• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Guest. Please login or sign up.

21 April 2021, 23:40:32

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12668 Posts

Шишман
4836 Posts

Panzerfaust
781 Posts

Лина
705 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 128
  • Latest: Fiave
Stats
  • Total Posts: 20873
  • Total Topics: 1329
  • Online Today: 115
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 68
Total: 69

avatar_Hatshepsut

Реконструкция на черепи от древността

Started by Hatshepsut, 03 August 2018, 07:32:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Topic keywords [SEO] антропология

Hatshepsut

Реконструкция на черепи от древността

Предлагам в тази тема да поместваме информация и снимки за реконструкция на черепи от древността и Средновековието (предимно на българи и от българските земи).


Реконструкция на Владетел-жрец - погребение №43 от халколитния некропол край Варна (около 4200 г.пр.Хр.):

Гроб № 43 е от особенно значение не само за историята на българските земи, но и за европейската като цяло, защото там са открити останките на 45-50 годишен мъж, вероятно владетел – жрец, съдейки по намерените над 1,5 кг златни накити и скиптър – брадвичка, той е съчетавал политическата, религиозна и военна власт.

https://bulgarian-museum.blogspot.com/2009/05/blog-post.html

Hatshepsut

Реконструкция на черепа на българския цар Самуил

Реконструкция на черепа на българския цар Самуил от проф. Йордан Йорданов:Реконструкция на черепа на българския цар Самуил, според руски специалисти:Образът на цар Самуил е възкресен в Москва

Българският цар Самуил е в Москва – тази вест звучи абсурдно, освен ако не се уточни, че става дума за възстановка на образа на българския владетел, направена в средата на 80-те години на миналия век в известната Лаборатория за антропологична реконструкция, основана от Михаил Герасимов.

От Москва ви предлагаме кореспонденцията на Чавдар Стефанов.

Има няколко версии с българска и гръцка следа как перфектна отливка от черепа на цар Самуил е попаднала в средата на 80-те години в Москва. Главното за мен е, че експертите в световно-известната лаборатория са убедени:

"Черепът е на българския цар Самуил. Той е национален герой на България, опитал се да възстанови българската държавност и да обедини всички български земи срещу византийското владичество", подчертава сегашната ръководителка на Лабораторията Татяна Балуева. Отдавна бях чул за череп на някакъв български цар в Москва, но опитите ми за издирване бяха безуспешни. Все пак накрая късметът ми се усмихна и попаднах в Лабораторията, която се оказа по московските мерки "в съседство" с кореспондентския ни пункт. Странно усещане изпитва човек от стотиците очи, които гледат от поставените на рафтове възстановени образи. Най-после съзирам и цар Самуил. Татяна Балуева казва:

"Твърде изящен череп, добре изнесен нос с открити очни орбити, характерно за южните европеиди. Фин човек в напреднала възраст. Закон за нас е да извършваме реконструкция като избягваме емоциите, защото главното е да изобразим антропологичния тип. Защото, когато започнем да наслагваме определени емоции, изкривява се точността на възстановката.

Въпреки това лицето на цар Самуил вдъхва определени чувства. Научих, че автор на реконструкцията е Галина Лебединская. Дама в напреднала възраст, но с бистър ум.

"Това бе гипсова отливка от черепа, изключително добро, прекрасно копие, - казва Галина Лебединская. - Главно чертите на лицето му направо ме увлякоха. Ясни, красиви... Може за някои да не е толкова красив, но в него има нещо силно привличащо. Знаех, че има много трагична съдба. Това ме впечатляваше също. Мислех си какви са били последните му минути. Трудно е след толкова години да се връщам назад. А в книгата ми има само кратка и суха научна информация – кой открил останките, кога, къде, на кого са. Не зная доколко съм успяла във възстановката, за това да съдят другите. Но самата негова личност направо ме завладя и дадох всичко от себе си за да възстановя лицето така, както би трябвало да е изглеждало."

Попитах за коя книга говори. Галина Лебединская отиде до богатата библиотека и извади явно ново издание – "Образът на далечните предци". Излязла е преди няколко месеца, обхваща всичките нейни близо 300 възстановки. Сред многообразието от лица от вековете за корицата е избран на цар Самуил. Защо точно него, попитах. "Оставих редактора да избира", - отвърна. - "И той, без да се замисли, веднага се спря на българския цар Самуил, явно с нещо го привлече."

И в лабораторията, и от Галина Лебединская не успях да разбера дали има копие на нейната работа в България, нито кой точно е поръчал възстановката. Естествено е българските експерти да си кажат думата първо. Но разбрах, че няма да струва много пари образът на българския цар Самуил да се върне в България. Ако бъде проявен интерес, надявам се това да стане с подкрепата на вестник "Труд" и други колеги от българските медии.

Радио България

http://ide.li/article2072.html

Hatshepsut

Изкуствена деформация на черепа

По нашите земи също са открити скелети с изкуствената деформация на черепа, както при египетските фараони, като според някои автори има такива и при древните българи.


Изкуствена черепна деформация.  А1 – череп с изкуствена деформация от античен средноазиатски некропол и възстановка на главата (А2); Б –портретна възстановка на жена с изкуствена черепна деформация от Кръглия масов гроб в некропол Девня 3 (Димитров, 1987:209); С1 – наклонено положение на главата на светеца (Йоан Богослов) от гр. Просек и С2 – нормално, изправено положение на главата.

http://www.protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Ioan%20Bogoslov%20ot%20Prosek.htm


Реконструкции на древни българи. Отдясно на ляво: жена от погребение №1 от кръглия масов гроб на некропол №3 при Девня; мъж от погребение №71 от кръглия масов гроб на некропол №3 при Девня; жена от погребение №51 от некропол №3 при Девня; чъргубиля МостичОт  антропологичния  анализ  на  прабългарските погребения правят впечетление  следните факти. Изследванията от Кавказ и Поволжието (Трофимова-1956,  Кондукторов-1956, Герасимов-1955г.) доказват че прабългарите са типични  представители на памиро-ферганската раса. Срещат се много северни и  средиземноморски  расови  типове. Наблюдава  се  еднаквост с аланския  и  сарматски  расови  типове. /ЙЙ-ВГЧ,стр.168 /

Някои автори като Боев (1957 г., 1972  г.)  твърдят  че  "тюркската  принадлежнаст  на  прабългарите  се  потвърждава  от  ИДЧ (изкуствена деформация на черепа)". Оказва  се  че  е  точно обратното, ИДЧ  изключва  хунската  или  тюркска  принадлежност!!!

При  прабългарите  ИДЧ  също  преобладава  при  женските  черепи, съгласно  общата  закономерност. /ЙЙ-ВГЧ стр.176/

Възстановка по черепа на чъргубиля Мостич:

Известна е антропологичната въстановка на черепа на ичергу-боила Мостич. Първоначалната  представа за известна  монголоидност  се  оказва  погрешна. Според  Й.Йорданов тя се дължи на по-широките скули и очници. Носът е голям, гърбав  и  клюновиден. Коренът на носа е тесен, а основата широка и като цяло е изпъкнал  напред. Хлътването на бузите е свързано със старческата възраст и липсата на зъби, определя триъгълната брадичка. /ЙЙ-ВГЧ стр.199-200/

Hatshepsut

Пластична антропологична възстановка на лицето на Цар Калоян, направена от проф. Йордан Йорданов по черепа в гроб 39 в църквата "Св. 40 великомъченици", Велико Търново:Цар Калоян е бил с ръст на великан, рядко срещащ се преди 10 века, вероятно е страдал от травматична епилепсия и е починал на възраст 35-40 години.
Това заяви директорът на Института по експериментална морфология и антропология към БАН проф. Йордан Йорданов, цитиран от БГНЕС. Днес той връчи копие на възстановената глава на българския цар на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.
 Реконструкцията на черепа е продължила повече от 3 месеца и е направена по костните останки, открити от покойния археолог Въло Вълов през ноември 1972 г. до търновската църква "Св. Св. 40 мъченици".
 Масивността и силно изразеният релеф на костите показват, че Калоян е бил физически много силен и с огромен ръст. Проф. Йорданов припомни, че цар Самуил е бил с ръст 150-160 см, но за Иванко, убиеца на Асен, който е бил братовчед на цар Калоян, е известно, че имал много висок ръст.
 На най-високата част на черепа на цар Калоян са открити 2 заздравели костни рани, като по-голямата е оставила следи и върху вътрешната черепна обвивка. Би могло да се предположи, че Калоян е страдал от травматична епилепсия. Това може да обясни неговите изблици на жестокост и избухливост при положение, че царят бил известен като добър човек.
 Проф. Йорданов отбеляза още, че Калоян е бил с 32 великолепни зъба. Според него влагата в саркофага, причинена от река Янтра, е довела до разрушаване на задната част на черепа. Вече е известно, че Калоян е бил с кръвна група В, но ДНК анализи не са правени, съобщи още проф. Йорданов.

http://www.dnes.bg/technology/2008/04/15/car-kaloian-s-velikanski-ryst-i-kryvna-grupa-v.50391

Hatshepsut

Тракийска принцеса oт Враца, IV век пр.Хр.:


Снимка: ИЕМАМ при БАН

 Една от възстановките с които проф. Йорданов се гордее, е тази на главата на тракийска принцеса, чийто кости са открити в Могиланската могила при Враца. Един запазен кътник е позволил да се определи възрастта. Оказва се, че принцесата е на 16 години и е най-младата съпруга на тракийски владетел, положен в могилата. Професорът е определил, че принцесата принадлежи към средиземноморския расов тип, което определя и чупливостта на косите. След като моделира меките тъкани на лицето върху гипсово копие на черепа, установява, че принцесата има право, почти детско чело, прав нос и волева брадичка. Златна игла открита под тила позволява да се установи, че косите са били на кок. Открит е златен венец с тегло 280 грама положен на главата.

http://haskovo.net/index.php?module=news&action=details&id=78362

Hatshepsut

Възстановка на черепа на "Вампира" от Созопол


Известният български антрополог проф. Йордан Йорданов успя да възстанови главата на т.нар. "вампир" от Созопол. Възстановката показа, че мъжът прилича на римски аристократ, а зъбите му са били изтрити до корен от твърда храна.
 Скелетът на мъж, прободен в гърдите с лемеж - желязната част на рало, бе открит от археолози в Созопол в началото на юни миналата година, а дни по-късно, при засилени мерки за сигурност, бе пренесен в НИМ.

 Гробът бе намерен до абсидата на църквата на манастира "Св. Николай Чудотворец" пред портите на стария град. Мястото на погребението показа, че това не е бил случаен човек.

 Три месеца са били нужни на професор Йордан Йорданов, за да възстанови главата на базата на антропологични анализи и проби. След като бъде готов и скелетът, находката ще бъде пренесена в Созопол и ще бъде изложена в специална витрина в сградата на Археологическия музей.

 Антропологът е установил, че черепът на този мъж е бил чупен два пъти - явно е удрян с боздуган, но е оцелял.

 "Яка българска глава", възкликна директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. Той допълни, че скелетът може да е на известния от Средновековието пират Кривич. "Още повече, че лицето му не е било симетрично, т.е. - от там може да идва и названието му", обясни проф. Димитров.

 "Е, не е красавец, но действително има римски черти. Черепът е интересен, асиметричен. Типичен европеид, никакви монголоидни черти", каза проф. Йорданов.

 Той бил озадачен, че възрастта на мъжа, определяна на около 45-50 г., не съответства на състоянието на зъбите му. Те са били износени почти до корените. Според антрополога това се случва, ако човекът се е хранил с много твърда храна - например с корени.

По негова преценка на мъжа е била направена външна трепанация (операция, при която се отваря черепната кухина - бел.ред). На черепа има две следи, които стигат само до външната половина на костта, без риск от докосване до мозъка.

 Този вид манипулация е била много разпространена по нашите земи и е имала ритуална цел.

http://dnes.dir.bg/news/sozopol-bozhidar-dimitrov-yordan-yordanov-vampir-antropolog-14043155

Hatshepsut

Реконструираха лицето на човек от Стоунхендж

Учените предполагат, че той е живял преди 5500 години и е бил на възраст между 25 и 40 години


Reconstruction gives Stonehenge man a face

Hatshepsut

Лицева реконструкция "възкресява" млада жена, живяла преди 3700 години


С помощта на съвременните технологии и постиженията на науката, специалисти "съживиха" млада жена, живяла преди повече от 3700 години.
Останките на жената, в това число черепът и зъбите ѝ, са открити през 1987 година в Ачванич, в историческата северна област на Шотландия Кейтнес.
Археолозите я наричат "Ава" – нещо като съкращение от Ачванич. Дълги години археологът Мая Хол се занимава с извършването на задълбочен и детайлен анализ на останките ѝ. Лицевата реконструкция пък е дело на Хю Морисън, дипломант на университета в Дънди.Останките на Ава и предметите, открити при разкопките, се съхраняват в музея Caithness Horizons в Търсо, Шотландия.

Необичайното в находката е, че жената, живяла през бронзовата епоха е погребана в яма, вкопана в скална основа. Черепът на Ава е с аномална форма. Специалисти изказват предположение, че умишлено е удължаван.Смята се, че Ава е представител на т.нар. Beaker culture или Културата на камбановидните съдове - археологическа култура от късния неолит. За представителите на културата са характерни къси, заоблени черепи, но Мая Хол казва пред ВВС, че находката от Ачванич е с удължена, ненормална и неравна форма.

Хю Морисън пък, който специализира лицево-челюстна реконструкция в университета в Дънди, използва познанията си по антропология, за да изчисли параметрите на липсващата долна челюст на Ава и с помощта на компютърен софтуер да пресъздаде облика ѝ.

Първите анализи, извършени веднага след откриването на останките ѝ, сочат, че скелета принадлежи на жена от бялата раса, починала на възраст 18-22 години.Специалистът обяснява, че формата и дебелината на устните може да се изчисли по зъбния емайл, а ширината на устата може да бъде определена по разположението на зъбите.

Морисън извършва реконструкцията, като използва голяма база от данни, за да пресъздаде дебелината на слоевете мускули и лицеви тъкани. Софтуерът отчита и индивидуалните особености според останките и изчислява точната дебелина и разположение на лицевите мускули. Всички параметри, събрани заедно, дават на компютърната програма нужните данни, за да реконструира образа.

Когато се работи по древни останки, пресъздаването на точния цвят на кожата, очите и косата е сложна задача. Те няма как да бъдат изчислени по анатомията на черепа. Затова и се прибягва до познанията ни по антропология, като се използва и не малка доза артистизъм.

https://historynakratko.blogspot.bg/2016/07/3700.html

Hatshepsut

Възстановка по череп на жена (40 г.) с.Садовец, Плевенско.
Късен халколит, втората половина на IV хил.пр.Хр.
:


Hatshepsut

Реконструкция по черепа на българин от Волжка България:


Hatshepsut

Реконструираха лицето на 2300-годишна египетска мумия


Учени от Австралия реконструираха лицето на древна египетска мумия, използвайки 3d принтер, за да създадат копие на черепа и техники от криминалистиката, за да ѝ вдъхнат живот.
И докато скулптурата е страхотна сама по себе си и позволява да хвърлим поглед към една древна култура, реконструкцията също ще помогне на студентите да изучават заболяванията при миналите поколения, казват учените от екипа.
,,Идеята за проекта е да се вземе мумията и в известен смисъл, да се върне към живот с помощта на новите технологии." – казва Варша Пилброу, един от членовете на екипа от Университета на Мелбърн.
,,По този начин тя може да стане много повече от интригуващ обект, който да бъде изложен на показ. Чрез нея студентите ще могат да учат как да диагностицират патологиите, които бележат анатомията ни, и да научат как цели групи от населението може да бъдат засегнати от средата, в която живеят.
Мумията, която била просто увита глава без тяло – е била открита случайно, когато куратор преглеждал музейната сбирка на университета.
Екипът предполага, че главата е била донесена в университета от Фредерик Ууд Джоунс, археолог, който впоследствие става професор по анатомия, преподавал там в началото на миналия век.
,,Лицето ѝ е съхранено изправено, в знак на уважение" – казва кураторът на музея Раян Джефрис. ,,Тя някога е била жив човек, също като всички човешки останки, които сме запазили тук и не можем да забравим това."
Решението да се реконструира лицето идва, когато Джефрис започва да се опасява, че черепът постепенно загнива отвътре. Екипът не може да развие мумията, за да провери дали всичко е наред и рискува допълнително да повреди останките.


Egyptian mummy time lapse

https://www.obekti.bg/chovek/rekonstruiraha-liceto-na-2300-godishna-egipetska-mumiya

Hatshepsut

Най-старото лице в света - дама на 13 хилядолетия


Археолози представиха лице на базата на най-старите човешки останки, изкопани на територията на днешен Северен Тайланд, разказа IBTimes.

Става дума за жена, живяла преди около 13 600 години, по време на късния плейстоцен и края на палеолита, или по-разговорно - каменната епоха. Останките са открити в каменното убежище Там Лод. Жената е била на възраст между 25 и 35 години и висока между 1,48 и 1,56 м.

Имайки предвид възрастта на останките и мястото, тя вероятно е наследник на първите хора, колонизирали Югоизточна Азия. В този смисъл напълно възможно е да е прародител на целия регион.

Авторката на изследването Сюзън Хейс от Университета Уолонгонг в Австралия обяснява, че изображението не е с портретна точност.

"Лицевата реконструкция е много интересна за хората и привлича много ентусиазъм както от художници, така и от учени. За жалост, някои са учени, които не разбират въобще техническите елементи от артистичното представяне, други пък са хора на изкуството, които не разбират техническите детайли на науката - описва тя. - Мъртвите заслужават малко по-добро отношение от това."
Възстановяването на лице на праисторически човек е изключително сложна задача, като се ползват голямо количество данни на други останки от същия регион, както и измервания на черепите, мускулите, кожата и другите меки тъкани на лицето и на модерни хора от региона и целия свят. Затова Хейс нарича метода "лицево приближение".


Въпреки тези проблеми Хейс смята, че крайното изображение дава добра представа за лицето на жената. Тъй като е базирана на средни стойности от данните на лицата на много хора, резултатът е и "средноаритметично" лице.

"Никой обаче не е "средноаритметичен". Но това според мен е по-добър метод от интуиция, вдъхновение, автопортрет или много по-простите методи, които са просто грешни", твърди професорката.

https://clubz.bg/52525-naj_staroto_lice_v_sveta_dama_na_13_hilqdoletiq

Hatshepsut

Експерти пресъздадоха лицето на древногръцко момиче,
живяло преди около 9000 години (видео)Авги

Съвременните технологии правят възможно по черепа да се пресъздаде облика на момиче, живяло преди около 9000 години.

Пещерата Теопетра се намира в централна Гърция. Тя е дала на науката много ценни находки и информация, довели до значими открития. В продължение на 130 000 години – от палеолита, през мезолита и неолита – пещерата почти непрекъснато е обитавана от праисторическите хора. Разкопки на място се провеждат от 1993 година, а сред находките са и човешки останки.

Специалистите са установили, че останките пренадлежат на момиче. Наричат я Авги, което в превод означава "зора". Момичето е живяло в онзи период от време, когато хората, населявали региона, са загърбвали номадския и са преминавали към уседнал начин на живот.

Съдейки по костната структура, когато е починала Авги би следвало да е на около 15-годишна възраст, но състоянието на зъбите ѝ сочи по-скоро 18-годишна девойка. За да пресъздадт лицето ѝ, в екип работят ендокринолог, ортопед, невролог, патоанатом и радиолог. Екипът се ръководи от шведския археолог и специалист по лицева реконструкция Оскар Нилсон. Скулите, веждите, брадичката и другите черти на лицето на момичето са пресъздадени с помощта на томографията и компютърното моделиране. Цветът на кожата и очите е приблизително определен на база общите сведения, с които разполага науката за жителите на региона от онази епоха.


Миртис

Оскар Нилсон е водещ специалист в тази област. Сред изследванията му са записани десетки лицеви възстановки, сред които е и друга древногръцка девойка – 11-годишната Миртис (на снимката), която е живяла в Атина и е починала около 430 г. пр.н.е. Момичето вероятно е покосено от върлуващата по това време в града епидемия от тиф.
Авги е "по-стара" от Миртис с цели 6500 години, а резултатите от двете възстановки показват какви промени са настъпили във външността на древните гърци за толкова дълъг период от време. Докато лицето на Авги не е с толкова женствени черти, то Миртис прилича много на съвременните момичета на прага на тийнейджърската възраст.

https://historynakratko.blogspot.bg/2018/01/9000year-Avgi.html