• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

09 December 2021, 10:12:20

Login with username, password and session length

Top Posters

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 24,972
  • Total Topics: 1,394
  • Online Today: 184
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 26
Total: 27

Recent posts

Pages1 2 3 4 ... 10
1
avatar_Hatshepsut
Водопад Яворица

За маниаците на водопади и любителите на трънливи усещания в сплетени храсталаци тук споделям информация за малко известен водопад на река Яворица, който се лее съвсем близо до АМ Тракия, недалеч от тунела Траянови врата. Не знам как се казва водопада, затова го наричам с името на реката. За него разбрах от публикация във ФБ. Там го бяха кръстили Зрельовия вир, но никъде не намерих друга податка за името. Водопадът го няма по картите и като цяло липсва информация за него. Липсва също и пътека. Мястото е обрасло, а в период на тучна растителност, вероятно е и много трудно проходимо.


Водопад Яворица

Водопадът по моя преценка (без да претендирам за прекомерна точност 🙂 ) е висок около 5-6 метра. Реката, която го захранва, както стана дума е Яворица. Тя е десен приток на река Тополница, която освен че протича край село Чавдар и през Копривщица, е от големите реки в Средногорието. Другото интересно нещо за река Яворица е, че тя тече съвсем близо до крепостта Стенос в прохода Траянови врата. Там в самата крепост може да се види добре запазен тунел към реката, служил преди векове за снабдяване с вода.


Водопад Яворица – горната му част

Как се стига

Водопадът се намира в района на селата Горно и Долно вършило. Ако идвате от София по магистрала Тракия в посока Пловдив, трябва да излезете от магистралата на около 7 километра след тунела Траянови врата. Пада се срещу бензиностанция Круиз и Турския ресторант. Малко след изхода завивате наляво и карате още няколко метра до отбивка вдясно от шосето.


Съвсем близо е до магистрала Тракия

Там е удобно да паркирате, но имайте предвид, че макар и с асфалт, отбивката е доста изровена. От отбивката поемате по стар лош асфалтов път надолу (останал от строежа на магистралата), който ви отвежда близо до реката. Напускате го и продължавате към реката в посока обратна на магистралата.


Поглед към гъстата растителност до реката. Водопадът е там при скалите.

Няма пътека – гледате къде е най-удобно. След още малко ходене се стига до левия бряг на реката и до водопада. От отбивката до водопада са около 10-15 минути пеша.

Координати на:

отбивката: 42.3329097, 23.9907998
водопада: 42.3326964, 23.9937618
Водопадът е много красив – излива се в тясно каменно корито на няколко пада.

За по-добра видимост може да минете на другия бряг на реката, което в периоди на пълноводие може да окаже предизвикателство.

Нашето посещение

Ние използвахме един брод камъни малко по-надолу по течението, но после трябваше да се връщаме към водопада покрай реката през още по-големи храсталаци. Върнахме се обратно на левия бряг по едно дърво, което беше поставено напряко, но не беше хич удобно.


Водопад Яворица и скалите

После се изкачихме по скалите на левия бряг вдясно от водопада, за да го видим и от горната му страна. Гледката отгоре също беше красива.

Преди време ви разказах за Яворнишкия водопад в Беласица, който е на река с подобно име – Яворница, но двата водопада не трябва да се бъркат.

Вижте и кратко видео от водопад Яворица.Водопад Яворица

https://drumivdumi.com/
2
avatar_Hatshepsut
Вървя по релсите

Вървя по релсите. Отдавна няма влакове.
Тревите са високи. И зелени.
През лятото, навярно, има макове.
Обаче аз живея в безсезоние.

Вървя по релсите, които водят някъде.
И те самите са забравили къде.
Ръждясали от дъждове и чакане
чертаят своето "Напред, напред".

Усмихват се на стъпките ми леки,
понеже чувстват мъничко живот.
От релси се превръщат във пътека,
която бяга от една любов...

Светът зад мен не знае, че ме няма.
На мен пък ми е все едно дали го има.
Вървя по релсите. И бавно те забравям.
А всички светофари светят синьо...
3
avatar_Hatshepsut
Ще тръгна някой ден...

Ще тръгна някой ден нанякъде.
Светът ще бъде хилядопосочен.
Ще те оставя тук, на този бряг.
Да те забравя, може би... Нарочно.

А там, където бях, ще ослепее.
Ще бъде Нищо, от което ще боли.
Ще те забравя!... Никога, навярно...
По стъпките ми ще растат треви.

Пътеката ще се изгуби. Ще заглъхне.
И, аз нали ти казах - ще забравя!
Но някой ден. Когато стана смела.
Сега пред теб безсилна съм.
Оставам...
4
avatar_Hatshepsut
Тайни тунели застрашават исторически сгради в центъра на Пловдив


Тайни незаконни тунели са прокопани под центъра на Пловдив и застрашават сградите отгоре, които са паметници на културата. Изкопите са открити на метри от Римския стадион.

Лабиринт от тунели под земята откриват собствениците на няколко имота на Главната улица в Пловдив, след като преди месец пътека между двете сгради рухва под краката им. Според потърпевшите техен съсед копае под сградите вече две години, предаде БТВ.

,,Общината идваше, но той не ги допускаше да направят  проверка. Тоя  ров, който е повече от 10 метра е достигнато до археологическите пластове и със сигурност са изнесени артефакти", коментира Светлана Варадинова.

В мазето са избити стени, виждат се изкопи, дълбоки над 10 метра.

На много места са поставени метални врати към тунелите, чиято вероятна цел е да се ограничи достъпът.

В избените помещения има десетки чували с пръст от изкопите. Виждат се пропукани стени, собствениците са наели адвокат, който да спре незаконните действия на съседа им.

,,Това са сгради, строени 1890 г., всеки един от изкопите може да доведе да срутване", казва адвокатът на собствениците Гено Василев.

Мирослав Стамов, който според съседите копае под сградите им, отказа да застане пред камерата ни. Изпрати документи, че е искал становище от културното министерство за спешна хидроизолация на външен зид.

А от археологическия музей в Пловдив коментират, че всякакви изкопни действия трябва да бъдат под надзора на археолози. Което не е направено.

,,Бяхме сигнализирани от общината преди една година, аз и още един колега ходихме, не бяхме допуснати до сградата от господин Стамов с обяснението, че той само си разчиства мазето от боклуци", казва археологът София Христева.

Район ,,Централен" е издал  заповед за преустановяване на изкопните действия. Полицията е  привикала мъжа на разпит. Чака се становище от Министерство на културата.

https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/692630


Проверка на Община Пловдив, на полицията и инспектората за опазване на културното министерство установи нови изкопни дейности под сгради-паметници на културата в центъра на Пловдив. Открити са мраморни останки в нови досега изкопи - маскирани и затрупани с материали.

Дейностите не са съгласувани с институциите, затова Общината спря строителните работи, които застрашават Римският стадион част от античното наследство на града.

Мраморните части са забелязани на дъното на този изкоп. Той е дълбок над 2 метра и все още не е проучен детайлно от археолозите. Те обаче се съмняват, че строителните дейности са стигнали именно до източните седалки на Римския стадион, които са останали под сградите от по-ново време.

При последната проверка на прокопаванията под централната улица на Пловдив специалистите са открили нов трети вертикален изкоп. Така попадат на мраморните части. Дупката е била замаскирана отгоре с ламарини.

"Но тъй като са доста дълбоки предстои да се влезе вътре в тях, да се осигури достъп, за да може вече нещата да са по-ясни какво е нарушено, какво е открито и дали става въпрос наистина за седалките на Стадиона или случайно попаднали камъни там също от мрамор", коментира пред БНТ археологът София Христева.

Мирослав Стамов, който според съседите му вероятно е поръчал изкопните работи, и е собственик на един от имотите, все още не е предоставил строителни документи, които са съгласувани с институциите. Действията му обаче може да застрашат сгради паметници на културата.

"Констатирахме първо в носещите зидове имаше новоизбити отвори, един доста голям, които бяха укрепени с едни метални части отгоре и затворени с врата. Имаше и три изкопа. Единият беше прикрит с едни горни талпи сложени", каза Емануела Маринска, Регионален инспекторат за опазване на културното наследство.

До седмица Общината трябва да сформира нова комисия по случая. Тя ще направи детайлна проверка на изкопите и състоянието на сградите над тях.

"Имаше една метална врата, която е заключена, нямахме достъп през нея, за да се провери и нататък, затова тази комисия, която предстои да бъде формирана, ще искаме пълен достъп до абсолютно всички помещения, за да стане ясно до колко е намесата и има ли унищожаване на културно наследство", поясни Георги Стаменов, кмет на район "Централен".

За пълна проверка настояват и собствениците на имотите, под които са се извършвали строителни дейности.

"Донякъде се чувствам обнадеждена, защото има вече реакция, защото това не е безобидно престъпление, намесени са много неща, намесена е археология, намесени са съмнения за неясна цел на тези изкопи, намесено е застрашаване на структурата на сградите с тези намеси", посочи Мария Стефанова, съсобственик.

Ако следващата проверка потвърди, че откритите мраморни части са всъщност седалки от Римския стадион, комисията ще направи предписание дали те да бъдат консервирани или разкрити.

https://novini.bg/bylgariya/kriminalno/694229
5
avatar_Hatshepsut
На ,,желязната" планета GJ 367b годината трае 8 часа

Астрономи наблюдаваха една от най-малките планети, откривани някога извън Слънчевата система. Планетата, наименувана GJ 367b, е малко по-голяма от червения ни съсед Марс и е с плътност, колкото тази на чистото желязо. Времето, за което тя завършва една обиколка около звездата си, е осем часа, а разстоянието от Земята до нея е 31 светлинни години.

Изследователите споделиха, че са успели да открият планетата и да разпознаят някои от важните ѝ характеристики. Това е направено благодарение на подобрения в наблюдателните методи през последните години, свързани с изучаването на екзопланети с малки размери.

Плътна колкото желязото

Основните усилия на астрономите са фокусирани върху търсене на екзопланети, на които би могла да съществува някаква форма на живот. Новооткритата планета GJ 367b със сигурност не спада към обитаемите екзопланети, тъй като притежава свирепи условия – високи температури и реки от разтопена лава на повърхността. Със сигурност съществуват по-добри кандидати за поддържане на извънземен живот сред малките екзопланети, открити и изследвани по същите методи.


Артистична илюстрация на новооткритата екзопланета GJ 367b, която обикаля около червено джудже веднъж на всеки 7,7 часа

Четвърт век след първите открития на екзопланети, изследователите се насочват към тяхното по-точно характеризиране, за да придобият по-задълбочено разбиране на тяхното разнообразие. Те варират от големи газови гиганти, подобни на Юпитер, до малки скалисти планети, подобни на Земята, където при правилните условия животът би могъл да процъфтява.

,,За разлика от газовите гиганти, малките скалисти светове като Земята са по-умерени и могат да протежават важни характеристики за поддържане на живот като течна вода и кислород. Въпреки че не всички екзопланети от земен тип са обитаеми, търсенето на по-малки светове и идентифицирането на характеристиките им могат да ни помогнат да разберем как са се образували те", споделя Кристин Лам, изследовател от Германски аерокосмически център (DLR).


GJ 367b е открита с помощта на телескопа TESS, изстрелян през 2018 г.

GJ 367b има диаметър от около 9000 километра. За съпоставка, диаметърът на Земята е 12700 километра, а на Марс – 6800 километра. Масата на планетата е 55% от тази на Земята, но е с по-голяма плътност – почти колкото тази на чистото желязо.

Изследователите са изчислили, че 86% от състава на GJ 367b е желязо, а вътрешната ѝ структура наподобява Меркурий – най-близката планета до нашето Слънце. Те се опитват да разберат дали планетата е загубила външната си мантия, която някога е покривала нейното ядро.

1500 градуса по Целзий

,,Може би, подобно на Меркурий, GJ 367b е преживял мощен сблъсък, който е отстранил мантията на планетата, оставяйки след себе си голямо желязно ядро. Планетата е напълно ,,оголена", вследствие на огромното количество радиация от звездата", сподели Лам.

Тя обикаля много близо до звезда от тип червено джудже, която е по-малка и по-хладна от Слънцето веднъж на всеки 7,7 часа. Това я поставя в категорията на екзопланети с много кратък период, които обикалят около звездата си за по-малко от 24 часа. Едната страна на GJ 367b вероятно е обърната към звездата си през цялото време, като на повърхността на това полукълбо температурите достигат 1500 градуса по Целзий.

,,Тази температура е достатъчно висока, за да ,,изпари" атмосферата, която GJ 367b може би е имала в миналото, както и да стопи силикатните скали и желязото на планетата", сподели Лам.

https://www.kaldata.com/
6
avatar_Hatshepsut
Accept - Dogs on Leads

7
avatar_Шишман
Quote from: Panzerfaust on Yesterday at 12:30:57Расовата теория си е много добра и въобще не е скапана. 
Е да ама човека, като е либерал и му е скапана.
8
avatar_Шишман
Quote from: Пешо on Yesterday at 10:54:07Нигерийците в САЩ правят по 80,000$ средно на година, което е в полза на моята теза. Пак ти казвам, негрите въобще не са ми симпатични, но говорите някакви глупости.
Абе човече: ми те и педалите печелят добре и те ли са умни или пример за подражание.
Ако ще и 8млн. на година да печелят негрите, пак си остават глупави негри.
9
avatar_Hatshepsut
Море като пустиня

Морето ми не може да заспи.
През зимата е толкова самотно...
На дъното му лятото горчи
като една пробита, стара лодка.

По изгрев слуша тишина
вместо глъчта на първите рибари.
Вълните му се кротват и мълчат.
Заменят синьо срещу шепа вяра.

През нощите брои звезди,
полегнало по гръб. И не продумва.
Морето ми не може да заспи.
И не сънува как ще се разсъмне.

В килера му стоят безброй неща -
рибарски мрежи, пояси и лодки...
За лятото навярно... Не сега...
През зимата морето е самотник.
10
avatar_Hatshepsut
А ти ще ме познаеш ли тогава?

Аз утре ще застана на брега
и с поглед ще очаквам всички кораби.
Ще бъда фар и песен на моряк,
който си носи птици в погледа.

Ще чакам там. Докато дойдеш ти.
Дори да пусна корени във пясъка.
Дори когато тежките вълни
по мене се нахвърлят с крясъци.

Ще се завържа с корабно въже,
с най-здравия моряшки възел.
За да не могат злите ветрове
без теб от този бряг да ме изхвърлят.

Накрая сигурно ще стана друга -
ще бъда статуя от сол и миди.
Дано поне очите ми останат -
когато дойдеш, да те видя...
Pages1 2 3 4 ... 10