The best topic

*

Posts: 12
Total votes: : 2

Last post: 15 June 2022, 20:05:35
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

avatar_Hatshepsut

Генетика от неолита и халколита

Started by Hatshepsut, 23 December 2021, 19:51:36

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Topic keywords [SEO] генетика

HatshepsutTopic starter

Най-старото известно родословно дърво в света, датирано отпреди 6000 години

Почти 6000-годишна гробница е открита в Англия. Тя съдържа останките на 27 членове на семейство от пет поколения. Техният произход е от един мъж и четири жени според ДНК анализ.

Констатациите предполагат, че по това време е имало полигамни бракове във висшите ешелони на неолитното общество, тъй като изследователите смятат, че е малко вероятно мъжът-прародител да е имал четири жени една след друга. Вместо това той вероятно е имал повече от една съпруга едновременно.

Анализът реконструира едно от най-старите родословни дървета, правени някога, заявява Иниго Олалде (Iñigo Olalde), популационен генетик от Университета на Страната на баските в Билбао, Испания, и един от водещите автори на проучване, публикувано във вторник (22 декември) в списание Nature.

Учени от Харвардския университет в Масачузетс, Нюкасълския университет във Великобритания и Виенския университет в Австрия също участват в изследването.

Новите техники вероятно ще бъдат бързо приложени към други колекции от древна човешка ДНК, обяснява Олалде.

,,Това проучване е важно, защото е първото голямо родословно дърво, което получаваме от праисторията", отбелязва Олалде. "Но вероятно през следващите няколко месеца или година ще разберем много повече."


Гробната могила е била силно повредена от фермерите, които орат земята над нея, а гробниците са разкопани през 80-те години на миналия век, за да се запази това, което е останало

Неолитни кости

Костите в изследването са от човешки останки на 35 души, изкопани през 80-те години на миналия век от гробната могила Хейзлтън Норт край Котсуолд Хилс, близо до градовете-близнаци Челтнъм и Глостър в Западна Англия.

Гробната могила е била на земеделска нива, където стотици години оран я е унищожила напълно, така че археолозите извършват разкопките, за да запазят това, което е останало, разказва Олалде.

Преди няколко години друг екип изследователи извлича генетичен материал от костите и зъбите на погребаните останки и Олалде работи с ДНК последователностите, които те съдържат, за да разбере как са свързани индивидите.

Скоро става ясно, че взаимоотношенията им са много сложни.

,,Когато това стана очевидно, си помислих ,,О, Боже", възкликва Олалде. ,,Беше много изненадващо, но и доста забавно да открия цялото това семейство."


Родословно дърво на 5-те поколения

Анализът би могъл да определи взаимовръзките само на 27 от 35-те тела, включително две млади момичета.

Резултатите показват, че мъжете обикновено са погребвани близо до бащите и братята си. Това откритие предполага, че произходът е патрилинеен - с други думи, по-късните поколения, погребани в гробницата, са свързани с най-ранното поколение чрез своите роднини от мъжки пол, казват изследователите.

Но гробницата също е разделена на две L-образни камери, разположени в северната и южната част на структурата, и изборът на коя камера да бъдат погребани зависи от жените от първо поколение, от които са произлезли - потомците на две от жените са погребани в северната камера, а потомците на другите две жени са погребани в южната камера.

Това откритие предполага, че тези жени от първо поколение също са социално значими в своята общност и че статусът им е бил признат, когато е строена гробницата, обяснява Олалде.


Генетичният анализ на 35-те души, погребани в две гробни камери в могилата, показва, че 27 от тях са близки биологични роднини

Семейни въпроси

Олде също идентифицира четирима мъже, погребани в гробницата, чиито майки са били част от рода, но чиито бащи не са - наречени "доведени синове". Тези доведени синове би могло да са били осиновени в семейството, когато майките им се присъединят към него, въпреки че е възможно и жените да раждат деца от мъже извън семейството, които не са били признати за техни партньори, разказва Олалде.

Две от дъщерите от рода, които са починали в детството, са погребани в гробницата, но там не са погребвани възрастните дъщери от рода, възможно е те да са били погребани в семейните гробници на партньорите си, предполага Олалде.

В същата гробница той идентифицира и останките на три жени и петима мъже, които нямат генетична връзка със семейството. Възможно е жените да са били омъжени за мъже, погребани в гробницата и да нямат деца, или само възрастни дъщери, които след това са били погребани някъде другаде, допълва Олалде.

Значението на петимата несвързани мъже не е известно, но те може да са били осиновени в семейството или по някакъв начин свързани чрез връзки, които не могат да бъдат определени генетично, разказва Олалде. Гробницата на Хейзлтън Норт датира от много ранния период на неолита в Англия и вероятно непосредствените предци на хората, погребани там, да са дошли във Великобритания от континентална Европа като част от имигрантска вълна от неолитни земеделци по това време, разказва Олалде.

Докато неолитните гробници, открити на европейския континент, не показват такава сложност, отбелязва Олалде, отношенията между погребаните в гробницата на Хейзлтън Норт вероятно отразяват много по-ранни структури на родство в имигрантското общество.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Naj-staroto-izvestno-rodoslovno-darvo-v-sveta-datirano-otpredi-6000-g_178881.html

HatshepsutTopic starter

"Не съществува никакъв руски геном": откъде произлизат руснаците?


Проф. Йоханес Краузе

Каква е генетичната история на Русия? Какви следи са оставили руснаците в ДНК-то на европейците? Кога древните жители на Байкал са станали индианци в Америка? Интервю с германския археогенетик проф. Й. Краузе

Йоханес Краузе е сред водещите германски представители на младата наука, наричана археогенетика или палеогенетика. Тя се занимава с изучаване на историята на човечеството и живота на Земята въз основа на анализ на генетичния материал - ДНК. През 2010година Краузе става професор по архео- и палеогенетика в университета в Тюбинген, а през 2014 - първи директор на създадения с негово участие в Йена Институт за история на човечеството към "Макс Планк". От юни 2020 той е начело на отделите по археогенетика както в Йена, така и в Института по еволюционна антропология в Лайпциг. Той е един от авторите на книгата "Пътешествието на нашите гени. Историята за нас и за нашите предци.". Руската редакция на ДВ разговаря с него:

През май 2020 учените от отдела по археогенетика към Института за история на човечеството в Йена публикуваха изследване за взаимовръзката между древните жители на Байкал и индианците в Америка. Какво успяхте да установите?

Проф. Йоханес Краузе: Праисторическа Америка е била заселена от хора от северозападните части на днешна Русия през Беринговия проток и Аляска - това е доказано. Включително чрез генома на американските индианци, който е специфично съчетание на гени от Източна Азия - днешен Китай, и северната част на Евразия. Такова съчетание 50:50 в самата Евразия вече няма, но то съществува при индианците. Открихме го и в ДНК, което извлякохме от зъба на живял преди 15 000 години индивид, намерен при разкопки в района на Байкал. Това доказва, че предците на индианците в Северна и в Южна Америка са живели на територията на северозападна Русия.

Какви точно са задачите на сравнително младата наука археогенетиката?

Проф. Йоханес Краузе: Тази наука се занимава с определен исторически период - от 100 000 до 1000-2000 години назад. И именно в изучаването на този период бе постигната истинска революция - научихме много нови неща за произхода и миграцията на различните популации. Русия например заема централно място в нашите изследвания, защото твърде много събития в историята на първобитния човек са се случили на огромната територия на Русия - първо. И второ - защото благодарение на студения климат в Русия много по-добре са се съхранили кости с генетичен материал.

Какво ново научихте за живота на първобитните хора на територията на днешна Русия? До какви изводи стига археогенетиката?

Проф. Йоханес Краузе: Научихме много за миграцията на древните обитатели на южноруските степи, представителите на т.нар. Ямна култура. Преди около 5000 години те са имали колела и каруци, с които са започнали да се движат както на изток, така и на запад. Покрай тези движения в различни точки на Европа у хората попадат части от тези "степни гени". Те са най-много в източната част на Прибалтика, докато в Средиземноморието са много малко, например в Сардиния пък изобщо ги няма. При това не става дума за миграция от типа на днешната, а за процес, продължил 500 години, в рамките на който са възниквали смесени популации.

И излиза, че от територията на днешна Русия са били заселвани и Америка, и Европа?

Проф. Йоханес Краузе: Да, но преди движението на степните номади на запад преди около 7500 години, в Русия са започнали да се заселват земеделци и животновъди от три посоки -  от Кавказ, Централна Азия и Китай. ДНК-то на представителите на Майкопската култура, която предшества Ямната, се състои наполовина от гените на тези, които са мигрирали от северната част на днешен Иран. Техните предци от своя страна са били от Близкия Изток, а пък в арабските региони съвременният човек е пристигнал от Африка.

Нима всички жители на съвременна Евразия имат и "африкански", и "близкоизточни", и "степни" гени?

Проф. Йоханес Краузе: Не само това - във всеки от нас има и по два процента от неандерталците, макар това да е друг, измрял човешки вид.

А съществува ли този руски геном, за който много се пише в Русия?

Проф. Йоханес Краузе: Не, типичен руски геном няма - жителите на Русия разполагат с почти цялото генетично разнообразие, което се среща днес извън пределите на Африка. Комбинацията е същата като в Европа. От генетична гледна точка през последните 500 години Русия е един от най-динамичните региони на планетата. Минаващият през територията ѝ степен пояс, свързващ Източна Европа с Азия, е един вид автомагистрала, по която често са се движили мобилни групи - скити, хуни, авари, монголи. Всичко това е довело да мащабен генетичен обмен. И в днешна Русия няма ясни генетични граници - такива няма и на картата на света. Всичко е смесено.

https://www.dw.com/bg/

Similar topics (3)