The best topic

*

Posts: 12
Total votes: : 2

Last post: 15 June 2022, 20:05:35
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

  • Конфликтът между Русия и Украйна 5 0 5 1
avatar_Hatshepsut

Конфликтът между Русия и Украйна

Started by Hatshepsut, 22 April 2021, 07:20:29

Hatshepsut and 1 Guest are viewing this topic.

На чия страна сте в конфликта между Русия и Украйна?

На страната на Русия
1 (14.3%)
На страната на Украйна
6 (85.7%)
Неутрален съм
0 (0%)
Нямам мнение по въпроса
0 (0%)

Total Members Voted: 7

HatshepsutTopic starter

Украинската армия в сянка - или как се оцелява на южния фронт


Докато украинските военни засилват контраатаката в Херсон, готвейки нова офанзива за отвоюване на региона, наред с тях действа и друга сила. Това е армията в сянка на Украйна - мрежа от агенти и информатори, които са внедрени в тила на врага. BBC разказва за нея в репортаж от Николаев. Първият по-голям град на контролирана от Украйна територия западно от Херсон, той се е превърнал в щаб на партизаните на южния фронт. След военните контролно-пропускателни пунктове там са разположени гигантски билбордове, на които е изобразена фигура с качулка, а наред с това е поставено предупреждение: "Херсон: Партизаните виждат всичко". Изображението има за цел да изнерви руските окупатори в региона и да повиши морала на хората, попаднали в капана на тяхното управление.

"Съпротивата не е само на една група, тя е тотална съпротива", казва Саша (б.а. – не е използвано истинското му име) пред кореспондентите на британската медия. Гласът му е леко заглушен от черната маска, която е сложил, за да не се вижда лицето му. Малко преди войната на Путин Украйна подсили специалните си сили, отчасти за да изгради и управлява съпротивително движение. Тя дори публикува онлайн брошура за това как да бъдеш добър партизанин, с инструкции за подривни действия като рязане на гумите на окупаторите, добавяне на захар в резервоарите с бензин или отказ да се изпълняват заповеди на работното място. Но екипът от информатори на Саша има по-активна роля в контраофанзивата - той проследява движението на руските войски в Херсон. ,,Да речем, че вчера сме видели нова цел, изпращаме я на военните и след ден-два тя изчезва", казва той. Саша описва своите "агенти" като украинци, "които не са загубили надежда в победата и искат страната ни да бъде освободена". "Разбира се, те се страхуват", добавя той. "Но да служат на страната си, е по-важно". Заедно със Саша работи екип, който управлява дронове в Херсон, за да открива цели за военните. Всички те са доброволци и набират средства в социалните мрежи, за да плащат за скъпото си оборудване. Серхий, който отговаря за това, е отглеждал декоративни растения преди войната, но казва, че се е включил в борбата за освобождаване на юга, след като е видял телата на цивилни, екзекутирани в Буча по време на руската окупация там. "След това не можех просто да си стоя вкъщи", казва той. "Не знаех какво друго бих могъл да правя или да мисля, докато тази война продължава". Задачата, която е избрал вместо това, е изключително опасна. Екипът му от четирима души е обстрелван от руснаците всеки път, когато действат на открито, въпреки че никой не е убит. "Знам, че до известна степен това е въпрос на случайност", свива рамене Серхий. "Но ако това се случи на мен, поне ще знам, че е било заради изпълнение на някаква цел".

Партизаните се борят, за да предотвратят превръщането на руската власт над Херсон в постоянна. Те искат да блокират референдума, който Москва планира. Русия вече е въвела рублата и собствените си мобилни телефонни мрежи в региона и вкарва пропагандата си от държавните телевизионни канали в украинските домове. Изпълняващият длъжността ръководител на региона Дмитрий Бутрий, който сега е в изгнание в Николаев и има малък офис, защитен с чували с пясък, настоява, че гласуването за присъединяване към Русия ще бъде измама, "пълен фалшификат" и няма да бъде признато от никое "цивилизовано правителство". За Русия регионът е стратегически - той е източник на вода за Крим, който тя анексира незаконно през 2014 г., и е последната част от така обсъждания "сухопътен мост" (участък от територията, който свързва Русия с полуострова). Някои местни жители преминават на тяхна страна, за да помагат на руснаците. Затова екипът на Саша създава база данни за тези "сътрудници", като използва информация отвътре. Партизаните са насърчавани да лепят пред домовете на сътрудниците заплашителни плакати с дизайн, който включва лицето на човека и ковчег, или плакат "Издирвани", предлагащ големи награди за смъртта им. След това активистите фотографират резултатите, за да ги изпратят на Саша. "Има много графити. Хората пишат неща като "набийте си референдума" и лепят плакати", казва Саша. "Това показва колко много хора не се страхуват. В град, където навсякъде има военни патрули, те успяват да отпечатат листовки, след което да се разхождат с лепило в ръка, когато всеки момент могат да бъдат спрени и нещата да свършат много зле".

Срещу тези, които са се присъединили към руснаците, е имало поредица от опити за убийство. Застрелян е блогър, убит е служител в администрацията, инсталирана от руснаците, а други са ранени при взривяване на коли бомби. Най-изявените фигури, които преминаха на другата страна, вече носят бронежилетки. "Нямам други думи за тях, освен предател и мръсник", свива рамене Саша. "Те са нашият враг". Владимир Путин продължава да твърди, че нахлуването му в Украйна е "освободителна" операция, но в Херсон войските му управляват със сила. Откакто руските сили окупираха региона през март, стотици хора са задържани, а много от тях са измъчвани. Някои са изчезнали, без да се чуе нищо за тях в продължение на седмици. Други бяха открити мъртви или върнати на роднините си в чували с трупове. Хора от града говорят за войници, които патрулират по улиците, и автобуси, които се спират на случаен принцип, за да бъдат проверени всички в тях. И най-малкият намек за подкрепа на украинското управление, дори само съобщение или снимка на телефона, може да доведе до арест. Всеки път, когато Олех се усмихва в огледалото, пролуките на мястото на зъбите му напомнят за побоите, на които е подложен от руските следователи. Разказва, че са му счупили и седем ребра - три от тях все още не са заздравели. Член на съпротивата, той е станал свидетел на изтезанията на друг затворник - Денис Миронов, който след това умира в руски арест. Олех разказва със смразяващи подробности за случилото се след 27 март, когато двамата с Денис са отвлечени от улицата. Той описва постоянни побоища в първите часове, включващи електрошок, душене и смъртни заплахи. Сигурен е, че разпитващите го са били от службата за сигурност ФСБ. В някакъв момент настроението му пада дотолкова, че обмисля да сложи край на живота си. Дори напада охранител, за да го застрелят. "Търсеха нацисти, затова ме пребиха, защото бях плешив. Смятаха, че са хванали един проклет нацист. Когато ме съблякоха, видяха, че имам гащи на Симпсън, така че казаха, че съм американски агент и ме наказаха за това", заявява той. Месец по-рано, когато руснаците нахлуват, Олех и Денис се присъединяват към Териториалната отбрана - украинската доброволческа армия. Но голяма част от военните се стопяват още с първите експлозии и останалите сили на Херсон бързо са пречупени. Затова мъжете стават партизани и работят срещу руснаците отвътре. "Получавахме информация за това къде са разположени техните сили и кога се движат, и я предавахме на военните", обяснява Олех.

Друг партизанин, с когото BBC се срещат, разказва, че е помагал на украинските сили да избягат с лодки през Днепър, когато са били обкръжени, и е крадял оръжия от руснаците. 43-годишният Денис, който има съпруга и син, а преди войната се е занимавал с търговия на плодове и зеленчуци, започва да шофира микробус за хляб в Херсон, като раздава храна и търси информация. Двамата с Олех също така събират оръжия, подготвяйки се да се включат в битката за освобождаването на Херсон веднага щом Украйна започне очакваната от всички контраофанзива. Вместо това обаче двамата мъже са задържани и измъчвани. "Удариха го в слабините, след това в лицето, после двама мъже с палки свалиха панталоните му и започнаха да го бият близо до бъбреците", разказва Олех за Денис. "Беше ясно, че белите му дробове са прободени и че е бил наистина тежко ранен. Но ако му бяха помогнали навреме, смъртта му можеше да бъде избегната. Ужасно е". На 18 април мъжете са преместени в център в Крим, а на следващия ден Денис най-накрая е отведен във военна болница, където Олех е сигурен, че ще се възстанови. Семейството на Денис Миронов научава за смъртта му повече от месец по-късно, когато тялото му е върнато в Украйна. Много хора напускат Херсон, за да се спасят, скоро след като руснаците завземат властта. Правителството в Киев наскоро призова останалите да се евакуират, предупреждавайки, че предстои военна операция за отвоюване на региона. Но излизането не е лесно. Руските власти ограничават броя на превозните средства, преминаващи през фронтовата линия, и разрешават само един маршрут към контролираните от Украйна райони - пътят, който води на север към Запорожие. Множеството военни контролно-пропускателни пунктове по пътя не позволяват преминаването на украински мъже в бойна възраст. Дори жените и децата са изправени пред необходимостта да чакат със седмици за място в безплатните автобуси за евакуация или да плащат непосилна такса за място в частен автомобил.

Стотици хора обаче продължават да бягат всеки ден. Възрастните изглеждат изтощени, а усмивките на децата са плахи, сякаш не са съвсем сигурни дали вече са в безопасност, пише BBC.

https://www.actualno.com/analysis/ukrainskata-armija-v-sjanka-ili-kak-se-oceljava-na-ujnija-front-news_1789972.html © Actualno.com

HatshepsutTopic starter

Щабът на руския Черноморски флот в Севастопол беше атакуван - вероятно с безпилотен самолет


Стражевият кораб "Съобразителен" от руския Черноморски флот в Севастопол

Високопоставен представител на властите в анексирания от Русия Крим обвини Украйна, че е извършила нападение с дрон преди планираните за днес чествания по случай Деня на руските военноморски сили. По думите му при атаката са ранени петима души и тя е наложила празничните прояви да бъдат отменени, предаде Ройтерс.

Обвинението беше отправено само броени часове преди руският президент Владимир Путин да се включи в събитията за отбелязването на Деня на руските ВМС в родния си Санкт Петербург и да одобри новата военноморска доктрина на Русия.

Новината дойде и на фона на продължаващата военна интервенция на Москва в Украйна, отбелязва Ройтерс.

"В двора на щаба на флота е влетял неидентифициран обект, съобщи в чат приложението Телеграм Михаил Развожаев, губернатор на Севастопол, където е базиран руският Черноморски флот. - По предварителни данни става дума за безпилотен самолет."

Развожаев заяви, че Украйна е решила "да развали Деня на военноморски сили". Засега няма коментар от украинска страна.

Развожаев заяви, че петима сътрудници на щаба на флота са ранени, и добави, че Федералната служба за сигурност (ФСБ) разследва случая.

Денят на ВМС е ежегоден празник в Русия, по време на който флотилиите ѝ организират военноморски паради и отдават почит на моряците си.

През март 2014 г. Москва анексира Крим и предизвика сериозно обтягане на отношенията със Запада, което след това се задълбочи заради ролята ѝ в бунтовническите действия на проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Русия е поканила експерти от ООН и от Червения кръст да разследват смъртта на десетки украински военнопленници в затвор под контрола на проруските сепаратисти, обяви руското министерство на отбраната, предаде Ройтерс.

В изявление ведомството казва, че действа в интерес на извършването на обективно разследване на онова, което то нарича атака срещу затвора, извършена по-рано през седмицата.

Сепаратистите обявиха, че жертвите са 53 и обвиниха Киев, че е поразил затвора с ракети. Украинските въоръжени сили отричат да имат отговорност и казват, че руската артилерия е взела на прицел затвора, за да се прикрият издевателствата над хората, намиращи се вътре.

https://clubz.bg/125800

Panzerfaust

Quote from: Hatshepsut on 31 July 2022, 15:18:30Щабът на руския Черноморски флот в Севастопол беше атакуван - вероятно с безпилотен самолет
Жалко, че само ранени орки.

Шишман

Ми то според публикациите в тази тема : излиза че Украйна скоро ще победи. Защо ли обаче не ми се вярва.

HatshepsutTopic starter

Русия отслабва натиска към Славянск, Украйна взриви руски военен влак с HIMARS


Ситуацията на фронта в Донецка област не търпи съществена промяна – руската армия гледа предимно към Бахмут, но така и не успява да напредне с пехота, като украинците отблъскват т.нар. разузнавателни групи на руските части. Това показва сутрешният доклад във Фейсбук на Генералния щаб на украинската армия. За пореден ден няма никаква руска пехотна активност в направлението на Краматорск, като руснаците извършват артилерийски обстрели. Иначе към Бахмут е имало атаки, отново е имало руски опит да бъде превзет Соледар, който е ключова точка в украинската защитна линия Северск – Бахмут, но отново неуспешно. На 5 километра североизточно от Северск е спряна друга, ограничена руска атака. Руската армия е опитала атака и при Долина, на 20 километра северозападно от Славянск, при магистрала Е40, но украинците са я отблъснали. По отношение на Херсонска област, украинският генерален щаб твърди, че има прехвърляне на руски части от Славянск към Запорожка област, което подсказва, че засега руското военно командване слага тази част от фронта като по-малък приоритет. Продължава укрепването на защитни позиции на руската армия в Херсонска област като цяло. Има сателитни снимки, показващи, че руската армия копае окопи и разполага радари при Антоновския мост, както и че опитва да го поправи след украинските обстрели.

И украинските, и руските артилерийски обстрели в Херсонска област не стихват. Руснаците използват модифицирани ракетни установки С-300 за обстрел на Николаев, а украинците удрят по руски оръжейни складове. С помощта на американска ракетна система за залпов огън HIMARS, украинците са успели да уцелят влак с 40 вагона, превозващ военна техника и руски войници. Убити са поне 80 руски войници, ранени са поне 20. Ударен е и руски оръжеен склад при Мелитопол. Общо през последното денонощие има унищожени 4 руски оръжейни склада и убити при ударите 52-ма руски войници, както и унищожени 4 руски танка и 4 руски БТР-а.

Същевременно в дневния си доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната коментира, че вероятно руската армия подготвя атаки в Харковска област и към самия Харков. Причината – руска активност на около 50 километра северозападно от Изюм, като е имало неуспешна руска атака при Дмитривка, на 20 километра югозападно от Изюм. Но американските експерти не смятат, че предвид ситуацията е възможно руската армия да превземе Харков. Това обаче не пречи на руснаците да нанасят артилерийски удари срещу града – рано тази сутрин е имало такъв, ранени са поне двама души. Все още няма развитие и по случая с убийството на поне 53-ма украински военнопленици в затвора в Еленовка. На 31 юли Русия не е дала достъп на Червения кръст до мястото, макар че руското военно министерство обяви, че такъв ще бъде осигурен. Русия не отговаря и на исканията на Украйна телата на убитите да бъдат предадени.

https://www.actualno.com/europe/rusija-otslabva-natiska-kym-slavjansk-ukrajna-vzrivi-ruski-voenen-vlak-s-himars-news_1791094.html © Actualno.com

HatshepsutTopic starter

Защо войната в Украйна може да стане още по-брутална


За втората фаза на войната в Украйна се прогнозираше, че ще бъде по-кървава от първата. Сега има опасения, че третата фаза ще бъде "по-мръсна". Ще стане ли войната още по-брутална? Напълно възможно е, предупреждава ФАЦ.

Започва ли третата фаза на войната? В последните дни наблюдатели говорят за края на втория етап от руското нападение срещу Украйна.

Сигналите

В момента настъплението затихва, включително заради западните доставки на оръжия за Украйна. А волята за съпротива на украинците се засилва все повече: допитване показва, че 84% от анкетираните са против всякакви териториални отстъпки, дори това да доведе до удължаване на войната.

Множат се обаче сигналите, че оттук нататък Москва ще залага на още повече бруталност. Ако за втората фаза правилно бе прогнозирано, че ще бъде по-кървава от първата, сега има опасения, че третата фаза на войната може да бъде "по-мръсна". Убийството на около 50 украинци в руски плен, които според руснаците били загинали при украински ракетен обстрел, може да се тълкува като един такъв сигнал. Защото историята напомня за "причинената от стрес" смърт на британец, за когото се предполага, че се е сражавал на украинска страна и е попаднал в плен в Донбас. Защо да съдиш такива пленници и така да рискуваш нови и нови обвинения, след като има и "по-лесни" начини да се отървеш от тях? Руското посолство в Лондон призова за "унизителна смърт чрез обесване".

Още по-мръсно и жестоко

Ужасяващото видео, в което руски войник очевидно кастрира украински пленник, също е част от тези начини за водене на война. Затова не е изненадващо, че украинският президент Зеленски оповести евакуация на неокупираните части от Донецка област.

Навлиза ли войната в нова фаза? И може ли да стане още по-брутална? Да, напълно възможно е.

https://www.dw.com/bg/zaso-vojnata-v-ukrajna-moze-da-stane-ose-pobrutalna/a-62668695

HatshepsutTopic starter

Русия се готви да отбранява Крим


Украински войници върху БТР в Донецка област

Русия прехвърля голямо количество войски в окупирания от нея през 2014 г. Кримски полуостров, каза говорител на украинското военно разузнаване, цитиран от сайта НВ. Руският план е тези сили да се използват за спиране на украинското настъпление в южната Херсонска област, която граничи с Крим, каза говорителят Вадим Скибицки.

Преди две седмици Русия е прехвърлила от Донецка в Херсонска област тактически групи на въздушнодесантните войски. Там се прехвърлят и войски от Източния военен окръг, които сега се използват за атаки срещу Славянск в северната част на Донецка област.

Руснаците прехвърлят войски от северна Донецка област в Южна Украйна и прекратяват настъплението си към Славянск (Източна Украйна - б.р.), което дава възможност на Въоръжените сили на Украйна да започнат контранастъпление по направлението към град Изюм в Донбас, съобщи и американският Институт за изследване на войната.

Министерството на отбраната на Великобритания отбеляза, че руските сили вероятно са определили и граничещата с Херсон и Донбас Запоржката област като уязвим фронт, нуждаещ се от усилване, след като украинският генерален щаб съобщи, че руските войски в тази област се прегрупират.

Украинският сайт "Гордон" посочва, че от социалните мрежи се вижда как в последните седмици руските военни прехвърлят техника и персонал както в Запорожка, така и в Херсонска област.

Институтът за изследване на войната смята, че изтеглянето на руските войски от северната част на Донецка област ще направи позициите им там уязвими, точно каквито са те сега в Запорожка и Херсонска област и Украйна може да се възползва от това да контраатакува.

"Извеждането (на руските войски - б.р.) вероятно ще създаде възможност за украинските сили да започнат контранастъпление по изюмското направление по същия начин както завземането от Русия на Луганска област позволи на Украйна да създаде условия за контранастъпление в Херсонска област", казва институтът в доклада си. "Предислокацията на руските войски в Запорожка област също предполага, че украинските контранастъпления не се ограничават само в Херсонска област и вероятно ще стават по цялата южна ос".

Украинските сили са осуетили три руски атаки срещу територии, които Киев си е върнал през последните дни близо до Херсон днес, предаде "Гордон", позовавайки се на украинското южно командване.

В Херсонска област Въоръжените сили на Украйна са освободили вече 53 населени места, съобщи временно изпълняващият длъжността на шеф на областната военна адмиистрация Дмитрий Бутрий, цитиран от украинската агенция Униан.

Големият брой ранени войници е принудил Русия да развърне полева болница в Херсонска област, пише украинската информационна агенция Укринформ, позовавайки се на военното разузнаване. На място са изпратени около 40 лекари от Русия.

При опит за разтоварване на руски влак с боеприпаси и техника под нарочно създадена димна завеса на гара Каланчак в същата област е станал взрив и композицията е била панически изтеглена, съобщава същата агенция.

Предполага се, че инцидентът се дължи на неправилно боравене с пиротехниката при създаването на завесата. Тя е била предназначена да прикрива композицията от спътниковото разузнаване е дроновете, които откриват целите за доставяните от САЩ на Украйна артилерийски системи за залпов огън "Хаймарс".

Украинският министър на отбраната Олексий Резников съобщи, че вчера Киев е получил още четири такива установки и с тях общият им брой става 16. Украйна получи подобни системи (MLRS) от Великобритания и MARS от Германия. Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че част от оръжията, които страната му вече доставя на Украйна, са толкова нови, че още не са постъпили на въоръжение дори в Бундесвера, защото са произведени в съвсем ограничени количества.

Командващият оперативно командване "Юг" на Въоръжените сили на Украйна Андрий Ковалчук в интервю за "Таблет мегазин" опроверга по-равншно изявление на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, че Русия е унищожила шест американски системи "Хаймарс" в Украйна.

Украйна не е загубила нито една от тези системи и всяка от техните ракети попада в целта, унищожавайки ресурси на противника много по-скъпи от нея самата, каза Ковалчук. По думите му самите американци са удивени успеха, с който Украйна използва тези нови за нейните военни системи.

https://clubz.bg/125862

HatshepsutTopic starter

Украйна ликвидира одиозната командирка на донецката артилерия Олга Качура


Олга Корса - така се пишеше в социалните мрежи сепаратистката от Горловка

Въоръжените сили на Украйна ликвидираха представяната като командир на артилерията на т. нар. Донецка народна република Олга Качура, позивна "Корса". За смъртта й съобщиха почти едновременно в Киев и руският наместник в окупираната Горловка Иван Приходко. За двете страни Корса имаше различни образи - от карикатурен до героичен, и дори няколко селища в Донецка област я бяха обявили за почетен гражданин.

"Днес е тежък ден за Горловка и републиката. Трагически загина храбрата и мъдра жена, която стоеше в основите на Народната милиция в ДНР. Качура Олга Сергеевна, победоносната и непоколебима "Корса". - изстена в телеграм канала си Приходко. Украинската страна придружава съобщенията за смъртта й с квалификациите изверг, безжалостна, цинична, алкохоличка и прочие.

До 2014 година родената през 1970 година Корса служи в украинската полиция в Горловка, а след това минава на страната на сепаратистите и се присъединява към паравоенните формирования на Игор Безлер, напомня УНИАН. Корса беше представяна като командир на ракетен дивизион "Град" и озвучаваше заповедите за обстрел на Иловайск, Дебалцево, Углегорск, Мариновка и Авдеевка, довели до масови жертви сред цивилното население. Руснаците я изпращат на курс за повишаване на квалификацията в Михайловската военно-артилерийска академия на РФ в Санкт Петербург. След завършването на курса и присвояват званието "полковник от Въоръжените сили на ДНР".

През януари т. г. още преди нахлуването на Русия украински съд осъди "корсата" на Денис Пушилин задочно на 12 години лишаване от свобода. Качура беше призната за виновна в извършването на престъпление по част 1, чл. 258-3 от НК на Украйна - участие в терористична група или организация. Корса се укриваше от украинското правосъдие и беше обявена за издирване. Военните в Киев не съобщават обстоятелствата, при които е била ликвидирана одиозната командирка.

https://offnews.bg/sviat/pozivna-korsa-ukrajna-likvidira-odioznata-komandirka-na-donetckata-ar-782434.html

HatshepsutTopic starter

Анализът на военните: До дни почва битката за Херсон, която ще реши войната


Районът на Херсон, където се очаква да бъде най-големият театър на бойните действия от началото на войната в Украйна

Географският фокус на войната в Украйна в близките дни и седмици се измества на юг защото украинските въоръжени сили активизират подготовката си за освобождаването на Херсон. Кампанията за възстановяването на контрола върху този стратегически важен град в Южна Украйна вероятно ще бъде най-важното сражение от битката за Киев до сега и може да окаже решаваща роля за окончателния изход на войната.

В статия за ,,Ново време" Питър Дикенсон, научен сътрудник в Atlantic Council посочва, че подготовката за украинското контранастъпление на юг се провежда от началото на май.

Според Дикенсон, ,,Херсон като единствен областен град, който беше овладян от руските войски понастоящем е и най-значимият център на окупирания западен бряг на Днепър. Херсон е ключът за руските амбиции в Южна Украйна. Москва трябва да запази контрола си върху Херсон, ако иска да достигне своите цели за настъпление към Одеса и Приднестровието и за окупирането на цялото черноморско крайбрежие на Украйна. Ако Украйна възстанови контрола си в района на Херсон, Русия ще бъде изтласкана източно от Днепър със заплаха за контрола й върху Донбас и ще се сблъска с перспективата за по-нататъшно настъпление на Украйна за нарушаване на сухопътната връзка на Русия с Кримския полуостров и за освобождаването на цяла Южна Украйна."

В статията си обаче Дикенсон посочва, че: ,,руското командване също активно укрепва своята групировка в Южна Украйна като прехвърля значителни сили и средства от сегашния главен театър на военните действия в Източна Украйна – на южния фланг". Според Дикенсон, мащабите на това прегрупиране може да бъде свързано с плановете на руското командване за провеждане на собствено настъпление на Херсонския участък с решителни цели.

В анализ за телевизионния канал ,,Ходорковски лайв", украинският военен експерт Олег Жданов посочва следните особености на военно-стратегическата обстановка в Южна Украйна и възможните планове на руското командване:

,,В момента завършва мащабно прегрупиране на руските войски по цялото протежение на фронта от Харков до Херсон. Основно се прехвърлят войски от Донецкото и Харковското направления в Южна Украйна. От района на Мариупол се извършва усилване на групировката в района на Донецк. Към района на Харков се подвеждат резерви от дълбочина на територията на Русия.


Олег ЖДАНОВ Тысячи российских десантников идут в западню Немецкие убийцы вертольотов

За прикриване на това мащабно прегрупиране се активизират щурмовите действия в района на Харков и в отделни участъци на Донецкото направление.

Причините за съсредоточаване на руските усилията в участъка Херсон – Кривой рог в Южна Украйна са комплексни. С постъпването на въоръжение в Украйна на далекобойни реактивни системи за залпов огън от типа HIMARS и със системните усилия за огнево поразяване на важни обекти в близкия тил на руската групировка на западния бряг на Днепър, нейната устойчивост беше нарушена. Това позволи провеждането по отделни направление на контранастъпателни действия от украинска страна. В политически план, усилията на украинското ръководство бяха насочени към подготовката на контранастъпление в Южна Украйна след завършването на отбранителното сражение в района на Донбас. Всичко това принуди Русия да предприеме действия за усилване на южния фланг, главно за сметка на прехвърлянето на сили и средства от други участъци. Усилията се съсредоточават основно за нарастване бойните възможности на групировката в района на Кривой рог, а направлението Херсон - Николев се очертава като спомагателно.

По някои данни, операцията, която се подготвя има кодово наименование ,,Скок на мангуста" и предвижда масирано настъпление в южния участък на фронта, съчетано с настъпление в района на Донбас и с отвличащи настъпателни действия на Харковското направление. Основна цел на операцията е не толкова овладяването на нови територии, а създаване на критични заплахи за обкръжаването и последващото унищожаване на значителни украински сили, като предпоставка за принуждаване на украинското ръководство към преговори на условията на Кремъл. Сроковете на операцията са обвързани с предвиждания за 11-ти септември ,,референдум" в Херсонска област за присъединяване на окупираните територии към Русия.
Числеността на руската групировка в района на Херсон се оценява на около 25 хиляди души. До 30 батальонно-тактически групи на западния бряг на Днепър от Кривой рог до Херсон.

На западния бряг на Днепър е прехвърлена най-мощната досега групировка на въздушно-десантните войски на Русия. Тя включва ротни тактически групи от състава на всички въздушно-десанти съединения и части на Русия, при това с щатните им бойни машини на десанта, които са плаващи. Предназначението на тази групировки може да бъде форсирането на река Южен Буг в плав с щатните бойни машини на десанта в района на Николаев или южно от Вознесенск.

В настоящия момент оперативните резерви на Русия все още не са готови. Формиращите се в почти всички федерални единици т. нар. ,,доброволчески батальони" и резервният танков корпус (до 300 танка), който се развръща в района на Мулино край Москва имат срок на готовност 10-15 август и освен това се нуждаят от допълнителни 7-10 дни за прехвърляне на фронта. Може да се очаква, че тези сили ще бъдат използвани за възстановяване на боеспособността на основната групировка, провеждаща настъплението, а не като самостоятелен оперативен резерв за усилване на дадени направления (те са окомплектовани от запасни с различна степен на подготовка, не са обстреляни и нямат боен опит, в това число младшия и средния команден състав).

От критично значение за руската групировка на западния бряг на Днепър са възможностите за маньовър, снабдяване и подвоз през Днепър. След поразяването на Антоновския автомобилен мост и на Антоновския железопътен мост в района на Херсон, те са частично разрушени и в момента са достъпни само за пешо преминаване. Все още функционира преминаването на реката с автомобилен транспорт по стената на Каховското водохранилище. Руските войски организират в района на Антоновските мостове переправа с моторни понтонни пароми и баржи, но тяхната товароподемност е ограничена. При необходимост украинските сили разполагат със средства за пълното блокиране на комуникациите през Днепър.

Началото на настъплението на Русия по посочените направления може да се очаква след 5-ти, 10-ти август. Независимо от това, че основните сили се съсредоточават на Криворожкото направление, може да се допусне, че ще бъде проведено не фронтално настъпление за овладяването на Кривой рог, а ще бъде нанесен удар в обход по направление на Вознесенск, за дълбок обхват на цялата украинска групировка в района на Николаев - Одеса и последващо настъпление към Приднестровието. Замисълът включва и провеждането на спомагателен удар по направление на Николаев, за сковаване на маньовъра на украинските сили по отношение на главното направление Кривой рог – Вознесенск", завършва анализа си Олег Жданов.

Обхватът, целите и способите на възможните ответни действия на украинската страна на мащабното прегрупиране и подготвяното от руското военно командване настъпление в Южна Украйна зависят от запазване на устойчивостта на отбраната на Донецкото и на Харковското направления, от наличието на значителни подготвени оперативни резерви и в значителна степен от планомерните и нарастващи по обем и номенклатури доставки на съвременно западно въоръжение и бойна техника, боеприпаси и логистично осигуряване. Сред военните специалисти преобладават оценките, че украинските въоръжени сили ще предприемат първоначално активна отбрана за отразяване на настъплението с широкото прилагане на удари с високоточни системи по вторите ешелони, по ключови обекти в оперативния тил и за изолиране на района на бойните действия.

Израелският военен експерт Давид Генделман отбелязва:

,,С наличните сили и средства е проблематично въоръжените сили на Украйна в близкия период да изтласкат руските войски отвъд рубежите преди нахлуването. По-вероятно е освобождаването на по-слаби в отбранително отношение райони, в това число Херсон. Руската армия ще предприеме всичко възможно да не допусне това, но по силата на чисто географски фактори и заради възможно неблагоприятно за Русия съотношение на силите, такава вероятност съществува. А при евентуалното отстъпление и загуба на Херсон може да последват верижни политически процеси в Русия, дори ако руската пропаганда положи всички усилия да представи това, като ,,поредния жест на добра воля."

https://offnews.bg/analizi-i-komentari/analizat-na-voennite-do-dni-pochva-bitkata-za-herson-koiato-shte-res-782518.html

HatshepsutTopic starter

Украйна събира сили за щурм на Херсон


Обстрелът в Николаев, Южна Украйна, е безмилостен. За петте месеца от началото на войната само 21 дни са минали без руски бомби, казва кметът Александър Сенкевич. Повече от половината жители на града (които наброяват 480 хил. преди войната) са избягали. След като основните тръбопроводи са разрушени, градът получава вода от близкия естуар на река Южен Буг. Водата не е безопасна за къпане, камо ли за пиене, казват местните. Най-малко 7800 сгради са повредени, твърди губернаторът Виталий Ким, застанал пред бившия си щаб. Сградата беше разрушена наполовина от руски въздушен удар през март, при който загинаха 37 души.

Оптимизъм във въздуха

Но все пак се усеща някакъв оптимизъм във въздуха. Южно от Николаев украинската офанзива за връщането на Херсон, най-големият град, превзет от руските сили от началото на инвазията, набира скорост. Украинските войски са на по-малко от 30 км от града. На 27 юли техните доставени от САЩ ракетни системи за многократна употреба, известни като HIMARS, поразиха главния мост, който Русия използва, за да изпраща войски и доставки в Херсон от Крим, втората подобна атака от няколко седмици.

Подобни удари унищожиха руските складове за боеприпаси близо до Херсон, както и редица ракетни батерии С-300, които Русия използва, за да атакува Николаев. Обстрелът с дронове и артилерия също превърна десетки руски щурмови хеликоптери в метален скрап на летище в Чернобаевка, северно от Херсон. "Имаме волята и оръжията да си върнем Херсон", казва Виталий Ким.

В същото време властите в Николаев трябва да се борят с руски информатори, включително такива, които споделят данни за украински дислокации във и около града. Руснаците им плащат само 1500 гривни (40 долара), когато изпращат информация, казва Ким. Губернаторът обяснява, че може да наложи денонощен вечерен час, за да се опита да отсее сътрудниците на Москва.

Какво трябва да се случи

За да си върнат Херсон, казва военният анализатор Олег Жданов, украинците ще трябва да продължат да удрят вражеските бази, да прекъснат линиите им за доставки и да изтласкат руските войски обратно към бреговете на Днепър. Това вече не изглежда пресилено. Благодарение на HIMARS нито една от руските линии за доставка до Херсон не е в безопасност от украински ракети. Жданов смята, че украинците може да успеят да си върнат Херсон след няколко седмици. Много зависи и от ситуацията в Донбас на изток. Ако руската офанзива там спре, Украйна може да успее да изпрати подкрепления на юг.

Украинските войски, завърнали се от Херсонския фронт, са по-малко оптимистични. Казват, че моралът се подобрява, но се оплакват от липсата на системи за противовъздушна отбрана, артилерия и боеприпаси. "Имаме много цели, но можем да изберем само една от десет, казва резервист, който се възстановява в болница в Николаев. Така че избираме най-голямата."

Отвоюването на Херсон би било голям успех за Украйна, особено предвид неуспехите в Донбас. Това също така би поставило украинците в позиция да си върнат районите, свързващи континенталната част на страната и Крим, окупирани от Русия от 2014 г. Друга награда е язовирът в Нова Каховка, на около 60 км източно от Херсон, от който Крим зависи за своето водоснабдяване.

Отпор от Москва

Русия няма да се откаже лесно от Херсон. Според британското министерство на отбраната армията е засилила отбранителните си позиции в цялата южна част на Украйна. Русия също, изглежда, проправя пътя за анексиране на региона чрез фиктивни референдуми, които ще бъдат организирани през септември. Външният министър Сергей Лавров каза на 20 юли, че Херсон, Запорожие "и редица други територии" скоро ще могат "да определят съдбата си независимо". Украинците се страхуват, че Владимир Путин би предпочел да превърне Херсон в руини, отколкото да изостави града.

В Николаев Людмила, пенсионерка на около 60 години, приготвя супа под звуците на сирени за въздушна тревога. Тя и съпругът й прекарват до два часа всеки ден на опашка, за да си налеят вода от кладенец, казва тя. Никой вече не помръдва, когато руските ракети започнат да летят отгоре - по-важно е да не загубиш мястото си на опашката. Но напоследък хората стават малко по-обнадеждени. "Всички чакат да превземем Херсон, казва тя, така че бомбардировките ще спрат."

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2022/08/05/4375516_ukraina_subira_sili_za_shturm_na_herson/

HatshepsutTopic starter

Оценка: Русия губи инициативата във войната в Украйна. Москва косвено призна за ужаса в Мариупол


Украйна изглежда овладява стратегическата инициатива във войната с Русия, което принуждава руснаците да пренасочват своите сили и да търсят отговор на украински контраофанзивни операции. Това констатира в своя дневен доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

Според оценката на американците, руснаците са се отказали от опитите си да превземат сега Славянск и Северск (за пореден ден в района на Северск има само артилерийски обстрел и никакви пехотни атаки), като за сметка на това прехвърлят войници, предвидени първоначално за тази задача, за защита на Херсонска област и в Запорожието. В Херсонска област са прехвърлени три батальонно-тактически руски групи, действащи на границите между Донецка и Запорожка област, казва зам.-ръководителят на Генералния щаб на украинската армия Олексий Громов. Той добави и, че руски войници от Сирия ще бъдат прехвърлени на фронта в Украйна, защото руската армия изпитва недостиг на персонал поради големите загуби. Ако Украйна може да окаже едновременен натиск на няколко фронта – с контраатаки както в Херсонска област, така и при Изюм, то руското военно командване ще е изправено пред трудни решения – дали да изоставя определени вече завзети позиции и кои, за да защити по-важни от стратегическа гледна точка райони. Точно заради украинската контраофанзива в Херсон, руските части стават по-активни при Изюм и опитват атаки в Харковска област, смятат анализаторите. Засега обаче руските атаки от Изюм към Харков не бележат успех. От сутрешния доклад във Фейсбук на Генералния щаб на украинската армия става ясно, че определено Русия съсредоточава своите непосредствени военни усилия към Авдеевка и Бахмут. Руските атаки към Бахмут за поредна нощ са отблъснати – руските части се намират на около 15-20 километра югоизточно от града и на 6-10 километра североизточно, при Соледар, твърдят украинците, но в района на Авдеевка изглежда по-горещо и там вече се включват и атаки с танкове. Най-горещата точка що се отнася до Авдеевка сега е Писки, където са съсредоточени основните руски атаки и има непотвърдени твърдения от проруски Телеграм канали, че Писки вече е в руски ръце.

В Херсонска област руските войски опитват с нападателни операции да спрат украинската армия да атакува руските снабдителни линии, по-специално по магистрала Т2207. През изминалото денонощие руската армия е осъществила въздушни удари срещу 17 населени места, над 25 населени места са обстрелвани с артилерия, а само срещу град Никопол са изстреляни 60 ракети "Град". А в Мелитопол е разположена още една батальонно-тактическа група на руснаците, като там се струпват оръжие и боеприпаси, явно за да се защитават позиции на север от града. Междувременно украинците продължават да нанасят удари срещу руски оръжейни депа в Херсонска област - поразени са общо 3 през последните 24 часа, унищожени са 4 ракетни установки С-300 и са убити 39 руски войници, според данните на украинското командване "Юг", цитирано от Kyiv Independent. За случилото се съобщават и проруски канали в Телеграм. Това обаче не пречи на установената от руснаците власт в Херсон, цитирана от руската информационна агенция "Интерфакс", да твърди, че руското ПВО се справя много добре с украинските ракетни удари, защото свалила 16 от 18 изстреляни ракети HIMARS за последното денонощие - противоречие?

Интересна новина е и, че Русия вече е съставила план за възстановяване на град Мариупол. Според него, населението на града щяло да се увеличи до 200 000 души до 2025 година, след като руската оценка е, че през юни, 2022 година в града има 150 000 жители. Само че преди войната то беше 500 000 души! А според плана, пълното възстановяване на града ще стане факт чак през 2040 година! Киевското училище по икономика пък изчислява нанесените от руската армия щети при военните действия в Украйна на общо 8,8 млрд. долара дотук.

https://www.actualno.com/europe/ocenka-rusija-gubi-iniciativata-vyv-vojnata-v-ukrajna-moskva-kosveno-prizna-za-ujasa-v-mariupol-news_1793221.html © Actualno.com

HatshepsutTopic starter

Украинските военни свалиха най-модерния руски дрон "Орлан-30"


От Въоръжените сили на Украйна са свалили най-съвременния руски дрон "Орлан-30". Това съобщи във Фейсбук журналистът и технологичен наблюдател Павел Кашчук. По думите му редкият дрон е свален от военнослужещи от 54 отделна механизирана бригада на ВСУ. Съдейки по снимката, апаратът внимателно се е спуснал с помощта на парашути и е останал почти невредим. Скоро експерти ще го разглобят и ще проверят какво има под корпуса, обяснява експертът, който е и инструктор на снайперисти.

Моделът "Орлан-30" е модифицирана версия на най-масовия дрон в руската армия "Орлан-10", пише порталът "Армія Inform". Той има двойно по-голямо тегло от предшественика си и може да носи по-модерно оборудване - до 8 кг полезен товар. Подобно на "Орлан-10", по-усъвършенстваният модел се изстрелва с катапулт, лети с бензинов двигател и се приземява с парашут. Дронът може да лети по предварително планиран маршрут до 60 точки.https://www.actualno.com/europe/ukrainskite-voenni-svaliha-naj-modernija-ruski-dron-orlan-30-news_1793852.html © Actualno.com

Шишман

Повече от ясно е че : Русия тая война ще я спечели на всяка цена. Ако трябва ще употребят и ядрено оръжие, но няма да я загубят. Загубят ли войната - губят и самата Русия. Колкото до украинците: де не си украинец в днешно време .

HatshepsutTopic starter

Quote from: Шишман on 08 August 2022, 10:00:40Повече от ясно е че : Русия тая война ще я спечели на всяка цена. Ако трябва ще употребят и ядрено оръжие, но няма да я загубят. Загубят ли войната - губят и самата Русия. Колкото до украинците: де не си украинец в днешно време .

Ако не беше западната оръжейна помощ за Украйна и санкциите срещу Русия може би щяха да спечелят, но сега руската победа е доста съмнителна. Не вярвам и че руснаците ще употребят ядрено оръжие.

HatshepsutTopic starter

Първите три германски гепарда вече са в Украйна


Над сто украински военни вече са обучени да работят с артилерийските установки

Първите три германски самоходни зенитни артилерийски установки Gepard са пристигнали в Украйна. Те могат да поразяват цели на разстояние до 4 км, съобщи Оперативно командване Юг на страницата си във фейсбук.

Военните посочват и основните характеристики на "гепардите":

- поразяват цели на разстояние от 100 метра до 4 километра;

- екипаж от максимум трима души -  шофьор, командир, стрелец;

- системите ще подсигуряват инфраструктурата от атаки на хеликоптери и самолети на малки и свръхмалки височини;

- разработката на тази артилерийска установка датира от 60-те години на миналия век. Дълго време "Гепард" са били важен елемент от противовъздушната отбрана на армиите на Германия, Нидерландия и Белгия. Снети са от въоръжение през последните години;

- установката е базирана на шаси на танк Leopard 1;

- куполът е оборудван с две 35-милиметрови оръдия Oerlikon KDA и два радара, които откриват цели на разстояние до 15 километра;

- боекомплектът съдържа и 20 изстрела за наземни цели;

- скоростта на стрелба е 550 изстрела в минута от всяко от оръдията.

Модификацията, доставена на ВСУ, има цифров компютър, който може да получава данни от други радари, което на практика му позволява "да вижда цели извън своята зона". Основният боекомплект са 320 снаряда за поразяване на въздушни цели.

По-рано беше съобщено, че Германия ще достави в Украйна общо 30 "гепарда". Най-малко 100 военнослужещи от украинската армия са били обучени в Германия да работят с тези самоходни зенитни оръдия.

https://offnews.bg/sviat/parvite-tri-germanski-geparda-veche-sa-v-ukrajna-782713.html

HatshepsutTopic starter

Наистина ли настъпи обрат във войната в Украйна?


Русия има "огромни военни трудности" и е принудена да се отбранява - казва германският експерт Нико Ланге. Западното тежко оръжие увеличава възможностите на Украйна и води до прелом във войната.

Командният център в щутгартския квартал Вайхинген в Югозападна Германия е мястото, откъдето САЩ, заедно с още над 50 държави, координират военната помощ за Украйна. В същия район се намира и Европейското командване на американската армия (EUCOM), което от началото на юли е под командването на американския генерал Кристофър Каволи.

В продължение на месеци представители на десетки държави координират политически действията си в рамките на т.нар. контактна група за това коя страна какви оръжия може да достави на Украйна, а и по какъв маршрут тежките оръжия, като американските артилерийски установки HIMARS или самоходните гаубици 2000, доставени от Германия и Нидерландия, ще достигнат до украинския фронт.

Русия вече трябва да "отговаря" на Украйна

Тази помощ може би е довела до повратна точка, казва германският експерт по Украйна Нико Ланге. "Решаващият момент от последните няколко дни е, че Русия вече е принудена да реагира на изявленията и действията на украинците. Досега беше обратното: украинците бяха принудени да реагират на всичко, което правеше Русия", казва Ланге. Чрез целенасочените бомбардировки с HIMARS на складове с боеприпаси и командни части на руската армия украинците са успели да намалят площта на бомбардировките със снаряди в източната и южната част на страната "пет-шест пъти", потвърждава съветникът на украинския президент Михайло Подоляк в интервю за ДВ.

Според Нико Ланге "сега Русия е преместила силите си на юг, както към Херсон, така и към Запорожие, за да се укрепи там и да се съсредоточи върху осигуряването и задържането на завладените територии". От доклад на британското разузнаване става ясно, че руските части използват за защита района около най-голямата атомна електроцентрала в Европа - АЕЦ "Запорожие". Русия използва "защитената площадка на атомната електроцентрала, за да намали риска за своето оборудване и персонал от нощни украински атаки", се казва в доклада.

В началото на август ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) поиска достъп до ядреното съоръжение по същата причина. "От това се разбира, че войната се променя и че Русия е принудена да реагира на Украйна", казва Нико Ланге.Така се опровергава митът, че Русия може да "ескалира до безкрай" - Русия има "огромни" военни трудности. "Както на север от Харков, така и в Херсон на юг, руснаците са преминали в отбрана, показвайки твърдата си воля да задържат тези територии."

Украинска партизанска контраофанзива?

Вече няколко седмици украинският президент Володимир Зеленски говори за контраофанзива в южната част на страната. "Украинската атака няма да бъде като тази на руснаците с унищожителна вълна от обстрели. Тя ще разчита и на партизани, на въстания в окупираните градове, на мобилни операции в тила на врага", предполага Ланге.

В окупирания от руските сили град Херсон продължават да се появяват листовки и плакати с предупреждения към руските окупатори. "Знаем всички ваши маршрути за патрулиране", гласят те, и "Херсон е украински". "Руснаците имат големи проблеми с контрола върху тези райони", смята Ланге. "В окупираната част на Запорожка област има сериозна партизанска активност: през нощта руските патрули биват избивани", казва Ланге.

В Туитър украинският областен управител на почти изцяло окупираната от руснаците Луганска област пише за партизанска акция в община Беловодск. Там украински партизани били стреляли по назначените от Русия кмет и негов заместник и ги ранили. Последвалото издирване на украинските нелегални бойци от страна на Русия се оказало неуспешно. Но тази информация не може да бъде потвърдена от независими източници.

Учудващо е мястото на инцидента: Беловодск се намира дълбоко в окупираната от Русия територия на Луганска област, само на 40 км от руската граница. Т.е. съобщението на областния управител може да се тълкува и като сигнал към западните поддръжници: партизанската борба набира скорост и в отдалечените региони.

Искания за още високотехнологични оръжия

Беловодск е извън обсега на доставените до момента от САЩ ракети HIMARS, чийто максимален обсег е 84 км. Но артилерийските системи могат да изстрелват и ракети от типа ATACMS с обсег на действие 300 км. Украйна иска такова оръжие и от западната контактна група и нейния оперативен център в Щутгарт.

Досега САЩ се противопоставяха, тъй като украинската армия би могла да го използва, за да достигне до руска територия. Въпреки това през последните месеци се увеличи готовността за доставка на по-високотехнологични оръжейни системи. Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че се чувства "като във видеоигра", в която целта е да се достигне следващото ниво. Но украинските войници, убити на фронтовата линия, са имали само по един живот.

https://www.dw.com/bg/naistina-li-nastpi-obrat-vv-vojnata-v-ukrajna/a-62752211

Similar topics (5)