• Welcome to Български Националистически Форумъ.

Анкета за бѫдещето на стария форумъ

Започната отъ Hatshepsut, 18 Май 2021, 21:09:16

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Какво е мнението ви за бъдещето на стария форум?

Да бъде архивиран както е предвидено (2026г.)
2 (50%)
Да бъде архивиран по-рано
2 (50%)
Да бъде слят с новия форум
0 (0%)

Общъ брой гласове: 3

Hatshepsut

Реших да пусна тази анкета относно бъдещето на стария форум.
Аз съм поел ангажимент той да бъде архивиран през 2026г., но има и други варианти, заради което пускам тази анкета.
Вторият вариант е форумът да бъде архивиран по-рано от предвиденото, а третият вариант е стария форум да бъде слят с новия форум.

Специалистите, разработващи платформата SMF вече са написали скрипт, с чиято помощ може да бъдат сливани два форума.
Подробности за този скрипт може да видите тук:

https://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=575102.0

Същите специалисти казват, че този скрипт работи.

Длъжен съм да спомена предимствата и недостатъците на двата варианта (архивиране и сливане)

1. Архивиране

Най-главното предимство на този вариант е, че стария форум ще бъде "консервиран", т.е. ще се запази цялата му структура, хронология и статистика. Друго съществено предимство е, че този вариант е много по-лесен за изпълнение.

Недостатък на този вариант е, че двата форума остават разделени, с различна хронология, статистика и т.н.

2. Сливане

Предимството на този вариант е, че форумът ще придобие хомогенна структура, темите с продължение в новия форум ще бъдат слети, ще има единен списък с потребители и т.н.

Недостатък на този вариант е, че някои теми и раздели от стария форум, които се дублират с новия, ще бъдат изтрити. Това се отнася най-вече за хуманитарните раздели - Култура, История, Фолклор, Археология.

Дори и стария форум да бъде архивиран, по-късно той пак може да бъде слят с новия, т.е. вариантът с архивирането е обратим, докато сливането е необратимо.

Panzerfaust

Да разбирам ли, че при сливане, хронологията на стария форум ще бъде загубена и ще започне от датата на сливането?

Hatshepsut

Цитатъ на: Panzerfaust - 18 Май 2021, 21:48:39Да разбирам ли, че при сливане, хронологията на стария форум ще бъде загубена и ще започне от датата на сливането?

Не, всички постинги ще бъдат с оригиналната си дата и час. Не съм сигурен обаче как ще бъдат номерирани постингите след сливането. Всеки постинг си има идентификационен номер, според който се подреждат в темите, т.е. подреждането става според номера на постинга, а не според датата на публикуване.
Ще се консултирам със специалистите по този въпрос, понеже искам стария форум да се прикачи към новия, а не обратното; в смисъл ще бъде неприятна изненада, ако постингите от стария форум след сливането са с по-големи номера от постингите на новия форум.

Panzerfaust

Аз лично държа на хронологията на стария форум, защото тя показва моментните ни емоции, настроения, очаквания. Държа дори и на присъствието на потребителите простаци и лумпени, каквито имаше доста. Те отразяват своето време.
В този смисъл, за мен новият и старият форум са различни неща и продукт на различно усещане и времена. Смятам също така и че старият форум е изчерпан като място за писане. Въпреки всичко, е възможно след време потребители, нерегистрирани в новия, да го ползват. Поради това ще гласувам да бъде архивиран на предварително обявената дата - 2026 г.
Agree Agree x 1 View List

FELDMARSCHALL

И аз съм на мнение да бъде архивиран старият форум, но по-рано от 2026г., че всичко се случва...
Без лоши намеци и чувства към Hatshepsut, да не ме разбира погрешно. :laugh:  :lol:

Hatshepsut

Всъщност архивирането не е никак сложно и едва ли ще ми отнеме повече от 2 часа.
Този процес включва следните операции:

- настройване на всички раздели на форума да бъдат "само за четене"
- премахване на чата
- нулиране на кармата и нейното премахване

Hatshepsut

Въпреки малкият брой гласували, резултатът от анкетата е ясен.
Сливането на двата форума отпада окончателно като вариант.
Архивирането на стария форум е планирано за януари 2026г.

Hatshepsut

Надявам се до 2026г. всеки, който е проявявал някакъв скептицизъм относно развитието и бъдещето на новия форум да се убеди в две неща: първо, че новият форум е коренно различен от стария (и затова сливането им не е препоръчително) и второ, че новият форум е по-добър от стария :)

Hatshepsut

Както съм обещал, старият форум и занапред ще остане с настоящия софтуер (SMF 2.0) и настоящия си шаблон.
Когато програмното осигуряване на сървъра стане несъвместимо със стария форум, става дума за модулите PHP (скриптовия език, на който е написан кода на форума) и MySQL (софтуера, поддържащ базите данни), ще се наложи да обновя неговата платформа до версия SMF 2.1 (каквато е версията на новия форум).
Според мен, старият форум трябва да се обнови преди неговото архивиране, което е планирано за януари 2026г.
Ориентировъчна дата за обновлението на стария форум до версия SMF 2.1 ~~ 1 декември 2025г. Надявам се да се справя с тази задача сам и да не се налага да плащам на специалист да извърши обновлението  :nerd:

След обновлението на стария форум, неговият шаблон няма да работи, защото шаблоните са проектирани за конкретна версия на SMF и не могат да работят с по-нова или по-стара версия. Моята гледна точка е, че двата форума - старият и новият НЕ трябва да използват един и същ шаблон. Ето защо намеренията ми относно визията на стария форум са той да използва шаблона Rose Ashes. Него съм го изтрил тук, но това не значи, че съм го отписал  :aha:

Ето така изглежда приблизително този шаблон, той донякъде прилича на сегашния шаблон на стария форум:

Click  :arrow: 

Similar topics (3)

1749

Отговори: 16
Прегледи: 787

129

Отговори: 0
Прегледи: 775