• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Българитѣ въ САЩ

Започната отъ Hatshepsut, 08 Сеп 2018, 20:58:07

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

HatshepsutTopic starter

Финалът на ,,Български дни в Чикаго – Есен 2009"
А дойдохме ние и живеем в Чикаго...

Климент ВЕЛИЧКОВ

Знаете ли, че по наше време има 3 милиона българи, които живеят извън България?

Знаете ли, че 2 милиона от тях са българи само по етнически корени, но имат друго гражданство, говорят друг език, а българският им е само ,,домашен език", и то старинен?

Знаете ли, че българите, примерно в Албания и Руската автономна република Татария са мюсюлмани? Че Волжско-уралските и Запорожките българи говорят руски, а тези в Украйна – украински и ,,таврийски" български език? Че Банатските българи са католици? Че българите в Румъния, Молдова, Австрия, Унгария въпреки вековната откъснатост, пазят своите църкви, културни домове, а децата им - български буквари?

Знаете ли, че в последните 20 години България се класира в челото на най-бързо стопяващите се народи? Знаете ли, че след като в един само ,,исторически миг" - 1 милион души се пръснаха от Канада до Австралия, а останалите в страната не случиха на управници, на икономисти, на предприемачи и фабриканти, на мъдри хора и се смалиха застрашително? Лош живот, ниска раждаемост и висока смъртност обричат България да е някъде към 2050-та с около 5 милиона жители. При това доста от тези хора няма да говорят на матерен български...

Знаете ли, че реемиграцията може да пръсне малко светлинка в тунела, но за това трябва да упазим българския дух и култура, нашите родни корени, та като се върнем в отечеството на деди и прадеди - да не се чувствуваме там чужди хора... Или ако останем в чужбина – да помогнем с дълбоко съхраненото си нациналното чувство и любов на тези, които са в България?

...Такива бяха някои от темите и въпросите, които намериха място във финалния етап на поредните ,,Български дни в Чикаго – есен 2009", организирани от Българо-Американската Асоциация /БАА/, на 4 октомври, неделя в Павилиън център – Чикаго. Бяха посветени на темата ,,Състоянието на българската общност зад граница". Те се организират съвместно с Държавната агенция за българите в чужбина и сродни институции в Чикаго, като Българо-Американския център за културно наследство, организациите при Българския музей и Ансамбъл ,,Хоро", Българските храмове в града и училищата към тях, Училище ,,Джон Атанасов" и пр.

Участниците получиха юбилейната лента ,,20 години от Четвъртия период на българската имиграция по света". Оказа се, че издателят на в-к ,,България" Х. Русев е с най-дълъг имигрантски стаж, а новият генерален консул на Република България в Чикаго Валаентин Дончев – с най- малкия – 2 дни. Той току-що бе заел новата си длъжност и първата му среща с българите, на които ще служи и помага с консулската си ерудиция, бе именно на тази среща. Струва ми се, че бе свидетел на доста оптимистична картина, но той знае, че го очакват и трудни моменти...

Д-р Виолета Симов бе Патрон на тези поредни ,,Български дни в Чикаго". Тя е сред най-утвърдените имена в нашата имиграция. Познат специалист по вътрешни болести и акушеро-гинекология. С безспорен професионален авторитет и достижения в американските медицински среди. Има номинации за приноси в областта на хуманитарната дейност в Чикаго. Известна със своята благотворителна дейност в областта на духовното развитие на общността ни. Единствената у нас жена – носителка на най-високото отличие, давано от Светия синод. Дарител и спонсор, инициатор и поддръжник на различни хуманни, духовни и образователни инициативи сред общността ни в Чикаго.

Събитието бе открито от председателя на БАА - адвокат Цветелина Бойновска – също отлично позната сред стохилядното Българско Чикаго. Тя е повече от 14 години в професията си и с нея – сред динамичния живот, създал през тези години от шепата българи – най- големия български град зад граница. Адвокатският офис на Бойновска е специализиран в Имиграционно и семейно право. Тя е учредител на фестивалите ,,Български дни в Чикаго". Организатор на ,,Правните семинари за българите в Чикаго". Автор на публицистични материали по ,,Американско законодателство в помощ на българските имигранти".

Водещ семинара бе Динко Динев. Той е основателят на на организацията. Възпитаник на Философския факултет на Софийския университет ,,Свети Климент Охридски", един от създателите на СДС в Стара Загора. Неговото име е свързано с периода на най-изразителния икономически и културен растеж на общността ни в Чикаго. Издател и водеща фигура в първия център на чикагската преса, основател е и на първата футболна федерация в Чикаго, бизнесмен, дарител и спонсор на българските църкви в Чикаго, обществени организации и пр.

Основният доклад на семинара, третиращ състоянието на българската диаспора в Чикаго и който ще бъде тема на специална публикация, бе прочетен от проф.д-р Никола Чаракчиев. Той е ,,вечният двигател" в дейността на Българо-Американската Аксоциация от създаването й до сега. Човек с изключителен организаторски и управленчески опит. През септември 2001 година в Чикаго създава "Български научен център", а от януари 2002 година до сега е секретар на БАА. Автор е на повече от 150 научни и публицистични статии на технически и социални теми, създател на онлайн изданието ,,Български новини от Чикаго".

В началото на дискусиите бяха оповестени ,,железните правила" за протичане на симпозиума. Строгият регламент от минути за изказване бе подкрепен от генералния консул, който сподели, че по време на заседанията на една от международните комисии в Женева, където е представял България, имало регламент: броят на минутите, в които говорещият експерт излага тезата си да е равен на броя на годините, които е прекарал на поста си. Ясно и справедливо! Повече говори този, който е научил и знае повече.

Обявено бе приветствието от ДАБЧ и председателката Райна Манджукова, както и очакваното в близко бъдеще гостуване в Чикаго за съвместен семинар по миграционните проблеми и връчване наградите на Държавната агенция за българите в чужбина.

Представени бяха спонсорите на Есенната сесия ,,Български дни в Чикаго 2009" – Шефкет Чападжиев, д-р Виолета Симов, Фирмата ,,Парк Ридж Такси", Българската Евангелистка Църква ,,Нов живот", които получиха специални юбилейни отличия.

Чападжиев, или Чап, както сме го именували фамилиярно в Чикаго, един от стожерите на българската емиграция в САЩ, благодари с думите:

- Моето верую е да поддържам всеки, който работи за благото на България. Старая се да оценявам трезво нещата, да бъда безпристрастен и неутрален, не се ръководя от емоции или лична изгода. Що се отнася до успеха в бизнеса – принципът е ясен и прост: качество, цена, обслужване. Трудът - да ти създава интерес и удоволствие, а целта - да не бъде само забогатяване. Тогава успехът и парите сами ще дойдат. Отнасяй се към своите работници и помощници така, както искаш те да се отнасят към тебе.

Всеки човек и всяко нещо, което е сторил, има своите положителни и отрицателни черти. Срещал съм се с американски и български лидери в политиката и бизнеса. Десни, леви, ,,ястреби" и ,,гълъби", привърженици на социалната политика и на капитала в бизнеса. Видях се и с Тодор Живков след като беше вече свален от властта и живееше самотно под домашен арест. Пихме по една ракия и си говорим.

,,Ти кога напусна България" - ме пита.

,,През 63-та" - му казвам.

,,А, значи избяга от режима на Тодор Живков?"

,,Ако бях останал – нямаше да си говорим така" - му казвам...

Америка е специална страна. Уникална. Тук никой не ме е питал, когато правим бизнес, от каква партия съм, какво изповядвам и кой е майчиния ми език. Гледали са само какво мога и доколко съм надежден като партньор. САЩ ме научи да не деля хората на ,,наши" и ,,ваши", бели и черни, вярващи и невярващи, ,,сини" или ,,червени"...

Председателката на Българо-Американския център за културно наследство – художничката Кина Бъговска, член на СБХ и СБЖ, на чикагската ARC Gallery, преподавател в американски колежи и основател на Арт-студио ,,Вл.Димитров – Майстора" в Чикаго, / ,,Познавам я от години – прави най-доброто за българската общност" – представия я водещият семинара/, сподели събрания само за година опит от младата организация. Тя разказа как на уникалния концерт в голямата театрална зала на Ирландския културен център, какъвто и ние ще имаме в обозримо или необозримо бъдеще, те събраха над 70 високопрофесионални български изпълнители от американски и наши музикални и хореографски състави, вокалисти и актьори. Беше празник за таланти и поклонници! Спомена и фотоизложбата на големия приятел на България Густаф Кьонинг, с чиято подкрепа песента на Валя Балканска стана пратеник на земните хора към други космически цивилизации. За детски фестивали, за изложби на български деца стигнали до Япония или представили в центъра на Чикаго българската азбука в картини, за българските елхи в общината на Кук Каунти, за подготвящия се тази есен Фестивал на българския документален филм в Чикаго... За работната среща с делегацията от ДАБЧ и гостуването на Хайгашот Агасян и Виолета Гиндева. За бъдещетона българското културно наследство, което трябва да съхраним и развием, като обогатим с него и многонационалната културна среда на американското общество.

Директорът на българския музей в Чикаго Елена Табакова връчи на Шефкет Чападжиев копие на римска пластика, чийто оригинал бил намерен при разкопки до с. Ряхово – за ,,трайните следи, които Чап оставя в историята на българската емиграция". От името на музея по-късно тя, заедно с Илияна Сиракова и Диляна Иванова поднесоха и други оригинални и ценни награди на хора, с които се гордее българското Чикаго. Те разказаха и за дейността, която музеят развива, въпреки липсата на сграда.

Имаше и една особена част на тези ,,Фестивални дни". Мнозина раздадоха подаръци и мнозина получиха тези подаръци. Постави се началото на своеобразен Български ден на благодарността в Чикаго. Д-р Станка Паприкова – съпругата на един от най-познатите със своята обществена дейност емигрант от недалечното минало - д.р Георги Паприков, подари от неговата ,,Световната библиография на българската емиграция".

Проф. Спас Райкин изпрати екземпляри от неговите книги, които стигнаха и до някои от емигрантите – личности описани по страниците на същите тези негови книги. В залата присъствуваха и такива стари емигранти като семейство Тикатови и др.

Адвокат София Знаймер, чиято кантора е специализирана в емигрантски проблеми и правна помощ при злополуки, отбеляза, че все повече българи започват да си търсят правата чрез адвокатска помощ. В Българя няма такива традиции, но тук идват и понякога един съвет преди подписването на някой договор спестяува много средства и много разочарования. Все по-малко са българите без документи. Що се отнася до емигрантската реформа, която се очаква, такава ще има, но вероятно през следващия президентски мандат. Говорейки за провала на Чикаго при избора за олимпийски домакин за 2016-та Знваймер изрази мнение, че и комплицираната система за гостуване в САЩ е оказала влияние. Тя съобщи, че дава безплатна адвокатска помощ на жертвите на домашно насилие.

Представяйки своята адвокатска кантора, специализирана в семейно право и недвижимости, Цветелина Бойновска също спомена, че може би, ръководени от старите спомени за българското ,,направми си сам", и тук някои си навреждат доста, опитвайки се да решават юридически случаи сами, без опит и познания в американското законодателство. Според нея българската общност в Чикаго укрепва и след време ще можем повече и ще живеем по-добре.

Вече години наред сайтът Еурочикаго, най-цитираният чикагски сайт в българските медии, е в центъра на всички събитията в нашата общност. Това е мястото, където всеки има право на публикация и всяко мнение има своето място! Редакторът на изданието Петър Стаматов е познато име и търсен партньор от много медии. Директорът на сайта Петранка Стаматова, експерт по недвижими имоти, е сред най-активните общественички на българското Чикаго.

- Мисията на училище ,,Джон Атанасов" е да пази нашата общност от езикова и културна асимилация – каза директорката Боянка Иванова. Без да губят своите български корени днешните възпитаници на училището се готвят да станат достойни граждани на американското общество. Нашите ученици са огледалото на нашата работа - завърши тя, а после видяхме малък, но с особено голям емоционален заряд филм, в който децата ни развълнуваха дълбоко с чистата си и сърдечна българска реч!

- Всяка събота /учебният ден – б.а./ за нас е едно малко връщане в България – говори Симона Лазарова

- Моето училище е моят роден край – казва друг ученик.

Учениците вършат и, направо казано - научна работа. Изследват миналото на българската имиграция в САЩ. Оказва се, че още през 1870 г. в Америка идва българин, пътуващ с тогавашните турски ,,тескерета" /документи/ - Илия Йовчев... През 1900-та години българите в Новия свят имат 6 църкви, 5 училища, издават 5 вестника и имат 1 книжарница, от каквато днес и помен няма... Бунтар за повече права и солидарност сред трудовите хора по онова време е Иван Досев, организирал акциите за социална справедливост на 600 работника в Чикаго.

Боянка Иванова награди издателя на в-к ,,България" Хамид Русев за дългогодишната му подкрепа на училището и приноса му като издател на в."България" за опазване на българския език и култура.

След своята благодарност Русев покани присъствуващите да почетат тържеството, организирано от в. ,,България" по случай юбилейната 20-та годишнина от победата на Демократичните сили в България на 10 ноември 1989 година. То ще се състои в БПЦ ,,Света София" на 7 ноември т.г.

Представен бе новият дизайн и възможности на известния ресторант Attitude. Приветствува ни и Добри Карабонев, писател и режисьор на Театър ,,Апостоли" създаден към БПЦ ,,Свети Иван Рилски – Чудотворец". Чухме и добри, окуражаващи думи, от хореографа Петър Илиев, преподавател по фолклор в Чикагския университет.

Отец Валентин Ноцков покани всички наши сънародници да посещават Божия Храм. Църквата на името на Светеца от Рила – закрилник на български род е била и ще си остане Българска Православна Църква, която утвръждава духовната ни сила колкото и далече по пространство и време да сме от Родината. Много българско е създадено тук, в Дома на Закрилника - училище, театър, танцов ансамбъл, тук ,,проходи" дори и Българо-Амереканската Асоциация. Това е средище на българите по време на Светата Литургия и служение, при великите християнски празници и и за сърдечните срещи в края на работната седмица...

На семинара седяха заедно едни до други и наши православни отци и пасторите от Българската Евангелистка Църква ,,Нов Живот" Станимир Танев и Георгиев. Такова единение дава сила и укрепвавярата в доброто. То е угодно и на Твореца, на Бога, защото то прави Живота.

За атмосферата в българските чикагски училища говори и преподавателката Перфанова. Тя ни запозна с програмите за англоезични ученици, които изучават български, за летни учебни курсове, обрисува методите за поощряване индивидуалните заложби, стана дума и за извънкласната дейност... Впрочеем семейство Перфанови взеха дейно участие в общата подготовка и провеждане на симпозиума. Цялата аудиосфера и електроника , без която не може да свърши своята работа ни една съвременна среща на хората, беше под техен контрол и управление. И най-дейните специалисти бяха децата им, ученици в българските и американски училища, момчета ,,на ти" с най-перфектната съвременна електроника.

Ана Русева представи застрахователния безнес. Стайка Должева ни запозна с картината на на съвременната микроикономика – точно тази, в която живеят повечето хора. 50 процента от хората получават под 25 000 долара годишно, 18 години заплатите губят все повече от инфлацията, а що се отнася до данъците – това са 10 хиляди страници текст, в който е най-добре да не се разхождате сам, а само с помощтта на професионалисти...

Добре познатият специалист по недвижимости и финансов консултант Стоян Стоев и този път представи пред аудиторията последните новости при тези болезнено-актуални сфери на нашето време.

В края доброто представяне на българския кулинарен връх в Чикаго – хранителни магазини, кафета и ресторанти, чието спонсорство на събитието подкрепи моралните и физически сили на участниците във Фестивала, роди и нова идея. Предстои създаването и на български Тест в Чикаго. Немските, гръцки, ирландски, китайски и кои ли не още празници на вкусните ястия и питиета ще имат и достойна българска конкуренция! Става и празник и състезание по майсторството да направиш най-вкусното от българската трапеза!

А сега, на таези фестивални дни, с особена наслада и уважение бяха ,,почетени" деликатесите, предоставени от ,,Вкусен свят" на Йордан Ничев, на Жоро – магазин ,,Младост", ,,Мама Миа Пица", Ресторант ,,България", Ресторант "Attitude"...

И ето че тези есенни фестивални дни на БАА - 2009-та завършиха с два старта:

А/ Имаме си вече в Чикаго и Български ден на благодарността, Ден на дарителаството!

Б/ Имаме си и ,,Българаски тест", Ден на здравата и здравословна, вкусна и неповторима българска кухня!

Дай Бог всекиму, и на всяка българска общност по света, такива Фестивални дни и други добри дела и случки както при нас, в Чикаго!

HatshepsutTopic starter

Над 140 000 българи живеят в САЩ

Българските имигранти в САЩ са около или над 140 хиляди. Това е с 50 хиляди повече от официалната статистика, която отчита 90 000 български емигранти.

Голяма част от българите в Америка са високообразовани хора, които са много добре утвърдени в обществото, с много добри перспективи за развитие и разбира се - много добре платени.

Връщането им в България е малко вероятно, но все пак те могат да бъдат от полза за родината си. Това е мнението на Асен Асенов, председател на Центъра на българската общност във Вашингтон.

Според него българската имиграция в САЩ съставлява класически пример за изтичане на мозъци.

Процентът на безработица на нашата миграция в САЩ е сравнително малък и не е реалистично да очакваме, че ще се завърнат.

По думите му обаче този огромен потенциал би могъл да се използва за благото на България.

http://news.ibox.bg/news/id_2075373489

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2010г.

Първият випуск на българско училище в Лос Анджелис завърши успешно Получихме изключително радостни и мили новини от г-н Евгени Веселинов, директор на Българското училище в Лос Анджелис "Иван Вазов". Училището се финансира от Фондация BulgariCA, която работи за "разпространение на българска писменост и култура в САЩ". През 2004 г. фондацията създаде и първото печатно издание на български език на Западното крайбрежие в САЩ, което излиза вече и он-лайн. Главен редактор на медията и президент на организацията е г-н Веселинов. Ето и текста, който ни изпрати той:

Лос Анджелис

През изминалия уикенд на 5 юни в "Иван Вазов" - българското училище в Лос Анджелис, се проведе тържество по случай завършването на първият випуск за всички времена. На отличниците тази година бяха връчени дипломи, които са официално издадени от българското правителство и валидни на територията на Европейския съюз.

Удостоверенията връчи г-жа Живка Костова, начална учителка в "Иван Вазов". Създателят и директор на родното школо г-н Евгени Веселинов подари на всеки ученик специално приготвен пакет от Фондация BulgariCA с български книжки, CD-та с песнички, DVD-та с филми и карти на България, между които и нарочно изпратени от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Децата изнесоха специално подготвена програма от стихотворения и песнички на импровизираната сцена в Българската Православна Църква "Св. Климент Охридски", която любезно бе предоставила помещение за провеждане на занятия през изминалата учебна година. "Върви народе възродени" бе подета от децата и запята от всеки един в залата.

Двама наши свещеници, Отец Николай и Отец Кирил, благословиха децата и техните семейства, както и богатата трапеза. На нея изпъкваше, торта надписана с българската азбука. "Многая лета" пяха всички присъстващи.

Специален гост бе консулът на Р България в Ел Ей г-жа Юлия Церова, която поздрави учениците и пожела "тази прекрана родолюбива инициатива никога да не свършва."

За настроението на дечицата се погрижи и "Стоил Маджик" - професионален фокусник от уникалният световен "Замък на магьосниците" (Magic Castle) в Ел Ей, като на сцената се появиха живо зайче и гълъбче.

На тържеството не успяха да присъстват всички деца, поради съвпадение на датата с тази на мероприятията за завършването на учебната година в американските училища.

На празника дойдоха десетки семействата на наши сънародници, живеещи в Лос Анджелис, много от тях записали вече децата си за следващата учебна година.

Започнаха записванията за новата учебна година в "Иван Вазов". Както и за летен лагер за българските деца на Лос Анджелис.

10 юни 2010
 
http://vmro.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=440:2010-06-10-06-51-10&catid=1:latestnews

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2014г.

Честване на националния празник 3 март в Чикаго


Вчера, 2 март 2014 г., в центъра на Чикаго (на Дейли Плаза, пред кметството на града), за пореден път официално бе издигнат трибагреникът на България. Под звуците на националния ни химн, българското знаме се развя редом с американското и това на щата Илинойс.

Поради голямата часова разлика, българите в Чикаго обикновено сме едни от последните, които отбелязват Националния празник. Тази година празненствата тук започнаха с ден по-рано – издигането на националният флаг се проведе в неделя и заради това бяхме сред първите, които го отбелязаха.

Традицията да се издига българското знаме в центъра на Чикаго датира от преди повече от 50 години. През февруари 1960 г. група български имигранти се срещат с градоначалника Ричард Дейли (Richard J. Daley). Разказват му за родината си, за нейната история и за годините на вековното турско иго. Впечатлен от историята на народа ни и от постиженията на емигрантите ни, кметът издава специална Прокламация, с която обявява 3-ти март за български ден в Чикаго. Тази Прокламация дава право в центъра на града в 12.00 ч. на обяд на 3-ти март да се издига българското знаме. Този ритуал се повтаря няколко години, но по-късно със смяната на кметовете на града и поради други, неизвестни за нас причини, е забравен.

След откриване на Генерално консулство в града ни ритуалът бе възстановен през 2006 г. Денят е вписан в официалния календар на Чикаго в знак на уважение към българската общност в града, която е и най-голямата в САЩ. Вчера трибареникът ни се развя за осма поредна година.

За съжаление лошото време, изключителните минусови температури (цял ден температурата бе двуцифрена под нулата), валежът от ледени кристалчета и силният вятър не позволиха тържеството да бъде така многолюдно, както миналата година (вж. снимка от миналата година ТУК).

Въпреки това видяхме деца от почти всички български училища*, които до началото на тържеството се грееха, както гълъбите до вечния огън пред статуята на Пикасо..


След като отзвуча химнът на България и трибагреникът бе издигнат между небостъргачите, приветствие произнесе генералният консул на Република България в Чикаго Симеон Стоилов. Той благодари на събралите се, изказа радостта си от празничното настроение, което цари въпреки лошото време, и съобщи за получените тържествени поздравителни писма от кмета на града Рам Емануел, от губернатора на щата Илинойс Пат Куин, и от Лиса Мадиган, главен прокурор на щата. Генералният консул завърши речта си с думите: "Продължавайте да бъдете горди и достойни българи, независимо къде сте по-света. И нека да научим нашите деца да разпознват България!"

Българо-американският център за културно наследство в лицето на Ани Гогова, бе организирал кратка програма-концерт с ученици от неделните училища.

Но преди децата, първи на сцената се качи Боб Съливан – американец, голям приятел на България и училище "Света София", който изучава българския фолклор и народните песни вече 7 години. Той изпълни "Хубава си моя горо" – първо на кавал, а после я изпя, подкрепен от събралите се, които му пригласяха.

В програмата на българските училища се включиха: деца от фолклорна група при ,,Малко българско училище"; Георги Вайар от училище "Слънчогледи" със стихотворението "Хубави сте, за чудо сте" от И. Вазов; Деян Шиков от училище ,,А. Константинов" с откъс от стихотворението "Новото гробище над Сливница" от И. Вазов; Самуел Логсдон от БУЦ "Знание" с рецитация на стихотворението "Опълченците на Шипка" ; Петър Николов от училището в Даунтаун, също със стихотворение. Но най-много аплодисменти и възхищение събра 4-годишната Калина Манова от училище "Св. София", която чудесно изпя "Къде си вярна ти, любов народна".

От името на Eurochicago.com, Петър Стаматов – редактор на изданието, обяви резултатите от поредния конкурс "Българско събитие на годината в САЩ". Идеята на конкурса на Еврочикаго е, чрез широко медийно отразяване на събитията и успехите с българско участие на територията на САЩ, те да добият популярност и да привлекат в по-значима степен вниманието на нашата общност в Америка и по света. Журито, в което участват български издания не само от Чикаго, определи за най-значимо българско събитие в САЩ за изтеклата 2013 година – преименуването на кръстовището пред българското посолство във Вашингтон на името на Димитър Пешев (вж. линк). Негов достоен подгласник остана решението на губернатора на щата Мейн да утвърди националният празник 3-ти март за ден на България в щата (вж. линк).

Накрая Вероника Ушева от детска фолклорна формация "Хорце" при училище "Джон Атанасов" поведе традиционното хоро, в което се включиха почти всички дошли на площада.


https://www.eurochicago.com/2014/03/march-3/

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2014г.

Българското училище в Бостън празнува годишнина

Вече 15 години учебното заведение съхранява родния език и култура в големия американски мегаполис


Ученици от училището отбелязват Трети март
                  
На 3 май тази година в Бостън с тържествена гала вечеря ще бъде отбелязана 15-годишнината от създаването на първото българско училище в околностите на Бостън, щата Масачузетс. То е открито на 30 януари 1999 г. в град Уъбърн и е кръстено ,,Св. св. Кирил и Методий".
Негови основатели са родолюбиви българи от Бостън, поставили си за задача  съхраняването на българския език и култура.
Първоначално обучението в него се извършва по собствени оригинални програми, разработени от учителите и съобразени с това, че се преподава на деца на различна възраст и с различна степен на владеене на български език.

В един момент обаче броят на учениците нараства, така че позволява да се сформират достатъчно класове и възпитаниците им да се разделят както по възрастов принцип. След това школото започва да работи по програмите на българското Министерство на образованието и да използва стандартните учебници, които използват и децата в България.
Любопитното е, че самите учебници са набавяни от родителите през лятото, като те ги пренасят като личен багаж от далечната родина, за да се спестяват разходи на училището. През 2007 г. училището стана съосновател на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) заедно с училищата от Чикаго, Вашингтон, Лондон, Виена, Хамбург и Кипър. АБУЧ обедини усилията на тези училища и впоследствие спомага много за създаването на много нови учебни заведения.

Така се стига до май 2008 г., когато възпитаниците на българското училище ,,Св. св. Кирил и Методий" за пръв път получават свидетелства, заверени от българското посолство във Вашингтон. Това поставя началото на формализирането на обучението в учебното заведение.

През 2009 г. училището се включва в програмата "Роден език и култура зад граница", организирана от българското образователно министерство. По тази програма то получава финансиране за наем на помещения, учебници, помагала и развитие на извънкласни дейности, като група за народни танци и театрална група. Училището участва в програмата "Роден език" и през 2010 и 2011. През годините, в които участва в програмата – до 2011 г.,  свидетелствата на завършващите деца се заверяват от посланика на България в САЩ и имат стойност на официален документ, засвидетелстващ взети класове по български език и история.

Бостънското школо е сред първите, които получават лиценз за класовете по български език, литература и история от МОН за учебната 2012-2013 година. Сега випускниците му не се нуждаят от приравнителни изпити, ако желаят да продължат обучението си в България, а свидетелствата вече се заверяват от училищното ръководство.
През миналата учебна година броят на децата, записани в училището за редовни занятия, надминава 100.

Програмите, по които те учат, включват преподаване на български език - писмено и говоримо, литература, география и история.
На разположение на училището в съботните следобеди е цяла сграда, която предоставя отлични условия за провеждане на учебните часове и за игри, а така също и за организирането на традиционните български тържества за Коледа, Трети март и 24 май.
И като всяка друга образователна институция, то също разполага със своя библиотека, попълнена с български книги, касети и CD-та. Нейният фонд се попълва от дарения на родителите и други родолюбиви българи.

Много често възпитаниците му взимат участие в съвместни събития с българската православна църква ,,Св. Петка" и други организации на българската общност в Бостън.
Няколко дни след празнуването на 15-ата си годишнина, на 11 май, училището и храмът ,,Св. Петка" организират провеждането на традиционния Георгьовденски пикник, който ще се проведе в парка Larz Anderson. Това е едно от най-големите постоянни събития на българската общност в района на Бостън, на което идват множество наши сънародници, живеещи зад Океана.

http://www.desant.net/show-news/30066/

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2015г.

Български химн, знамена и песни между небостъргачите в Чикаго


На 1-ви март 2015 г. точно в 12.00 местно време, за девета поредна година в центъра на Чикаго, пред кметството на града на Дейли Плаза, прозвуча българският химн. На висок пилон до американското знаме и до знамето на града между небостъргачите се развя и българският трибагреник – отбелязана бе 137-та годишнина от Освобождението на България. Вижте по-долу видео и фоторепортаж.

За четвърта поредна година празникът се провежда в почивен ден, което дава възможност на повече българи да присъстват. Поради минусовите температури и поради гостоприемните домакини, този път събитието се проведе в самата сграда на кметството. Празникът събра много деца и възрастни от всички краища на града.

Учениците от българските училища и техните родители бяха превозени с автобуси до центъра, осигурени от спонсоритe на събитието.

Традицията да се издига българското знаме в центъра на Чикаго датира от преди повече от 55 години. През февруари 1960 г. група български имигранти се срещат с градоначалника Ричард Дейли. Разказват за родината си, за нейната история и за годините на петвековното османско владичество. Впечатлен от историята на народа ни, кметът издава специална Прокламация, с която обявява 3-ти март за български ден в Чикаго. Тази Прокламация дава право в центъра на града в 12.00 ч. на обяд на 3-ти март да се издига българското знаме. Този ритуал се повтаря няколко години, но по-късно, вероятно след смъртта на градоначалника, е забравен.

Традицията бе възстановена преди 9 години, когато бе създадено българско генерално консулство тук.

Ето защо по традиция слово държа генералният консул на Р. България в Чикаго Симеон Стоилов. Той не чете, а изля от сърцето си това, което вълнуваше присъстващите.

Бяха прочетени тържествени поздравителни писма от кмета на града Рам Емануел и и от Лиса Мадиган, главен прокурор на щата.

Видяхме и програмата, подготвена от децата от българските училища. В Чикаго вече има единадесет такива. Със свои изпълнения се представиха и танцовите състави ,,Хоро" и ,,Верея", които заедно се хванаха за ръце и заиграха не според сценария, още докато чудесните млади изпълнители на народни песни пяха.

От Българо-американският център за културно наследство водеща бе Анна Гогова.

В самия край на честването, Eurochicago.com спази традицията и обяви пред всички събрали се резултатите от годишния конкурс ,,Българско събитие на годината в САЩ  '2014?. Вижте кое събитие бе обявено за най-значително тук (линк).

Както обикновено, накрая малки и големи се хванаха на дълго Дунавско хоро.

Вижте любителско видео от събитието, а под него – фоторепортаж от тържеството.

https://www.eurochicago.com/2015/03/bg-znamena-mezhdu-nebostargatchite/

HatshepsutTopic starter

Ще има българско читалище в Чикаго


Българската общност ще изгради българско читалище в Чикаго с репетиционни и концертна зала.

Новината беше обявена от Константин Маринов, председател на българския клуб ,,Верея". Той ръководи и едноименен танцов състав.

Пет-шест по-големи организации на българи в Чикаго вече сме решили да финансираме изграждането му и до 3 години се надявяме българското читалище да бъде готово.
Към момента в Чикаго има 15-ина български училища, всяко от които има свой певчески или танцов ансамбъл. Планира се читалището да осигури необходимите репетиционни и голяма концертна зала.

През новата година пък в Малко Българско Училище (всъщност най-голямото и първо българско училище в Чикаго) ще се разкрие артистична паралелка с изучаване на български фолклор.

Константин Маринов е и инициатор на фолклорната среща ,,Верея и прятели", която се провежда в Стара Загора. Тя се проведе за трета поредна година, събирайки изпълнители и с състави от българските общности в чужбина. Последния път в нея участваха 50 фолклорни групи и изпълнители от Чикаго, Лондон, Мадрид, Сиатъл и други.

https://coreni.net/

HatshepsutTopic starter

Българите в Бостън и района ще имат собствена сграда за културен център


Районът Нова Англия в Америка включва щатите Масачузетс, Върмонт, Мейн, Кънектикът, Ню Хемпшир и Роуд Айлънд. Най-много българи там има в Масачузетс. Те живеят главно в Бостън. Имат училище, църква, два центъра за културни събития.

Българският център в Нова Англия (БЦНА) съществува от 2012 г. Основно се занимава със събития по честването на българските празници. Негов президент е адвокат Дейвид Флашенбърг, който е женен за българка.

,,Като организация с нестопанска цел сме регистрирани от януари 2013 г. Най-голямото ни годишно събитие е честването на 3-ти март. Организирали сме и други събития – показвали сме филми, имали сме концерти, провеждаме редовни уроци по български за възрастни", обяснява Надя Улмън, член на борда на директорите и член на комисията за комуникации. На 12 февруари центърът успя да закупи собствена сграда –

мечта на всяка българска организация в Щатите

Сградата се намира в Билерика, Масачузетс, на кратко разстояние от път № 3 край Бостън. Тя е приблизително 3700 кв. фута, разположена на 1,64 декара земя и има паркинг за поне 60 коли. На първия етаж има голяма зала, която може да побере до 150 души.

,,Мисията ни е да създадем дом на българите в района. Няколко години събираме пари. Тази година най-накрая успяхме с общи сили да закупим сграда. Това беше възможно с много дарения, много подкрепа на местното общество тук. Това е постижение не само на българския център, а и на нашите партньори. В нашата организация имат членство българската църква " Св. Петка", българското училище ,,Св.св. Кирил и Методий", както и център ,,Мадара" с основател Вили Желязкова", отбелязва още Надя Улмън.

,,Особено сме благодарни на множеството доброволци, които даряват от своето време, труд и лични средства при организирането на събития и кампании за набирането на средства за сградата. Нека отбележа също, че нямаше да се справим без дългогодишната безвъзмездна работа на ръководителите на българския център", допълва тя.

Миналата година Българският център в Нова Англия организира връчването на почетен медал ,,Иван Вазов" за основателката на център ,,Мадара" Виолета Желязкова. Желязкова също така получи почетна грамота от губернатора на Масачузетс Чарли Бейкър, както и конгресмените на щата.Първата задача след покупката на сградата от центъра ни в Нова Англия ще е тя да се оборудва. ,,Трябва да сме сигурни, че

училището ще може да функционира наесен

да може всички класове да си намерят подходящо място и да организираме занятията така, че да е удобно за всички", изяснява Улмън. Намерението е голямата зала да се раздели с подвижни стени за училището и да се отваря за църковни и културни функции по всяко друго време. В сградата има още две малки класни стаи и помещение за добавяне на поне още 2 до 3 класни стаи. В момента в училище ,,Св.св. Кирил и Методий" учат 171 деца в два клона: 137 в Улмън и 34 в Кейп Код. Директор е Росен Димитров. Основният филиал е под наем в сграда от китайски център, така че със собствения дом ще има възможност за повече свобода за различни дейности.,,Освен това българската църква ще започне един преход към новата сграда. Сега тя се помещава в сръбската църква в Кеймбридж. Трябва да направим така, че пространството да е функционално за всички. Сградата не е голяма, но виждаме огромен потенциал как да разпределим всичко", казва Улмън. Идеята е всички организации да са на едно място за удобство и практичност.

През май тази година "Малко българско училище" в Чикаго стана първата българска организация със собствена сграда. Те се сдобиха с нея след повече от двегодишни усилия. Сградата се намира в предградието Дес Плеънс, където живеят много наши сънародници. ,,Амбицията ни е да положим основите на българо-английско двуезично училище – нещо подобно на езиковите гимназии. Децата ще могат да учат предметите и на български, и на английски", каза малко след приключване на сделката Живка Петрова, директор на школото.

В сградата ,,Малко българско училище" се радва на просторни класни стаи, физкултурен салон, отделен

център ,,Малката България"

Училището провежда учебни занятия, различни кръжоци, срещи с културни дейци, занимания по народни танци, както и спортни прояви.

,,Много се окуражихме, когато разбрахме, че те си купиха сграда. Разбрахме, че е възможно. До този момент бяхме работили много усилено за набиране на средства. Търсенето на сграда в Бостън вече беше започнало. Още веднъж ще кажа, че много се радваме за ,,Малко българско училище" и нашите приятели в Чикаго. Бяхме щастливи да чуем за успехите на други българи", сподели Улмън.


За Великден – Малко българско училище купува сграда

,,Водещият принцип на БЦНА винаги е бил, че всеки събран цент и долар е ценен – затова като организация стопанисваме средствата с отговорност към българската общност и често публикуваме отчети на страницата, показващи колко средства са набрани", уточнява тя.

Даренията за сградата не се използват за административни или оперативни цели на организацията. Всяко събитие или програма се финансира чрез продажба на билети, членски такси, спонсори и често лични средства на членовете на борда на директорите на БЦНА.

Освен че е в борда на директорите, Надя Улмън е преподавател по български за възрастни.

Учениците са в по-голямата си част американци,

които имат някаква връзка с България – дали са женени за българи, пеят в хорове за българска или балканска музика, или техните баба и дядо са били в България. Надя с вълнение разказва, че те идват при нея с различно ниво на владеене на езика, но учат усилено и се радват да узнаят различни неща за България.

Относно закупуването на сграда тя казва, че най-важното е българското общество да си изясни къде ще е сградата и какви функции ще изпълнява. ,,Този процес е сравнително сложен. Естествено, че много българи ще искат тази сграда да е близо до местата, където живеят. Естествено, че ще искат сграда, която да не е скъпа. Оттам се пристъпва към оглеждане и оценка на това, което се предлага на пазара.

Голям плюс за Българския център в Нова Англия е, че новата сграда е била църковна. Също така тя се намира в зона, която позволява да бъде използвана и за училище, и за църква. Така няма да се изискват допълнителни разрешения от общината. Церемонията за ,,рязане на лентата" ще се състои през март, датата ще бъде обявена допълнително.

https://bg-voice.com/

HatshepsutTopic starter

#8
От нашата Download-секция може да свалите книгата на Маргарита Карамихова "Американски мечти" - пътеводител сред първата генерация българи-имигранти в САЩ:

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=358

HatshepsutTopic starter

Проведоха първи български парад в Чикаго, посветен на 24 май


10 неделни училища от района на Чикаго, 20 културно-просветни организации, учители и ученици от българските училища от Индианаполис, щата Индиана, деца и възрастни в национални костюми с български знамена, цветя и празнично настроение. Така протече първият български парад в района на Чикаго.Шествието тръгна от Гимназията в предградието Елк Гроув и стигна до Ротари парк, където прерасна в събор с над 2000 българи. Надиграваха се танцовите ансамбли "Хоро" , "Верея", "Виванов", надсвирваха се оркестрите "101 гайди Чикаго" и "Гурбетчии", цигуларят Свет Радославов, надпяваха се Jersey Girls и дует Минкови, виха се кръшни хорà.Един от най-гледаните тв канали – Ей Би Си, е посветил кратък репортаж за събитието в Централната си новинарска емисия, предава кореспондентът на БНР в Чикаго Елена Цанева.

https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101650961

HatshepsutTopic starter

Българският фолклор събра в Чикаго 700 танцьори от цяла Америка


Тринайсетото издание на фестивала за български народни танци ,,Верея" се проведе при огромен интерес, с много емоция и българска енергия. "Този празник на българския фолклор и традиции събра 37 състава от цяла Америка и 700 танцьори", написа генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков във Фейсбук. Някои от участниците пропътуваха хиляди километри, за да се включат в това тържество на българщината, като имаше и специални гости от България, Канада, както и ансамбъл на банатските българи от Румъния, допълни той.


Светослав Станков и сенатор Лаура Мърфи

По време на официалното откриване на фестивала щатският сенатор Лаура Мърфи е потвърдила подкрепата си за българската общност в Илинойс, научаваме още от съобщението на генералния ни консул. Светослав Станков изрази и благодарността си към ръководителя на ансамбъл ,,Верея" Константин Маринов, организатор на фестивала и ,,пазител на български народен танц и българските традиции".

"Еуфория от ритми, багри и усмивки! Наелектризираща енергия!" – такъв е отзвукът и на участниците в българския фестивал в Америка. В социалните мрежи от училище ,,Христо Ботев" в Ню Йорк написаха ,,С България в сърцата. Нашите танцьори, големите ученици от танцовия състав към училището, плениха публиката с блестящото си изпълнение! Изпратиха ги с бурни аплодисменти. Това е магията на българския фолклор".


Танцьорите от училище Христо Ботев - Ню Йорк

Това е 13-ото издание на фестивал "Верея" . 37 състава от 14 щата и 7 танцови трупи от Канада. Невероятен празник на българския фолклор в Чикаго! – написа в своя личен профил във Фейсбук и Елена Цанева, кореспондент на БНР в Чикаго и сподели емоционален видеоклип от проявата.


https://bnr.bg/post/101816908/balgarskiat-folklor-sabra-700-tancyori-ot-cala-amerika

Tags:

Similar topics (5)

1013

Отговори: 2
Прегледи: 1301

55

Отговори: 3
Прегледи: 719

512

Отговори: 2
Прегледи: 688

1695

Отговори: 5
Прегледи: 296

507

Отговори: 1
Прегледи: 837

Powered by EzPortal