• Welcome to Български Националистически Форум.
 

The best topic

*

Posts: 12
Total votes: : 2

Last post: 15 June 2022, 20:05:35
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

  • Българското вето за Северна Македония 5 0 5 1
avatar_Panzerfaust

Българското вето за Северна Македония

Started by Panzerfaust, 06 June 2021, 13:26:53

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Подкрепяте ли ветото?

Да, напълно подкрепям
5 (100%)
Частично подкрепям
0 (0%)
Не подкрепям
0 (0%)
Нямам мнение
0 (0%)

Total Members Voted: 5

Hatshepsut

Митко Георгиев: Българите в македонската конституция – това е трик. И да влезем, нищо не добиваме


Митко Георгиев е роден през 1958 година в Струмица, Северна Македония. Той е журналист, автор на 6 книги за геополитика и история. Дядо му е убит, защото е българин, баща му е лежал по затворите по тази причина

Г-н Георгиев, в България си говорим за дискриминирането на хората в Северна Македония, които са с българско самосъзнание, но не знаем какви са формите на дискриминация спрямо вас, нашите сънародници. Кажете ни, по какъв начин един българин в Северна Македония може да получи от властите недобро отношение към себе си?

В Македония българите винаги са били тормозени. Не знам дали се знае в България, че от 1945 до 1960 година са убити 23 700 българи – интелектуалци, богати хора. А 145 000 са лежали по Титовите лагери. Този тормоз продължава координирано.

Мисля, че през последната година се извършваше и физически, и психически тормоз. В Македония е много тежко да си българин. Смятам, че българската държавата не разбира проблема, който имаме българите от Македония.

Македония е един коминтерновски проект, който никога не трябва да влиза в Европейския съюз. Ако в днешно време се представяш като българин в Македония, не можеш да имаш работа, понижават те, унижават те. Днес можеш да бъдеш само македонец, българин не.

Това го има все повече и повече и, за съжаление, мисля, че българската държава не прави много това да се реши. А проблемът можеше да се реши много бързо. По начина, по който България иска да го реши, това няма да се случи никога.

Кой начин имате предвид в случая?

България има тромава дипломация. Тя не може да парира сърбо-комунистическите пропагандни инструменти в Македония. В Македония ние се намираме в културна окупация от Сърбия – телевизия, вестници, всичко е на сръбски. Нямаме нито една програма на български. Не можем да чуем новини на български. Всичко това допринася ние днес да имаме една културна окупация на Македония от Сърбия, където не можеш да прочетеш нито книги на български, нито да чуеш новини на български език.

Президентът на Северна Македония – Стево Пендаровски, бе казал в интервю за Euronews Albania, че има консенсус между управляващи и опозиция в РСМ българите да бъдат включени в Конституцията на страната. Това решава ли нещо за Вас?

Това е една игра. Ако ние влезем в Конституцията, нищо няма да се подобри. Само управлението ще изтъква, че са ни вкарали там.

И какво като аз фигурирам в Конституцията? Какви права ще добия? Всичките ми деца имат висше образование, но нямат работа. Не можем да отворим и частна фирма. Нищо! Вкарването в Конституцията на българите е още една голяма грешка на българската дипломация.

Пак ще го кажа – и да влезем българите в македонската Конституция, ние нищо не добиваме. Албанците от 1945 година са в нея, но какво добиха? Нищо. И трябваше да вземат пушка в ръка, за да добият своите национални права. С добро не успяха да си решат проблемите.

Вкарването ни в Конституцията е още един трик на македонците, а хващайки се на този трик, българската дипломация влиза в сърбо-комунистическите игри.

Каква позиция трябва да отстоява България в момента според Вас?

България ясно и категорично трябва да прекрати разговорите с Македония. Българите в Македония се плашим, че г-н Петков е един проект, който е създаден да направи така, че Македония да бъде деблокирана. Аз искам да попитам г-н Петков чрез Вашата медия дали в Харвард изнасят лекция, че 700 000 българи са дали живота си за Македония. Дали знае той, че Александър Стамболийски, когато е подписал Нишкото споразумение, войводите от Скопие му отсъждат смъртна присъда. Дали Петков знае тези неща? Той е един проект за вкарване на Македония в Европейския съюз. А това ще бъде предателство от България спрямо македонските българи.

Вие сте категорично против вдигане на ветото?

Ако ветото бъде вдигнато, българската история ще бъде сведена само до Хан Аспарух, защото цялата българска история ще бъде открадната от т.нар. македонци. Никакво вдигане на ветото не трябва да има. Това ще бъде най-голямата грешка, която българите в Македония се опасяваме, че Петков може да направи.

В България съществува тезата, че ветото помага на Русия, че ако Северна Македония не влезе в Европейския съюз, това е в полза на Руската федерация. Какво смятате за тази теза?

Българската държава направи всичко възможно Македония да влезе в НАТО. Това се случи и сигурността на Македония е обезпечена. Никой не може да влезе в страната.

Македония обаче няма право да влезе в Европейския съюз, ако във всички учебници пише, че българите сме татари, убийци, фашисти, че българската армия, като е дошла в Македония, е убивала деца.

Да си българин в Македония в днешно време е много страшно и не е чудно, че само 3504 човека имаха храбростта да се напишат българи при преброяването в страната, което беше наскоро. Бройката, разбира се, не е точна –  много повече сме. Хората обаче се плашат за бизнеса си, за семейството, за децата си.

Външният министър на България Теодора Генчовска идва тук с лична охрана. Представете си какво ние на нас, македонските българи, които живеем тук и всеки ден ходим по улиците.

https://debati.bg/mitko-georgiev-za-debati-bg-balgarite-v-makedonskata-konstitutsia-tova-e-trik-i-da-vlezem-nishto-ne-dobivame/

Hatshepsut

Вижте меморандума, който ще прочетат от Националния кръг "За Македония" в европейския парламент


Проф.Николай Овчаров

Представители на Националния кръг "За Македония" ще гостуват в Европейския парламент на 7 юни. Говорителите на организацията - професорите Николай Овчаров, Пламен Павлов и Ана Кочева, ще запознаят европейските депутати с причините България да има изисквания към Република Северна Македония преди да се започнат преговори от страна на Скопие за членство в ЕС.
Професор Николай Овчаров даде интервю за ФАКТИ преди посещението в европейския парламент.

Ето и целия текст на меморандума:

В резултат на десетилетните борби на българите в Османската империя на 28 февруари 1870 г., султан Абдул Азис е принуден да издаде постановление, с което узаконява обособяването на отделна Българска църква, наречена ,,екзархия". Тя е призната за официален представител на българската нация в държавата. В член 10 от учредителната заповед се постановява да бъдат извършени референдуми в съответните области на империята. Към Българската екзархия трябва да бъдат присъединени тези области, където за българи се обявят поне 2/3 от живеещите там християни.

Съобразно същия параграф и в историко-географската област Македония се извършват референдуми под контрола на турските власти и Вселенската гръцка патриаршия. Резултатът от тези плебисцити е потресаващ. С огромно мнозинство в границите на Българската екзархия е включена цяла Македония. Там са целокупните области на Скопие, Охрид и Битоля, които днес са най-големите градове на Република Северна Македония.

Малко по-късно избухва Руско-турската война от 1877-1878 г., довела до частичното освобождение на България от османска власт. На 3 март 1878 г. при селището Сан-Стефано (дн. Yeşilköy) е сключен предварителен договор между Русия и Османска Турция, а за предели на освободена България се приемат признатите от султана граници на Българската екзархия. Скоро обаче става ясно, че при готвения от Великите сили Берлински конгрес по геостратегически съображения много райони ще бъдат върнати на Турция и сред тях най-вече – македонските области. Това предизвиква спонтанният ,,Мемоар на българските общини в Македония" от 20 май 1878 г. В него македонските българи се обръщат към Великите сили с искане за присъединяване на цяла Македония към новосъздадената българска държава. В този апел слагат подписите си представителите на 21 български общини от всички краища на Македония. Сред тях са общините на днешната столица на РСМ Скопие, на Охрид, Прилеп, Щип, Битоля, Тетово, Куманово. За съжаление Великите сили са непреклонни и тези области са върнати на Османската империя.

По този начин са виждали себе си предците на днешните северномакедонски политици и историци. Това се случва само преди 140 години, равни на три или четири човешки поколения. Какво е станало за този сравнително кратък исторически период?

До Балканските и Първата световна война (1912-1918) никой не подлага на съмнение българския характер на населението в македонските области, намиращи се в тогавашната Османска империя. През 1903 г. избухва масово въстание, обхванало всички българи на територията на империята. Негови водачи са ръководителите на голяма нелегална организация, сред които водещо място има Гоце Делчев – днес национален герой и в България, и в Република Северна Македония. Той ясно се определя като етнически българин, което се признава и от много днешни политици в РСМ. През 2019 г. самият Президент на държавата г-н Стево Пендаровски беше категоричен в едно свое интервю: ,,Безспорна историческа истина е, че той (Гоце Делчев) се е определял като българин"!

Въстанието е потушено, а след катастрофалната загуба в Първата световна война, България трябва да се примири с териториалната загуба на Македония. По-голямата част от македонските земи са поделени между новото Кралство Югославия и Кралство Гърция. Водещ етнос в Югославия са сърбите, чиято национална доктрина включва дебългаризация на населението в Македония, за да бъде то асимилирано и превърнато в сръбско. Тази политика търпи крах и затова през 1941 г. населението там посреща българските войски като освободители.

България обаче отново е на губещата страна, а Югославия е сред победителите в световната война, но сега вече като комунистическа държава. Тя става федерация, а в нея влиза новопровъзгласената Социалистическа Република Македония. След като опитът да превърнат българите в сърби се оказва неуспешен, от 1944 г. нататък всички сили се хвърлят в изграждането на политическия македонизъм. Най-общо той се състои в създаването на собствена ,,македонска идентичност" чрез откровеното и лавинообразно фалшифициране на българска история и чрез насилствена промяна на езика. Този процес продължава вече осем десетилетия и определено постига ,,успехи" чрез насаждане на омраза към всичко българско.

През 1991 г. Република Македония се отделя от разпадащата се Югославия. Р България първа признава нейната независимост. Този акт на приятелство и добра воля обаче далеч не премахва езика на омразата, който продължава да преобладава сред медиите и политиците на нашата югозападна съседка. Така се стига до подписания на 1 август 2017 г. от премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев ,,Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония". До ден днешен той остава само на хартия!

На базата на този договор в парламента на Р България е приета ,,Рамкова позиция относно разширяването на ЕС и присъединяването на Северна Македония". В нея се акцентира върху премахването на ,,езика на омразата" и за изграждането на истински добросъседски и приятелски отношения между Р България и Р Северна Македония. Българската позиция може да бъде сведена до два основни постулата:

1. До 1944 г. България и Северна Македония имат обща история (датата е условна и е приета въз основа на установяването на комунистическа власт в Северна Македония).

2. Официалната норма в РСМ е прекодификация на вече създадения още през Възраждането книжовен български език, който има богата история и дълга писмена традиция, т. е. тя има политически характер.

Всичко това по никакъв начин не нарушава съвременната идентичност на днешните граждани в Република Северна Македония. Ние не оспорваме правото на всеки неин гражданин да се самоопредели по начина, по който желае и да назовава езика си, както реши. Същевременно категорично призоваваме да спре кражбата и деетнонимизацията на българска история и култура, както и постоянното използване на ,,езика на омразата". Това е абсолютно недопустимо за страна, която претендира да стане членка на Европейския съюз.

В Националния кръг ,,За Македония" участват главно историци и филолози и това не е случайно. Тъкмо историческите и езиковите въпроси са основни в спора с войнстващия македонизъм. Още в началото на ХІ в. владетелите от династията на Самуил, определян днес в РСМ като ,,велик македонски цар", сами се обозначават като ,,българи родом". Всички византийски и западни средновековни хронисти говорят само за Българската империя, в границите на която влизат всички македонски области.

До появата на македонизма през ХХ в. етническо понятие ,,македонец" не съществува. Работилите през втората половина на ХVІІІ и началото на ХІХ в. първи възрожденски книжовници от територията на днешна Република Северна Македония като Христофор Жефарович и Кирил Пейчинович ясно отбелязват, че пишат книгите си на ,,български език" и са ,,ревнители на Българското отечество". Първите фолклористи от същите тези земи като братята Миладинови събират и издават сборник ,,Български народни песни". Като българи се определят всички борци за освобождение на Македония от турска власт като споменатия велик национален герой Гоце Делчев.

Днес в Република Северна Македония се извършва напълно неприемлива посмъртна ,,денационализация" на тези колосални личности. Така например Пейчинович и Жефарович са обявени за ,,македонски просветители", а събраните от братя Миладинови народни творби, дефинирани категорично като български от самите съставители на книгата, се издават като ,,Македонски песни". Спорът за Гоце Делчев пък спря работата на съвместната историческа комисия, която по Договора от 2017 г. трябваше да реши спорните въпроси.

Ето защо историческата и филологическата проблематика е толкова важна! Също както и въпросите за потъпкването на правата на обявяващите се за българи в днешна Република Северна Македония. Разбира се, тяхното признаване е част от пътя, който РСМ трябва да извърви, за да може да влезе в Европейския съюз.

Накрая искаме да се обърнем към депутатите от Европейския парламент с призив да погледнат внимателно и с разбиране българската позиция, която категорично се подкрепя от 70% от българските граждани. В Европейския съюз членуват страни с велика история. Нека си представим, че някой съсед на Франция би си присвоил, например, крал Людовик ХІV или Наполеон Бонапарт. Или че някой отрече съществуването на Свещената Римска империя на германския народ.

Ето затова става дума, уважаеми евродепутати. Ако ние, българите, днес признаем неправомерните искания на РСМ, какво ще кажем на нашите деца. Нали по този начин ще ги лишим от историята на техния народ, записана не само от български, но и от византийски, старофренски, старонемски, староруски и други хронисти. А и вие самите, наистина ли искате да приемете безусловно в нашия велик съюз да влезе страна, изградила миналото си чрез кражба и фалшифициране на историята?

Убедени сме, че това не може да бъде истина! Защото противоречи на философията на самия Европейски съюз, създаден с Маастрихтския договор от 1992 г. Ние, българите, вярваме в неговите ценности и ще ги отстояваме докрай!

https://fakti.bg/bulgaria/684343-vijte-memoranduma-koito-shte-prochetat-ot-nacionalnia-krag-za-makedonia-v-evropeiskia-parlament

Hatshepsut

Епичната битка за Македония в Страсбург


Групата за ,,бързо реагиране" от български учени в Европейския парламент в Страсбург: от дясно наляво – проф. Пл. Павлов (ВТУ), д-р Вл. Митов (Македонски научен институт), професорите А. Кочева, Н. Овчаров и Сп. Ташев (БАН), евродепутатът А. Джамбазки (ВМРО)

Автор: Проф. Николай Овчаров

За по-малко от три седмици се формира Националния кръг ,,За Македония" - основан да брани българските интереси от попълзновенията към нашата история и култура

Получихме подкрепа от по-голямата част от българските евродепутати

Рядко съм се чувствал през толкова отговорна задача, като при представянето на българската позиция по въпроса за отношенията ни с Република Северна Македония в Европейския парламент в Страсбург. Заедно с другите говорители на Националния кръг ,,За Македония" професорите Пламен Павлов, Ана Кочева и Спас Ташев трябваше да защитим, и най-вече – да обясним, българските позиции. Зад нас стоеше цялата българска наука в лицето на Българската академия на науките, Великотърновския университет ,,Св. св. Кирил и Методий" и други представителни институции.

Въпросът с нашата визита в Страсбург се разви мълниеносно. За по-малко от три седмици се формира Националния кръг ,,За Македония". Това е неправителствена организация, основана за да брани българските интереси от попълзновенията на РСМ към нашата история и култура. Още при създаването й получихме подкрепа от по-голямата част от българските евродепутати и именно по тяхна покана се отправихме към единия от двата центъра на Европейския парламент.

На 6 юни вече летяхме за Франкфурт, откъдето поехме за столицата на Елзас, Страсбург. Като историк, много добре знаех колко сражения са се водели за тази малка област между Германия и Франция. До голяма степен от нея са тръгвали и световните войни на ХХ в. И не е тайна, че именно след решението на териториалните въпроси между двете велики европейски сили, Страсбург става столица на обединена Европа. Ето това ние от Националния кръг ,,За Македония" искаме – да се изчистят проблемите със Северна Македония, за да настъпи мир и съгласие на Балканите.

Днес Страсбург е град в Източна Франция, център на департамента Ба Рен и на регион Гранд Ест. Седалище е на няколко европейски институции, между които са Съветът на Европа, Еврокорпусът, както и Европейският парламент и Европейският омбудсман на Европейския съюз.

Почти нямахме време да разгледаме прекрасния град. Неговото значение нараства към средата на ІХ в., когато при разпада на империята на Карл Велики, Страсбург се оказва на границата между нейните отделни части, които по-късно ще дадат началото на държавите Франция и Германия. За него се водят цели войни, докато през 1681 г. армията на френския крал Луи XIV обсажда града и принуждава жителите му да признаят неговата власт. Оттогава Страсбург е владение на Франция, което е обезпечено с мира от 1697 г. След френско-германската война от 1871 г. градът е взет от немците, а през ХХ в. за неговата област се проливат реки от кръв. Ето защо не е случайно, че втората половина на ХХ в. именно той е избран за столица на ЕС.


Прекрасният Страсбург, столицата на Елзас

Все пак успяхме да зърнем прекрасната готическа катедрала, чиито строеж започва през 1015 г., а днешния си вид тя придобива през 1439 г. Благодарение високия си цели 142 м ефирен връх, до началото на ХІХ в. сградата е била най-високата християнска църква в света. Фасадата е украсена със стотици скулптури, а интериорът включва витражи от ХІІ-ХІV в., монументален орган и астрономически часовник, чийто механизъм датира от 1842 г.

Почти на бегом минахме и през другите забележителности, като издигнатите още през ХІІІ в. покрити мостове през река Ил и прочутите фахрверкови средновековни постройки, сред които блести уникалната ,,Къща на Камерцел" от 1589 г. Накрая все пак стигнахме до нашата цел – забележителната сграда на Европейския парламент, вдъхновена от картината на Питер Брьогел ,,Вавилонската кула". На 7 юни ни предстоеше истински маратон от презентации и срещи, с които трябваше да насочим вниманието на Европа към спора между Р България и Р Северна Македония.

Първа бе срещата с хората, които пряко водят диалога със Западните Балкани. В залата бяха двадесетина евродепутати, а онлайн гледаха още над 300. Проф. Ана Кочева изнесе блестяща презентация на английски език, в която постави историческите и езикови въпроси. Ние с проф. Пламен Павлов допълнихме историческата картина, която недвусмислено свидетелства в полза на българските аргументи. Разбира се, никой не отрича днешната македонска идентичност, но е вън от всякакво съмнение, че до 1944 г. нашата история е обща, а езикът – български. Спас Ташев пък изнесе покъртителни данни за нарушаването на правата на определящите се като българи хора в днешна Република Северна Македония.

Нашите тези бяха приети добре, а минути по-късно вече бяхме в зала, където присъстваха почти всички български евродепутати. ,,Почти", защото на фона на практически пълните групи на ГЕРБ-СДС, ВМРО, ДБ и ДПС, блестеше отсъствието на представителите на БСП. И то при положение, че председателят на партията г-жа Корнелия Нинова ясно е обявила ,,червените" линии за влизането на РСМ в ЕС. Но все пак срещата бе много плодотворна и се оформи идея за изпращане на делегация от евродепутати от различни страни в Северна Македония, които да проучат сигналите за драстично нарушаване на правата на българите там.

Кулминация бе нашето участие в срещата на Групата на европейските консерватори и реформатори, на която присъстваха над 70 евродепутати, т. е. 1/10 от Парламента. Там също изнесохме презентация на английски език, а в антрактите имахме среща с редица важни представители на институцията, сред които и Председателя на Европейската Народна партия, г-н Манфред Вебер. Раздадохме и над 200 книги на английски език, издания на Българската академия на науките, в които се разказва истината за Северна Македония.

Интересът към нашето присъствие бе значителен. Ние давахме почти непрекъснато интервюта и изказвания за български и чужди медии. Всичко това обобщихме в пресконференция в края на парламентарния ден. Но аз знаех, че вече сме убедили мнозина в правотата на нашата теза.

Впрочем нашата ,,атака" към Страсбург имаше и друг замисъл. Националният кръг ,,За Македония" е твърдо решен да оказва натиск върху българското правителство и политиците от различните партии. Защото отстъплението от подписания между РБ и РСМ договор и приетата от Народното събрание рамковата спогодба би означавало предателство на българските интереси. Което би наредило днешните управляващи до хора, изменили на българската кауза, какъвто е болшевикът Георги Димитров, подписал унизителния договор с Югославия в Блед през 1947 г.

Няколко думи за националното предателство

Бях написал тази статия, когато по една телевизия трябваше да кръстосаме шпаги с един историк от т. нар. Клуб за българо-македонско приятелство. Става дума за българи, които се опитват под всякакви благовидни предлози да премахнат наложеното ,,вето" за влизане на РСМ в ЕС. В горещата размяна на реплики той ме обвини, че съм ги наричал ,,национални предатели". Всъщност по адрес на тези хора аз употребявам думата ,,колаборционисти" (,,съглашатели – фр.). В юридическата трактовка на международното право ,,колаборационизъм" означава съзнателно, доброволно и умишлено сътрудничество с врага, в негов интерес и във вреда на своята държава (,,Collaborationism", The American Heritage Dictionary of the English Language, Fourth Edition). Особено често терминът се използва през Втората световна война. Така героят от Първата световна война, френският маршал Анри Петен, през 1940 г. установява колаборационистки режим с Хитлер, за което след Втората световна война е заклеймен и осъден на смърт. По-късно присъдата е заменена с доживотен затвор.

https://trud.bg/

Hatshepsut

Делегация от историци и филолози в Страсбург, защитава българската позиция за Северна Македония

Националния кръг "За Македония" е представен от Проф. Николай Овчаров, проф. Пламен Павлов, проф. Ана Кочева, доц. Спас Ташев, Ангел Джамбазки, Владимир Митов
Те представят меморандум за българската гледна точка, който съдържа научните аргументи, които обосновават нашата позиция във връзка с наложеното вето на РСМ. Обяснено е точно защо не сме съгласни с кражбата на история и език.


Hatshepsut

Френското предложение за ветото на РСМ


Френското предложение за решение по наложеното от България вето за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС е изпратено до Комисията по външна политика в НС.

Специално внимание за защитата на малцинствата и общностите, и борбата с дискриминациятаи речта на омразата е заложено в проекта на френското председателство за преговорна рамка между Република Северна Македония и Европейския съюз. Преговорите могат да бъдат замразявани по предложения на всяка-държава членка до Европейската комисия, която изготвя препоръка. Решението на Еврокомисията се подлага на гласуване на Европейски съвет, където лидерите могат да го отхвърлят с квалифицирано мнозинство.

РСМ трябва да приеме План за действие за защита правата на хора, принадлежащи към малцинствени групи, както и да изготви ефективни мерки за борба с дискриминацията и речта на омразата, е записано във френското предложение. Комисията ще обърне специално внимание на прогреса по добросъседските отношения, а в проекто-документа се напомня важността на постигането на осезаеми резултати при изпълнението на двустранните споразумения – Преспанският договор и Договорът за добросъседство с България.

За приключване на преговорите трябва да бъдат изпълнени Копенхагенските критерии, а Комисията се ангажира да следи отблизо прогреса по изпълнението им с регулярни доклади от Европейския съвет. Преговорите ще бъдат считани за приключени само, ако всички държави членки са съгласни с това и Република Северна Македония се придържа изцяло към европейските ценности – върховенство на закона, съдебна реформа, борба с корупцията, основни човешки права, в това число борба с дискриминацията и с речта на омраза. В случай на системно нарушаване на ценностите на ЕС.

Комисията може по молба на държава членка, или по собствена инициатива, да замрази преговорите и да постави условие за възобновяването им. Препоръката на ЕК за замразяване и възобновяване на преговорите в случай на нарушения може да бъде отхвърляна от ЕС с квалифицирано мнозинство.

По отношение на превода на всички документи в документа е отбелязано, че Европейският съюз взема бележка за изразеното намерение и на Република Северна Македония и на България да излязат със своя едностранна декларация за македонския език. 6 са клъстърните глави в предложената преговорна рамка.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи заяви, че преговорите за свалянето на българското вето върху Северна Македония са в задънена улица:

"Това, за което съм наясно, е, че сме изцяло в задънена улица по отношение на София. Това не ме прави особено щастлив, тъй като прекарвах всеки втори четвъртък в страната. Изглежда, че вътрешната политика е способна да подкопае доверието в ЕС. За това на този етап не смятам, че изобщо можем да говорим за каквато и да било преговорна рамка".

До момента не сме получили предложение,одобрено от страните членки на Европейския съюз, заяви премиерът Димитър Ковачевски на Преспанския форум за диалог.

"Ако членките на ЕС, включително и Република България, се споразумеят за предложение за разширяване и ни го изпратя, ние ще разгледаме документа и ще дадем нашите забележки. Ние имаме много ясни позиции, че за македонския език и идентичност не се обсъждат".

Лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ в Република Северна Македония Християн Мицкоски заяви от своя страна, че ако всички искания на България бъдат включени в преговорната рамка за Европейския съюз по-добре Скопие да не влиза в блока.

В интервю за Канал 5 Мицкоски каза:

"Това значи, че ние или ще бъдем асимилирани,т.е. - ще се българизираме, или никога няма да бъдем част от ЕС. Това за мен е класически нокаут за македонската дипломация".


До Външната комисия на Народното събрание са изпратени три документа, касаещи френското предложение за вдигане на ветото за начало на преговори на Република Северна Македония и Европейския съюз.
Първият документ съдържа преговорната рамка и в него се отделя специално внимание на защитата на малцинствата и общностите, и борбата с дискриминацията и речта на омразата.
Вторият документ е пректозаключението от срещата на европейските лидери следващата седмица. В този документ е записано, че Европейският съвет приветства намерението на Република Северна Македония да включи в преамбюла на своята Конституция българите – подобно становище не присъства в преговорната рамка. Според наши източници това трябва да стане непосредствено преди началото на преговори, а не преди да се проведе междуправителствената конференция между Република Северна Македония и Европейския съюз.
Заведен е и трети документ – двустранен протокол между Република Северна Македония и България, който е допълнение към Договора за добросъседство, подписан в Скопие през 2017 година. В него именно се урежда решаване на двустранните въпроси.
БНР се запозна с първите два документа, а третият до момента не е достъпен за медиите.

В документа, изпратен от Френското председателство до председателя на Комисията по външна политика Венцислава Любенова, е записано, че "преговорите за присъединяване предвиждат специално внимание да се обърне на защитата и недискриминационното отношение към граждани от малцинствените групи и общности в Северна Македония". За да се гарантира това, напредъкът по този въпрос ще бъде следен внимателно от Комисията, която ще изготвя доклади за Съвета.

Подчертано е, че ЕС отбелязва намеренията на България и Северна Македония да направят едностранна декларация относно македонския език.

Наред с изискванията за прилагането на важни реформи и законови промени за приемане на Северна Македония в Евросъюза - като съдебна реформа и борба срещу корупцията и организираната престъпност, е поставена и борбата срещу речта на омразата и дискриминацията.

В преговорната рамка е включено изискването за постигане на конкретни резултати и добросъвестно прилагане на двустранни споразумения, включително Договора за добросъседство с България от 2017-а и Декларацията от София от май 2018-а.

Северна Македония ще трябва да приеме с приобщаващ процес План за действие, посветен на защитата на правата на малцинствата, в сферите недискриминация, борба срещу речта на омразата, образование, създаване на ефективни мерки, механизми за докладване и определяне на отговорни институции. Прилагането на тази пътна карта и План за действие ще бъде постоянно следено и редовно обсъждано на Междуправителствените конференции по време на процеса (по присъденияване).

https://bnr.bg/horizont/post/101663862/frenskoto-predlojenie-za-vetoto-na-rsm-e-izprateno-v-komisiata-po-vanshna-politika

https://bnr.bg/horizont/post/101663939/oshte-za-frenskoto-prledlojenie-za-vdigane-na-vetoto-na-rsm


МВнР излезе с позиция по предложенията на Франция за Северна Македония

Няколко дни след като стана ясно, че има френско предложение за за решение по наложеното от България вето за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС, а малко по-късно то беше внесено и в НС, Вътрешното ни министерство излезе с позиция по Македонския въпрос.

МВнР е готово да внесе искания проект за протокол дори днес, в неделя, тъй като и в момента продължава да работи по този ключов за страната въпрос, се посочва в становището на министерството. Оттам отбелязват още, че "при нормални условия и процедура, след постъпването на официално предложение от страна на френското председателство, Министерството на външните работи щеше да внесе в Министерски съвет получените документи и доклад по тяхното съдържание и значение. На тази основа, правителството в лицето на Министерски съвет, можеше да вземе решение или евентуално да внесе въпроса за обсъждане на пленарно заседание на Народното събрание. След взето решение от Министерски съвет и/или Народното Събрание, МВнР щеше да подготви официалната българска позиция за представяне на съответните формати на европейско ниво. Понастоящем МВнР не може да изготви и да защити на тези формати официална позиция, защото няма решение нито на правителството, нито на Народното събрание".

Ето и пълния текст на позицията на МВнР:

През изминалите шест месеца, независимо от всички противоречия, МВнР продължи систематично да работи за намиране на решение по казуса за Република Северна Македония и за гарантиране на българските интереси.

Министерството се ръководеше от разбирането, че няма как един единствен документ, независимо от неговото съдържание и форма, да отговори на всички изисквания на Рамковата позиция, на Декларацията на НС от 2019 г. и на заключенията на КСНС от 2022 г., а същевременно да бъде приемлив за държавите-членки на ЕС и за Република Северна Македония. На тази основа беше търсена възможност за урегулиране на отворените въпроси чрез няколко, взаимосвързани документа - Преговорна рамка, Заключения на Съвета на ЕС и Протокол от съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г.

Нито един от тези документи самостоятелно не отговаря на българските изисквания. Като съвкупност обаче те биха могли да ги покрият. Основното предизвикателство е по отношение на фактора време. На този етап вече не съществува обективна възможност за изпълнение на заложените в Рамковата позиция краткосрочни критерии до края на Френското председателство на Съвета на ЕС. Възможно е до неговия край да има яснота относно следващите стъпки в процеса на европейската интеграция на Република Северна Македония с всички необходими гаранции за българските интереси и за правата на българите в съседната държава. Българската страна приветства конструктивния подход на Франция, която проведе срещи с всички български институции с отношение по темата и след продължителна работа прояви разбиране към позициите на държавата. Франция доказа не само своето приятелство с нашата страна, но и своята посветеност на процеса по разширяване на ЕС.

Същевременно, все още има определени аспекти в предложените проекти за Преговорна рамка и Заключения на Съвета, по които следва фокусирано да се работи за отстояване на българския интерес. Ключово е да бъде подписан и двустранният Протокол със Скопие.

При нормални условия и процедура, след постъпването на официално предложение от страна на френското председателство, Министерството на външните работи щеше да внесе в Министерски съвет получените документи и доклад по тяхното съдържание и значение. На тази основа, правителството в лицето на Министерски съвет, можеше да вземе решение или евентуално да внесе въпроса за обсъждане на пленарно заседание на Народното събрание. След взето решение от Министерски съвет и/или Народното Събрание, МВнР щеше да подготви официалната българска позиция за представяне на съответните формати на европейско ниво.

Понастоящем МВнР не може да изготви и да защити на тези формати официална позиция, защото няма решение нито на правителството, нито на Народното събрание. Със свое решение от 15.06.2022 г., Министерски съвет възложи на Постоянното представителство на Република България към ЕС да изпраща незабавно на Комисията по външната политика на Народното събрание всяко европейско предложение, което се отклонява от Рамковата позиция от 2019 г. Решено беше също и българските представители да не се произнасят по предложението, докато то не бъде обсъдено в Народното събрание.

В изпълнение на това, Постоянното представителсто на България в ЕС изпрати до комисията по външната политика предложените от френското председателство документи веднага след като бяха получени. Също така беше внесен и доклад на министерството за хода на преговорите и достигнатия в тях етап. В самия край на работния ден на 17.06 (петък), комисията поиска от МВнР и проекта за двустранен протокол. Същият беше изпратен веднага със съпроводително писмо, разясняващо неговото съдържание. Към 19:00 ч. в Народното събрание нямаше никой, който да може да входира тези документи. Министерството на външните работи е готово да внесе искания проект за протокол дори днес, в неделя, тъй като и в момента продължава да работи по този ключов за страната въпрос.

На този етап целият процес изцяло зависи от Комисията по външната политика на Народното събрание, която все още не е насрочила свое заседание по темата. Целесъобразно би било Комисията по външната политика незабавно да свика това заседание с участие на министерството, на което да бъдат обсъдени всички налични документи, да бъде формулирана консолидирана българска позиция и да бъдат определени последващите действия на българската дипломация. Оптимално би било, ако още преди това Министерски съвет изрази своето становище по този важен за страната въпрос. Ако това не се случи във възможно най-кратък срок, МВнР има мандат единствено да се придържа към Рамковата позиция, Декларацията на НС от 2019 г. и към заключенията на КСНС от 2022 г., на които предложеният проект на Преговорна рамка сам по себе си не отговаря напълно.

https://dnes.dir.bg/politika/mvnr-izleze-s-pozitsiya-po-predlozheniyata-na-frenskoto-predsedatelstvo-za-severna-makedoniya

Hatshepsut

Петър Колев: Френското предложение е котка в чувал


Френското предложение, без да е ясно съдържанието на пътната карта или протокола, които се споменават в него, е котка в чувал. Това заяви в интервю за БГНЕС Петър Колев, председател на ,,Граждански демократичен съюз".

Той заяви, че във френското предложение няколко неща правят впечатление.

,,В цялото предложение, единственото нещо, което е имплицитно фиксирано, това е въпросът с правата на българите в РС Македония и промяна на македонската конституция. Т.е. това е точката плюс 1 от спорните 4 + 1 точки, които останаха за преговори между Скопие и София. В цялото съдържание ще видим, че липсват термини като обща история, образователен процес, архивите на тоталитарните служби в Македония и ред други въпроси, които бяха конкретно посочени в условията 4+1, поставени от България", заяви Колев.

Той даде за пример точки 2 и 3 от френското предложение. В точка 2 се припомня значението на постигнати осезаеми резултати и добросъседско изпълнение на двустранните споразумения, включително Договора за приятелство и Преспанското споразумение. В точка 3, която е във връзка с точка 2, Съветът приветства споразумението, което е двустранен протокол или все още не е ясно наименованието на това споразумение за прилагане на договора между България и РС Македония.

,,Ние не знаем какво е това двустранно споразумение, едва ли някой знае в България въобще какво е съдържанието на това двустранно споразумение", подчерта Петър Колев.

Според него ключовият въпрос е какво ще видим в него.

,,Дали там ще влезнат ясно разписаните гаранции за тези останали четири точки, които иска България да бъдат изпълнени, като промяна на македонските учебници, като промяна на езикът на омразата, ясни стъпки в тази посока, отварянето на архивите на тоталитарната система и т.н. Това са въпроси, които тепърва трябва да бъдат уточнени", каза лидерът на ГДС.


Петър Колев: Френското предложение е котка в чувал

Той подчерта, че за него френското предложение е котка в чувал, защото ,,не може да разбере как българските народни представители ще гласуват един документ, когато този документ е препратка към друг документ, чието съдържание все още никой не знае".

,,Не мога да разбера дали някой не се опитва да подпише бланко чек или един бял лист без ясно съдържание, което ние утре да бъдем изключително изненадани от това, което ще видим вътре. Ако нещата останат така, без да има ясни гаранции за изчистването на спорните въпроси по историята, без ясни гаранции за промяна на образователната система, надявам се осъзнавате пред какъв нецивилизационен, нечовешки и неморален избор се изправят македонските българи. Ние трябва да избираме между това дали ние и нашите деца да бъдат българи, или дядовците ни да бъдат българи. Надявам се, че българското общество осъзнава какъв вулгарен и нецивилизационен подход е това", предупреди Петър Колев.

Той се надява, че българското общество и държавници осъзнават дълбочината на този съдбоносен момент.

,,Осъзнават, че това френско предложение е едно надграждане и е по-добро от немското и португалското, но в него има много неща, които трябва да бъдат уточнени. И ключовият въпрос е какво съдържа този двустранен протокол, който трябва да бъде сключен между външните министри на България и на РСМ. Дали в него ще имаме ясни гаранции, срокове, дали ще имаме ясен план как ще се случат промените, които очакваме да видим в сферата на общата ни история, в сферата на езика на омразата, в сферата на учебния процес в РС Македония, отварянето на архивите и т.н. Защото без това съдържание това предложение е непълно и до голяма степен неясно и би създало по-голям проблем, отколкото да предложи конкретно решение", категоричен е Петър Колев.

Той заяви, че някой се опитва да промени позицията, която е приета на КСНС и това вече е ясно на всеки един българин, независимо от това дали живее в Македония, или България.

,,Много внимателно съм анализирал френското предложение, както и решенията, които бяха взети на Консултативния съвет по национална сигурност. Винаги се опитвам да ги цитирам ясно на българите, за да имат ясна представа за фактите. А те са следните. КСНС е приел предложения към изпълнителната и законодателната власт, които са няколко на брой. Ако погледнете съдържанието, ще видите, че нито едно от предложенията не е реализирано, нито се спазва. КСНС предлага изграждането на коридор номер 8 съвместно с РСМ и Република Албания като единен проект в неговата цялост – автомагистрала, жп линия, енергия и дигитална свързаност. За последните шест месеца може ли да ми кажете какво е свършено? Продължаваме с това Народното събрание да предложи на законодателния орган на РСМ създаване на структуриран диалог между парламентарните комисии и групи за приятелство, които да засилят доверието и да подпомогнат цялостния процес. Не си спомням кога за последно групата за приятелство между народните представители от българския и македонския парламент е имала среща. Изпълнителната власт да продължава да работи за отчитане на изпълнението от Договора 2017 г. в преговорния процес за членство на РСМ в ЕС. Вие да сте видели изпълнителната власт да е отчела напредък по този Договор или ако тази пътна карта, този двустранен протокол не бъде направен така както трябва, как тези въпроси биха влезли в преговорната рамка за РСМ", изброи Колев.


Колев: Опитват се да променят позицията, приета на КСНС

Той посочи, че разковничето е този протокол във френското предложение.

Петър Колев подчерта, че изпълнителната власт, съгласно решението на КСНС, трябва да изготви и обезпечи в кадрово и финансово отношение план за действие с мерки за постигане осезаем напредък във всички области на двустранните отношения с РСМ. Тук вместо да имаме напредък, имаме тотална сегрегация на поведението на изпълнителната власт.

,,Средствата, с които се финансираха българските организации в чужбина и в частност средствата за финансиране по проектна дейност на българските организации в Македония ги няма в този бюджет. И ако всички тези неща ги погледнем, ще разберем, че да факт е, че някой се опитва да заобиколи решенията и предложенията на КСНС и факт е, че нито едно от тези предложения на КСНС до днес българското правителство не ги е изпълнило със съдържание. И това е изключително сериозен проблем. Това е проблем, който в тази трудна политическа ситуация в България, едва ли някой ще се задълбочи в съдържанието, но това е много деликатен проблем, който може да донесе такива резултати, от които връщане назад няма", предупреди Колев.

,,Ако РСМ започне преговори с ЕС преди да е уредила двустранните си отношения с България, преди да има ясни гаранции затова, че всички български искания ще бъдат част от преговорната рамка, ако това не се случи сега, България никога няма да има шанс да постави тези условия пред РСМ. За да не се стига до такова нещо, Външната комисия към НС няма как да заседава и няма как да разглежда този документ, за да може да изрази становище по него, преди да е ясно съдържанието на двустранния протокол, т.е. пътната карта. Надявам се, че българските народни представители осъзнават своята отговорност и преди всичко ще запознаят българското общество какво съдържа този протокол и какво им е намерението как да гласуват на тази комисия, преди да гласуват. Ако това споразумение е добро за България, ако този протокол предлага решение и съдържанието му е добро, защо се крие от обществото? Защо никой не знае неговото съдържание нито в България, нито в РСМ", заяви Колев и подчерта:

,,За нас организациите на македонските българи е неприемливо РСМ да започне преговори за ЕС без да уреди отворените си въпроси с България, защото, ако те не бъдат уредени, последствията от това неуреждане ще продължават да се отразяват върху нашето ежедневие и това на децата ни! Надявам се, че българските държавници разбират сериозността на този въпрос и ще предприемат такива стъпки, че този протокол или тази пътна карта ще бъдат изпълнени със съдържание. Пътната карта ще стане част от преговорната рамка на РСМ, което ѝ дава още по-сериозна тежест". /БГНЕС

https://bgnes.bg/news/pet-r-kolev-frenskoto-predlozhenie-e-kotka-v-chuval/

Hatshepsut

Протоколът замита под килима най-спорните въпроси между РСМ и България


Във френското предложение за проектозаключения на Съвета се реферира към двустранен протокол, подписан между Скопие и София, който да описва ясно условията и конкретните стъпки за започване на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС. Наред с гаранциите за неговото изпълнение и самата преговорна рамка, този протокол е от ключово значение за София, която трябва внимателно да прецени дали неговото съдържание отговаря на условията от досегашната официална българска позиция, описани в Рамковата позиция от 2019 г., предаде репортер на БГНЕС.

Подписването на такъв документ показва и готовността на Скопие да отговори на основните български условия, както и да се ангажира за тяхното спазване през целият преговорен процес занапред.

Според информациите, с които разполага БГНЕС, въпросният документ е всъщност протокол от Второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия, създаден на основа на член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония, който се проведе в началото на месец юни тази година. В него се прави оценка за свършеното от двете правителства до момента и се набелязват насоки за последващи ангажименти и действия. В частта, отразяваща постигнатото, прави впечатление незадоволителната оценка на работата на Съвместната историческа комисия, като се споменава изрично постигнатият, все пак, малък напредък по отношение на Цар Самуил и богомилството.

Частта, отразяваща насоките за последващи действия, е всъщност ключова, защото тя поставя конкретните условия, които Скопие трябва да приеме за вдигане на българското вето.

Тази част е разделена на два етапа, като първият предвижда това, което трябва да се случи краткосрочно преди провеждане на първа междуправителствена конференция, а вторият, допълнителните условията за свикване на втора междуправителствена конференция. Основно място сред тях заема приемането на българите в конституцията на Северна Македония. Освен него има и препотвърждаване на ангажимента на Скопие за ненамеса във вътрешните работи на България, което на практика означава отказ от претенции за македонско малцинство у нас.

Фигурират и още няколко, формални реферирания, на различни точки от досегашната Рамковата позиция, касаещи говора на омраза, отварянето на архивите на бившите тайни служби, реабилитация на жертвите на комунистическия режим. Макар и да не са предвидени точни механизми и времеви рамки за тяхното прилагане, самото им присъствие в такъв документ е крачка напред. Малка крачка напред би било, ако се осъществи и предвиденото по най-важната от всичките спорни теми, тази за общата история.

В документа се предвижда историческите личности, по които Смесената историческа комисия вече е постигнала компромис, да бъдат публикувани и приети за общи чествания с приложен календар за 2022 и 2023 г. За последните четири години от своята работа въпросната комисия намери съгласие по Св. Св Кирил и Методий, Св. Климент Охридски, Св. Наум Преславски и по Цар Самуил. От тях изрично упоменат в протокола е само Цар Самуил, като за него се предвижда подмяна на надписите на неговите паметници в РСМ и конкретно на крепостта в Охрид, в съответствие с формулата, по която Смесената историческа комисия е постигнала съгласие. Предвижда се и незабавна промяна на урока, посветен на Цар Самуил, в програмата за 7-ми клас на македонските училища, в съответствие с постигната компромисна формула.

В същото време в текста на протокола изобщо не фигурират изрично посочените в Рамковата позиция исторически теми ,,Гоце Делчев", ,,Илинденско въстание" и ,,ВМРО", които всъщност са и реално спорните теми между двете национални историографии. Отсъствието им, както и това като цяло на по-новата история, както и на някакъв механизъм за постигане на резултати по нея в историческата комисия, е сериозният проблем на целия документ.

Замитането на тези теми под килима е гаранция за това, че те ще продължат да тровят и занапред двустранните отношения и да захранват екстремните и националистически наративи в двете страни. Говорът на омраза срещу България и българите в Северна Македония се базира и вдъхновява именно от официалните исторически наративи, които изопачават изцяло българската етническа принадлежност на голяма част от населението на географска Македония в миналото.

Македонските историци от съвместната историческа комисия категорично отказват припознаване на това, че в миналото в Македония са живели и българи, а дори оспорват правото на самоидентифиция като българи на всички възрожденци и революционери.

Макар и да предвижда провеждане на поне 8-10 заседания годишно на историческата комисия, протоколът не предвижда механизъм за постигане на конкретни резултати, както и за ,,санкция" при липса на такива. С оглед на досегашната работа на македонската страна на въпросната комисия, много вероятно е тя да продължи да се събира, като избягва ,,проблемни" теми като ,,Гоце Делчев" и без това да води до каквито и да е реални резултати.

От целия текст на двустранния протокол остава впечатление, че по него е работено само с цел как да бъдат заобиколени основните български условия от досегашната Рамковата позиция и как да се стигне до вдигане на българското вето, което да бъде представено пред българското общество като приемливо. В него, макар и да фигурират референции към основните елементи на досегашната българска позиция, на практика те са изпразнени от съдържание и от конкретика, и при липсата на достатъчни гаранции за тяхното изпълнение в самата преговорна рамка, е малко вероятно да бъдат спазени някога. Отсъствието на достатъчно конкретика по отношение на обективизацията на общата история, и особено по най-проблемните исторически теми като Гоце Делчев например, представлява на практика и пълна подмяна на досегашната българска позиция. /БГНЕС

https://bgnes.bg/news/protokol-t-zamita-pod-kilima-nai-spornite-v-prosi-mezhdu-rsm-i-b-lgaria/

Hatshepsut

Вижте проекта за двустранен протокол между България и Северна Македония


Министър-председателите на България и Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски

Клуб Z публикува пълния текст на проект за двустранен протокол между правителствата на България и Северна Македония, който се отнася за прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави  и съдържа мерки за подобряване на двустранното сътрудничество и преодоляване на все още съществуващите спорни въпроси.

Протоколът е един от трите документа във френското предложение, което трябва да убеди София да вдигне ветото си върху началото на присъединителните преговори на Скопие с Европейския съюз. Другите два са проекторешения на Съвета на ЕС за започване на преговорите и преговорната рамка, т.е. условията, при които те ще се водят.

И проекторешенията, и рамката се позовават на протокола, който в най-конкретен вид съдържа исканията на България към Северна Македония. На практика той е "пътната карта", посочваща какво точно трябва да направят властите в Северна Македония, за да вдигне България ветото си. 

Протоколът засяга вписването на българите като държавотворен народ в конституцията на Северна Македония, въпроси на историята и на езика на омразата и на работата на двустранната историческа комисия.

В проекторешенията на Съвета на ЕС се казва, че той "приветства ... намерението на Северна Македония да започне и постигне приоритетно съответните конституционни промени, с оглед на включване в преамбюла на конституцията (ѝ) граждани, които живеят в границите на държавата и които са част от други народи, като българите".

Проекторешенията изрично посочват, че преговорите ще започнат тогава, когато Северна Македония "е изпълнила ангажимента си да завърши споменатите конституционни промени".

В проекторешенията се казва и че Съветът одобрява преговорната рамка и свиква "политическа междуправителствена конференция със Северна Македония на 23 юни 2022 (т.е. утре) в Брюксел на ниво държавни и правителствени ръководители, за да представи следващите стъпки на процеса на разширяване след приемането на преговорната рамка".

Това означава, че Съветът е в "повишена бойна готовност" да вземе решението на писмена процедура, без представители на страните членки да се събират в Брюксел. За такава процедура намекнаха по-рано днес източници от Европейската комисия.

Дали това ще стане предстои да видим. То зависи от позицията, с която българският министър-председател ще отиде на започващата утре среща на върха на ЕС, успоредно с която ще има и среща на върха ЕС-Западни Балкани. Тогава трябва да се състои и споменатата междуправителствена конференция.

Преговорната рамка поставя българския въпрос в групата  основни преговорни глави (като демокрация, върховенство на закона и човешки права), напредъка по които определя скоростта на придвижване по всички останали. По тях рамката изисква законодателство и регистрирана история на приложението му.

Изрично е подчертано, че ЕС очаква от Северна Македония да спазва Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България и че в това отношение тя трябва да покаже "активно ангажиране" и "осезаеми резултати". Изрично в текста на рамката са отбелязани "анти-дискриминацията и борбата с речта на омразата".

В рамката се посочва и че ЕС ще води преговорите със Северна Македония по въведените през 2020 г. нови правила, които позволяват преговорите да бъдат върнати в началната им точка или прекъснати по искане на комисията или на отделна държава членка. Такава мярка се задейства автоматично, освен в случай че държавите членки (т.е. Съветът) гласуват с квалифицирано мнозинство против нея.

Това означава, че българските искания са не само условие за започване на преговорите, но и че България може да прекъсне тези преговори или да ги върне назад, ако Северна Македония не спазва ангажиментите си. Рамката подчертава, че преговорите се водят съгласно член 49 от Договора на ЕС, според който приемането на нова членка изисква пълно единодушие на 27-те и че присъединителният договор на новата членка с ЕС подлежи на ратификация от парламентите на всички държави членки след подписването си.

Т.е. България ще има още поне три кръга възможности да контролира дали Скопие спазва поетите си задължения.

Следва пълният текст на предложението за двустранен протокол между България и Северна Македония:П Р О Т О К О Л

от

Второто заседание на Съвместната Междуправителствена комисия, създадена на основа на член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония, която се проведе в          на          2022 година

Отчитайки развитието на приятелски отношения между държавите, основани на зачитане на принципите на равноправие и правото на самоопределение на народите,

Убедени в необходимостта от укрепване на сигурността, стабилността и сътрудничеството в Югоизточна Европа в дух на споделените евроатлантически ценности,

Подчертавайки необходимостта от преодоляване на отворените двустранни въпроси, възстановяване на доверието и стриктно изпълнение без по-нататъшно забавяне на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г.,

Двете страни направиха преглед на прилагането на този Договор, приеха мерки за подобряване на двустранното сътрудничество и преодоляване на възникналите в изпълнението на Договора въпроси. 

ДНЕВЕН РЕД:

1. Преглед на постигнатото в изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония за периода от 10 юни 2019 г. до ... 2022г. в частта на секторното сътрудничество.

2. Приемане на Годишния доклад за работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония.

3. Приемане на насоки за действия по изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония за следващ период

4. Подписване на Протокола от проведеното второ заседание на Съвместната междуправителствената комисия.

ПО ПЪРВА ТОЧКА ОТ ДНЕВНИЯ РЕД:

I Група

.............

II Група

.............

III Група

.............

IV Група

.............

ПО ВТОРА ТОЧКА ОТ ДНЕВНИЯ РЕД:

Правителствата на Република Северна Македония и на Република България приемат доклада на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси (наричана по-нататък ,,Комисията") за периода 2019 – 2022 г. със следните забележки:

1. През отчетния период Комисията проведе ..../брой/ заседания. Независимо от постигнатия малък напредък по цар Самуил и темата за богомилската ерес, Комисията не прие други препоръки, което се оценява като незадоволително.

2. Двете страни окуражават Комисията да активизира дейността си и да постигане ясни резултати,  в съответствие с чл. 8 ал.2 от Договора.

Двете правителства потвърждават своята подкрепа за Комисията, като се ангажират да създават благоприятна среда за нейната работа, да я насърчават да работи за повишаване на ефективността и постигане на конкретни резултати въз основа на строго научен дебат и с цел представяне на факти и събития от общата история, която свързва двете държави и народите им, в образователните системи.

В своята работа Комисията стриктно да се придържа към разпоредбите на чл. 8, т. 2 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, а именно ,,... да допринесе за обективното, основаващо се на автентични и основани на доказателства исторически извори, научно тълкуване на историческите събития". В съответствие с приложимите разпоредби от Договора от 2017 г., работата на Комисията не може да бъде едностранно прекратявана.

Двете страни, в срок до две години, да включат в учебни програми, учебници и релевантните учебни материали, надписи на паметници, табели, информационни материали в музеи и други обекти с образователно и културно значение, както и релевантната информация в електронни информационни масиви с публична собственост, всички вече взаимно договорени резултати от работата на Комисията, в съответствие с чл. 8 ал.2 от Договора.

Двете страни ще приведат в съответствие с препоръките на Комисията, в срок не по-дълъг от две години след одобряването им от Съвместната комисия по чл. 12, методическите указания, учебниците и други релевантни учебни материали, в съответствие с чл. 8 ал.2 от Договора.

Оригиналите на съответните исторически  извори и литературни текстове да бъдат достъпни, използвани и представяни от съответните образователни институции при тяхното изучаване.

Двете правителства ще приведат в съответствие с препоръките на Комисията, в срок не по-дълъг от две години след одобряването им от Съвместната комисия по чл. 12, съдържанието на надписи на паметници, табели, информационни материали в музеи, други обекти с образователно и културно значение, както и релевантната информация в електронни информационни масиви с публична собственост, в съответствие с чл. 8 ал.2 от Договора.

Всички бъдещи резултати от работата на Комисията ще се публикуват съвместно от двете страни в срок до шест месеца след приемането на договорените текстове от Съвместната Междуправителствена комисия по член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, но ако това не бъде извършено в посочения период, всяка страна ще има правото да ги публикува самостоятелно.

ПО ТРЕТА ТОЧКА ОТ ДНЕВНИЯ РЕД:

В съответствие с взаимния интерес от утвърждаване на добросъседските и партньорски отношения, двете страни се ангажират да работят за изпълнение на следните ангажименти, произтичащи от Договора от 2017 г.:

[Правителството на Република България заявява готовност, да даде съгласие за провеждане на Първа междуправителствена конференция на ЕС и Република Северна Македония, при условие, че Първата междуправителствена конференция ще се проведе непосредствено след като Република Северна Македония включи в своята Конституция тези нейни граждани, които живеят на територията на страната и са част от българския народ и ще хармонизира своето приложимо законодателство с направените промени в конституцията. Правителството на Република България поема този ангажимент с разбирането, че двете страни добросъвестно ще прилагат Договора и настоящия Протокол.]

I. Действия, които да бъдат предприети преди първата Междуправителствена конференция на ЕС и Република Северна Македония

[Правителството на Република Северна Македония поема ангажимент, че преди провеждане на Първата междуправителствена конференция ще приключи съответните процедури и ще включи в своята Конституция тези нейни граждани, които живеят на територията на страната и са част от българския народ, и ще хармонизира своето приложимо законодателство, така че то да отразява направените изменения в Конституцията.]

Правителството на Република Северна Македония, в съответствие с чл. 11 ал. 5 от Договора, потвърждава ангажимента, че нищо от нейната конституция не може и не трябва да се тълкува, че представлява или някога ще представлява основа за намеса във вътрешните работи на Република България с цел защита на статута и правата на лица, които не са граждани на Република Северна Македония.

Правителството на Република Северна Македония да предостави на Република България копия на всички методически указания, учебници, учебни помагала и други релевантни учебни материали в образователната програма на Република Северна Македония в съответствие с чл.12 от Програмата между правителството на Република България и правителството на Република Северна Македония за сътрудничество в областта на образованието и науката.

Говор на омраза

Страните потвърждават ангажимента си за предприемане на действия срещу прояви на говор на омраза и определят министерствата на външните работи като институции за контакт за съвместното идентифициране на такива случаи при надписи върху обществени сгради и паметници, текстове в учебници и учебни програми, както и в медийното пространство (включително онлайн и социални медии).

Страните ще създадат, без забавяне, съответната процедура и конкретните стъпки за  предприемане на бързи и ефективни действия при идентифицирането на такива случаи.

Двете страни ще предприемат ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и ще обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство на насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на техните отношения.

Реабилитация на жертвите на репресии на комунистически режим

Правителството на Република Северна Македония, в съответствие с Декларацията на Събранието на Република Северна Македония от 2006 г. за извинение към жертвите от репресиите на режима в периода 1945-1990 г. и в духа на Резолюцията на Европейския парламент от 2009 г.  за Европейската съвест и тоталитаризма, да осъди и да се извини за несправедливостите и репресиите, извършвани в миналото, пряко или косвено, от югославския комунистически режим срещу граждани въз основа на тяхното етно-политическо самоопределение, вкл. по отношение на българите.

Правителството на Република Северна Македония декларира, че ще създаде необходимата всеобхватна правна рамка за пълно отваряне на архивите на репресивния апарат на бившите служби на държавна сигурност от комунистическия период, включително полиция, цивилно и военно разузнаване и контраразузнаване в периода 1945-1991г. Тази всеобхватна правна рамка ще създава ясни възможности за свободен, неограничен и своевременен достъп, проучване, право на ползване, публикуване и институционално съхранение и опазване на съответните документи.

България декларира, че вече е обезпечила и ще продължи да обезпечава достъп до архивите на репресивния апарат на бившите служби на държавна сигурност от комунистическия период, с което създава ясни възможности за свободен, неограничен и своевременен достъп, проучване, право на ползване, публикуване и институционално съхранение и опазване на съответните документи.

Темата за историята

При подписването на настоящия Протокол, страните ще публикуват на интернет страниците на двете правителства всички резултати и препоръки от досегашната работа на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. Резултатите и препоръките се прилагат към настоящия Протокол.

В изпълнение на чл. 8 ал.3 от Договора, двете страни договарят общ годишен календар за 2022 г. и 2023 г. за съвместни чествания на общи исторически събития и личност, които вече са били договорени от Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. При наличие на политическа воля двете страни ще честват и други общи исторически събития и личности. Годишният календар се прилага към настоящия Протокол.

[Правителствата на двете страни, на съвместна церемония, ще открият обновени табели на крепостта на Цар Самуил в град Охрид, които ще отразяват препоръките на Комисията.]

[Правителството на Република Северна Македония ще подготви и представи примерен урок за 7-ми от образователната програма на Република Северна Македония по темата за Цар Самуил, в съответствие с препоръките на Комисията и в съответствие с чл. 8 ал.2 от Договора.

 Този примерен урок се прилага към настоящия протоколи в бъдеще ще бъде включен в училищната програма в Република Северна Македония.]

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси ще разработи и изпълнява план за работа, който предвижда провеждане между 8 и 10 заседания годишно. 

II. Мерки след провеждане на първа Междуправителствена конференция

Правителството на Република Северна Македония до началото на учебната година 2023-2024 г. да промени съдържането на учебника по  география за 7 клас. 

Двете страни се съгласиха, при идентифициране на други случаи на неоснователни етнически/териториални претенции в учебници и учебни помагала, те да бъдат изтеглени от образователните им програми и тяхното съдържание да бъде променено.

Правителството на Република Северна Македония се ангажира, в периода на преговори за членство в ЕС, последователно да информира Република България за всички промени на съдържанието на всички учебници, учебни помагала и методически указания в образователната програма на Република Северна Македония и да предоставя копия на новите издания.

Говор на омраза

Двете страни да продължат да обменят чрез дипломатически канали между министерствата на външните работи информация относно прояви на говор на омраза, идентифицирани при надписи и табели на обществени сгради и паметници, текстове в учебници и учебни материали, както и в медийното пространство (включително онлайн и социални медии) на територията на другата страна и да информират в разумен срок за предприетите от съответната страна действия за отстраняване без забавяне на идентифицираните случаи на говор на омраза в публичното пространство.

Двете страни да гарантират, че държавното финансиране на нови книги, документални издания и списания, филми и друга художествена продукция, паметници на културата и чествания ще се осъществява в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, като в този контекст всеки субект, финансиран от държавата, ще потвърждава в изрично и обвързващо изявление, че ще следи с необходимото внимание въпроса за недопускане на всички форми на говор на омраза и неспазването на това задължение ще представлява основание за спиране и възстановяване от страна на субекта на отпуснатото държавно финансиране.

Двете страни ще предприемат ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и ще обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство на насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на техните отношения.

Реабилитация на жертвите на репресии на комунистически режим

Правителството на Република Северна Македония, в период до една година, да създаде необходимата всеобхватна правна рамка за пълно отваряне на архивите на репресивния апарат на бившите служби на държавна сигурност от комунистическия период, включително полиция, цивилно и военно разузнаване и контраразузнаване в периода 1945-1991 г. Тази всеобхватна правна рамка ще създава ясни възможности за свободен, неограничен и своевременен достъп, проучване, право на ползване, публикуване и институционално съхранение и опазване на съответните документи.

Правителството на Република България да сподели своя опит в тази област, включително по отношение създаването на специализиран централизиран архив, на основа на приетото от страната през 2006 г. законодателство в областта. България ще продължи да осигурява достъп до архивите на репресивния апарат на бившите служби на държавна сигурност от комунистическия период, с което ще продължи да създава ясни възможности за свободен, неограничен и своевременен достъп, проучване, право на ползване, публикуване и институционално съхранение и опазване на съответните документи.

Темата за историята

Двете страни да се придържат към одобрените от Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 текстове като основа за организирането, съвместно или индивидуално, на чествания, както и да се придържат към тях в публични речи и изявления относно общи исторически събития и личности, за които въпросните чествания биват организирани.

Двете страни да изготвят и представят примерни уроци на основа на препоръките на Комисията, по които Комисията е постигнала съгласие приложени към Протокола от следващото заседание на Съвместната междуправителствена комисия по член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и в бъдеще да бъдат включени в съдържанието на съответните учебни програми, учебници и други релевантни учебни материали, надписи върху табели, исторически монументи, паметници и информационни материали в музеи и други обекти с образователно и културно значение, както и в електронни информационни масиви с публична собственост.

Двете страни ще насърчат Комисията да завърши прегледа на периода на Средновековието в срок до една година от подписването на настоящия Протокол.

На следващото заседание на Съвместната комисия по чл. 12 от Договора, двете страни да одобрят препоръките на Комисията по целия период през периода на Средновековието.

В изпълнение на т. 3, ал. 3 от Протокола от първото заседание на Съвместната Междуправителствена комисия от 2019 г., правителствата на двете страни да насърчат Комисията да изготви и да предложи на двете правителства препоръки за съвместно отбелязване на общи исторически събития и личности, в срок до една година от подписването на настоящия Протокол.

Двете страни, не по-късно от учебната 2024-2025 г., да променят, където е необходимо, всички учебници по история в учебната програма, така че да отразяват постигнатите до този момент резултати от работата на Комисията, в съответствие с чл. 8 ал. 2 от Договора.

Двете страни да продължат да подкрепят и окуражават дейността на Комисията, поемайки ангажимент да продължат да хармонизират релевантните учебници и учебни програми, в съответствие с резултатите от работата на Комисията, утвърдени от двете правителства.

Двете страни подкрепят и окуражават Комисията да завърши работа по всички периоди от общата история, която свързва двете държави и народите им, в съответствие с чл. 8 ал.2 от Договора, с цел цялостното имплементиране на тези нейни препоръки в образователните програми преди ратификацията на Договора за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Република Северна Македония ще предприеме мерки за осигуряване на ефективен достъп до равни права, защита от дискриминация и опазване на културата и идентичността на българската общност в Република Северна Македония:

·        Постигане на устойчиви резултати в превенцията и реакцията срещу прояви на език на омраза към България и българите в Република Северна Македония в медийното пространство, вкл. в онлайн и социални медии, в Република Северна Македония.

·        Постигане на устойчиви резултати в превенцията, разследването и наказателното преследване при престъпления от омраза, прояви на език на омраза и на дискриминация срещу българите в Република Северна Македония.

·        Предприемане на ефективни мерки за повишаване на осведомеността относно институционалните механизми по правата на човека и повишаване на доверието на българите в Република Северна Македония към тези механизми и национални институции.

·        Постигане на устойчиви резултати за гарантиране на свободното упражняване на правата на българите в Република Северна Македония за свободно изразяване, опазване и развитие на идентичността и специфичните характеристики на тяхната общност, както и за свободно използване на символите на тяхната общност.

Подписан в ................. на .................. в два оригинални екземпляра, всеки един на официалните езици на  страните – български език, съгласно Конституцията на Република България и македонски език, съгласно Конституцията на Република Северна Македония, като и двата текста имат еднаква сила.СЪПРЕДСЕДАТЕЛ  ОТ СТРАНА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА  МАКЕДОНИЯ                        СЪПРЕДСЕДАТЕЛ  ОТ СТРАНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

https://www.clubz.bg/129226-vizhte_proekta_za_dvustranen_protokol_mezhdu_balgariya_i_severna_makedoniya

Hatshepsut

Проблемът не е в Македония, проблемът е в България


,,Македонизмът" е по подразбиране ,,антибългаризъм", той няма друга дефиниция
Стряскащо е как с насилие и образователна пропаганда успешно можеш да манипулираш национална принадлежност

Не, проблемът не е в Македония - тя е само една географска област. Впрочем една от трите изконно български исторически области - Мизия, Тракия и Македония.

Не е драмата, че днес ,,северномакедонците" мразят българското, че ни викат ,,фашисти", ,,татари" и ,,окупатори".

,,Македонизмът" е по подразбиране ,,антибългаризъм", той няма друга дефиниция. Измислен е като ,,преходен идентичностен етап" от сърбите, които не успяват да сърбизират най-жилавия български край на едноутробната майка България - македонския.

Проблемът всъщност е, че зловещият болшевик Сталин победи именно в България. Родовата ни памет е тотално изчегъртана, а кървавите следи са зараснали като грозен душевен белег. Това е бил и перфидният замисъл на Коминтерна - да няма нации. Да няма България - да има Мизия, Тракия, Македония и Добруджа. Да няма български език - да има мизийски, тракийски, македонски и добруджански. Класова (пролетарска) идентичност, а не национална - българска.

Българите - да нямат никаква идея откъде идват. Съответно - и накъде отиват. Успехът на мустакатия диктатор е ювелирен. Стряскащо е как с насилие и образователна пропаганда успешно можеш да манипулираш национална принадлежност, да месиш идентичности, да изтриваш родова памет, да настройваш българи срещу самите тях в нерешим и самоубийствен психологически конфликт. Да има днес ,,бивши българи", които мразят свирепо българското. И да ни поучават, и овикват - скоро и от трибуната на ЕС...

Македония не е ,,най-романтичната част от българската история". Тя просто е земята, на която Борис Михаил Покръстителя приема християнството. Тя е мястото, където учениците на Светите братя създават старобългарската азбука като целенасочена българска политика на държавата ни. Там е старопрестолната българска столица на Самуил - Охрид. Там е Охридската архиепископия, в която се запазва неугасимият огън на българския дух след като османските завоеватели заличават Търновската Патриаршия и изтребват или изселват духовните ни водачи.

Там започва и Възраждането ни, а братя Миладинови събират БЪЛГАРСКИ народни песни (днес фалшифицирани като ,,македонски") и като апостоли мъченици на българския дух създават на свой ред нови ученици, които да защитават българщината от духовния гнет на гърцизма и политико-верското мачкане на османците.

Казахме, че Възраждането ни започва там - от Банско, дало възкресителя на българската нация Паисий. Той пък даде пълнокръвната програма за националното ни освобождение - ,,История Славянобългарска". Общобългарското движение за независима църква започват от Скопие и Враца. Дядо Славейков списва най-четения български вестник за времето си ,,Македония" - да не би заформящият се роден политически елит да изостави/размени Македония срещу частична църковна независимост.

Явно напразно загинаха българските офицери и генерали в Илинденско-Преображенското въстание - за освобождението на останалите поробени българи в Османската империя след краха на Сан Стефано. Напразно загинаха над 200 хиляди български войници в Балканските и Първата световна война, посветени за освобождението на Македония - останалата поробена до 1941 г., когато е освободена от Царя Обединител Борис Трети (т. нар. окупатор)...

Напразно, защото явно ,,Македония" била ,,димка", чуваме като мантра от безпаметните ни и изкуствено медийно наложени псевдоинтелектуалци по телевизорите.

Димка и пушек има само в главите ви, приятели. И не Путин ви мачка днес, а Сталин от 1934-а година - с неговите интернационални комунистически полюции, изразени в антибългарската резолюция за създаване на нова нация - ,,македонската".

Ако Македония влезе нереформирана - тя ще има иск върху старобългарската азбука, върху църковната ни история и Охридската архиепископия, върху Средновековието ни (тогава сме една от трите империи в Европа), върху Възраждането ни, върху Революционното движение, което защитава българския етнос и национално самосъзнание в македонските земи. Тези неща ,,френското предложение" не третира. Съжалявам. А това е грамадният ни принос към европейската цивилизация и само него не може да ни отнемат. Или може? Новото мнозинство по темата - ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС ще кажат.

Когато Борис Покръстителя ни вкарва в голямото християнско семейство, той вижда и нещо плашещо всеки родолюбив държавник. Чрез богослужението на гръцки, ще изчезнем като нация и самосъзнание, претопени по византийски. Затова и командирова Светите ученици да създадат писменост, изгражда Охридска и Преславска книжовни школи - да бъде преведено Божието слово на говоримия език на народа. Апропо: три-четири века преди французи и англичани - да ме прощават като са тръгнали да ни цивилизоват те или руснаците, на които пък даваме писменост и богослужебна книжнина за навлизане на православието...

Напомням все пак, че в Средновековието на Европа един от трите класически езици е именно старобългарският - заедно с латинския и гръцкия.

Но какво значение има това днес, нали? Някаква си нищо и никаква история. Кой и защо да помни?! Блажени са невежите и нисшите духом, а нали това беше генерално целта - да сме безформена и лоботомирана маса, която всеки поучава, наритва и осмива, която няма усещане за общо минало, настояще и бъдеще. А резултатите ги виждаме оттам и икономически, културно и социално - просто няма как да закъснеят.

И не, мъката ни не е Македония - тя е само лявата ръка на етно-културната снага на България. Мъката, голямата мъка е в сърцето и мозъка на Стара България, където жестоко и вероломно е увреден центърът на паметта и разума.

https://trud.bg/
Agree Agree x 1 View List

Hatshepsut

Цочо Билярски: България отново остана сама по Македонския въпрос, от 100 г. насам не можем да разчитаме на Франция


Цочо Билярски

Чешкото председателство в ЕС ще е още по-проблемно за нас, в Прага се бълва литература в защита на македонските лъжи

Интервю на Васил Василев

- Г-н Билярски, допуснаха ли историческа грешка депутатите, които подкрепиха т.нар. ,,френско предложение" за членството на Северна Македония или страната ни показа европейско поведение?

- Отношението ми към поведението на нашия парламент определено е отрицателно. Нашите парламентаристи за пореден път се проявиха като некомпетентни хора, които не познават историята и дори съвременното положение на Македонския въпрос. Те едва ли знаят каква е позицията на Франция по Македонския въпрос в миналото. В момента имаме проектопротокол, който не е подписан нито от българска, нито от скопска страна. Аз преди обвинявах нашата част от Съвместна мултидисциплинарна комисия между България и Северна Македония в некомпетентност, а се оказа, че в парламента нещата са много по-зле и това, което слушахме от ораторите, граничи с глупостта. Ако човек се върне назад в историята на Наполеоновците и пътешествениците, ще види, че Франция е била много наясно какво население живее в Егейска и Вардарска Македония. По нашите земи са минавали пътешественици като Ламартин, Бланки, Иван дьо Вестин и др. Едва ли можем да забравим и писанията на Огюст Дозон, Густав Шлюмберже, Луй Леже, Анри Пози, Виктор Берар, Пол Анри д'Естурнел дьо Констан, Леон Ламуш, Андре Мазон, Жан Жорес, Жорж Десбон, Жюстен Годар и др. Правилното отношение на Франция по Македонския въпрос обаче продължава до включването на България в Първата световна война на страната на Германия, Австро-Унгария и на Турция. До есента на 1915 г. Франция натиска Сърбия да ни върне Безспорната зона в Македония. След това вече Париж заема антибългарска позиция и френските войски воюват с нас на Македонския фронт, командвани от генерал Сарай, а по-късно от Франше Д`Епре и пробивът на Добро поле го извършват именно те. Излизането от войната и капитулацията ни са приети от френския командващ Източните армии в Солун в края на септември 1918 г. От тогава нататък ние не можем да разчитаме на Франция за Македонския въпрос. Тя, която допреди е твърдяла, че в Македония живеят предимно българи, вече застава на страната на поробителите на македонските българи. За периода от началото на ХХ век и до ден днешен най-сериозният извор за българския характер на населението и за революционната му организация в Македония са Френските жълти книги с дипломатически документи, издадени от външния министър на Франция Теофил Делкасе. След Първата световна война българска Македония е предадена в ръцете на Сърбия и на Гърция. Трябва да си припомним и друг важен случай. При сключването на Ньойския договор решаваща дума за страната ни отново има Франция, подкрепена от Англия и Италия. Един от държавниците ѝ, Жорж Клемансо, който по време на Илинденско-Преображенското въстание, а и след това пише, че в Македония живеят българи, има решаващата дума при налагането на Ньойския диктат. Френската омраза започва от есента на 1915 г., когато страната ни става съюзник с Германия и Австро-Унгария. В Ньойския договор дори няма решение за Западна Тракия, която до Парижката конференция е в рамките на България. След войната тя се нарича Междусъюзническа Тракия и е под управлението на Франция, която я предава на Гърция. Едва ли днес трябва да разчитаме, че Франция и ЕС ще съумее да отстои историческата истина за Македония, след като не я познава. Независимо от това, какво е решил обаче нашият парламент, всичко зависи и от решението на Скопие, а засега сигналите от там са, меко казано, негативни.

- Това може ли да се определя като предателство на българските интереси, както някои от формациите вече квалифицираха подкрепата на френското предложение?

- Едва ли можем да говорим за предателство, колкото за некомпетентност и непознаване на фактите от нашите народни представители. Ако някога е имало предателство на българските интереси, то това най-напред се случва в Македония, когато тамошните българи станаха македонци, кои насилствено, кои доброволно. Отново подчертавам, че френските пътешественици, картографи, фолклористи, историци и вестникари в миналото не са писали за македонски народ, а за български. Днешните хора около Вардара говорят и се държат неадекватно, без връзка с историческата истина, като се има предвид, че голяма част от документацията по Македонския въпрос е публикувана и в Скопие. А това, че и нашите политици не четат, е друг въпрос. Ние искаме от Скопие да оправят лъжите в техните учебници, а като погледнем нашите, се вижда че и те не са кой знае колко по-добри. Нещата не са толкова прости.

- Изненадва ли ви поведението на някои от партиите в парламента в последните дни, които гласуваха срещу документа от Париж?

- БСП не подкрепи френското предложение, като се знае ,,столетницата" на коя партия е наследник и от къде произлиза. За ИТН не ми се коментира – там некомпетентността и грандоманията е безгранична. Дори един от депутатите разправяше, че това, което ставало с митингите в София, било преврат. По принцип преврати правят не управляващите, а опозицията. Може би един ден някой умело пишещ ще седне и ще събере бисерите от Народното събрание, сериозно конкуриращи кандидатстудентските. Близо 40 г. съм работил в българските архиви. От тези умници в парламента нито един не съм видял да влезе дори в кафенето на архивите, а камо ли да е чел нещо, да не говорим, че не познават хилядите страници с публикувани автентични документи по Македонския въпрос!

- По-бързото приемане на страните от Западните Балкани в ЕС няма ли обаче да неутрализира руското влияние?

- Това е поредната глупост. Част от страните на т.нар. Западни Балкани като Северна Македония и Албания са членове на НАТО. За какво руско влияние може да се говори? Кремъл сигурно има своите интереси и си ги защитава както намери за добре. Но да припомня, че наскоро Балканите блокираха въздушното си пространство за Русия. Как им е хрумнало, че ще премахват подобно кремълско влияние, което е най-силно в момента в Сърбия, която не припира чак толкова да влиза в НАТО или в ЕС.

- Имаше ли натиск над България да гласува предложения от Париж вариант за решаване на проблема с преговорите на РСМ за членство в ЕС?

- Това дори официално беше признато от френския президент, а и от нашите управляващи. Явно е, че има сериозен и политически, и икономически натиск, тъй като напоследък страната ни се изредиха да я посещават какви ли не европейски и американски представители. Когато навремето учехме история в Университета, икономическият фактор винаги беше определящ. Явно и днес нищо не се е променило и не е важна само политиката. Въпросът с парите и днес е актуален – или ще слушате, или ще ви спрем финансирането. Интересното е, че от българска страна се прие с лека ръка това френско предложение, а в същото време ние нямахме никакви изисквания към ЕС, който ни натиска. В случая можеше да се реши въпросът за шенгенското пространство, например, както и много други неща.

- Подобен документ, който се гласува в парламента, до каква степен гарантира, че Северна Македония ще изпълни условията по договора, който е подписала с България и защо ЕС бърза толкова много за Западните Балкани?

- Това френско предложение по никакъв начин не може да задължи Скопие да изпълни условията, колкото и да са половинчати. Нашата информация е може би доста ограничена. Виждаме обаче изявленията, действията и митингите в Скопие срещу страната ни както от управляващите, така и от опозиционната ВМРО-ДПМН. Последното изказване беше, че френското предложение щяло да доведе до българизация на Северна Македония. В Скопие започнаха да се чуват и гласове срещу Еманюел Макрон. Нещата изобщо не са оптимистични и България не трябваше да приема френското предложение без сериозни гаранции. Франция не е единствената държава, която бърза да приеме Северна Македония и Албания в ЕС. Ако си спомняте, Германия действаше по същия начин. Явно има някакво състезание в ЕС кой ще присъедини повече членове, както бяха навремето социалистическите съревнования кой ще свърши повече работа. Последно Украйна и Молдова ще стават кандидати за членки на ЕС, в което няма нищо лошо. Особено в Молдова голяма част от населението е с румънски корени и паспорти, но не го крие, за разлика от нашите западни съседи, които се опитват да забравят българския си произход. България отново остана сама, както е било от Междусъюзническата война насам и никой не я защитава по Македонския въпрос. След Париж председателството в ЕС се поема от Прага. Ние не можем да разчитаме, че Чехия ще отстоява истината по Македонския въпрос, още повече, че там излиза значителна по обем литература в защита на македонските лъжи. Чешката позиция за страната ни ще бъде може би още по-проблемна отколкото е френската. Не знам как ще повлияем на света, след като ние не можем да наваксаме дори това, което беше направено до 1989 г. България е сама по изключително сериозен въпрос, въпреки че страната ни е водила толкова много войни за тази Македония и всичките ни национални катастрофи са в резултат на нерешения Македонски въпрос. Нашата пропаганда е много слаба - и в миналото, и сега, и не можем да я сравняваме с тамошната, за която явно се отделят много средства. Този въпрос скоро няма да приключи, независимо как се е произнесъл нашият парламент или какво ни налагат от ЕС. България е закъсняла много и не виждам как може да наваксаме.

https://faktor.bg/bg/articles/tsocho-bilyarski-ot-100-g-nasam-ne-mozhem-da-razchitame-na-frantsiya-za-makedonskiya-vapros-balgariya-otnovo-ostana-sama

Similar topics (5)