The best topic

*

Posts: 12
Total votes: : 2

Last post: 15 June 2022, 20:05:35
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

Тодор Живков

Started by Hatshepsut, 07 September 2018, 06:43:53

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Topic keywords [SEO] комунизъм

HatshepsutTopic starter

ПРОФ. ТОДОР БАЛКАНСКИ: ТОДОР ЖИВКОВ ПРОИЗХОЖДА ОТ ВЛАШКИ ЦИГАНИ! вестник ШОУ, №37, 13 септ. 2006, с. 54
Проф. Балкански
Никола Вапцаров никога не се е смятал за българин, твърди скандалният учен

Професор Тодор Балкански е старши научен сътрудник в Института по български език към БАН. Живее в огромно имение в пазарджишкото село Сарая. Негово дело са над 300 статии, студии и монографии. Автор е на книгата "Един езиковед за просопографията на Диктатора", където разкрива истинския произход на Тодор Живков.

- В една от монографиите си изследвате родословието на Тодор Живков. Твърдите, че е циганин. Как доказахте компрометиращия го произход?
- Знаете, че всички биографии на диктатора Тодор Живков бяха нагласени. Даже да се каже, че са нагласени, е малко. Мистифицирани бяха и документите, по които би могло да се направи някакво изследване на произхода му. Книгата ми за него по същество е научен труд. В книгата си посочих всички измислици, съчинени от приближените на Тодор Живков и най-вече от съветника и биографа му Димитър Методиев. Две от частите са озаглавени "Белите полета в биографията на Диктатора" и "Фалшификатите и фалшифицираните параграфи в биографията на Диктатора". Когато липсват документи, може да се възстанови историята по други данни. Това е езикова археология. Благодарение на тази технология и на това, че моят шеф Тодор Бояджиев ме изпрати в командировка уж по специалността да проучвам помаците в Тетевенско и Правешко, аз успях да направя пълно проучване на биографията на диктатора Живков. Преди това Руси Стойков, още в началото на 70-те години, ми каза, че в Ботевградско живеят така наречените кръстеняци, тоест, цигани, които са били побългарени насилствено от един руски офицер, и че Тодор Живков произлиза от такава фамилия. След като вече имах този сигнал, за мен не представляваше никаква трудност да открия кръстеняците. Конкретния повод и описанието на покръстването открих в записките на един известен български държавник - Тома Василев, и така попаднах на рода Яшарови. Яшар на турски значи Живко и при побългаряването са си променили името на Живкови. Открих защо повечето правчани са с име Тошко и Тодор и защо им казват Тоше. Защото при покръстването е използван свещеник от близкия манастир "Св. Тодор" и попът при всеки е казвал името на светеца Тодор и така са се намножили Тошетата в Правешко. Така открих част от биографията на Тодор Живков и рода по баща на Диктатора. Намери се едно свидетелство, че циганинът, който е носил главата на Бенковски, е бил прадядото на Живков.

- А как открихте влашкия произход на Тато?
- Един журналист от "София прес" ми сподели, че когато ходил с делегация в Правец, случайно заговорил на румънски и се намесила майката на Тодор Живков. Така открих влашкия му произход от страна на майка му, която е от Сомовит. Майка му Маруца дошла с баща си на гурбет в Правец. После баща й умира, а майка й се оженва в една махала - Дръвница, над Правец. Оженва се в българско семейство, но родната му майка е влахкиня. Така беше разкрит неговият произход.

- Тодор Живков знаел ли е за циганския си произход?
- Разбира се, че е знаел. Как да не е знаел? Може ли да не говориш майчиния си език? Даже другото име на рода им е Чукачите. Били са бургуджии, ковачи.

- А знаете ли този случай, когато журналистка влиза в килията му и му задава въпроса: "Вярно ли е, че сте бил агент на Никола Гешев." Той отпива от чая с коняк и се изсмял: "А защо мислите, че Гешев не беше мой агент?"
- Да. Не ми стигнаха парите да публикувам в книгата за Тодор Живков една глава, в която обяснявам близките роднински отношения на Тодор Живков с Никола Гешев. Връзката им е по бащина линия чрез рода Бозарови. Жена в рода на Тодор Живков е от този род, от който е и Гешев. Но в Дирекцията на полицията тези архиви след 9 септември са били прочистени.

- По времето на управлението на Иван Костов доста се коментираше и неговият произход...
- За него се твърди, че е от Къкарите. Те обаче са най-старите българи, трансилванските българи, които тук по погрешка им казват български цигани. Те са истински, чисти българи. С този въпрос специално не съм се занимавал. В Пазарджик живеят негови сродници, на които съм поръчал да се свържат с мен, но едва ли ще го направят. Те не са цигани тези хора, но би могло и да е вярно. С тези сини венци, пък и лошотията му циганска...

- А защо книгата ви за поета Никола Вапцаров ви донесе толкова неприятности?
- Защото в нея твърдя, че Никола Вапцаров никога не се е смятал за българин.
Даже стихотворението му "Родина" не е за България. А той не може да бъде голям поет, без да се каже цялата истина за него, дори и там, където повече от половин век е била укривана. Вапцаров е един много добър поет, но лош българин. Смятал се е за македонист.

- Дали защото не е познавал историята ни?
- Ааа, не е знаел. Бил е коминтерновски македонист. Заедно с Тодор Павлов и Венко Марковски въвежда измамата македонски народ и македонски език.

- Вие сте първият ономаст у нас, или изследовател на имената на българите. Как си обяснявате този процес на дебългаризация на имената?
- Този процес започва след 1990 година. Жени и баби с часове гледат сапунени сериали и после кръщават децата си с безумните имена като Изаура, Джейар, Росалинда. Всеки уважаващ себе си народ знае, че името е власт, сила и традиция. Веднага след Освобождението у нас много разпространено става името Александър заради княз Батенберг. След това се появява Фердинанд. В политическите среди навлизат имената на социалдемократи и комунисти. Най-куриозното е, че масово навлизат имената на съмнителни личности като Хитлер, Сталин и Ленин. Напоследък отново стана модно името Будьони. Това не само е карикатурно, ами чак става пошло, защото хората по върховете се сменят постоянно. Ние имаме такава кръстна традиция: първите две деца се кръщават на бабата или дядото. Следващото дете носи името на кума. Това е 1300-годишна традиция. Модата сега се проявява не само в облеклото и поведението, ами и в имената.

- За да угодят на баби и дядовци, много родители правят комбинации от имената им и се получават куриозни имена. Кои са най-фрапиращите случаи, на които сте попадал?
- Попадал съм на такива фатални имена като Клозетка и Телефонка. Историята на името Клозетка е такава: бащата става пленник във Франция. Жена му е бременна и ражда дете. Питат го с писмо как да кръстят детето, а той по това време чете книгата на Виктор Юго "Козет". Българинът обаче решава, че това име трябва да стане в селото умалително и става Клозетка. По това време думата клозет още не е изместила нужник и така се стига до това куриозно име.

- В Русе дори имаше жена с куриозното име Проститутка, което едва след 10-и успя да смени.
- Имаше и Проститутка, разбира се. На всички политически личности едно време кръщаваха много деца. Преди 1989 г. бяха допускани имена като Владилен - комбинация от Владимир Илич Ленин, Октербек - от Октомврийска революция, и какви ли не още шедьоври. Тези куриозни имена бяха допуснати във въпросния списък, а бяха забранени други. По време на "възродителния процес" имаше уникални случаи.

- Преди 10-и имаше създаден списък с разрешени имена, който се връчваше на майката в родилното, и така се избягваха куриозни комбинации на имена. Дали не трябва да се наложи някаква забрана над уродливите имена у нас?
- Език със забрани не може да се лекува. Примерът е този списък на Института по български език към БАН, който ръководя. Най-страшни са конските имена. От криворазбрана модерност се въведоха едни хибридни имена, които ние в науката наричаме конски. Българи, а с конски имена! Ние сме конен народ, защото е заимстван модел, въведен от българите, когато са кръщавали конете си. За име на новороденото конче са вземали имената на кобилата и жребеца. И по новите демократични промени всеки сам си избира националност и име. Значи аз спокойно мога да се нарека Поразяващата ръка или Гърмяща пушка, да твърдя, че съм ескимос или индианец, нищо, че съм българин от няколко поколения. Крисмислава, Боцислава, Никоела - това са все имена, извадени от по-старите и по-новите списъци, които следим. Все пак си вадя хляба с езикова теория и теория на имената.

Едно интервю на Ивайла ИВАНОВА


Въпреки че статията е стара, аз не съм срещал досега опровержение на информацията, че Тодор Живков е от цигански произход. Нито от БСП, нито от семейството му някой е отрекъл това  :aha:

HatshepsutTopic starter

През 1988 г. Тодор Живков вече искал не просто реформа на социализма, а смяна на системата, твърди сегашният министър на икономиката на Бавария Фридрих-Вилхелм Ротенпилер, придружавал навремето Щраус в България.

Министърът на икономиката на Бавария Фридрих-Вилхелм Ротенпилер е бил в делегацията на тогавашния баварски лидер Франц-Йозеф Щраус, посетил за пореден път България в късното лято на 1988 г., само седмица преди смъртта си.

На какво се дължат специалните връзки между Бавария и тогавашна комунистическа България?

"Поради географското си положение Бавария по традиция винаги е поддържала много добри отношения със средно- и югоизточноевропейските държави. В този смисъл и България десетилетия наред е наш много добър партньор.

Франц-Йозеф Щраус много се интересуваше от политическата проблематика на конфликта Запад-Изток по време на тогавашната Студена война. Той много искаше да се преодолее този конфликт, да се преодолее и разделението на Европа като резултат от този конфликт.

В интерес на истината тъкмо в това отношение

България беше важен събеседник,

разказва министърът на икономиката на Бавария Фридрих-Вилхелм Ротенпилер.

Неговият тогавашен шеф Франц-Йозеф Щраус, една от най-ярките фигури в западногерманската политика, поддържа добри лични контакти с българския лидер Живков и също особено залага на икономическите връзки.

"Още тогава съществуваха икономически връзки, макар и в скромен обем. За Щраус икономическите и политическите отношения не бяха в противоречие, той гледаше на икономиката като средство за придвижване напред в политиката. По онова време България беше ключова страна за отношенията на Бавария с югоизточноевропейското пространство."

И все пак, разговорите са между държавен глава на комунистическа страна, която се смята за най-верния съюзник на СССР, и един западен политик, когото московската пропаганда обявява за опасен ястреб. Попитахме министър Ротенпилер за тона на тези разговори.

Щраус: "Комунизмът не подлежи на реформиране"

"Много вежливи бяха тези отношения, макар че Щраус винаги ясно и недвусмислено изказваше мнението си за комунистическата система по принцип и за комунистическата система под ръководството на Живков в България - в частност.

Нека го кажа пак: по-недвусмислено не можеше. В последния им разговор към края на лятото 1988 година, малко преди смъртта си, Щраус каза на Живков право в очите, че комунизмът не подлежи на реформиране, че само смяна на системата може да отвори нови пътища към бъдещето.

За огромна наша изненада Живков не отхвърли тази критика, а каза, че наистина трябва да се поеме по нови пътища. Върхът на всичко беше, когато Тодор Живков попита Франц-Йозеф Щраус: "Какво трябва да направи моята страна, за да влезе в ЕС?" През 1988 година това беше направо революционен въпрос в устата на един лидер от Източния блок.

Щраус първоначално помисли, че има грешка в превода и попита: "Имате предвид по-тясно сътрудничество, така ли?" Тодор Живков ясно му отговори:

"Моята страна трябва да стане член на ЕС"

По онова време, още преди политическите сътресения и промените в Германия и в цяла Средна Европа това си беше направо революционно изявление.

След това двамата започнаха да размишляват над немислимото: как може да изглежда пътят на една комунистическа страна, напускаща комунизма и отправяща се към ЕС. Но от тези размишления не последва никакъв политически резултат, защото седмица по-късно Щраус почина."

По онова време в СССР е в ход перестройката, докато Живков се "снишава". Какво са очаквали политици като Щраус от българския лидер? Дали са били подготвени за някакъв рязък политически обрат? Фридрих-Вилхелм Ротенпилер си спомня:

"Това изречение на Тодор Живков ни изненада. За нас то беше изненадващо, не зная дали други са били по-добре информирани от нас. Анализът, че с икономическата система на комунизма не може да се върви към бъдещето ? той за нас беше очевиден. Голямата изненада за нас обаче беше фактът, че комунистически лидер е готов да върви към смяна на системата."

В края на разговора попитахме министъра дали знае подробности за кредитите, които през 80-те години България получи от ФРГ и за предполагаемото участие на неговия тогавашен шеф Франц-Йозеф Щраус в договарянето им. Отговорът беше лаконичен:

"По въпроса не мога нищо да кажа."

HatshepsutTopic starter

#2

Todor Jivkov Izqvlenie Noemvri 1989


Тодор Живков + кадри от онова време


Тодор Живков и космонавти

HatshepsutTopic starter


Др. Тодор Живков, реч пред народното събрание


Тодор Живков и репортажи от социалистическа България


Другарят Тодор Живков на посещение...


Изказване на Т. Живков пред делегатите на XXVII конгрес на КПСС

HatshepsutTopic starter

Тодор Живков. С днешна дата

Няколко снимки с днешна дата и една специална покана, публикувана на страница 12 на общинския вестник "Правешки глас", брой  29 от 19. август 2011 г.  Като тема за размисъл за света, който споделяме.


Така изглеждаше паметника на Т. Живков в центъра на Правец миналата година през септември:


Следват фотографии на почетните граждани на Правец. Закачени са в коридора на втория етаж на общината (намираща се на пл. "Тодор Живков" № 6) в непосредствена близост до кабинета на кмета. Първата е на Тодор Живков, веднага до него тази на Васил Златев, кмет на града по времето на социализма, а днес във времената на демокрацията - пети по богатство за 2010 г.


В края на редичката  фотографии на  "почетни граждани"  е тази на Валентин Златев...
 

Вместо финал.
  И сега, ако на 7 септември на честването на 100-годишнината от рождението на Тодор Живков, Бойко Борисов вземе, че дойде в Правец и дръпне една реч на площада, мисля всичко най-после ще си дойде на мястото.
     
http://chara.blog.bg/politika/2011/08/24/specialna-selekciia-todor-jivkov-s-dneshna-data.807386

HatshepsutTopic starter

Билборд с лика на Тодор Живков в Несебър


Билбордът се превръща в атракция за гостите на Несебър
 Сн.: БГНЕС

И тази година билборд с лика на Тодор Живков посреща гостите на Несебър и Слънчев Бряг.
 Жител на Несебър е поставил билборда, на който пише: "ТОДОР ЖИВКОВ - дългогодишният лидер на МАЙКА БЪЛГАРИЯ", съобщава БГНЕС.

 Изображението е монтирано по средата на пътя до Почивната станция на Министерството на отбраната. Билбордът е на път да се превърне в поредната културно-историческа атракция в Несебър, тъй като не малко пътници спират автомобилите си, за да се фотографират до него.

 Подобен билборд с лика на Тодор Живков беше поставен в Несебър и миналата година от същия несебърлия - 50-годишния Дочо Дочев. Поводът бе 100-годишнината от рождението на бившия комунистически лидер, управлявал страната ни 33 г. до 1989 г.  За поставяне на лика му Дочев платил с парите, които спестявал от мига, в който разбрал, че Живков вече не е на власт. Ден след поставянето му обаче билбордът беше атакуван с мастилена бомба. Тогава Дочо Дочев лично се нае с ликвидиране на последствията и билбордът бе върнат в първоначалния му вид.

 Според него, някои хора са били забравили за добруването по време на управлението на Живков, но той е бил историческа личност и "като такава ще остане в паметта на българския народ", отбелязва nessebar-news.com.

 Миналата година на 7 септември стотици честваха 100-годишнината от рождението на Тодор Живков. Това е знак, че носталгията по комунистическата ера остава силна повече от 20 години след нейния край, писа тогава Райтерс.
 Новият бюст на Живков беше поставен в родния му град Правец. Имаше изпълнения на певици и народни танци. Депутати от Социалистическата партия, наследници на живковите комунисти, произнесоха речи на церемонията, предавана на живо по телевизията.

 По този повод  Ройтерс отбеляза още: "България стана част от Запада, присъединявайки се към Европейския съюз през 2007 г., но остава най-бедната страна - членка с БВП на глава от населението едва 43% от този в останалите държави. Разочарованието от неуспеха да се повиши жизненият стандарт благодарение на пазарната икономика, както и корупцията и непотизма подхранват носталгията по комунистическото минало".

https://dnes.dir.bg/news/nesebar-todor-zhivkov-bilbord-11776929?nt=10

генерал Жеков

Комунистически престъпник.Това,което търпим днес е съвсем закономерно следствие от терора,наложен ни от Димитров,Живков и техните главорези,държали в страх целия Български народ в продължение на десетки години
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

HatshepsutTopic starter

#7
От нашата Download-секция може да свалите книгата на Илияна Марчева "Тодор Живков - пътят към властта. Политика и икономика в България 1953-1964г.":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=1982

...както и книгата на Тодор Балкански "Тодор Живков. Просопографията на диктатора":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=5835

HatshepsutTopic starter

Бай Тошо повтарял първи клас...


Тодор Живков повтаря първи клас или това са само слухове? Всъщност цялата биография на ръководителя на България бъка от разминавания. Повечето от тях са значителни, а други звучат направо като виц. Твърди се, че дипломата на Тато не е истинска, бил завършил средното си образование чрез фалшифициране на матурата. Дори се води спор дали е роден наистина на 7 септември. А какво е било детството му, остава загадка.

Истината е, че бай Тошо не беше никак грамотен. Неговото образование остава някак си прикрито. Докато е начело на държавата, всеки човек се е чудил какво е образованието му, но категоричен отговор няма. Обкръжението на първия в държавата е от писатели и общественици, открояват се даже интелектуалци. Но на фона им той изглежда доста простоват и неучен. Приближените му пускат теория, че Живков прекъснал да учи право в Университета заради минаване в нелегалност.

В делата е записано, че Живков всъщност е със завършено средно образование. Историци са на мнение, че ръководителят на БКП и България даже бил с по-високо от средното за страната образование, тъй като бил издържал матурата. Може би доза истина в това твърдение, но ако е сравняван с предшествениците си, Живков се оказва по-слабо образован от тях. Преди него премиерите се славели като изтъкнати висшисти. А постижението на тато е било единствено, че е издържал матурата и е завършил. При това той я е взел доста по-късно от обичайното, т.е. бил е на повече години. Което може би доказва факта, че той е повтарял. Мистерия е и неговото раждане. Може би сам си е избрал рождената дата, която според него е 7.09. 1911 година. Никъде няма документ кога точно е роден. Доре не присъства в кръщелното му. Още като било кръщаването му, попът вписал само датата му на кръщаването, но не и на самото му раждане.

Собствената му майка смятала, че датата на раждане на сина й е 20 септември. Тогава тази дата е свързвана със Симеон Стълпник, което по стар стил било 14 септември. Т.е. излиза, че Тато се появява на 14, а може би по-скоро на 20 септември, но той самият си избира числото 7 за рожден ден.

Първият съветник до Живков Костадин Чакъров пък е на мнение, че има вероятност бай Тошо да е роден 2 години по-рано. Но все пак според дипломите му в училище, годината 1911 се оказва вярната за неговото появяване на бял свят.

Оказва се, че бай Тошо повтаря първи клас, защото произхожда от бедно семейство, които нямали пари за учебници и книги. По-нататък Тато от Правец се мести да учи в Ботевград, а по-късно се мести в Държавната печатница в град София, която завършва през 1932 г., когато е на 21 години. Все пак бай Тошо служи и войник, но чак на пределната 25 годишна възраст. Бил в трудови войски и строил пътища в Родопите и Етрополе.

Чак през 1939 г. се явява на матура, като за това настоява съпругата му Мара Малеева, с която с женени отпреди година. Той успява да вземе изпита в Трета мъжка гимназия. Когато става на 30, се ражда и Людмила. Тодор Живков скрива факти около матурата си, защото се твърдяло, че докато течала Втората световна е бил в нелегалност и е ръководел партизанско движение. Затова той е нямало начин да отиде на изпит с истинското си име. Тодор Живков повтаря първи клас - това е факт, който трудно може да се заличи от историята.

https://vsekidnevno.com/naistina-li-todor-zhivkov-povtarya-parvi-klas/

HatshepsutTopic starter

Акростихът "Долу Тодор Живков"


Литературният живот в периода април – юни 1985 година преминава под знака на скандалния акростих ,,Долу Тодор Живков", който се открива в стихотворението ,,Есен", публикувано във вестника на младата художествено-творческа интелигенция "Пулс". Появата му още не е оценена подобаващо като уникална в тогавашния социалистически лагер. Този ,,шамар" няма прецедент в Източния блок. Случаят обаче е показател за несъстоятелността на легендата за тоталния шпионаж на Шесто и неизброимата му армия от доносници.
Двадесет дни след излизането на броя на вестника не последва никаква реакция, като че ли нищо не се е случило. На двадесет и първия ден след публикацията самият автор, очевидно разярен от това, вдига телефона на шефката на Комсомола, чието издание е литературният официоз на младите писатели, и с преправен глас издекламирва, че в стихотворението ,,Есен" от цикъла ,,Сезони" е закодиран

призив за свалянето но Тодор Живков
Станка Шопова на секундата вдига тревога и скандалът избухва с пълна сила. Шесто влиза в играта. Веднага го удрят на натягане, белким поизтрият срама по челото.
Цикълът стихове са подписани от Маргарита Петкова. Само че тя не прилича на революционер. Не че не е симпатична като Вера Засулич, но подобна роля не е в неин стил. Очите й зелени, баща й – полковник ! Освен тези подробности, агентурата на Шесто узнава, че още в същия ден на появата на стиховете, демек преди три седмици, същата Маргарита Петкова е звъняла на главния редактор Борислав Геронтиев да му каже, че това не са нейни стихове. Всъщност тя само повтаря нещо, което ден по-рано е казала в ,,Сивото поточе" (партизанското име на кафенето на Съюза на българските писатели на ,,Ангел Кънчев" 5) на Венко Евтимов - поетът, завеждащ отдел ,,Поезия" във вестника. Обадила се е и една поетеса с революционен псевдоним – Антония Огоста, за да каже, че стихотворенията приличат донякъде на едни нейни, но не съвсем, а пък що се касае до ,,Есен" ни дума нейна нямало.
Докато едни умници от Шесто натискат Венко Евтимов ,,да си каже", други умници след дълго мъдруване правят откритието, че авторът на акростиха е маститият поет Божидар Божилов.
Той е бил главен редактор на ,,Пулс" преди Геронтиев и се пука от яд, че вече е изгубил възможността да приема перманентно в кабинета си надарени не толкова с поетични, колкото с други качества дами, подвизаващи секато поетеси. В ДС правят психологически портрет на Божидар Божилов. Това налива още масло в огъня: – пиянде, амбициозен, отмъстителен, злобен, конфликтен, автор на безброй ,,мръсни номера", скроени на колеги. Отгоре на всичко сам Дългия, както започват да го наричат в Управлението, си слага таралеж където не трябва, като започва не само да усуква по килифаревски, но и да лъже, което пък проличава веднага. В Шесто потриват ръце – още едно доказателство за несъстоятелността на работещите в този отдел. Знам от приятели от онова време, че разсеяността на Божидар Божилов съперничи на оная на професор Александър Балабанов. Моят приятел от незабравимото сп. ,,Отечество" Стефан Смирнов разказваше, че ако някой запита Божидар на кой вестник е главен редактор, поетът така и нямало да му даде верен отговор. Мозъкът му витаел високо в небесата – стихове реди човекът.
От неизбежните за случая последствия  Божидар Божилов е спасен лично от... Тодор Живков. Не може, заявява той, лауреат на Димитровска награда и активен борец да се занимава с келешлъци !
И акулите от Шесто пак погват Венко Евтимов. Всичко се завърта отново.  Стихотворенията били получени в плик, оставен неизвестно от кого на бюрото на редактора Иван Гранитски. Нещо нормално като практика тогава. И Гранитски просто дава стиховете на Венко Евтимов. Той си има три папки. Първата е ,,Специална" –  в нея се поставят текстовете на ,,от лъв нагоре", на свои хора, на обвързани с разни семейни, несемейни и всякакви други връзки поетеси и поети. Каквото попадне там, тутакси се печата. Втората папка е за ,,второто качество". Стихове от нея се вадят от дъжд на вятър. Третата е вече сбирщина, която я види бял свят, я не.
Маргарита Петкова е за папка ,,Специални". Извоювала си е име с таланта си, башка, както вече знаем (по думите на Венко Евтимов) очите й – зелени, баща й – полковник. Най-сетне Маргарита е състудентка на Венко.
И аха работата да се разсъхне. Отговорният секретар Петър Парижков, без чийто подпис на бял свят не може да се появи каквото и да било, отсича:

Маргарита май е изкукуригала.
Тези стихове са слаби!
Венко Евтимов е второ поколение поет. Знае, че не всякога се създават шедьоври. Пък и е съобразителен, веднага намира Соломоновското решение – а бе идва Осми март, в един блок от стихове на поетеси името на Маргарита ще вдигне тавана! От мен да мине, махва с ръка Петър Парижков, той пък е земляк на Маргарита. А е и типичният представител на календарната поезия.
На 4 март Венко вижда Маргарита, както казахме в ,,Сивото поточе" и за да я зарадва, й казва: ,,Цикълът ти излиза утре!" Не съм давала стихотворения в ,,Пулс" цяла година! –  изненадва се поетесата. Само че вече няма време. Как се спира в ония години печатарска машина. Пък и Маргарита си спомня: А бе, има една от Хасково – съименничка ми е, често се прави на мене... Като вица за Гарабед: Аз ли откраднах тоя балтон, с който съм, или на мен ми откраднаха балтона.
На 5 март 1985 г. броят е в ръцете на читателите. Сега – едно нещо, на което четвърт век никой не е обърнал внимание –  там, изведено на първа страница, е заглавието на интервю на певицата Росица Кирилова ,,Винаги има време за две искрени думи!", а какви по-искрени от ,,Долу Живков"!
Тъй като в Шесто продължават да натискат Венко Евтимов, намесва се Любомир Левчев да спре това пусто натягане. Молбата му хваща място. Венко е оставен на мира, но той и досега смята, че авторството на акростиха е една от най-големите загадки в българската поезия и журналистика. Като представител на хората с по-особена чувствителност – поетите, Венко Евтимов винаги е бил на косъм от цялата истина. Подсъзнанието му я е показвало, за което става ясно от няколко негови думи в едно интервю пред вестник ,,Класа" преди две години: Това беше работа на специалните служби, за да могат да сплашат интелигенцията... Както ще видим, истината е някъде там!
Повече от двадесет години след  Десети ноември се явиха какви ли не версии, сред които дори такава, че самият Тато е поръчал акростиха. Старият добър Шерлок Холмс учеше, че когато всички версии отпаднат, последната, колкото и невероятно да звучи, е истинската. Ще вдигнем завесата с тая последна версия – че поръчителят на акростиха е Димитър Стоянов, министър на вътрешните работи в онези времена. Това става в началото на неговата лична война с Тодор Живков. Самият той инициира Възродителния процес, за да може да бъде компрометиран Тодор Живков и в очите на българите, и в очите на международната общественост както на Изток, така и на Запад. Предвидил всеки ход като опитен шахматист, Димитър Стоянов знае, че рано или късно ще се стигне до извращения и оттам до компрометиране на Живков и кликата около него. Тогава, в най-тежкия за България момент, ще се яви той – спасителят с цялата мощ, която му дава поста, и ще възстанови доброто име на страната. В течение на заговора е бил само Юрий Андропов, дошъл на власт по сходен път. Един акростих в такъв момент, идващ от средите на интелигенцията, още повече с младите, играе ролята на маслото в огъня. Никога няма да разберем дали директно или индиректно

Георги
Тахов е
получил
поръчката
от Димитър Стоянов. Ако си послужим с метода на Джон Грийв, бивш инспектор от Скотланд Ярд, създал теорията на Картата на съзнанието, ще сме сигурни, че между двамата се е осъществило джентълменско споразумение. За мълчание, което така и никой не наруши.
Георги Тахов е разпитван седем дни в Шесто. Българските пишманпрофайлъри са му правили 11 експертизи – лингвистични и не знам още какви, за да заключат в психологическия му портрет, че ,,лицето не може да бъде автор на такава постъпка". Да,  ама не, както са казвали индианците, документирано от неотразимия О`Хенри! И така до смъртта си, години след Десети ноември, Тахов упорито отрича да е автор на акростиха. Казват, че преди да се раздели с живота, признал авторството. Без обаче да направи и намек за поръчителя.
Това е историята, която всъщност е само един епизод от големия заговор на Димитър Стоянов срещу Тодор Живков. Друг е въпросът, че тя повтаря старата притча за доктор Франкенщайн. Възродителният процес, замислен само за компрометиране на Тодор Живков, излиза извън контрола на автора си. А Първият впоследствие наистина е свален през есента, както пророкува акростихът в ,,Есен", но 4 години по-късно.

http://www.desant.net/show-news/22098

FELDMARSCHALL

#10
Освен че е с доказан цигански произход (на първата снимка като дете особено му личи), той е и с начално образование. Ето такъв ни управляваше 33 години. Аз дори не се сещам в целия соцблок страните да са имали начело на държавата човек с едва завършен 4 клас - абсолютен позор за България. То затова и беше толкова лесно управляем от Москва, те самите са знаели що за същество е правешкия каскет и че ще слуша каквото и да му кажат, ако ще заповедта да е да се избие половината българско население. Такъв послушко не е имало никъде в Източна Европа, затова и навсякъде ни знаеха като най-близкия доминьон на Москва и без да сме съветска република дефакто бяхме по-зависими и от тях.

HatshepsutTopic starter

Откриха музей на Тодор Живков в село Дъскот, Великотърновско


Прерязването на лентата от Евгения Живкова, инж. Емануил Манолов и Диана Митева

Най-дълго управлявалият страната ни държавник е живял в павликенското село през 30-те г.

В истински празник се превърна откриването на обновената общоисторическа обществена колекция в Дъскот. За да пререже лентата, в павликенското село пристигна внучката на Тодор Живков – Евгения. Последното й посещение е било през 70-те години, а Дъскот е неизменно свързан с фамилията на най-дълго управлявалия страната ни държавник, който заедно със съпругата си Мара Малеева живее в селото през 30-те години.

Обновената музейна сбирка е създадена от музеолога Диана Митева, която през последните две години полага усилия, за да върне предишния блясък на колекцията. Тя вече е обогатена и със семейни реликви на фамилията, дарени лично от Евгения Живкова. Във витрините вече може да бъде видяна кристална чаша на Тодор Живков от Залцбург и сервиз с неговите инициали от Карлови Вари. Към него има и бележка, написана ръчно от Мара Малеева. Внучката на видния държавник е дарила и снимки, свързани с посещения на делегации от Дъскот в София и визити на бившия първи в селото.СБИРКАТА Е РАЗПОЛОЖЕНА В ДВЕ СТАИ ОТ СГРАДАТА НА МЕДИЦИНСКАТА СЛУЖБА. ЕДНАТА Е ПРЕВЪРНАТА В ЕДИНСТВЕНИЯ В ОБЛАСТТА ЛЕКАРСКИ КАБИНЕТ ОТ 30-ТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК С ХАРАКТЕРНИТЕ МАТЕРИАЛИ ЗА ТОГАВАШНОТО ВРЕМЕ. В подобен кабинет е работила и д-р Мара Малеева по времето на своето пребиваване в Дъскот. Затова и датата на откриването беше избрана именно на 7 април.

В другото помещение са поместени предмети и снимки, свързани с живота на Тодор Живков и Мара Малеева в селото. Уникален експонат е показалката, с която видният държавник е ръководил театралната трупа в читалището.

,,Искам да благодаря на всички вас, на г-жа Диана Митева и инж. Манолов за отношението към моето семейство и паметта на България. Много се радвам, че след тежките мерки имаме възможността да открием експозицията и всички жители в региона да имат възможността да я посещават, да водят своите деца. И хората от цяла България да дойдат отново тук. Експозицията ще остане за бъдещето на страната ни", сподели при откриването Евгения Живкова.

Заедно с нея лентата на обновената сбирка прерязаха кметът инж. Емануил Манолов и Диана Митева.

,,Искам да изкажа благодарност на Евгения Живкова за честта, която ни оказва с присъствието си и за предоставените ни експонати. Вече две години отлагаме откриването на колекцията, държахме да бъде на 7 април. Като че ли по-малко внимание се обръща на най-новата история на България, а тази колекция представя именно 30-те години на миналия век", сподели кметът на Павликени инж. Емануил Манолов.

Сред гостите на откриването бяха почетният гражданин на Павликени Весела Лечева, председателят на местния парламент Христо Кавалски, областният председател на БСП Мариана Бояджиева, историкът Мирко Робов, който представи тъкано пано с лика на Людмила Живкова, общественици, историци и музейни деятели.

https://www.borbabg.com/2022/04/07/otkriha-muzey-na-todor-zhivkov-v-dskot/

 :taz:  :wall:
Angry Angry x 1 View List

Лина

Влах, селянин, неграмотник въобще не е най - лошия ръководител на България. Все пак за разлика дори от съвременните комунисти макър и в края на живота си е прогледнал и е искал нещо да промени. Срещата с германските политици във Варна е показателна за това, че е искал да скъса със СССР.
То за това инструктажа от Москва е бил той да бъде свален.

HatshepsutTopic starter

Изложба събира непоказвани портрети на Тодор Живков


Образът на Тодор Живков в произведения на български и чуждестранни автори ще бъде изследван в изложбата "Последният първи".

Експозицията ще бъде открита на 16 юни (четвъртък) от 18:00 ч. в Музея на изкуството от периода на социализма в София (филиал на Националната галерия) и ще остане там до 23 октомври 2022 г., съобщават организаторите.

Изложбата има за цел чрез образа на Тодор Живков в произведенията на български и чуждестранни автори да разкрие един сложен аспект на изкуството от тоталитарната епоха, а именно отношението "изкуство-власт".

Около 60 творби на живописта, скулптурата, графиката и декоративните изкуства, документи и оригинални ръкописи визуализират взаимоотношенията между творческата интелигенция на България и личността на най-дълго задържалия се комунистически лидер в държавите от Източна Европа.

Сред авторите са Дечко Узунов, Иван Ненов, Васил Бараков, Васил Стоилов, Вера Недкова, Николай Шмиргела, Александър Поплилов, Светлин Русев и др.С малки изключения произведенията от настоящата изложба никога не са показвани пред публика. Това в най-голяма степен се отнася за рисунките на народните художници (най-високото почетно звание в областта на изобразителните изкуства преди 1989), които са оформени в юбилеен албум като представителен подарък от Съюза на българските художници за 70-годишнина на Тодор Живков.

Малък, но съществен сегмент от изложбата представляват няколко политически плаката, създадени през 2018 от тогавашни студенти от специалността "Плакат и визуална комуникация" към Националната художествена академия. В тях образът на Първия и епохата, която той олицетворяваше, са видени от перспективата на времето и оценката на новите генерации.

https://trud.bg/Изложба с портрети на Тодор Живков в Музея на социалистическото изкуство - ,,На кафе"