• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Руската пропаганда въ българскитѣ училища

Започната отъ Hatshepsut, 13 Апр 2023, 19:36:02

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Hatshepsut

"От глупост". Училища заведоха деца на викторина с елементи на пропаганда и с Митрофанова


Елеонора Митрофанова

Училища изпращат ученици на уж историческа викторина по случай 145 г. от Освобождението на България. Сред темите са и въпроси за "забележителни и любими руски генерали в Освободителната война". Замесено е руското посолство, а лично Елеонора Митрофанова раздава награди. Кой прати децата там?

Политически речи с пропагандни русофилски внушения пред деца. Няколко изтрити публикации в интернет. Един редактиран репортаж. Родителско недоволство, потушено в микросистемата на 19-то СУ "Елин Пелин" в София.

Така изглежда обобщението на разиграл се в края на март сюжет по повод провеждане на национална викторина "Игнатиевска интелектуална игра". Инициативата е посветена на 145-та годишнина от руско-турската война от 1877-1878 г. и в нея участват ученици от 7 до 12 клас.

Под патронажа на руското посолство в България, организираното от няколко свързвани с Кремъл русофилски организации състезание за ученици не е одобрявано от Министерството на науката и образованието (МОН).

Информацията за него (условията за участие и въпросите във викторината) е разпространена в началото на годината от няколко Регионални управления по образованието (РУО) до училища в страната. Колко регионални управления са участвали - МОН не знае.

Финалът на викторината се провежда на 22 март в руския културно-информационен център в София. Лично посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова награждава победителите.

След началото на непровокираната агресивна война, която Русия води вече повече от година в Украйна, Москва обяви България за неприятелска държава. Руското посолство неколкократно е заемало позиции, които дипломати определиха като недопустими, а българските власти критикуваха.

Миналата година руското посолство нарече българи "подлоги" в своя Фейсбук публикация, а на 3 март Митрофанова посъветва българите да гледат на войната в Украйна като на руско-турската освободителна война.

Всичко това, изглежда, не притеснява регионалните управления по образованието и те решават да изпратят до училища в страната покана за участие във викторината. Ръководството на 19-то училище в София също не вижда проблем, "след като става дума за нещо, одобрено от РУО".

"Това, което тя (директорката) е направила, много прилича на действие на човек, който се е поласкал, че щом посланик ги кани, значи са уважавани хора. И не се е замислила кой е тоя посланик и какво е това състезание", каза родител пред Свободна Европа. Според него става дума за "просто липса на трезва мисъл".

Отборът на училището печели третото място на викторината. Снимки от награждаването са публикувани на сайта на училището и на страницата му във Фейсбук. След надигнало се родителско недоволство, са изтрити. За историята сигнализира читател на Свободна Европа.

Каква е тази викторина?

Националното състезание, кръстено "Игнатиевска интелектуална игра", е в два кръга - индивидуално участие на ученици, които изпращат писмени отговори и отборно участие на училища на събитието в руския културно-информационен център в София.

Целта на проекта е да "утвърждава и съхрани историческата истина и историческата памет за българо-руските отношения", пише в разпространената от РУО информация. Също да "се стимулира интересът" на учениците към "отношенията между България и Русия" и "общото ни минало".

Сред темите на викторината са "Забележителни и любими руски генерали в Освободителната война", "Руско-турската освободителна война (1877–1878 г.) в историческата памет на българите и съвременните предизвикателства".

Преди 145 години България се освобождава от турско робство благодарение на изхода от руско-турската война. В последвалите десетилетия Русия се схваща като освободителка на българския народ от голяма част от населението.

Кой я организира?

Организатори на викторината са руският културно-информационен център, подкрепен от руското посолство, Съюзът на българските учители начело с Янка Такева, фондацията "Устойчиво развитие за България" с председател Станка Шопова и комитет, включващ организации членове на Координационния съвет "България – Русия". Това е написано в разпространената от РУО информация.

Янка Такева е председател на най-големия учителски синдикат от близо 30 години. Тя е и член на санкционираното по закона "Магнитски" движение "Русофили", чийто председател - бившият депутат от БСП Николай Малинов, също е санкциониран от САЩ и обвинен в България за шпионаж в полза на две руски организации. Наскоро Малинов оглави и русофилския интернационал като "антифашистки фронт срещу сатанизма".

Фондацията "Устойчиво развитие за България" разработва българо-руското сътрудничество, пише на сайта ѝ, а председателят ѝ Станка Шопова е бивш член на БКП и секретар на Централния комитет на Комсомола. Това е младежка организация (Димитровският комунистически младежки съюз) по времето на комунизма, членуването в която е задължително за всички на възраст между 14 и 28 години.

Журито, което оценява децата и определя победителите, е председателствано от Румяна Михнева - специалист по руска история, преподавател във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и агент на бившата Държавна сигурност.

В състава на оценяващите влизат Емилия Лазарова, Нина Христова - преподавател в Югозападния университет ,,Неофит Рилски", защитила докторантура за руското разузнаване в османската империя, Константин Пеев, Анастасия Кабанова - ръководител на отдел култура в руското посолство и Симеон Кулиш от движение "Русофили".

Кой участва във викторината?

Информацията за провеждането на съревнованието е разпространена от регионални управления по образованието до училищата в страната. Проверка на Свободна Европа я откри в РУО София-град и РУО Бургас.

Сред наградените училищни отбори обаче са и на СУ "Проф. Никола Маринов" от Търговище и на СУ "Максим Горки" от Стара Загора. Сред индивидуално участвалите ученици има от различни училища и градове на страната. Колко са те - МОН не знае.

"Организаторите не са искали и не са получавали подкрепа от МОН", казаха от пресцентъра на ведомството пред Свободна Европа. Вероятно през синдиката на Такева викторината е стигнала до управленията по образованието.

"РУО-София-град информира обществеността чрез своята интернет страница за широк кръг инициативи с образователен характер, които се предлагат и от представители на неправителствения сектор" - това гласи отговорът на ведомството до Свободна Европа.

Викторината с участието на Митрофанова е отразена единствено в сайта на Съюза на българските журналисти (СБЖ) с подробен репортаж. Сайтът на съюза изобилства с проруски статии и официални съобщения на посолството на Русия в България.

Впоследствие текстът обаче беше редактиран, като по-голямата част от цитираната от изданието реч на руската посланичка пред децата - съкратена.

Награди лично от Митрофанова

"Тези, които знаят историята добре, разбират настоящето и могат да погледнат и в бъдещето и да го предвидят. А това е много важно". Това казва Митрофанова пред децата, цитирана в публикацията на СБЖ със заглавие "Ученици с добър урок към възрастните как трябва да се гледа на българо-руските отношения днес".

"Днес в много страни върви една нова тенденция – борба с историята и нейното фалшифициране. Опитват се да наложат сред българите един голям мит - че императорът е искал чрез тази война да завладее проливите, че е имал користни цели", продължава тя.

По думите ѝ обаче руският народ е искал да освободи "поробените си братя", дал е много жертви и "е странно, че в сегашната ситуация има стремеж Русия да не бъде споменавана, а да се подчертава, че България е освободена от финландци, румънци, латиши и други".

И може би тази представена като историческа викторина, проведена по време на войната на Русия срещу Украйна и бойкота на Москва щеше да остане просто бързо забравена проява на лош вкус. Ако родители и граждани не изказаха шумно възмущението си от публикацията на 19-то училище във Фейсбук.

Те виждат проблем и в поведението на двамата учители по история в училището, и в поведението на библиотекарката, която поддържа страницата във Фейсбук и която открито агитира за БСП.

Всички родители, с които Свободна Европа разговаря, пожелаха да бъде запазена анонимността им заради опасения от негативни последствия за децата им.

Какво става в 19-то СУ "Елин Пелин"

Двамата учители по история - Ангелина Анастасова-Петрова и Денчо Данчев, обикалят паралелките по време на час. Сочат и извеждат в коридора най-добрите ученици по история и им казват, че директорката е казала, че ще ходят на "едно съревнование по история".

Това разказаха очевидци пред свободна Европа. Към онзи момент нито другите учители, нито децата, а още по-малко - родителите, знаят за какво става дума.

Директорката Клара Арабаджиева отрече да са влизали учителите в час и да са посочвали децата. "Това (участието им в състезанието) стана по желание на децата и със знанието на родителите", каза тя пред Свободна Европа.

Учителката по история Ангелина Анастасова-Петрова отказа да коментира пред Свободна Европа. Тя е подготвяла индивидуалните участници във викторината, а другият учител - Денчо Данчев - отбора на училището, спечелил третото място.

"Поздравления към всички участници поднесоха Н. Пр. Елеонора Митрофанова - посланик на Русия в България, г-жа Янка Такева - председател на СБУ, г-жа Станка Шопова - председател на фондация "Устойчиво развитие за България".

Това е написано в страницата на Фейсбук на 19-то училище в публикация, придружена от 15 снимки на децата в компанията на официалните гости.

Часове по-късно, след множество възмутени коментари, публикацията е изтрита (скрийншот може да се види тук). Страницата поддържа библиотекарката на 19-то СУ "Елин Пелин" Нина Ангелова.

"Изтрих публикацията по молба на зам.-директорката Десислава Петрова, за да не насаждаме напрежение в обществеността, след като толкова ги дразни това нещо", каза тя пред Свободна Европа.

Тя не вижда причина за възмущение от родителите. "Аз бях там - такова нещо (русофилска пропаганда - бел.ред.) въобще не е имало. Родителите са подписали декларация децата им да са там, те са от 10, 11 и 12 клас", добави Ангелова.

Споделянето на публикацията и породените от нея реакции тя определи като "грозно и недостойно".

"Как можело да водим деца на територията на страна агресор? Да се коментира по този начин състезание, което е обявено официално на страницата на РУО, одобрено от висшестоящи... Като има някакъв конфликт, децата да не участват никъде ли", каза библиотекарката.

На личната ѝ страница във Фейсбук обаче все още има снимка с децата от участието им във викторината. От профила на Ангелова в социалната мрежа се вижда, че тя открито подкрепя БСП, участва в организираните от партията инициативи (като протеста в защита на социалистическия паметник в София и ) и агитира за социалистите преди провелите се на 2 април избори.

Тя е организатор и на училищна екскурзия до паметника на връх Шипка на 3 март, където се веят и руски знамена. Политическата пропаганда е забранена със закон за работещите в системата на образованието.

"Личният ми профил няма нищо общо с профила на 19-то, с моите лични възгледи. Никога не съм си позволила политическа пропаганда в училище под каквато и да било форма", каза тя.

Библиотекарката добави, че откакто е в училището са се сменили четирима директори. "Колегите ме познават, мисля, че имам достатъчно авторитет за 26 години в това училище някой да ме обвинява, че си показвам пристрастията на работното място. Такова нещо не желая да коментирам", добави тя.

Ангелова каза, че от 2016 г. всяка година в училището се отбелязва националният празник 3 март с екскурзии "на исторически места".

По време на назрелия конфликт в края на март заради публикацията във Фейсбук директорката Клара Арабаджиева е извън страната. Тя обаче не може да нарече ситуацията скандална или проблемна.

"Няма такова нещо, аз съм уведомена за случилото се, имало е публикувана някаква снимка от награждаването на нашия отбор - да, имало е оплакване и възражение на един родител, който дори не е родител на участвало дете", каза тя пред Свободна Европа.

"Само за това съм информирана от зам.-директор Мая Желязкова, но някакви пререкания или скандали в училището не е имало", добави тя.

Арабаджиева "категорично" не вижда проблем в участието на децата във викторината "при положение, че за организацията стои името на РУО".

Родителите обаче остават недоволни. "Чудя се дали е от глупост или е целенасочено. И, да ви кажа, според мен това е по-скоро от една голяма глупост, от пълното опростачване и обезсмисляне на образователната система", каза родител пред Свободна Европа.

"Учителите по история, вместо да подадат оставка, да ги (децата) заведат там... Критичното мислене у тия учители къде е? Те живеят ли на тая Земя, на планетата", добави родителят.

По думите му това са признаци на "абсолютната разруха и провал на системата".

"Имаме учители и директори, които нямат никакви компаси за това какво е добро, лошо, къде сме ние, какъв е светът, в който живеем. Ако това се случва в София, представяте ли си какво се случва на други места в страната", каза още родителят.

Пред Свободна Европа учителката по история Ангелина Анастасова-Петрова �каза, че не може да говори "без позволението на директорката".

"Ние сме уведомили всички компетентни органи - РУО и националния инспекторат по образованието. Няма да давам обяснения защо децата са участвали в някакво състезание", каза тя.

Зам.-директорката Мая Желязкова отрече да е замествала Арабаджиева по това време. "Във въпросната седмица неин заместник беше Десислава Петрова. Аз също бях в училище, но там не е имало никакви емоции", каза тя.

"За мен това е изкуствено раздухана история. Не от родители, ученици, колеги", каза тя.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/32350238.html?s=09

Hatshepsut

РУСКА ПРОПАГАНДА ВЪВ ВАРНЕНСКО УЧИЛИЩЕ? ПО СЛЕДИТЕ НА "НАУЧНА" КОНФЕРЕНЦИЯ С МИТРОФАНОВА


Ученици от Хуманитараната гимназия във Варна са били заставени да присъстват на "научна" конференция за войната и мира, в която не само да слушат проруски лектори, но и да чуят приветствено слово от руския посланик в България Елеонора Митрофанова. За случая разказва майка на един от учениците във Facebook.

Преди дни синът ѝ получава съобщение в общата група на класа от учителката си по история. Тя уведомява единадесетокласниците, че те трябва задължително да присъстват на "научна" конференция на тема "Търсеният мир в съвременния свят", като тези, които не отидат, ще имат отсъствие.

Предоставена е и пълната програма на събитието, което по план трябва да бъде открито с поздравителен адрес от посланика на Русия Елеонора Митрофанова. След което учениците да слушат теми от редица лектори. Сред тях са възпитаничката на Московския държавен университет проф. д.ик.н. Нина Дюлгерова, както и историкът Симеон Кулиш - част от Национално движение "Русофили". Последният е представен в програмата като "историк и секретар на Тракийски научен институт - филиал Варна".

Някои от темите, които трябва да се разглеждат в рамките на срещата, звучат така: "Прибалтика - невъзможният мир", "Войната и мирът - съвременната битка за историята", "СМЕРШ* във войната с нацизма за мир". Според първоначалната информация, участие в панела от лектори трябва да вземе и ученик от училището.


Ден по-късно обаче учителката по история изпраща ново съобщение, с което обявява, че класът в крайна сметка няма да посети "научната" конференция, без да дава обяснение за причината. Изглежда училището се е отказало от решението си след евентуална родителска реакция.

Директорът и заместник-директорите на Средното училище "Константин Преславски" бяха потърсени за коментар, но никой от ръководството на учебното заведение не беше открит по телефона. Ще публикуваме позицията им, ако те откликнат на молбата ни за отговор.

Конференцията действително се провежда на 7 февруари в читалище "Искра 1924" във Варна, но на нея не присъства Митрофанова, няма и ученици.

"Булевард България" тръгна по следите на "научната" конференция с Митрофанова. Координаторката на Съюза на учените - Варна Албена Вълчева коментира, че няма информация за провеждането на подобно събитие, организирано от тяхна страна.

Малко по-късно Управителният съвет на Съюза на учените публикува декларация, в която изцяло се разграничава от сбирката и посочва, че името на организацията е неправомерно замесено в провеждането ѝ.

Ръководството на съюза "не е обсъждало организирането на такъв форум и не е давал разрешение за провеждането му.

"Съюзът на учените – Варна е самостоятелно юридическо лице, независима, доброволна, демократична, обществена творческо-професионална организация на български и чуждестранни учени, която подкрепя науката и нейния възход. Ние работим за превръщането на Съюза в територия на единение между научните и научно-преподавателските кадри от научните организации на БАН, висшите училища и университети, както и от други изследователски звена от държавни и частни училища и фирми. В тази връзка имаме амбицията да бъдем модел на неправителствена, неполитическа и непартийна обществена организация. Подчертаваме, че категорично се разграничаваме от гореспоменатата конференция и се надяваме този случай, в който сме въвлечени без наше съгласие, да не се повтаря", се казва в позицията, подписана от председателя на Съюза на учените във Варна проф. д-р Виолета Йотова.

Въпреки това пълната програма за него се появи във Фейсбук страницата на неправителствена организация с името "Български експерти за регионално развитие" (БЕРР). В нея обаче липсваше един от ключовите участници - а именно руската посланичка. Потърсихме българската организация, споделила програмата за събитието, но техният телефон за връзка беше изключен.

Последващо потвърждение поискахме и от читалище "Искра 1924" във Варна, което ще бъде домакин на срещата. Техният телефон за връзка също се оказа изключен. Сценарият се повтори и при опит за връзка с модератора на конференцията проф. д.н. Нина Дюлгерова. От руското посолство също не коментираха под каква форма и дали изобщо г-жа Митрофанова участва в събитието.

В крайна сметка се оказа, че посолството е предоставило само писмено "приветствие" към събитието.

Събитието е факт, макар организаторите да отричат съществуването му, а останалите замесени да избягват коментари. В края на януари самият Симеон Кулиш публикува на страницата си във Facebook новината, че ще вземе участие във въпросното събитие.

"На 7 февруари ще взема участие в кръгла маса на тема: "Търсеният мир в съвременния свят"... Моят доклад е свързан с България и мястото на нашата държава като фактор за мира на Балканите в периода 1956-1989 г.", пише той.

Учениците изглежда няма да посетят "научната" конференция, но не става ясно дали тя ще бъде отворена към други желаещи представители на обществеността.


* СМЕРШ е общото название на няколко независими контраразузнавателни организации в Съветския съюз през Втората световна война. Образувани са в края на 1942 г., но са официално оповестени на 14 април 1943 г. Името СМЕРШ е измислено от Йосиф Сталин.

https://boulevardbulgaria.bg/articles/ruska-propaganda-v-uchilishte-po-sledite-na-nauchna-konferentsiya-s-mitrofanova

Hatshepsut

МОН, синдикат и творчески съюзи вкараха учениците в хибридна операция за изпиране образа на държава-терорист


Новият парламент, прокуратурата и специалните служби да спрат превръщането на българското училище е проводник на зловредно руско влияние

Държавата се нуждае спешно от ревизия на обучението по история и своеобразен екзорсизъм за избавление от лъжите на кремълската пропаганда


Илиана Славова

,,Ако искаш да победиш врага си, възпитай децата му." Тази мисъл е особено популярна в руското публично пространство – твърди се, че е древна  китайска мъдрост, но в случая от първостепенно значение е не произходът й, а фактът, че е взета

на въоръжение от Кремъл

България официално е обявена за вражеска държава от Русия. Страната ни е обект на руската хибридна война, която Москва води срещу демократичния свят – това е официална констатация, записана в доклада за състоянието на отбраната ни за 2022 г. И проблемът е не само в липсата на ефективно противодействие срещу хибридните тактики на Русия, но и в това, че български институции и организации са активни

съучастници във войната на Кремъл срещу България

В ход е поредната акция за облъчване на най-беззащитните, децата. На фона на инвазията срещу Украйна Руският културно информационен център в София обяви ученически конкурс ,,Заедно в ХХІ век"

https://faktor.bg/uploads/2022-Documents/rkc_propaganda.pdf

...в който се експонират две от любимите пропагандни конструкции на Москва – тази за ,,мира" и за ,,освобождението" на България като резултат от руско-турската война през 1877-1878 г. Съгласно условията на конкурса, учениците (от І до ХІІ клас) трябва да създадат литературни, музикални, живописни или мултимедийни творби на тема ,,Мир за всички на планетата" или ,,145 години от края на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г., Освобождението на България и възстановяването на българската държавност".

Сигурно много хора биха казали, че темите са безобидни и вероятно щяха да имат право, ако днес зад ,,миротворческата" риторика не стоеше стремежът на Русия да унищожи украинската нация, а темата за ,,освобождението" не се използваше от десетилетия за подчиняване на българите чрез насаждане на преклонение пред  ,,братята-освободители".
Вместо  историческите факти българските ученици все още изучават измислени в Москва русофилски митове, а инициативи като тази на руския център укрепват заблудите, въвличайки децата като активни участници в поддържането им. Все още са малцина българите, запознати с историческите свидетелства, че Руско-турската война от 1877-1878 г. е завоевателна, а не освободителна, и че Русия изобщо не е възнамерявала да допусне създаването на суверенна българска държава. На това си струва да бъдат посветени още много томове с исторически четива, но в случая е достатъчно да припомним какво пише руският дипломат Сергей Татишчев* за начина, по който трябвало да постъпи Москва с българите, ако дръзнат да водят независима политика:

,,Цел на нашите усилия трябва да бъде не ,,целокупна" България, а разделянето дори на сегашното княжество между съседите му: румънци сърби и гърци, с изключение на широка ивица край Черно море, която Русия може да изисква да остави за себе си. С една дума, ако България ни измени и се остави на нашите противници, ние сме в правото си да постъпим с нея както постъпихме с Полша – да я разчленим, да я размажем, да я изтрием от лицето на земята за назидание на всички подобни племена, населяващи Изтока."

С други думи, на поколения ученици у нас е внушавана фалшива представа за ,,освободителната" роля на Русия, а

на народа ни е насаждан стокхолмски синдром

Този своеобразен духовен геноцид над нацията ни продължава – подкрепян благосклонно и в този случай от български институции и обществени фигури.
Ученическият конкурс на Руския културно информационен център се провежда със съдействието на Министерството на образованието и науката, а това е скандално.
Друга държавна институция е част от организационния комитет на проявата – Националният дворец на децата, представляван от директора си Татяна Досева.
Председател на комитета е Станка Шопова – известна фигура от управлението и близкото обкръжение на Тодор Живков. При неговия режим тя е първи секретар на Централния комитет на комсомолската организация (ДКМС), а след това и член на ЦК на БКП. Тук Шопова участва като шеф на фондация  ,,Устойчиво развитие за  България", която стопанисва  комплекса ,,Камчия" и  организира там фестивал. Точно този комплекс е сочен от руския външен министър Сергей Лавров като идеално място за упражняване на руската ,,мека сила". Адресът и телефонът на фондацията съвпадат с тези на Българо-руската търговско-промишлена палата. Трябва ли да питаме откъде идва финансирането на ,,Устойчиво развитие за  България", а и какви поръчки изпълнява?
В организационния комитет за провеждането на конкурса участва и синдикатът на Българските учители с председател Янка Такева – т.е. вместо заедно с МОН да очистят българското училище от фалшификациите на руската пропаганда, учителите ги легитимират. Замесен е и Съюзът на българските журналисти – в организационния комитет е неговата председателка Снежана Тодорова, видна русофилка. Докато в целия цивилизован свят журналистите защитават истината и противодействат на руската пропаганда, у нас журналистическа организация доброволно се превръща в нейно оръдие. Списъкът на организаторите се допълва и от Съюза на българските писатели – тези, които са призвани да извисяват националния дух, съучастват в неговото осакатяване. Организацията е представена от своя председател Боян Ангелов – член на Националния съвет на БСП и главен редактор на вестник ,,Дума". Впрочем, до момента

нито от СБП, нито от СБЖ са осъдили руската война срещу Украйна

Списъкът със съучастници в тази хибридна операция очевидно може да бъде продължен, ако се съди по анонса, че в журито на конкурса участват ,,учени, писатели, художници, журналисти, композитори, преподаватели". 
В условията за участие се посочва, че учениците трябва да предоставят авторските права върху творбите си на организаторите – безвъзмездно и за неограничен период от време. Работите им няма да им бъдат върнати и може да бъдат сканирани, снимани, публикувани и използвани ,,за изложби, за издаване на дипляни, дискове, календари и други нетърговски цели, свързани с конкурса". Децата, на които бъдат присъдени отличия (грамоти и предметни награди), както и техните родители, се съгласяват да бъдат заснемани и материалът да бъде публикуван или излъчван в публичното пространство.
Целта на всичко това – ,,запознаване с историята и бъдещето на международното сътрудничество" между ,,България, Русия и другите славянски страни", формиране у подрастващото поколение на ,,чувство на приятелство".
Тоест творчеството на деца от България (и от други държави – конкурсът е обявен като международен) ще бъде използвано безвъзмездно за разпространяване на руските пропагандни послания докато Москва води хибридна война срещу собствената им страна.
Наистина ли няма институция или обществен фактор, който да въстане срещу подобен цинизъм? Светът се вдигна да защити похитените украински деца, които Русия се опитва да ,,възпита" да мразят родината си. Защото Украйна не се примири, защото се чувства част от демократичния свят и действа като такава. Ами ние? Разбираме ли, че

българското училище е проводник на зловредно руско влияние,

основно чрез обучението по история? Разбира ли Министерството на образованието и науката, че е въвлечено в хибридната война на Русия срещу България и срещу демократичния свят? Дава ли си сметка, че руши съпротивителните сили на българското общество  и го оставя безпомощно пред посегателствата на Кремъл? Ако не го разбира, значи имаме катастрофален дефицит на компетентност. Ако го разбира, но води такава политика, значи говорим за национално предателство. 
И не става дума за изолирано явление, а за дългосрочна стратегия. Кремъл атакува всяко слабо звено.
Самотни гласове на съпротива предизвика гостуването у нас на пианистката Валентина Лисица – беше рекламирана като живееща в САЩ украинка, но в действителност тя се прочу с подкрепата си за Путин и руската агресия срещу Украйна.  Съвместните ѝ концерти със Софийската филхармония, с музика на Сергей Рахманинов, са поредният опит за реклама на Русия и

изпиране на образа на държавата-терорист

И не, не става дума за благородно ,,общуване на културите", защото Лисица изразява публично подкрепата си за режима на Путин. Няма стерилно изкуство извън личността на изпълнителя, посланието е комплексно. Още повече, че в Русия открито признават, че тя изпълнява политическа мисия. Нима министърът на културата и директор на националната ни филхармония Найден Тодоров не знае това? Трябваше ли и тази институция да бъде въвлечена в упражняването на руската ,,мека сила"?
Очевидно е, че сегашното управление на държавата няма воля да защити България. Изходът е да има работещ парламент с функциониращи ресорни комисии. Разбира се, и евроатлантическо правителство, защото с доминирана от русофили изпълнителна власт и най-смислените решения на Народното събрание ще бъдат обезсилени, както стана с военната помощ за Украйна.
България има нужда от незабавна

ревизия на обучението по история

От своеобразен екзорсизъм за избавление от лъжите на руската пропаганда. От широко популяризиране на историческата истина. Разбира се, само това не стига, но е абсолютно необходимо, ако искаме да живеем като народ с достойнство.   
А по конкретния случай със скандалния детски конкурс е редно МОН да преразгледа подкрепата си и

да прекрати злоупотребата с българските деца

Да реагират незабавно и депутатите от новия парламент,  Държавната агенция за закрила на детето, прокуратурата и специалните служби  - деца са обект на престъпление.


*Сергей Татишчев, ,,Из прошлого русской дипломатии", Санкт Петербург, 1890 г., стр. 503

https://faktor.bg/bg/articles/mon-sindikat-i-tvorcheski-sayuzi-vkaraha-uchenitsite-v-hibridna-operatsiya-za-izpirane-obraza-na-darzhava-terorist

История

Софийският университет се разграничи от преподавателка заради проруска пропагандаАкадемичният съвет на СУ ,,Свети Климент Охридски" се разграничи от историка проф. Дарина Григорова заради пропаганда. Това се разбира от съобщение, публикувано в сайта на университета.

"Считаме, че материали с подобно съдържание нагнетяват допълнително съществуващото в страната обществено напрежение и обслужват интересите на пропагандата, свързана с войната в Украйна. Изразената в интервюто позиция от Дарина Григорова е нейно лично мнение, което няма никаква връзка с духа на Софийския университет като средище на хуманността, разума и академизма.

Намираме за недопустимо подобно поведение от страна на университетски преподавател, още повече, че в интервюто се пропагандират открито и политически идеи, които пряко влияят върху актуалния обществен живот в България и уронват авторитета и престижа на най-старото висше училище в страната", гласи съобщението.

Става дума за интервю на професорката пред "Поглед", в което тя споделя, че след денацификацията на Украйна, която според нея е въпрос на време, ще последва денацификация и на България.

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/16691239

Panzerfaust

Дарина Григорова е много мръсна рубладжийка, но далеч не е само тя в СУ. На прима виста се сещам за и Сивилов, но има и още. Всички са деца, внуци или близки роднини на "активни борци" и са окупирали университета по кланова линия, особено в хуманитарните факултети.

Similar topics (5)

1204

Отговори: 19
Прегледи: 1527

1941

Отговори: 3
Прегледи: 127

396

Отговори: 11
Прегледи: 1417

15 Юни 2020, 21:29:11
отъ Шишман
Powered by EzPortal