• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Издателства и книжни борси

Започната отъ Hatshepsut, 18 Сеп 2018, 06:32:17

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

HatshepsutTopic starter

Предлагам в тази тема да поместваме информация за интересни книги на патриотична и родолюбива (а и не само) тематика  :writer:

Добре би било информацията за книгите да бъде в следния формат:
Заглавие на книгата, автор, снимка на корицата, кратка анотация и линк към онлайн-книжарницата (ако има такъв).
Дори и книгата да не е в наличност в посочената книжарница, тя би могла да се намери от друга книжарница, или пък да се потърси нейно антикварно издание.

HatshepsutTopic starter

#1
Нарекоха ги фашисти"Нарекоха ги фашисти" е историческо изследване на т.нар. фашистки организации от 30-те години на миналия век -легионери, ратници и младите отецпаисиевци, както и техните предшественици - ,,Родна защита", ,,Национална задруга", ,,Кубрат", ВС ,,Отец Паисий"и др. Засегнати са и ,,Бранник", и Народно-социално движение на проф. Цанков. Но това не са единствените ,,фашисти". До днес фашизъм и фашисти са понятия, които се използват произволно и по приумица. Те са придобили символично, ако не и религиозно значение: употребяват се главно като заклинания и първосигнална демонизация. Последните две глави, разглеждащи феномена фашизъм и наличието му (или не) в България, дават възможност на читателя за собствена оценка.

Тази книга е замислена като едно оригинално виждане за политическите възможности на България в навечерието на новия 21 век.Предизвикателство пред нас сега,в началото на 21 век,е да намерим мястото си в големия свят на непрестанни,странни и чудновати промени,както и да изясним за себе си как виждаме България в този свят и какво желаем да постигнем в новите обстоятелства.Належащият проблем е-както ще се убеди читателят-как да се излезе от сегашното положение и как да се възмогне България,така че ние и нашите деца да се гордеем с нея. Никола Алтънков

https://m.helikon.bg/

HatshepsutTopic starter

"Якоруда - българската драма"Издателство:   Тангра ТанНакРа
Корица:      Мека
Страници:   784
Тегло:      0.780 kg

Преименуването на българите мохамедани в началото на 70-те години и "Възродителният процес" през втората половина на 80-те години на XX век заемат с основание значително място в книгата, защото ДПС се стреми да вмени на българския народ колективна вина и "извива ръце" в постигане на още по-големи облаги от властта. Смяната на имената в документите за самоличност не променя съзнанието на човека и предизвиква обратен ефект. Натрупаните доказателства за българския корен на голяма част от мюсюлманите в България обаче не могат да бъдат оборени и запазват стойността си на извор за историята.

Болката и възмущението на Живко Сахатчиев от планомерната турцизация на българите мохамедани са разбираеми, защото този отродителен процес се извършва пред очите ни. Политиците си правят "тънки сметки" за предизборни и управляващи коалиции и нехаят за ставащото в Западните Родопи. Пропагандирането и използването на така наречения "български етнически модел" е димна завеса пред антибългарските действия на самозабравили се местни и външни емисари, което е много опасно предвид световната заплаха от ислямизма и тероризма.
  Проф. Георги Марков

https://m.helikon.bg/

HatshepsutTopic starterАвтентичните издания на романите от четирилогията "Асеневци" на Фани Попова-Мутафова се появяват на пазара благодарение на Издателство" Унискорп". Авторката посвещава дълги години от живота си, за да пресътвори делата на една българска средновековна династия, запечатала се жива в народната памет. Асеневци се превръщат в символ на сила, разцвет и гордост за една нация. При тяхното царуване границите на България достигат три морета, а държавата ни се оказва водеща сила в Югоизточна Европа.
С романа ,,Последният Асеновец (Боянският майстор)" приключва историческият епос за царете от династията Асеневци на Фани Попова-Мутафова. Първото издание е от 1938 г. и е озаглавено "Последният Асеновец", а второто от 1943 г. е с друго име - "Боянският майстор". Под заглавие ,,Майсторът от Бояна, балканска трагедия от XIII в." е издаден през 1944 г. от издателство ,,Стренгхолц", Амстердам. Първоначално романът не е бил включен в четирилогията, въпреки че тематично е естественият й завършек. При това в него е проследена съдбата на доста герои от "Йоан Асен ІІ". Самата авторка е възприемала ,,Последният Асеновец (Боянският майстор)" като самостоятелен роман и не го е свързвала с историческия епос. След като през 1988 г. ,,Последният Асеновец" излиза в тираж 200 112 екземпляра, се заговаря за пръв път за четирилогия вместо за трилогията ,,Асеневци".
Фани Попова – Мутафова (1902–1977) е родена в Севлиево. Дъщеря е на генерал Добри Попов, завършил Военната академия в Торино. Живее със семейството си в Италия. Завършва гимназия в София и учи пиано в Мюнхенската консерватория. Съпруга е на Чавдар Мутафов, известен архитект, писател и критик. След 1944 г. Фани Попова-Мутафова изпада в немилост, наклеветена и арестувана, осъдена е от т. нар. народен съд на 7 години затвор за ,,прогерманска дейност" и ,,великобългарски шовинизъм". След 11 месеца е помилвана и излиза на свобода поради тежката астма, от която боледува. В литературата Фани Попова-Мутафова дебютира с разказ през 1924 г., а първите й книги са посветени на мистичния подвиг на майчинството и жената. Най-крупното й творческо дело обаче е четирилогията "Асеневци". Със своите над 35 книги, издадени до 1944 г., тя е най-популярната печатана писателка в България. Поетът Кирил Христов казва за нея: ,,Най-високият връх, достигнат от българската жена, който напълно я изравнява с мъжа, този шеметен връх се казва Фани Попова-Мутафова. Нейните исторически романи я поставят на нивото на най-големите писатели в този жанр в световната литература." Преиздаването на автентичните текстове на четирилогията Асеневци е не само поклон пред паметта й. Той е подарък за онези, които смятат, че творецът е свободен да пише така, както му повеляват честта и достойнството.

http://klassa.bg/news/Read/article/35562

HatshepsutTopic starter

#4
В света на средновековните българи - между реалното и въображаемото.Сигурно няма да сбъркам, ако кажа, че такива категории и понятия като добро и зло, време и пространство, образ и символ, вяра и обред, власт и идеология са типични за всяка култура и за всяко общество. Това важи с особена сила за епохата на Средните векове, когато в, около и чрез такива (и подобен род) категории и понятия е градена една или друга цивилизация; в известна степен благодарение и на тях е пулсирал животът на средновековните хора, в това число и на българите. Те са ситуирали човека в света на тукашното, видимото, но са били и отправна точка за търсене на отвъдното, трансцендентното; последното понякога е било изобретявано, въобразявано, но най-важното - вярвано.
Тези осем кратки текста, предложени тук на читателското внимание, са обединени именно от горните категории и понятия. Последните им придават, струва ми се, някаква хомогенност и им задават приемлива рамка, за да битуват те заедно в едно книжно тяло. Разбира се, има и още един обединяващ център - името българи.
По-голямата част от тези статии са всъщност доклади, представени на международни научни конференции в Рилския манастир, Пловдив, Велико Търново и Москва в периода 2000- 2002 г. или пък попадат в рубриката In honorem (на Веселин Бешевлиев, Николай Генчев, Станчо Ваклинов, Ивайло Знеполски). Част от тях са вече публикувани в сборници и научни списания, но ми се иска да вярвам, че събрани в едно книжно тяло, ще достигнат по-лесно до студенти, ученици и изобщо любители на средновековната българска култура.

https://www.pin-bg.com/st-toc.html

HatshepsutTopic starter

#5
Балхара край Памиравтор: Петър Добрев

Книгата е първо специално изследване на най-древната българска земя, наричана от индийците и арабите Балхара. Съдържа подробни сведения за нейната история, географски особености, стопанство и култура, събрани от множество малко познати у нас индийски, китайски, арменски, арабски и други източници. Чрез тях читателят ще може да си обясни защо това отдавна изчезнало царство е било наричано от персите и елините с имена като ,,Щастливата земя", ,,Перлата на Ариана" и ,,Страната на хилядата градове". Или защо столицата на това царство е била възхвалявана от арменците като ,,Царствения Балх" и ,,Майката на всички градове", а царят на Балхара е споменат в най-стария индийски епос като ,,Първи от царете".

https://m.helikon.bg/

HatshepsutTopic starter

Сага за древните българи. Прародина и странстванияавтор: Петър Добрев

Новата книга на ст.н.с. Петър Добрев "Сага за древните българи" е изградена върху преосмисляне на факти и исторически свидетелства. Авторът предлага необичаен, интригуващ поглед върху произхода и прародината на някогашните българи, а сред акцентите в текста са четирите държави, които те последователно създават в азиатските и европейските предели.
Петър Добрев, изследовател добре известен както на специалистите, така и на широката публика съчетава умело изследователските и занимателните аспекти в изложението, ориентирано към ценителите на историята.

https://m.helikon.bg/

HatshepsutTopic starter

Българският въпрос във Волго-Уралиетоавтор: Николай Павлов

Твърде дълго темата за волжките българи бе съзнателно, а понякога и несъзнателно игнорирана, което я лиши от полагащото й се място в българската историография. Едва преди десетина години обществеността у нас узна за съществуването на българи в далечния Волго-Уралски регион, които й бяха представени като исторически сродници от една отдавна отминала епоха.

Да се надяваме, че предоставената на читателското внимание книга на Николай Павлов ще засили интереса към волжките българи и особено на по-младите изследователи, които в проучването на тази тема ще намерят истинско удовлетворение на научните си дирения.
Проф. д-р Георги Бакалов

https://m.helikon.bg/

HatshepsutTopic starter

Да положиш душата си за народа

   
                                                                             
Панайот Маджаров "Да положиш душата си за народа (Български свещенослужители участници в Освободителното движение на Одринско (1895-1913)" е опит да се възкреси част от имената на свещенослужителите, обрекли се в името на свободата на бащината си земя.
В основната си част това са възпитаници на българската семинария в Цариград и българските средни училища в Одрин, Солун, Битоля, Скопие, Серес. Минали през легална и нелегална борба, те са в центъра на делото за освобождение на българите и земите им, останали отново в робство след Берлинските решения през 1878 г.
Няма българско селище обхванато от борбата за освобождение от турска робия, в което свещениците да не са взели дейно участие. Всичките тия мъже не са се поскъпили да поднесат пред олтара на Отечеството най-скъпия дар - живота си.


https://m.helikon.bg/

HatshepsutTopic starter

Корона от тръни
Автор: Стефан ГруевИздател:   Български писател
Брой страници:   504
Година на издаване:   2009
Корици:   меки

"Имало едно време, между двете световни войни една хубава и привлекателна страна в сърцето на Балканския полуостров, наречена царство България. Светът беше чувал за нейната Розова долина, за красотата на планините й и на черноморските й плажове, но освен това не знаеше почти нищо за нея.
Това беше една малка държава с жизнено и патриотично население, страна на трезви и трудолюбиви хора, повечето селяни. Те се сражаваха храбро през войните, а в мирно време се стараеха усърдно да догонят другите.
Драматични събития станаха в тази държава през двадесет и петте години между 1918 и 1943 г., размирици и конфликти, напоени с много страсти и много кръв. Това бяха времена на мъчително търсене на пътя, епоха на съдбоносни решения, на илюзии, надежди и разочарования, на дела, достойни за възхищение, и на скъпо платени грешки..."

https://m.helikon.bg/

HatshepsutTopic starter

Богдан ФиловАвтор: Мария Златкова

Издател:   Алтея
Година:   2007
Страници:   340
Корици:   меки

Резюме
Книгата ни запознава с моменти от живота на проф. Богдан Филов (1883-1945) - личност, съчетала в себе си двете лица на талантливия, градивен учен и злополучния политик.

Семейството, младежките години в Карлово и София, школата на германските университети, мощното нахлуване в българската археология в началото на изминалия век, изявеният стремеж да помага на българската култура и наука, професионалното издигане и академичното признание, неочакваното за мнозина стремително изкачване до политическите върхове на Царство България в края на 30-те и началото на 40-те години на XX век и един трагичен житейски крах. За всичко това става дума в книгата, която се опитва да помогне за сглобяването на пъзела наречен ,,жизнен път, научна и политическа кариера на професор Богдан Филов".

Мария Златкова е родена през 1956 г. в гр. София. Завършила е история в Софийския университет ,,Св. Климент Охридски" през 1978 г. От 1979 г. е на работа в Националния исторически музей, София.

Обект на изследователски интерес на авторката през последните години са били теми и личности от обществено-политическия живот, културата и науката в България за времето от 1879 до 1945 г. Публикувала е в научни периодични издания като ,,Исторически преглед", ,,Векове", ,,Bulgarian Historical Review", ,,Минало", ,,Известия на държавните архиви", ,,Известия на Националния исторически музей", в сборника ,,Царските колекции в българските музеи, архиви и библиотеки"

http://www.books.bg/books/45/131572.html

HatshepsutTopic starter

Дойранската епопеяБукурещкият мирен договор от 1913 година донесе на българите от Южна Добруджа, Вардарска и Егейска Македония най-жестокото и най-варварското робство през цялата ни история. Най-варварското робство, защото "православните" сърби, гърци и румънци още преди подписването на договора подложиха на най-жесток геноцид българите в окупираните територии. Геноцид, пред който петвековното турско робство изглеждаше като детска забавачница, защото нашите съседи, "православни християни", веднага затвориха всички български училища, читалища, митрополии, църкви и манастири. Говоренето на български език стана углавно престъпление и българчетата в училищата започнаха да учат сръбски, гръцки и румънски езици с нови "учителски" похвати и методи - главно бой без мярка, с юмруци, ритници, тояги и всякакви други подръчни средства, попаднали в ръцете на озверелите чужди учители - асимилатори.

Това кърваво "християнско" робство над съотечествениците ни бе главната причина България да се присъедини към Централните сили в Първата световна война. Защото само те, Централните сили, обещаваха освобождението на поробените българи и приобщаването им към майката Родина.

Водена от тази национално патриотична идея, нашата армия показа чудеса от храброст и блестящи примери във военното изкуство. Българските полкове и дивизии, водени от изключително талантливи офицери и генерали, смаяха света със своите подвизи срещу далеч по-многобройните, по-добре въоръжени и отлично снабдявани войски на Тройното съглашение.

Един от най-епичните моменти, един от най-героичните подвизи на доблестните български войници и офицери, сътворени през Първата световна война, е Дойранската епопея. Българските воини от Девета Плевенска дивизия, добе подготвени и изкусно ръководени от прославения генерал Владимир Вазов, дадоха безброй уроци по бойно майсторство на прехвалените съюзени френски, английски, руски, гръцки и сръбски войски. И точно тези уроци бяха една от причините "миротворците" от Париж да бъдат толкова жестоки, нагли и арогантни при подписването на Ньойския договор с България. Защото именно Дойранската епопея на Плевенската дивизия удължи с поне още една година Първата световна война.

А тези уроци по военно изкуство, героизъм и саможертва са описани по превъзходен начин от бележития военен историк и държавник генерал Никола Недев (тогава майор от дивизията) в прочутата му книга "Дойранската епопея".

В книгата си генерал Недев разказва много увлекателно за всички епизоди от епопеята и посочва имената на загиналите за Родината, за свободата на поробените си братя български войници и офицери, заедно с много снимки, които илюстрират ежедневието, героизма и величието на нашите войници.

Сигурни сме, че издаването на тази книга ще възкреси спомените за славните подвизи на българската армия, ще засили гордостта и самочувствието на всеки българин и ще издигне най-величествения паметник в сърцата и душите на всички българи, потомци на дойранските герои.

За да се знае надлъж и нашир какви деди и бащи сме имали и за да следваме техния пример за опазване честта и свободата на милото ни отечество България.
Никола Григоров

https://www.sitebulgarizaedno.com/

HatshepsutTopic starter

Албум-алманах "Македония"/ Фототипно издание от 1931 г.Алманахът е преработено и допълнено фототипно издание на алманах ,,Македония" от 1931 г. Книгата представя Македония в периода до 1930 г. Описани са всички географски забележителности, църкви и представлява цялостна енциклопедия на Македония.
Изданието съдържа над 3 500 фотоса – голяма част от които са вече уникални, защото оригиналите са изгубени след 1944 г., когато архивът на македонския научен институт е разхвърлян и унищожен. Лично за мен, това е най-важният труд, който съм издавал досега и се радвам, че успях да възкреся в настоящето тази велика, но забравена книга от нашето минало.

Книгата може да се изтегли безплатно ОТТУК

HatshepsutTopic starter

"Кой победи? Националното правителство във Виена, септември 1944 - април 1945".Издателство:   Изток - Запад
Категории:   История на България
Корица:    Мека
Страници:   440
Размери:   14.00 / 21.50 / 2.30 cm
Тегло:      0.551 kg

Историческо изследване на правителството, прокламирано във Виена на 15 септември 1944 г. и просъществувало до края на април 1945 г.
Заклеймени от режима на Отечествения фронт в София (и осъдени на смърт през 1945 и 1947 г.), министрите и сътрудниците на правителството във Виена олицетворяват първата проява на антикомунистическа съпротива, а дейността и проявите им издържаха изпита на времето. Те загубиха битката през 1945 г., но спечелиха войната срещу болшевизма и неговите български имитатори.
В книгата се засягат редица въпроси от най-новата история на Европа, Балканите и България, някои от тях поставени за първи път. Например:
Кой поиска сепаративен мир през септември 1944 – Хитлер или Сталин?
От 16-те министри и тримата нови регенти в София дошли на власт с преврата на 9.ІХ.1944 колко са комунисти и колко – масони?
Колко емигрантски правителства имаше в света в 1945 година – 1, 4, 8, 12?
Кога започва комунизма в България – в 1944, 1947, 1954 ?
Колко са жертвите на комунистическия демоцид в България от 1944 до 1987 – 2,762, 28,500, 35,000, 112,000, 222,000, 1,400,000?
Колко са заведените дела срещу "колаборационистите" във Франция след 1944 г. – 744, 6,211, 124,571?
Колко са наказаните нацисти в Германия – 14, 6,500, 19,500, 117,400, 2,770,000?

Отговорите на тези и много други въпроси са в книгата на Никола Алтънков - "КОЙ ПОБЕДИ?"

https://www.book.store.bg/p38361/koj-pobedi-nikola-altynkov.html

HatshepsutTopic starter

Войната се връщаАвтор: Анри Поззи / Анри Пози
Раздел: Балканска история, Македония. Македонско движение
Издателство: Анико
Народност: френска
Преводач: Цочо Билярски
трето издание, 2009 год.
меки корици, 104 стр.

Предговор и редакция Цочо Билярски
Под общата редакция на Никола Григоров

,,Аз видях следното:
В Битоля на сто метра от участъка, в една от най-слабо оживените улици в града, ужасни викове, истински вой се разнасяше от отворените прозорци на едно първоначално училище. Двама учители с ритници, с линията биеха шест момчета, привързани за чиновете им: ,,Мръсен българин! Македонска свиня! Аз ще те науча сръбски!...
Аз видях гробища, разделени на две... нещо повече: гробове! Главата на мъртвеца е между телените мрежи, краката извън. Вълчите ями са изкопани върху ковчезите. Аз видях български майки, гробовете на чиито деца са на югославска земя, да идат и да плачат на няколко метра от скъпите им гробове, понеже им е забранено да се приближат...
Трупът на едно дванадесетгодишно момиченце от анексирана Македония, на което родителите - то е било тогава шестгодишно - са забягнали в България, бе оставен в продължение на четири дни на едно възвишение, на сто метра от телените мрежи, при една температура от 400 на сянка. То е било убито с картечница в момента, когато е изпращало с ръка целувки на своята майка, намираща се на съседния хълм в българска територия."
Анри Поззи
Това е само една нищожна част от зверствата и безчинствата на сръбските поробители във Вардарска Македония, които е видял с очите си и описал с голяма болка в своята книга френският журналист Анри Поззи, издадена през 1934 г. Жестоки побоища, нечуван терор, варварски мъчения, всякакви насилия, безразборни убийства и никаква милост даже и към невръстните български деца. Типичен традиционен многовековен сръбски геноцид над поробените българи, който геноцид е извършен, след като ,,славянска" и ,,православна" Сърбия е подписала с Великите сили договора за спазването на човешките права на малцинствата.
Неистова антибългарска омраза, нечовешки болки, безкрайни мъки, потоци от сълзи и българска кръв бликат от всяка страница на разтърсващия репортаж на пристигналия в Македония като приятел на сърбите френски журналист. А този сръбски полицейски терор продължава и днес във Вардарска Македония и Западните покрайнини пред очите на целия свят. И днес там е престъпление да си българин, да четеш български книги, да се молиш на Бога на български език.
Затова преиздаваме тази смразяваща кръвта книга. За урок и зов към целия български народ. Защото, ако не помогнем на кръвните си братя днес, утре ще бъдем сами и няма кой и на нас да ни помогне. Защото сръбската злоба, омраза и алчност към всичко българско нямат граници.
Затова прочетете книгата ,,Войната се връща" на Анри Поззи, почувствайте българските мъки и после смело и безкомпромисно да поведем сите българи заедно борбата за освобождението на поробените ни братя!
Никола Григоров

Документалната книга на Анри Поззи, френски военен кореспондент на Балканите по време на Първата световна война и десетилетието след нея, съдържа личните свидетелства на автора за сръбските зверства във Вардарска Македония - както и анализи на Видните и скрити страни на балканската политика, въз основа на които е направено предположението, че войната може да се завърне в цивилизования свят по пътя, по който се появи и при Първата световна - през Балканите. Ако съдим по безумствата и варварщините в бивша Югословия - безспорно е имал основания за тези опасения. Вълнуващо и силно четиво, съпричастно към българските жертви, а и към България, чиято кауза за национално обединение се оказва близка до сърцето на Поззи.
Из ,,Литературен вестник"

http://knigabg.com/index.php?page=book&id=19392

HatshepsutTopic starter

Стряма – вторият Батак – 1944г.Автор: Надежда Любенова
Раздел: Извори и документи, Българска съвременна история
Издателство: Макрос
трето издание, 2015 год.
меки корици, 303 стр.

Сборник от спомени на живи свидетели и архивни документи от 1944-51 г.

,,СТРЯМА - ВТОРИЯТ БАТАК - 1944 г." - ИСТИНАТА СРЕЩУ ЛЪЖАТА И КЛЕВЕТАТА
Комунистите с помощта на земеделци, обединени в ОФ, утвърждават новата власт след 9.1Х.1944 г. През ноември 1945 г. фалшифицират изборите и изхвърлят земеделците от властта. Притиснати с наряди, трудова повинност и разни мероприятия са не само доскорошните им съратници - земеделци, но и ятаци и партизани. Земеделците, с чиято помощ комунистите вършеха убийства и наложиха властта, минават в опозиция и стават николапетковисти /1949 г/. За системно неиздължаване на държавните доставки едни от тях са изпратени в Белене /1951 г/, други - в затвора. За тези събития, ставали в Стряма, говорят архивите, а живи свидетели - и за ВАРТОЛОМЕЕВИТЕ НОЩИ И БАТАШКИ КЛАНЕТА веднага след 9-ти, когато без никаква вина изчезват безследно техните бащи, деди, роднини /55 души при население около две хиляди и двама общинари от други краища на страната/ и затварят устата на лъжци и клеветници - потомци на главорези и комунистически подлоги, които се мъчат да прикрият престъпленията на дедите си и също като тях се нагаждат днес във властта като деца на ,,репресирани след 9-ти".
Четем и слушаме за зверствата на комунистите след 9-ти, но техните съучастници - земеделци нерядко са ги надминавали в садизма, за да докажат верността си към Отечествения фронт. Комунистите не умееха да управляват, освен да убиват и грабят, затова назначаваха заместник кметове земеделци, които знаеха как да уреждат общинските дела и установиха новата власт в селата.
Разказите на свидетелите са записани с диктофон и прехвърлени на диск. Копия от диска се съхраняват в съюз ,,Истина", БЗНС, съюз на ВВНВУ, БНФ и др.
Надежда Любенова

http://knigabg.com/index.php?page=book&id=20580

Tags:
Powered by EzPortal