• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Guest. Please login or sign up.

17 April 2021, 09:22:03

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12637 Posts

Шишман
4800 Posts

Panzerfaust
779 Posts

Лина
700 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 128
  • Latest: Fiave
Stats
  • Total Posts: 20792
  • Total Topics: 1328
  • Online Today: 90
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 29
Total: 30

avatar_Hatshepsut

Това също е България! (положителни новини за Българското образование)

Started by Hatshepsut, 19 August 2018, 21:09:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Шампионско завръщане за българските информатици с 3 медала и грамота от Балканската олимпиада


Най-добрите български информатици се завърнаха с 3 медала и грамота от Балканската олимпиада, която се проведе в Атина. Късно тази вечер на летище София MediaBricks.bg посрещна учениците, който завоюваха 1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов медал и грамота след силно представяне в Гърция. На Балканската олимпиада по информатика участваха 55 гимназисти от 13 държави.

Златото за България спечели Мартин Копчев (9 клас, ПМГ Габрово), среброто грабна Виктор Кожухаров (10 клас, МГ Русе), бронзът е за Андон Тодоров (9 клас, СМГ), а почетната грамота взе Александър Радославов (11 клас, СМГ). Техни ръководители в Атина са Емил Келеведжиев (ИМИ-БАН) и Руско Шиков (МГ Ямбол и ОПКОСИС).

27-ата Балканска олимпиада по информатика се проведе от 9 до 14 септември в Гърция. На неофициалното отборно класиране България се класира на 3 място.

Това лято Мартин Копчев спечели и сребърен медал от Международната олимпиада по информатика, а Виктор Кожухаров завоюва бронзово отличие.

https://mediabricks.bg/шампионско-завръщане-за-българските/

Hatshepsut

На такива чинове учат учениците от Професионалната гимназия по земеделие ,,Тодор Рачински" в град Генерал Тошево...
На чинове със снимки на видни българи – творци, революционери, владетели, личности, свързани с историята на страната ни, както и карти на България през различни периоди, учат от началото на учебната година възпитаниците на Професионалната гимназия по земеделие ,,Тодор Рачински" в Генерал Тошево.

От началото на новата учебна година децата пишат и слушат уроците върху уникалните маси, които са изработени по поръчка на ръководството на учебното заведение. С тях са обзаведени кабинетите по Български и литература, История и География.

Идеята за нестандартните класни стаи е на директора на гимназията Кристияна Георгиева, която преподава по Български език и литература. "Мебелите са уникални. Децата не могат да учат само на чинове с два стола и да бъдат наредени в редичка един след друг. Те трябва да учат и на групи", заяви директорът.

Тя даде пример, че като учител по БЕЛ винаги се е затруднявала при преподаването на възникването на Кръга "Мисъл" в българската литература. "За това поръчах ликовете на Яворов, Дебелянов и като се съединят става един кръг и децата се нареждат около него и така се преподава много по-добре", обясни Георгиева.

Директорът посочи, че това е първата иновативна гимназия в България. "Иновациите трябва да тръгнат и от тук. Училището е много различно, по различен начин се преподава", допълни тя.

272 са учениците през настоящата учебна година в гимназията в Генерал Тошево.

https://www.dunavmost.com/novini/detsa-uchat-varhu-chinove-s-likovete-na-veliki-balgari

Hatshepsut

Блестящо представяне и 6 медала за българските ученици по астрономия от Международната олимпиада


Преди минути най-добрите български ученици по астрономия бяха наградени със заслужени 6 медала от най-престижното състезание за годината. Гимназистите ни спечелиха 1 златен, 1 сребърен и 4 бронзови медала от Международната олимпиада по астрономия в Румъния. Те се конкурираха с повече от 130 участници от 24 държави.

Златният медал за България спечели Маргулан Исмолдаев (9 клас, ПМГ Варна). Среброто заслужи Явор Йорданов (10 клас, НПМГ). А бронзовите отличия завоюваха Васил Николов (11 клас, ПЧМГ), Иван Попов (10 клас, ПМГ Гоце Делчев), Константин Кръстев (9 клас, ПМГ Бургас) и Виктор Герасимов (9 клас, НПМГ). Техни ръководители в Румъния са Ева Божурова от НАОП ,,Николай Коперник" Варна и Йоанна Кокотанекова от АО Хасково.

Международната олимпиада по астрономия се провежда за първи път през юни 1996 г., а България се включва в олимпиадата през 1998-а. Участниците в българския национален отбор се избират измежду победителите от четирите кръга на националната олимпиада по астрономия.

https://mediabricks.bg/

Hatshepsut

1000 медала по математика за България


Само 5 на сто от младите надежди на България в ученическите олимпиади не са се завърнали с медали от състезанията тази година. Става дума за младежките отбори по математика, лингвистика, астрономия и природни науки, които редовно ни отсрамват по международните турнири
Почти всички национални отбори се завърнаха с медал за всеки свой участник - над 95% успеваемост, съобщи за "Стандарт" Рада Бонева от Националното сдружение на отборите по природни науки. През 2019 г. участниците от националните олимпийски отбори донесоха цели 76 медала, сред които 12 златни, 38 сребърни, 26 бронзови, както и 3 почетни грамоти.

,,Важно е да изтъкнем, че България, като инициатор или първоучастник в такива ученически надпревари, е част от олимпийските среди още от първата такава олимпиада - тази по математика от 1959 година", спомня си тя. Оттогава насам всяка година на международната олимпийска сцена страната ни изпраща своите делегати - около 60 ученици в над 15 различни международни, балкански и европейски състезания. По нейните думи от 1959 г. досега националите са донесли за България над 969 медала - 179 златни, 346 сребърни, 444 бронзови. "Имаше някои пропуски и изгубени данни през годините, така че догодина броят на медалите ще бъде още по-висок, като запълним дупките", допълват от сдружението.
Камен Петров от НПМГ ни донесе тази година злато по математика, а Георги Александров от СМГ - златен медал по физика. Иван Тагарев и Илияс Номан  от СМГ, все ученици от осми клас, се отличиха със злато в Балканиадата по математика. Здравко Иванов от СМГ и Матей Петков от НПМГ донесоха призове от олимпиадата по лингвистика.
Интересни изненади представиха и младите хора от Ученическия институт на БАН, който от тази година е не само по математика и информатика, а и по други науки. Ученици, направили приложение, свързано с растителната защита, направо получиха предложение за работа в Аграрния университет в Пловдив. Други тийнейджъри лансираха роботи, които да бъдат в помощ на човека, както и създаването на образователни игри за свои връстници, които да им помогнат да усвоят по-добре материала. Имаше и деца, заели се да разработят приложения в интернет за здравословен начин на живот, които следят какви храни консумираш и в какви количества и изчисляват полезните и вредни елементи в тях.

https://www.standartnews.com/balgariya-obrazovanie/1000-medala-po-matematika-za-blgariya-410319.html

Hatshepsut

Премахват таксите за обучение на студентите от българската диаспора в 6 страни


Освобождаване от такси за обучение на всички студенти от българската диаспора в Албания, Косово, Молдова, Република Северна Македония, Украйна и Сърбия, приети по актове на МС в български държавни висши училища, предвиждат промените в четири нормативни акта, които Министерският съвет прие със свое постановление. До момента тези студенти заплащат такса за обучението си като българските граждани, освен ако с конкретната държава, чийто граждани са, няма двустранна договореност за освобождаване от такива такси за обучение. С промените в Постановлението за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации се предвижда безусловното предоставяне на стипендии от 240 лв. през първата година на следването на приетите студенти от Албания, Косово, Молдова, Република Северна Македония, Украйна и Сърбия. Изменението ще обхване новоприетите студенти за учебната 2020/2021 г. Друго облекчение за кандидат-студентите, което се предвижда, е те да могат да подават документи и участват в класиране и чрез интернет базиран портал. Промените предвиждат още въвеждане на участието на българските неделни училища в чужбина и на задграничните представителства на Република България в организирането и осъществяването на дейностите по приемане на студенти, докторанти и специализанти - българи, живеещи извън Република България. Дава се възможност, когато в образуването на състезателния бал участва оценката от държавен зрелостен изпит по български език и литература, но в дипломата за средно образование на лицето такава не е вписана, по решение на Академичния съвет на висшето училище и за отделни специалности, вместо нея за балообразуваща да бъде взета оценката от държавен зрелостен изпит по съответния чужд език, изучаван в държавата, и оценката от успешно положен тест по български език. Това ще важи за кандидат-студенти, които през последните 3 години на обучението си са били ученици в чуждестранни училища. Като продължение на започнатата от МОН политика по уреждане на статута на българските лектори в чужбина, преподаватели по реда на ПМС № 103/1993 г., са актуализирани и разширени разпоредбите за реда и условията за командироване и за статута на преподавателите по български език и литература, българска история, музика, народни инструменти, народни танци и др. в чуждестранни средни и висши училища. С предлаганите промени в Постановлението за осигуряване на преподаватели по български език и литература в чуждестранни висши училища се предвижда Министерството на образованието и науката да осигурява чрез трансфер на държавните висши училища, съответно на научните институти, финансови средства за обезпечаване освен на разходите за основни трудови възнаграждения и осигурителни вноски на командированите преподаватели и други законово установени задължителни плащания от работодателя. Тези допълнителни плащания се включват в средствата, трансферирани от Министерството на образованието и науката към висшите училища и научните организации. Чрез приетите нормативни промени ще се осигури възможност за изпълнение на политиката на министерството, свързана с образователната дейност сред българите в чужбина, ще се улесни достъпът на българите в чужбина до обучение в държавните висши училища в България, ще се създадат стимули за привличане и връщане на сънародниците ни, които живеят извън България, ще се подобрят условията за командироването и за статута на българските преподаватели в чуждестранни средни и висши училища.

https://blitz.bg/obshtestvo/obrazovanie/premakhvat-taksite-za-obuchenie-na-studentite-ot-blgarskata-diaspora-v-6-strani_news722428.html

Hatshepsut

Образователни помагала на Бургаския музей разказват за традиционни обичаи

Материалите са за учители и ученици от 1 до 4 клас


Образователното помагало ,,Обреден календар за моми и ергени", издадено от Регионалният исторически музей в Бургас се радва на голям интерес. То е предназначено за деца от първи до четвърти клас и цели по интересен начин да представи някои от най-обичаните български обичаи.
Помагалата са разработени в партньорство със Средно училище  "Епископ Константин Преславски" в Бургас по проект, финансиран от Министерството на културата по програма ,,Музеят като образователна среда".

,,В помагалото за учителя в по - широк формат са представени празниците Лазаруване, Кукеровден и Коледуване. След всеки текст за съответния празник учителите разработиха сценарий, който може да се използва за пресъздаване на обичая. Втората книжка е помагало за ученика. Идеята тук е децата да се запознаят със съответните празници, текстовете са адаптирани за тяхната възраст има и снимки от пресъздаването им и рисунки за оцветяване", разказа един от авторите  Пламена Кирова, уредник в Етнографския музей.

Учебниците са под формата на програма, включваща специално разработени ролеви игри, адаптирана информация с речник на непознатите думи и картинки за оцветяване. Възприемайки по интерактивен начин децата са въвлечени в пресъздаването на традиционната култура с акцент върху Бургаския край.

Всички желаещи да използват помагалата в учебната си програма могат да направят това като ги изтеглят от уебсайта на Бургаския музей (http://www.burgasmuseums.bg/index.php?page=encyc&enc=trcalender) или заявят оригиналния файл за отпечатване.

https://www.bnr.bg/burgas/post/101237906/obrazovatelni-pomagala-na-burgaskia-muzei-razkazvat-na-decata-za-tradicionni-obichai

Hatshepsut

Български ученици завоюваха сребърни медали на олимпиада по химия


Два медала за България спечелиха едни от най-добрите ни гимназисти по химия от Международната Менделеевска олимпиада. Състезанието тази година се проведе онлайн, като на 14 и 15 юли учениците решаваха задачи по 5 часа дневно. Те успяха да завоюват две сребърни отличия в конкуренция с над 100 участници от 27 държави в престижния турнир по химия, съобщават от МОН

Медали спечелиха Дамян Францов от Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски" и Павел Николов от Математическата гимназия ,,Академик Кирил Попов" в Пловдив. Малко не достигна на другите двама състезатели Георги Недялков и Теодор Маслянков да вземат бронз. Ръководители на българските химици са доц. Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова от Факултета по химия и фармация на СУ.

През 2021 г. се предвижда олимпиадата да се проведе в град Будапеща, Унгария.

https://nova.bg/news/view/2020/07/22/294500/български-ученици-завоюваха-сребърни-медали-на-олимпиада-по-химия/

Hatshepsut

Наше момче грабна европейското злато по физика


Четвъртата Европейска олимпиада по физика (EuPhO/ ЕОФ) тази година се проведе виртуално, а причина за това стана пандемията от Covid-19. Извънредната обстановка обаче не попречи на българите да завоюват важни победи, печелейки 4 бронзови медала и един златен.

Българският отбор бе формиран от петимата най-добре представили се ученици в горната възрастова група (11-12 клас) на Националната олимпиада по физика, която се проведе на 28 юни. Всяко от момчетата спечели по един медал, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН).

Първото място на престижното състезание взема Александър Пламенов Проданов от Казанлък, който е един от най-големите таланти във физиката в световен мащаб. Като първокласник Алекс решил, следвайки алгоритъм от учебник, квадратно уравнение. От втори клас тръгва по олимпиади, а в трети вече се вълнувал от задачите във висшата математика. По-късно става ученик в школата на "Златния" Тео - Теодосий Теодосиев.

Българският отбор е съставен още от софиянците Васил Николов Николов, Александър Асенов Илиев, Иво Владиславов Петров и Тодор Георгиев Тодоров. Всеки от тях си тръгва с бронзов медал от Европейската олимпиада по физика.

Техни ръководители са Нено Тодоров - Физически факултет на СУ, и Георги Александров, студент във ФФ на СУ и многократен медалист по физика, астрономия и астрофизика.

Състезанието се проведе в два дена 20.07 - теоретичен кръг, и 21.07 - експериментален кръг, а закриващата "церемония", която също се проведе онлайн, бе излъчена на 26.07.

"За разлика от предишните издания на олимпиадата, за експерименталния кръг тази година беше използван софтуер, с чиято помощ участниците симулираха резултатите от два реални експеримента. Работата на учениците беше наблюдавана през цялото време от организаторите посредством видео връзка", поясни Нено Тодоров, ръководител на отборите на ЕОФ.


Българският отбор на тазгодишната Европейска олимпиада по физика

Междувременно Организационният комитет на Международната олимпиада по физика реши 51-вото издание на престижното състезание да не се проведе въобще. Този юли литовската столица Вилнюс трябваше да посрещне най-добрите физици в света, но събитието се отлага за 17-25 юли 2021 г., на същото място.

https://it.dir.bg/nauka/balgarin-specheli-zlatoto-na-evropeyskata-olimpiada-po-fizika

Hatshepsut

7 медала за България от eJOI 2020


5 cpeбъpни и 2 бpoнзoви мeдaлa зaвoювa нaциoнaлния oтбop нa Бългapия в еЈОІ 2020. Taĸa пocтижeниятa нa бългapcĸия oтбop в пpoвeдeнитe чeтиpи издaния нa Eвpoпeйcĸaтa млaдeжĸa oлимпиaдa пo инфopмaтиĸa cтaвaт oбщo 3 злaтни мeдaлa, 14 cpeбъpни и 5 бpoнзoви oтличия.

,,Πoздpaвлeния зa вcичĸи yчacтници и зa виpтyaлнитe дoмaĸини oт Гpyзия – opгaнизaциятa бeшe oтличнa. Eвpoпeйcĸaтa млaдeжĸa oлимпиaдa пo инфopмaтиĸa eЈОІ 2021 щe ce пpoвeдe oтнoвo в Гpyзия. Haдявaмe ce дoгoдинa дa oбмeним oлимпийcĸия дyx нa живo!" – cпoдeли Kpacимиp Maнeв, ocнoвaтeл и нacтoящ Πpeзидeнт нa еЈОІ.
,,Oлимпиaдaтa ce пpoвeдe пo eдин нeoбичaeн зa вcичĸи нaчин. Toвa изиcĸa cъвceм дpyгa нaглaca в cъcтeзaтeлитe, ĸoитo ce cпpaвиxa ce oтличнo. Πpoдължaвaмe дa paбoтим дa cтaвaт вce пo-дoбpи."  – cпoдeли cлeд цepeмoниятa пo зaĸpивaнe нa еЈОІ пpoф. Kaтaлинa Гpигopoвa, eдин oт pъĸoвoдитeлитe нa oтбopитe ни тaзи гoдинa.

,,Mлaдeжĸият ни oтбop пo инфopмaтиĸa ce cъcтeзaвa в мeждyнapoдeн мaщaб. Гopдeeм ce, чe мoмчeтaтa ни cа cpeд нaй-дoбpитe в cвeтa."  –  cпoдeли Биcepĸa Йoвчeвa, ocнoвaтeл нa еЈОІ и pъĸoвoдитeл нa физичecĸия дoмaĸин тaзи гoдинa  – Шĸoлa пo инфopмaтиĸa ,,A&Б", Шyмeн

Πoздpaвлeния зa cъcтeзaтeлитe ни –  Дeян Xaджи-Maнич (cpeбъpeн мeдaл, 8. ĸлac, MГ Bapнa), Aлeĸcaндъp Гaтeв (7. ĸлac, CMГ), Beлиcлaв Гъpĸoв (бpoнзoв мeдaл, 8. ĸлac, CMГ) и Beceлин Mapĸoвич (cpeбъpeн мeдaл, 7. ĸлac, MГ Bapнa), Яceн Πeнчeв (cpeбъpeн мeдaл, 8. ĸлac, ΠMГ Гaбpoвo), Дaниeл Koйнoв (cpeбъpeн мeдaл, 7. ĸлac, ΠΠMГ Шyмeн), Юлиян Cлaвчeв (бpoнзoв мeдaл, 8. ĸлac, CMГ) и Mиxaил Бaнĸoв (cpeбъpeн мeдaл, 9. ĸлac, MГ Πлeвeн). ).

Pъĸoвoдитeли нa oтбopитe ca – пpoф. Kaтaлинa Гpигopoвa (Pyceнcĸи yнивepcитeт), Илиян Йopдaнoв (ФMИ ĸъм CУ), Юлия Димитpoвa (MГ Bapнa) и Димитъp Дoбpeв (Шyмeнcĸи yнивepcитeт).

Ha 2.09.2020 (cpядa) cтapтиpa Eвpoпeйcĸaтa млaдeжĸa oлимпиaдa пo инфopмaтиĸa  – еЈОІ 2020 – c виpтyaлeн дoмaĸин Tбилиcи, Гpyзия. Чeтвъpтoтo издaниe нa Oлимпиaдaтa ce пpoвeдe oнлaйн, a yчacтиe тaзи гoдинa взexa peĸopднитe 80 yчacтници oт 27 дъpжaви. B paмĸитe нa двa cъcтeзaтeлни дни (4.09-5.09) инфopмaтицитe тpябвaшe дa peшaт oбщo 6 зaдaчи. Любoпитeн фaĸт e, чe зa пъpвa гoдинa yчacтвaxa Изpaeл, Бeлapyc и Kaзaxcтaн

Cпopeд пpaвилaтa зa ĸopeĸтнo пpoвeждaнe нa oлимпиaдaтa нaциoнaлнитe oтбopи нa cтpaнитe yчacтничĸи тaзи гoдинa тpябвaшe дa бъдaт cитyиpaни нa oпpeдeлeнo peaлнo мяcтo, oтĸъдeтo дocтъпвaт cъcтeзaтeлнaтa плaтфopмa. Дoмaĸин нa бългapcĸия нaциoнaлeн oтбop бe Шyмeнcĸи yнивepcитeт ,,Eпиcĸoп Koнcтaнтин Πpecлaвcĸи"  и Шĸoлa ,,A&Б", гp. Шyмeн.

https://www.kaldata.com/

Hatshepsut

Български гимназисти са в световния елит по природни науки


Интересът към науката изгражда лидери, категоричен е преподавателят Никола Каравасилев

https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101364796/balgarski-gimnazisti-sa-v-svetovnia-elit-po-prirodni-nauki

,,Съвсем естествено е китайци и индийци да имат златни медали от олимпиада по физика и астрофизика, защото там живее 20% от световното население, но свръхестествено е, че малка България се нарежда до тях. Чисто статистически в България живее около 1/1000 от жителите на света, т.е. ние имаме удивително голям брой златни медали на глава от населението" – казва с присъщата си прецизност известният преподавател по физика Теодосий Теодосиев. Той е сред малцината преподаватели, които сякаш са поели апостолската мисия да държат високо знамето на науката и образованието в България.

Българчетата и тази година показаха, че са на световно ниво в науката, като завоюваха общо осем медала от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика (МОАА). Гимназистите ни представиха България в надпревара с над 300 участници от 50 държави в края на септември. Спечелвайки 2 златни, 2 сребърни, 4 бронзови медала и една грамота, те застанаха редом до участници от огромни по население държави, и с икономика, в пъти по-развита от българската. Ще допълним, че от 2011 година досега, българските състезатели са спечелили 35 медала от МОАА: 8 златни, 11 сребърни, 16 бронзови.

,,Не мога да кажа, че съм много изненадан от нашето представяне, защото познавам нивото, което учениците ни имат и очаквах подобно представяне, дори предполагах, че златния медал ще е само един, но пък завоювахме два, това ме радва" – казва Никола Каравасилев – един от най-младите ръководители на Националния отбор по астрономия. Ментори на успешния тим са още Захари Дончев от Институт по астрономия към БАН, Ева Божурова от Националната обсерватория ,,Николай Коперник" Варна и Александър Куртенков от Институт по астрономия към БАН.

,,Състезателите избрахме, както обикновено, от националния кръг на олимпиадата по астрономия през юни – първите пет човека от двете възрастови групи бяха включени в отбора, който ни представи на международно ниво. Не са много държавите, които са по-добри от нас. Определено тази година най-добре представилата се страна е Русия. САЩ и Канада също имат огромен прогрес, а традиционно най-добри са състезателите от Китай и Индия, но това са държави с многомилионно население. За мен най-важното е, че чрез участие в олимпиади, аз помагам на младите хора да срещнат свои съмишленици. Когато срещата им е на живо, тя е много ценна, защото това са бъдещи колеги в науката и това ускорява процеса на тяхното по-добро сътрудничество".

Често олимпиадите са критикувани за това, че олимпийците рядко пъти стават успешни учени. Но при олимпиадата по астрономия се наблюдава именно обратното – казва Никола Каравасилев и допълва: ,,две трети от нашите успешни олимпийци след това се развиват и в науката."

,,Интересът към науката не винаги минава през участие в олимпиади. Те са добро място за изява, но те не трябва да стават самоцел. Интересът към науката минава първо през четенето на литература. Например аз съм прочел огромно количество книги на тема физика, астрономия, даже история на науката, защото тя също ми е изключително интересна. А, ако човек иска да решава и задачи, то той трябва да намери подходяща школа в града, където живее. За съжаление такива школи у нас на много места липсват, защото учители по физика почти не останаха. Много малко хора считат това като поприще за развитие, а често и мен са ме питали защо преподавам, като мога да си намеря по-доходоносна работа. Аз обаче съм оптимист и съвсем скоро това отношение коренно ще се промени."

Преподавателят отчита, че в днешно време има отлив на интереса към природните науки. ,,Хората, не само в България, се ориентират към по-прагматични неща, но винаги има малък брой деца, които имат сериозен интерес към тези науки, полагат усърдие и постигат успех. Така, впрочем, бях и аз преди 20 години, когато за пръв път се записах за олимпиадата по астрономия" – припомня си Никола Каравасилев:

,,Аз съм учил в Националната природо-математическа гимназия с профил физика и когато завърших XII клас, установих, че олимпиадите на практика за мен приключиха. Целият този живот, при който се запознаваш с нови хора на олимпиади, срещите и общуването, изведнъж изчезват. Тогава с моят добър приятел Николай Качаров решихме да се захванем с подготовка на учениците по астрономия. Три години по-късно бях поканен да подготвям Националния отбор на България по астрономия. Така постепенно нещата се разраснаха и вече близо 10 години аз ръководя отбора по астрофизика на страната ни. Тук трябва да благодаря за опита, който ми предаде Ева Божурова, тя работи във Варненската обсерватория ,,Николай Коперник" и дълги години води курс по астрономия. Тя е основател на българската национална олимпиада и примерът, който съм взел е основно от нея. Друг учител, от когото черпя идеи и знания е Теодосий Теодосиев, който е пример за това, как човек може да бъде отдаден на физиката и да обучава ученици."