• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

19 September 2021, 13:28:18

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
13845 Posts

Шишман
5796 Posts

Panzerfaust
985 Posts

Лина
776 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 23646
  • Total Topics: 1361
  • Online Today: 66
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 35
Total: 36

avatar_Hatshepsut

Интересни научни открития

Started by Hatshepsut, 16 August 2018, 13:44:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Събитието Карингтън - най-силната в историята геомагнитна буря


На 28 август, 1859 година започва събитието Карингтън с огромно изхвърляне на слънчева коронална маса, която удря земната магнитосфера и предизвиква най-мощната геомагнитная буря в историята. Нарекоха я слънчева супербуря.

Слънчевата активност - с много петна и изригвания - започва от 28 август и продължава до 2 септември. Веднага след обяд на 1 септември британският астроном Ричард Карингтън наблюдава най-големия протуберанс, който предизвиква огромно изхвърляне на маса от короната на Слънцето. То се понася към Земята и стига до нея само за 18 часа (обикновено са нужни 2-3 дни) и провокира най-силната геомагнитна буря в историята на наблюденията, с общата мощност еквивалентна на десет водородни бомби. По-късно това явление бе наречено Събитие Карингтън, известно още като Слънчевата супербуря.

По време супербурята Земята буквално се наелектризира - в много страни спират телеграфните съобщения - има токови удари, телеграфните стълбове хвърлят искри. Някои телеграфни оператори продължават да изпращат и получават съобщения до минута и половина, въпреки че са изключени от електрическата мрежа.

Полярни сияния се наблюдават по целия свят, дори над Карибите. Така например, в Скалистите планини (в планинската верига Кордилери, на западния бряг на Америка), небето свети толкова ярко, че златотърсачите се събуждат и започват приготвят закуска, мислейки, че е сутрин.

Хората в Североизточните Съединени щати са можели да четат вестник под светлината на северното сияние. Сиянието се е виждало много далеч от полюсите в места като Субсахарска Африка (Сенегал, Мавритания, дори в Монровия, Либерия), Монтерей и Тампико в Мексико, Куинсланд, Куба, Хавай, и дори от географски ширини близо до екватора като Колумбия.Ако подобно изхвърляне на слънчева маса се случи сега, последствията ще бъдат много по-катастрофални - ще рухнат световните електронни системи, от GPS до системите за плащане, ще има безброй проблеми с електроснабдяването, да не говорим за мобилните връзки и интернет. За щастие, докато бурята застигне Земята, ще има няколко часа, за да се подготвят хората и да се минимизират щетите.

Ледените ядки показват, че събития от такава интензивност се повтарят средно около веднъж на 500 години. Най-силната буря от началото на космическата ера (от 1957 г.) се случи на 13 март, 1989 г. с интензивност около 3 пъти по-слаба от събитието Карингтън.

https://nauka.offnews.bg/news/a_1/a_92202.html

Hatshepsut

Октоподи и сепии еволюират редактирайки РНК вместо на ДНК мутации


Калмарът Doryteuthis pealeii

Октоподите и калмарите потвърдиха репутацията си на най-умните безгръбначни с откритието, че могат да редактират сами своите генетични инструкции, разказва NewScientist.

Изследването е публикувано в списание Cell.

ДНК е генетично ръководство за употреба, написано на език с четири букви и описва как да се изградят всички протеини в организма. За да се синтезира конкретен протеин, един ензим първо преписва (транскрибира) рецептата от ДНК в съобщение на подобна молекула, наречена РНК. Част от това съобщение евентуално превежда на вериги от аминокиселини, градивните елементи на протеините.

За повечето организми, включително хората, целият процес на синтеза на протеините остава точен спрямо оригиналните инструкции, посочени в ДНК. За разлика от други животни, главоногите - семейството, което включва октоподи, калмари и сепии - не се подчиняват на командите на своята ДНК.

Вместо това, те понякога се намесват в кода, внасяйки своя принос чрез молекулярен "пратеник" (messenger). Това има ефект на разнообразяване на протеините, които техните клетки могат да произвеждат, което води до някои интересни варианти.


Процесът на синтезиране на протеини по инструкциите, пренесени от ДНК в РНК

След като съобщението в РНК се копира точно от ДНК, то може да се промени в процес, наречен редактиране на РНК, разказва Люк Дънинг (Luke Dunning) в The Conversation. Тази промяна в след това произвежда протеини, които също имат модификации.

Тази система може да произведе специален вид еволюция на базата на редактиране на РНК вместо на ДНК мутации и може да е причината за сложното поведение и високата интелигентност, която е характерна за главоногите, смятат някои учени.

Редактирането на РНК е описано за първи път през 1986 г. от учени, изучаващи едноклетъчните паразити, свързани с микробите, отговорни за причиняването на сънната болест. Но дълго бе смятано, че редактирането на РНК има относително малко значение при животните. Хората например имат само няколко места за редактиране на РНК в своите кодиращи протеините последователности.

Но още през 2015 г. учените установиха, че калмарите могат да редактират до 60% от РНК като повечето засегнати гени са свързани с нервната система, опитвайки се по-добре да се адаптират към променящите се температури.

Сега анализът хиляди образци РНК показа, че подобни високи нива на редактиране на РНК са идентифицирани в три други "умни" видове главоноги - два вида октоподи и един вид сепия.

Чрез сравняване на това колко често се случва, редактирането на РНК в рамките на семейството на главоногите, новото изследване идентифицира кога се е появила тази способност да се променят генетичните съобщения в еволюционната история.


Октоподите - приматите на морето: Октоподите са развили сложна нервна система, организирана по съвсем различен начин от тази на гръбначните животни, например, всяко от неговите осем пипала разполага със собствен мини "мозък", който контролира движението му, общата координация става, разбира се, от главния мозък. Частичната автономия на локалните участъци на нервната система позволява също и да се променя моментално цвета на тялото на октопода

Изследователите доказват, че широко разпространеното редактиране на РНК се е развило в общия прародител на октоподите, калмарите и сепиите. Тази способност липсва в относително глуповатия наутилус, един по-далечен роднина на главоногите.

Механиката на редактирането на РНК от главоногите все още се изследва.

"Кога се включват и как влияе на това околната среда? Това може да бъде нещо толкова просто като температурни промени или толкова сложно като преживяване, форма на памет ", коментира Джошуа Розентал (Joshua Rosenthal), водещ автор от Морската биологична лаборатория в Уудс Хол, САЩ.

Октоподите и други главоноги имат редица характеристики, които са накарали някои специалисти да ги сравнят с извънземни, освен сложното поведение и забележителната интелигентност, но и мигновено променящ се цвят на камуфлажа, синя кръв, както и способността да виждат поляризирана светлина.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Oktopodi-i-sepii-evoliuirat-redaktirajki-RNK-vmesto-na-DNK-mutatcii-v_77680.html

Panzerfaust

Биолозите имат амбициозен нов план за възкресяване на изчезналия вълнест мамутМогат ли изчезналите видове да бъдат възкресени? Една фирма за биологични науки е сигурна, че може, обявявайки намерението си да използва нововъзникнали технологии, за да възстанови вълнестия мамут в арктическата тундра.

Новата компания Colossal, подкрепена от партньорството си с харвардски генетик, заявява, че усилията й за "възкресяване" на вида имат потенциал да закрепят работещ модел за възстановяване на увредени или изгубени екосистеми и по този начин да помогнат за забавяне или дори спиране на последиците от изменението на климата.

  ,,Никога досега човечеството не е било в състояние да използва възможностите на тази технология, за да възстанови екосистемите, да излекува нашата Земя и да съхрани нейното бъдеще чрез повторното заселване на изчезнали животни", отбелязва в изявление младият технологичен предприемач Бен Лам (Ben Lamm), главен изпълнителен директор и съосновател на Colossal.

    "Освен за завръщането на древни изчезнали видове като вълнестия мамут, ние ще можем да използваме нашите технологии, за да помогнем за запазването на критично застрашени видове, които са на ръба на изчезването, и да възстановим животните, за чиято гибел има пръст човечеството".

    "Изменението на климата може да бъде свързано с човешката дейност, така че наш дълг е да възстановим Земята в по-добро здравословно състояние. Това може да започне с нова вълна от ударна консервационна дейност и възстановителна биология", пишат от компанията Colossal в twitter.


Вълнестите мамути са обитавали голяма част от Арктика и съществували са заедно с ранните хора, които са ловували огромните тревопасни животни за храна и са използвали бивните и костите им като инструменти.

Животните са измрели преди около 4000 години. В продължение на десетилетия учените изравят парченца бивни, кости, зъби и коса на мамут, за да извлекат и опитат да секвенират ДНК на мамут.

Colossal има за цел да вмъкне ДНК последователности на вълнести мамути, събрани от добре запазени останки от вечно замръзналата почва, в генома на азиатските слонове, за да създаде ,,хибрид слон-мамут".

Азиатските слонове и вълнестите мамути споделят 99,6 процента сходен ДНК състав, пише Colossal на своя сайт.

Съоснователят на компанията Джордж Чърч (George Church) е известен генетик и професор по генетика в Харвардското медицинско училище, който използва новаторски техники, включително технологията CRISPR, за да ускори възкресяването на видовете.

    ,,Технологиите, открити в преследването на това грандиозно видение - жив, ходещ представител на вълнестите мамути - биха могли да създадат много значителни възможности в опазването и извън него", се казва в изявлението на Чърч.

Огромните модели на миграция на вълнестия мамут се  считат за критично важни за запазването на здрава околна среда в арктическия регион.

От компанията Colossal заявяват, че възстановяването на животните има потенциал да съживи арктическите пасища, обширен регион, способен да се бори с изменението на климата като улавя въглерод и потиска метана.

    ,,Най-важното заглавие на 20-ти век, безспорно е кацането на хора на Луната. През 21-ви век завръщането към живот на изчезнал вид ще има подобна тежест в историята на човечеството. Трудно е да си представим по-задълбочен проект от възкресяването на видове, считани някога за изгубени завинаги", казва Ричард Гариот, 2-ро поколение астронавт и новатор в областта на компютърните и видеоигри.

Източник: Bioscientists Have an Ambitious New Plan to Resurrect The Extinct Woolly Mammoth
Agence France-Presse

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Biolozite-imat-ambitciozen-nov-plan-za-vazkresiavane-na-izcheznaliia-v_174258.html?fbclid=IwAR1vQQOXkbNYtblwfR_DmqbaHrt4bqV73ql1Xq3D8cEOwD2Py9oYM1gw_PE

Hatshepsut

Няколко тематични статии за пингвините

Фосили на гигантски пингвин с човешки ръст са открити в Нова Зеландия


Нов вид древен гигантски пингвин с ръст 1,6 метра е идентифициран от фосили, открити в Северен Кентърбъри, Нова Зеландия.

Датиран от епохата на палеоцена преди между 66 и 56 милиона години, видът Crossvallia waiparensis се нарежда до други гигантски представители на фауната - най-големия папагал, гигантски прилеп и моа - най-древната позната голяма птица.

Резултатите са публикувани в Alcheringa: An Australasian Journal of Palaeontology и в статията учените анализират фосилите, открити в слоеве до река Уайпара. Там са откривани и четири други вида големи пингвини, като първата находка е от преди 30 години, което прави тази област важна за разбирането на еволюцията на пингвините в продължение на десетки милиони години. 

"Фосилите, открити тук, ни помогнаха по-ясно да разберем еволюцията на пингвините като цяло", споделя съавтора на изследването Джералд Майер (Gerald Mayr) от Музея за естествена история Senckenberg. "Предстои и още много - още фосили, за които смятаме, че принадлежат на нови видове, които предстои да бъдат описани".


Сравнение между кости на Crossvallia waiparensis, sp. nov. от Уайпара и кости на съвременен императорски пингвин (Aptenodytes forsteri) и други пингвини от Нова Зеландия от времето на палеоцена

Анализът на костите предполага, че Crossvallia waiparensis е най-близко свързан с Crossvallia unienwillia, друг голям вид, живял по същото време, частичен скелет от който е открит в Антарктика през 2000 г. И двете птици имат особени крака, които предполагат, че плуването е имало много по-важна роля в живота им, отколкото са съвременните пингвини, или не са били добре адаптирани да стоят изправени. Тези два вида помагат на учените да изследват връзката между новозеландските пингвини и техните южни събратя.

"Когато видовете Crossvallia са живели на Земята, Нова Зеландия и Антарктика са били много по-различни от сега, Антарктика е била покрита с гори и на двете места е имало много по-топъл климат", обяснява съавторът на изследването Пол Скофийлд (Paul Scofield), куратор в Музея Кентърбъри.

Пингвините от различни региони имат различни размери, което кара учените да предположат, че съревнованието при възпроизводството е изиргало роля в еволюцията им и адаптациите с гигантски размери. Но по онова време не е имало много видове гигантски пингвини, което говори, че изчезването им вероятно се дължи на съревнованието с морски бозайници.

Откритите фосили от C. waiparensis ще бъдат изложени в Музея Кентърбъри в Нова Зеландия по-късно тази година.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Fosili-na-gigantski-pingvin-s-choveshki-rast-sa-otkriti-v-Nova-Zelandi_135066.html


Ученици от Нова Зеландия откриха нов вид древен гигантски пингвин


Дългокракият гигантски пингвин Kairuku waewaeroa

Фосил на гигантски пингвин, открит от ученици от Нова Зеландия, е определен като нов вид в рецензираното списание Journal of Vertebrate Paleontology от учени от новозеланския Университет Маси.

Пингвините са оставили вкаменелости почти от епохата на динозаврите, а най-древните от тези пингвини са открити в Нова Зеландия - най-вече в областите Отаго и Кентърбъри, въпреки че наскоро бяха направени важни открития в Таранаки и Уайкато.

През 2006 г. група ученици на изследователски клуб ,,JUNATS" (Hamilton Junior Naturalist Club), занимаващ се с вкаменелости около селището Kawhia, воден от експерта по фосили на клуба Крис Темпълър (Chris Templer), откри костите на гигантски пингвин.

Изследователи от Университета Маси и Музея Брус (Кънектикът, САЩ) посетиха музея на Уайкато "Te Whare Taonga o Waikato", за да анализират изкопаемите кости на древния пингвин. Екипът използва 3D сканиране като част от разследването си и сравнява вкаменелостите с дигитални версии на кости от цял ​​свят. Благодарение на 3D сканирането екипът произвежда 3D отпечатана реплика на фосила за младите естествоизпитатели от клуба Hamilton Junior. Истинският фосил на пингвина е дарен от клуба на музея Уайкато през 2017 г.

Д-р Даниел Томас (Daniel Thomas), старши преподавател по зоология от Университет Маси, смята, че фосилът е на възраст между 27,3 и 34,6 милиона години и е от времето, когато голяма част от Уайкато е била под вода.

,,Пингвинът е подобен на гигантските пингвини от Кайруку и Отаго, но има много по-дълги крака, което изследователите използват, за да кръстят пингвина waewaeroa - на езика на маорите: ,,дълги крака". Тези по-дълги крака биха направили пингвина много по-висок от другия от Кайруку, когато се е движел по сушата, може би е бил с височина около 1,4 метра, и може би тези дълги крака са повлияли колко бързо може да плува или колко дълбоко може да се гмурка", обяснява д-р Томас.

,,За мен бе истинска привилегия да допринеса за историята на този невероятен пингвин. Знаем колко е важен този фосил за толкова много хора", добавя палеонтологът.

,,Kairuku waewaeroa е емблематичен по толкова много причини. Изкопаемият пингвин ни напомня, че Зеландия има невероятни животински родове,  идващи от далечни времена и това ни възлага важната роля на пазители. Начинът, по който изкопаемият пингвин е открит, от деца, открили го в природата, ни напомня колко е важно да се насърчават бъдещите поколения да станат каитиаки [пазители]".

Майк Сейфи, президент на Клуба Hamilton Junior, отбелязва, че това е нещо, което децата ще запомнят до края на живота си.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Uchenitci-ot-Nova-Zelandiia-otkriha-nov-vid-dreven-gigantski-pingvin_174365.htmlПингвините изпускат толкова много райски газ, че има забавен ефект върху изследователите


Кралските пингвини на Антарктида отделят толкова голямо количество азотен оксид или райски газ чрез екскрементите си, че изследователите се оказали малко ,,замаяни", докато ги изучават, според датско научно проучване, публикувано в четвъртък.

"Гуаното на пингвините произвежда високи нива на азотен оксид около колониите им", разказва ръководителят на проучването, професор Бо Елберлинг (Bo Elberling), от катедрата по геология и управление на природните ресурси в Копенхаген.

Докато изучават колониите на кралските пингвини на атлантическия остров Южна Джорджия между Южна Америка и Антарктида, "изследователите бяха "упоени" от обикаляне на пингвински екскременти", разказа той.

Азотният оксид има ефект, много подобен на упойващия газ, използван от зъболекарите.

"След разходка в гуано в продължение на няколко часа, човек може напълно да се упои. Започва да се чувства зле и получава главоболие", отбелязва Елберлинг.

Азотният оксид е 300 пъти по-замърсяващ за околната среда от въглеродния диоксид.

Наличието на азотен оксид се обяснява с начина на хранене на пингвините - предимно крил и риба, които съдържат високи нива на азот.

Азотът се отделя от изпражненията на пингвините благодарение на почвените бактерии, които го превръщат в азотен оксид, мощен парников газ.

"В този случай емисиите на азотен оксид не са достатъчни, за да повлияят на общия енергиен баланс на Земята, но нашите открития допринасят да се разбере повече за това как колониите на пингвините влияят върху околната среда около тях, което е интересно, защото колониите обикновено стават все по-широко разпространени", коментира Елберлинг.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Pingvinite-izpuskat-tolkova-mnogo-rajski-gaz-che-ima-zabaven-efekt-va_149885.html
Informative Informative x 1 View List