• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

28 January 2022, 22:04:35

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
15540 Posts

Шишман
6001 Posts

Panzerfaust
1131 Posts

Лина
829 Posts

sekirata
264 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 172
  • Latest: zelenv9
Stats
  • Total Posts: 25,912
  • Total Topics: 1,412
  • Online Today: 257
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 115
Total: 115

avatar_Hatshepsut

Индексът на забранените книги - символ на средновековното мракобесие

Started by Hatshepsut, 31 July 2018, 23:17:19

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Topic keywords [SEO] историясредновековие

Hatshepsut

Индексът на забранените книги - символ на средновековното мракобесие


Римският Индекс на забранените книги (Index Librorum Prohibitorum)

Индексът на забранените книги (Index Librorum Prohibitorum) днес не е просто един исторически документ. Този своеобразен справочник на осъдените на смърт книги, който в последното си издание от 1948 г. съдържа над 4 000 заглавия, е свидетелство за ожесточената борба на католическата църква срещу свободата на мисълта, стремежа към научни знания и открития, полъха на хуманизма в Европа и в целия християнски свят.
Индексът, чието първо официално издание е отпечатано в Рим през 1559 г., обаче, не е първият списък на книги, които католическата църква забранява да бъдат писани/печатани, продавани и четени. Така, както и преследването на техните автори и издатели не започва през 1542 г. с учредената от папа Павел III ,,Свещена конгрегация на Римската и Вселенска инквизиция".
От векове християнството водело борба с езичеството, ересите и научния прогрес. Унищожавани били произведенията на древногръцките автори, изгаряни са Талмудът, Коранът и всякаква друга религиозна литература, а също така и библейски текстове, неотговарящи на установения канон. Първото известно произведение, изгорено от служителите на църквата било поемата ,,Талия" на ересиарха Арий, осъдено през 325 г. от Никейския събор.
През 382 г. Теодосий I издава поредица едикти за преследване на езичници, които били осъждани на смърт, а имуществото им конфискувано в полза на държавата. Указите задължавали да бъдат назначени следователи и доносници – прототип на появилата се след векове Инквизиция. През 405 г. папа Инокентий I съставя първия списък с произведения, подлежащи на унищожение.
В епохата на Средновековието религията господствала безусловно и всяко отклонение и несъгласие с догмите на църквата се наказвали жестоко. До XII-XIII в., когато е създадена Инквизицията , борбата на църквата се осъщестявала на местно ниво от епископите и била насочена предимно срещу различните ереси. Разпространението на ръкописите, както и тяхното изготвяне, било скъпоструваща, бавна и трудоемка дейност. В същото време малкият ,,тираж" на ръкописите и тяхната недостъпност за обикновения читател все още не затруднявали служителите на църквата в борбата им с появата на книги, които те смятали за опасни.

Годината е 1278. Обявен за еретик и осъден на четиринадесет години затвор е един от най-великите учени на Средновековието – Роджър Бейкън. След като завършва Оксфорд и прекарва тринадесет години в Париж в търсене на различни начини да се занимава с наука, през 1250 г. необходимостта отвежда Бейкън във Францисканското братство в Оксфорд, където той намира всичко необходимо за извършване на своите опити и изследвания. В тясната монашеска килия на една от кулите на манастира, заобиколен от уреди, чертежи и ръкописи, Бейкън прави своите невероятни открития – опровергава твърдението на църквата, че Земята е плоска, обяснява появата на дъгата, конструира различни оптични уреди и построява първия телескоп. Наред с упоритата си научна дейност Роджър Бейкън не престава да критикува духовенството, отдало се на користолюбие, високомерие и разврат. Заради тази му смелост бива изгонен от Оксфорд, изпратен е под надзора на ордена в Париж и му е забранено да се занимава с наука. Точно тогава Бейкън започва да пише – за опитите си, за научните си възгледи и открития. Издаденият от него труд ,,Големият опит"(1267 г.) е наречен Енциклопедия на знанията на XIII в. Подложен на лишения и преследвания, Бейкън продължава да се занимава с научна дейност, но голяма част от написаното той старателно криптографира. По тази причина много негови ръкописи остават неразчетени и до днес. Някои изследователи смятат, че Бейкън е авторът на намерения от антикваря Войнич през 1912 г. ръкопис, съдържащ криптиран текст и множество цветни илюстрации.


Страница от Ръкописа на Войнич

Бейкън умира през 1292 г. на 78 годишна възраст, но дори и след неговата смърт той не е оставен от инквизиторите. Трудовете му влизат в списъците на еретичните книги, но макар и скрити за хората, забележителните мисли, открития и идеи на великия учен си пробиват път през вековете, за да станат основа на научното знание на нашето време.

Истинско оръжие в ръцете на хуманистите, протестантите и учените от XV в. нататък станала подвижната печатарска преса, изобретена от Гутенберг. Това ,,сатанинско" според църквата изобретение, поставило началото на съвременното книгопечатане, спомогнало за развитие на грамотността и бързото разпространение на всякакъв вид литература. Само за половин век, от 1448 до 1500 г., били отпечатани 40 хиляди заглавия в общо 12 милионен тираж, излязъл от пресите на 1099 печатници.
Този бързо нарастващ поток на печатната продукция от всякакъв род заплашвал устоите на католическата църква. През 1471 г. папа Сикст IV пръв обявява въвеждането на предварителна цензура върху книгите.
Петият Латерански събор разрешава с официална була на папа Лъв X да упражнява цензура върху печатните произведения в целия християнски свят.
През 1535 г. по заповед на френския крал Франциск I в Сорбоната бил съставен списък на забранените книги, издаването, разпространението и четенето на които заплашвало виновните с отлъчване от църквата, затвор и дори изгаряне на клада.
Подобни списъци били съставяни и от местните инквизиции в Милано, Венеция, Флоренция.
През 1546 г. по указание на испанския крал Карл V в Лувенския университет бил създаден Индекс на забранените книги, който испанската инквизиция ползва и многократно преиздава, независимо от Римския индекс. Свой списък създава и португалската инквизиция.

През същата година, на 2 август, в Париж е обесен и изгорен на клада заедно с книгите си тридесет и седем годишният печатар от Лион Етиен Доле. Обвиненията към него са в богохулство, издаване на забранени еретични книги, подтикване към бунтовничество и бягство от затвора.
Доле е автор на 24 книги. Под негова редакция и превод излиза също цяла поредица от произведения, както на по-стари писатели, така и на негови съвременници – Клеман Маро и Рабле.
След стачката на печатарските работници през пролетта на 1539 г., която Доле единствен от всички печатари в Лион подкрепя, последвал още по-строг контрол от страна на църковната институция върху книгопечатането. Въпреки предупрежденията и опасностите, през 1542 г. Доле издава сатиричната поема ,,Ад" на Маро и ,,Гаргантюа и Пантагрюел" на Рабле и тутакси попада в затвора.


Етиен Доле

Следват години на съдебни дела, бягства, укриване в Италия и връщане отново в Лион. Защото неуморният дух на печатаря не престава да търси начини за издаването на още книги. През 1544 г. Доле отново е арестуван. Процесът продължава две години, но нито мъченията, нито заплахите на инквизиторите изтръгват от него признание за вина и разкаяние.

Издаването на първия Римски Индекс през 1559 г. и действията на папа Павел IV, бивш върховен инквизитор, били утвърдени от Тридентския събор през 1562 г.

През 1563г. от печатницата на Бертони в Ла Рошел, Франция, излиза книга с обичайното за това време много дълго заглавие. Авторът й е изобретател на селски глинени изделия и керамик на краля и кралицата-майка.
Днес можете да видите негови произведения в много музеи по света. Името му е Бернар Палиси, а неговото изкуство няма аналог за времето си. И макар днес то да ни се стори малко кичозно, Палиси изминава дълъг път – повече от 15 години, за да разкрият упоритите му опити тайната на фаянса и техниката на глазиране, почти непозната по това време във Франция.


Една от книгите на Палиси

Това не е всичко, скоро дарбата му се прочува в Париж, където отива по покана на Катерина Медичи. За Палеси настъпва период на голям подем. Освен с изработването на керамични съдове с глазура, той усърдно се занимава с наука. Открива в Париж първия кабинет-музей по естествена история, достъпен за всички. И колкото повече изследва природата, толкова повече изводите на талантливия художник се отдалечават от твърденията на църквата. Следва нова книга с дълго заглавие и доживотна присъда в единична килия на Бастилията, където Палиси умира през 1590 г., без да измени на убежденията си на творец, гражданин и учен.


Един от прочутите съдове на Бернар Палиси

През 1571 г. папа Пий V създава специална Конгрегация на Индекса, която се превръща в главен департамент на цензурата. През следващия век Конгрегацията на Индекса е поставена под контрола на йезуитите.
В началото на XX в. папа Бенедикт XV одобрява каноническия кодекс на католическата църква, за неизпълнението на който вярващите били отлъчвани. Този кодекс съдържа основните постановки, от които се ръководи църквата относно прилагането на цензура и забрана на печатната продукция.

Според Кодекса изцяло се забраняват:

• Всички текстове от Светото писание, издадени от некатолици.
• Книгите на всеки автор, който защитава ереста и разкола и се стреми разруши основите на вярата.
• Книгите, които са насочени против църквата или християнските обичаи.
• Книги и брошури, в които се говори за нови видения, явления, пророчества, чудеса или се пропагандират нови светци.
• Книги, оспорващи или осмиващи католическите догми; подронващи авторитета на божествения култ; оскърбяващи и осмиващи църковната йерархия, духовенството или църквата като цяло.
• Книги, препоръчващи суеверията, магьосничеството, гаданията, магиите, викане на духове и др.
• Книги, които провъзгласяват за законни дуела, самоубийството, развода, масонството.
• Порнографските книги.
• Литургически книги, които са официално одобрени от папата, но в тях са нанесени промени.
• Всякакви изображения на Христос, Дева Мария, светците, ангелите и т.н., ако те не отговарят на църковния канон.

В последното издание на Индекса на забранените книги фигурират стотици автори, всички произведения на които са забранени. Сред тях са имената на Оноре дьо Балзак, Джордано Бруно, Волтер, Холбах, Декарт, Дени Дидро, Емил Зола, Жан Лафонтен, Жан Жак Русо, Бенедикт Спиноза, Жорж Санд и много други велики писатели и учени.
Забранени са и отделни произведения на Франсис Бейкън, Хайнрих Хайне, Виктор Юго, Имануел Кант, Монтескьо, Блез Паскал, Стендал, Флобер и много други.
След Втората световна война в Индекса са включени произведения на Алберто Моравия, Жан-Пол Сартър и др.
Индексът на забранените книги е отменен под влияние на II Ватикански вселенски събор. На 14 юни 1966 г. кардинал Отавиани, оглавяващ Свещената конгрегация по вероученията, публикува специално уведомление за ликвидиране на Индекса. Според него, обаче, четенето на книгите в него продължава да бъде окачествявано като грях, макар виновните да не се наказват. В този смисъл Индексът продължава да изпълнява ролята си на морален стожер на католическата вяра.

Католическата цензура върху книгата не е единствена в християнския свят. Православната църква също има своите забрани за четене и разпространение на ръкописни и старопечатни книги.
Забранената книжнина, наречена апокрифна, възниква още в средата на ранно-християнските секти на манихеите и есеите като някакъв вид тълкувания и допълнения към старозаветни или новозаветни текстове. Византия приема тази най-ранна апокрифна литература, написана на гръцки, коптски или арамейски език и не само, че я доразвива, но я разпространява в Етиопия, Армения и Грузия.
През IX-X в. България първа сред славянските държави възприема пряко от Византия апокрифната литературна традиция, която наред с каноничната книжнина намира благоприятна почва за развитие. Разбира се това не остава извън полезрението на официалната светска и църковна власт, които реагират на разпространението на апокрифите със списъци в три раздела – канонични, полезни и апокрифни книги. Първият такъв известен Индекс е поместен в енциклопедичен сборник от нач. на X в., съставен по поръчка на цар Симеон. В Индекса, наречен Исидоров, по името на неговия автор, се съдържат 25 апокрифни творби.
От XI в. е известен друг списък с апокрифи – Погодинов индекс, който съдържа 31 ръкописа. Той е допълван и редактиран в следващи преписи.
В споменатите индекси и в други известни ръкописи общият брой на апокрифите е около 120. Това число не отразява реалния брой на съществуващата апокрифна книжнина, която се разпространява в много голям обем и поради специфичните обществено-политически и културни условия, за много дълъг период от време – чак до края на XVIII век.
На най-голямо преследване били подложени богомилите – те са отлъчвани от църквата, затваряни, пращани на заточение, конфискували имуществото им. През 1111 г. на хиподрума в Константинопол, пред сто хилядно множество е изгорен на клада един от най-видните представители на богомилството Василий Врач – събитие, описано от самата Анна Комнина.
В по-голямата си част апокрифната литература е преводна и обикновено анонимна. Тя е разнообразна по жанр – проза, поезия, молитви, гадания и др., които са поднесени под формата на видения, разкази, биографии, предсказания. Най-често са съставяни сборници, по известни от които са Драголев сборник от XIII в., Тиквешки сборник, Панагюрски сборник от XVI в.
Въпреки упражнявания от православната църква и държавата контрол върху ръкописната литература чрез списъците на забранените книги и налагането на наказания на техните автори или преписвачи, борбата срещу ересите никога не достига до онези размери и жестокост, каквито можем да срещнем у католическата църква. Причините за това могат да се търсят в различни посоки, но като най-съществена може да бъде посочен факта, че апокрифната литература, създадена в славянския свят отразява до голяма степен народния мироглед – представите на народа за Господ, за дявола, за природата и нейните стихии, за човешката душа. И ако каноничните книги са били създавани предимно за богослужение и за употреба от свещениците, то апокрифната литература била по-близка и лесно достъпна за обикновения, доста често дори неук човек. Те са и едно от средствата, чрез които християнството постепенно започвало да се смесва с езическите вярвания, достигайки до едно определено ниво на синкретизъм, съхранено дори до днес.
Смисълът да се пише за книгите, които са били забранени за четене, а авторите им – преследвани, изтезавани и изгаряни на клада е опитът за разбиране на онова, което в нашата епоха ние приемаме за даденост – милиони творци, работещи без ограничения; печатници с тиражи за милиони, книжарници на всеки ъгъл на многохилядните ни градове; библиотеки – градски, читалищни, електронни, дигитални... Но трябва да знаем, че не винаги е било така и да не забравяме за всички онези, които с цената на собствения си живот са заплатили правото днес да пишем и четем свободно.


Използвана литература:

1. Ангелов, Д. Българинът в Средновековието. Варна, 1985.

2. Варшавски, А., К. Поничева. Велики еретици. С. 1970.

3. Григулевич, Й. Р. Инквизицията. С. 1986.

4. Петканова, Д. Стара българска литература. Апокрифи. Съст. Донка Петканова. С. 1981..

http://milenakatosheva.wordpress.com/2013/08/08/1252/

Hatshepsut

През 1966 г. бе отменен ,,Индексът на забранените книги". Ефектът от цензурата

През 1966 г. ветровете на промяната задухаха в крепостта на католицизма - Ватикана.

На 9 април папа Павел VI анулира т.нар. Index Librorum Prohibitorum, списъкът с книги, забранени от Римокатолическата църква, който съществува от средата на 16-ти век.

Книгите на Галилео, Коперник, Паскал, Кеплер, Спиноза, Волтер, Русо, Лайбниц, Кант, Дефо, Дюма, Стендал, Зола, Юго, Мопасан и много други сега могат да бъдат прочетени без страх да бъдеш отлъчен от църквата.

Последното 32-о издание на списъка бе публикувано през 1948 г. и в него има 4 000 книги, в които се разкрива ерес, неморалност, елементи на порнографията и други неподходящи неща за един добър католик.

Ето някои от авторите, включени в списъка от 1948 г.:

Оноре дьо Балзак
Френсис Бейкън
Джордано Бруно
Джордж Бъркли
Волтер
Галилео Галилей
Едуард Гибън
Даниел Дефо
Рене Декарт
Дени Дидро
Александър Дюма - баща
Александър Дюма-син
Еразъм Ротердамски
Андре Жид
Емил Зола
Никос Казандзакис
Джакомо Казанова
Имануел Кант
Николай Коперник
Джон Лок
Николо Макиавели
Никола Малбранш
Карл Маркс
Морис Метерлинк
Джон Милтън
Шарл дьо Монтескьо
Блез Паскал
Франсоа Рабле
Самюел Ричардсън
Жан-Жак Русо
Жорж Санд
Жан-Пол Сартър
Емануел Сведенборг
Барух Спиноза
Джонатан Суифт
Гюстав Флобер
Анатол Франс
Томас Хобс
Дейвид Хюм
Виктор Юго

А сред заглавията са:

Вторият пол от Симон де Бовоар.
Деонтология или науката за морала от Джереми Бентам.
Курс по позитивна философия от Огюст Конт.
Енциклопедия на Денис Дидро.
Политическата история на дявола от Даниел Дефо.
Медитации от Рене Декарт.
Граф Монте Кристо от Александър Дюма.
Тримата мускетари от Александър Дюма.
Мадам Бовари от Гюстав Флобер.
Саламбо от Гюстав Флобер.
Приказки и новели от Жан дьо Лафонтен.
Залез и упадък на Римската империя от Едуард Гибън.
Нотр Дам. Парижката света Богородица от Виктор Юго.
Клетниците от Виктор Юго.
Критика на чистия разум от Емануел Кант.
Есе за човешкото разбирателство от Джон Лок.
Принципи на политическата икономия от Джон Стюарт Мил.
Изгубеният рай от Джон Милтън.
Мисли на Блез Паскал.
Емил или За образованието на Жан-Жак Русо.
Жюли или новата Елоиза от Жан-Жак Русо.
Социалният договор на Жан-Жак Русо.
Tractatus Theologico-Politicus от Барух Спиноза.
Кандид от Волтер.
Писма на Волтер.Въпреки че индексът е премахнат, добрият католик все още има моралното задължение да не чете определени творби, които биха могли да подкопаят вярата и морала му.

Наскоро полски свещеници изгориха публично ,,магическите" книги за Хари Потър, което като че ли върна духа на Index Librorum Prohibitorum и Инквизицията.

Разбира се цензурата все още процъфтява и извън католическата църква. Правителства, групи, училища и религии продължават да забраняват книгите, които се считат, както в този "индекс", за подкопаващи държавността, неморални, неприлични или еретични. Има наистина книги, които всяват омраза и няма да липсват в съвременното общество, но цензурирането и забраната на книги ще позволи на малък и често ограничено настроен елит с много конкретни политически интереси да контролират какво четем, а оттам и нашето морално, духовно и интелектуално развитие. Не бива да се дава такава голяма сила на една уплашена група. Книгите ни отвеждат до най-неочаквани и непредсказуеми места, никой не може да предскаже реакцията на читателя. Понякога забраната на книги може да бъде направена с най-добри намерения, но често тези, които ги забраняват, предпазвайки ни от промиване на мозъци, всъщност ни промиват мозъците.

https://nauka.offnews.bg/news/a_1/a_125859.html

Шишман

Тука въпросите са 2-а
- колко от тия в списъка са били извратени, ненормални, педофили, педерасти и подобни ? Защото май повечето са такива ! Едно подробно проучване на личният им живот ще потвърди думите ми !
- И не доведоха ли именно тия хора  с книгите си : либерализма, който унищожава всичко и всички в момента ?
 От тия долу аз виждам поне 4-ма педерасти.
____________________
Оноре дьо Балзак
Френсис Бейкън
Джордано Бруно
Джордж Бъркли
Волтер
Галилео Галилей
Едуард Гибън
Даниел Дефо
Рене Декарт
Дени Дидро
Александър Дюма - баща
Александър Дюма-син
Еразъм Ротердамски
Андре Жид
Емил Зола
Никос Казандзакис
Джакомо Казанова
Имануел Кант
Николай Коперник
Джон Лок
Николо Макиавели
Никола Малбранш
Карл Маркс
Морис Метерлинк
Джон Милтън
Шарл дьо Монтескьо
Блез Паскал
Франсоа Рабле
Самюел Ричардсън
Жан-Жак Русо
Жорж Санд
Жан-Пол Сартър
Емануел Сведенборг
Барух Спиноза
Джонатан Суифт
Гюстав Флобер
Анатол Франс
Томас Хобс
Дейвид Хюм
Виктор Юго

Hatshepsut

Гутенберг изважда Европа от Средновековието


През XV век едно нововъведение (пет века преди социалните мрежи) позволява на хората да споделят знания по-бързо, на огромна територия и на големи разстояния. Оттогава Цивилизацията никога не е вече същата.
На немския златар Йоханес Гутенберг се приписва изобретяването на печатната преса около 1436 г., въпреки че той далеч не е първият, който автоматизира процеса на отпечатване на книги. Печатът с дървени блокове в Китай датира от IX век, а корейските книжовници са печатали с подвижен метален шрифт век преди Гутенберг. Но повечето историци смятат, че адаптацията на Гутенберг, която използва винтова преса за вино, за да притисне равномерно хартията върху намастилената метална плоча, е повратен момент. С новооткритата способност за евтино масово производство на книги на различни теми, революционните идеи и безценните древни знания вече са поставени в ръцете на всеки грамотен европеец – мощен стимул за разпространението на грамотността сред безпросветната маса.


Първата печатна преса на Йоханес Гутенберг.

Печатната преса помага на Европа да излезе от Средновековието и ускорява човешкия прогрес. Гутенберг не доживява да види огромното въздействие на своето изобретение. Най-голямото му постижение е първият тираж на Библията на латински, който му отнема три години. Отпечатват се около 200 екземпляра, удивително бързо постижение във времето на ръчно копираните ръкописи. Но както обяснява историкът Ада Палмър, изобретението на Гутенберг не е било печелившо, преди да има мрежа за разпространение на книгите. Палмър, професор по ранна модерна европейска история в Чикагския университет, сравнява търсенето на ранните печатни книги, като Библията на Гутенберг, с това как електронните книги се борят да намерят пазар, преди Amazon да представи Kindle. ,,Поздравления, отпечатахте 200 копия от Библията; във вашия град има около трима души, които могат да четат Библията на латински", казва Палмър. ,,Какво ще правите с останалите 197 копия?".


Средновековна печатница

Гутенберг умира без пари, а пресите му са конфискувани от кредиторите му. Други немски печатници се захващат да търсят пласмент на книгите си и стигат до Венеция, която в края на XV век е централният корабен хъб на Средиземно море. ,,Ако отпечатате 200 копия на книга във Венеция, бихте могли да продадете по пет на капитана на всеки кораб, напускащ пристанището", казва Палмър; така се създава първият механизъм за масово разпространение на печатни книги. Корабите напускат Венеция, натоварени с религиозни текстове и литература, но и с извънредни новини от целия познат свят. Печатниците във Венеция продават брошури с новини от четири страници на моряците и когато корабите им пристигат в далечни пристанища, местните печатници копират брошурите и ги предават на конници, които ги разнасят, препускайки до десетки градове. Тъй като равнището на грамотност все още е много ниско през 90-те години на XV век, местните жители се събират в кръчмата, за да чуят платен четец да рецитира последните новини, които са почти като днешните – от непристойни скандали до военни доклади, които успешно заемат мястото на днешните политически новини. ,,Това радикално променя потреблението на новини", казва Палмър. ,,Така, както сега е нормално да проверявам новините всеки ден".
Ренесансът дава мощен тласък на развитието на печатарството. Един от главните проекти на ранния Ренесанс е търсенето на отдавна изгубени произведения на личности като Платон и Аристотел и възможността да се публикуват и разпространяват в голям тираж. Богати покровители финансират скъпи експедиции през Алпите в търсене на изолирани манастири и достъп до богатото им книжовно наследство. Италианските емисари прекарват години в Османската империя и научават достатъчно древногръцки и арабски, за да превеждат и копират редки текстове на латински. Една ръчно копирана книга през XIV век струва толкова, колкото къща, а библиотека – цяло състояние. Най-голямата европейска библиотека през 1300 г. е университетската библиотека в Париж, която има общо 300 ръкописа. Печатната преса не поставя началото на Ренесанса, но значително ускорява преоткриването и споделянето на знания. ,,Изведнъж това, което е било възможност да се образоват само неколцина от най-богатия елит в това общество, сега може да се намери в библиотеката във всеки средно голям град и дори в библиотеката в къщата на всяко сравнително богато търговско семейство", казва Палмър . Мартин Лутер забива своите 95 тезиса на вратата на църквата в замъка ,,Витенберг". Има известен цитат, приписван на германския религиозен реформатор, който обобщава ролята на печатарската преса в протестантската реформация: ,,Печатането е върховният дар на Бог и най-великият". Лутер не е първият теолог, който постави под въпрос Църквата, но е първият, който широко публикува своето послание. Други ,,еретици" виждат, че движенията им бързо са отменени от църковните власти и малкото копия от техните писания лесно са унищожени. Но времето на кръстоносния поход на Лутер срещу продажбата на индулгенции съвпада с експлозията на печатарските преси в цяла Европа. Палмър казва, че копия на документа на Лутер са били отпечатани в Лондон само 17 дни, след като той ги провесва на портата на замъка.


Библията на Гутенберг: Днес са оцелели само 49 копия

Благодарение на печатната преса и съзвучното с времето си силно послание, Лутер става първият автор на бестселъри в света. Преводът на Лутер на Новия завет на немски се продава в 5000 копия само за две седмици. От 1518 до 1525 г. писанията на Лутер представляват една трета от всички книги, продадени в Германия, а неговата немска Библия е преминала през повече от 430 издания. Английският философ Франсис Бейкън, основоположник на емпиризма в науката и създател на индуктивния метод, пише през 1620 г., че трите изобретения, които завинаги променят света, са барутът, морският компас и печатната преса. С новооткритата способност да публикува и споделя научни открития и експериментални данни с широка аудитория, науката прави големи скокове напред през XVI и XVII век. Когато разработва своя хелиоцентричен модел на галактиката в зората на XVI век например, полският астроном Николай Коперник разчита не само на собствените си небесни наблюдения, но и на отпечатани астрономически таблици за движенията на планетите. Необходими са усилия, за да се приеме нова информационна технология, независимо дали става дума за радиолюбител, интернет табло за бюлетини или Instagram. Хората, които са най-склонни да поемат рискове и да полагат усилия да бъдат първите, които прилагат новия процес, са тези, които не са имали глас преди съществуването на тази технология. ,,В печатната революция това означава радикални ереси, радикални християнски отцепени групи, радикални егалитарни групи, критици на правителството", казва Палмър. ,,Протестантската реформация е само един от многото симптоми на печата, които позволяват тези гласове да бъдат чути".
Тъй като критичните и алтернативни мнения навлизат в обществения дискурс, управляващите се опитват да го цензурират. Преди печатниците цензурата е била лесна. Всичко, което се е изисквало, е ,,еретикът" да се убие, и да се изгорят няколкото му тетрадки. Но след печатната преса, посочва Палмър, е станало почти невъзможно да се унищожат всички копия на опасна идея. И колкото по-опасна се твърди, че е една книга, толкова повече хората искат да я прочетат. Всеки път, когато Църквата публикува списък със забранени книги, книжарите вече знаят какво точно трябва да отпечатат. По време на ерата на Просвещението философи като Джон Лок, Волтер и Жан-Жак Русо са широко четени сред все по-грамотното население. Разпространението на критичните разсъждения над обичаите и традициите насърчава хората да поставят под въпрос религиозния авторитет и да ценят личната свобода. Нарастващата демократизация на знанието в епохата на Просвещението довежда до развитието на общественото мнение и му дава сила да сваля управляващия елит. Във Франция, преди революцията, Луи-Себастиен Мерсие заявява: ,,Голяма и значима революция в нашите идеи се случи през последните тридесет години. Общественото мнение сега се превърна в преобладаваща сила в Европа, на която не може да се устои... може да се надяваме, че просветените идеи ще донесат най-голямото благо на Земята и че тирани от всякакъв вид ще треперят пред всеобщия вик, който отеква навсякъде, събуждайки Европа от съня ѝ".
,,[Печатането] е най-красивият подарък от небето", продължава Мерсие. ,,Скоро ще промени облика на Вселената... Печатът се роди преди малко, а вече всичко върви към съвършенство... Треперете, следователно, тирани на света! Трепери пред добродетелния писател!".
Дори неграмотните не могат да устоят на привличането на революционните автори на Просвещението, казва Палмър. Когато Томас Пейн публикува ,,Здравият разум" през 1776 г., равнището на грамотност в американските колонии е около 15 процента, но все пак има повече отпечатани и продадени копия от революционния трактат, отколкото е цялото население на колониите. Печатната преса се оказва толкова влиятелна при предизвикването на революции, религиозни катаклизми и развоя на научната мисъл, че Марк Твен по-късно ще напише: ,,Добър и лош, светът такъв, какъвто е днес, се дължи на Гутенберг".

Подбор, превод и редакция: М. ВЕСЕЛИНОВА

https://www.culturespace.bg/bg/news-more/gutenberg-izvajda-evropa-ot-srednovekovieto/

Шишман

Казват че Дявола се е вселил в печатарската машина. И е точно така.