• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
10 May 2021, 21:48:30

News:

15.11.2020 Платформата на форума е обновена до SMF 2.1 RC3


Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

10 May 2021, 21:48:30

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12762 Posts

Шишман
4956 Posts

Panzerfaust
796 Posts

Лина
712 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 21140
  • Total Topics: 1332
  • Online Today: 106
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 67
Total: 67

Recent posts

Pages1 2 3 ... 10
1
Почина актьорът Иван НалбантовДнес на 80-годишна възраст е починал легендата на българското кино Иван Налбантов. За това съобщи актрисата Лара Златарева.

Оставил ни повече от сто роли в театъра,

телевизията и в киното, той е и един от носителите на ,,Аскеер" за цялостен принос.

През август, Налбантов щеше да навърши 81 години.Иван Налбантов е роден на 5 август 1940 г. м с. Каравелово, Пловдивско. През 1965 г. завършва актьорско майсторство в класа на проф.Кръстьо Мирски, а Владимир Трандафилов е преподавателят му по "Сценическа реч" във Висшия институт за театрално изкуство (ВИТИЗ), който му дава куража да се развива в тази насока.

Професионалната му кариера в театъра започва през 1965 г.

в Държавния театър в гр. Сливен, където играе до 1967 г. От 1967 г. е актьор в театър"Българска армия", където играе повече от 50 години. Има над 150 роли в театъра, киното и телевизията. Най-дълго играната пиеса с негово участие е "Криминална песен" на Иван Радоев - играна е над 250 пъти в продължение на 15 години. Има десетки участия в телевизионния театър. Сред запомнящите се негови изпълнения са ролите му в театъра на Говоруха в "Балада за поручик и Мартюка" по повестта "Четиридесет и първия" на Борис Лавреньов, Кралят в "Светая Светих" на Бърнард Шоу, Наполеон в "Избраникът на дявола" на Бърнард Шоу, Влас в "Дачници"на Максим Горки, Найден в "Майстори" на Рачо Стоянов, Тита Нане в "Рибарски свади" на Карло Годони, Андрю Чикчирик в "Дванадесета нощ" на Уилям Шекспир, Крумов в "Подробности от пейзажа" на Станислав Стратиев, Милан в "И слезе Господ на Земята" на Неда Андонова, Бабина душица в "Опит за летене" на Йордан Радичков и др.

Работил е с едни от най-добрите български режисьори - Кръстьо Мирски, Леон Даниел, Иван Добчев, Крикор Азарян, Пламен Марков.

Първото му участие в киното

е във филма "Мъже в командировка" (1968). Участвал е във филмите Белият кон" (1969), телевизионния сериал "На всеки километър" (1969-1971), "Татул" (1972), "Зарево над Драва" (1974), "Реквием за една мръсница"(1976), телевизионният сериал "Записки по българските въстания" (1976-1980), "Умирай само в краен случай" (1978), "Сами сред вълци" (1979), "Приключенията на Авакум Захов" (1980), "Под манастирската лоза" (1980), "Източни пиеси" (2009), телевизионния сериал "Дървото на живота" (2013), "Денят на бащата" (2019) и др.

Иван Налбантов е най-добрият рецитатор в България.

Особен тип актьорско майсторство е рецитацията, според него. "Броят на успелите в него е по-малък от броя на успелите в класическия театър. Иска се да си чел много поезия, за да можеш да избираш." Иван Налбантов е доцент по сценична реч в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстю Сарафов" (НАТФИЗ), като е преподавал сценична реч в екипа на Стефан Данаилов. Преподавал е и в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Актьорът Иван Налбантов се изявява и като писател. Първата му книга "Къси нощи" е издадена през 1978 г. Втората му книга е стихосбирката "Антракт", издадена през 1994 г. Следват "Една действителлност от думи" (1997) - пространно есе за Владимир Трандафилов, "Риба за царе" (1988) и др. През 90-те години на 20-и век е активен участник е в литературния салон "Кирил Христов".
Иван Налбантов е носител на български и чуждестранни награди. Той е удостоен е с почетното звание "Заслужил артист".

На 22 май 2015 г. е удостоен с почетния знак "Златен век"

- печат на Симеон Велики на Министерството на културата, а на 24 май 2019 г. той получава Голямата награда "Аскеер" на театър "Българска армия" за цялостен принос към театралното изкуство.

https://www.vesti.bg/bulgaria/pochina-aktioryt-ivan-nalbantov-6125300
2
Еленко Москов Янова

- Еленко Москов Янова,
дойде ли време, Еленко,
дойде ли време, Еленко,
да стана, да те заведа?

- Поседи, бате Иване,
поседи, поергенувай,
къделька да си опреда,
вретено да си напреда

- Еленко Москов Янова,
стори ми място при тебе,
при тебе място на мене,
при тебе любе да седна

- Байне ле, бате Иване,
тебе ти място стояло,
тебе ти място стояло,
ама ти време минало!

- Еленко Москов Янова,
недей ми гледа старостта,
ами ми гледай кемеря* -
кемеря със алтъньето*

- Байне ле, бате Иване,
опустял ти е кемерья,
опустял ти е кемерья,
кемерья със алтъньето

*кемер = кожен пояс с прегради за носене на пари, който се запасва около кръста; кесия (за пари)
*алтъни = жълтици

Изпълнява Сава Попсавов:

3
10 дни за мислене. ВМРО, НФСБ и КОД преговарят за общо явяване на изборите


Лидерите на НФСБ и ВМРО - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов

От понеделник до около 20 май ще се водят преговори за общо явяване на избори между ВМРО, НФСБ и КОД на Петър Москов. Целта е създаване на "патриотична коалиция", която да се противопостави на "новите улични диктатори". Преди седмица лидерът на НФСБ Валери Симеонов определи с тези думи събитията в 45-ото Народно събрание.

В края на април Симеонов написа отворено писмо, с което призова за свикване на Национален патриотичен форум на 10 май. На него партии от "родолюбивия спектър" трябваше да дадат отпор на това, което авторът определя като "неолиберализъм и чалгизация".

До провеждането на официално мероприятие не се стигна, но в края на миналата седмица председателят на ВМРО и министър на отбраната в оставка Красимир Каракачанов потвърди, че от понеделник започват преговори между неговата партия и НФСБ. Като потенциален партньор към преговорите беше присъединена и КОД, създадена от Петър Москов – бившият здравен министър в кабинета "Борисов 2".

И трите партии, които ще работят за постигане на споразумение за общо явяване на изборите на 11 юли, опитаха да влязат самостоятелно в парламента през април тази година. Опитът им беше неуспешен.

ВМРО и НФСБ бяха част от съществуващата в 44-то Народно събрание коалиция "Обединени патриоти", но на отминалите избори се явиха в различен състав: ВМРО реши да участва самостоятелно, а НФСБ на Валери Симеонов се събра с "Воля".

На този етап трите партии не са обявили точните параметри на преговорите между тях. Очаква се в близката една седмица да стане последователно ясно дали ще успеят да се споразумеят за обща програма, а след това и за разпределение на места в евентуални кандидат-депутатски листи.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31247651.html
4
Аз не виждам друг оптимален вариант. То и в миналия мандат ОП нямаше как да изпълнят голяма част от програмата си, защото и ГЕРБ е от партиите на статуквото. Само че политиката е изкуство на възможното и реалното, а не на желаното. Те от партия Възраждане ги гледам говорят някакви неща - ние това, ние онова...няма да се съобразяваме с никого, нито ще правим коалиция, само че за да реализират това, което искат и да не се съобразяват с други трябва да спечелят 121 депутати за еднопартийно управление, което няма как да стане. :judge:
Иначе не виждам как новите ОП в лицето на НФСБ, ВМРО и КОД може да управлява с БСП-ДПС или плешивия и мутрите на Манолова. С десните пък има сериозни разминавания в програмите, така че остава пак ГЕРБ. Няма други алтернативи към момента. :laugh: 
5
Въпросът е дали патриотите в лицето на ВМРО/НФСБ и може би някои други, могат да влязат в една бъдеща власт, освен като патерица на ГЕРБ. Има ли вариант ако властта се смени и се състави коалиция от опозиционните партии, патриотите да се коалират с нея или не?
7
  ТОЛКОВА ЮНАЧЕН МОЖЕ ДА Е САМО НАРОД С ХАЙДУТСКА ЖИЛКА
Не знам кога е правена снимката, но е това е една от най-силните фотографии, на които е заснета БА - под старото бойно знаме, станало такова в сражения - надупчено от куршуми и разкъсано от снарядните осколки, полято с българска кръв! И никога не попаднало във вражески ръце, въпреки превратностите на живота!     
_____________________________________


8

Кеворк Кеворкян

Ето ви един анекдот, нейде от Мрежата: Меркел казала на Путин, че няма да идва на Парада.
,,Няма проблем – отвърнал той – не се предвижда участие на пленници".
9
БЪЛГАРЩИНА БЕЗ ПРАВОСЛАВНА ВЯРА, НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА
 Жалка история са напъващите се да спасяват родината, които отхвърлят вярата. Тях народа не ги ще, а те в глупостта си обвиняват народа в какво ли не !Pages1 2 3 ... 10