• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

21 October 2021, 12:00:19

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
14265 Posts

Шишман
5793 Posts

Panzerfaust
1023 Posts

Лина
793 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 24,149
  • Total Topics: 1,371
  • Online Today: 110
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 75
Total: 75

avatar_Hatshepsut

Археологически находки в област Търговище

Started by Hatshepsut, 24 September 2018, 15:32:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Нови уникални открития край Мисионис - разкриват се 4 храма


Снимка: БТА http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/2042379

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/novi-unikalni-otkritiya-kray-misionis-razkrivat-se-4-hrama

Археологическото лято е в разгара си. В стария римски град Мисионис край Търговище учените направиха нови открития. Разкопките на древноримския град продължават с проучването на постройки от времето на Първото и Второто българско царство.

Според археолога Ангел Конаклиев на мястото са се очертава наличието на четири храма, което може да оправдае името Мисионис - Мисия.

Благодарение на дарение на Клуб "Ротари" вече е защитена кръщелната в Мисионис, която е една от най-ранните на Балканския полуостров.

"За съжаление се оказа, че частично беше пострадал от такива варварски набези. Сега, когато той е зад едно стабилно стъклено и то специално стъкло покритие, аз се надявам, че той ще бъде запазен за поколенията", обясни проф. Николай Овчаров - ръководител на разкопките.

Разкопките на Мисионис ще продължат до края на август.

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров присъства на отслужването на водосвет за началото на летния археологически сезон.

През тази година работата на крепостта ще бъде съсредоточена върху проучването на сектора, северно от Базилика №2, заявиха археолозите Ангел Конаклиев и проф. Николай Овчаров.

Те обясниха, че е разкрита сграда, която, по всяка вероятност, е култова, т.е., храм. По подобие на останалите 6 разкрити такива сгради на територията на Мисионис, новоразкритата е изградена от хоросан, а подът е от плочки. Открити са и фрагменти от стенопис.

Археолозите представиха и реставрирания баптистерий или т.нар. кръщелня, разкрита през миналата година. Съоръжението е експонирано, като над него е изградено защитно покритие, което да го предпазва от атмосферните влияния.

"Община Търговище финансира с 35 000 лв. проучванията на крепостта Мисионис и през тази година, обясни кметът д-р Дарин Димитров. - Това е историята на нашия град и е важно да я пазим. Изказвам своята признателност и към всички съграждани и спонсори, които осигуряват средства и за консервацията на обектите, тъй като тя е не по-малко важна от самото им разкриване."

50 000 лв. е общото финансиране на разкопките през 2019 г., осигурено от Общината и от спонсори.

Община Търговище все още очаква становище по заявлението си, входирано в Министерството на културата, за прехвърляне на собствеността на Мисионис от държавна в общинска.

В момента античният град попада в обхвата на горска територия. Прехвърлянето на собствеността ще позволи кандидатстване по различни програми и проекти за развитие на туристическия обект и изграждането на инфраструктура, която да улесни достъпа до него.

Hatshepsut

Златното съкровище от Кралево


https://www.bnr.bg/radiobulgaria/post/101126280/zlatnoto-sakrovishte-ot-kralevo-gordost-a-moje-bi-i-shans-za-targovishte

Траките вярвали, че истинският живот започва след смъртта. Затова и се стремели подобаващо да изпратят близките си от тази земя – заобиколени с изобилие и охолство, та да не им липсва нищо в отвъдния свят.

Преди 40 години, в края на един летен ден, археологът Георги Гинев се натъква на каменен гроб, докато проучва една от тракийските могили в село Кралево, област Търговище. А когато от некропола започват да "излизат" златните предмети, разбира, че в разкопаната земя почива тракиец от царско потекло. Наред с находките от най-чиста проба злато,археологът намира и амфора от о. Тасос. Благодарение на нейния надпис, показващ, че е от 265 г. пр. Хр., успява да датира скъпоценностите. Откривателят на т. нар. Кралевско златно съкровище ни напусна в началото на т. г., но името му завинаги ще обикаля земното кълбо заедно със скъпоценностите, обходили досега неедин континент.

Съкровището се състои от 47 златни предмети, както и от керамични съдове – амфора, кана и чаша, погребален венец от глина с позлата, бронзова брадва – разказва Стефан Иванов, уредник в Регионалния исторически музей в Търговище. – Тези находки могат да бъдат разделени на няколко групи – в първата влиза сребърен нагръдник, украсен с две дървета на живота, а във втората – две златни обици с лъвски глави и две масивни гривни във формата на змии, изработени от сребро и впоследствие позлатени.

Най-известната група пък се състои от начелник и 36 златни апликации с кръгла и правоъгълна форма, с които е можело да бъде украсена главата на любимия кон на погребания тракийски владетел.На две от апликациите е изобразено митичното животно грифон, а на други четири – Херакъл с лъвска кожа на главата – може би най-популярният мотив от времето на Александър Велики.Тази пълна златна конска амуниция е била действаща, тъй като на обратната страна на предметите има халкички, през които са преминавали кожените ремъци. Траките са украсявали главите на конете си по време на парад и на така характерните за тях пиршества.Три столетия преди Христа на територията на днешната Търговищка област е живеело племето гети – най-мъжествени и справедливи сред тракийците, по думите на Херодот. Храбрите им воини се сражавали с войските на Филип Македонски, а опитите на Александър Велики и неговия виден пълководец Лизимах да ги подчинят останали безуспешни.

В Търговищко сме установили пет големи тракийски поселения с крепости и светилища – казва още археологът. – На тези места няма пищни дворци, но пък гетите са се погрижили да изградят красиви и масивни гробници – според тях истинският живот е в отвъдното и по този начин те подготвят вечното си жилище, обграждайки се с предмети, достойни за собствения им ранг. При тях традицията за кремиране и за трупополагане действа едновременно и понякога в една гробница са погребвани няколко тела. В случая с кралевската могила тленните останки са изгорени и положени в специален керамичен съд с позлата, наречен хидрия (традиционно се е използвал за съхранение  на вода, бел. ред.).

Когато през 1979 г. Кралевското съкровище било открито, безценните му експонати били изложени две седмици в центъра на Търговище – без охрана, за да му се порадват жителите на града.

Много бързо след това съкровището заминава по нареждане на Людмила Живкова за Националния исторически музей, въпреки че е записано в инвентарните книги на нашия музей – припомня Стефан Иванов. – И след почти 35 годишно отсъствие, в резултат на договорка мeжду двата музея, вече повече от пет години то се намира в зала "Античност" на Регионалния исторически музей в Търговище и може да бъде видяно от любителите на археологията.

Дали Кралевското съкровище ще остане завинаги в музея на своя откривател и недалеч от мястото, в което престоява над две хилядолетия? Археологът няма категоричен отговор на този въпрос. Остане ли обаче в Търговище, то не само ще бъде гордост за музея, но и още един повод все повече туристи да посещават този красив български град.

Hatshepsut

Археологическият сезон на късноримската крепост Ковачевско кале приключи с изненада


http://www.desant.net/show-news/54256

Изключително успешен и донякъде изненадващ се оказа този археологически сезон на късноримската крепост Ковачевско кале. При тазгодишните разкопки, които приключиха преди броени дни, доц. д-р Олег Александров и екипът му се натъкнаха на неочаквана находка, която промени първоначалните планове на работата им.

Те попадат на два успоредни зида, което ги насочва в посока на това да водят разкопките не толкова в дълбочина, а да разширят периметъра им, за да изяснят произхода, функцията и големината на сградата. В края на проучванията екипът стига до извода, че става дума за ранновизантийска базилика – трикорабна с една абсида.

Култовата постройка е била с приблизителни размери 12 на 16 метра. Запазени на място са двата стилобата, които поддържат пилоните за централния кораб, който се извисява на значителна височина и бива покрит със скатен покрив от гредоред, покрит с керемиди. Имало е по-малък кораб от южната страна и такъв – от северната.

Въпреки че през ХХ век камъните от крепостта са разграбени и вложени в съвременни строежи, като много от зидовете са разрушени, археолозите все пак успяват да регистрират абсидата, което потвърждава мнението им, че става дума за ранновизантийска базилика от VI в.Християнският храм на Калето се търси отдавна, като досега е била открита единствено олтарна маса с размери 2 на 1 м.

До настоящия момент на крепостта Ковачевско кале има разкрита и търговско-административна сграда, която е контролирала пазарите. Местните бедии цитират д-р Александров, според който големите открития тепърва предстоят, като очакванията са през следващите археологически сезони той и екипът му да достигнат до малък некропол на изток от разкритата абсида.

Ппроучвателните дейности на обекта се осъществяват съвместно от Община Попово, Исторически музей – Попово и ВТУ ,,Св. св. Кирил и Методий".

Hatshepsut

Шеста колективна монетна находка на Ковачевско кале

Намерени са над 1000 монети от широк времеви диапазон


В средата на този месец започнаха археологическите проучвания на крепостта Ковачевско кале край Попово. Само десетина дни по-късно вече имаше и за какво да се похвалят местните археолози. Шест колективни монетни находки разкриват горната хронологична рамка на обитаване на проучваното помещение, което е част от обособения бански комплекс тук.

Всяка година, откакто се правят разкопки на Коваческо кале, вече 30 години, археолозите са натоварени с много очаквания. Хубавото е, че тези очаквания намират реализация, коментира за Дарик директорът на Историческия музей в Попово Владимир Иванов. ,,Не всеки ден се случва на археологически разкопки да започнеш работа и да откриеш толкова колективни монетни находки – нещо, което не е случвало на обекта Ковачевско кале през последните години. А находките впечатляват най-вече с количеството на монетите", каза специалистът.

Още при започването на сезона, екипът на доц. Олег Александров, който ръководи разкопките, попада на ново помещение в близост до банския комплекс, част от римските бани разкрити тук преди няколко години. При проучване те се натъкват на вече колективни монетни находки. Най-впечатляваща е шестата, която археолозите намират в началото на миналата седмица. Тя се състои от над 1000 монети, които обхващат широк времеви диапазон с продължителност от над 100 години, разказва Иванов.

Все още монетите не са почистени и щателно проучени, но засега се знае, че най-ранната е от времето на император Лициний, а най-късната от времето на император Теодосий Втори, сечена в периода 425-435 година. Това от своя страна маркира горната хронологична рамка на обитаване на проучваното помещение. Самите монети пък са открити в пласт, който се е натрупал по време на хунската инвазия в пределите на Римската империя през 30-те и 40-те години на V век. Монетите са открити разпръснати на различни места в помещението, като се предполага, че те са били затрупани при изгаряне на помещението, затиснати от тежестта на отломките при падане на тавана.

Общият брой на откритите само до 20 юли монети в това помещение надхвърля 1500, което е изключително сериозно количество, коментира Владимир Иванов. Тепърва предстои допроучване на помещението, като не е изключена възможността археолозите да открият и нови монети.

Тазгодишните разкопки на крепостта Ковачевско кале са финансирани с 26 000 лв. от Министерство на културата, след спечелен проект на Историческия музей. Очаква се те да продължат до края на месец август. ,,Аз съм сериозен оптимист и смятам, че ако получим и обещаното финансиране от страна на Община Попово, ние ще можем да продължим проучването на един атрактивен участък от крепостта" – обнадежден е Владимир Иванов.

https://dnews.bg/shesta-kolektivna-monetna-nahodka-na-kovachevsko-kale.html

Hatshepsut

Героите от Мисионис: ,,Не ще се отречем от цар Шишман, нашия господар!"


Автор: Проф. Николай Овчаров

Силната крепост Косово е охранявала пътя между Варна и Търновград през Шумен

Тези дни започнаха тазгодишните мащабни археологически разкопки на античния и средновековен град Мисионис край Търговище. В нашата наука изучаваме историята отзад напред – от най-късните случили се събития към началото на живота на даден обект. Ето защо блясъкът на късноантичния епископски център от V-VI в., на който попаднахме през миналата година, ще стане видим едва към края на кампанията. А сега разкриваме останките от средновековните жилища, бележещи финала на крепостта в огъня на османското нашествие в края на XIV в. И именно към това героично и страшно време ни насочват първите забележителни находки – сребърни монети на последния български цар Иван Шишман и на завоевателя – султан Мурад I.

Държейки в ръката си монетата с образа на великия български владетел, аз се замислям за случилите се тук преди 630 години драматични събития. През лятото на 1393 г. вече почти пет години продължава неговата неравна битка с азиатските завоеватели. С малката си армия Иван Шишман прави всичко възможно да задържи поне земите си на север от Стара планина. Но османците постепенно превземат повечето му крепости и идва времето за похода срещу Търновград. Според всички налични данните те се насочват към столицата от завладения Шумен.

И тогава, като последна преграда пред тях, се изправят стените на Мисионис. От османските хроники, като написаната в края XIV в. ,,Огледало на света" на летописеца Мехмед Нешри, става ясно, че по това време античното наименование на града е заменено с хубавото българско име Косово. В периода на Второто българско царство старата крепост е възстановена и заживява нов живот.

Находките сочат, че големият разцвет на селището дошъл след възцаряването на Иван Александър. Тогава селището било разширено с нови сгради. Монетите на този владетел са най-многобройни, керамиката от това време – изобилна, откриват се десетки накити и чудно извезани със сърма текстилни произведения. Това благоденствие продължило и в първите години на цар Иван Шишман, чиито монети са също в голямо количество.

Мехмед Нешри обръща особено внимание на обсадата на този средновековен български град: ,,После (османският главнокомандващ Али паша – б.а.) изпратил човек до владетеля на Косово и поискал от него да се подчини. Онзи проклетник не зачел думите на пашата и рекъл: ,,Ние не ще се отречем от нашия господар, за да се покорим на турците!" Тогава пашата дал на Пазарлъ Доган бей хиляда души и му заповядал: ,,Иди и удари Косово! Разруши го, запали го и го плячкосай! Жените и децата вземи в робство!" Пазарлъ Доган отишъл, ударил Косово и заробил жените и децата му..."

Епизодът е описан подробно и в книгата ,,Удивителни събития" на живелия през ХVІІ в. Ходжа Хюсеин. Според него военачалникът се казвал Яралъ Доган бей, бележит воин и прочут ловец-соколар, а дадените му от Али паша воини били няколко хиляди. Акънджиите на Доган не успели да я вземат с ожесточения си щурм и плячкосали околността, залавяйки много жени и деца. Градските първенци предложили да предадат твърдината срещу освобождението им, но накрая турците ги измамили, превзели и опожарили града, а оцелелите жители отвели в робство.

Според всички налични данни през XIII-XIV в. силната крепост Косово е охранявала пътя между Варна и Търновград през Шумен. Съвсем не е случайно, че османските хронисти отделили толкова място на един наглед не така важен епизод. Всъщност в цялото си повествование за превземането на българските земи Мехмед Нешри описва подробно само няколко обсади на важни укрепени градове. Това са Провадия (Овеч), Венчан и Варна при първата кампания от 1388 г., Тутракан през 1390-1392 г. и Косово и Свищов при настъплението в 1393 г. Дългите описания задължително се отнасят за крепости, които не се предавали, а се съпротивявали повече или по-малко успешно.

Причината е във водената от османците свещена война срещу християните. Военната им доктрина била изградена коварно върху страха и предателството. ,,Руши, пали и граби земята Шишманова – казва, според Мехмед Нешри, султан Мурад І на Али паша преди похода. – Но дойдат ли някои сами при тебе, тях наравно с другите не брой за врагове!" На пратениците от Варна обещали богатства и всякакви милости. При съпротива пък влизали в сила кървавите закони на газавата – пожари и смърт.

Археологическите проучвания разкриват как се е стигнало до превземането на Косово. Преди да падне, крепостта е издържала дълга и тежка обсада. Убитите защитници са били погребвани по християнски направо сред сградите и по улиците. В гърдите на един от тях бе открито острието на стрела, заседнала между ребрата му. Живите не са имали време и затова са заравяли покойниците на 10-15 см дълбочина.

Един от мъртъвците обаче определено не е бил погребан по християнски обичай. В агонията си той паднал настрани и бил затрупан от рухналата върху него стена. Едва ли бихме разбрали днес какъв по произход е бил този воин, ако сред останките му не бе намерена важна находка. В дрехите си той носел платнена торбичка със сребърни монети. Днес текстилът е изтлял, но текстовете върху монетите са ясни. И те не са на някой друг, а на султан Мурад І, заклетия враг на Българското царство.

Непосредствено зад портата на крепостта археолозите са изненадани са изненадани от друга находка. Сред руините на стената те попадат на колективна находка от 26 ранни османски монети. Според всички налични данни в крепостта край Търговище отсъстват каквито и да е данни за живот след края на ХІV в. Явно и тези монети също са свързани с обсадата и са били загубени от някой от нападателите в отчаяната схватка при атаката на твърдината.

Въпреки героичната съпротива на защитниците накрая идва ужасът. Разкопките показват белезите от жесток погром над крепостта след превземането й. Следите от унищожението са навсякъде. Във вътрешността на укреплението пластът от напълно изгорелите и рухнали сгради достига 1.1 м. дебелина. Преди пожара те са били ограбени, но на една от улиците по чудо е оцелял прекрасен оловен реликварий с образите на Христос, апостолите Петър и Павел, както и на апостол Андрей, покръстил някога през I в. тези земи.

Саможертвата на защитниците на Косово, наследника на древния Мисионис, не успяла да спаси столицата. Мехмед Нешри пише, че щом го превзели, турците на 17 юли 1393 г. овладели и Търновград. Цар Иван Шишман продължил съпротивата още цели две години, притежавайки само силния дунавски град Никопол и още три крепости край него. Силите обаче били неравни и на 3 юни 1395 г. героичният владетел бил заловен и обезглавен от поробителите пред стените на своята последна столица.

https://trud.bg/

Hatshepsut

Древният град Мисионис – руини, които имат още много какво да разкажат


Останки от древния град Мисионис

Удивително е колко много пъти сме минавали покрай древния град на път към морето, но не сме знаели нищо за него. Набелязахме си го на връщане от Мадара, виждайки указателната табелка към него в живописния проход Дервента край Търговище. От тогава минаха няколко месеца и все не намирахме удобен случай да го посетим. Но ето, лятото дойде и Мисионис започна все по-силно да ни зове.

И ето сега, след неотдавнашното ни посещението на останките от старинния град до Търговище, дори без да съм специалист мога да кажа смело: откритията тепърва предстоят. Разкритото до момента не е малко и е напълно автентично, но още много неща чакат да бъдат разкрити, разкопани и проучени. Със сигурност ще се върна пак в един следващ етап от проучванията!

Малко история

Мисионис е древното лице на днешно Търговище. Градът от миналото е открит доста късно. Проучванията на терена са започнали през 1962 г. от известния български археолог проф. Димитър Овчаров, баща на още по-известния наш археолог проф. Николай Овчаров. За доста дълъг период от време – повече от 30 години – проучванията на древния град са преустановени, за да се подновят отново през 2004-та година от археолога Ангел Конаклиев.

Могат да се откроят 4 основни периода в развитието на Мисионис:

- римски, започнал през първите векове на новата ера със създаването на града след идването на римляните по нашите земи. Те първоначално постролили града в равнината, но по-късно, след 4-ти век го преместили на близкия хълм поради зачестилите варварски нашествия;
- ранновизантийски през периода 5-6 век, когато Мисионис е бил важен икономически и търговски център за региона. В края на 6-ти век градът претърпява значителни разрушения по време на аваро-славянските нашествия;
- през 9-10-ти век, по време на Първата българска държава, на територията на Мисионис има старобългарско селище, тясно свързано с културата и икономиката на столицата Велики Преслав;
- по време на Второто българско царство, градът е важен стопански и търговки център.
- По време на османското нашествие в края на 14-ти век, градът отказва да се предаде на турските орди, предвождани от великия везир Али паша, поради което е опожарен и разрушен след превземането му.

По време на турското робство, в близост до руините от древния град Мисионис възниква град Ески Джумая, запазил лика на региона като търговско средище. В този град дълго време е бил провеждан търговски панаир, известен в цяла Европа и Близкия Изток. Интересно е, че след Освобождението провеждането на панаира е продължило.

Уникални археологически находки в Мисионис

До сега са открити множество ценни археологически находки на територията на древния Мисионис, сред които:

няколко дамски гребена на богати дами от античността;
две лампи от най-ранните времена на Мисионис;
плоско прозоречно стъкло от византийско време;
дамски пръстени от Средновековието;
сребърна позлатена обеца от края на 14-и век;
средновековна медна монета с нумизматична рядкост от времето на цар Иван Александър;
нагръдна икона на Света Богородица, от X-XI век;
огромна кука за риболов на огромни риби.
Какво да видим
Въпреки, че все още е проучена съвсем малка част от Мисионис, има немалко какво да се види. В следващите няколко реда описвам обектите, които ние видяхме в съответната последователност.

И така, оставихме колата на паркинга в началото на пътеката към крепостта и поехме нагоре. Пътеката е широк черен път.


По пътеката към Мисионис

След 5 минути се стига до заслон Ротари, където е била стражевата кула на крепостта. Там от заслона се разкрива интересна гледка към виещото се в прохода Дервента шосе.


Панорамна гледка от пътеката към главния път

От заслона пътеката продължава още нагоре по хълма. Не след дълго се стига до отклонение вляво към базилика номер 1. Ние решихме да продължим нагоре към другите обекти и оставихме тази базилика за на връщане.

Още малко по-нагоре по пътеката има разклонение, двата клона на което водят до едно и също място – портите на самата крепост, базилика номер 2, останки от помещения. Разликата е, че тръгвайки по дясната пътека ще стигнете направо там, а поемайки по лявата, ще преминете през интересната базилика 3 и останките от болярски жилища. Най-добре е да тръгнете по дясното разклонение, да обиколите разкритите обекти в крепостта, включително и водохранилището, и да се върнете по другото разклонение, минавайки през болярските жилища и базилика номер 3.


Мисионис: разклонението по пътеката към крепостта

Ето и кратка информация за разкритите обекти в Мисионис, които ние посетихме.

Базилика номер 2


Мисионис: базилика номер 2

Съдейки по размерите, тази базилика е била доста внушителна. В архитектурно отношение, тя представлява трикорабна едноабсидна базилика с притвор. От надписите пред базиликата разбрахме, че е била построена в началото на 5-ти век – пак по византийско време – и действала до началото на 7-ми век, когато е била разрушена.

Караулни помещения


Мисионис: караулни помещения

Намират се зад крепостната порта, точно срещу базилика номер 2.

Водохранилище


Мисионис: към водохранилището

Една указателна табелка-стрелка на стената на караулните помещения сочеше, че на 170 метра надолу по пътеката се намира водохранилището на крепостта – едно от най-важните съоръжения за всяка крепост. Ние, разбира се, не пропуснахме да го видим.


Мисионис: водохранилище

Крепостни порти


Мисионис: крепостни порти

Крепостните порти са точно до базилика номер 2 и караулните помещения.

Болярски жилища


Мисионис: болярски жилища

Малко след крепостните порти се намират останките от болярските жилища. Там всичко си е напълно автентично. Ако пък сте тръгнали по лявата пътека, те се падат след базилика номер 3.

Базилика номер 3


Мисионис: базилика номер 3

Базилика 3 се намира малко по-надолу от болярските жилища, ако идвате от крепостните порти. Ако сте тръгнали по лявото разклонение на пътеката (виж по-горе), това е първият обект, който ще видите. По останките си личи, че храмът е бил забележителен. До днес са се запазили стените му на около метър от земята, основите на някои от колоните, оформящи трите кораба, подовите плочки. Храмът има една абсида и две предверия – нартекс и екзонартекс. Построен е по византийско време в края на 5-ти век и е действал до началото на 7-ми век.

Базилика 1

Последно посетихме базилика номер 1, разположена на разклонение вдясно в началната част на пътеката. Тази базилика все още не е разкопана, така, че ние успяхме да видим само малка част от стените й. Там около базиликата се разкрива приятна панорамна гледка към Търговище.


Мисионис: панорамна гледка към Търговище от базилика номер 1

Не успяхме да стигнем единствено до средновековната църква, намираща се на известно разстояние след болярските жилища – просто времето ни беше ограничено, а тя, изглежда, беше доста по-далеч от другите обекти. Въпреки това, останахме много доволни от видяното. След време ще дойдем пак. Със сигурност ще има още обекти за разглеждане.

Докато обикаляхме около останките от стария град Мисионис, неволно направих връзка с крепостта Урвич. Асоциирах ги мислено, главно заради факта, че и двете крепости са автентични, има още много какво да разкрият учените за тях, а и няма бутафорни реставрации като при някои други крепости.

Как да стигнем

Останките от старинния град Мисионис се намират недалеч от главния път София-Варна, в пролома Дервента върху едно възвишение в тамошния дял на Балкана, известен още като Преславска планина. Отбивката за Мисионис е в дясно от шосето, ако пътувате към Варна, на около 4 км от село Пролаз и на около 7 км преди Търговище. Малко след отбивката има информационен център и място за паркиране.

До първите обекти от крепостта и древния град има кратък преход от около 10-15 минути. За да разгледате на спокойствие всичко интересно, си отделете около 1 час време.

https://drumivdumi.com/

Hatshepsut

Находки от "Ковачевско кале" край Попово


На "Ковачевско кале" край Попово под базилика от 6 век е идентифицирана по-ранна, датирана от края на 4-ти и началото на 5-ти век

Попово, 27 август /Боряна Димитрова, БТА/
На крепостта "Ковачевско кале" край Попово под базилика от 6 век е идентифицирана по-ранна, датирана от края на 4-ти и началото на 5-ти век. Това съобщи за БТА ръководителят на археологическите разкопки на обекта доц. Олег Александров от Великотърновския университет, коментирайки успешния сезон и сериозните открития до момента.
Още в първите дни на археологическото лято екипът попада на голяма монетна находка, разпиляна на пода. Състои се от 1500 монети с общо тегло около 2 кг. Монетите не са с висок номинал, сечени са през целия 4 век до средата на 5 век, категоричен е археологът.
Целта е приключване на проучванията в северозападната част на крепостта - т.е. инсула /квартал/ от около 500 кв.м. и да се уточни стратиграфията, каза Александров. От предишно проучване е изяснено, че кварталът е зает от бански комплекс с три основни помещения. Миналата година в ъгъла на крепостта е установен християнски храм от 6 в. Прокрадва се работната хипотеза, че под него има по-ранен. "Очевидно в края на 4 век банята не е използвана като такава. Но сградата е поддържана и особено по-големият басейн, който е с размери да побере и възрастен човек", обяснява доцентът.
Постепенното проучване в дълбочина показва, че до църквата от 6 век има ранен християнски храм - с тухли и подова настилка. Открити са още две варовикови колони - силно разрушени от голям пожар и капител. Ранната църква е богато украсена. Натъкнахме се на останки от амвон - със 6 колони и едно стъпало, обяснява Олег Александров.
По думите му, вървейки на изток, попадат на участък с демонтиран в началото на 20 век от местното население камък. Открити са ранната апсида и два мраморни фрагмента - от колона и от капител от олтарната преграда. Капителът напълно съвпада с открита преди 50 години и вече експонирана огромна олтарна маса /2 на 1 метра/, използвана при богослужение. "Така специалистите спират да търсят големият християнски храм на "Коваческо кале" - той вече е идентифициран. Храмът от 6-ти век е възстановен върху руините на по-ранния", казва Александров.

Друга находка от този сезон е от североизточния ъгъл на базиликата от 6-ти век. Екипът попада на баптистерий /кръщелня/- неголям, с формата на четирилистник. " Коритото, дълбоко 60-70 см, при разрушението е било пълно с вода. В него открихме два съда - голям за вода с две дръжки и стъклена кандилница /недобре запазена/", обяснява доц. Александров.

Досега археологическото лято се финансираше по проект, спечелен пред Министерството на културата. През септември работата на обекта продължава, като финансирането поема община Попово. На терен са десет работници, а доц. Александров е подпомаган в дейността си от Симеон Станчев - уредник в Историческия музей в Попово и геофизикът Никола Тошков от Националния археологически институт.

http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/2472118

Hatshepsut

Нови интересни находки при разкопките на античния и средновековен град Мисионис


Професорите Пламен Павлов и Николай Овчаров представят най-новите си открития

Вече почти два месеца продължават археологическите проучвания на античния и средновековен град Мисионис край Търговище, наречен "Северния Перперикон". А през тази година заедно с класическия Перперикон край Кърджали той е сред шестте приоритетни археологически комплекси, финансирани специално от българското правителство с оглед на развитието на културно-историческия туризъм. Разкопките се водят от проф. Николай Овчаров и търговищкия археолог Стефан Иванов.

В разгадаването на историята на Мисионис се намесва още един много важен момент. Преди няколко години съобщихме за намерен при разкопките нaдпиc върху вapoвикoвa плoчa, където яcнo ce paзчитa влaдeтeлcкaтa титлa "кaн". Знае се, че запазените до днес каменни прабългарски надписи са изписани основно на средногръцки език. Само при двама владетели е налице транскрипция на въпросната владетелската титла на прабългарски език. Това са надписи от първата половина на IX в., в които българският владетел Омуртаг и синът му Маламир използват титлата "кан". Учените вече приемат, че е по-правилно титлата на езическите владетели на първото българско царство да е звучала като "кан", а не хан".

Тoзи текст пoтвъpди тeзaтa, чe великата биткa мeждy бащата на хан Омуртаг, xaн Kpyм (803-814), и визaнтийcкия импepaтop Hикифop пpeз 811 г. e станала в прохода "Бoaзa" край Търговище, a нe във Bъpбишкия пpoxoд. Дългогодишните разкопки позволяват категоричното становище, че през 9-10 век намиращата се в източния край на прохода "Боаза" древна антична крепост Мисионис е преустроена и е използвана от българите по време на Първото царство.

След като император Никифор превзема и опожарява Плиска, според византийските хроники се отправя към днешната cтoлицa на България Coфия, кoятo xaн Kpyм мaлкo пpeди тoвa e пpeвзeл. B тecнинитe нa плaнинитe e пpecpeщнaт oт бългapcкитe вoйcки и e paзгpoмeн напълно, а сам пада убит. В бългapcкaтa иcтopиoгpaфия бe зaлeгнaлo мнeниeтo oщe oт вpeмeтo нa Bacил Злaтapcки, чe тoвa ce e cлyчилo във Bъpбишкия пpoxoд в Cтapa плaнинa, нo никъдe в дoкyмeнтитe нe пишe зa тoвa кoй e бил тoзи пpoxoд. Имa paзлични xипoтeзи и зa Pишкия, и зa Aйтocкия пpoxoд. Нaдпиcът от Мисионис, в кoйтo ce cпoмeнaвa титлaтa "кан"/"xaн", несъмнено накланя везните в полза на тази важна старобългарска крепост.

През последните месеци тази хипотеза бе възприета и потвърдена от най-видния средновековен историк днес - проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет. В поредица от свои статии той защитава идеята, като набляга именно на надписа и на находките от 9-10 век, откривани в древния Мисионис.

https://trud.bg/


"Мисионис" край Търговище не е крепост, а град, просъществувал няколко века. Тази теза се налага от находките от тазгодишното археологическо лято в района, обявиха на пресконференция днес археолозите проф. Николай Овчаров и Стефан Иванов - ръководител на обекта.

По думите им, по разкриването на подробности предстои да се работи през следващите поне десетина години.

Все по-ясно се очертава и хипотезата, вече подкрепена и от проф. Пламен Павлов, че битката през 811 г. между хан Крум и император Никифор е била не във Върбишкия проход, а в прохода "Боаза", в подножието на "Мисионис", заяви Овчаров.

Според него няма логика да се преминава през Южна България, за да се стигне до Средец, след като оттук е по-пряко.

Сезонът тази година е един от най-продължителните и най-добре финансираните. В разкопки и консервация ще бъдат вложени общо 350 000 лв., осигурени от държавата, от община Търговище и от дарители.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/novi-nahodki-izdavat-kyde-han-krum-e-razgromil-nikifor-279763

Panzerfaust

Проблемът кан/хан, както и проблема протобългарите тюрки или иранци са, е конюнктурен и политически обусловен.
Има и вариант началният звук в кан/хан да е между к и х, често срещан вид звук в много езици, за когото липсва конкретна гръцка буква и да се изписва според звуковият усет на автора на надписа.
Дори да пришием кан като официална форма на висшата ни владетелска титла, неизвестните около протобългарите остават, а липсата на извори и запазените оригинални текстове на само инвентарни надписи на протобългарски не помагат да се изяснят нещата.

Hatshepsut

На Кръстовден откриха мистериозен древен кръст край Попово


На много ценна и необикновена находка се натъкнаха археолозите при разкопки край Попово. Кръст е открит край едно от две помещения, северно от разкрита по-рано базилика, датирана от края на 4-ти и началото на 5-ти век. ,,Не очаквах да попаднем на сериозни структури, тъй като покрай крепостната стена се оставя широка /6-7 метра/ улица, за да обслужва отбраната на крепостната стена", разказа археологът. По думите му находката е важна, защото отваря голямата тема за ранното християнство. ,,То съществува по нашите земи още от 4 век и не се налага с магическа пръчка. Християнизирането на населението, особено в провинцията, е бавен процес, казва доц. Александров. Находката е и свидетелство за мисионерството у нас".

Ценният предмет е открит в навечерието на празника Въздвижение на Светия Кръст (Кръстовден). Ръководителят на археологическите разкопки на обекта доц. Олег Александров каза за БТА: ,,Господ даде голяма благодат! Малко чудо е това!"

Кръстът е сребърен, с размери 4,5 на 3,5 см. Теглото му е около пет грама. В онази епоха среброто се среща рядко. На него няма дупка, което говори, че не е носен на врата като накит. Според предположенията на археолозите, би могло да е бил пришит върху дреха или шапка. Друга версия е, че е обков от църковна утвар – от сандъче с реликви. Тезите ще се доразвиват и ще се изясняват детайли.

Работата на обекта продължава. Предстои да се проучат двете помещения северно от храма, да се навлезе в дълбочина и да се получи отговор за какво са служели те. В едното археолозите са открили битова керамика, което предполага кухненско помещение.

Доц. Александров каза още, че вече са изцяло почистени общо 1500 монети, сечени през целия 4-ти век и до средата на 5-ти век – част от находките от началото на археологическото лято.

https://vihrogon.bg/na-krastovden-otkriha-misteriozen-dreven-krast-kraj-popovo/