• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

21 October 2021, 12:26:15

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
14265 Posts

Шишман
5793 Posts

Panzerfaust
1023 Posts

Лина
793 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 24,149
  • Total Topics: 1,371
  • Online Today: 110
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 76
Total: 77

avatar_Шишман

Православни красоти - църкви и параклиси

Started by Шишман, 29 November 2020, 19:29:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

"Възкресение Христово" (,,Спаса на Крови", в превод Храм ,,Спасител на кръвта") е православна църква, която се намира в Санкт Петербург, Русия ☦️


__________________________


Шишман

. Храм Света Петка - с. Белчин бани, Самоковско

__________________

Шишман

Желязната църква Св. Стефан в Истанбул
Panzerfaust

Църква "Света Параскева" е разположен в централната част на София. Тя е построена през 1930 г., но отваря врати през 1940 година. "Свети Параскева" е третата по големина църква в града.


Hatshepsut

Бачковски манастир
Фото: Бояна ВълеваHatshepsut

Църквата "Света Троица" в град Свищов, построена от Кольо Фичето през 1867г.
Фото: Даниела Петрова
Hatshepsut

Преображенски манастир: 11 интересни факта

Преображенският манастир е един от най-посещаваните и най-ценни манастири в България. В неговото възстановяване по времето на Българското Възраждане са участвали едни от най-големите ни възрожденски майстори. Манастирът е неотменна спирка в плана на повечето туристи, посещаващи забележителности във Велико Търново и региона.


Преображенски манастир

Мястото около манастира е много красиво – с високите скали над светата обител, обширната панорама, платото отсреща с другия манастир – Света Троица – в подножието му.


Гледка към манастира Света Троица

1. Преображенският манастир е четвърти по големина в България след Рилския, Бачковския и Троянския манастири.

2. Стените на главната църква ,,Преображение Господне" са изписани от големия Захари Зограф.

3. Основната част от сградите са построени от майстор Колю Фичето.

4. Тук се намира един от най-въздействащите български стенописи – Колелото на живота.


Колелото на живота

Между другото, Преображенският манастир не е единственото място, където може да се види такъв стенопис. Аз лично съм виждала Колело на живота в църквата Рождество Христово в Арбанаси и на фасадата на Батошевския манастир Успение Богородично край Севлиево.

5. В Преображенския манастир се намира и един от най-красивите звънарници, изграден от майстор Колю Фичето.


Звънарникът с камбаните

6. Преображенският манастир е изграден през 11 век като метох. През 1360 година, по времето на цар Иван Александър, получава автономност.

7. Разрушен е напълно по време на турското робство.

8. Изграден е отново на няколко етапа в периода 1825-1882 г.

9. Сградите на някогашния Преображенски манастир са били разположени на около половин километър южно от сегашното му местонахождение. Настоящото място е избрано по време на възстановяването на манастира през 19 век.

10. Празникът на манастира е на 6 август, Преображение Господне – явяването на Исус Христос пред тримата си ученици Петър, Яков и Йоан.

11. Чудото – на 6 юли 1991 година от скалния венец над манастира се откъсва голям обем скална маса и пада в двора на светата обител, близо до църквата. Чудното е, че при това срутище не само няма пострадали хора, а храмът остава непокътнат, запазен благодарение часовниковата кула до него, която като верен страж сякаш се опълчва срещу падащите скали, разполовявайки една от най-големите. Част от скалата и до днес стои там.

Това не е единственият катаклизъм за Преображенския манастир. През миналия век той претърпява още няколко сериозни разрушения, причинени от различни природни стихии – Горнооряховското земетресение през 1913 г. и няколко големи свлачища в периода 1964-1980 година.

Манастирът е действащ, мъжки. Намира се на около 7 километра от Велико Търново по пътя за Самоводене. До него има и туристически пътеки.

https://drumivdumi.com/

Panzerfaust

Катедралата "Св. София" в своя първоначален християнски вид:

http://predanie.bg/media-content/images/news/hagiasophia-12thc_1.jpg

Hatshepsut

Килифаревски манастир ,,Рождество Богородично"

Посетихме Килифаревския манастир ,,Рождество Богородично" в един горещ юлски ден. Там намерихме спокойствие и тишина. Въпреки жегата, покрай манастира струеше лека прохлада от тамошната река Белица и полъха от близките хълмове.


Килифаревски манастир

Къде се намира

Килифаревският манастир се намира на 13 километра от Велико Търново по пътя към прохода Хаимбоаз (прохода на Републиката). За манастира трябва да се отбиете на едно кръстообразно кръстовище вляво, след като подминете Килифарево. Пътят отдавна вече не минава през самото градче, но все пак го давам като ориентир за мястото на отбивката. Ако пропуснете тази отбивка, малко по-напред по пътя има още една, пак вляво от шосето. Ние използвахме точно нея. Малко след като се отклоните от главния път по нея има място за паркиране. Слизате там и после трябва да преминете реката – това е река Белица, по импровизиран мост от бетонни тръби, доста успешно заместващи моста над реката отнесен преди време от придошлите води. А иначе, от първата отбивка с кола се стига точно пред главната порта на манастира и нямате този шанс да изпробвате тръбите и да погледнете в бистрите води на реката.

Впечатления

Мястото във и около манастира е много приятно, цялото обвито в тишина и спокойствие. Мястото като цяло е равно, само близките хълмове, разположени зад манастира придават един по-раздвижен релеф на района.


Пред манастира

Още с влизането в двора човек разбира, че манастирът е девически – дворът е изключително чист и подреден и пълен с толкова много добре поддържани цветя.


В манастира: църквата

Централно място в двора заема църквата ,,Свети Димитър". В архитектурно отношение тя е еднокорабна и еднокуполна. Пред главния й вход има доста стара асма и още много цветя.


Манастирската лоза


Църквата и хълмовете

Килифаревски манастир – кратка история

Първоначално, Килифаревският манастир е бил построен горе на хълма над сегашния манастир, по времето на цар Иван Алксандър. Основател на манастира е видният исихаст свети Теодосий Търновски. Малко по малко Килифаревският манастир става духовен и книжовен център, манастир-лавра, което ще рече главен манастир. От тук започват пътя си известни духовници като свети Киприян и свети патриарх Евтимий Търновски.

По време на турското робство, Килифаревският манастир е бил разрушен. През 1718 година е бил построен отново на мястото, на което се намира в момента. За съжаление, в края на 18-ти век отново претърпява разрушения по време на кърджалийските нашествия. В сегашния си вид, манастирът е построен през 1840-1842 година от майстор Колю Фичето. Иконостасът и иконите в манастирския храм са направени от тревненски майстори.


Иконостасът в църквата

Още преди да отидем до манастира знаехме, че има стара църква, била някога част от манастира, намираща се някъде наблизо. До нея, за съжаление, не успяхме да стигнем. Питахме една от монахините да ни упътят, но не успяхме да разберем как се стига до нея.

Сравнително близо до Килифаревския манастир се намират още няколко интересни места – Плаковският манастир, Капиновският манастир, Капиновският водопад, мостът на Колю Фичето над река Белица в град Дебелец.

https://drumivdumi.com/

Hatshepsut

Монументът на Богородица в Хасково
Фото: Борислав Гърциянов