• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
14 May 2021, 10:41:48

News:

15.11.2020 Платформата на форума е обновена до SMF 2.1 RC3


Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

14 May 2021, 10:41:48

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12783 Posts

Шишман
4976 Posts

Panzerfaust
800 Posts

Лина
714 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 21197
  • Total Topics: 1333
  • Online Today: 80
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 45
Total: 45

Recent posts

Pages1 2 3 ... 10
1
  КРАСАВЦИ-  ДОБРЯЦИ
Честит байрям братя ислямисти и скоро пак да ни колите !-   
2
  ЧЕТНИЦИ
Култова снимка !
Пълни душата и сърцето !     
ДА НЕ ЗАБРАВИМ ДА ЧЕСТИТИМ БАЙРЯМА НА ИСЛЯМИСТИТЕ
Честит ви байрам и ви желая до година :повече атентати, и неверници да оправите и да ни поробите отново по-скоро !
На снимката юнак българин и четник  в бой с ислямисти. За сега, като възстановка,  утре както върви на истина.

4
Крепостта Кракра


Средновековната пернишка крепост е разположена на неголямо скалисто плато в югозападната част на Перник. Запазените останки очертават многоъгълна крепост, за която се смята, че е построена по времето на хан Омуртаг. Археолозите откриват останки, които показват, че крепост на това място е съществувала още през VІ – V в. пр. н. е. Крепостната стена е с дебелина 2 метра. Очертанията й следват естествените извивки на платото.

  Тази тракийска крепост е една от най-значимите в българските земи, засвидетелствана по археологически път. В началото на ХІ век владетел на крепостта и селището Перник е боляринът от прабългарски род Кракра. Легендите и песните за непобедимия войвода Кракра се разказват и пеят до ден днешен. Пернишката крепост придобива международна известност, когато театърът на военните действия между България и Византия се преместил в западните български земи. Византийският хронист Скилица е описал борбата на българите, водени от управителя на Пернишката крепост – Кракра, срещу византийския император Василий ІІ. Крепостта издържала на яростните обсади през 1004 и 1016 г.

  Крепостта е завладяна последна и средновековният Перник не е разрушен. И през византийското владичество запазва стратегическото си значение.

  От крепостта се открива изглед към местността "Кървавото". Според легендата през 1016г. Кракра устоява на 88-дневна обсада, при която загиват много византийци. Оттук идва името на местността. Според едно от житията на закрилника на града – Свети Иван Рилски, в тази местност се е намирала пещерата на отшелника.

  Освен запазените основи на жилищни сгради, посетителите могат да различат и основите на три християнски храма – кръстокуполната черква, голяма трикорабна базилика и една от малкото известни двуетажни припортни черкви-гробници. Тук археолозите откриват и сребърен печат на цар Петър – единственият намерен досега сребърен печат на владетел от това време. Според легендата именно тук царят е прекарал известно време на път за срещата си със Свети Иван Рилски. През 2013г. Община Перник реализира проект ,,Подобряване на туристическата атракция - Средновековна крепост ,,Кракра Пернишки" в гр. Перник и свързаната с нея инфраструктура" по ОП"Регионално развитие" 2007-2013.

  Ъгловата кула и Западната порта на крепостта са визуализирани с алтернативни материали. Отремонтирани са всички подходи към Средновековната крепост , а пътят до нея е изцяло реновиран. Изграден е атракцион – наблюдателна кула.

  Удобни и добре изградени алеи осигуряват достъп на посетителите до допълнителната атракция за туристите - катапулти и стенобойни оръдия. Върху крепостните стени са монтирани панорамни платформи, които предлагат на посетителите едно неповторимо преживяване – да видят целия град и околностите от птичи поглед.

https://www.museumpernik.com/Krakra.phpКрепост Кракра - град Перник / Krakra Fortress – Pernik Bulgaria
5
Татунчо един на мама

Татунчо един на мама,
дошел е мами на гости,
та че го майка посрещна
и на Татунча думаше:
- Татунчо един на мама,
добре ми дойде на гости!

Хайде са сино, остави
от този пусти хайдутлук:
хайдушко не йе за много,
хайдушко й сине, за малко,
хайдутин къща не гледа,
хайдутин майка не храни

Че продай пушка хайдушка
и остра сабя змеица,
че купи брези биволи*,
изори черни угари,
та засей златна пшеница,
стара си майка да храниш

Татунчо майка послуша -
купи си брези биволи,
запрегна рало писано,
заора черни угари,
обърна брезна и друга -
силен са й пепел дигнало

Татунчо ми са чудеше,
каква е тая работа -
дали ми й коне ергеля,
или ми й чарда говеда?
Не било коне ергеля,
не било чарда говеда,
я най са, холам, я най са
царюви млади сеймени;
че ги е царя проводил
Татунча да си уловят,
главата да му обземат,
на царя да я занесът

*брези биволи = биволи с бело на опашката /на челото/ с бели петна

Изпълнява Петкана Захариева:

6
Accept - Losing more than you have ever had

7
Чужбина / Re: Доналд Тръмп
Last post by FELDMARSCHALL - Today at 01:14:54
За мен си беше един КЛОУН ! Да не говорим за тоталното му слагачество на Израел и преместването в Йерусалим на американското посолство. Освен това се хвалеше, че имал еврейско внуче и те били велик народ... :huh:
8
Първите цивилизации в Европа са били генетично еднородни


Минойски жени

Хората от древните Егейски цивилизации в ранната бронзова епоха са били генетично много по-хомогенни, отколкото се смяташе досега, установи ново проучване. То опровергава теорията, че преходът към бронзовата епоха и развитието на градските центрове са били свързани със смесването на местните жители с мигрантите от други региони.

Изследването е публикувано в списание Cell.

Първите цивилизации в Европа се появяват в района на Егейско море и определят бронзовата епоха в този регион.

Градската култура, сложните социални структури, занаятчийската и селскостопанската специализация и най-ранните форми на писменост характеризират този емблематичен период, пишат авторите в своя доклад.

Това са минойската цивилизация в Крит, Микенската цивилизация в Гърция и цивилизацията на Цикладските острови. Те се оформят около 3-2 хиляди години пр.н.е. Появата на първите цивилизации довежда до мащабни промени в социалния, икономическия и политическия живот на Европа. Възникват първите градски центрове, огромни дворци и обемът на търговията нараства. И трите първи цивилизации имат своя характерна култура с различни погребални обреди, архитектура и изкуство.

Силната разлика в културите сякаш подсказваше, че това са хора с различен произход. Но не се оказа, че не е така.

Екип изследователи от цяла Европа взема проби от добре запазени скелетни останки от археологически обекти. Учените секвенират шест пълни генома. Четири от тях принадлежат към трите култури от ранната бронзова епоха, а още две принадлежат към микенската култура от средната бронзова епоха. Изследователите секвенират и митохондриалните геноми на единадесет други човека от ранната бронзова епоха. Взети заедно, тези данни са достатъчни за анализ.

,,Възползвайки се от това, че количество на пробите и качеството на ДНК, които открихме, са огромни за този тип изследвания, ние разработихме усъвършенствани инструменти за машинно обучение за справяне с проблеми като ниска дълбочина на покритие, повреди на останки от съвременните хора, отваряйки вратата за приложението на изкуствения интелект към данните от палеогеномиката", заявява един от изследователите, Оскар Лао (Oscar Lao), ръководител на групата за популационна геномика в Националния център за геномен анализ, Испания.

Учените установяват, че представителите на трите цивилизации са генетично сходни в ранната бронзова епоха (3000 г. пр. н. е.). В същото време геномът на жителите на микенската цивилизация на континентална Гърция се е променил значително вече към средната бронзова епоха (2.6-2 хиляди години пр. н. е.). Виновниците за това са хора от степите на Северното Черноморие и Каспийско море, които са мигрирали в Гърция. Приблизително 50% от родословието на жителите на микенската цивилизация се свързва със степите. Влиянието на хората от степите довежда до появата на хора, много подобни на съвременните гърци. Освен това миграционните вълни от степите предхождат най-ранната документирана форма на гръцкия език. Следователно те биха могли да повлияят на появата на прагръцкия език. В същото време учените отбелязват, че другите две цивилизации остават еднородни и не изпитват сериозни външни влияния.

Това противоречи на широко разпространените теории, че развитието на древногръцките цивилизации е причинено от масово обновяване на населението. По време на прехода към ранната бронзова епоха жителите и на трите култури са били генетично близки, което показва културната приемственост на местните неолитни групи. В бъдеще учените ще изследват геноми в Армения и Кавказ, за да определят къде са дошли представителите на други народи в Гърция.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Parvite-tcivilizatcii-v-Evropa-sa-bili-genetichno-ednorodni_168970.html
9
Вижте за каква патология става въпрос:
QuoteДруга патриотична политическа организация, освен Възраждане, за тези избори няма!
ВМРО-БНД, НФСБ и др. добре известни и неизвестни, вече доказаха, че с лозунги без съдържание и принципи, са безполезни и дори вредни за българското общество. Ние не считаме по-горните за патриотични организации и никога не сме обмисляли опции за коалиции с тях!
🇧🇬 В българското народно събрание е редно да има представителство на патриотично настроените и консервативни българи. Затова от #Възраждане търсим подкрепата на тези хора, като единствени автентични техни политически представители в настоящата политическа действителност. Търсим подкрепата им и ги каним в редиците си.
🔸 Искра Михайлова - председател на Възраждане - Стара Загора
Ето за какво говорим. Ние сме единствените и неповторими патриоти и единствената патриотична партия. Другите са псевдо-патриоти. Оставаше да напише и как ще спечелят 121 депутати, че да управляват еднолично и да няма нужда да се съобразяват с други. :judge:
10
Чужбина / Re: Доналд Тръмп
Last post by Лина - Yesterday at 20:16:31
Направо го натаковаха Тръмп, тотално го обезличиха.  Той може би ще е последния американски президент - американец.
Pages1 2 3 ... 10