• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

16 September 2021, 22:35:04

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
13816 Posts

Шишман
5797 Posts

Panzerfaust
979 Posts

Лина
776 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 23611
  • Total Topics: 1361
  • Online Today: 222
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 139
Total: 139

Recent posts

Pages1 2 3 ... 10
1
avatar_Hatshepsut
8 забележителни места в Мадара и околностите

Мадара. Българската Троя ...

С тези загадъчни думи започна филмчето, което имах възможността да изгледам в музея под Мадарския конник. Знаех немалко и за Мадара, и за Троя. Но на ,,прима виста" не успях да ги свържа. Затова се поразрових в Гугъла и разбрах ...


Мадарският конник

Троя е популярна на широката публика, сред която съм и аз, предимно с Троянската война и Хубавата Елена, възпети в Омировата ,,Илиада". Оказва се обаче, че древният град Троя е просъществувал над 3000 години. Археологическите проучвания там разкриват 9 културни пласта, като най-старият от тях е датиран отпреди 3 хиляди години пр. Хр., а последният – от първи век. Археолозите откриват там останки от много различни епохи и народи.

А ,,нашата" Мадара не отстъпва по нищо на Троя, дори напротив. Районът изобилства от старини и останки от всички епохи и множество култури и народи. Откритите там археологически паметници са датирани от IV хил. преди Христа та чак до XV век.

По време на септемврийските празници по случай Българския ден на независимостта, имах възможността да прекарам 4 прекрасни дни в Мадара с посещение на забележителности в близките околности. С групата, с която бяхме, видяхме много интересни места. Но както винаги се получава, останаха още много, така че със сигурност ще има втори тур.

В тази статия описвам най-интересните места в Мадара и близките околности, които ми направиха впечатление. На някои от тях посветих отделна статия в блога.

Мадарският конник

Това е една от най-известните и емблематични български забележителности: уникален скален релеф, изсечен в мадарските скали, свързван с Ранното Средновековие и българският кан Тервел.


Мадарските скали до Мадарския конник

Екопътеката около Мадарския конник

Много приятна за разходка пътека, която започва от шосето, вляво от Мадарски конник. Пътеката се изкачва горе на платото, стига до Мадарската крепост и завършва надолу по каменните стълби в скалите. Дължината на маршрута е 6 км и се изминава за час и половина.


Гледки от платото и Мадарската крепост

Мадарската крепост

Мадарската крепост е строена през IV в. По-късно, когато влиза в пределите на Първата българска държава, крепостта се използва заедно с другите крепости по околните плата за защита на столицата Плиска.


Мадарска крепост

Даул таш

Даул Таш е големият камък от каменно езическо светилище, свързвано с бог Тангра. Намира се в подножието на мадарските скали, в края на екопътеката, спомената по-горе.


Мадара – Даул таш

Римската вила

Малко над Мадара, някъде между Конника и селото се намират останките от древна римска вила. Останките са внушителни и по мащабите им личи, че вилата е принадлежала на заможен човек. Установено е, че вилата е съществувала в периода от 1-ви до 4-ти век. Между другото, подобен период на строеж и обитаване има и една друга, много по-известна антична римска вила по нашите зами – вила Армира край Ивайловград.


Римската вила край Мадара

Велики Преслав

Втората българска столица, красив и величетвен град, един от най-значимите в Европа за своето време. За съжаление, това е отдавна отминало величие, което можем само мислено да си предствим, съдейки по оскъдните останки.
Жалко, че вилата край Мадара не е проучена официално. Затова пък иманярите сигурно са останали доволни.


Велики Преслав

Преди малко повече от 20 години посетихме последователно и Плиска, и Преслав. И тогава – в зората на ,,демокрацията" – разрухата и занемарението цареше и на двете места. Сега е съвсем различно – държавата има някаква идея за развитието на туризма и за възстановяването на историческите паметници, наливат се европейски пари. Само че в Плиска се усвояват основните ресурси, съдейки по мащабите на реставрация, а незнайно защо Преслав остава някак встрани, въпреки че е бил много по-бляскав от Плиска.

Плиска

Първата българска столица на Първата българска държава на Балканския полуостров – забележителен средновековен град и особено популярна в последно време туристичекса забележителност.


Старата столица Плиска

Интересно е да се разходи човек в реставрираните части от крепостта, музея и Голямата базилика в близост до крепостта. Реставрациите продължават, така че ще става още по-интересно.


Голямата базилика в Плиска

Двор на Буквите

Това е най-новата забележителност на Плиска, която представлява композиция от 30-те букви на нашата азбука, изваяни от някакъв арменски камък. В Двора с буквите има и картинна галерия с картини, представящи сцени от покръстването на българите.


Двор на буквите в Плиска

https://drumivdumi.com/
2
avatar_Hatshepsut
Този, който няма да ме обича...

Ще бъда приказка, написана от думите,
които устните му никога не изговарят.
Ще бъда сепнатият дъх на утрото му.
Ще бъда в сънища, които се повтарят.

Той ще се влюбва необмислено-необяснимо
и ще отрича любовта категорично.
От нежност сетивата му ще са изтръпнали,
докато мисли, че не ме обича...

Ще ме ревнува тайно. И понякога.
Ще се събужда нощем да погледа
косите ми. И миглите. И устните.
Докато спя до него. (И насън съм негова).

Ще ме превръща в стих, когато виното му
на вкус на мен започне да прилича.
И аз все още ще съм приказка, написана
от думите, които никога не е изричал.
3
avatar_Hatshepsut
Тежестта на короната: Крум – Строителят на Средновековна България

През лятото на 811 г. българските земи представляват тъжна гледка. Столицата Плиска е опустошена и срината до основи. Владетелският дворец е разрушен, населението е избито, прогонено или отведено в робство, държавната хазна е заграбена. Съдбата на околните провинции не е по-добра – опожарени селища, опустошена реколта, прокудено население. Армията на византийския император Никифор I Геник (802-811) е прегазила сърцето на българската държава, помитайки всяка съпротива.

Походът напомня на победният марш на източните римски войски в Тунис и Италия през VI в., когато държавите на вандали и остроготи са унищожени. По всичко изглежда, че и новата ,,варварска" съседка на империята – България, я чака същата съдба. В случая обаче събитията се развиват по различен начин благодарение на несъкрушимата воля и военни умения на нейният владетел.

Никой не знае със сигурност кой е Крум. Според някои той е представител на някой  от болярските родове в Дунавска България. Според други може би идва от народа на Кубер, заселил се в Македония по времето, когато Аспарух прекосява Дунава. Според трети, Крум е един от панонските българи – втората по големина българска група в Европа, населяваща дн. Унгария още от VI в. Все още нито историята, нито археологията може да потвърди напълно някоя от тези хипотези.

Не знаем и кога е роден Крум. Дали е бил дързък младеж, поел разклатения български трон през 803 г, или е бил зрял мъж – мъдър и пресметлив, вече натрупал опит и слава, преди да заеме овакантения от Кардам престол? Може дори да е бил в залеза на своите години, избран заради своята мъдрост и дълъг жизнен опит. Съдейки по дръзките му походи и неуморната борба с Източната римска империя, може да се предположи че Крум е бил най-вероятно около 30-40 годишен, когато се възкачва на престола.

Нямаме представа и как е изглеждал. Съвременните художници го изобразяват с чертите на суров степен войн, стиснал чаша от череп. Средновековните хроники го рисуват като облечен в царски одежди владетел, изкопиран като вид и мода от царете, управлявали по време на рисуването на гравюрите – XIV в. Във всеки случай, никой, който го е виждал приживе, не е оставил описание на външния му вид.

Дори годината за начало на неговото управление остава неуточнена и буди хипотези. Според едни, Крум се възкачва на престола през 803 г. Според други, началото на царуването му трябва да се отнесе към 800 г, а според трети това се случва дори преди 800 г. Без значение от точната дата, това е особен момент в историята на Европа. На Запад могъщият владетел на франките – Карл Велики, завладява по-голямата част от Италия, Германия, Франция, Белгия и Нидерландия.

Той оказва подкрепа и на Папството, в замяна на което през 800 година е коронясан за император на Свещената римска империя. Същевременно, другата европейска империя – Византия, преминава през тежка вътрешнополитическа криза след смъртта на Константин VI. Ромеите са постоянно притискани и от грамадната Арабска империя, управлявана по това време от легендарният Харун ал Рашид – героят около когото се изгражда легендата за Шехерезада.

В това време на забележителни личности и могъщи империи, на Балканите освен Византия съществува само още една държава. Тя се намира в тежка политическа криза, продължаваща вече половин век. Кризата се преплита със слаби реколти, епидемии, глобално застудяване и сериозни поражения, нанесени от ромеите. Болярските родове се избиват помежду си за трона, а владетелите са оставени на милостта на аристокрацията и народното недоволство. Телериг и Кардам са успели за кратко да стабилизират държавата, но и двамата са принудени да се откажат от властта, изправени пред враждебността на политическия елит в страната. В тази трудна обстановка, обградена от страховити опоненти, България се нуждае от владетел с особени умения и непреклонен дух.

Царуването на Крум започва в контекста на последната война между Франкската империя и аварите. Франките нанасят поредица от съкрушителни поражения на Хаганата и фактически унищожават западната му половина. Остатъците от Аварския хаганат, в които живеят и панонските българи, са оставени на произвола на съдбата. В тази ситуация Крум, който е наясно, че се нуждае от дързък успех, за да стабилизира сложната си политическа позиция в България, повежда българските войски на северозапад. Ходът се оказва изключително успешен. България присъединява дн. Източна Унгария и всички румънски земи на запад от Карпатите, в това число богатата на руда, сребро и каменна сол Трансилвания. Приходите от тези ресурси е оказват жизнено важни за бъдещето на Дунавска България.Победата над аварите води до удвояване на българските земи. В страната са включени нови славянски племена, авари, панонски българи, гепиди, както и романизираните даки, населяващи Карпатите и наричани по-късно власи. Като добавим към това и етническата пъстрота на дотогавашните български земи, е повече от ясно, че пред Крум стои трудната задача как да управлява толкова много племена и народи, всяко имащо свои обичаи, закони и мироглед. Верен на своя държавнически усет, българският владетел започва първата от големите си реформи.

Според легендата, той запитал аварските пленници защо се провалила държавата им и те му отвърнали, че корупцията, пиянството и беззаконието съсипали хаганата. Това, според легендата, провокирало Крум да създаде поредица от закони, които със силата на оръжието наложил над цялата държава. Често не осъзнаваме мащаба и важността на тази промяна. За съпоставка – Франкската империя няма свои общи закони, а първите единни закони на Франция са формулирани чак по времето на Наполеон. Крум изпреварва французите с 1000 години. Общите закони означават, че поне до някаква степен, местното население е приравнено пред държавната власт и е създаден прецедент за оформяне на над-етническо обединение на всички племена и народи, без оглед на дотогавашните им обичаи.

Докато реформира своята държава, Крум държи под око своята южна съседка. Там политическата криза е временно туширана с възшествието на доскорошния генерал Никифор I Геник. Името на василевса означава ,,Победоносец" и той се опитва да играе ролята на всепобеждаващ воин през целия си живот. Стабилизирането на България е схванато като заплаха за Византия и Никифор търси възможност да се разправи със своя северен съсед. Първоначално обаче вниманието му е заето от подновената арабо-византийска война. Крум също е нащрек.

Проблемите на Византия в Мала Азия означават, че българите могат да опитат своя шанс на Балканите. След присъединяването на панонските българи, на Балканите остава още една българска група – Куберовите българи в Македония. Крум решава да насочи бъдещата траектория на българската експанзия именно към Македония. Между 807 и 810 г., българите извършват няколко похода срещу византийските владения по р. Струма. През 809 г. е превзета и ключовата крепост Сердика (София), а гарнизонът й – 6000 войници, е разгромен и избит в голямата си част. Българите успяват да пленят и голяма сума пари – 1100 литри злато, предназначени за заплати на византийските войски в Солунско.

Действията на българите разяряват Никифор и той решава да организира мащабен поход, чрез който да ги унищожи веднъж завинаги. През пролетта на 811 г., ромеите събират над 25 000 войници – армия, която не може да бъде видяна никъде другаде в тогавашна Европа. За сравнение, могъщите франки събират до 15 000 души, а страховитите викинги плячкосват Англия с отряди от по 600-1000 души. Уверен в успеха си, Никифор взема в похода своя син Ставракий, както и елитните дворцови войски – конница и пехота. Армията потегля на север, преминава земите по поречието на р. Тунджа и се отправя през Маркели (дн. Карнобат) към Стара планина.

Крум прави опит да преговаря с ромеите, но предложенията му са отхвърлени. Византийските войски се срещат с българската армия в началото на юли 811 г. При съотношение 2:1, Никифор излиза победител, прекосява Балкана и навлиза в Мизия. Пътят към българската столица е открит. Плиска е превзета в средата на юли, след което е разграбена, населението й е избито, прогонено или поробено. Владетелския дворец е разграбен и унищожен, държавната хазна е пленена. Клането, развихрило се в Плиска е толкова шокиращо, че макар българите да са езичници, християнските хронисти заклеймяват действията на Никифор, посочвайки че дори животните са избити от византийците, а телата на жени и деца изпълват улиците на превзетия град.

В тази пагубна ситуация, Крум предлага нов мир на византийците – ,,Дойде и победи" – казва той на Никифор – ,,вземи каквото искаш и си върви". Това предложение е посрещнато с презрение от Никифор. Той е победил и е взел каквото иска. Но той иска нещо повече –  пълното унищожение на България. Войната ще продължи. Крум очаква такъв отговор. Прегрупира армията си, събира подкрепления и наемници от славяни и авари, и завардва старопланинските проходи. Според хронистите, Крум въоръжил дори и жените.

По пътя на ромеите към Тракия са заложени множество капани – укрепления, вълчи ями, изкопи, напълнени със запалителна смес и подпалки. Научавайки за действията на българите, самоувереността на Никифор бързо се сменя с ужас.  Ромеите бързат да се върнат в Тракия, но в нощта на 25 срещу 26 юли, войската им, разтеглена във Върбишкия проход, е атакувана и разгромена на части. ,,Дори и крилати да бяхме, пак нямаше да се измъкнем", проплаква Никифор. Скоро след това е посечен, а главата му е занесена като трофей на Крум. Няколко дни по късно, следвайки стара степна традиция, черепът ще бъде превърнат в чаша, за да може победителя да си присвои силата на своя победен враг.

Унищожението на византийската армия, смъртта на императора и тази на сина му месеци по-късно (б.а. Ставракий е тежко ранен в битката) не слагат край на войната. През 812 г., все още опитвайки се да поправи пораженията в Мизия, Крум повежда армията си в поход. Българите навлизат в днешна Бургаска област. Превземат Дебелт, след което поемат към черноморското крайбрежие. Крум прави ново предложение за мир – възстановяване на договора, сключен между Тервел и ромеите през 716 г.Предложението е отхвърлено от новия василевс Михаил I Рангаве (811-813). Крум изпълнява заканата си – превзема Месемврия и съседните крепости, използвайки новосъздадения български обсаден корпус. Това подразделение е дело на група византийски ренегати, сред които и един арабски инженер, които бягат от Никифор още през 811 г. и постъпват на служба при Крум. В крепостите са пленени и запаси от тайнствения и страховит ,,гръцки огън" – тайното оръжие на византийците през цялото Средновековие.

През 813 г. византийците решават да отвърнат на удара. Михаил събира нова войска и потегля през Тракия. Крум го посреща с по-малочислените си сили при Версиникия. Българите вече са научили урока си да не влизат в открито сражение с по-многобройните сили на империята. Вместо това симулират отстъпление, след което с дръзка контраатака и флангови маневри, успяват да разбият византийските войски. Михаил позорно бяга към Константинопол, а Тракия е оставена на милостта на Крум. Успоредно с опустошителните походи, българският владетел започва втората ключова реформа в своето царуване.

Той групира земите между Странджа и Стара планина в нова административна единица – комитат, в която властта на старите местни вождове е ликвидирана и заменена с управлението на пряко назначаван от българския владетел управител и негови подчинени. Цялата структура е засвидетелствана в прочутия Хамбарлийски надпис. За началник на новата военно-административна област Крум поставя брат си – поредната енигматична личност, чието име така и не е известно.

Въпреки победата при Версиникия и падането на Адрианопол (Одрин), Византия отказва да приеме мира. При поредните провалени преговори, византийците се опитват да убият Крум от засада, но опитния владетел демонстрира воинските си качества и успява да се спаси, възползвайки се и от саможертвата на своите телохранителите. В тази ситуация, Крум решава да организира поход срещу самата ромейска столица – Константинопол.

Мобилизирани са всички налични сили, изграден е специален обоз, събрани са всички възможни обсадни машини. В навечерието на похода обаче дългата ръка на Византия се протяга към България. Макар да няма пълна яснота какво се случва, смята се че ромеите се договарят с онази аристократична фракция в Плиска, която е опозиция на българския владетел. Според Анонимната ватиканска хроника Крум става жертва на политическо убийство, довършило онова, което ромейската засада не успява да постигне.Смъртта на Крум през 814 г. не означава край на неговото политическо наследство. Въпреки месеците на династична криза, след възкачването на трона на Омуртаг (б.а. за който също не е напълно сигурно, че е син на Крум), политиката на великият държавник е подновена. Омуртаг завършва административната реформа, допълвайки наложените общи закони с една единна, военно-административна йерархия, която унищожава самостоятелността на племенните вождове и концентрира властта в ръцете на владетеля и неговите подчинени. Омуртаг успява да завърши и възстановява Плиска, поправяйки злините, сторени от Никифор. Всичко това нямаше да е възможно обаче, ако Крум не беше изнесъл на плещите си фактическото спасяване на българската държавност.

https://www.chr.bg/istorii/lichnosti/tezhestta-na-koronata-krum-stroitelyat-na-srednovekovna-balgariya/
4
avatar_Hatshepsut
Петте най-стабилни Linux дистрибуции през есента на 2021 година

Πoпyляpният yeб пopтaл UbuntuРіt в нaчaлoтo нa мeceцa пpeдcтaви cвoя cпиcъĸ нa нaй-cтaбилнитe Lіnuх диcтpибyции, ĸoитo caмият тoй пpeпopъчвa нa пoтpeбитeлитe. Heĸa дa гo paзглeдaмe и ниe.

B caмoтo нaчaлo нeĸa дa ĸaжeм няĸoлĸo дyми зaщo тepминът ,,cтaбилeн" ce oтнacя ĸъм Lіnuх диcтpибyциитe и oпepaциoннитe cиcтeми, бaзиpaни нa Lіnuх ядpoтo. Toвa e вaжнo, зaщoтo имa xиляди вepcии нa Lіnuх в зaвиcимocт oт пpeдпoчитaниятa нa paзличнитe пoтpeбитeли. Hяĸoй oт Lіnuх диcтpибyциитe ca изĸлючитeлнo фyндaмeнтaлни, ĸaĸвaтo e нaпpимep Dеbіаn, нa ĸoятo ce бaзиpaт Ubuntu, ĸaĸтo и oщe мнoгo дpyги, вĸлючитeлнo и Lіnuх Міnt.

Lіnuх диcтpибyциитe ca мнoгo и cъвceм нe ca eднaĸви oт глeднa тoчĸa дoбpa пoддpъжĸa и пoдpoбнa дoĸyмeнтaция oт Lіnuх oбщнocттa. Tyĸ щe избpoим нaй-дoбpитe и cтaбилни Lіnuх диcтpибyции, ĸoитo ca мнoгo извecтни, имaт вeлиĸoлeпнa пoддpъжĸa, пpeдлaгaт oтлични coфтyepни xpaнилищa, peдoвнo ce oбнoвявaт, yдoбни ca зa изпoлзвaнe и ocтaвaт c нac в пpoдължeниe нa мнoгo дългo вpeмe.

Haй-cтaбилнитe Lіnuх диcтpибyции

Heĸa дa зaпoчнeм cъc cпиcъĸa нa пeттe нaй-cтaбилни Lіnuх диcтpибyции, ĸoитo ca мнoгo пoдxoдящи зa пoтpeбитeлитe, нa ĸoитo им e oмpъзнaлo изпoлзвaнeтo нa тpaдициoннитe oпepaциoннитe cиcтeми Wіndоwѕ и mасОЅ, и иcĸaт дa ги зaмeнят c нeщo дpyгo пo-нaдeжднo и пo-cтaбилнo.

ОреnЅUЅЕОреnЅUЅЕ e Lіnuх диcтpибyция, ĸoятo ce пoддъpжa oт oгpoмнa oбщнocт и eднa oт нaй-cтaбилнитe. Tя e cъздaдeнa oт ЅUЅЕ Lіnuх, Nоvеll и дpyги ĸoмпaнии. ОреnЅUЅЕ изпoлзвa ĸoдoвaтa бaзa нa ЅUЅЕ Lіnuх Еntеrрrіѕе – ЅLЕ, ĸaтo cлeд cливaнeтo и зaпoчвaнeтo нa cъвмecтнaтa paбoтa, oбиĸнoвeнaтa вepcия пpecтaнa дa излизa и paзpaбoтчицитe ce фoĸycиpaxa въpxy изгpaждaнeтo нa cтaбилeн и дълъг жизнeн циĸъл. Πo тoзи нaчин ĸoдът нa ОреnЅUЅЕ e взeл нaй-дoбpoтo oт ЅUЅЕ Lіnuх Еntеrрrіѕе, ĸaтo и oбpaтнoтo cъщo e вaлиднo – ЅUЅЕ Lіnuх Еntеrрrіѕе e взeлa няĸoи oт нaй-дoбpитe чepти нa ОреnЅUЅЕ.

Ocнoвни фyнĸции

ОреnЅUЅЕ имa тpи ocнoвни цeли – дa нaпpaви ОреnЅUЅЕ нaй-лecнaтa зa изпoлзвaнe и шиpoĸopaзпpocтpaнeнa Lіnuх диcтpибyция, дa нaпpaви ОреnЅUЅЕ диcтpибyциятa c нaй-yдoбнaтa дecĸтoп cpeдa ĸaĸтo зa нaчинaeщи, тaĸa и зa oпитнитe пoтpeбитeли, и тpeтo – ОреnЅUЅЕ дa cтaнe нaй-yдoбнaтa, нaй-лeĸaтa и нaй-дoбpият избop зa paзpaбoтчици и пpoгpaмиcти.

Диcтpибyциятa мoжe дa paбoти c oгpoмeн бpoй гpaфични дecĸтoп cpeди, вĸлючитeлнo Сіnnаmоn, GNОМЕ, ІсеWМ, КDЕ, LХDЕ, Ореnbох, WМаkеr и Хfсе. Дpyгa xapaĸтepнa чepтa нa ОреnЅUЅЕ e, чe нямa cтpeмeж зa ъпдeйт ĸъм възмoжнo нaй-нoвитe фyнĸции – вcичĸo e cъcpeдoтoчeнo въpxy дългaтa бeзпpoблeмнa paбoтa и изпoлзвaнeтo нa възмoжнo нaй-нoвитe, нo и eднoвpeмeннo c тoвa нaй-cтaбилнитe фyнĸции.

Mинимaлни cиcтeмни изиcĸвaния

Πpoцecop: Реntіum 4 c тaĸтoвa чecтoтa 1,6 GНz или пo-дoбъp. Πpeпopъчвa ce Реntіum 4@2,4 GНz или пo-дoбъp, ĸaĸтo и ĸoйтo и дa e АМD64 или Іntеl64 чип
Oпepaтивнa пaмeт: 1 GВ. Πpeпopъчвaт ce 2 GВ
Диcĸoвo пpocтpaнcтвo: 3 GВ cвoбoднo пpocтpaнcтвo нa диcĸa зa минимaлнaтa инcтaлaция, 5 GВ, aĸo щe ce изпoлзвa гpaфичнa дecĸтoп cpeдa. Πpeпopъчвa ce пoвeчe диcĸoвo пpocтpaнcтвo.
Гpaфичнa и звyĸoвa ĸapти: peзoлюция 800x600 пиĸceлa (пpeпopъчвa ce 1024x768 и нaгope), пoддъpжaт ce пoчти вcичĸи cъвpeмeнни ayдиo peшeния
Heoбxoдимo e DVD ycтpoйcтвo или флaш-cтиĸ зa извъpшвaнe нa инcтaлaциятa

FеdоrаFеdоrа e Lіnuх oпepaциoннa cиcтeмa, ĸoятo ce пoддъpжa oт oбщнocттa Rеd Наt Іnс. и e извecтнa cъc cвoитe cъвpeмeнни и нaпpeдничaви фyнĸции. Xpaнилищeтo cъc coфтyepa peдoвнo ce oбнoвявa, дoĸyмeнтaциятa e дoбpe пoдpeдeнa и пoдpoбнa. Aĸo ce cблъcĸaтe c ĸaĸъвтo и дa билo пpoблeм пpи изпoлзвaнeтo нa тaзи диcтpибyция, нe ce пpитecнявaйтe – члeнoвeтe нa тaзи oбщнocт винaги пoмaгaт в нeйния oфициaлeн фopyм.

Fеdоrа e ĸoмплeĸтyвaнa cъc cъoтвeтнитe copc ĸoдoвe, ĸoeтo ce xapecвa нa фeнoвeтe нa oтвopeния ĸoд. И тъй ĸaтo ce дocтaвя oт Rеd Наt, тя мoжe бeз пpoблeм дa бъдe изпoлзвaнa зa paзpaбoтвaнeтo нa cлoжни, ĸaĸтo и пo-oпpocтeни пpилoжeния и пpoгpaми. Дa дoбaвим, чe Fеdоrа мнoгo ce xapecвa нa cъздaтeля нa Lіnuх ядpoтo Линyc Topвaлдc.

Ocнoвни xapaĸтepиcтиĸи:

Инcтaлaциятa и нacтpoйĸaтa cъвceм oпpocтeни и лecни
Xpaнилищaтa, ĸaĸтo и зaвиcимocтитe винaги и peдoвнo ce oбнoвявaт
Πoддpъжĸaтa e нa вceизвecтнaтa opгaнизaция Rеd Наt Іnс.
Πpeдлaгa нaй-cъвpeмeннитe фyнĸции
Xapaĸтepнa e c изĸлючитeлнaтa cи cтaбилнocт и гъвĸaвocт
Fеdоrа ce дocтaвя c DеvАѕѕіѕtаnt, ĸoйтo пoмaгa нa paзpaбoтчицитe дa нacтpoят cpeдaтa зa paзpaбoтвaнe нa coфтyep, ĸaĸтo и дa пyблиĸyвaт cвoя ĸoд c пoмoщтa нa cъвceм oпpocтeнa мeтoдиĸa
Mинимaлни cиcтeмни изиcĸвaния:

DVD или СD c възмoжнocт зa cтapтиpaнe нa зapeждaщaтa пpoгpaмa
Πpoцecop c тaĸтoвa чecтoтa 1 GНz или пo-дoбъp
He пo-мaлĸo oт 1 GВ oпepaтивнa пaмeт
He пo-мaлĸo oт 10 GВ диcĸoвo пpocтpaнcтвo

Lіnuх МіntLіnuх Міnt e нaй-пoпyляpнaтa и yдoбнa Lіnuх диcтpибyция, ĸoятo ce бaзиpa нa Ubuntu. Диcтpибyциятa e мнoгo пoдxoдящa ĸaĸтo зa oпитнитe пoтpeбитeли, тaĸa и зa cъвceм нaчинaeщитe и ocoбeнo зa тeзи, ĸoитo cъвceм нacĸopo ca ce пpexвъpлили oт Wіndоwѕ ĸъм Lіnuх. Moтoтo нa Lіnuх Міnt e ,,Oт cвoбoдaтa идвa eлeгaнтнocттa" и пoдcĸaзвa, чe тaзи диcтpибyция ocигypявa изĸлючитeлнa cтaбилнocт, мoщнocт, cъвceм лecнo изпoлзвaнe и нeпpeĸъcнaтa гoтoвнocт зa paбoтa.

Ocнoвни xapaĸтepиcтиĸи:

Lіnuх Міnt e диcтpибyция, ĸoятo ce бaзиpa нa Ubuntu, ĸoeтo oзнaчaвa чe e нaлицe пълнa cъвмecтимocт c xpaнилищaтa coфтyep нa Ubuntu
Инcтaлaциoнният диcĸoв oбpaз вĸлючвa пълeн ĸoмплeĸт coфтyep, вĸлючитeлнo нeoбxoдимитe плъгини зa бpayзъpитe, мeдийнитe ĸoдeци c oтвopeн и зaтвopeн ĸoд, пoддъpжa ce възпpoизвeждaнeтo нa DVD, имa Јаvа и oщe мнoгo дpyги ĸoмпoнeнти
Lіnuх Міnt ce пpeдocтaвя c paзлични гpaфични дecĸтoп cpeди в зaвиcимocт oт пoтpeбнocтитe нa пoтpeбитeля, вĸлючитeлнo Сіnnаmоn, GNОМЕ, КDЕ, МАТЕ и Хfсе.
Инcтaлaциятa нa диcтpибyциятa e cъвceм лecнa и зa нaчинaeщитe
Aĸo ви xapecвa Мас ОЅ, дoбpa идeя e дa ce избepe дecĸтoп cpeдaтa Lіnuх Міnt Сіnnаmоn, ĸoятo e мнoгo cтaбилнa и изглeждa eлeгaнтнo
Mинимaлни cиcтeмни изиcĸвaния:

512 МВ oпepaтивнa пaмeт (зa пo-ĸoмфopтнo изпoлзвaнe ce пpeпopъчвaт 1 GВ)
9 GВ диcĸoвo пpocтpaнcтвo (пpeпopъчвaт ce 20 GВ)
Гpaфичнa ĸapтa и диcплeй c peзoлюция 800x600 пиĸceлa (пpeпopъчвa ce paздeлитeлнa cпocoбнocт 1024x768 тoчĸи)
DVD ycтpoйcтвo или UЅВ пopт, oт ĸoитo дa ce cтapтиpa инcтaлaциoннaтa пpoгpaмa

UbuntuB тoзи cпиcъĸ Ubuntu e нa чeтвъpтo мяcтo. Toвa e eднa oт нaй-пoпyляpнитe и cтaбилни Lіnuх диcтpибyции, бaзиpaнa нa Dеbіаn, ĸoятo e пoдxoдящa и зa нaчинaeщи. Имa coбcтвeни coфтyepни xpaнилищa, ĸoитo peдoвнo ce cинxpoнизиpaт c xpaнилищaтa нa Dеbіаn. Toвa гapaнтиpa пoлyчaвaнeтo нa нaй-нoвитe и cтaбилни вepcии.

Ocнoвни xapaĸтepиcтиĸи:

Taзи Lіnuх диcтpибyция e нaдeжднa, cтaбилнa и бeзoпacнa oпepaциoннa cиcтeмa
Ubuntu ce пpeдocтaвя c paзлични дecĸтoп cpeди, ĸaтo нaпpимep Gnоmе, Unіtу, КDЕ, ХFСЕ, МАТЕ и дpyги
Bъпpeĸи чe Ubuntu ce бaзиpa нa Dеbіаn, тя e ocнoвa нa Lіnuх Міnt, Еlеmеntаrу ОЅ, Кubuntu, Lubuntu, Dееріn и oщe мнoгo дpyги
Πoтpeбитeлитe мoгaт дa пpoбвaт вcичĸи ocнoвни фyнĸции пpeди инcтaлиpaнeтo въpxy диcĸa, oщe пpи cтapтиpaнeтo oт флaш диcĸ
Удoбнa зa нoвитe пoтpeбитeли нa Lіnuх
Πoвeчeтo oт ocнoвнитe пpилoжeния зa eжeднeвнa paбoтa ca пpeдвapитeлнo инcтaлиpaни, a пoтpeбитeлят мoжe дa инcтaлиpa нoви пpилoжeния c пoмoщтa нa coфтyepeн мeниджъp
Cчитa ce, чe дaвa нaй-дoбpи възмoжнocти зa нacтpoйĸи, ĸoeтo e мнoгo пoдxoдящo зa oпитнитe пoтpeбитeли
Ha вceĸи шecт мeceцa излизaт нoви вepcии, a нa вceĸи двe гoдини – Lоng Теrm Ѕuрроrt (LТЅ) вepcии
Mинимaлни cиcтeмни изиcĸвaния:

Πpoцecop c тaĸтoвa чecтoтa 700 МНz
512 МВ oпepaтивнa пaмeт
5 GВ диcĸoвo пpocтpaнcтвo
VGА c peзoлюция нa диcплeя 1024x768 пиĸceлa
DVD/СD ycтpoйcтвo или UЅВ пopт зa cтapтиpaнe нa инcтaлaциoннaтa пpoгpaмa
Интepнeт дocтъп

Аrсh LіnuхАrсh Lіnuх нe e типичнa oпepaциoннa cиcтeмa, ĸaĸвитo ca дpyгитe Lіnuх диcтpибyции, нo ce бaзиpa нa Lіnuх ядpoтo и идвa c пaĸeтния мeниджъp Расmаn. Интepecнo e, чe ce пpeдocтaвя бeз гpaфичeн интepфeйc. Ha пpaĸтиĸa Аrсh Lіnuх и eднa гoлa бaзa, ĸъм ĸoятo пoтpeбитeлитe мoгaт дa дoбaвят нeoбxoдимитe ĸoмпoнeнти и дa cи cъздaдaт oпepaциoннa cиcтeмa бeз ĸaĸвитo и дa билo излишни пpoгpaми. Имeннo зaтoвa тя ce нapичa пepcoнaлизиpaнa oпepaциoннa cиcтeмa.

Ocнoвни ocoбeнocти

Инcтaлиpaнeтo и нacтpoйĸaтa ca дocтa тpyдни
Oфициaлнoтo xpaнилищe пoддъpжa нaй-нoвитe и aĸтyaлни пaĸeти нa нeoбxoдимия coфтyep
Дoĸyмeнтaциятa e дoбpa и e пoлeзнa пpи oпpaвянeтo нa ĸaĸвитo и дa билo гpeшĸи
Hямa нyждa oт cпeциaлнo oбcлyжвaнe и caмocтoятeлнo oбнoвявa пpoгpaмнoтo ocигypявaнe
Расmаn мнoгo дoбpe ĸoнтpoлиpa пpoблeмитe cъc зaвиcимocтитe и ocиpoтeлитe пaĸeти

Дpyги диcтpибyции

Зa cлeднитe няĸoлĸo диcтpибyции cъщo мoжe дa ce ĸaжe, чe пpeдлaгaт виcoĸa cтaбилнocт:

Dеbіаn
Маnјаrо
Zоrіn
ОЅUbuntu*Расk

Дoтyĸ бяxa oпиcaни пeттe нaй-cтaбилни Lіnuх диcтpибyции ĸъм eceнтa нa тaзи гoдинa. Te ca мнoгo пoдxoдящи зa пoтpeбитeлитe, ĸoитo нaиcтинa иcĸaт дa cмeнят cвoятa плaтфopмa. UbuntuРіt ви yвepявa, чe нямa дa cъжaлявaтe, aĸo нaпpaвитe тoвa.

https://www.kaldata.com/l
5
avatar_Panzergrenadier
Никога не трябва "да бичим евала" на никой народ, бил той на изток или на запад, никаква "филия", а да приемаме политиките на народите, които са в интерес на България. През 30-те години Райхът беше надеждата на Царство България за ревизия на Ньойския договор. Тогава подкрепяхме Оста и националсоциализма, но днешните германци, налазени от своите неолиберални правителства с джендър идеологията, отворените за миграция врати и прочее "неолиберални красоти" изобщо не са ни приятели и не бива да имаме нищо общо с тях. Това са наследниците на назначените от победителите след 1945 г. "пети колони" предатели.   

Същото е и за Русия. Чета много вестници от окупираните през 1941-1944 г. съветски територии. Списания като "Нов път", вестници "Заря", "Доброволец" и там е истинският руски дух - враждебен на сталинизма, юдейството и болшевизма, верен на Райха. Това е истиският руски дух.


http://periodika.lv/#periodicalItem:18

http://periodika.lv/#periodicalItem:1916
avatar_FELDMARSCHALL
И аз се преброих тая сутрин, ама имаше егати тъпашките и безсмислени въпроси. :lol:
Преди 10 години на предишното преброяване пак се преброих електронно, но нямаше толкова много излишни въпроси и стана много по-бързо. :huh:
7
avatar_Hatshepsut
Да разплачеш Огъня...
(Парченце от мен)


Когато бях Принцеса на Моретата,
владеех бреговете и водите.
В ръцете ми заспиваше Планетата.
В очите ми се раждаха Звездите.

Бях влюбена във Огнения Конник.
Но как живеят Огън и Вода?
Червената му обич беше тежка.
Превръщаше ме в пара. И болях.

Веднъж изпрати диви Ветрове
и пясъчните ми дворци се разпиляха.
Превърнаха и мен самата в прах.
А рибите в морето се разплакаха.

И птиците кръжаха без подслон
и с тъжни крясъци стихиите проклинаха.
Бях шепа пясък - ситен и студен
и бавно в огнените Му ръце умирах.

Ала внезапно нежен морски Бриз
от мене песъчинка си открадна.
Подхвърли я към бялото Небе.
И после тя безмълвно дълго падаше.

Как стана - даже не разбрах -
събудих се в очите Му, обаче...
Сега понякога навярно боцкам там.
И той почувства ли ме... плаче...
8
avatar_Hatshepsut
Scorpions - Love will keep us alive

9
avatar_Panzerfaust
Копейкин обаче успя да открадне русофилския вот от Болен.
10
avatar_Panzerfaust
Биолозите имат амбициозен нов план за възкресяване на изчезналия вълнест мамутМогат ли изчезналите видове да бъдат възкресени? Една фирма за биологични науки е сигурна, че може, обявявайки намерението си да използва нововъзникнали технологии, за да възстанови вълнестия мамут в арктическата тундра.

Новата компания Colossal, подкрепена от партньорството си с харвардски генетик, заявява, че усилията й за "възкресяване" на вида имат потенциал да закрепят работещ модел за възстановяване на увредени или изгубени екосистеми и по този начин да помогнат за забавяне или дори спиране на последиците от изменението на климата.

  ,,Никога досега човечеството не е било в състояние да използва възможностите на тази технология, за да възстанови екосистемите, да излекува нашата Земя и да съхрани нейното бъдеще чрез повторното заселване на изчезнали животни", отбелязва в изявление младият технологичен предприемач Бен Лам (Ben Lamm), главен изпълнителен директор и съосновател на Colossal.

    "Освен за завръщането на древни изчезнали видове като вълнестия мамут, ние ще можем да използваме нашите технологии, за да помогнем за запазването на критично застрашени видове, които са на ръба на изчезването, и да възстановим животните, за чиято гибел има пръст човечеството".

    "Изменението на климата може да бъде свързано с човешката дейност, така че наш дълг е да възстановим Земята в по-добро здравословно състояние. Това може да започне с нова вълна от ударна консервационна дейност и възстановителна биология", пишат от компанията Colossal в twitter.


Вълнестите мамути са обитавали голяма част от Арктика и съществували са заедно с ранните хора, които са ловували огромните тревопасни животни за храна и са използвали бивните и костите им като инструменти.

Животните са измрели преди около 4000 години. В продължение на десетилетия учените изравят парченца бивни, кости, зъби и коса на мамут, за да извлекат и опитат да секвенират ДНК на мамут.

Colossal има за цел да вмъкне ДНК последователности на вълнести мамути, събрани от добре запазени останки от вечно замръзналата почва, в генома на азиатските слонове, за да създаде ,,хибрид слон-мамут".

Азиатските слонове и вълнестите мамути споделят 99,6 процента сходен ДНК състав, пише Colossal на своя сайт.

Съоснователят на компанията Джордж Чърч (George Church) е известен генетик и професор по генетика в Харвардското медицинско училище, който използва новаторски техники, включително технологията CRISPR, за да ускори възкресяването на видовете.

    ,,Технологиите, открити в преследването на това грандиозно видение - жив, ходещ представител на вълнестите мамути - биха могли да създадат много значителни възможности в опазването и извън него", се казва в изявлението на Чърч.

Огромните модели на миграция на вълнестия мамут се  считат за критично важни за запазването на здрава околна среда в арктическия регион.

От компанията Colossal заявяват, че възстановяването на животните има потенциал да съживи арктическите пасища, обширен регион, способен да се бори с изменението на климата като улавя въглерод и потиска метана.

    ,,Най-важното заглавие на 20-ти век, безспорно е кацането на хора на Луната. През 21-ви век завръщането към живот на изчезнал вид ще има подобна тежест в историята на човечеството. Трудно е да си представим по-задълбочен проект от възкресяването на видове, считани някога за изгубени завинаги", казва Ричард Гариот, 2-ро поколение астронавт и новатор в областта на компютърните и видеоигри.

Източник: Bioscientists Have an Ambitious New Plan to Resurrect The Extinct Woolly Mammoth
Agence France-Presse

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Biolozite-imat-ambitciozen-nov-plan-za-vazkresiavane-na-izcheznaliia-v_174258.html?fbclid=IwAR1vQQOXkbNYtblwfR_DmqbaHrt4bqV73ql1Xq3D8cEOwD2Py9oYM1gw_PE
Pages1 2 3 ... 10