• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Праздници на изкуствата Аполония

Започната отъ Hatshepsut, 06 Авг 2018, 06:58:12

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

HatshepsutTopic starter

Празници на изкуствата Аполония 2010

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=579690

С музикална премиера се откриват Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол. В концерта Precious moments ще участват живеещият в САЩ пианист и композитор на филмова музика Марио Григоров, нашумял с филма "Прешъс", Елица, Стунджи и Веселин Веселинов - Еко.

На откриването организаторите от фондация "Аполония" ще връчат наградата "Аполон Токсофорос" - за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница.

Всички концерти в джаз клуба на "Аполония" са посветени на известния пианист и композитор Румен Тосков - Рупето, който почина неотдавна от тежко заболяване. Рупето трябваше да участва в два концерта в Клуб ОББ. Съвсем младият Милен Кукошаров ще го замести в концерта с Христо Йоцов и Стоян Янкулов, а Живко Петров - във вечерта, посветена на музиката на Пиацола. В премиерата на музикалната програма Astor for four участват още Еко, Венцислав Благоев и Христо Йоцов.

Между музикалните премиери на фестивала е и концертът на Милчо Левиев One jazz Man.

Концерт майсторът на Виенската филхармония - цигуларката Албена Данаилова, ще свири с майка си - пианистката Виолета Попова. "Семеен" концерт ще изнесе и виолончелистът Александър Сомов, който от години работи в Лондон - с майка си Богдана Попова - пиано, и съпругата си Люси Джийл - цигулка.

Майсторски клас по пиано ще води Людмил Ангелов, а по камерна музика - проф. Димо Димов, председател на фондация "Аполония". По традиция фестивалът ще завърши с концерт на участниците в майсторския клас на цигуларя Минчо Минчев - на 5 септември.

Театралните премиери са две четения на маса - "Малага" от Лукас Берфус /"Сексуалните неврози на нашите родители"/ под режисурата на Десислава Шпатова, и първата пиеса на Алек Попов "Ковачи" с режисьор Деляна Манева и актьорите Мария Каварджикова, Христо Мутафчиев, Владимир Пенев, Стоян Алексиев, Валентин Ганев, Цветан Алексиев.

Съвсем нови са и повечето филмови заглавия в програмата - "осем вечери - девет филма" - четири игрални и пет документални. Премиера ще има "Стъпки в пясъка" на Ивайло Христов, допълва БТА. "Мисия Лондон" на Димитър Митовски по романа на Алек Попов е поканен заради големия зрителски успех. Новост е международната среща "Филм и психоанализа" с участието на кинематографисти и психолози от България, Великобритания и Германия.

Между многобройните премиери на книги е представянето на "Зелено и златно" от Силвия Чолева.

Изложби ще има на Дечко Узунов, Георги Бояджиев, Славка Денева, Ясен Гюзелев, Александър Вълчев, Светлин Балездров.


Очаква се данъчни служители да правят масови проверки в заведенията в Созопол по време на фестивалните дни. Пред Дарик от Националната агенция за приходите съобщиха, че проверките ще бъдат част от масираната акция на данъчните по Черноморието. Освен тях от агенцията за приходите следят и всички по-големи културни събития и концерти. Фестивалът Spirit of Burgas премина под засиленото присъствие на данъчни инспектори и при него не бяха установени нарушения.*Wandering Shadows* Percussion Impact: Hristo Yotsov / Stoyan Yankoulov / Rumen Toskov

HatshepsutTopic starter

Празници на изкуствата Аполония 2011

Празниците на изкуствата Аполония 2011 ще се проведат в Созопол от 27 август до 5 септември.

Както винаги досега, фестивалът ще представи постиженията на българските творци през последния културен сезон, новите тенденции,  интересни виждания и съвременни интерпретации в различните видове изкуства. Ще пристигнат и  известни чуждестранни артисти и музиканти.

Ще има над 30 концерта на солисти и състави, между които Камерен ансамбъл Софийски солисти и Теодосий Спасов,  световно известния саксофонист Чико Фрийман и Триото на Фриц Пауер, Духовия квинтет на Българското национално радио, младата перкусионистка Виви Василева, Камелия Тодорова и J.P.3, култовите български групи Зона Ц и Акустична версия, Милчо Левиев и китариста Душан Богданович, Иво Папазов и оркестър Тракия и много други.

В Художествената галерия в Стария град ще има интересни изложби и литературни вечери, на които ще бъдат представени премиери на книги. Многобройните любители на българското кино ще могат да видят някои от най-новите игрални и документални филми. Ще има разнообразна и интересна детска програма.

Очакваме ви в Созопол!

http://www.apollonia.bg/

HatshepsutTopic starter

Празници на изкуствата Аполония 2012

Празниците на изкуствата Аполония 2012 ще се проведат в Созопол от 30 август до 8 септември.

Със средствата на елементарната аритиметика тазгодишните празници на изкуствата "Аполония" изглеждат така: 9 филмови прожекции, 11 театрални представления, 6 изложби, 16 премиери на книги и литературни четения и цели 26 концерта. Хм, не е зле да имаш избор от общо 62 арт събития за 10 дни. Затова ако от 30 август до 8 септември изберете Созопол за част от лятната ви почивка, непременно ще можете да "глътнете" и малко култура.

Тон на 28-ия фестивал на изкуствата ще даде една истинска прима. Аплодираното по цял свят българско сопрано Александрина Пендачанска ще открие официално програмата на тазгодишната "Аполония" със съвместен концерт с пианиста Людмил Ангелов на 31 август в Амфитеатъра на Созопол. Другата ни голяма оперна прима - Цветана Бандаловска, и пианистът Веско Стамболов пък канят меломаните на 3 септември в залата на Археологическия музей.

И още класическа музика - ще я откриете в рециталите на пианистите Мартин Иванов и Иван Дончев, в концертите на Александър Сомов (чело) и Богдана Попова (пиано), на Ян Маскин от САЩ (чело) и Ани Гогова (пиано), на струнния квартет "Фрош" и на цигуларите от майсторския клас на Минчо Минчев. Истинска изненада са подготвили Цветан Недялков и Веселин Койчев, които обещават да свирят класически произведения с акустични китари. А италианката Мария-Елена Инфантино е решила да срещне българската публика с песните на Едит Пиаф под акомпанимента на пианиста Георги Славчев.

Белослава ще е героят в програмата, защото основният спонсор на празниците на изкуствата - ОББ, ще връчи тазгодишната си специална награда. Певицата събира феновете си и на концерт на 7 септември в Амфитеатъра.

"Бийтълс" завинаги, е мотото, което навярно вдъхновява музикантите Дони, Коцето-Калки, Кирил Маричков, Славчо Николов и Венко Торомански. Как и защо не увяхват песните на знаменитата група от Ливърпул ще разберете на концерта навръх празника на Съединението 6 септември.

Същия ден други четирима музиканти от интернационалния "Петър Славов квартет" ще демонстрират виртуозност в своите джаз изпълнения. Не пропускайте нито концертите "На 7 крачки от мистерията" на квартет "Ева" и "It's a Dream" на J.P.3, нито артизявите на Хилда Казасян, Милица Гладнишка, Камелия Воче или "TRI O FIVE". Голямата изненада и сбъдната мечта на организаторите от фондация "Аполония" обаче се нарича "Dublin Gospel Choir". Ирландските певци ще пеят госпъл на закриването на празниците на 8 септември.

И седмото изкуство предлага изкушения на тазгодишната "Аполония". Най-изненадващото от тях е тихомълком забраненият и смятан за изгубен документален филм на Петър Попзлатев "Коми, хората". Той е заснет през 1985 г. в някогашната съветска република Коми и разказва за съдбите на неколцина български строители, отишли на гурбет там. Гледан от шепа хора от гилдията, той е "прибран" и режисьорът доскоро е убеден, че е творбата му е била унищожена. Едва наскоро колежката му Малина Петрова му съобщава, че "Коми, хората" е запазен в архива на филмотеката. При това звучи повече от актуално на фона на съвременното българско гурбетчийство из Испания, Гърция, Англия и т. н. Ще го видим в деня преди откриването на празниците. Петър Позлатев ще има и единствената игрална кинопремиера - "Аз съм ти" с Жанет Спасова в главната роля. В програмата са и прожекции на документални ленти като "Момчето, което беше цар", "Човека и Народа", "Последната линейка на София" и др.

Първото театрално представление - "Вражалец", реж. Пейо Пантелеев, ще бъде още на 30 август. За театроманите са и спектаклите "Куклен дом" на Крис Шарков, "Пухения" на Явор Гърдев, "Златни мостове и Секвоя" на Бина Харалампиева, "Недоразбраната цивилизация" на Теди Москов и др.

Алек Попов, Милен Русков, Мирела Иванова и още изкушени от перото ще ви прочетат откъси от новите си книги. А ако искате да са насладите на "безмълвно изкуство", доверете се на художниците Андрей Даниел, Кольо Карамфилов, Цветана Казанджиев, Стефан Божков и др. Техните творби, разбира се, са в художествената галерия на Созопол.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1489783

HatshepsutTopic starter

Празници на изкуствата Аполония 2013

Традиционният фестивал в Созопол събира творци и ценители на културата от 29 август до 7 септември


11 театрални постановки, по един балетен и фолклорен спектакъл, повече от 20 концерта, 15 литературни премиери и няколко изложби - с това е пълен рогът на изобилието, който ще се изсипе в програмата на тазгодишните Празници на изкуствата "Аполония". Традиционният фестивал в Созопол събира творци и ценители на културата до 7 септември тази година, пише в. "Труд".

Още през първия ден ще бъдат отворени вратите на художествената галерия, където частен колекционер на Светлин Русев ще подреди негови ранни творби, свързани със Созопол. Николай Панайотов пък показва работата си като сценограф на тетралогията "Пръстенът на нибелунга" в Софийската опера. Ще видим и творби на Жул Паскин, Чавдар Гюзелев, Виктор Паунов и Кирил Якимов.

Прочутото сопрано Красимира Стоянова

която от години живее във Виена и пее по най-големите световни сцени, ще пристигне за официалното откриване на фестивала в 20,30 часа на 30 август. Оперната прима и колегите й Елена Чавдарова, Милен Божков и Крум Гълъбов са солистите на концерта "Вечната музика на Верди", посветен на 200-годишнината от рождението на композитора. На сцената ще бъдат хорът и оркестърът на Бургаската опера под диригентството на Григор Паликаров.

Много театър се очаква на "Аполония 2013".

Няма премиерни спектакли, но подбраните заглавия са сред най-доброто, създадено през изминалия творчески сезон. Театър 199 ще покаже "Гарванът" на Бина Харалампиева (с Теодора Духовникова и Калин Врачански) и "Хората от Оз", постановка на Галин Стоев с участието на Цветана Манева, Атанас Атанасов, Стефан Вълдобрев и др.

Три заглавия предлага НТ "Иван Вазов" - "Царството земно" на Елена Панайотова, "Любов по италиански" на Снежина Танковска и "Духът на поета" на Маргарита Младенова. Очакват ви актьорите Нона Йотова и Иван Юруков, Емануела Шкодрева и Калин Сърменов, Христо Мутафчиев и Валентин Танев.

Стоянка Мутафова, разбира се, е царицата на вечерта в "Столетие мое", режисьор Владимир Петков (Сатиричен театър), а Анета Сотирова - в "Посещението на старата дама" на Бина Харалампиева (МГТ "Зад канала"). Симпатичен актьорско-музикантски тандем са Рашко Младенов и Константин Цеков от ФСБ в спектакъла "Ла" на Пловдивския театър. Много се старае и трупата към созополското читалище, която представя "Свекърва", постановка на Пейо Пантелеев. Любов и музика се сблъскват в "Последната тайна на Фреди Меркюри", режисьор Съни Сънински (театър "Възраждане"). А Камен Донев отново ще препълни градския амфитеатър с новия си моноспектакъл "Лекция №2 за всеобщата просвета".

"Carmen collection" на балет "Арабеск" ще вдигне на крака ценителите на танца. Музиката е на Петър Дундаков, хореографията - на Боряна Сечанова, на сцената са близо 20 балетисти, а само за една от роклите на главната героиня са отишли 138 м огненочервена коприна. Сцената ще разтърсят и танцьорите от ансамбъл "Филип Кутев" - те ще представят спектакъла "Слънце се слега да зайде".

"Радой - смутителят на реда и тоягата на властта"

се нарича книгата на Таня Стоянова и Стефан Стоянов, която ще бъде представена на тазгодишната Аполония. Посветена е, разбира се, на Радой Ралин. В програмата на фестивала са и премиерите на книгите "Недалеч и неотдавна" на Иван Гарелов, "София (сънища и спомени)" на Владимир Левчев, "Любов и литература" на Михаил Неделчев, "Румботаврус" на Румен Леонидов, "Изгубени в мола" от Чавдар Шинов, "И всичко стана луна" на Георги Господинов, "Предизвикани записки" от Иван Теофилов, както и на романа "Сестрата на Зигмунд Фройд" от Гоце Смилевски, удостоен с наградата за литература на Европейския съюз за 2010 г.

Щурмът на младите в джаза

е мотото на поредица концерти, което веднага подсказва какво да очакват меломаните. В няколко вечери от 23 часа в клуба на ОББ ще свирят Free Style и SouthWick, Маги Алексиева Mey, групите "Метаформоза", Da New Generation, THE BULCHEMISTS и др. Орлин Горанов се събира на една сцена с младоците от JP3, а "Сигнал" ще отпразнува своята 35-годишна история на сцената.

Михаил Белчев ще е със съпругата си Кристина и сина им Константин, когато пее "Не остарявай, любов". А Кирил Маричков, Дони, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански обещават гръмко да обявят що е то "Фондацията". Специален интерес има и към концертите на китариста Педро Наваро, пианиста Асен Танчев, цигуларите от майсторския клас на проф. Минчо Минчев, на филхармонистите Йосиф Радионов, Стефан Киров, Владислав Андонов, Иван Лалев, Иван Иванов и Зорница Радионова, пианистката Емили Бругаля и, разбира се, на струнния квартет "Димов". 

Не пропускайте кинопремиерите на игралния филм "Отчуждение" на Милко Лазаров и на документалния "В търсене на Списаревски" на Адела Пеева. И още нещо задължително - фотоизложбата "Посланици на Canon", която вече е открита на площада в Стария град в Созопол. Това е проект на Canon Europe, в който участват 12 от най-известните фотографи в света.

https://www.burgasutre.bg/2013/08/31/183754-blizo_70_art_syurpriza_na_apolonia_2013

HatshepsutTopic starter

Букет от ярки артсъбития и на юбилейната Аполония 2014

28 август - 6 септември, Созопол


Богата програма от ярки културни прояви ще съпътства тазгодишните традиционни празници на изкуствата Аполония 2014. Празниците се откриват в Созопол на 28 август и ще продължат до 6 септември, като част от тях "подгряващо" започнаха още през юли и продължиха целия август, като няма да свършат и с официалното закриване на фестивала.
 
Първите созополски празници започнаха преди тридесет години. Хората на изкуството - художници, музиканти, писатели и поети, артисти и архитекти, се вдъхновяват от красотата и уникалната созополска атмосфера и поставят началото на фестивала.
 
А през 1991 г. е създадена и фондацията за изкуство "Аполония" като продължител на идеите на Академията за изкуство със същото име.
 
За десет дни на петте фестивални сцени в красивия морски град могат да бъдат видени над 70 културни събития. Много от представяните произведения са световни и национални премиери.
 
Театрални събития
 
Премиера на "Антигона" ще открие театралната Аполония 2014. Фондация "Аполония" ще бъде продуцент на спектакъла "Антигона" от френския драматург Жан Ануи, чиято премиера ще бъде на 29 и 30 август 2014 в Созопол.
 
Партньор на Аполония в осъществяването на постановката е театър "София". Тя е на режисьора с дръзко и нестандартно мислене Иван Добчев. На 10 и 11 март в театъра бе проведен кастинг с нелеката задача да бъде избрана изпълнителка на главната роля. Шестдесет талантливи актриси се състезаваха, за да станат новата Антигона на българска сцена. Спечели младата Каталин Старейшинска.
 
Аполония не за пръв път стои зад създаването на театрален спектакъл. През 1988 г. фондацията е продуцент на забележителната постановка на Леон Даниел "В очакване на Годо", чиято премиера е в Созопол на 1 септември. Пиесата се играе повече от 10 години. През 1989 г. Аполония съвместно със Смолянския драматичен театър поставя "Театрален дует", спектакъл на Юлия Огнянова по текстове на Николай Ердман и Владимир Маяковски.
 
Този спектакъл е по своему съвременен, по някакъв начин провокира мисленето, дразни сетивата, звучи дори скандално, провокативно, но е всичко друго, но не и конформизъм на сцената.
 
Кинопремиерите
 
Силна документална програма предлага юбилейното издание на "Аполония". Премиери на фестивала ще имат документалният филм на Найо Тицин и Горан Благоев "Златното сърце на София" - за храм-паметника "Св. Александър Невски", както и игралният филм "Потъването на Созопол" на Костадин Бонев.
 
Кино програмата на "Аполония" 2014 се открива на 29 август с филма "Потъването на Созопол" по едноименния роман на Ина Вълчанова, с участието на Деян Донков, Стефан Вълдобрев, Джийсън Брад Люис, Леонид Йовчев, Петя Силянова, Жорета Николова и други.
 
Историята върви по стъпките на 50-годишния архитект Чавдар Кършев, който заминава за Созопол с 10 бутилки водка. Режисьорът Костадин Бонев присъства и в документалната програма с филма "Вапцаров. Пет разказа за един разстрел" (31 август), отличен със "Златен ритон" 2013 за най-добър филм.
 
На "Аполония" 2014 ще се отбележи 100-годишнината от рождението на оперния певец Борис Христов с прожекция на 4 септември на "Гласът, който моли Бога за България" на Росен Елезов. Във филма са включени архивни и дори непоказвани досега кадри на БНТ. Лентата ще бъде представена наред с юбилеен концерт "100 години Борис Христов" и премиера на биографичния роман "Тримата велики баси" на Александър Абаджиев.
 
Публиката на "Аполония" ще види още документалните филми "Последните черноморски пирати" на Светослав Стоянов (6 септември), отличен с наградата на публиката на София Филм Фест, "Лорд Бънди от София" (30 август) на режисьора Иван Трайков - историята на Бъндараците, "Дъждовен ден" на Андрей Чертов (5 септември) - за музиканта Огнян Видев, "Живот почти прекрасен" на Светослав Драганов (1 септември), "И България е една голяма грешка" на Стоян Радев (1 септември).
 
Класика, джаз, поп, рок, фолк - качествена музика в изобилие
 
Музиката заема специално място в юбилейната Аполония.
 
Още на 28 август ще се състои голям концерт, който ще събере наслова "Българската душа в музиката" големите музиканти Минчо Минчев, Теодосий Спасов, Ирена Петкова, Николай Минчев, "Софийски солисти" и "Космически гласове".
 
Почитателите на Минчо Минчев ще могат да го чуят и на камерен концерт на 31 август заедно с пианиста Евгени Божанов.
 
Първи септември е резервиран за Теодосий Спасов, който ще представи последния си проект, събиращ млади музиканти.
 
На сцената на "Клуб Аполония" класическа музика ще звучи в още две вечери - на 2 септември Веско Ешкенази и Людмил Ангелов ще изпълнят сонати от Бетовен, Дебюси и Франк, а на 5-и Ангелов ще изнесе самостоятелен рецитал.
 
Най-добрите възпитаници от майсторския клас на проф. Минчев ще свирят в Археологическия музей в Созопол на 6 септември. В концертния афиш там са още Виктор Чучков, Стефан Хаджиев (пиано), концертното дуо от Македония Страшо Темков (флейта) и Мария Вршко­ва (пиано).
 
Тазгодишният победител в конкурса "Борис Христов" Кирил Манолов ще пее в чест на 100-годишнината от рождението на именития бас.
 
В памет на друга оперна легенда - Никола Гюзелев, който ни напусна през май, ще бъде концертът в Амфитеатъра на 30 август с участието на Николай Кърнолски, Юлиян Константинов и Мариан Йованоски от Македония.
 
Васил Петров (с Биг бенда на БНР) и Камелия Тодорова са акценти в джаз програмата на феста.
 
Очаква се в Созопол да пее и примата на българската естрада вечната Лили Иванова.
 
Някои от най-големите хитове на БГ-рока от 60-те до днес ще звучат на 6-и на сцената в Амфитеатъра в изпълнение на супергрупата "Фондацията".
 
Заедно с Аполония юбилеи ще отпразнуват три формации: Б.Т.Р., които навършват 20 години, "Акустична версия" - връстници на празниците в Созопол, и ансамбъл "Пирин", който става на 60 години.
 
За почитателите на попа са предвидени още Графа и Михаела Филева, а мост между музика и театър хвърля Камен Донев с концертния си спектакъл "Оркестърчи" на 31 август.

https://www.mediapool.bg/buket-ot-yarki-artsabitiya-i-na-yubileinata-apoloniya-2014-news224028.html

HatshepsutTopic starter

Празници на изкуствата Аполония 28 август - 5 септември 2015

Програма на фестивала: http://www.apollonia.bg/#!-/c1o02

Със специална филмова вечер, посветена на 100-годишнината на българското кино, ще бъде открито тазгодишното издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол на 28 август.
Както винаги, в театралния афиш присъстват едни от най-новите и награждавани постановки по софийските сцени. Те се играят в големия салон на НЧ "Отец Паисий-1896" от 18.30 ч.
С премиерата на "Лив Щайн" от Нино Харатишвили на МГТ "Зад канала" и фондация "Аполония" на 29 август започва театралната програма на фестивала. Спектакълът се осъществява с подкрепата на Столичната програма "Култура" и Гьоте-институт България. Режисьор е Крис Шарков, сценография Чавдар Гюзелев, костюми Илияна Кънчева, музикално оформление Асен Аврамов. Участват Анастасия Лютова, Весела Бабинова, Пенко Господинов, Василена Атанасова, Луиза Григорова.
Лив Щайн е известна пианистка, съзнателно скъсала връзките си със света след смъртта на единствения си син. Един ден на прага на самотницата застава младо момиче, което твърди, че добре познава мъртвия. Двете сключват сделка - момичето ще получава уроци по пиано срещу разказите си за сина на Лив. Това странно споразумение малко или повече въвлича всички действащи лица. Отношенията между героите стават катализатор на разрушителни процеси, събуждат неподозирани желания.
Темата за връзката между личния и професионалния живот на артиста носи голям творчески и емоционален заряд - в представите на хората човекът на изкуството е белязан да бъде различен, отбелязват от МГТ. Пиесата на Харатишвили звучи по бергмановски интимно и лично, този вид драма е пространство, в което младата авторка се чувства естествено и сигурно.
Камерен театър "Възраждане" ще присъства на "Аполония" с новата си продукция "Къщата на гнева" по "Домът на Бернарда Алба" и други произведения на Ф. Г. Лорка. Режисьорка и сценографка е Диана Добрева, композиторка Петя Диманова. Участват Георги Златарев, Жана Рашева, Ивет Радулова, Филипа Балдева, Донка Аврамова-Бочева, Яна Кузова, Николина Янчева, Лиляна Шомова, Алесия Йосифова. Пиесата ще се играе на 30 август.
Осем жени, затворени в една къща и принудени да живеят в траур, загърбвайки всяка частица удоволствие и радост от живота, вехнат, раздирани от бурите, които техните емоции предизвикват. Къщата на гнева сблъсква човешката природа с неразбиваемите стени на забрани и табута, които само човек може да създаде. Любовта като копнеж присъства в цялото представление и в същото време е забраненият плод, заради който се жертва човешки живот.
Със "Семеен албум" от Малин Кръстев се представя в Созопол на 31 август Младежкият тeатър "Николай Бинев". Малин Кръстев е и режисьор на спектакъла. Сценография и костюми Кирил Наумов. Участват Владимир Пенев, Герасим Георгиев-Геро и Искра Донова.
Ако някоя сутрин се събудиш и кафето е свършило, а навън се извива буря... не оставяй вратата отворена, защото през нея могат да влязат повече тайни, отколкото можеш да запазиш! Това е една семейна история. В дома на двама братя, ексцентрици и самотници, по време на буря влиза красива жена. Тя е първото живо същество, влязло в дома им от много време, и това очаквано води до бурни емоции и нелепи ситуации. Самата гостенка също не е дошла случайно. Трима души, уплашени, странни и свързани от съдбата, се изправят пред страховете си и пред доброто в себе си. Докато се разделят отново.
Пиесата на Яна Борисова "За теб" е заглавието, с което в програмата участва театър "Сълза и смях" на 1 септември. Режисьор е Петър Кауков, сценография Никола Тороманов. Участват Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов.
"За теб" е пиеса за любовта, страховете, мечтите, живеенето и летенето, за силата на думите, за смисъла да се споделя и как неизреченото понякога е много по-страшно от изреченото. За това как съдбата и всичко, което не зависи от нас, ни пренарежда в нови и нови конфигурации, откривайки как да преминем през непосилността. На сцената оживява историята за две изгубени момчета, които се хващат за ръце и взаимно се превеждат през емоционални тресавища и лабиринти, показвайки ни какво значи да се придвижваш в непрогледен мрак и вместо "Помощ!" да крещиш "Не ме е страх!" и да пееш.
Вечер на моноспектаклите ще има на 2 септември. Бойка Велкова ще играе от 18.30 ч. авторския си спектакъл "Пътят към Афродита" по текстове на Исабел Алиенде и лични преживявания на актрисата. Представлението на Столичния куклен театър е със специалното участие на Теодосий Спасов и солисти от балет "Арабеск".
Авторката и актрисата разказват за своя път през годините и за любовта. Трудно е да се каже къде започват думите на всяка от тях, разказът е вдъхновен от аромата на канела, червено вино, мъжки устни и пропуснати нощи. Пиесата е монолог за любовта и нейните съставки, за сетивата, спомените и илюзиите. Може би сме дошли на този свят, за да търсим любовта, да я намираме и да я губим отново и отново. С всяка нова любов пак се раждаме, а тази, която си отива, ни оставя рана. Горда съм с белезите от тези рани, с които съм покрита, пише Исабел Алиенде.
Същата вечер от 23.30 ч. своя авторски спектакъл ще изпълни Мариус Куркински. "Юбилей" от Чехов е продукция на "Сълза и смях". Чехов съществува. Той вече е част от този свят. Неговите произведения са докоснали, предупредили, утешили и спасили много човеци. Ние, хората на театъра, се обръщаме към Чехов, когато знаем, че имаме нужда от помощ, от нова светлина, от някой, който да ни пошепне спасителните думи, да успокои и укрепи душите ни, споделя Мариус Куркински.
Театър "София" пристига в Созопол на 3 септември с "Олд Сейбрук" от Уди Алън и "Последният страстен любовник" от Нийл Саймън. Режисьор е Николай Поляков, сценография Юлияна Войкова-Найман. Участват Николай Димитров, Лора Мутишева, Силвия Петкова, Пламен Манасиев, Мартин Гяуров, Симона Халачева, Николай Антонов, Юлиян Рачков, Милена Живкова, Йоанна Темелкова, Лилия Маравиля.
Спектакълът се състои от две комедии, написани от най-успешните американски съвременни драматурзи - Уди Алън и Нийл Саймън. Вдъхновени от вечните въпроси около любовта и брака, това са две смешни, проникновени пиеси за това къде бягаме от собствените си комплекси, възможно ли е да обичаме само един партньор. "Олд Сейбрук" и "Последният страстен любовник" забавляват с куриозните преживявания на влюбени ексцентрици, попаднали в комични и абсурдни ситуации.
Театър 199 "Валентин Стойчев" празнува 50-годишен юбилей с пиесата "Театър, любов моя!" от Валери Петров. Режисьорка е Kасиел Ноа Ашер, сценография Красимира Серафимова, участват Лилия Маравиля, Стефка Янорова, Красимира Кузманова и Касиел Ноа Ашер. Представлението е на 4 септември.
За Касиел Ноа Ашер "Театър, любов моя!" не е представление. То е лична, съдбовна среща на четирима непознати... Една среща-спектакъл, която се посвещава на Валери Петров, Крикор Азарян, Младен Киселов, Стефан Савов, Таня Масалитинова, Славка Славова, Валентин Стойчев.
Сатиричен театър "Алеко Константинов" закрива театралната програма на 5 септември с копродукцията с "Three Bears Entertainment ltd." "Дакота" от Жорди Галсеран. Режисьор е Владимир Пенев, сценография Никола Тороманов, музика Калин Николов. Участват Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Юлиян Вергов и Александра Василева.
Най-неочаквано целият живот на Иполит Харама се преобръща - след две седмици в кома той започва да сънува кошмари, които един по един се случват и той не може да разбере кое е истина и кое сън... "Дакота" на световноизвестния испански драматург Жорди Галсеран е една от най-поставяните му творби в театрите по цял свят. Според режисьора на спектакъла Владимир Пенев "си е истинско предизвикателство и голяма възможност за всеки режисьор да интерпретира на театрална сцена такъв текст и да го направи с точно този актьорски екип".

"Лив Щайн" от Нино Харатишвили


"Къщата на гнева" от Ф. Г. Лорка


"Семеен албум" от Малин Кръстев


"Театър, любов моя!" от Валери Петров


http://duma.bg/node/106610

HatshepsutTopic starter

#6
Празници на изкуствата Аполония 1-10 септември 2016г.

https://www.facebook.com/ApolloniaFestival/photos/gm.1566268430336718/1129313873776357/?type=3&theater

Всяка година програмата на Празниците на изкуствата включва и панорама на българското документално и игрално кино . Голяма част от филмите са премиери. От 1 до 10 септември 2016г Созопол ще посрещне Празниците на изкуствата Аполония за 32-ри път.

Фестивалът включва над 70 събития с най-големите артисти на българската и международната сцена и техните най-актуални творби, постановки, спектакли, пърформанси и изпълнения.

Програмата на Фестивал на изкуствата "Аполония" 2016 може да видите тук.
Билети за фестивала могат да се закупят в системата на Eventim.bg.
За повече информация следете събитието във facebook.

През 1984г в Созопол се провеждат първите Празници на изкуствата Аполония. Целта на това уникално явление в съвременната ни култура е да покаже постиженията на българските творци - автори и изпълнители, да съхрани традицията и да подкрепи новите идеи, експерименталните и нестандартни решения в областта на всички изкуства. Фестивалът включва театър, музика, литература, кино, балет, пластични изкуства, архитектура, детска програма.

През 1991г се създава Фондация Аполония, която и досега е основен организатор на фестивала. За десет дни, на фестивалните сцени се представят над 70 културни събития, в които участват стотици изпълнители. Много от изпълняваните произведения са световни и национални премиери. През 2014г бяха отбелязахме 30 години от основаването на Празниците на изкуствата. Всяка вечер залите на фестивала са препълнени. Многобройната и многолика публика на Аполония не спира да търси и открива голямото изкуство.

https://opoznai.bg/view/festival-na-izkustvata-apoloniia-sozopol


От 1 до 10 септември Созопол ще посрещне Празниците на изкуствата Аполония за 32-ри път.

Фестивалът включва над 70 събития с най-големите артисти на българската и международната сцена и техните най-актуални творби, постановки, спектакли, пърформанси и изпълнения.

Празници на изкуствата Аполония 2016 има за цел да покаже постиженията на българските творци - автори и изпълнители, да съхрани традицията и да подкрепи новите идеи, експерименталните и нестандартни решения в областта на всички изкуства.

Програмата включва:
> 7 изложби
> 24 литературни събития
> 8 театрални постановки
> 11 класически концерта
> 9 концерта и спектакли
> 8 кино продукции
> 8 джазови концерта

Програма: http://www.apollonia.bg/

HatshepsutTopic starter

,,Аполония 2017" започва на 26 август


Руши Видинлиев, Лили Иванова, Васил Петров, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени са само част от акцентите в музикалната програма на Празници на изкуствата Аполония. Фестивалът започва утре и ще продължи до 5-ти септември в Созопол. Културният афиш прелива с над 70 събития – театър, изобразително изкуство, музика...Най-големият, дългогодишен и мащабен арт фест в България става на 33. Първото издание е проведено през 1984 г. Оттогава досега Аполония събира на едно място най-големите имена в българското и чуждестранно изкуство. За поредна година официалното вино на фестивала е на New Bloom Winery, които ще допринасят за настроението на музикалните прояви всяка вечер. Избата е позната с марките си Verano Azur, PIXELS, F2F, a по време на Аполония ще представи най-новaта серия – едноименната New Bloom. Бялото е купаж от Совиньон Блан и Шардоне, а розето - от Каберне Совиньон, Каберне Фран и Сира. Избата е подготвила специални дегустации за концертите, джаз изпълненията и театралните постановки по време на феста, като всеки желаещ ще може да си купи от най-новите и модерни български вина. Откриването на Аполония ще е с концерт на Мистерията на българските гласове. Ден по-късно с чаша вино в ръка ще слушаме концертът промоция на Камелия Тодорова и Орлин Павлов. Двамата музиканти пеят за пръв път заедно на сцената на Аполония с колегите си от JP3. Запазваме вечерта си на 29 август за концерта на една от най-емблематичните групи на съвременната българска поп и рок музика - Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени. На 31 август се подготвяме за Вечер на мюзикъла с Люси Дяковска и Плевенската филхармония. Ще звучат незабравими хитове от ,,Уестсайдска история", ,,Исус Христос Суперстар", ,,Кабаре", ,,Коса", ,,Чикаго", ,,Котките", ,,Клетниците" и много други. Голямата звезда на Аполония тази година е Лили Иванова. На 1 септември, дни преди старта на националното й турне, амфитеатърът посреща Примата на българската музика и нейните музиканти. Помните ли онова бунтарско момче, което пееше ,,Всичко се връща"? Да, точно така Руши Видинлиев се завръща на концертната сцена. Датата е 2 септември/ събота, а концертът е в Амфитеатъра в Созопол (Стария град). Освен хитове на Руши (,,Ти беше", ,,Онзи", Il Ritmo Del Mio Cuore), в програмата на живо има и специално подбрани кавъри (Bang Bang!, Get Ur Freak On). Какво по-хубаво от кадифения глас на Васил Петров на брега на морето? Да го слушаш с чаша хубаво вино... Тази година, на 3 септември той ще отдаде почит на легендарния Ал Жиро, считан за един от най-добрите джаз певци на нашето време. На 5-ти септември с чаша вино New Bloom отбелязваме юбилеят на Шурците – групата става на 50. ,,Хубавата музика върви с хубаво вино. Затова за нас е чест, че можем да сме партньори в един толкова мащабен фестивал. Подкрепяме изкуството с огромно удоволствие, както правим и виното си" коментират спонсорите от New Bloom Winery. В театралния афиш са повечето най-успешни представления от последния сезон: ,,Еквус" и ,,Като трохи на прозореца" на Младежкия театър, ,,Името" на Сатиричния театър, ,,Богът на касапницата" на Народния театър ,,Иван Вазов", ,,Черното пиле" на Мариус Куркински, ,,Редки тъпанари" на Теди Москов с Русенския театър и други.

https://www.novini.bg/

Програмата на фестивала: http://www.programata.bg/?p=148&l=1&c=4&id=2070

HatshepsutTopic starter

"Аполония" 2018: ФСБ, "Чамкория" и ново българско кино


Над 70 събития включва тазгодишната програма на празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол. Това съобщи изпълнителният директор на фондация "Аполония" Маргарита Димитрова в интервю за БНТ.

Поредното - 34-то издание на фестивала, ще бъде от 31 август до 8 септември, а организаторите обещават разнообразна програма за почитателите на българското кино, театър, класическа и модерна музика, литература и изобразително изкуство.

"Аполония" ще се открие с изложбите на Греди Асса, Димо Колибаров, Ясен Гюзелев и Стоян Дечев на 31 август в Художествената галерия в Созопол.

Изпълнението на Младежката филхармония "София" при Националното музикално училище "Любомир Пипков" с диригент Георги Патриков ще постави началото на концертите в амфитеатъра в града. Солист ще е 14-годишният цигулар Кай Орлинов, който вече е носител на редица национални и международни призове.


Музика

Музикалната програма на фестивала включва класически и джаз концерти. Публиката ще може да се запознае с цигуларите от майсторския клас на Минчо Минчев, а за почитателите е спектакълът на фолклорния ансамбъл "Странджа". На сцената на амфитеатъра в деветте фестивални дни ще излязат Хилда Казасян, Белослава, Стенли, "Ангел Заберски трио", Васил Петров и Военен биг бенд - Стара Загора, младата рок група JEREMY?, Милица Гладнишка, GloBalKan, Koka Mass Jazz и фънк групата Funky Miracle.

Акцент в музикалната секция ще бъде най-новият проект на тромпетиста Михаил Йосифов - Bg Vintage, който създава заедно с артистичния си мениджър Елисавета Петрушева и певицата от суинг триото Sentimental swingers Вера Шандел. Идеята на екипа е да припомни популярната българска градска музика от 20-те години до днес, но с нови авторски аранжименти.

Фестивалът ще бъде закрит от една от най-популярните български рок групи за всички времена - ФСБ. За музикантите от бандата, които празнуват 40 години на сцената, това ще е първа изява на "Аполония"


Литература

Литературните събития ще започнат с представянето на книгата "Всички наши тела" с автор Георги Господинов в Художествената галерия.

В 20-те събития, посветени на българските издатели и писатели, ще бъдат представени над 11 нови заглавия, сред които "Гласът на тишината" на Иван Теофилов, "Сестри Палавееви" на Алек Попов, "Оксиморон (Нечовешки роман)" на Михаил Вешим, "Остайница" на Рене Карабаш, "Балканска рапсодия" на Мария Касимова-Моасе и др.


Театър

Народният театър засилва присъствието си на "Аполония", като тази година за първи път ще гостува с три спектакъла, съобщават организаторите. Това са "Виновният" от Димитър Димов, режисьор Юрий Дачев, "Цветът на дълбоките води" от Оля Стоянова, режисьор Бойка Велкова, и "Лисичета" от Лилиан Хелман, режисьор Бина Харалампиева.

След успеха си на софийска сцена моноспектакълът "Чамкория" по романа на Милен Русков, режисьор Явор Гърдев (Театър 199), също се пренася на фестивалната сцена в Созопол. В ролята е актьорът Захари Бахаров, който тази година спечели наградите "Аскер" и "Икар" за водеща мъжка роля за изпълнението си в "Чамкория".


Кино

Седем филма ще бъдат представени на кино вечерите в читалище "Отец Паисий". Програмата ще открие "Ага" на режисьора Милко Лазаров, който тази година беше избран да закрие филмовия фестивал "Берлинале" в Берлин, а след това авторите му го представиха премиерно на българската публика на откриването на "София филм фест" 2018 г.

Любителите на киното ще могат да избират между успешни заглавия като "Посоки" (режисьор Стефан Командарев), "Възвишение" (режисьор Виктор Божинов) и "Вездесъщият" (режисьор Илиян Джевелеков).

http://www.apollonia.bg/

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/06/28/3207175_apoloniia_2018_-_fsb_chamkoriia_i_novo_bulgarsko_kino/

HatshepsutTopic starter

Аполония 2019


Тази година, 2019 г., в Созопол ще се проведе 35-ото издание на фестивала Празници на изкуствата Аполония. В периода от 29 август до 7 септември ще станем свидетели на културни събития, между които различни изложби, концерти, филми, театрални спектакли и нови книги.Специален акцент в програмата на Аполония 2019 ще бъде отбелязването на 75-ата годишнина на рок легендата Кирил Маричков с празничен концерт на супергрупата "Фондацията".

Цигуларите Ангел Станков и Йосиф Радионов, които поставиха началото на неповторимите класически концерти на Аполония през 1984 година, се завръщат на сцената на Фестивала.


Цигулковото дуо Ангел Станков и Йосиф Радионов

За първи пъта тази година Аполония ще събере концертите от класическата програма в цикъла "Струнните инструменти".

Изобилие от театрални постановки, танцови и музикални изпълнения, интересни изложби и разнообразни представяния на автори и техните творения очаква посетителите на фестивала.


Марио Бионди

По случай 35-ата си годишнина, Фондация Аполония организира и концерт на италиански изпълнител Марио Бионди, който гостува в България на 18 октомври в Зала 1 на НДК в София.

Програмата може да видите ТУК

https://lifestyle.bg/stories/apoloniya-2019-g-i-kakvi-shte-se-osnovnite-aktsenti-na-festivala-tazi-godina.html

HatshepsutTopic starter

Аполония 2020


През 2020-а Празниците на изкуствата Аполония стават на 36 години.

Отново  от 1 до 6 септември в Созопол.

Но тази 2020 ще е по-различна. Класическите и поп и рок концерти ще бъдат на открито в Амфитеатъра.

Литературните представяния също ще бъдат на открито – в двора на Художествената галерия в Стария град.

Несъстоялите се столични театрални представления ще бъдат показани за пръв път по необичаен начин.

Ще има и панорама на новото българско кино. В пет вечери публиката ще се срещне с любимите си музиканти, актьори, режисьори, писатели.

Официалното откриване на фестивала тази година ще бъде на 1 септември и събитията ще продължат до 6 септември.

Повече информация за събитията и продажбата на билети: https://www.apollonia.bg/


Ето и ПРОГРАМАТА за събитията:

1.09.2020г. /вторник/ – Откриване

20:30 ч., Амфитеатър Аполония

Концерт Премиера на Живко Петров, албум ,,JP3"

специален гост Людмил Ангелов

2.09.2020г. /сряда/

18:00 ч. Художествена галерия

Представяне на книгата ,,Добър вечер, дами и господа!", автор Асен Агов, Издателство Сиела

18.30 ч. Лятно кино

Предпремиерно ,,Той е дяволът!"

Младежки театър ,,Николай Бинев"

19:00 ч. Амфитеатър Аполония

Концерт Кирил Манолов /баритон/, Вяра Шуперлиева /пиано/

21:00 ч. Лятно кино

Премиера ,,Страх", реж. Ивайло Христов

Българско кино

21:30 ч. Амфитеатър Аполония

Концерт на Влади Ампов – Графа

3.09.2020г. /четвъртък/

18:00 ч. Художествена галерия

Премиера на книгата ,,Аполония Понтийска. По стъпките на археолозите", Издателство Фабер

19:00 ч. Художествена галерия

Премиера на книгата ,,Земното щастие", автор Георги Лозанов, Издателство Фабер

18:30 ч. Лятно кино

Предпремиерно ,,Всички освен мен", реж. Лилия Абаджиева Сатиричен театър ,,Алеко Константинов"

19:00 ч. Амфитеатър ,,Аполония"

Концерт на Трио Арденца

Галина Койчева – цигулка, Константин Евтимов – виолончело, Даниела Дикова – пиано

21:00 ч. Лятно кино

Премиера ,,Мълчание с достойнство", реж. Адела Пеева и Антоний Дончев, Българско кино

21:30 ч. Амфитеатър ,,Аполония"

Юбилеен моноспектакъл на Мариус Куркински

,,Мариус на 50"

4.09.2020г. /петък/

18:00 ч. Художествена галерия

Премиера ,,Сиянието на Златорог", Михаил Неделчев, НБУ

18:30 ч. Лятно кино

Театрално-музикален перформанс ,,Част от колекция", Реж. Иван Юруков

19:00 ч. Художествена галерия

,,За бавното живеене и насладата от живота", Светлозар Желев, ИК Колибри

19:00 ч. Амфитеатър ,,Аполония"

Концерт Майсторски клас на Орлин Анастасов

21:00 ч. Лятно кино

,,Котка в стената", Реж. Мина Милева и Весела Казакова, Българско кино

21:30 ч. Амфитеатър ,,Аполония"

Концерт на Ицо Хазарта ,,Неправилен рап"

5.09.2020г. /събота/

18:00 ч. Художествена галерия

Премиера на романа ,,Времеубежище", Георги Господинов, ИК Жанет 45

18:30 ч. Лятно кино

Предпремиерно ,,Фернандо Крап ми е написал това писмо", Реж. Иван Урумов, Театър 199 ,,Валентин Стойчев"

21:00 ч. Лятно кино

,,Сестра", Реж. Светла Цоцоркова, Българско кино

21:00 ч. Амфитеатър ,,Аполония"

Концерт на Зорница Иларионова – цигулка и Георги Черкин – пиано

21:30 ч. Амфитеатър ,,Аполония"

Концерт на Любо Киров ,,Както преди"

6.09.2020г. /неделя/

18:00 ч. Художествена галерия

,,Книга за Песните", Стефан Вълдобрев, Издателство Книгомания

18:30 ч. Лятно кино

Предпремиерно ,,Портокалова кожа", Реж. Петър Денчев, Общински театър ,,Възраждане"

19:00 ч. Амфитеатър ,,Аполония"

Концерт на Александрина Пендачанска – сопран и Людмил Ангелов – Пиано

21:00 ч. Лятно кино

,,Сляпата Вайша", ,,Физика на тъгата", Реж. Теодор Ушев

21:30 ч. Амфитеатър ,,Аполония"

Концерт на Фондацията – Кирил Маричков, Иван Лечев, Добрин Векилов -Дони, Славчо Николов, Веско Поромански

Специални гости: Наско Пенев, Звездомир Керемедчиев, Славин Славчев

2-6.09.2020г. /сряда-неделя/ Художествена галерия

Фотографска изложба на Стефан Джамбазов ,,Андрей Даниел. Последните 7 години."

https://bnr.bg/varna/post/101331525

HatshepsutTopic starter

Аполония 2021 стартира на 30 август в Созопол


Поли Генова, Стефан Вълдобрев, Фондацията и P.I.F. са само част от любимите български изпълнители, които ще зарадвaт гостите на Фестивала

За 37-ма поредна година Празници на изкуствата Аполония ще зарадва публиката с уникална програма от културни събития в Созопол. Тазгодишното издание ще се проведе между 30 август и 6 септември и ще събере на едно място разнообразние от обичани български изпълнители, актьори, писатели, художници и други популярни творци. Пълната програма на Аполония 2021 може да бъде открита на официалния сайт – www.apollonia.bg, а билетите за всички събития са вече в продажба в мрежата на Eventim.
Откриването на Фестивала ще бъде на 30 август с концерт на Камерен ансанбъл Софийски солисти, който тази година чества своята 60-годишнина. В програмата на 37-ото издание на Празниците на изкуствата Аполония ще се включат също едни от най-успешните съвременни поп и рок музиканти, като група Фондацията, Поли Генова, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени. Група P.I.F заедно с Влади Ампов – Графа и Дичо ще имат специален концерт на 2 септември в памет на талантливия вокалист на групата Димо Стоянов, който почина наскоро.
Почитателите на българското кино ще имат невероятната възможност по време на Аполония 2021 да гледат продукции като Голата истина за група Жигули на режисьора Виктор Божинов, Уроци по немски на Павел Веснаков, Февруари с режисьор Камен Калев, Късата Клечка на Димитър Петков и още много други, а почитателите на театъра ще могат да се насладят на трагикомичния моноспектакъл на Валери Йорданов Караконджул, който е по разказа Дервишово семе на Николай Хайтов и с режисьор Стоян Радев.
Тазгодишното издание на Аполония ще изненада и с уникални майсторски класове по творческо писане и по джаз импровизации, тъй като за първи път майсторски класове ще имат големият български писател Георги Господинов и певечът Васил Петров. В допълнение великолепната Александрина Пендачанска отново ще има майсторски клас по оперно пеене.
По време на Празници на изкуствата Аполония 2021 посетителите ще могат да се насладят и на десетки нови книги, сред които Absolvo te на получилия тази година Европейска награда за литература Георги Бърдаров, Опашката на Захари Карабашлиев, Чудна лятна нощ на Яна Борисова, Мисия Туран на Алек Попов, Към езерото на Капка Касабова и други.
Всички събития по време на фестивала ще бъдат на открито.

https://www.konkurent.bg/news/16247333927455/apoloniya-2021-startira-na-30-avgust-v-sozopol

HatshepsutTopic starter

Празници на изкуствата Аполония 2022 - от 28 август до 5 септември в Созопол


И тази година, в края на лятото, Созопол ще стане културният център на България. От 28 август до 5 септември, за трийсет и осми път хилядолетният град ще подслони Аполония - най-големия празник на изкуствата. Фестивалът ще бъде изцяло на открито, програмата отново ще представи интересни концерти, вълнуващи театрални спектакли, премиери на филми, български книги и техните автори, изложби...

Празниците на изкуствата ,,Аполония" е голям български фестивал, който се провежда ежегодно в края на лятото в морския град Созопол. Негов основен организатор е Фондацията за изкуство ,,Аполония", създадена през 1991 г.

Фестивалът включва десетки събития – театрални представления, концерти на открито, камерни и джаз концерти, прожекции на филми. В Художествената галерия в Стария град се организират изложби и литературни вечери като част от Празниците на изкуствата. Провеждат се майсторски класове по различни специалности – пеене, пиано, джаз импровизации, театрални школи. Във всички категории винаги присъства и детското творчество.

На ,,Аполония" гостуват български и чуждестранни изпълнители и състави от световна класа. Театралната програма предоставя възможност на любителите на театъра да видят селекция от най-новите и най-добри спектакли.

От създаването си фестивалът е представил в Созопол изложби на повече от 150 именити български художници и фотографи, организирал е литературни вечери на десетки автори – поети и писатели от различни поколения. Всяка година програмата на Празниците на изкуствата включва и панорама на българското документално и игрално кино. Голяма част от филмите са премиери.

Програмата може да откриете на официалния сайт на фестивала – www.apollonia.bg.

https://www.radio1.bg/article/praznitsi-na-izkustvata-apoloniya-ot-28-avgust-do-5-septemvri-v-sozopol


38-oто издание на Аполония стартира на 28 август в Созопол


Празниците на изкуствата Аполония, един от най-обичаните български фестивали, ще се проведат между 28 август и 5 септември в Созопол.

И тази година фестивалът ще предложи на публиката уникална програма от културни събития и ще събере на едно място талантливи творци от сферата на литературата, театъра, музиката и визуалните изкуства.

Билетите за всички събития са вече в продажба в мрежата на Eventim, а пълната програма на Аполония 2022 може да бъде открита на официалния сайт – www.apollonia.bg.

Откриването на фестивала ще бъде на 28 август с концерт на популярния Младежки духов оркестър Junior Band – Велико Търново с диригент Йордан Цветанов.
Освен концертите, театралните спектакли, литературните вечери и филмите, важно място в програмата заемат майсторските класове за млади творци и изпълнители. Те са посветени на творческо писане и на актьорско майсторство и режисура.

Ръководител на майсторския клас по творческо писане е талантливата  българска писателка Здравка Евтимова, един от най-обичаните представители на съвременната българска литература и носителка на редица национални и международни награди.

Майсторският клас по актьорско майсторство и режисура е поверен на режисьора и актьор Галин Стоев.
Негови постановки, отличени с много престижни награди, се играят на много сцени в Европа  и по света, той е директор на Националния театър в Тулуза, Франция.

Младите творци могат да кандидатстват за участие в майсторските класове до 15 юли, като попълнят апликационната форма тук.

В програмата на 38-ото издание на Празниците на изкуствата Аполония  са включен едни от най-успешните съвременни поп и рок музиканти като група АХАТ, Белослава, ФОНДАЦИЯТА, която празнува ЩУРЦИТЕ на 55, Стефан Диомов и любимите на публиката състави, създадени от него  и още много изпълнители, които може да откриете в пълната Програма на Аполония 2022.

В допълнение почитателите на българското кино ще имат възможност по време на Аполония 2022 да гледат филмови продукции като ,,В сърцето на машината", ,,Рибена кост",  ,,Януари", ,,Жълт олеандър" и други.
Любителите на театъра ще могат да  видят едни от най-интересните постановки на Народния театър ,,Иван Вазов", Варненския драматичен театър, Театрална работилница ,,Сфумато", Театър ,,Възраждане" и други.

Посетителите на Аполония 2022 ще могат да оценят и новите книги, някои от които ще имат премиери по време на фестивала, както и на разнообразните художествени изложби. Така, за поредна година фестивалът ще продължи да  привлича  публиката с невероятна селекция от културни събития.

https://www.burgasnews.com/2022/07/07/

HatshepsutTopic starter

Остров край Созопол става център по изкуствата


Остров "Св. св. Кирик и Юлита" край Созопол ще се превърне в център по изкуствата с френско финансиране. 

Островът е с територия 82,5 декара и е разположен в акваторията на Созополското пристанище. Направените разкрития дават основания на учените да смятат, че това място е изпълнявало ролята на Акропол на древния гръцки град-държава Аполония Понтика, а през ранното Средновековие е издигната и една от първите базилики у нас.

Днес това място е паметник на културата, а през последните години пустееи тъне в разруха.

В края на август министърът на културата проф. Велислав Минеков обяви, че се подновява работата по проекта за превръщането на острова в световен център на изкуствата. Тогава той инспектира терена и констатира, че той се намира в изключително тежко състояние, а сградите на бившето военноморско училище и казармите тънат в разруха.

Проектът по обновяването отлежаваше с години поради липса на финансиране. Сега идеята остров "Св. св. Кирик и Юлита" да стане културен център, в който да има музей на археологията и съвременното изкуство, която е от години, е напът да се осъществи.

Минеков и посланикът на Франция у нас Жоел Мейер подписаха този месец декларация за намерение между правителствата на двете държави във връзка с проекта за създаване на център на изкуствата на остров "Св. св. Кирик и Юлита". 

Френска фирма ще извърши предпроектно проучване, което ще оцени възможностите за реализацията на созополския остров като център на изкуствата. Агенция "Франс Музеум" е френски консултант в областта на инженеринговите културни проекти, който оказва помощ в създаването и трансформацията на музеите и културно-историческите обекти, като използва във Франция и в международен план оригиналния си опит и мрежата си.

Според министър Минеков след реализирането на проекта Созопол ще заживее по друг начин през зимата, защото, ако стане реалност, градът и регионът няма да разчитат само на летните туристи.

На острова се предвижда изграждането на открита музикална сцена, също и галерии. Има идея щабът на армията да се превърне в резиденция на артисти.

https://bnr.bg/post/101756514/ostrov-krai-sozopol-stava-centar-po-izkustvata

HatshepsutTopic starter

#14
Аполония 2023 започва на 28 август в Созопол


За 39-а поредна година един от най-обичаните български фестивали - Празниците на изкуствата Аполония, ще зарадва публиката с уникална програма от културни събития.

Фестивалът ще се проведе от 28 август до 5 септември в Созопол.

Участие в него ще вземат най-известните лица в българските театър, литература, музика и кино, сред които е и носителят на Международната литературна награда "Букър" Георги Господинов.

В Созопол ще пристигне и Нобеловият лауреат за литература Светлана Алексиевич.


Пълната програма на Аполония 2023 може да бъде видяна на официалния сайт ТУК , а билетите за всички събития са вече в продажба в мрежата на Eventim.


В "Аполония" 2023 ще вземат участие най-известните лица в българските театър, литература, музика и кино, сред които е и носителят на Международната литературна награда "Букър" Георги Господинов

Аполония ще зарадва своята публика с разнообразие от литературни събития, музика, театър, кино и изложби. Откриването ще бъде на 28 август с Гала концерт на Музикален театър "Стефан Македонски". Сред изпълнителите са и супергрупата Фондацията, легендарните рок групи Сигнал и Б.Т.Р., поп изпълнителите Мария Илиева, Михаела Маринова, Джаз триото на Васил Спасов и много други.

Важно място в програмата заемат майсторските класове за млади творци и изпълнители.

Ръководител на майсторския клас по творческо писане ще бъде Георги Господинов, а майсторския клас по цигулка ще води световно известният цигулар и музикален педагог Минчо Минчев.


За почитателите на българското кино организаторите са подготвили филмови продукции като документалните "Моралът е доброто", режисиран от Веселин Диманов, и "Ваклуш" с режисьор Николай Василев, игралните "Шекспир като улично куче" на режисьора Валери Йорданов, "Анна" на Боримир Илков и други.


В програмата са включени постановки на Народен театър "Иван Вазов", Театрална работилница "Сфумато", Сатиричен театър "Алеко Константинов" и други. В Художествената галерия в Стария град ще се проведат редица интересни изложби, повече информация за които ще намерите в пълната програма на Фестивала.

За поредна година Празниците на изкуствата Аполония 2023 превръщат Созопол в културен център и представят селекция от най-новите и най-добри спектакли, концерти, филми и изложби, включващи редица световноизвестни български и чуждестранни артисти.

Празници на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г.

Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.

https://impressio.dir.bg/atelie/apoloniya-2023-zapochva-na-28-avgust-v-sozopol

HatshepsutTopic starter

Емоционален концерт на "Фондацията" закри Аполония 2023


Супергрупата "Фондацията" отпразнува своята 10-а годишнина и получи отличието "Аполон Токсофорос"

Супергрупата "Фондацията" закри 39-ото издание на Празници на изкуствата Аполония с грандиозен рок концерт. Музикантите отпразнуваха "10 години около света" като изпълниха кавър версии на песните от репертоара на своите бивши легендарни състави ФСБ, Щурците, Б.Т.Р, ТЕ, Дони и Момчил.

Специални гости на концерта бяха също пианистът и композитор Косьо Цеков и вокалистът на Б.Т.Р. Наско Пенев.

Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на Фондация Аполония, връчи на супергрупата отличието "Аполон Токсофорос", като сподели: "Тази година имаме удоволствието да връчим статуетката "Аполон Токсофорос" на "Фондацията" и да благодарим за приноса ѝ в българската култура и представянето ѝ зад граница."


Грандиозният закриващ концерт разчувства публиката и постави подобаващ край на фестивала.

Тазгодишното издание на Празници на изкуства Аполония за пореден път събра на едно място елита на българските музика, литература, кино и театър и представи богата програма от над 50 събития. Тихомир Янакиев - кмет на Община Созопол, Зaрица Динкова - министър на туризма, и Кръстю Кръстев - министър на културата, бяха сред посетителите на Фестивала и изказаха своята благодарност към Фондация Аполония за разнообразното представяне на българските творци.
Аполония 2023 бе 39-ото издание на емблематичния културен фестивал в Созопол, което зарадва публиката с концерти на Национален музикален театър "Стефан Македонски, "Б.Т.Р", "Сигнал", Михаела Маринова, Мария Илиева, Джаз Секстет, Йосиф Цанков и други. Феновете на класическата музика се насладиха на изпълненията на Пламена Мангова, Алкесандър Стамболов, Албена Данаилова, Лия Петрова, Людмил Ангелов, Венета Нейска и още.

Тази година имаше и изобилие от литературни събития като специален гост на фестивала беше носителката на Нобелова награда по литература Светлана Алексиевич, която проведе разговор с известната журналистка Мариана Кацарова. "Разказ за катастрофа и катастрофата на разказа" е темата на разговора с писателката, който се проведе в Художествената галерия в морския град.

Светлана Алексиевич бе отличена с почетен знак от Община Созопол. Тодор Дамянов, заместник-кмет на Община Созопол, връчи на лауреатката плакет с българската азбука. Георги Господинов, носител на международна литературна награда "Букър" проведе майсторски клас по творческо писане и даде ценни съвети на младите творци. Той представи възпитаниците си на седмия ден от фестивала и след това проведе разговор с публиката и писателя Иван Ланджев. В представянето на майсторския си клас Георги Господинов сподели, че работата с млади хора е едно от малкото неща, които не може да отказва.

Посетителите на Аполония имаха възможност да разгледат също изложбите "Завръщането на Лоте Михайлова.Срамежливата интимност", "Жените и международно триенале на сценичния плакат" и творби на дипломираните от НХА в Художествената галерия в Созопол.


Георги Господинов на Аполония

Празници на изкуствата Аполония 2023 се състояха с медийната подкрепа на БНТ, БНР, БТА, Дневник, Dir.bg, Impressio.bg, OFF News, БГ Радио, Mediapool, Elle.bg, Rozali.com, Novinite Group, High View Art, сп. Biograph, View Sofia, МИКА: Музика и лайфстайл, Информационна агенция "Фокус", Burgas24, списание 8, Черноморски фар.

https://impressio.dir.bg/noti/emotsionalen-kontsert-na-fondatsiyata-zakri-apoloniya-2023

Powered by EzPortal