• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Софийски фестивалъ на науката

Започната отъ Hatshepsut, 26 Яну 2021, 06:16:31

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Hatshepsut

Софийски фестивал на науката 2019


9 - 12 май 2019 г.

София Тех Парк

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община

Какви тайни крият черните дупки? Може ли изкуственият интелект да има предразсъдъци? Животът преди и след Земята, куриозните истории зад някои големи научни открития, изгубеният свят на българските динозаври и още много интересни теми – Софийският фестивал на науката представя над 100 български и международни учени от 9 до 12 май в София Тех Парк.

През месец май София отново ще се превърне в столица на науката. Деветото издание на Софийския фестивал на науката ще се проведе от 9 до 12 май в София Тех Парк, с участието на над 100 български и международни учени.

Тази година фестивалната програма хвърля светлина върху личности и събития, чиито годишнини отбелязваме през 2019-та − от Леонардо да Винчи и първата околосветска експедиция на Магелан и Елкано, през кацането на Луната до създаването на Периодичната система на химичните елементи, основаването на БАН и на Международния астрономически съюз.

Изложби ще напомнят за богатството на света – от дълбините на морските води до безкрая на Космоса и изгубените светове, от редките химични елементи до науката, която ангажира посредством изкуство.

Новост тази година са зона "Направи си сам" и работилници, където деца и подрастващи ще работят с новите технологии, ще създават хуманоидни машини и лего роботи, ще изследват виртуалните светове на Minecraft, платформата за изкуствен интелект Azure AI Services, 3D технологии и ще участват в различни иновативни занимания.

Благодарение на партньорството между Британски съвет, Министерство на образованието и науката и Столична община, всички събития за деца са напълно безплатни и хиляди ученици отново ще участват в забавни събития и практически работилници, заедно със своите преподаватели или родители.

Акценти от организаторите:

От събитията на 9 май, четвъртък

Първият ден на фестивала ни отвежда на вълнуващо пътешествие към Луната по случай 50 години от първото кацане там. Гл. ас. д-р Владимир Божилов от катедра Астрономия на Софийския университет "Свети Климент Охридски", Тихомир Димитров от програма "Космическа академия за деца" и Никола Каравасилев, учител по физика и астрономия, ще ни запознаят с важни аспекти на това историческо събитие  – изследванията на Луната преди изпращането на хора там и условията за живот.

Пътешествието в Космоса продължава с Виктор Данчев, физик в "ЕндуроСат" и координатор на образователна програма "Космически предизвикателства", който ще представи внушителни мащаби и пространства във Вселената, сравнени с разстоянията в ежедневието ни.

Същата вечер, Марк Грифитс, професор по поведенческо пристрастяване в Университета Нотингам Трент, Обединеното кралство, и директор на Международния отдел за гейминг изследвания, ще разнищи интересните митове около поведението на пристрастяването, факторите, които го провокират и дали някои хора са склонни към него повече от други.

Акценти от събитията на 10 май, петък

Вторият ден на фестивала среща с Карол Мъндел, професор по екстрагалактическа астрономия и директор на катедра Астрофизика в Университета в Бат, член на британския Институт по физика и главен научен съветник в британското правителство. Тя ще представи значението на черните дупки за еволюцията на Галактиката, загиването на масивните звезди и как съвременните роботизирани технологии дават нови възможности за изследването на Вселената.

С демонстрации и експерименти, за най-разпространения елемент на Земята – Кислорода, ще разказват учените от Интерактивен детски център за наука и технологии TechnoMagicLand, а с различните лица на полимерите, ще ни запознае доц. д-р Мария Спасова от Института по полимери - БАН.

"Какво е общото между слоновата кост и хероина?" ще разберем от Иън Джаксън, консервационен директор на WWF България , посветил над 20 години на опазването на природата в Източна Африка и Югоизточна Азия. Той хвърля светлина върху пагубните ефекти от незаконната търговия с диви животни, чийто трафик наподобява черния пазар за трафик на наркотици, оръжия и хора.

Подгответе се и за научен експеримент с дълготраен страничен ефект – повишено ниво на любопитство! В "Научна стендъп комедия" Невена Христозова, Наско Стаменов и Борис Яначков ще ви убедят, че науката освен интересна, може да бъде и изненадващо забавна.

Акценти от събитията на 11 май, събота

Съботната програма предлага две документални прожекции. Филмът на National Geographic Documentary Films "Панаир на науката", определен от критиците като "брилянтен и чудат", проследява историите на най-умните и забележителни тийнейджъри от 78 държави. По-късно през деня, с встъпителни думи от сър Дейвид Атънбъро, "Живата Темза" ще ни разкрие непознатата история на криволичещата през Лондон река. И двете прожекции ще бъдат съпроводени от специални гости.

Разкрития за куриозните истории зад върховните научни постижения ще ни представи нанотехнологът д-р Божидар Стефанов в "Учените сигурно са полудели". Завладяващата история на един изгубен свят ни връща 150 милиона години назад, за да проследим развитието на динозаврите с д-р Стийв Брусате, палеонтолог и еволюционен биолог в Единбургския университет. Повече яснота на вечните въпроси къде, кога и как е възникнал животът, ще ни даде проф. Николай Денков от Софийския университет "Свети Климент Охридски", чийто физикохимични изследвания търсят границата между неживото и живото в природата.

Ще погледнем и в недалечното бъдеще с д-р Стела Ткачова към един оптимистичен сценарий, в който след 10 години астронавти ще живеят и изпълняват научни експерименти на борда на лунната орбитална платформа "Гейтуей" на НАСА и в Лунното градче. А за това дали в бъдещето ще продължат да се създават условия за предубеденост в системите за изкуствен интелект, ще разберем от Алекс Фефега.

Ще отбележим 150-годишнината от създаването на Периодичната система на химичните елементи наслаждавайки се на връзката между химия и кулинария. Финалистът в конкурса за комуникация на науката FameLab, доц. д-р Аспарух Камбуров и гл. ас д-р Господинка Гичева, ще представят "Гурме наука" – демонстрационна кулинария на живо, при която гостите отговорили правилно на зададените въпроси, ще имат възможност да опитат експерименталните ястия. Съботната вечер ще завърши с проф. Марк Лорч, биологът Фил Бел-Янг и още една зрелищна "Химична вечеря", посипана с химични елементи и съпроводена от една по-различна бинго игра.

Акценти от събитията на 12 май, неделя

Неделната програма предлага срещи с още български и международни финалисти и победители в конкурса за комуникация на науката FameLab.

В сложния свят на науката, където възникват спорове във всяка сфера, Рикардо Импавидо представя трите най-интригуващи научни концепции във физиката, математиката и мета-науката, където все пак цари съгласие.

За съмненията, които предизвиква съществуването на "Черните дупки" във Вселената ще ни разказва Агнеш Киш-Тот, унгарски астрофизик. На вълнуващо пътешествие през "Еволюцията на езика", през лабиринта на гените, хилядолетията на времето и светлинните години на пространството ще ни отведе д-р Петър Ефтимов, ветеринар и молекулярен биолог.

Извън съмненията и споровете в науката, безспорен е фактът, че спешно трябва да бъдат предприети действия за опазването на океаните. Емма Уертас от Института по морски науки на Андалусия подчертава заплахите за морското биологично разнообразие и отговорността, която ние всички носим, за да могат и идните поколения да се радват на океана.

С какво всъщност се различаваме от другите видове? Гл. ас. д-р Латинка Христова, Ралица Коньовска и Владимир Николов от Националния природонаучен музей при БАН ни връщат 84-82 милиона години назад към "Изгубеният свят на българските динозаври", открити в Западното Средногорие.

Документалният филм "Мечтай смело: Изграждането на света", представен от Джеф Бриджис, е пътуване през света на човешката изобретателност и инженерната мисъл, постигнала привидно непостижимото. С д-р Димчо Чотров и Ангел Бъчваров ще разгледаме "Версии на реалността" − неясните и погрешни разбирания, потенциалните възможности и тенденции в областта на виртуалната реалност.

Не пропускайте разказа на доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и епидемиолога д-р Савина Стоицова за сложния и лъкатушещ път на борбата на човечеството със заразните болести, предотвратими с ваксини. "Какво следва?" в медицината и какъв е значимият медицински напредък във важни терапевтични области ще научим от Александрина Ал-Джасем, д-р Петър Ефтимов, Александър Атемин и лекарят д-р Алексей Митев.

По традиция, закриващото събитие на фестивала отново ще бъде националният финал на "Лаборатория за слава Famelab 2019". Ще научим кой ще стане новото лице на науката в България и ще представи страната ни на международния финал в Обединеното кралство?

Това са само малка част от темите на Софийския фестивал на науката през 2019 година. Пълната програма можете да намерите онлайн на www.sofiasciencefestival.bg.

Изложби, експерименти и демонстрации

Освен събития, фестивалът предлага изложби, научна книжарница и много щандове с експерименти и демонстрации, където можете да видите и изпробвате науката в действие. Към зоните "Откривател", "Наука", "Изложби" и "Зона 42"  се присъединява и зона "Направи си сам", където деца и младежи могат да работят с технологии, да създават и изследват. Всички изложбени зони на фестивала са със свободен достъп.

Разгледайте ги онлайн на https://www.britishcouncil.bg/sofia-science-festival/experiments

Училищна програма

На 9 и 10 май (четвъртък и петък) е специалната училищна програма за организирани групи от ученици с техните преподаватели. Създадени специално за по-млада публика, тези едновременно забавни и образователни събития предлагат атрактивни обяснения на научни теми от учебния материал по математика, физика, химия, биология и география.

Пълната училищна програма можете да намерите онлайн на http://www.britishcouncil.bg/sofia-science-festival/schools .

Билети и пропуски

Достъпът до изложбите и шатрите с експерименти е свободен. Повечето от събитията са безплатни, а входът за останалите продължава да е на символичната цена от 5 лева. При закупуване на 10 или повече билета през онлайн системата ще получите отстъпка от 20%.

Резервирането на места за безплатните събития, както и закупуването на билети, вече става през една и съща онлайн система, достъпна от сайта на фестивала.

* * *

Софийският фестивал на науката се организира от Британски съвет, под патронажа на Министерството на образованието и науката, в партньорство със Столична община и е част от Календара на културните събития на София за 2019 година.

Основни партньори са A1, Microsoft, Aurubis, Neterra и ARPharM.

Институционални партньори са Форум Демокрит, Българска академия на науките, Фонд "Научни изследвания", Софийски университет "Св. Климент Охридски", Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски", Съюз на учените в България, Посолство на Великобритания, UK Science & Innovation Network, Институт Сервантес, Италиански културен център, Унгарски културен институт, Полски културен институт, Посолство на САЩ, Министерство на отбраната., Атлантическият Клуб.

Медийни партньори са Българска национална телевизия, InGlobo, сп. БГ Наука, Obekti.bg, National Geographic Channel, Дневник, Капитал, безплатен културен гайд Програмата, в. Аз-Буки, Площад Славейков, Наука OFFNews, Sofia Globe, Trio.bg, сп. Образование и специализация в чужбина, MediaBricks.

Фестивални партньори са Национален природонаучен музей, Национален политехнически музей, Национален музей "Земята и хората", Национален археологически институт с музей (НАИМ), Музейко, TechnoMagicLand, Зелена София, Център по забавна математика, Географ БГ, Българско географско дружество, Space Challenges, АПЕКС, Български антарктически институт, Space Academy, SoftUniKids, Робопартанци, Академия РОБОТИКА, MindHub, Технократи, Университет за деца, ДНК, Българско дружество за защита на птиците, Детска архитектурна работилница, Тонедико, Обединено Дрон Общество, Университетски ботанически градини, УНИЦЕФ, WWF, Ecosystem Europe, Alzheimer's Research UK, University of Swansea, UWE Bristol, University of Hull, The Living Thames, Thames Estuary Partnership, M.A.P. Black Sea, CIELA, Мулти култи колектив, 68 бригада ,,Специални сили", Национален университет ,,Васил Левски", SoftUni, Център за изследвания и анализи, Образование без раници,  BioSeek, STEAM Education, sandacite.bg.

https://artsofia.bg/bg/events/2019/05/09/sofijski-festival-na-naukata-2019

Hatshepsut

#1
Софийски фестивал на науката 2020


Десети Софийски фестивал на науката (26 – 27 септември 2020, "София Тех Парк")

26 – 27 септември, "София Тех Парк"
28 септемри – 2 октомври, Дигитално за училищни групи

https://www.facebook.com/sofia.science.festival


За играта на гени и как да остаряваме по-бавно?
Кои са митовете и кои са истините в храненето?
Какви са предизвикателствата пред изкуствения интелект?
Какво общо имат физиката и музиката?


Десетото юбилейно издание на Софийския фестивал на науката ще даде отговори на тези и още много други въпроси по любопитни научни теми от различни области. Под мотото: "Отдалечени, но по-близо" и тази година в София Тех Парк на 26 и 27 септември (събота и неделя) ще се съберат български и международни учени, за да представят чудесата на света, в който живеем.

Ще научим за:

– бъдещето на медицината, включително генната редакция, стареенето, биологичните рискове и как да се подготвим за тях;
– големите катаклизми в Космоса, за вулканите и замръзналите луни и можем ли да се превърнем в бипланетарни същества;
– как да опазим нашата планета като потребяваме по-малко;
– значимите научни годишнини: 100 години от рождението на Розалинд Франклин, Рей Бредбъри и Айзък Азимов, 90 години от откриването на планетата Плутон, 30 години от изстрелването на телескопа Хъбъл
И още много...

Софийският фестивал на науката се организира от Британски съвет България (British Council) под патронажа на Министерство на образованието и науката, част е от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

https://www.sofia.bg/web/guest/events-from-2020


Софийският фестивал на науката 2020 стартира с "гръм и трясък"


Юбилейният десети Софийски фестивал на науката 2020 е открит!

Празникът на науката започна. Науката, която е млада, свежа, забавна и разбираема за всички.

Началото бе дадено в 11:00 часа – с празнични научни фойерверки от химиците от ,,Корпуса за бързо гърмене" и в присъствието на г-жа Мария Габриел – еврокомисар, г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на София; г-жа Карина Ангелиева – зам. министър на образованието и науката и НП Роб Диксън – посланик на Великобритания, учени, доброволци и партньори.

Събитията ще се проведат на 26 и 27 септември на територията на София тех парк.

Тази година бе особена, но въпреки трудностите фестивалът е с изключително богата програма.

Всички събития си заслужава да се посетят, но кои са акцентите?

Тази година особен акцент в програмата ще са срещите с български учени, които работят в световноизвестни научни центрове и университети. Д-р Иван Койчев, лекар специалист по невропсихиатрия в Университетската болница ,,Джон Радклиф" в Оксфорд ще представи новите технологии за установяване и проследяване на деменцията, преди тя да започне да нанася разрушителен ефект, както и какво може да направи всеки, за да понижи риска за себе си.

Българката Жасмина Георговска работи в Института ,,Джейн Гудол" в Лондон ще разкаже за дейностите на центъра за защитата на шимпанзетата и ще се спре и на ролята на жените в науката, на образованието за младите хора и на личния ангажимент на всеки.

Чуждестранните лектори ще говорят по горещите теми на деня - физикът Адам Мърфи ще ни поведе на пътешествието на астронома, отговаряйки на въпроси като: Ще донесе ли Нютон нещо вкусно за хапване? Каква музика ще избере Айнщайн за пътуването?

Изкуственият интелект е страстта на Педро Месенгер от Висшия съвет за научни изследвания в Испания, към Института за изследвания в областта на изкуствения интелект. Той ще ни въведе в света на изкуствения интелект, историята му от 1950-те години до днес, успехите и етичните проблеми, които води със себе си, както и бъдещите перспективи. Някои от романите, в които се засяга темата за изкуствения интелект също ще са любопитен елемент от презентацията.

Невероятно научно шоу за деца от едно от емблематичните лица на Би Би Си – Стефан Гейтс и асистентката му Попи, която се оказва и негова дъщеря, от техния лондонски дом на живо.

Климатичните промени ще бъдат темата на д-р Валери Масон-Делмот, старши учен в Лабораторията по науките за климата и околната среда в Института Пиер Симон Лаплас и съпредседател на работната група по Шести оценъчен доклад за състоянието на климата в Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC).

Публиката ще има възможност да се срещне и отново с познатите лица на младите комуникатори на науката - учените, преминали през конкурса Лаборатория за слава - FameLab, които по традиция имат своето запазено място на фестивала на науката. Ветеринарните лекари д-р Петър Ефтимов и д-р Тома Щилянов, физиците д-р Никола Каравасилев и д-р Стефан Николов, химикът Златина Димитрова, хидробиологът Димитрий Дашинов, биолозите Ния Тошкова и Виолета Желязкова са само част от лицата на младата наука в България. Техните вълнуващи презентации ще ни отведат от пещерите до космоса, от гените до музиката, от реките до специалните ефекти в киното и много други интригуващи въпроси на света около нас.

Ако още не сте убедени, че вашето събитие съществува, тук можете да разгледате пълната програма на фестивала.

Традиционно събитията за деца са безплатни, а от тези за обща публика само около 30% са на символична цена от 5 лв. Може да закупите единични билети, а може и да се възползвате от Пакетния билет, който ви дава достъп до 10 събития. Повече информация за билетите можете да получите тук.

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

Информация за събитията, както и излъчване на някои от тях, можете да получите и на Facebook страницата на фестивала.

НаукаOFFNews е медиен партньор на Софийския фестивал на науката.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Sofijskiiat-festival-na-naukata-2020-startira-s-gram-i-triasak-str_157130.htmlСофийски фестивал на науката 2020 - през погледа на любопитковците от TechnoMagicLand

Hatshepsut

#2
Софийски фестивал на науката 2021


Софийският фестивал на науката е част от Календара на културните събития на Столична община.

ХI Софийски фестивал на науката ще се проведе на 15 и 16 май в София Тех Парк и ще събере на едно място над 100 български и международни учени от 12 държави. Те ще покажат необятността и богатството на света на науката и как науката може да бъде открита във всичко, което ни заобикаля. На 17 и 18 май ще се състои фестивалната дигитална програма за ученици от цялата страна.

Има ли надежда за по-добро утре за планетата и всички нас? Какви са последствията от самотата и изолацията върху психичното ни здраве? Къде търсим извънземен живот? Как технологиите помагат в борбата с фалшивите новини? Кои вируси са в основата на едни от най-важните еволюционни стъпки в изграждането ни като вид? Какво е общото между климата, глетчерите, морските нива, найлоновите торби и разнообразието на видовете? Защо рециклирането е важно? Къде в Космоса е открита вода (и в течно състояние ли е тя)? Превръщат ли се жените учени във вдъхновение за други момичета и млади жени да преследват своите невъзможни мечти?

Програмата на Софийския фестивал на науката е публикувана на: https://www.britishcouncil.bg/about/press/sofia-science-festival-2021-update

https://artsofia.bg/bg/events/2021/05/16/sofijski-festival-na-naukata-2021


Институтът по математика и информатика взе участие в Софийския фестивал на науката 2021


Софийският фестивал на науката (Sofia Science Festival) е създаден през 2011 г. от Британски съвет и Форум Демокрит, под патронажа на Министерството на образованието и науката. Събитието е включено в Културния календар на София и се провежда в партньорство със Столична община. Фестивалът се радва на изключителна популярност и всяка година печели все повече почитатели. Тази година той се проведе на 15 и 16 май в София Тех Парк.

В първия ден на Фестивала Институтът по математика и информатика представи своята работа по програма ,,Образование с наука 2" – съвместна инициатива на Министерство на образованието и науката и Българска академия на науките.

Пред гостите на събитието бяха представени проектите, спечелили финансиране в новия програмен период. Програма ,,Образование с наука 2" продължава мисията на своята предшественичка по отношение на въвеждането на иновативни практики и методи в обучението, тъй като те са от първостепенна важност и предоставят възможност на българските учени, работещи в институтите и музеите на Академията, да споделят своя опит и да предизвикат у учениците интерес към науката и изследователската работа.

Участието на ИМИ във втория ден на Софийския фестивал на науката бе посветено на представянето на работата по Национална научна програма ,,Върхови изследвания и хора за развитие на европейската наука" (ВИХРЕН) на Фонд ,,Научни изследвания" – проекта ,,Категорна Келерова геометрия и приложения", с водещ изследовател проф. Людмил Кацарков.

Бирационалната геометрия е класическа област на математиката, чиито корени могат да бъдат открити още в епохата на Древна Гърция. Въпреки това все още съществуват доста нерешени проблеми в тази област. В проекта се използват съвременни идеи от Теорията на струните за атакуване на тези проблеми. Проектът има и силен образователен компонент, целящ извеждането на младото поколение български математици на най-високите изследователски нива в съвременната математика.https://math.bas.bg/

Hatshepsut

Започва ХІІ Софийски фестивал на науката 2022


Снимка: https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/oficial-messages/340717-sofiyski-festival-na-naukata

Как снимахме черна дупка за първи път? И какво ни казаха роувърите за Марс? Дванадесетият Софийски фестивал на науката представя теми от пътуване до края на времето до наноматериалите, през рисуващ изкуствен интелект, фалшивите новини, чистия въздух и много други. И още, къде и кой прави науката в България. Над 100 събития на 7 сцени, 3 изложбени зони и дори на кино - български и международни учени от Австрия, България, Обединеното кралство, Полша, Украйна, Унгария и САЩ представят наука за малки и големи.

Дванадесетото издание на Софийския фестивал на науката ще се проведе на 8 и 9 октомври в София Тех Парк с паралелна филмова програма в Дом на киното. Освен временната промяна на периода на провеждане на фестивала, новост тази година е и решението на екипа да проведе Училищната програма в рамките на целия месец октомври.

Вход в залите за събития става само срещу предварително резервирани пропуски или закупени билети, и не по-късно от 10 минути след началото на събитието. Всички събития за деца и голяма част от програмата за смесени публики е безплатна, а малка част от събитията са с вход от 5 лв. Билети и безплатни пропуски могат да се резервират на сайта на фестивала www.sofiasciencefestival.bg.

Събития, които са на английски език, са с осигурен превод на български, но посетителите, които се нуждаят от превод трябва да предвидят време да получат устройства за симултанен превод преди началото.

В печатното издание на програмата, която е в разпространение из София, и която ще бъде налична по време на фестивала, организаторите са предвидили възможност за предложения за теми от посетителите за фестивала през м. май 2023 г.

Официалното откриване ще се състои на открито на 8 октомври от 11:00 до 11:30 ч. в Зона ,,Големият взрив" с участието на официалните гости, а закриващото събитие ,,Дванадесет, дузина, 12" ще започне в 20:30 ч. на 9 октомври в Зала ,,Космос" и ще докаже за пореден път, че всяко проявление в ежедневието ни, дори поредното издание на фестивала, може да се разкаже през призмата на различни науки.

Акценти в програмата през 2022 г. включват:

Тема КОСМОС:

• ,,Зеленикаво-син залез на Марс и скритият Климт" от австрийския професор Франц Ренц от Института по неорганична химия в Университета Лайбниц в Хановер и участник в роувър мисията на NASA Експлорейшън;
• ,,На ръба на пространство-времето: как зърнахме черна дупка" от американеца д-р Доминик Пеши, астрофизик от Центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън, участвал в първото заснемане на черна дупка,
• ,,Погледни нагоре" от британеца Саймън Уот, биолог, автор, комуникатор на науката и телевизионен водещ
• ,,Ad Finem – пътуване до края на времето" от българите д-р Петър Ефтимов, ветеринарен лекар и молекулярен биолог, преподавател в катедра ,,Клетъчна биология и биология на развитието" към Биологическия факултет на СУ ,,Св. Кл. Охридски, и доц. д-р Владимир Божилов, преподавател в катедра ,,Астрономия" към Физическия факултет на Софийския университет ,,Св. Кл. Охридски"
• ,,Лицето на черната дупка" от Никола Каравасилев, преподавател по физика и астрономия, ръководител на отбори по споменатите дисциплини и природни науки, и редактор на списание "Природни науки в образованието"

Тема ЗА УЧЕНИТЕ С ЛЮБОВ

• ,,Научната карта на България" с участието на акад. Николай Денков, Даниел Лорер и Теньо Попминчев
• ,,От любопиство към откритията" на Интерактивния научен клас на ДНК
• ,,Моят път в науката" - проф. Пройкова, ръководител на Лабораторията за високопроизводителни изчисления в София Тех Парк и преподавател във Физическия факултет на Софийския университет, и проф. Леандър Литов, ръководител на колектива на СУ в ЦЕРН, в разговор с журналиста Борислав Лазаров.
• ,,Христо Пимпирев. Антарктическият стопаджия" – представяне на биографичната книга на Ръководителя на българската антарктическа мисия
• ,,Разбий професора" - доц. Любомира Николаева- Гломб, лекар и вирусолог, доц. Милена Георгиева, молекулярен биолог, доц. Владимир Божилов, астрофизик, и проф. Милен Богданов, химик, се изправят пред въпросите на деца и младежи, водени от младите журналисти от портала за новини на детски език ,,Вижте".

Тема НАШАТА ПЛАНЕТА

• ,,Извънземните следи върху релефа на Земята" и ,,Човешкият отпечатък върху българската природа" на основателя на Географ БГ и главен асистент в катедра ,,Ландшафтознание и опазване на природната среда" д-р Димитър Желев
• ,,Как виждаме промените на климата от Космоса" на гл. ас. д-р Евгения Сарафова, преподавател по дистанционни изследвания на Земята, географски информационни системи и картография в Геолого-географския факултет на СУ ,,Св. Климент Охридски" и съосновател на Географ БГ
• ,,От Арктика до обезлюдените села в България" на д-р Гергана Даскалова, доктор по екология от Единбургския университет

Тема ПО-ЗДРАВИ

• ,,Защо умираме" на британския биолог и комуникатор на науката Саймън Уот
• ,,Истината за затлъстяването" на доц. Теодора Ханджиева-Дърленска от Медицински университет - София
• ,,Вдишай, издишай: колко е важен чистият въздух" с участието на Борис Яначков, докторант в Института по металознание, съоръжения и технологии към
БАН, проф. д-р Анжелика Великова, ръководител Катедра ,,Социална медицина" във Факултета по обществено здраве на Медицинския университет – София и гл. ас. д-р Николай Христов, преподавател в Минно-геоложкия университет ,,Св. Иван Рилски" и експерт в Овергаз.
• ,,Изкуствена утроба" с участието на д-р Радко Тоцев, акушер-гинеколог в специализираната АГ болница ,,Майчин дом" и Георги Караманев, журналист и програмист, създател на ,,Дигитални истории".

Тема ТЕХНОЛОГИЧНИЯТ НИ СВЯТ

• ,,Бъди сам лаборатория" с участието на проф. Людмил Антонов от Института по електроника към БАН и носител на голямата награда ,,Питагор" за цялостен принос в развитието на науката за 2021 г., и д-р Цанислава Генова от лабораторията по ,,Биофотоника" на Института по електроника.
• ,,Многото лица на наноматериалите" на проф. д-р Маргарита Попова от Института по органична химия с Център по фитохимия към БАН
• ,,Плазмата-супергерой" с доц. Йована Тодорова от Катедрата по Обща и приложна хидробиология, Биологически факултет, СУ ,,Св. Климент Охридски" и гл. ас. д-р Пламена Маринова-Драгозова от Лесотехническия университет
• ,,Къща от карти" с участието на д-р инж. арх. Йежи Лонтка - архитект, дизайнер и изследовател в Архитектурния факултет на Вроцлавския университет по наука и технологии в Полша
• ,,ИИ, нарисувай ми овца" с Йордан Даракчиев - специалист по изкуствен интелект, програмист и астроном, Ивайло Петров – фотограф и дигитален артист, и Георги Караманев, журналист и програмист, създател на ,,Дигитални истории".
• ,,Куче или кексче" с д-р инж. Светлин Пенков, съосновател на компанията Ефемарай, ръководил един от екипите за машинно обучение на първата компания в UK, която получава правото да тества робо-колите си в Лондон и капитан на отбора по робо-футбол на Единбургския университет
• ,,Фалшивите новини и алтернативните факти" на футуролога доц. д-р Мариана Тодрова от Института по философия и социология при БАН
• ,,Но ... Вината! Дадохме ли журналистиката на алгоритмите?" с участието на Светослав Иванов – журналист, водещ на предаването ,,120 минути", Самуил Петканов – създател на сайта ,,Не!новините", Йордан Даракчиев – специалист по изкуствен интелект, програмист и астроном и модератор Георги Караманев, журналист и програмист, създател на ,,Дигитални истории".

Още много заглавия и срещи с учени очакват посетителите в залите. Събитията са ясно профилирани по възраст, като някои от тях са за публика стриктно над 18 год,, както и са указани събитията за семейна публика.

На фестивала посетителите могат да видят още:

• Изложба за жените учени на XX и XXI век от Украйна
• Научна книжарница с издателство ,,Жанет 45"
• Щандове с експерименти и демонстрации на институти на БАН, факултети на СУ, МУ–София, ТУ–София, УАСГ, МГУ, ХТМУ, София Тех Парк и много др.
• Зона ,,Големият взрив" за експерименти на открито
• Зона ,,Наука" с Националния СТЕМ център, проектите на Фонд ,,Научни изследвания", и др.
• Паралелна научно-популярна филмова програма в Дом на киното

За най-малките посетители ще има множество работилници, в които от участват в експерименти, които ще могат да повторят и у дома.

За учителите има специална програма, в която ще могат да посрещнат в класната си стая учени през целия м. октомври по различни теми, съобразени с учебната програма.

Екипът на фестивала ще бъде подкрепен от 35 млади доброволци ученици и студенти.

От 2022 г. Софийският фестивал на науката се организира от Фондация ,,Красива наука", създадена от Британски съвет и Форум Демокрит. Основен партньор е Министерството на образованието и науката. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община.

Корпоративните партньори са компаниите А1, Аурубис, Майкрософт, Нетера, Овергаз, Максиъм България и ABC Design & Communications.

Академичните партньори са БАН, СУ ,,Кл. Охридски", МУ-София, ТУ-София, УАСГ, МГУ, ХТМУ, Фонд ,,Научни изследвания", Форум Демокрит, Българският антарктически съюз, Българско географско дружество.

Международните партньори са Мрежата на културните центрове на ЕС EUNIC, Посолство на Австрия, Британски съвет, Гьоте институт, Полски институт, Институт Лист, Посолство на САЩ, Посолство на Великобритания и Посолство на Украйна.

Логистичните партньори са София Тех Парк, Дом на киното, Bea Solutions, Жанет 45.

Медийни партньори са БНТ, БНР, БТА, в-к Аз-Буки, National Geographic, Media Bricks, Наука OffNews, Програмата, портал ,,Дигитални истории", БГ Наука, ,,Вижте – новините на детски език".

В сътрудничество с АБВ Академия, Академия ,,Роботика", Академия ,,Сметало", Академия по програмиране ,,Dev Academy", Асоциацията на младите полярни изследователи, Био Игри, Географ БГ, Детски научен клас, Зоологическа градина-София, Книговище, Книжарница Elephant, Корпуса за бързо гърмене, Музейко, Насекомо АД, Национален доверителен екофонд, Национален STEM Център, Планетарен информационен център по астронавтика, Робопартанс, Сандъците БГ, Съюз на физиците, Технократи, ТехноМеджикЛенд, Университет за деца, Център за изследвания и анализи, Център по забавна математика, Център по компетентност Clean & Circle, ЧОУ Izzi Science for Kids, MindHub, Roots & Shoots България.


За пълната програма на фестивала: https://beautifulscience.bg/programa

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Zapochva-H%D0%86%D0%86-Sofijski-festival-na-naukata-2022_190423.html

Hatshepsut

YouSofia TV НА ЖИВО: Софийски фестивал на науката


Hatshepsut

Софийски фестивал на науката 2023


Тринадесетото издание на Софийския фестивал на науката ще се проведе от 11 до 14 май 2023 г. в София Тех Парк и допълнителни дестинации.
Ние ви предлагаме достъпни и забавни събития, които разкриват как чудесата на науката и най-новите проучвания от целия свят обогатяват живота ни, обясняват познатите явления от ежедневието ни и носят надежди за бъдещето на човечеството.

Софийският фестивал на науката е празненство на науката и технологиите, с представяния на водещи български и световни учени, дискусии, демонстрации, интерактивни работилници за ученици и възрастни, интердисциплинарно представяне на взаимодействието между наука и изкуство.

Това е пълната програма на фестивала по дни и часове:

https://beautifulscience.bg/wp-content/uploads/2023/05/interactive-ssf-2023-11-14-may-programme-1.pdf

Фестивалът се организира от Фондация ,,Красива наука" и е създаден през 2011 г. от Британски съвет и Форум Демокрит. Заедно с Министерство на образованието и науката, основен партньор на фестивала, както и многобройните институционални и корпоративни партньори, подготвяме вълнуваща и разнообразна програма от непоказвани до момента събития, посветени на някои от най-големите въпроси пред човечеството за промените в климата, здравето, космическите изследвания и търсенето на отговорите за произхода ни, както и годишнини от забележителни събития и личности.

https://nauka.offnews.bg/novini/sofijski-festival-na-naukata-2023-sabota-13-maj-199079.html

https://beautifulscience.bg/sofia-science-festival/

Tags:
Powered by EzPortal