• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Nordwave

Българитѣ въ Испания

Започната отъ Nordwave, 02 Сеп 2018, 13:48:07

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Nordwave

Тази информация е от 2010г.

Първия събор на българите в Испания

Първият събор на Българите в Испания се проведе на 20 юни 2010 година в Централния парк на испанската столица Мадрид. Над 700 участници, деца от българските училища от цяла Испания, представители на музикални групи, танцови състави и певци се качиха на сцената на първият Български събор под наслов ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЗАЕДНО.
Събитието се състоя от 10 сутринта до 22 вечерта. Имаше изложби, прожекции на български филми, продажба на български харанителни стоки и сувенири. Освен това 13 български училища завършиха учебната 2010 година заедно с обща програма. Танцуваха пяха и свириха 12 български фолклорни групи от цяла Испания, сред които блестеше тази от Палма де Майорка, истински професионалисти, прекрасни танциори, които успяха да вдигнат на крака цялата публика включително и многото испанци присъстващи на събитието. Скарите бяха на 6 както винаги, имаше огромна опашка от чакащи за кебабчета, мешана скара, български алкохолни напитки и огромния асортимент от традиционни наши ястия и деликатеси. Имаше също така много хора облечени в народни носии от всички краища на Татковината. Спонсор на събитието е Банка Сантандер - Santander Envios.

Oт тук изказвам благодарности на организаторите за прекрасното събитие провело се в най-известният увеселителен парк на Испания. Много испанци и хора от всякакви националности успяха да се докоснат до Българското. Пяха се песни, играха се хора и ръченици, хапнахме вкусна мешана скара, пийнахме си биричка и аз спецялно невероятното каберне на винпром Търговище.

Македонското Движение Преображение останови връзки с организаторите и вестникът Нова Дума. Появи се идеята догодина да участва македонска фолклорна група от България. Събитието тепърва ще се организира. Появи се също така идеята за великденски Български събор отново тук в Мадрид.

http://www.pamettanabulgarite.com/profiles/blogs/4155162:BlogPost:141737


Публикациитѣ на Nordwave, публикувани тукъ посмъртно презъ 2018г. сѫ прехвърлени въ неговия профилъ съ решение на администрацията на Форума отъ 9 Априлъ 2023г.

Hatshepsut

Тази информация е от 2014г.

Гергьовден събира българите във Валенсия


Емблемата на събора

На 4 май 2014 г. Асоциация на българката ,,Бялата лястовица" организира петото издание на традиционния български събор ,,Гергьовден".

Началото ще бъде дадено в 11 часа в area recreativa "La Chopera" – Algemesi в испанския град Валенсия.
В поканата към нашите сънародници, живеещи в Испания, от Управителния съвет на организацията призовават: ,,Казват, че в музиката и танца човек намира себе си. И че ние, българите, умеем да се веселим. Искаме в деня на V-я Събор на българите ,,Гергьовден" – Валенсия, хиляди усмивки да озарят лицата на всички, искаме да видим заедно експлозията от емоции, които ще ни подарят самодейните танцови състави, дошли от близо и далеч, с една истина, с едно верую: ,,Българският фолклор е уникален и неповторим! Нека всички заедно протегнем ръце, нека заблестят очите ни, нека просто... празнуваме!".

В богатата музикално-фолклорна програма, която започва в 12 ч., ще участват българските танцови състави ,,Българска роза" – Валенсия, ,,Еделвайс" – Торент, ,,Чанове" – Сарагоса, ,,Еделвайс" – Алсира, и ,,Гергьовден" – Барселона.
В 16 ч. пък ще бъде даден стартът на традиционното фолклорно надиграване и спортните игри.
Спонсори на грандиозното събитие, което отново се очаква да събере хиляди българи от всички части на Испания, са фирмата-вносител на български хранителни продукти ,,Балканика", верига магазини ,,Тангра", ресторант Seamen`s Club – Валенсия, LYCA Mobile, Cromados Roydil S.L. и Vision IPG.

http://www.desant.net/show-news/30064/

Hatshepsut

Диаспората, Испания: Интервю с Милена Илиева


Hatshepsut

Паметник на Кирил и Методий в Малага: Защо българите в испанския град се обединиха за монумента?


Паметник на Кирил и Методий в Малага: Защо българите в испанския град се обединиха за монумента?

Южният испански град Малага е първият в Испания, в който ще бъде поставен паметник на Светите братя Кирил и Методий. Разрешение за поставяне на монумента е издадено от местната община. Той се изгражда изцяло от дарения на българската общност тук в Испания. Зад инициативата застават всички български асоциации в региона.

Идеята за паметник на Светите братя Кирил и Методий тръгва от Българското неделно училище в Малага, разказва неговият ръководител Радка Георгиева.

Паметникът е бронзов барелеф върху гранитна плоча и отдолу ще има текст както на испански, така и на кирилица.
Радка Георгиева - ръководител на Първо българско неделно училище ,,Родина"

Миналата година за първи път са били връчени дипломи на първокласници, но липсвало подходящо място випускът да бъде изпратен. Сега и за първия, и за последния си учебен ден, българчетата ще има къде да се съберат.

За Мая Нихризова, която е един от учителите в българското училище, работата с българчетата тук е кауза.

Паметникът на Светите братя Кирил и Методий ще бъде открит на 5 април по време на Българските дни в Малага.

https://euronewsbulgaria.com/news/26386/pametnik-na-kiril-i-metodiy-v-malaga-zashto-bulgarite-v-ispanskiya-grad-se-obediniha-za-monumenta

Similar topics (5)

1013

Отговори: 2
Прегледи: 1412

55

Отговори: 3
Прегледи: 819

513

Отговори: 0
Прегледи: 697

1695

Отговори: 5
Прегледи: 409

507

Отговори: 1
Прегледи: 944

Powered by EzPortal