• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Това сѫщо е България! (положителни новини за Българското образование)

Започната отъ Hatshepsut, 19 Авг 2018, 21:09:31

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Hatshepsut

Тази информация е от 2006г.14-годишният ни талант - пианистът Асен Танчев предизвика сензация на Международния музикален фестивал в Германия, Обералгой.
Откроявайки се сред музикалните светила, той покори публиката с изпълнението за пианистите от висшата лига - b-Moll-Scherzo от Шопен.
Танчев получи наградата "За изключителни постижения на млад пианист-виртуоз".

След концерта д-р Шмид от Консерваторията в Щутгарт пише в пресата:
На сцената излезе тайнствената звезда на вечерта - Асен Танчев, 14-годишен виртуоз на пианото от България. Изпълнението от Фредерик Шопен той превърна в напреграта драма - истинско представление.
Невероятно, колко прецизно насочена сила се крие в толкова млади пръсти, как - и то в тази напрегната ситуация на вперени погледи - те прелитат по клавишите, но без да грешат, как рисуват с музика, без лирично преувеличение!

След успеха си Асен е поканен за 10 концерта по време на фестивала догодина, както и да запише компактдиск.
Дни по-късно той получи Моцартовата награда Златно перо за Най-талантлив млад композитор на фестивала в Залцбург за нотираната от него "Балканска импресия".
Младият ни виртуоз свири на собствения клавесин на Моцарт в родната му къща и заедно с филхармонията в града пред паметника на големия композитор.

Асен Танчев току що се завръща от Скопие, където изпълни концерт на Моцарт за пиано и оркестър с филхармонията на Македония. Поводът бе 60-годишнината на училището и скорошното приемане на България в Европейския съюз.

Още на 12 години Асен Танчев пише първата си композиция - валс в памет на загиналата в автомобилното произшествие ученичка от Американския колеж Дафина.
"Дафина ми беше близка приятелка, сподели Асен пред БНТ. Обичаше живота, както никой друг. С музиката исках да предам как изглежда тя, нейните мисли, чувства.
В "Балканска импресия" исках да представя българската култура и стил."

Асен е едва на 4 години, когато постъпва в частна детска вокална група "Мечо Пух".
11-годишен вече завършва майсторския клас при проф. Виктор Чучков - председател на Съюза на българските композитори, който го нарича "моят асистент".
Година по-късно завършва майсторски клас при професорите Падубная и Рийгер в Гронинген и участва в три концерта в Холандия.

По-късно Асен изнася самостоятелен концерт в Хемсбах, Германия, където местната преса го нарича "един малък Моцарт" и "бъдещ Рубинщайн".
13-годишен Асен вече е студент в музикалната академия в Хановер при едно от имената на пианистичното изкуство, професор Ньоклеберг.

Танчев има издаден самостоятелен компактдиск с изпълнения на Моцарт, Хайнд, Бах, Менделсон, Дворжак и Брамс.

http://news.ibox.bg/news/id_1584358836

Hatshepsut

Тази информация е от 2008г.СУ на първо място в състезанието по Европейско право


Отборът на България, който участва в състезанието по Европейско право за Централна и Източна Европа спечели първо място.

Страната ни представиха студентите по право Милена Гогова, Станка Черкезова, Валери Петков и Димитър Делчев с треньор Полина Стойчева, всички възпитаници на СУ ,,Св. Климент Охридски".

Те събраха най-голям брой точки на писмения и устните кръгове, и спечелиха първото място.

Състезанието се организира всяка година от университета в Кеймбридж и Съда на ЕС в Люксембург.

Отборите на България, които участват на състезанието са финансирани на 100% от Американска фондация за България от 2006 година насам.

Тази година в състезанието участваха 18 отбора от Украйна, Полша, Латвия, Армения, Словакия, Грузия и др.
След българския отбор се класираха отборите на Jagellonian University - Краков, Полша; Charles University - Прага, Чехия и Kyiv National University - Украйна.

Председателят на съдийското жури - Лорд Слин от Хадли, дългогодишен съдия в Съда на ЕС е изразил възхищението си от постижението на отбора ни, като е говорил от името и на другите съдии, сред които представители на ЕК, Европейския съд и професори от Кеймбридж.

http://news.ibox.bg/news/id_1378576381

Hatshepsut

Тази информация е от 2009г.Петър Димов е седмокласник в НУМТИ ,,Добрин Петков". От четиригодишен свири на пиано. Има редица първи места на конкурси в Италия, Сърбия, Кипър, Франция, Палма де Майорка. Финалист е в конкурса на фондацията на Димитър Бербатов за изключителни постижения в сферата на изкуството. Талантът му забелязват още учителките в детската градина, но най-признателен е на г-ца Светлана Косева, под чието ръководство е и до този момент. Петър няма как да не се насочи към музиката, защото родителите му са с висше музикално образование - баща му е гайдар, а майка му е народна певица.
В началото Пепи приема свиренето на пиано само като забавление, но в последствие се оказва толкова талантлив, че това се превръща в основното му занимание. Затова и кандидатства в Музикалното училище. Приемат го в класа на Светлана Косева. Не си спомня какво първо е научил, защото било още в детската градина, но сега упорито е залегнал над Бетовен – 32 вариации, което Пепи определя като най-трудния материал, с който се е захващал до момента. Харесва периода на романтизма, обожава Шопен и Бетовен. Според него тяхната музика е изключително драматична, емоционална и красива. Седмокласникът си признава, че е доста припрян и всички го съветвали да го дава по-спокойно. ,,Понякога избързвам доста или пък анализирам прекалено. Иначе са ми казвали, че трябва да чета много литература особено в тази възраст, защото това всъщност е начинът да разбера това, за което свиря. Защото музиката е един универсален език и начин да се изкажат нещата. Колкото и конкретно да е едно произведение, винаги трябва да дам от себе си. Трябва да я преживяваш, а това означава, че трябва да си чел много", обяснява той.
В София е бойното кръщение на Пепи в конкурсите. Грабва наградата за млад талант в ,,Музиката и земята". Втора награда пък взима на конкурс в Добрич и Албена. Нашенецът е достатъчно амбициран да се пробва и на международната сцена, затова с охота заминава за Париж през 2004 година. Печели първата награда с вариации на тема Паганини. Това е първата му по-сериозна пиеса. Следващата спирка на Пепи е в румънското градче Сибил, което е признато за една от културните столици на Европа. Явно се е абонирал за първото място, защото отново е отличен с подобна пиеса.
В Белград също не си тръгва с празни ръце, нещо повече – натрива носовете на нахаканите сърби. Освен първата награда, връчват на Пепи лауреатско звание, което означава, че е имал максималния брой точки. ,,В Сърбия ме подразни отношението към нас. Бяха много подигравателно настроени. Чух един разговор между тях. Казваха им: ,,Не се притеснявайте, те са некви си булгари". Булгари ама станахме първи!", разказва Петър.
През 2006 в Ларнака, Кипър, е следващият конкурс, на който разбива конкуренцията и се връща в България с поредното първо място. Предстои му конкурс за българо-японска музика в София, където е в много трудна група до 19 години, а той е най-малкият участник – тогава е почти на 13. Свирили съвременни произведения с народни мотиви. Серията му от победи е прекъсната, Пепи става втори.
От българската столица тийнейджърът лети за Торино, Италия. На Ботуша пианистът ни впечатлява публиката с унгарска рапсодия от Лист, която и досега обича да си свири, и романс на Чайковски. Получава поредното признание с първа награда и пак е с максимален брой точки.
Палма де Майорка е следващата спирка на таланта на конкурс, организиран от ,,Ротари", чиито стипендиант е. Отново е най-малкият участник в трудна възрастова група и остава трети. Последната му изява е в конкурса ,,Млади виртуози" в София през 2009. Там свири аржентински танц и грабва специалната награда на журито за изпълнение на съвременна музика.
Предстои му майсторски клас в Охрид при една от най-влиятелните фигури в клавирната музика – проф. Романов. Петър Димов още е участвал в майсторските класове на проф. Куртев, проф. Тамара Подубная, проф. Стела Димитрова, проф. Милена Моллова, Ерик Хейзик.
Пепи обича да е перфекционист във всяко едно отношение, затова не пренебрегва училищните си задължения, въпреки че стои зад пианото поне 5 часа на ден. ,,Имам шестици по всичко, много ме влече историята и българският език. Английски уча от съвсем малък и нямам никакви проблеми, свободно го говоря. Точните науки не ми допадат, но се опитвам да спазвам едно добро ниво по всички предмети. Не съм от децата, които биха седели цял ден на компютъра, по-добре зад пианото", разказва младият виртуоз.
След като завърши гимназията, Пепи прогнозира, че ще замине за чужбина, защото в България нямало толкова голямо поле за изява в този стил музика. ,,В някои страни тази музиката е сърцето на хората и я ценят, но в България въобще не е масово. Аз самият също слушам най-много класическа музиката, защото тя обогатява човека. Музиката е създадена да забавлява хората, но носи хиляди послания. Разочарован съм и от безсмисленото застрояване на Пловдив напоследък. За сметка на това парк ,,Лаута" от година на година става все по-малък", завършва тийнейджърът.

https://bolgari.org/bulgari__ama_stanaxme_pyrvi_-el-353.html

Hatshepsut

Тази информация е от 2009г.

Българин взе златен медал на математическа олимпиада в Бремен


Българският ученик Любослав Панчев взе златен медал на 50-ата международна олимпиада по математика, която се проведе в Бремен, съобщи за БТА ръководителят на националния отбор Николай Николов.

Панчев е ученик в 11-и клас от Софийската математическа гимназия.

Освен този златен медал, българският национален отбор спечели три сребърни и два бронзови медала.

https://dariknews.bg/novini/sviat/bylgarin-vze-zlaten-medal-na-matematicheska-olimpiada-v-bremen-376058

Hatshepsut

Тази информация е от 2011г.

Картина на българче живеещо в САЩ се продаде за 45000 долара


Карл Божидаров е на 14 години и живее в САЩ от 6 години. Той знае български, английски и френски езици и ги говори свободно. Освен този талант, момчето е много добро и по математика. Той печели за 2 години няколко награди за математически успехи.

 Това не спира до тук, преди 4 месеца той решава да започне да рисува понеже не знае дали има талант, но от мненията в училище предполага, че е добър. Карл прави няколко портрета и отива в голям супермаркет, за да събере мнение от хората дали е талантлив. Петте нарисувани портрета на различни известни личности се харесват от хората и те ги закупуват за обща стойност около 300 долара.

 Фредерик Вурнгаз, известен художествен критик, предлага на младежа да нарисува по-сериозна картина, която да сложи в собствената си галерия на цена 1 000 долара. След 5 дни на търг картината на 4 различни цветя лале, кокиче, еделвайс и мак, които са увити едно в друго и са на тъмно черен фон, достига сумата от 45 000 долара.

 Карл казал следното: "Харесвам рисуването, но мисля да уча докато завърша специалността, която съм харесал и да работя за опазване на околната среда. За рисуване има време, парите не ме блазнят толкова колкото интелектуалното ми развитие."

https://www.teenproblem.net/

Hatshepsut

Тази информация е от 2011г.

Българчета с медали по математика в Амстердам


Нашият отбор заема 20 място в 52-ра Международна олимпиада по математика в Амстердам

Два сребърни и три бронзови медала спечелиха наши ученици на 52-рата международна олимпиада по математика в Амстердам от 12 до 24 юли.

В състезанието участваха 563 ученици от 101 страни. В неофициалното отборно класиране България зае 20 място.

Със сребърни отличия се окичиха Богдан Станков и Рафаел Рафаилов, 11 клас от СМГ, а с бронзови Виктор Вълов, 12 клас СМГ, Кубрат Данаилов, 12 клас Американски колеж, Милен Иванов, 12 клас НПМГ.

Ръководители на отбора са доц. Николай Николов, проф. Петър Бойваленков и доц. Емил Колев от ИМИ - БАН.

https://news.bg/education/nashi-matematitsi-s-5-medala-ot-olimpiadata-v-amsterdam.html

Hatshepsut

Тази информация е от 2011г.

Два медала за наши ученици от олимпиадата по астрономия в Полша


Два медала и почетна грамота ще донесат наши ученици от V-та Международна олимпиада по астрономия и астрофизика, която се проведе 26.08-03.09. в полските градове Краков и Катовице.

Момчил Молнар спечели златен медал, класирайки се сред най - добрите десет участника в Олимпиадата, Константин Гундев - бронзов медал и Мирослав Радомиров  - почетна грамота.

В българската група, ръководена от Алексей Стоев, ръководител на Филиала на ИКСИ, БАН в Стара Загора и Никола Каравасилев, физик в Института по астрономия към БАН, участваха още Мирослав Жеков от Димитровград и Васил Тодоринов от София.

Надпреварата, в която участваха 150 ученици от 30 държави, включваше четири тура: теоретичен, практически, наблюдателен и отборен.

Следващата Международна олимпиада по астрономия и астрофизика ще бъде проведена от 5-ти до 15-ти август в град Рио де Жанейро, Бразилия.

http://news.ibox.bg/news/id_1029924223

Hatshepsut

Тази информация е от 2006г.

Наши ученици откриха нов астероид

Нов астероид откриха учениците от клуба по астрономия към Варненската
астрономическа обсерватория "Николай Коперник", съобщи БНТ.

Това стана в рамките на първата българска кампания за търсене на астероиди по международна програма на НАСА, в която се включиха седем екипа от страната. Става въпрос за астероид в пояса Марс - Юпитер.

Близо два месеца младежи от Варна, Шумен и София са обработвали астрономически изображения, правени с три големи телескопа на Хаваите. При лошо време в Съединените щати обаче засеченият астероид няма как да бъде проследен. В подкрепа на младите астрономи се включила Националната обсерватория на връх Рожен. Успехите на младите астрономи не закъснели.

Младежите са направили още над 20 открития на небесни обекти, които предстои да бъдат потвърдени.

Досега в международния проект на НАСА са участвали над 240 училища от 26 страни, като учениците са открили повече от 250 астероида.

http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=549890

Hatshepsut

Тази информация е от 2012г.

Талантливи българчета донесоха сребърни медали по физика


Катерина Найденова от Казанлък и Момчил Молнар от Русе се завърнаха със сребърни медали от световната олимпиада по физика WOPhO 2011, която се проведе в Индонезия.
Виктор Иванов взе награда за теоретична задача.

Катя е ученичка от Школата на Теодосий Теодосиев, педагогът, донесъл на Казанлък и на България десетки призови места от световни състезания по физика. В Индонезия Катя бе поканена да участва след сребърния си медал в Тайланд преди няколко месеца. Тя вече има предложения за обучение в български университети и в чужбина.

"След време моето поколение ще бъде новите народни будители". Това заяви неотдавна за БГНЕС Катерина Найденова. Момичето се превърна в прецедент в историята на Международната олимпиада по физика.
За разлика от повечето свои връстници в свободното си време решава задачи по физика за да се подготвя да превзема нови върхове. В нейната стая вместо плакати на модели по стените висят портретите на Алберт Айнщайн и Михаил Ломоносов. Вместо тинейджърските книги на секцията й са подредени учебници по физика – и то много. Защото науката е нейната страст. Била е и китарата, но от учене, вече няма време за нея. Катя твърдо е решила и за в бъдеще да се занимава с физика. "Защото има много открития, които все още не са направени", категорична е тя.

https://dnes.dir.bg/news/fizika-olimpiada-10226944

Hatshepsut

Тази информация е от 2012г.

Възпитаник на бургаската математическа гимназия втори в света


Бургас и България имат нов повод за гордост – единадесетокласникът от бургаската природоматематическа гимназия ,,Акад. Никола Обрешков" Тодор Марков извоюва сребърен медал на най-престижното и трудно математическо състезание в света – международната олимпиада IMO 2012.

Домакин на 53-тото издание на най-прочутото математическо състезание бе Мар дел Плата, Аржентина. Уникалното за международната олимпиада е, че тя не е за участници от определена възраст и клас. 100 различни държави бяха представени на състезанието от националните си отбори, с общ брой на всички участници 548. Българската шестица с ръководители проф. Николай Николов и проф. Петър Бойваленков бе съставена от най-добрите ни математици. Отсяването стана след 3-тия кръг на националната олимпиада по математика и още две контроли. Два дни по четири часа и половина всички състезатели се трудиха над общо 6 задачи, подбрани от авторитетното международно жури на IMO 2012. Българчетата спечелиха общо 1 златен, 2 сребърни и 2 бронзови медала.   

https://goodnews.actualno.com/Vyzpitanik-na-burgaskata-matematicheska-gimnazija-vtori-v-sveta-news_394103.html

Hatshepsut

Наши ученици с 4 медала и грамота от олимпиада по физика в Естония


Снимка: © БГНЕС, архив news.bg

На Международна олимпиада по физика българският отбор спечели четири медала и една почетна грамота, съобщиха от Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Спечелилите за България медали и грамота са: Веселин Караджов - злато, 12 клас., Американски колеж София; Йордан Йорданов - сребро, 11 клас., ПМГ Казанлък; Катерина Найденова - сребро, 10 клас., ПМГ Казанлък; Константин Гундев - бронз, 12 клас., ОМГ Пловдив; Калоян Дърмонев - почетна грамота, 11 клас, МГ Варна.

Ръководители на отбора са доц. Виктор Иванов (заместник декан) и доц. Мирослав Абрашев (бивш заместник декан) от Физическия факултет на Софийския университет.

Олимпиадата по физика се провежда от 15 до 24 юли 2012 година в Талин и Тарту, Естония.

С тези си показатели България е 18-а от 82 държави (с общо 379 участника), 5-а от 23 държави от EU и втора от страните на Балканите.

Отборът се завръща на 24 юли (вторник), в 20:00 часа с полет OS793 от Виена.

http://news.ibox.bg/news/id_1854210802

Hatshepsut

Тази информация е от 2012г.

Наши деца грабнаха 3 медала от международна олимпиада


Три медала спечелиха българските участници на Х Международна олимпиада по лингвистика, провела се в словенската столица Любляна от 29 юли до 4 август 2012 година.

Златни медали спечелиха Кристиян Костадинов от 91-ва Немска езикова гимназия и Марин Иванов от 164-та Испанска езикова гимназия.

Бронзов медал завоюва Магдалена Дакева от Математическата гимназия в Плевен.

Четири похвални грамоти получиха Мелания Бербатова и Мария Лазарова от Благоевград, Милена Великова от Варна и Мирослав Манолов от Русе.

В олимпиадата взеха участие над 130 души от 26 страни. Членовете на международното жури проверяваха решения на задачи написани на 15 езика. Председател на журито тази година бе българинът Иван Держански.

http://news.ibox.bg/news/id_142414836

Hatshepsut

Тази информация е от 2012г.

Два сребърни и два бронзови медала за България от Олимпиадата

ЦитатъЧетири медала – двойно повече, отколкото на олимпиадата в Лондон, спечелиха българските участници на приключилата вчера VI Международна олимпиада по астрономия и астрофизика в Рио де Жанейро, Бразилия.

Константин Гундев и Ивайло Полихронов грабнаха сребърни медали, а Чавдар Дуцов и Цанимир Ангелов /от град Перник/ - бронзови.

,,Мисля, че можем да ги поздравим за успеха!", заяви кратко ръководителят им Никола Каравасилев и благодари и на спонсорите, без които участието нямаше да е възможно.


http://www.pernikdnes.com/news/6272
Българския(от дясно) и иранския отбор, обща снимка след слизането им от самолета Дубай - Рио де Жанейро.

Hatshepsut

Тази информация е от 2012г.

Наши ученици с 6 медала на международна олимпиада по астрономия

С шест медала и специален диплом за най-добър резултат на практическия тур се прибира националният ни отбор по астрономия от проведената от 16 до 24 октомври 2012 г. Международна олимпиада по астрономия в Гуанджу, Република Корея.

 В надпреварата участваха 83-ма ученици от 14 до 18-годишна възраст от 20 държави. Олимпиадата се организира в две възрастови групи – младша (от 13 до 15 години) и старша (от 15 до 18 години). Учениците участваха и решаваха задачи по астрономия в три олимпийски тура – теоретичен, практически и наблюдателен.

 Нашите олимпийци получиха следните отличия:

 Младша възраст:
 Александър Валентинов Атанасов от МГ "Гeо Милев", град Плевен – сребърен медал и специален диплом за най-добър резултат на практическия тур;
 Стилиян Руменов Гаджев от МГ "Баба Тонка", град Русе – бронзов медал;
 Кристина Димитрова Кирова от ПМГ "Иван Вазов", град Димитровград – бронзов медал.

 Старша възраст:
 Цанимир Ангелов Ангелов от НПМГ ,,Акад. Любомир Чакалов", град София – сребърен медал;
 Михаела Светлозарова Захариева от Американския колеж, град София – сребърен медал;
 Дилян Лазаров Христов от СМГ "Паисий Хилендарски", град София – диплом за участие.

 Националният отбор по астрономия се ръководи от доц. д-р Алексей Димитров Стоев, ИКИТ – БАН, Филиал Стара Загора, и д-р Ева Стефанова Божурова, Национална астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" – гр. Варна.

https://www.kaldata.com/

Hatshepsut

Тази информация е от 2013г.

Родни ученици с медали от олимпиадата по физика в Дания


Българският ученически отбор завоюва златен, сребърен и три бронзови медала от 44-та Международна олимпиада по физика, която се състоя от 7 до 14 юли в Копенхаген, Дания.
Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Със златен медал е Катерина Найденова, ученичка от 11-и клас в Природо-математическата гимназия (ПМГ) в Казанлък,

а със сребърен - Йордан Йорданов - ученик от 12-и клас в същата гимназия.

С бронзови медали от олимпиадата са Калоян Методиев - от 12-и клас в Първа английска езикова гимназия в София, както и Калоян Дърмонев - ученик от 12-и клас в Математическата гимназия във Варна, и Иван Порязов - от 11 клас в ПМГ в Казанлък.

В олимпиадата са участвали отбори от 83 страни, а резултатът на нашия отбор е най-доброто постижение в Международната олимпиада по физика от 16 години насам.

Официално класиране по нации не се прави, но резултатите ни позволяват да твърдим, че България се нарежда на четвърто място сред страните от ЕС, посочват от МОН.

Ръководители на българския отбор са проф. Мирослав Абрашев и доц. Виктор Иванов от Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/rodni-uchenici-s-medali-ot-olimpiadata-po-fizika-v-daniia-5931591

Hatshepsut

Тази информация е от 2013г.

Наши ученици с отличия от Международната олимпиада по биология


След пристигането си на летище София (отляво надясно):
доц. Албена Йорданова, Ангел Механджийски, медалистът Лазар Митров,
Ангелина Банковска, Илиян МакКан и Радослав Александров

Отличия спечелиха наши ученици на 24-тата Международна олимпиада по биология в Берн, съобщават от Министерството на образванието.

Олипмпиадата се проведе от 14 до 21 юли 2013 г. в град Берн, Швейцария. В нея участваха 62 страни от целия свят.

За поредна година, Националният ни отбор, включващ четирима ученици от Националната природо-математическа гимназия ,,Акад. Любомир Чакалов" - Ангел Механджийски, Илиян МакКан, Ангелина Банковска и Лазар Митров, се представи много достойно.

След решаване на теоретични и практически задачи и оспорвана конкуренция с 248 състезатели, бронзов медал спечели Лазар Митров, а Ангелина Банковка и Ангел Механджийски получиха грамота за достойно представяне.

Ръководители на отбора са доц. Албена Йорданова от Медицински факултет и Радослав Александров от Биологически факултет на Софийски университет ,,Св. Кл. Охридски".

http://news.ibox.bg/news/id_486912719

Similar topics (5)

306

Отговори: 17
Прегледи: 2878

1201

Отговори: 4
Прегледи: 947

1234

Започната отъ Шишман


Отговори: 108
Прегледи: 14307

Powered by EzPortal