• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Египтологията въ България

Започната от Hatshepsut, 12 Август 2018, 21:41:27

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

HatshepsutTopic starter

Днес световната египтологическа общност посрещна тъжната новина, че на 11 юли към "Сехет Иару"е отлетяла безсмъртната душа на учения, египтолог Ерик Хорнунг
(на 89 годишна възраст).Ерик Хорнунг е роден в старата част на столицата на Латвия, Рига, на брега на Балтийско море, през далечната 1933 г.. Още през юношеските си години проявява сериозен интерес към религията, културата и свещената литература на Древен Египет. Получава докторска степен по египтология в университета в Тюбинген през 1956 г. , когато е едва на 23 години.
Почетен професор по египтология на университета в Базел, в който работи в периода от 1967 г. до 1998 г..
Ерик Хорнунг има огромен принос в изграждането на египтологията като научна дисциплина в университета в Базел, като преподава и обучава близо 30 години поколения студенти по египтология.
Неговата основна изследователска дейност е свързана със систематично проучване, превод, изследване и анализиране на свещената погребална литература на Древен Египет.
Ерик Хорнунг има огромен принос, а неговата работа има безценно и основополагащо значение в превода и изследването на царските книги за Отвъдното, изписани в царските гробници на владетелите от Новото царство в Долината на царете, на Западния бряг на днешен Луксор.
В книгата си The Valley of the Kings:Horizon of Eternity, Хорнунг, разглежда и анализира релефните изображения от гробниците в Долината на царете, описвайки ги в детайли.
Ерик Хорнунг публикува първото сводно издание на книгата Амдуат или ,,Записи от Скритата зала" от царските гробници, в три тома, между 1963 и 1967 г..
В по-късно издание на книгата, Хорнунг публикува всички известни версии на книгата Амдуат, която е съвкупност от свещени текстове и изображения, първоначално изписвани в залата, в която се поставя царският саркофаг, описвайки нощното пътешествие на Слънцето през различните области на Отвъдното-Дуат.

Други учени и авторитети в областта на световната египтология, като Джон Гуин Грифитс, определят и признават Ерик Хорнунг за най-големия специалист и познавач на царската свещена погребална литература, както и на древноегипетската религия.
Книгата на Ерик Хорнунг Conceptions of God in Ancient Egypt, The One and the Many, която излиза през 1971 година, се превръща в основен и важен труд за разбирането на религиозните възгледи на Древен Египет, както и за разбирането на концепцията за Бога-Творец в древноегипетската представа за Света и Космоса в Древен Египет.
Този негов труд, както и другите му книги, са написани на немски език.

Друг учен и голям авторитет в областта на египтологията, професор Джон Бейнс, превежда Conceptions of God in Ancient Egypt, The One and the Many на английски език през 1982 година.
Друга изключително важна книги на Ерик Хорнунг, преведена на английски от Теодор Абт, която изследва царската погребална литература, е сводното издание на древноегипетската Книга на портите с известните йероглифни текстове на тази свещена книга, а илюстрациите са прерисовки на саркофага на царя Сети I, върху който е изписана книгата.
В друг свой труд, посветен на свещените книги за Отвъдното The Ancient Egyptian Books of the Afterlife, Хорнунг изследва промените, разликите и процесите, които се проявяват в различните царски книги, изписани по стените на гробниците в Долината на царете.
Това са едва малка част от неговите значими книги, а заветът, който оставя Ерик Хорнунг на египтологията, е извор на знание и мъдрост, а примерът му като човек и учен е безценен и вдъхновяващ!
За това и неговото преминаване в Отвъдното е огромна тъга и загуба за цялата египтологическа общност.


Htp dj nswt Wsir
xntj-Imntjw nb AbDw
dj.f prt xrw t Hnqt kAw Apdw
Ss mrxt snTr wrHt Hnqt
rnpt nbt
irt xprw sxm m Hapy
prt m bA anxj
mAA iTn tp dwAyt
ann iwt m r(A)-sTAw
nn Sna bA m Xrt-nTr
drp.tw m
m-a Hsyw m-bAH Wnn-nfr
Ssp snw pr(.w) m-bAH(.f) Hr xAwt nt nTr aA
ss nt tAw ndm mHty
swri mw Hr bt itrw
n kA n sS Irk Hrnwng mAa-xrw✨

Видео с филма  Тhe Dark hours of the Sun-
"Тъмните часове на Слънцето", сниман в гробницата на Тутмос III в Долината на царете, през 2004 година.
В него е заснет безценния разговор на Ерик Хорнунг и Теодор Абт, които дискутират текстовете и изображенията на книгата Амдуат, изписана в царската погребална камера.Деница Такева-Германова

Similar topics (2)

Powered by EzPortal