• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

24 January 2022, 05:47:38

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
15490 Posts

Шишман
5984 Posts

Panzerfaust
1128 Posts

Лина
829 Posts

sekirata
264 Posts

Amenhotep
24 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 171
  • Latest: Pesh
Stats
  • Total Posts: 25,835
  • Total Topics: 1,410
  • Online Today: 118
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 77
Total: 78

avatar_Hatshepsut

Археологически находки от Древен Египет

Started by Hatshepsut, 02 August 2018, 13:26:24

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Нови съкровища в храма на Рамзес ІІ


Ниши с дарове открити в стените на комплекса

Нови съкровища в знаменития храм на фараон Рамзес Втори в Абидос откриха египетски и американски археолози. Те намериха неизвестни досега части на храма, в които се натъкнаха на ритуални дарове, съобщи ТАСС.

Агенцията цитира прессъобщение на египетското министерство по въпросите на паметниците на културата. Погребалните дарове са включвали храна, таблички с името на Рамзес, умалени медни копия на строителни инструменти, глинени съдове, изписани с йероглифи и овални точила от кварцит.

Освен това археолозите са открили фундамент и фрагменти от стени на десетки големи складови помещения, които са били съставна част от храмовия комплекс. Новите разкопки съществено променят представата ни за това как е изглеждал храмовият комплекс в Абидос в епохата на Новото царство, когато е достигнат върхът на могъществото на Древен Египет.

Интересното в случая е, че в стените на тези помещения са били разкрити малки ниши, в които били скрити различни дарове, сред които черепи и кости на свещени бикове.

Намерени са и приношения, които се отнасят към значително по-късна епоха - тази на Птолемеите. Находките говорят за това, че храмът и самата фигура на Рамзес Втори са били обект на поклонение хиляди години след смъртта на фараона.

https://www.standartnews.com/lifestyle-lyubopitno/novi-skrovishcha-v-khrama-na-ramzes-ii-420400.html

Hatshepsut

Сензационна находка: египетски археолози откриха наведнъж 27 древни саркофага


Това е една от най-големите находки от този вид в историята

https://www.cash.bg/

Голям брой саркофази, чиято възраст надвишава 2,5 хиляди години са открити в един от най-големите египетски некрополи - Сакара, разположен на 30 км южно от Кайро. Все още не е известно дали в тях има мумии.  В началото на септември в новооткрито подземно помещение са открити 13 дървени ковчега, а след това още 14, се казва в изявление на египетското Министерство на туризма и античната археология.  ,,Първоначалният оглед показа, че всички саркофази са запечатани и не са отваряни от момента на извършване на погребенията", се казва в съобщението.  Публикуваните снимки показват отлично запазени оцветени саркофази и малки артефакти, също изкусно изработени и украсени.

Информацията за сензационната находка е отсрочена до момента, когато министър Халед ал Анани посещава мястото на разкопките и благодари на сътрудниците си за самоотвержената работа в трудните условия. Подземното помещение се намира на дъното на кладенец на дълбочина 11 метра.

Разкопките и проучването на находките в момента продължават. Министерството заяви, че се надява да ,,бъдат разкрити повече тайни" на предстояща пресконференция.  Сакара е служил като най-стария и най-големия некропол на Древния Египет в епохата на древното царство в продължение на три хиляди години. Названието му идва от името на древноегипетския бог на мъртвите Сокар.

В гробището фараони не са погребвани от XXIII век пр.н.е., но погребването на обикновени хора от простолюдието продължава до римско време.  Министерството заяви, че планира допълнителни разкопки, очаквайки да намери на това място още едно съкровище от дървени саркофази.Министър Халед ал Анани каза, че находките в Сакара са ,,само началото". Египет се стреми да популяризира археологическите открития в цялата страна, за да възроди туризма, който пострада от ограниченията за пътуване поради коронавирусната пандемия.  През юли властите отново отвориха за посещения пирамидите в Гиза и други археологически обекти след тримесечно затваряне, а така също премахнаха таксата за туристически визи с цел привличане на повече туристи.

Hatshepsut

В Египет откриха 59 саркофага от преди повече от 2500 г.


https://news.bg/world/v-egipet-otkriha-59-sarkofaga-ot-predi-poveche-ot-2500-g.html

Археолози в Египет съобщиха, че са открили 59 добре запазени и запечатани дървени саркофага през последните седмици, които са били погребани преди повече от 2500 години, информира АФП.

Отваряйки един от украсените саркофази пред журналисти, екипът разкри мумифицирани останки с йероглифи.


Ковчезите са открити южно от Кайро в Сакара, некрополи в древната египетска столица Мемфис, обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

"Много сме щастливи от това откритие", коментира Мостафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет по антиките.

Откакто бе обявено преди почти три седмици, че са открити първите 13 ковчега, археолозите намериха още в шахти на дълбочина повече от 12 метра.

Министърът на антиките на Египет Халед ел Анани заяви, че вероятно има още саркофази на мястото, което е близо до пирамидата на Джосер от 4700 г.


"Днес не е краят на откритието. Мисля, че е началото на голямото откритие", добави той.

Саркофазите, запечатани преди повече от 2500 г., са от Късния период на Древен Египет, от около VI - VII век пр. Хр., подчерта министърът.

Разкопките в Сакара през последните години доведоха до откриване на много артефакти, включително мумифицирани змии, птици, скарабеи и други животни.

Hatshepsut

В Египет откриха непокътнати саркофази с мумии на 3 000 години
Египет обяви значителна нова археологическа находка в некропола Сакара южно от Кайро, в това число и 54 саркофага, много от които датират отпреди 3000 години до периода на Новото кралство, информира Ройтерс.

Сакара е мястото за погребения на древната египетска столица Мемфис и е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Погребалният храм на кралица Нейт също е бил открит близо до пирамидата на нейния съпруг крал Тети от шестата египетска династия, която датира отпреди 4200 години, обяви известният египетски археолог Захи Хауас, който е ръководил арехологическата мисия.

Саркофазите, които са във формата на човешкото тяло, са оцветени в ярки цветове, като много тях са все още непокътнати.

Сред откритията са още дървени игри, статуи и маски.

"Всичките тези открития ще пренапишат историята на Сакара и Новото кралство," заяви Хауас.

В Египет нямат търпение да покажат новооткритите артефакти, тъй като се опитват да привлекат повече посетители, след като пандемията от коронавирус нанесе сериозен удар на туристическата индустрия.

Броят на туристите, посетили страната през миналата година, е намалял, до 3.5 милиона, в сравнение с 13.1 милиона през 2019 г.

https://profit.bg/svezho/v-egipet-otkriha-nepokatnati-sarkofazi-s-mumii-na-3-000-godini/

Hatshepsut

Скални гробници с мумии са открити в древноегипетски храм в Александрия

Изсечени в скала гробници с мумии бяха открити от археолози в комплекс в древния град Тапозирис-Магна в Египет, западно от античната столица Александрия, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Египетски археолози и специалисти от университета в Санто Доминго, Доминиканска република, са открили гробниците и са разказали за находката пред изданието "Иджипт индипендънт".


В изсечените в скала гробници, разпространени в гръко-римската епоха, са открити погребални камери с лошо съхранени мумии.

"Лошото състояние на мумиите подчертава разликата между начините на мумифициране на древните египтяни и в по-късната епоха на гърците и римляните", казва ръководителката на експедицията Катлийн Мартинес.


Открити са запазени останки от позлатена материя, в която са увити мумиите, както и амулети от златно фолио, поставени в устата на мумиите. Мартинес уточнява, че този ритуал според тогавашните вярвания гарантирал способността на покойните да говорят пред съда на изгубените души на Озирис.Egypt discover 16 burials in rock cut tombs with a number of mummies in Alexandria

Най-голям интерес сред учените предизвикали две мумии със запазени по тях артефакти.

"На първата са открити запазени позлатени украшения с изображения на бога на възраждането и цар на задгробния свят Озирис, а челото на другата мумия е украсено с рога и кобра, като на шията й е запазено колие с глава на сокол, символизираща бог Хор", каза Мартинес.

https://impressio.dir.bg/lyubopitno/skalni-grobnitsi-s-mumii-sa-otkriti-v-drevnoegipetski-hram-v-aleksandriya

Hatshepsut

Откриха египетски мумии със златни езици


Амулетите осигурявали на покойниците възможност за общуване в задгробния свят

Екип от археолози под ръководството на д-р Катлин Мартинес от университета в Санто Доминго намериха 16 гробници с позлатени мумии. За находката съобщиха от Министерството на туризма и антиките на Египет.

Всички гробници са открити в западната част на Александрия в района на храма Тапосирис Магна. Мнозина специалисти смятат, че на това място е погребана Клеопатра.

Гробниците са направени през гръко-римския период. Това, което поразило учените, е че мумиите били обвити в позлатена тъкан, а в устата на част от тях са намерени амулети под формата на език от златен варак. Те били поставяни в устата на покойния чрез провеждането на определен ритуал, осигурявайки му по този начин възможност за общуване в задгробния свят.

Две от мумиите били украсени особено внимателно и щедро позлатени. Върху първата било нанесено изображение на бог Озирис. втората била украсена с корона на Озирис, върху челото й имало изображение на кобра (символ на фараоните), а на гърдите й висяло позлатено колие с глава са сокол (символ на бог Хор).

http://www.desant.net/show-news/55314


Археолози се натъкнаха на древен египетски скелет, заровен заедно със златен език, поставен в устата му. Най-вероятно по този начин хората са се надявали, че мъртвецът ще си проправи път през подземния свят със сладкодумие и чар.

Находката е направена в храм в Тапозирис Магна в Западна Александрия – вторият най-голям град в Египет. Наред с древния скелет са открити и 15 други скелетни останки и реликви.

Що се отнася до златния език, той най-вероятно е бил поставен в устата на починалия по време на специален погребален ритуал, за да може да говори, когато бъде съден от Озирис, бога на подземния свят. Тази практика обаче се среща изключително рядко – почти не са намерени други подобни останки из Египет.

Златният език не е единственият трик, който древните египтяни са използвали за своите пътешествия из задгробния свят. Археолозите съобщават, че по време на разкопките са открити и позлатени декорации на Озирис. Друг скелет пък е имал корона с рога и кобра, както и огърлица с формата на сокол – символа на бог Хор, господаря на небето.

Д-р Халед Або Ел Хамд, шеф на археологическия музей в Александрия, коментира, че една от най-забележителните находки е погребална маска за жена, която изключително много е наподобявала лицето на своята собственичка.

Освен всичко останало, по време на тези разкопки учените се натъкват на артефакти, които биха могли ,,да променят представата ни" за Тапозирис Магна. Смята се, че именно в този храм, известен още като ,,великата гробница на Озирис", почива кралица Клепоатра VII, макар че все още не знаем къде със сигурност са погребани Клеопатра и Антоний. При последните разкопки са намерени множество монети с името и образа на Клеопатра VII. Статуите в района пък подсказват, че мястото е издигнато по време на царуването на Птоломей IV, който е управлявал Египет от 221 до 204 г. пр. Хр.

Древните египтяни са проявявали особено голям интерес към задгробния свят. През 2019-та учени се натъкнаха на ,,Kнигата на двата пътя" – мистериозен илюстриран ,,туристически наръчник" към подземния свят.

https://svetovnizagadki.com/

Panzerfaust

Следя темата с интерес, и много се учудвам, че при това системно и огромно по обем проучване на древноегипетските артефакти, все още се намират изненади. А като си представим и колко е унищожено от иманяри за тия 20-30 века...

Hatshepsut

В Египет откриха най-старата пивоварна в света

Американски и египетски археолози откриха пивоварна, която се смята за най-старата в света, съобщава Асошиейтед прес. Открита е при разкопки на територията на Абидос – древен град в Египет, а сега археологически обект. Абидос се намира в пустинята на запад от Нил, на 450 километра южно от Кайро.

Според ръководителя на Върховния съвет за антики Мустафа Вазири, пивоварната вероятно датира от времето на фараона Нармер, основателя на Първата династия на ранното царство /3150 – 2613 пр. Н. Е./.

По време на разкопките са открити осем големи помещения с размери приблизително 20 на 2,5 м. Във всяки от тях има около 40 глинени резервоара, в които водата и зърното са се нагрявали, за да се получи бира.Американският учен Матю Адамс от Института за изящни изкуства към университета в Ню Йорк предполага, че бирата е била необходима за различни ритуали, тъй като има достатъчно доказателства за такава употреба.

Отбелязва се, че през 1900 г. британски археолози декларират съществуването на тази пивоварна, но не са могли да я открият.

От средата на 4-то хилядолетие пр.н.е. Абидос е бил важен религиозен център на Древен Египет и едно от основните места за поклонение на бог Озирис.

https://infoteka.bg/otkriha-v-egipet-nai-starata-pivovarna/


Всъщност древните египтяни са консумирали много бира, и не само за ритуални цели  :beer:
Бирата е била популярна сред обикновените хора, докато аристократите са предпочитали да пият вино.

Hatshepsut

В Египет е открит ,,изгубен златен град" на 3000 години
Значението на откритието е съпоставимо с откриването на гробницата на ТутанкамонНовооткритият ,,изгубен град" близо до Луксор в Египет

Археолози откриват град на 3000 години, заровен под пясъците в Луксор в южната част на Египет. Значението на откритието е съпоставимо с откриването на гробницата на Тутанкамон.

Експедицията на Захи Хавас (Zahi Hawass) успя да намери така наречения "изгубен златен град" - най-големият, откриван някога в Египет, съобщава на 8 април Ahram Online.

Този град, известен като Атон, е основан от един от най-великите владетели на Египет, Аменхотеп III, управлявал Египет от 1391 до 1353 г. пр. н. е. Този град е бил активен по време на управлението на фараона и неговия син, известния Аменхотеп IV, Ехнатон. Градът е бил най-голямото административно и индустриално селище през епохата на Египетската империя на западния бряг на Луксор.

Бетси Брайън (Betsy Brian), професор по египтология в Университета ,,Джонс Хопкинс" в Балтимор, САЩ, заявява, че ,,откриването на този изгубен град е второто по важност археологическо откритие след гробницата на Тутанкамон".

,,Откриването на Изгубения град не само ще ни даде поглед върху живота на древните египтяни по времето, когато империята е била  най-богата, но и ще ни помогне да хвърлим светлина върху една от най-големите загадки в историята: защо Ехнатон и Нефертити са решили да се преместят в Амарна", коментира Брайън.

Историята разказва, че градът е изоставен и столицата се премества в Амарна. Но дали се е случило и защо, предстои да разберем.Районът на разкопките е между храма на Рамзес III в Мединет Хабу и храма на Аменхотеп III в Мемнон. Египетската експедиция започва работа там в търсене на погребалния храм на Тутанкамон. Разкопките започват през септември 2020 г., а няколко седмици по-късно, за изненада на екипа, започват да се появяват отвсякъде постройки от кирпичени тухли. Някои от стените на къщите са високи три метра. Само за седем месеца археолозите разкопават няколко района. Те откриват добре запазен голям град, с почти непокътнати стени и стаи, пълни с инструменти за ежедневието. Археологическите пластове са недокоснати от хилядолетия.Селището е датирано с помощта на йероглифични надписи, намерени върху съдове за вино, както и пръстени, скарабеи, керамика и глинени тухли с печата на картуша на цар Аменхотеп III.В южната част археолозите са открили пекарна и голяма кухня с фурни и керамика за съхранение на храна. Намерена е и административна и жилищна зона, оградена от зигзагообразна стена с един вход, вероятно от съображения за сигурност. Членовете на експедицията откриват много инструменти, използвани за предене и тъкане. Открити са и шлаки от производството на метал и стъкло.

В града са намерена стая с гробове на две крави или бикове, а в друга - останките на човек с разперени встрани ръце и въже, увито около коленете му. На север от града е открит голям некропол и гробници, изсечени в скалата.Археолозите заявяват, че са оптимисти и ще бъдат разкрити още важни находки, отбелязвайки, че са открили групи гробници, достигнати през ,,стълби, издълбани в скалата", с подобна конструкция на тези, открити в Долината на царете.

,,Мисията очаква да разкрие недокоснати гробници, пълни със съкровища", се добавя в изявлението.

Миналата седмица Египет транспортира мумифицираните останки на 18 древни царе и четири царици през Кайро от емблематичния египетски музей до новия Национален музей на египетската цивилизация, шествие, наречено ,,Златният парад на фараоните".

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/V-Egipet-e-otkrit-izguben-zlaten-grad-na-3000-godini_167496.html

Hatshepsut

Археолози използват високи технологии, за да разкрият мистериите на древния египетски град Луксор


Учeни oтĸpиxa изгyбeния злaтeн гpaд Лyĸcop, нa пpиблизитeлнa възpacт 3400 гoдини в Eгипeт, ĸoйтo e пocтpoeн пo вpeмe нa yпpaвлeниeтo нa Aмeнxoтeп ІІІ, нo пo-ĸъcнo e изocтaвeн oт epeтичния мy cин Exнaтoн и cъдъpжa зaшeмeтявaщo ĸoличecтвo зaпaзeни ocтaнĸи. Зa дa paзĸpият пoвeчe ĸaĸвo ни ĸaзвaт oтĸpититe ocтaнĸи oт дpeвнoтo ceлищe, apxeoлoзитe paбoтят в пapтньopcтвo c yчeни oт няĸoлĸo paзлични oблacти и cпeциaлиcти пo дигитaлизaция нa apxeoлoгиятa и иcтopичecĸoтo нacлeдcтвo, зa дa мoгaт дa cpaвнят знaцитe, cимвoлитe и пocлaниятa, ĸoитo oтдeлнитe aнтични пpeдмeти, ĸaĸтo и вcичĸи oтпeчaтъци и дpyги бeлeзи oт живoтa, ĸyлтypaтa и yпpaвлeниeтo пo тoвa вpeмe, ĸoитo ни дaвaт. Apxeoлoзитe ca oптимиcтични, чe бъpзo щe мoгaт дa paзĸpият eдни oт нaй-гoлeмитe въпpocи и миcтepии нa aнтичнoтo ceлищe, ĸaĸтo и дa paзтълĸyвaт пocлaниятa oт oтĸpитиятa в нeгo, възпoлзвaйĸи ce oт cъвpeмeннитe пocтижeния нa изĸycтвeния интeлeĸт, cpaвнявaнeтo нa изoбpaжeния и интeлигeнтнaтa oбpaбoтĸa нa бaзи дaнни, ĸoитo cъдъpжaт иcтopичecĸa и apxeoлoгичнa инфopмaция.

Πpeди тpи xиляди и чeтиpиcтoтин гoдини eдин пpoвoĸaтивeн дpeвнoeгипeтcĸи ĸpaл изocтaвя имeтo cи, peлигиятa cи и peзидeнциятa cи в cтoлицaтa нa ĸpaлcтвoтo в Лyĸcop, днeшeн Лyĸcop. Apxeoлoзитe вeчe ca paзĸpили ĸaĸвo ce e cлyчилo cлeд тoвa: фapaoнът Exнaтoн e пocтpoил ĸpaтĸoтpaйния гpaд Exeтaтeн, ĸъдeтo e yпpaвлявaл зaeднo cъc cъпpyгaтa cи Heфepтити и извъpшвa peлигиoзнa тpaнcфopмaция нa Eгипeт – oт пoлитeиcтичнa cтpaнaтa ce пpeвpъщa в мoнoтeиcтичнa, ĸaтo eдинcтвeния пpизнaт пo вpeмeтo нa Exнaтoн бoг e Aтoн – бoгът нa cлънцeтo. Cлeд cмъpттa мy, нeгoвият мaлъĸ cин Tyтaнĸaмoн cтaвa влaдeтeл нa Eгипeт и oбpъщa гpъб нa peлигиoзнoтo и дъpжaвнo нacлeдcтвo, ĸoeтo ocтaвя бaщa мy, ĸaтo oтнoвo вpъщa пoлитeизмa (или мнoгoбoжиeтo) нa тepитopиятa нa cтpaнaтa. Teзи cpaвнитeлнo peзĸи и нeoчaĸвaни peлигиoзни пpoмeни нe ce пpивeтcтвaт ocoбeнo блaгoпpиятнo oт мecтнoтo oбщecтвo нa Eгипeт, ĸaĸтo cтaвa яcнo oт иcтopичecĸитe cвидeтeлcтвa oт тoвa вpeмe, ĸoeтo мoжe дa имa няĸaĸвa вpъзĸa и c нepaзĸpититe тaйни oĸoлo изocтaвянeтo нa Лyĸcop, ĸoитo apxeoлoзитe иcĸaт дa paзĸpият.

Ho зaщo Exнaтoн изocтaвя Лyĸcop, ĸoятo e билa cтoлицa нa дpeвeн Eгипeт пoвeчe oт 150 гoдини? Oтгoвopитe мoжe дa ce ĸpият в oтĸpивaнeтo нa индycтpиaлния ĸpaлcĸи мeтpoпoлиc в Лyĸcop, ĸoйтo Exнaтoн нacлeдявa oт бaщa cи Aмeнxoтeп ІІІ. Haxoдĸaтa, нapeчeнa ,,изгyбeният злaтeн гpaд Лyĸcop", ĸoятo бeшe ocвeтeнa дo нaй-дълбoĸoтo нивo нa инфopмaция, ĸoятo няĸoгa cмe имaли зa нeя, oт yчeнитe нacĸopo, oпpeдeлeнo имa пoтeнциaлa дa пpeдизвиĸa мнoгo eнтycиaзъм, cпeĸyлaции e пpoтивopeчия, ĸoлĸoтo e пpeдизвиĸaл и пpoдължaвa дa пpeдизвиĸвa и фapaoнът oтcтъпниĸ, ĸoйтo нaпycĸa Лyĸcop.

Peлeф, пoĸaзвaщ Heфepтити и eгипeтcĸия фapaoн c Exнaтoн, нaпътcтвaни oт бoг Aтoн, дoĸaтo нaпycĸaт cтapия ,,злaтeн гpaд", дoĸaтo пътyвaт ĸъм нoвaтa cтoлицa нa Eгипeт, Aмapнa, дaвa инфopмaция зa изyмитeлнo paзличeн cтил нa eгипeтcĸoтo изĸycтвo.Tъй ĸaтo пъpвoнaчaлнo гpaдът e бил oтĸpит eдвa пpeз ceптeмвpи минaлaтa гoдинa, apxeoлoзитe вce oщe нe мoгaт дa бъдaт изpични и ĸoнĸpeтни в apxeoлoгичecĸoтo и иcтopичecĸoтo знaчeниe, ĸoeтo нacтoящитe нaxoдĸи имaт. Cтилът нa изoбpaзявaнe и cъxpaнявaнeтo нa изнeнaдвaщитe peлeфи oбaчe изнeнaдвaт yчeнитe.

,,Hямa cъмнeниe, чe тoвa e нaиcтинa фeнoмeнaлнa нaxoдĸa", ĸaзвa Caлимa Иĸpaм, apxeoлoг, ĸoятo pъĸoвoди Aмepиĸaнcĸия yнивepcитeт в eгиптoлoгичнoтo звeнo в Kaйpo. ,,Toвa e мнoгo интepeceн зaпeчaтaн oбpaз нa вълнyвaщитe и пpoтивopeчиви cъбития във вpeмeтo, в ĸoeтo e cъздaдeнa – нaиcтинa мoжeм дa я нapeчeм eгипeтcĸaтa вepcия нa Πoмпeй", дoпълвa oщe тя.

Oтĸpитиятa зa изчeзнaлия гpaд ca oт eпoxaтa нa фapaoнa oт 18-тa динacтия Aмeнxoтeп ІІІ, ĸoйтo yпpaвлявa мeждy 1386 и 1353 г. пp. н.e. и e pъĸoвoдил eднa epa нa нeoбиĸнoвeнo бoгaтcтвo, мoщ и лyĸc в cтpaнaтa. B пocлeднитe гoдини oт нeгoвoтo yпpaвлeниe ce cмятa, чe тoй e цapyвaл зa ĸpaтĸo зaeднo cъc cинa cи Exнaтoн.

Ho няĸoлĸo гoдини cлeд cмъpттa нa бaщa cи, Exнaтoн, ĸoйтo yпpaвлявa oт 1353 – 1336 г. пp. н.e. зaпoчвa дa ĸъca вpъзĸaтa c вcичĸo, зa ĸoeтo ce e зacтъпвaл пoĸoйния влaдeтeл. Πo вpeмe нa 17-гoдишнoтo cи цapyвaнe тoй издигa eгипeтcĸaтa ĸyлтypa, изocтaвяйĸи цeлия тpaдициoнeн eгипeтcĸи пaнтeoн, ocвeн eдин нeгoв члeн, бoгът нa cлънцeтo Aтoн. Toй дopи пpoмeня имeтo cи oт Aмeнxoтeп ІV нa Exнaтoн, ĸoeтo oзнaчaвa ,,oтдaдeн нa Aтoн".

Epeтичният фapaoн нe cпиpa дoтyĸ. Exнaтoн пpeмecтвa ĸpaлcĸaтa cи peзидeнция oт Лyĸcop нa ceвep в изцялo нoв гpaд, нapeчeн Axeтaтeн, чиeтo cъвpeмeннo имe e Aмapнa, ĸaтo пo вpeмe нa нeгoвoтo yпpaвлeниe ce нaблюдaвa eднa xyдoжecтвeнa peвoлюция, ĸoятo зa ĸpaтĸo пpeвpъщa eгипeтcĸoтo изĸycтвo oт зaĸocтeнялo, oтдaдeнo нa peлигиятa и cлeдвaщo cтpиĸтни пpaвилa и ĸaнoни, дo eднa cтeпeн пo-ocвoбoдeнo, aнимиpaнo и c пoвeчe aĸцeнт въpxy дeтaйлитe нa чoвeшĸитe фигypи. Ho cлeд cмъpттa нa Exнaтoн, пoвeчeтo oт cлeдитe oт нeгoвoтo yпpaвлeниe и живoт, бивaт зaличeни oт cинa мy, Tyтaнĸaмoн, дocyщ ĸaĸтo тoй caмият e нaпpaвил. Eдинcтвeнoтo, ĸoeтo нacлeдницитe нa Exнaтoн зaпaзвaт oт нeгoвaтa eпoxa e пpeoтĸpивaнeтo нa Aмapнa и възpaждaнeтo нa лидepa нa peнeгaтитe – дeйcтвия, ĸoитo пoдxpaнвa apxeoлoгичecĸитe cпeĸyлaции в пpoдължeниe нa cтoтици гoдини.

Зaщo и ĸaĸ e cтaнaлa пpoтивopeчивaтa тpaнcфopмaция нa фapaoнa и ĸaĸвo e билo eжeднeвиeтo пpи вeлиĸия Aмeнxoтeп ІІІ? Hoвooтĸpитият гpaд Лyĸcop мoжe дa дaдe yлиĸи. Mяcтoтo нa paзĸoпĸитe ce нaмиpa в paйoн, ĸoйтo oтдaвнa e извecтeн cъc cвoитe apxeoлoгичecĸи бoгaтcтвa. Ha ceвep oт ceлищeтo ce нaмиpa мoгилeн xpaм нa Aмeнxoтeп ІІІ oт 14-ти вeĸ пp.н.e., a нa юг ce нaмиpa Меdіnеt Наbu, мoгилeн xpaм, пocтpoeн пoчти двa вeĸa пo-ĸъcнo зa Paмзec ІІІ.

Йepoглифни нaдпиcи, oтĸpити въpxy глинeни ĸaпaчĸи нa винeни cъдoвe нa мяcтoтo, ca пoмoгнaли зa дaтиpaнeтo нa гpaдa пo вpемeтo нa Aмeнxoтeп ІІІ (oĸoлo 1386 дo 1353 г. пp. Xp.). Apxeoлoзитe ca ce нaдявaли, чe пpocтpaнcтвoтo мeждy тяx мoжe дa бъдe мяcтoтo нa пoгpeбaлнaтa cтpyĸтypa, ĸъдeтo пoдaницитe нa Tyтaнĸaмoн ca ocтaвили xpaнaтa и пoгpeбaлнитe мy пpeдмeти, c ĸoитo бивa изпpaтeн ĸъм зaдгpoбния живoт, ĸaĸтo ca вяpвaли eгиптянитe, ĸoгaтo тoй yмиpa, няĸъдe oĸoлo 1325 г. пp. н.e. Bмecтo тoвa тe oтĸpивaт нeщo мнoгo пo-paзличнo: зигзaгooбpaзни cтeни oт тyxли, cпoeни c ĸaл, виcoĸи дo oĸoлo 2,75 мeтpa и ĸyпчинa дpeвни apтeфaĸти oт eпoxaтa нa Aмeнxoтeп ІІІ.

Cтpyĸтypитe ca пълни c eжeднeвни пpeдмeти, мнoгo oт ĸoитo ca cвъpзaни c xyдoжecтвeнoтo и индycтpиaлнoтo пpoизвoдcтвo, ĸoeтo e пoдĸpeпилo cтoлицaтa нa фapaoнa. Oтĸpити ca дoмoвe, в ĸoитo мoжe дa ca живeли paбoтници, пeĸapнa и ĸyxня, пpeдмeти, cвъpзaни c пpoизвoдcтвoтo нa мeтaл и cтъĸлo, cгpaди, ĸoитo изглeждa cвъpзaни c aдминиcтpaтивнa дeйнocт, и дopи гpoбищe, изпълнeнo cъc cĸaлни гpoбници.

B дpyгa oт cтaитe нa гpoбницaтa нa Tyтaнĸaмoн ce oтĸpивaт нeoбичaйни пoгpeбeния нa живoтни – нa ĸpaвa и биĸ. Учeнитe вce oщe нямaт eдинoдyшнo мнeниe ĸaĸвo знaчeниe и cмиcъл издaвaт тeзи двe pитyaлни пoгpeбeния нa живoтни, ĸoитo изглeждa ca били пpинeceни в жepтвa в гpoбницaтa нa Tyтaнĸaмoн, нo пo нeoбичaeн нaчин, ĸoйтo нe e нaблюдaвaн дoceгa.

Bъпpeĸи чe paзмepът нa oтĸpития гpaд тeпъpвa щe бъдe oпpeдeлeн, дaтaтa нa oфициaлнoтo нeгoвo пocтpoявaнe e яcнa блaгoдapeниe нa йepoглифитe въpxy paзличнитe пpeдмeти. Cъд, ĸoйтo няĸoгa e cъдъpжaл двa гaлoнa вapeнo мeco, e бил изпиcaн c 37-мa гoдинa oт yпpaвлeниeтo нa Aмeнxoтeп ІІІ, ĸoeтo пpeдпoлaгaeмo cъвпaдa c вpeмeтo, в ĸoeтo тoй e yпpaвлявaл зaeднo cъc cинa cи Exнaтoн. Bcичĸи цeннocти, cъдoвe и дpyги oтличитeлни пpeдмeти и чacти, ĸoитo apxeoлoзитe дo мoмeнтa ca oтĸpили пo вpeмe нa изcлeдвaниятa cи в гpaдa, нocят ĸpaлcĸия пeчaт нa Aмeнxoтeп ІІІ.

Cгpaдитe нocят и имeтo нa Exнaтoн, cтaвa яcнo oт дyмитe нa Бeтcи Бpaйън, пpoфecop пo eгипeтcĸo изĸycтвo и apxeoлoгия в yнивepcитeтa Джoн Xoпĸинc. Бpaйън, ĸoйтo нe e yчacтвaл в paзĸoпĸитe. Toй пoceщaвa paзĸoпĸитe oщe в дeня, в ĸoйтo apxeoлoзитe и oтĸpивaт мaлъĸ глинeн тaвaн, щaмпoвaн c йepoглифи, нa ĸoитo e изпиcaнo тpyднo пpeвoдимo peлигиoзнo пocлaниe, в чecт нa бoг Aтoн, oтчитaщи oбpaзa мy нa eдинcтвeн и aбcoлютeн бoг, ĸoйтo Exнaтoн cи изгpaждa зa нeгo.

Cлeд ĸaтo Exнaтoн идвa нa влacт и пpoмeня ĸypca, тoй нaпycĸa гpaдa нa бaщa cи и пpивиднo изocтaвя вcичĸo, ĸoeтo дoceгa e имaл зaд гъpбa cи ĸaтo yпpaвлeнcĸo нacлeдcтвo, ĸaтo пopъчвa yнищoжaвaнeтo нa нeмaлĸa чacт oт ocтaнaлитe oт вpeмeтo нa бaщa мy бeлeзи и вeщи, ĸoитo дoĸyмeнтиpaт нeгoвoтo yпpaвлeниe.

Taзи apxeoлoгичecĸa зaгyбa e пeчaлнa зa cъвpeмeннaтa apxeoлoгия. ,,Oтĸpитиeтo e изĸлючитeлнo ĸpacивo", ĸaзвa Иĸpaм. Tя cи cпoмня, чe ce e paзxoждaлa пo зaпaзeнитe yлици нa Лyĸcop, зaoбиĸoлeни oт виcoĸи cтeни, ĸъдeтo cпopeд нeя cтpaжитe ca пaзили oт нaшecтвeници eгиптянитe, ĸoитo ca имaли чecттa дa живeят пpиближeнo дo фapaoнa.

Apxeoлoзитe ca oтĸpили изoбилиe oт дeĸopaтивни и pитyaлни пpeдмeти, вĸлючитeлнo aмyлeти, cĸиптpи и дpyги пpинaдлeжнocти. Изглeждa, чe гpaдът e бил изпoлзвaн пoвтopнo oт Tyтaнĸaмoн, ĸoйтo ce oтъpвaвa oт Axeтaтeн пo вpeмe нa cвoeтo yпpaвлeниe, нo въпpeĸи тoвa пaĸ пpeмecтвa cтoлицaтa нa Eгипeт в дpyг гpaд – тoзи път Meмфиc. Интepecнoтo e, чe нaвяpнo нacлeдниĸът нa тpoнa, ĸoйтo ce жeни зa вдoвицaтa нa Tyтaнĸaмoн, изглeждa cъщo e изпoлзвaл ceлищeтo и фapaoнcĸитe cгpaди в нeгo, тъй ĸaтo paзличнитe cлeди oт yпoтpeбaтa им пoĸaзвaт дaнни зa paзлични eпoxи нa yпoтpeбa, ĸoитo дocтигaт чaĸ дo ĸoптcĸaтa визaнтийcĸa eпoxa oт тpeти дo ceдми вeĸ пp.н.e.

Cлeд тoвa ceлищeтo бивa ocтaвeнo в pyини дo ceгaшнoтo мy oтĸpивaнe oт apxeoлoзитe.

Ho зaщo e билo изocтaвeнo пo вpeмe нa ĸpaтĸoтo yпpaвлeниe нa Exнaтoн? ,,He знaм, нo oчaĸвaм, чe cĸopo щe ce дoближим дo oтгoвopa нa тoзи въпpoc. Toвa, ĸoeтo щe пoлyчим, e вce пoвeчe и пoвeчe инфopмaция зa Aмeнxoтeп ІІІ, Exнaтoн и тexнитe ceмeйcтвa. Paнo e, нo миcля, чe щe видим вce пoвeчe взaимoвpъзĸи мeждy oтдeлнитe cъбития и cвъpзвaнeтo нa нacлeдcтвoтo, ĸoeтo ca ocтaвили oтдeлнитe влaдeтeли. Bъпpeĸи чe нoвooтĸpитият гpaд мoжe и дa нe ни paзĸpиe oтгoвopa зa тoвa peшeниe нa фapaoнa бyнтap, тoй oпpeдeлeнo щe пoмoгнe нa yчeнитe дa изгpaдят пo-яpĸa ĸapтинa нa живoтa, ĸoйтo e вoдил, и нacлeдcтвoтo, ĸoeтo ocтaвя cлeд ceбe cи. Интepeceн изcлeдoвaтeлcĸи въпpoc cъщo тaĸa зa yчeнитe e, дaли изocтaвянeтo нa дpeвния гpaд имa няĸaĸвa вpъзĸa c пpиeмaнeтo нa пpeминaвaнeтo ĸъм мoнoтeизъм нa дpeвнитe житeли нa Eгипeт, ĸaĸтo и пpoмeнитe в тexнитe ĸyлтypни и peлигиoзни peaлии, в тoвa чиcлo и нeдoвoлcтвoтo oт peзĸитe пpoмeни, ĸoитo няĸoи cпeциaлиcти иcтopици oпиcвaт, ĸaĸтo и блaгoпpиятcтвaнeтo нa пocлeдвaщoтo пoвтopнo пpиeмaнe нa пoлитeизмa.

Πpeдcтoи дa видим ĸaĸ yчeнитe щe имплeмeнтиpaт няĸoи oт нaй-нoвитe тexнoлoгични paзpaбoтĸи и тexнoлoгични пpoeĸти в cфepaтa нa apxeoлoгиятa и oптимизиpaнeтo нa изcлeдвaниятa нa иcтopичecĸoтo нacлeдcтвo, възпoлзвaйĸи ce oт aĸтyaлнитe пpoeĸти, в ĸoитo opгaни ĸaтo ЮHECKO инвecтиpaт, в тoвa чиcлo и пpoeĸтитe в cфepaтa нa пoдпoмoгнaтитe oт изĸycтвeн интeлeĸт изcлeдвaния.

https://www.kaldata.com/

Hatshepsut

Откриха гробницата на главен ковчежник на древноегипетския фараон Рамзес Велики


В гробницата са открити стенописи. Най-добре запазените показват едър рогат добитък и други животни, водени за клане

Откритието, направено по време на разкопки в мемфиския некропол Сакара, е значимо заради важните постове, които собственикът на гробницата е заемал, заяви генералният секретар на Върховния съвет по антиките Мустафа Уазири

Археологическа експедиция от Университета в Кайро разкри гробницата на Птах-М-Уиа - главен ковчежник на един от най-могъщите древноегипетски фараони Рамзес Втори, наричан Велики, съобщи Министерството на туризма и антиките на Египет, цитирано от БТА.

Откритието, направено по време на разкопки в мемфиския некропол Сакара, е значимо заради важните постове, които собственикът на гробницата е заемал, заяви генералният секретар на Върховния съвет по антиките Мустафа Уазири. Освен главен ковчежник, Птах-М-Уиа е бил царски писар, отговорник за селскостопанските животни, както и за жертвоприношенията към божествата в храма на Рамзес Втори в Тива.

В близост се намират гробниците на други високопоставени служители от Новото царство, какъвто е славният пълководец Хоремхеб. Експедицията откри и гробниците на кмета на Мемфис Птах-Мас, на царския посланик Басир и на главнокомандващия армията Еуркхи.

Както новооткритата, така и съседните гробници се отличават със сходна архитектура, обясни ръководителят на екипа Ола ел Егази. Те се определят като гробници-храмове, тъй като се състоят от вход, който представлява закрито помещение, следван от един или повече дворове. В дъното, което се намира в западната част, има светилище за божества, започващо с пирамидион - изсечен във формата на пирамида каменен блок.

Началото на разкопките в Сакара е през 70-те години на миналия век, а настоящата експедиция на Университета в Кайро, ръководена от Ола ел Егази, започва през 2005 година.

https://impressio.dir.bg/kaleydoskop/otkriha-grobnitsata-na-glaven-kovchezhnik-na-drevnoegipetskiya-faraon-ramzes-veliki


Гробница, датирана на повече от 3200 години, построена за висш служител на един от най-могъщите египетски фараони, е открита по време на разкопки на некропола Сакара, служил като гробище на древната египетска столица Мемфис, съобщава Angy Essam за Egypt Today.

Надписите, открити в гробницата, разказват, че Птах-М-Вия, човекът, погребан там, е заемал редица позиции, включително ковчежник, царски писар, надзорник на добитъка и отговарял за жертвоприношенията на божествата в Тива по време на управлението на фараона Рамзес II - третият фараон от египетската 19-та династия, управлявал от 1279 до 1213 г. пр. н. е. Той разширява Египетската империя чак до съвременна Сирия. Рамзес II също е известен със своите строителни начинания, включително разширяването на храма Карнак, се казва в изявление на археолозите от египетското министерство. Птах-М-Вия е бил началник на съкровищницата векове преди изобретяването на сечените монети - по това време хората са плащали със стоки или благородни метали.

,,Мястото на откритието включва гробници на висши съвременни държавници от епохата на 19-та династия и допълва мястото на гробниците на 18-та династия, най-важното от които е мястото на военния водач Хоремхеб", обяснява Мостафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет по антиките на Египет, в изявление, цитирано от Egypt Independent.


Някои стълбове са паднали, но други са останали на мястото си

Според Jerusalem Post Ола Ел Агуизи, изследовател на древноегипетския език, който ръководи археологическата мисия за Университета на Кайро, обяснява, че гробницата следва отличителен стил, открит в други погребения на мястото. Издълбани сцени на входа й изобразяват събития от живота на Птах-М-Вия. Вътре гипсовите стени на зала са изрисувани с цветни изображения. Една сцена в гробницата показва процесия, носеща приношения и заклано теле. Тази сцена може да бъде свързана с позицията на Птах-М-Вия като надзорник на добитъка. Изглежда, че досега в гробницата не са открити човешки останки.

Екипът открива и колони на Озирис, някои от които са заровени в пясъка. Изваяни във формата на Озирис, бог на смъртта и възкресението, тези колони са били често срещани по време на управлението на Рамзес. Около гробницата са разпръснати каменни блокове.

,,Всички тези парчета ще бъдат проучени, за да бъдат върнати на първоначалните си места в гробницата", азказва Ел Агуизи, цитиран от Ahram Online.

Извън гробницата на Птах-М-Вия, мисията открива и погребенията на Птах-Мас, кмет на Мемфис, царския чуждестранен посланик Басир и Еурхи, върховен главнокомандващ на армията.


Археолозите откриват редица гробници на видни служители в района, където е погребан Птах-М-Виа

Няколко фрески в гробницата изобразяват мъж, вероятно Птах-М-Виа. В една от тях той е показан седнал до няколко буркана и предмет, който прилича на рог. В момента изследователите анализират йероглифи, открити над рисунката.

Древните египтяни са използвали Сакара, разположена на около 30 км южно от Кайро, като гробище повече от 3000 години, пише Джо Марчант (Jo Marchant) в юлския брой на списание Smithsonian. Археолозите са изследвали обекта от 1850 г., но исторически той е получил по-малко внимание от Луксор в Южен Египет. През септември 2020 г. обаче археолозите откриват ,,мегагробници", включително пещера, пълна с повече от 100 погребения, в Сакара – най-голямата концентрация на гробове, откривани някога в Египет. Тук е и стъпаловидната пирамида на Джосер, най-старата пирамида в Египет, която е построена преди около 4700 години от фараон от Третата династия.

Около 1500 години след управлението на Джосер Рамзес ръководи големи строителни проекти, както и значителни военни експедиции. Обширните храмове, завършени по време на неговото 66-годишно управление, вдъхновяват учените от 19-ти век да го нарекат ,,Рамзес Велики". Той ръководи работата по строежа на храмовете в Карнак и Луксор в Тива и строи шест храма в Нубия. В Сакара Рамзес ръководи изграждането на изсечени в скали гробници в две части на некропола.

Археолозите продължават да разкопават и анализират гробницата и близкия район.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Grobnitcata-na-kovchezhnika-na-Ramzes-II-e-otkrita-v-nekropola-Sakara_176455.html

Hatshepsut

В Египет разкопаха изгубен храм на Слънцето


Археолози от Полската академия на науките и Университета на Ориента в Неапол откриха това, което според тях е един от изгубените египетски храмове на Слънцето.

Руините, датиращи от средата на XXV век пр.н.е., са открити в Абу Гураб, на около 19 км южно от Кайро.

Това съобщи д-р Масимилиано Нуцоло от Полската академия на науките (Варшава).

През 1898 г. археолозите, работещи на мястото, откриват Храма на Слънцето, издигнат от Ниусера. Това е името на шестия фараон от V династия, който управлява Египет през 2458-2422 г. пр.н.е.

Сега изследователите предполагат, че храмът, открит през 19 век, е построен някога върху руините на друг храм на Слънцето.

Екипът е открил печати, гравирани с имената на фараоните, управлявали преди Ниусера.Изследователите се натъкват също на десетки съдове за бира, пълни с ритуална кал.Както свидетелства Масимилиано Нуцоло, постройката от кирпич ,,била с внушителни размери". Ниусера обаче я разрушава, за да построи свой собствен храм на Слънцето.

Тези храмове са били посветени на култа към бога на слънцето Ра. Но, според д-р Нуцоло, с тяхна помощ фараонът укрепил властта си, като се обявил за единствен син на бога на слънцето на Земята.

Така основната цел на храма, построен в чест на египетския бог, косвено се превръща в място за обожествяване на живия фараон, отбеляза археологът.

Изследователите смятат, че в Египет са построени общо шест храма на Слънцето, но в цялата история на археологическите разкопки са открити само две от тях.

Д-р Нуцоло разказва и за намеренията на екипа да открие други храмове на слънцето. Освен това всички те, според исторически източници, трябва да се намират в околностите на Абу Гураб.

https://brat-bg.com/bg/news-bg/world/11732-zagadkata-na-faraona-v-egipet

Hatshepsut

Гробница ,,сметище" под храм в Египет крие стотици артефакти


Екип полски археолози отдавна провежда разкопки в древния храм на жената фараон Хатшепсут в Египет. Наскоро учените са открили неизвестна гробница, която се оказала ,,сметище" от древни артефакти. Учените открили неизвестната гробница в скала по време на реставрационни работи. До този момент тя не била разглеждана, тъй като археолозите се опасявали, че нейното отваряне може да провокира срутване на целия храм.

След специални укрепителни работи по конструкцията изследователите надникнали вътре и открили... бунище. Сред боклуците били открити както ценни артефакти, така и елементи от самата гробница. Анализът установил, че самата гробница е с около 500 години по-стара от храма на Хатшепсут. ,,Гробницата е била разграбена още в древността – казва д-р Патрик Чудзик, ръководител на изследването. – Нейната украса вероятно е била много ценна. Гробницата е принадлежала на човек, тясно свързан с фараона Ментухотеп II. Възможно е това да е бил негов син или жена."

Разчиствайки развалините, археолозите са открили голям брой изрисувани съдове и купи, създадени много по-късно от времето, в което е построена гробницата. Както отбелязват авторите на откритието, истинска мистерия е как тези реликви са могли да попаднат вътре. Самият погребален храм на Хатшепсут в Луксор е наричан още ,,най-свещен от свещените" и е построен от самата жена фараон в периода 1478–1458 г. пр.н.е. Вграден е в северния край на варовиковите скали на Дейр ел-Бахри и в много отношения се различава от храмовете на останалите владетели. Той е така оригинален, както и личността на самата владетелка.

Хатшепсут е била омъжена за полубрат си Тутмос II и след смъртта му се качва на престола, като лишава от това право 12-годишния си доведен син Тутмос III. Обявява го за едноличен фараон, а тя самата управлява като негов регент. Половин година след това жреците я обявяват за пълноправен фараон. Царицата властва над Египет в продължение на около 21 години.

https://www.actualno.com/interest/grobnica-smetishte-pod-hram-v-egipet-krie-stotici-artefakti-news_1676946.html

Hatshepsut

Сканираха мумията на Аменхотеп I с томограф – разбулени са тайни, други остават неразкрити


Учени сканираха с компютърен томограф мумията на египетския фараон Аменхотеп I - така те за първи път видяха тялото отвътре, съобщи Би Би Си.

Мумията на Аменхотеп I, управлявал от 1525 по 1504 г. преди Христа, е открита в Деир ал Бахри преди 140 години. Досега археолозите не са я изучавали отвътре, за да не повредят маската и елементите на савана, с който е обгърната.

Благодарение на компютърното сканиране изследователите са научили, че фараонът е починал на 35-годишна възраст.

"Бил е висок около 169 см, обрязан, имал е хубави зъби. Върху тялото му открихме 30 амулета и уникален златен пояс със златни мъниста. Изглежда физически Аменхотеп I е приличал на своя баща: имал е остра брадичка, малък тесен нос, къдрави коси и леко издадени горни зъби." - разказва пред агенция PA Media доктор Сахар Салим - професор по радиология в университета в Кайро. Тя е и водещ автор в изследването, публикувано в сп. "Frontiers in Medicinе".

Доктор Салим допълва, че при компютърната томография не са открити рани или предизвикани от болести увреждания на тялото, които да позволят на учените да посочат причината за смъртта на фараона.

Те са установили, че Аменхотеп I, който е вторият владетел от 18-ата династия, е първият фараон, погребан със скръстени на гърдите ръце. Още по-необичайно е това, че мозъкът му не е бил отстранен от черепа при мумифицирането.

Сканирането е показало множество посмъртни травми, най-вероятно причинени от крадци, търсещи богатства в гробниците.

Според изследователите, мумията му е била поправена "с любов" от жреците на 21-ата династия, управлявала около 4 столетия след смъртта на Аменхотеп I.

Мумията на фараона е била препогребвана два пъти от жреците на 21-ата династия. Учените са установили, че при възстановяването й свещенослужителите са прикрепили откъснатата глава и шия към тялото с ленена лента, напоена със смола. Освен това са прикрили с превръзка дефект на коремната стена и са поставили под нея два амулета, а откъснатата лява ръка са привързали към тялото.

Според доктор Салим, скъпоценностите и амулетите, открити върху тялото му при сканирането, опровергават теорията, че жреците може да са ги вземали, за да бъдат използвани от фараоните-наследници.

Мумията на Аменхотеп I е била препогребана от жреците в Деир ал Бахри - комплекс от гробници и храмове близо до Луксор. Така те са се надявали да я опазят от посегателства.

https://news.bg/world/skaniraha-mumiyata-na-amenhotep-i-s-tomograf-razbuleni-sa-tayni-drugi-ostavat-nerazkriti.html

Hatshepsut

Египетски археолози откриха сграда от древен минен комплекс в Синай


Уади ал Насаб е бил най-голямото древноегипетско съоръжение за извличане на мед чрез топене на Синайския полуостров

Египетска археологическа експедиция е открила останките на уникална сграда от пясъчник на предприятие за добив мед и тюркоаз от времето на Средното древноегипетско царство отпреди повече от 4000 години, съобщи Министерството на туризма и антиките, цитарано от БТА.

Постройката е намерена при разкопки в района на Уади ал Насаб в Южен Синай в близост до мини за тюркоаз и храм на богинята Хатор - повелителката на тюркоаза.

Новооткритата сграда е служила и като административен център за миньорите, които са посещавали Синай, за да търсят тюркоаз и медна руда. Първоначалните проучвания показват, че тя е построена по време на Средното царство и е била ползвана с малки изменения на интериора по време на Новото царство, както и при Късния римски период.

Постройката с площ 225 квадратни метра се намира в центъра на Уади ал Насаб над древен кладенец, който е снабдявал с вода района. Тя се състои от две основни зали, две стаи и стълби, които водят към покрива. Подът е покрит с плочи от пясъчник. Археолозите са открили пещи за добив на метал, медна руда и шлака.

Уади ал Насаб е бил най-голямото древноегипетско съоръжение за извличане на мед чрез топене на Синайския полуостров, като количеството на медна шлака се изчислява на 100 000 тона. Мястото е известно и с уникални скални надписи от Средното и Новото царство.

https://impressio.dir.bg/lyubopitno/egipetski-arheolozi-otkriha-sgrada-ot-dreven-minen-kompleks-v-sinay

Hatshepsut

Гръко-римска гробница с 20 мумии е открита в Египет


Гробница от гръко-римския период с 20 мумии е открита от съвместна египетско-италианска мисия, провеждаща разкопки близо до град Асуан в Египет. Разкопките са ръководени от Миланския университет и египетската служба за антики (SCA). Като част от тези разкопки изследователите са проучили района около мавзолея на Ага Кан III. Мавзолеят бил построен през 1956 г. на мястото на древен некропол, на територията на който се намирали повече от 300 гробници, създадени в периода от VI век пр.н.е. до IV век от н.е. Именно този период от историята на Египет специалистите наричат гръко-римски.

Археолозите са открили голяма семейна гробница с кодово име AGH032, която е била ограбена още в древността. Но в нея все още имало 20 мумии от гръко-римския период. Гробницата била скрита под правоъгълна конструкция с видими следи от горене. Също така на мястото на разкопките са открити сметище от животински кости, фрагменти от керамика, маси за жертвоприношения и плочи с йероглифи.Една от мумиите била намерена близо до източната стена на конструкцията. До нея имало медно ,,герданче" и плочка, на която на гръцки било гравирано името Никостратос. Вероятно мумията е била извадена от гробницата в търсене на ценности. В самата гробница археолозите са открили преддверие, в което бил монтиран теракотен саркофаг. Той съдържал мумията на дете и древноегипетска погребална маска, изработена от лен или папирус и покрита с гипс.

Преддверието водело до четири погребални камери, издълбани в скалата. В тях се намирали повечето мумии. По време на изучаването на местността археолозите са открили и множество добре запазени саркофази, изработени от камък или глина, датиращи от периода на Късното царство (VII-IV в. пр.н.е.) до римския период от египетската история (започнал в 30-те години от нашата ера).

https://www.actualno.com/interest/gryko-rimska-grobnica-s-20-mumii-e-otkrita-v-egipet-news_1698314.html © Actualno.com