, увито около коленете му. На север от града е открит голям некропол и гробници, изсечени в скалата.Археолозите заявяват, че са оптимисти и ще бъдат разкрити още важни находки, отбелязвайки, че са открили групи гробници, достигнати през ,,стълби, издълбани в скалата", с подобна конструкция на тези, открити в Долината на царете.

,,Мисията очаква да разкрие недокоснати гробници, пълни със съкровища", се добавя в изявлението.

Миналата седмица Египет транспортира мумифицираните останки на 18 древни царе и четири царици през Кайро от емблематичния египетски музей до новия Национален музей на египетската цивилизация, шествие, наречено ,,Златният парад на фараоните".

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/V-Egipet-e-otkrit-izguben-zlaten-grad-na-3000-godini_167496.html
6
avatar_Hatshepsut
Quote from: Panzerfaust on Yesterday at 20:37:29Психометричен въпросник "Харизма"

Брой въпроси: 30, брой измервателни скали: 3

Към теста: https://psy-fi.net/bg/questinfo?charisma


Моите резултати:

Резултат по скалата "Чар": 42%
Повечето резултати са между 59.59 и 86.81%.
Участници с по-нисък резултат: 1.61%
Участници със същия резултат: 0.38%
Участници с по-висок резултат: 98.01%


Резултат по скалата "Външен вид": 27%
Повечето резултати са между 31.23 и 58.77%.
Участници с по-нисък резултат: 8.18%
Участници със същия резултат: 3.16%
Участници с по-висок резултат: 88.66%


Резултат по скалата "Комуникативност": 56%
Повечето резултати са между 42.72 и 80.25%.
Участници с по-нисък резултат: 32.86%
Участници със същия резултат: 5.13%
Участници с по-висок резултат: 62.01%

(Пояснителните информации са същите)
7
avatar_Шишман
  В България/град Хасково/ се издига статуя на Св.Богородица с Младенеца.С внушителните си 32 м през 2005г. тя е вписана в книгата "Рекордите на Гинес" като най-високата в света.         


8
avatar_Шишман
Quote from: Лина on Yesterday at 22:34:43Сееш дезинформация, което не е хубаво. Дай я тази статистика.

Вярното и неприятното, е че дори Пфайзер  не дава 100% гаранция срещу различните щамове, но това е друго нещо.
Статистиката беше по една от италианските телевизии. Ако попадна на информация ще я публикувам. Не говоря за гаранция за щамповете, а съмнително починали, както се изразяват тука.
10
avatar_Шишман
УСПЕХА НА ЕДНО ЧЕТНИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ - ОРГАНИЗАЦИЯ ЗАВИСИ ОТ ...........
На първо место от да го наречем идеологията , която ще изповядва.
Нещата, трябва да са много, ама много добре обмислени,подготвени, изяснени и подредени. Даже една малка глупава грешка, може да провали всичко. Тия дето седят срещу нас : са добре организирани и подготвени и не се шегуват ! Едно четническо движение - организация направо ще им бръкнат в здравето и ще им провали плановете не само за малка България, но и вероятно за света. Не забравяйте, че подобно нещо е силно заразно,  и зарази ли се Русия - ще стане, каквото има да става. Така че "ония"  няма да спят: и ще се опитат още при създаването на това нещо да го отровят  както и с каквото могат. Та както се казва " работата е дебела " ! То и на турците работата беше дебела цели 500г. ама накрая ги победихме.

Може да е каже че началото е поставено, имаме образеца на униформите. Тия на снимката не са никак лоши, но има и друг вид от старите шаячни войнишки дрехи, които са доста добри.
_____________
Pages1 2 3 ... 10