• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Guest. Please login or sign up.

21 April 2021, 23:03:09

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12668 Posts

Шишман
4836 Posts

Panzerfaust
781 Posts

Лина
705 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 128
  • Latest: Fiave
Stats
  • Total Posts: 20873
  • Total Topics: 1329
  • Online Today: 115
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 51
Total: 51

avatar_Шишман

Второто възраждане!

Started by Шишман, 23 August 2019, 08:15:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

23 August 2019, 08:15:47 Last Edit: 05 September 2019, 15:19:39 by Panzerfaust
На лице е второ българско възраждане. Незабележимо на пръв поглед, скромно, тихо, но упорито и постоянно.
Посвещавам тази тема на това наше 2 -ро възраждане.
характерното за него е че е рамките на българското и не само не излиза от тях, но и задълбаваи отхвърля всичко чуждо : източно, западно, руско и т.н. Държи се само и единствено на българското. До къде ще стигне не знам, но според мен ще е наистина доста сериозно.Шишман

Култова снимка от 2-то ни възраждане. Наличието на подобни култови снимки: говори че нещата са доста по-дълбоки от колкото изглеждат на пръв поглед..
image posting

Шишман

23 August 2019, 12:00:50 #2 Last Edit: 23 August 2019, 13:42:59 by Hatshepsut
Фестивал разкрива тайните на българската шевица край ВарнаЗа трета поредна година край Варна ще се състои Фестивал на шевицата, научи Moreto.net Събитието е с вход свободен и ще се състои на 7 - 8 септември от 9 до 18 часа на площад ,,Възраждане в Белослав и е насочено към любители и професионалисти в областта на везмото.

По време на фестивала гостите ще могат да видят и да се насладят на разнообразие от дейности като кратка тематична беседа с участието на видни етнографи, изложби, ревю на носии, разнообразие от работилници, концертна част – народни песни и танци, занимателни секции за най- малките.

Ще има няколко работилници и демонстрационни шатри за деца и големи - басмаджийство, резба, техниката за направа на камилчени китки, аксесоари за капанските носии, рисуване на шевични мотиви с пясъчна техника, а също и експозиция на аксесоари и бижута за ваешки носии.

На фестивала гостите ще могат да разгледат и четири интересни изложби. Изложба на Славян Стоянов "Изпод руините" посветена на изчезващите села в България. На изложбата ще бъдат видени носии и шевици от селата Странджа и Мелница. Друга изложба представя Етнографско-археологически музей Елхово "Съкровища от красота и багри" старинни носии от елховския регион. Изложбата е подготвена съвместно съставителите Добринка Костова и Христо Христов с фотографа Петя Георгиева, а за "Фестивал на шевицата" Белослав 2019 г. своите умения впрегна и Славян Стоянов. Всички стари фотографии са от архива на музея.

Етнографът Добринка Костова ще ни зарадва и с лично участие като лектор. Третата изложба е на фотографа Асен Великов, "Родова памет" ще бъдат показани над 40 платна. Четвъртата изложба е на Колекционерите Радослав Радков и Илонка Станкова, те ще представят богата колекция с престилки от цяла България.

По времето на фестивала ще има и ревю на носии от колекцията на Васил Василев, който ще ни зарадва с носии от района на Дългопол. Участници във фестивалното пространство са, везбарки, рисувани шалове с шевични мотиви, трансфер върху дърво, бижитуа и сувенири с шевици, производители на носии, части от носии, цървули, резбари, везани ризи, иконопис, кукли с народни носии, художествени произведения вплели мотивите на шевиците, стъклопис, чанти и модни аксесоари със шевични мотиви, шапки и тениски.

Във фестивала ще има и лекторска част където гостите ще могат да се насладят на лекции на етнографите, Добринка Костова (Елхово), Милена Драгнева (Провадия), Светлана Радева (София), Проекта (Български корени), Росен Гацин (Белослав). В сценичната програма ще бъдат представени редица възстановки на обичаи един от които е "Пануда" НЧ ,,ИСКРА – 1923" и клуб на пенсионера ,,Златен клас" село Челопечене.

На фестивала ще може да бъде видян изключителен спектакъл на танцов ансамбъл "Творецът" от град Свищов с хореограф Явор Узунов. Мирослав Михайлов и Люда Стоева са другите които отново ще ни представят танцовата магия, която сътворяват, чрез своите възпитаници.

За всички гости на Фестивала входът е свободен.

https://www.moreto.net/novini.php?n=402860

Шишман

Друга култова снимка на тема възраждане.

Шишман

Един от знаковите събори е в Жеравна.

Шишман

27 August 2019, 10:14:02 #5 Last Edit: 27 August 2019, 10:29:49 by Шишман
На сватба като от българска народна приказка Кирил Амбарков и любимата му Мария си казаха ,,да", 400 сватбари, пременени в носии, виха хора в парк ,,Рила" в Дупница.
Хореографът игрохорец Кирил Амбарков от китното дупнишко село Бистрица ще потропва хорото на живота под ръка с красивата Мария Митова. Кадрите от сватбата са като извадени от книжка с български народни приказки.
Пременени в носии, двамата си казаха заветното ,,да" пред 400 сватбари от цялата страна, спазвайки отколешните ритуали от традиционната българска сватба. Прилика на младоженците бяха и всички гости, за които дрескодът на събитието също включва носия. Кръшни хора люляха парк ,,Рила" в Дупница, където се приюти веселбата в чест на младото семейство.
Още : https://4vlastbg.com/svatba-kiril-ambarkov/?fbclid=IwAR0bFEEwebNUqRbxEBvPN9ddWJai9KqvJj74OoHyEQE4q2p6vspnXMZknTU
 american express office near meШишман


Шишман

Култова снимка от Жеравна.

Panzerfaust

Хм, интересна връхна дреха има мъжът от последната снимка. Гърците имат връхни дрехи в подобен син цвят и с подобни шарки, но шапката е още по-интересна - такава форма шапки съм виждал в носиите по Далмация и Черна гора, но не са в такъв цвят.

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 28 August 2019, 18:47:02Хм, интересна връхна дреха има мъжът от последната снимка. Гърците имат връхни дрехи в подобен син цвят и с подобни шарки, но шапката е още по-интересна - такава форма шапки съм виждал в носиите по Далмация и Черна гора, но не са в такъв цвят.
Да интересна е мъжката носия. Мисля че е някъде от Македония, петричко вероятно.

Шишман

МАЛКО БЪЛГАРСКА ПРОПАГАНДА.

Понеже от освобождението от турско до сега пропагандата в полза на чуждото ни залива от всякъде: та малко българска пропаганда за зареждане на душите.

Шишман

Възраждането набира сила.


Шишман

Интересното е че и русофили и американо и германо - фили са против това възраждане и го отричат и даже мразят. Обаче на кой му пука за мнението им.
За вас не знам, аз избрах на коя страна да съм.
upload your image free

Шишман

Възраждането е народно и верско, това е ясно !

Шишман

Стигнахме и до тоягите. Без дряновица няма да се мине.