• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

The best topic

*

Публикации: 13
Total votes: : 2

Последни публикации: 29 Октомври 2022, 06:17:26
Re: Най-великите империи от Hatshepsut

ВМРО - Новини

Започната от Hatshepsut, 03 Октомври 2018, 21:50:47

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Topic keywords [SEO] национализъмпартия

HatshepsutTopic starter

,,Чиста памет": ВМРО подарява портрети на бележити българи на училищата ни зад граница


По инициатива на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки български училища зад граница ще получат като подарък портрети на български държавници, книжовници и революционери. Това е част от дългогодишната кампания ,,Чиста памет", чрез която членовете и симпатизантите на ВМРО се грижат за символите на българската нация – паметници, училища, читалища в страната и чужбина.

Картините са дело на талантливия художник Васил Горанов, който безкористно разрешава да бъдат използвани за патриотичната инициатива. Ликовете на портретите, които ще бъдат дарявани безплатно, са на хан Аспарух, хан Тервел, хан Крум, Княз Борис I и княгиня Мария, цар Симеон, цар Самуил, цар Калоян и Целгуба, цар Иван Шишман.

Родолюбивата акция ще се реализира в няколко етапа. От днес започва и първият - ще бъдат изпратени творбите до българските училища в Австрия, Испания, Италия, Ирландия, Кипър, Молдова, Холандия, Великобритания, Португалия, Русия, Сърбия, Украйна, Франция и Чехия. В следващите седмици и месеци инициативата ще продължи с пълна сила както в училищата в България, така и в чужбина.

Стимулът за тази инициатива, част от младежката кампания ,,Чиста памет", е свързана с нуждата от нови портрети на бележити българи, които да намерят своето място в българските образователни и културни институции в България и зад граница, сподели Джамбазки.

Ето и обръщението на българския евродепутат за началото на инициативата:

Уважаеми сънародници,

Още от времената на Златния век, а после и на Възраждането, българският дух се е крепял върху институцията на българското училище и  върху националното ни разбиране за това колко е важно да запазим своите писменост, език и култура. Дори в най-тежките времена винаги е имало будни и родолюбиви българи, които са пазили писмените ни традиции и са поддържали и развивали българското образование.

В наши дни, убеден съм, това продължава. Свидетелство са усилията на хиляди българи в страната и зад граница, които продължават да развиват и пазят езика, традициите и българската ни идентичност. Основна опора, разбира се, е историческата ни памет.

Ето защо с мои съмишленици продължаваме нашата дългогодишна инициатива ,,Чиста памет". Тя е посветена на опазване и популяризиране на българското историческо и културно наследство. Като част от тази общобългарска деятелност започваме и разпространяването на потрети на бележити личности от нашата история - царе, книжовници, просветители, държавници. Решихме да предприемем тази стъпка, тъй като при многобройните ни срещи с наши сънародници в България и зад граница този въпрос многократно е бил дискутиран.

Започваме с българските училища. В следващите месеци хиляди портрети на български дейци ще бъдат подарени, защото пазейки спомена и образа на нашите национални водачи, ние ще запазим и собствения си дух. Ще запазим българската си идентичност и ще предадем на следващите поколения завета да съхраняват българската история и култура.


http://www.vmro.bg/

HatshepsutTopic starter

ВМРО почете героизма на Мара Бунева в Скопие


14.01.2019 БЪЛГАРИЯ 24

Патриотите от ВМРО почетоха 91 години от подвига на българската революционерка Мара Бунева на лобното ѝ място на кея на Вардар в Скопие.
Представители на ВМРО, водени от евродепутата и заместник-председател на партията Ангел Джамбазки и депутатите от българския парламент от групата на Патриотите Атанас Стоянов, Красимир Богданов и Йордан Йорданов, присъстваха и на панихида в църквата ,,Свети Димитър" в памет на героинята.
На паметната плоча на Мара Бунева на р. Вардар от ВМРО положиха венци и цветя.
Трябва да помним делото на Бунева, да се поучим от него и да продължаваме да държим знамето високо. Нека знаем какво бяха заветите на предците във ВМРО и нека ги изпълняваме. Бог да прости Мара Бунева, вечна ѝ памет. Да живее Македония, да живее България! България над всичко! Бог да пази България, каза в словото си Ангел Джамбазки.
Мара Бунева жертва себе си за българската кауза като разстрелва сръбския тиранин на българите във Вардарска Македония Велимир Прелич и след това се прострелва в гърдите.Запитана от сръбския офицер, пристигнал пръв на мястото на атентата, защо е убила Прелич, смелата жена отговаря: ,,Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си."Мара Бунева умира на следващия ден.Погребението,,й е извършено без свещеник и опело в безименен гроб.http://bulgaria24.tv/

HatshepsutTopic starter

ВМРО стана член на Алианса на европейските консерватори и реформисти


Свидетели сме на едно сериозно международно признание за ВМРО, а именно от днес ПП ,,ВМРО – Българско национално движение" е част от най-голямото политическо семейство на консерваторите. Това се случи на днешния форум на Алианса на европейските консерватори и реформисти (АКРЕ) в италианската столица Рим.

Членството на ВМРО в политическия алианс на консервативните и патриотични сили е без съмнение изключително международно признание за дейността на Организацията, а и в частност на евродепутата Ангел Джамбазки, който вече пет години е част от групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент.

Ние считаме, че сега бе най-удачният момент това да се случи след като партията на Ердоган прекрати членството си в Алианса и по този начин изчезна червената линия, която от ВМРО никога не бихме преминали, а именно да сме в една организация заедно с Ердоган.

Този момент е правилният и по друга причина. Членството на ВМРО в АКРЕ идва в навечерието на най-важните европейски избори досега. Избори, които ще променят Европейския съюз. Разпределението на силите в бъдещия ЕП ще бъде съвсем различно от досегашното, а очакванията са консервативните и патриотични сили да получат още по-голямо представителство.

ВМРО вижда бъдещата си дейност в ЕП именно в рамките на АКРЕ, което несъмнено е най-голямото консервативно семейство, борещо се през годините за Европа на отечествата, за повече национален суверенитет, за запазване на традициите – семейните и националните, за запазване на културния и християнски характер на Европа, за недопускане на мигранти и др.

Ние даваме политическа заявка да сме алтернативата на досегашния либерален диктат в Европа и в бъдещия Европейски парламент на базата на гореспоменатите политически позиции. Ще се противопоставим на либералите, които сринаха доверието на европейските граждани със своите политики.

Алиансът на европейските консерватори и реформисти ще бъде обединител на всички традиционни и патриотични политически сили в бъдещия Европейски парламент, който ще предложи алтернативната политика на досегашното либерално статукво, а ВМРО, като част от АКРЕ, ще бъде българският глас в Европа.

http://www.vmro.bg/

HatshepsutTopic starter

Конгресът на ВМРО преизбра Красимир Каракачанов за председател на партията


На днешния VII-ми редовен конгрес на ПП ,,ВМРО – Българско национално движение" Красимир Каракачанов беше преизбран за председател на партията с 516 гласа.

Един лидер е толкова силен, колкото са силни и имат доверие в него хората, които го следват, каза в словото си след избора Каракачанов.

Ето част от изказването му с благодарност към делегатите, които му гласуваха доверие за пореден път.

Красимир Каракачанов, председател на ВМРО – Българско национално движение:

,,Успехите са общи, постигнахме ги заедно. Аз съм на този пост благодарение на Вас. Не защото съм най-великия или най-красивия, а защото всички в ръководството успяхме да обединим и мотивираме нашите членове, че има смисъл да се бориш. Когато всички ние си повярвахме, започнаха да ни вярват и други и постигнахме успехи. И изборите го показват. Един човек е велик, според това какво се каже за него след като приключи политическата му кариера. Без труд и усилия, без жертва на лично време, всички знаем, че няма как да се постигне успех.

Най-великият за мен лидер на ВМРО Тодор Александров е казал и ще го цитирам: ,,Едно дело побеждава тогава, когато за него се води борба."

Ние продължаваме да водим борба за отстояване на българския национален идеал.

Благодаря Ви. Да живее България."

Делегатите на конгресът на ВМРО преизбраха досегашните членове на националното ръководство – заместник-председатели Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов, Милен Михов, Атанас Стоянов, организационен секретар Юлиан Ангелов, членове – Александър Сиди, Антон Андонов, Борис Вангелов, Васил Христов, Георги Дракалиев, Красимир Богданов, Султанка Петрова. Конгресът разшири състава на Националния изпълнителен комитет с трима души. Новите попълнения – членове на НИК, са съответно депутатите Йордан Йорданов от Добрич и д-р Калин Поповски от Плевен. За член на НИК бе избран и председателят на политическа група ,,Патриоти за София" в Столичния общински съвет Карлос Контрера.

http://www.vmro.bg/конгресът-на-вмро-преизбра-красимир-каракачанов-за-председател-на-партията/

HatshepsutTopic starter

Законови мерки срещу циганския произвол предложи ВМРО

Безвъзмездният труд и задържане в полицията да станат и административни наказания

От ВМРО внасят промени в Закона за административните нарушения и наказания, които дописват списъка на административните наказания с полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото и задържане в полицейския арест.

Внасяме законови предложения за две наказания - полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото и задържане в териториални структури на МВР, заяви на брифинг в парламента днес заместник-председателят на партията Искрен Веселинов, който е един от вносителите.

Предлагаме тези две наказания да влязат в каталога на наказанията, които са предвидени. Те разбира се, ще се развиват в съдебна процедура. Т.е. решение на съда ще бъде това, което ще слага края на административния процес. Тези наказания ще бъдат за едно нарушение, могат да бъдат между 40 и 200 часа, посочи Веселинов.  Той уточни, че тези наказания не са насочени само към циганското население, но там ще има видим ефект.

От ВМРО се аргументират, че сега предвидените административни наказания са най-вече глоби, които в масовия случай не се плащат. Според вносителите несъбираемостта на паричната санкция създава усещане в обществото, че държавата абдикира и не наказва нарушителите.

Предложението е задържаните нарушители да престояват в ареста за 25 денонощия, но това няма да се смята за осъждане и няма да се вписва в бюрата за съдимост. ВМРО не подкрепя безредието. Ние сме формация, която няколко пъти се е явявала на избори с мотото ,,С нас идва редът", припомни Искрен Веселинов.

Това обществено напрежение е функция на неглижиране на тематиката години наред. Флиртът с циганите като гласоподаватели трябва да спре, обобщи Веселинов. 


НС - трибунка - 12 април 2019 г.

http://www.vmro.bg/законови-мерки-срещу-циганския-произвол-предложи-вмро/

HatshepsutTopic starter

ВМРО връща Родинознанието в училищата


Предметът Родинознание ще се изучава в българските училища от догодина. Това стана ясно среща между групата на Обединени патриоти и министъра на образованието Красимир Вълчев в парламента днес.

Също така системата вече ще обхваща задължително 4-годишните, като се осигурява финансиране от държавата за таксите за детските градини. Така ще бъдат подпомогнати семействата на повече от половината българчета.

По друга важна тема за Патриотите от ВМРО - военното обучение в училищата, се разбра, че ще бъде създадена специална програма в МОН.

Съпредседателят на ПГ на ,,Обединени патриоти" и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов след срещата коментира:

Днес се проведе среща между групата на Обединени патриоти и министъра на образованието Красимир Вълчев относно важни теми, които ще следваме заедно. Говорихме за проблемите на предучилищното образование, за нашето желание да бъдат обхванати и 4-годишните деца с ангажимента да се поемат таксите им за образование. Коментирахме темите родинознание и военно обучение. Мисля, че за всичко намерихме общ език. Продължаваме в едно добро темпо да изпълняваме управленските приоритети.

Изпълняваме обща програма – като започнем с подготовката на 3 и 4-годишните деца – предвидени 10 млн. за поемане на таксите на 4-годишните деца. През последната година и половина посетих много детски градини, в които на 100% са деца от т.нар. уязвими групи. Това, което видях там, е, че със сигурност се потвърждава тезата, че посещаването на детски градини е от изключителна важност за тези хора. В детската градина ги учат на български, учат ги на елементарни хигиенни навици, социализират ги, категоричен бе министър Вълчев.

Поддържането на националната идентичност никога не е преставало да бъде цел на образователната система. Това не става само с предмета ,,Човек и общество", то става чрез предмета история, литература, география и т.н. Говорихме си за допълнителни предмети – военно образование – не в смисъла на военно дело, а гражданска защита, превенция при тероризъм, реакция при бедствия и аварии. Децата трябва да бъдат подготвени. Не говорим за военно обучение в неговия традиционен смисъл, ще бъде съчетано със спорт, занимания по интереси, каза министър Вълчев по предложението на патриотите за вкарване в образователната система на предмета ,,Военно обучение".

http://www.vmro.bg/

long time ago

#6
Последния случай на арест на шефка на Басейнова дирекция Пловдив изкара от равновесие Каракачанов. Мисля,че не е даже единствен случай. Герб удрят само коалиционните си партньори с ловки но разбира се отвратителни манипулации с помощта на все още главните медии бнт, нова и бтв.-всички са маскари, само Борисов не е. Тоя филм върви вече 10 години. 10 години Борисов минимизира всички с които е в съглашение - уж съглашение а всъщност е коварен трик за наивници.Ще загубят вмро и тази подкрепа, която имаха, за да угаждат на един огромен некадърник и надут балон, за когото мисирките бяха горски феи, когато надуваха балона още като беше гл.секретар и не спират толкова години. Човек, който по 25 дни в месеца е в чужбина а се води управленец...Сега когато се ояде тотално станаха мисирки журналистите. Какъв речник, каква простотия. Лошото е,че подобни маниери и речник се харесва на хора, които имат някакъв бизнес и все пак му дават подкрепа. Такива хора не се интересуват реално дали Борисов постигна нещо в интерес на народа-например някой голям проект, който да донесе по-чувствителни приходи за хазната ни. Подобни са и тези, които ще подкрепят Трифонов. Не намирам нищо общо между себе си и такива хора в живота. Много сме различни.
Това си е все пак лично мое мнение. Всеки има глава на раменете си да решава какво да прави с живота си и на кого да се доверява и на кого да даде някакви правомощия.

HatshepsutTopic starter

Патриотите искат закриване на Комисията за защита от дискриминацияОбединени патриоти не подкрепят отчета за дейността на Комисията за защита от дискриминация

Комисията за защита от дискриминация може да налага административни наказания, но не бива да действа като квазисъдебен орган. КЗД трябва да има регулаторна функция, както например СЕМ.

Това заяви изказване от името на парламентарна група ,,Обединени патриоти" народният представител от ВМРО Мария Цветкова по повод разглеждания в парламента днес отчет за дейността на Комисията за защита от дискриминация за 2019 г.

Във вида, в който комисията работи сега, е видно, че е ненужен и излишен орган, допълни тя.

Много често обект на разследване на жалби за защита от дискриминация стават именно представители на дискриминираните. Например журналисти, които споделят и са направили разследване, че определена малцинствена група не плаща ток и вода, всъщност стават обект на разследване за нарушаване на правата на тази малцинствена група, само защото казват истината, даде пример депутатът.

Цветкова заяви, че народните представители от Обединени патриоти ще се въздържат и няма да подкрепят отчета на КЗД за 2019 г.

Засегната от заявеното от Мария Цветкова се изказа и председателят на КЗД Ана Джумалиева, като се възмути, че Патриотите искат закриване на Комисията.

Депутатът от ОП и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов също взе думата и се обърна към председателстващия заседанието на парламента:

Надявах се, че ще направите забележка, г-н председател, на г-жа Джумалиева за това, че прави забележка на народен представител относно това какви възгледи и виждания има. Все пак това е правото на всеки  народен представител – да изразява своите становища и мнения относно кое е правилно за държавата и кое не.

Не е редно председател на държавна комисия да поучава народен представител, подчерта Ангелов.

Относно комисията по дискриминация – мнението на ВМРО винаги е било, че такава комисия е ненужна – има български съд. Всички граждани, които се чувстват дискриминирани, могат да потърсят права си в съда, каза той и продължи:

Държавата ни олеква, когато се извадят едни хиляди случаи на дискриминация. Излагаме държавата си чрез тази комисия. Аз нямам нищо против всеки, който е дискриминиран – по етнос, религия и т.н. – трябва да бъде защитен, имаме закон, защо ни е тази измислена комисия? За да има хора на работа, които да получават заплати и да поучават народните представители какво да говорят и какво становище да имат.

Това е излишен орган. Да не говорим, че ако върнем отчетите назад на комисията, колко от тях са паднали в съда. Това показва безсмислието на този орган. Считаме, че най-правилното решение, което може да направи Народното събрание е да бъде премахната тази комисия. Всеки дискриминиран има ред, по който за получи справедливост в българския съд, каза в заключение Юлиан Ангелов.

http://www.vmro.bg/

FELDMARSCHALL

Интересни идеи, но аз се си задавам следния елементарен въпрос. Дефакто и деюре "Обединени патриоти" са във властта от 4 май 2017г. когато беше сформирано правителството "Борисов 3" със министри+вицепремиер от коалицията НФСБ-ВМРО-Атака. Защо едва сега виждаме подобно искане за закриване на тази определено антибългарска "Комисия за защита от дискриминация" ? А какво стана с новините на турски по БНТ ? Воленчо и останалите, но най-вече Воленчо му помня изявите в началото на 2017г. преди изборите каза може би за н-ти път (откакто е в активната политика през 2005г.), че влезе ли неговата партия във властта/или коалицията в която участва, ще поиска ВЕДНАГА тези новини да бъдат свалени от ефира на БНТ по законов път и след разискване в парламента. Този въпрос за новините на турски по БНТ, дори не е повдигнат за дискусия в парламентарен дебат, камоли да се стигне до някакво решение след гласуване. ГЕРБ+ОП имат мнозинство, така че за тези 3 години, веднъж да бяха поискали подобно нещо от ОП, то щеше да бъде гласувано с положителен изход в парламента, а патриотите можеха да го поставят това като ултиматум, за да се запази правителството и Борисов ще не ще трябваше да клекне. И така въпросът е защо ОП не повдига този въпрос вече 3 години, нещо което присъстваше в предизборните платформи на всички избори, не само през 2017г., а откакто се появи Атака на политическата сцена през 2005г.!
Виждаме и че за ДПС забравиха и взаимно вече не се и нападат. Само през първите 2-3 месеца след като ОП влезе във властта, депесарите крякаха как били допуснати "фашисти" и крайни националисти във властта и как щели да се оплачат в Европарламента :lol: , че имало опасност от подлагане на репресии и геноцид над малцинствата в България, но това беше само в първите месеци, след това МЛЪКНАХА като гъзове. Сега виждаме някакво негласно споразумение между ОП и ДПС въобще да не говорят едни за други и всичко си тече в някаква договорна идилия. :judge:  Това как бихте го коментирали ?
Волен не говори за турците от няколко години, а преди това сипеше закани за саморазправа с тях дори. За евреите не е обелил дума даже от края на 2006г. (след една ексурзия-почивка в Израел заедно с тогавашната си изгора Капка). За циганите от време на време като по часовник казва нещо, колкото да не е без хич. После се чудят защо от "Възраждане" им взеха инициативата,а ОП вече всички ги приемат като паркетните (опитомени) националисти. Преди няколко месеца показаха как ВМРО е купувало гласове за евроизборите миналата година в два цигански квартала в София, самите цигани се похвалиха как са яли и пили с Каракачанов и Джамбазки през май 2019г. преди евроизборите и как са им раздавали по 50лв.! И това го казаха пред камерите поне 20 цигани - никой от тях не беше атакуван от ВМРО за "оклеветяване" и подведен под съдебна отговорност, защо ли ? Отговорите са ясни на всички, които имат поне средно ниво на интелигентност.
Само да не излезе, че защитавам "Възраждане" на Костя Копейкин. Просто обяснявам процеса и анализирам защо им иззеха инициативата.

HatshepsutTopic starter

ВМРО почете 93 години от подвига на Мара Бунева


HatshepsutTopic starter

ВМРО събира български книги за сънародниците ни в Македония


ВМРО – Велико Търново се включи в националната инициатива ,,Изпрати българска книга в Македония", пише ,,Янтра днес".

Целта е да бъдат събрани книги на родни автори, свързани с културата, литературата и историята на България и те да бъдат изпратени на сънародниците ни в нашата югозападна съседка.

Всеки, който има желание да подкрепи начинанието, може да го направи в клуба на ВМРО на ул. ,,Любен Каравелов" 85 зад Кооперативния пазар в центъра на В. Търново. Книгите ще се събират всеки работен ден от 16,30 ч. до 18 ч., а ВМРО ще поеме транспорта на даренията до инициаторите на кампанията, уточни Евгени Коев, общински председател на ВМРО в старата столица.


Евгени Коев

Инициативата е гражданска и въпреки че стартира съвсем наскоро, набира все по-голяма популярност. Тя има за цел да разпространи българския език, култура и книжнина и да създаде тесни връзки между българите в двете държави. Дарените книги достигат директно до сънародниците ни в Македония. Към момента в страната са събрани и изпратени малко над 880 заглавия, които са достигнали до повече от 260 българи в югозападната ни съседка.

https://vmro.bg/

HatshepsutTopic starter

Патриотите от ВМРО почетоха Св. Дух - Деня на Македония


HatshepsutTopic starter

ВМРО почете 118-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в Кюстендил


Възстановка и залпове бяха кулминацията на програмата пред паметника на легендарния водач на войводите Тодор Александров

По случай 118 години от най-паметното и емблематично за новата история на България въстание – Илинденско-Преображенското, ВМРО по традиция организира поредица от чествания. В навечерието на паметната дата в Кюстендил се събраха стотици войводи, кметове и общински съветници на Организацията, привърженици и симпатизанти. Честването се проведе пред паметника на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров. Гости на събитието бяха и зам.-председателят на ВМРО и кмет на Сандански Атанас Стоянов, организационният секретар Юлиан Ангелов и членът на националното ръководство Борис Вангелов.

В своето изказване Атанас Стоянов подчерта, че сме длъжини да запазим паметта на загиналите в най-голямото въстание, да запазим българщината и да отстояваме неуморно националните интереси на България пред света. В същото време той обърна внимание на това, че не бива да допуснем да се предаде българският интерес в Македония, който е тясно свързан с историческата истина.

Вангел Тодоров от младежката организация на ВМРО, който е историк, направи кратка историческа справка, свързана с Илинденско-Преображенското въстание и напомни, че историята трябва да се помни и да се поучаваме от нея, за да избираме най-правилния път пред България за нашите деца.

Събитието беше съпроводено с концертна програма, представена от танцьорите от ансамбъл ,,Пауталия" и народния певец Георги Илиевски. Клуб ,,Традиция" направи възстановка, а кулминацията бяха залповете в чест на всички смели българи, дали живота си за свободата на България.

https://vmro.bg/

HatshepsutTopic starter

На 5 септември ВМРО отбелязва 97 години от гибелта на Тодор Александров


На 5 септември (неделя) от 11.30 ч. до параклиса ,,Свети Илия" над с. Сугарево, Мелнишко, ВМРО отдава почит към паметта на легендарния водач на Организацията Тодор Александров. Гробът на войводата е до параклиса, а той пада убит на 31 август 1924 г. Тази година се навършват 97 години от убийството на българския национален герой и велик лидер на Революционната организация. Годишнината се отбелязва в първата неделя след трагичната дата. Традицията за поклонение на гроба на войводата датира от повече от четвърт век. Тази година събитието e в навечерието на Съединението. Така признателните наследници на идеята за национално обединение и освобождение на всички българи напомнят и за несбъднатия блян на българския род.

На събитието ще присъстват лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, евродепутатът Ангел Джамбазки, кметът на Сандански Атанас Стоянов, членове на националното ръководство на партията, кметове и общински съветници от цялата страна, стотици членове и симпатизанти на Организацията, българи от Македония и Западните покрайнини.

Ще бъде отслужена заупокойна молитва, а нови членове ще извършат традиционната клетва за вярност към ВМРО  – над Евангелието, камата и револвера. За поредна година над Пирин ще проехти залп в знак на почит към борбата на Тодор Александров и ВМРО.

На събитието реч ще произнесе Красимир Каракачанов, който използва повода всяка година да направи исторически паралел с делото на Старио и на всички емблематични войводи на ВМРО, дали живота си за освобождението на Македония и обединението на българските земи и актуалната политическа обстановка.

В навечерието на Съединението ние Ви припомняме емблематични цитати от Тодор Александров. През март 1924 година пише писмо до българското правителство:

,,ВМРО не обръща своите погледи ни на запад, ни на изток, ни другаде, тя разчита предимно на своите сили, не става оръдие никому и не ще позволи никой да си служи с нейното име и престиж за лични и други цели. ВМРО е дала доказателства досега, ще докаже и в бъдеще, че във всички свои дела изхожда от интересите и работи за идеалите на борческа Македония и на българското племе."

Преди да бъде убит некоронованият цар на планината в последното си писмо от 20 август 1924 година до своя съратник Александър Протогеров пише още:

,,Много грешиш в писмото си, че сме били оръдия на българското правителство. Мога да докажа пред безпристрастен арбитър, че никога не сме били и сега не сме оръдия на българските правителства, а сякога сме били и трябва да бъдем оръдия на Независима България, на борческа Македония и на цялото българско племе...".

https://vmro.bg/

HatshepsutTopic starter

ВМРО отбеляза 116 години от Рилският конгрес

Днес ВМРО обеляза 116 години от Рилският конгрес, проведен през октомври 1905 г. в килията на Неофит Рилски в Рилския манастир, както и 30-годишнината от възобновяването на организацията в Дупница.Гости на събитието бяха кандидатите на ВМРО за президент доц. д-р Милен Михов и вицепрезидент г-жа Мария Цветкова, зам. председателя на ВМРО и водач на листата за народни представители в Благоевград и Бургас Ангел Джамбазки, водача на листата в 23-МИР София Юлиан Ангелов, както и водача за 10- МИР Кюстендил Георги Петров и всички кандидати за народни представители от 10-МИР Кюстендил - Христо Михалчев от гр. Дупница, Венцислав Жилков от гр. Рила, Бойко Врански от гр. Кюстендил, Кирил Христов от гр. Кюстендил, Гергана Георгиева от гр. Кюстендил, Любомир Димитров от гр. Кюстендил и Митко Джорджев  от гр. Дупница.Годишнината почетоха членове и симпатизанти от Кюстендил и Дупница. Венци и цветя бяха положени на паметната плоча поставена в памет на Рилския конрес. По-късно кандидат президентската двойка и всички гости запалиха свещи в Рилския манастир за всички борци за свободата на България.https://kustendil.info/novini/16493-vmro-otbelyaza-116-godini-ot-rilskiyat-kongres

Similar topics (2)

947

Започната от Hatshepsut


Отговори: 15
Прегледи: 1882

1611

Започната от Hatshepsut


Отговори: 10
Прегледи: 659

Powered by EzPortal