• Welcome to Български Националистически Форум.
 

The best topic

*

Posts: 40
Total votes: : 1

Last post: 22 April 2022, 17:04:55
Re: България, заснета с дрон by Panzerfaust

avatar_Hatshepsut

Конфликтът между Русия и Украйна

Started by Hatshepsut, 22 April 2021, 07:20:29

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

На чия страна сте в конфликта между Русия и Украйна?

На страната на Русия
1 (14.3%)
На страната на Украйна
6 (85.7%)
Неутрален съм
0 (0%)
Нямам мнение по въпроса
0 (0%)

Total Members Voted: 7

HatshepsutTopic starter

Професор чете лекции на живо от фронтовите окопи в Украйна


Всеки понеделник и вторник точно в 8.00 проф. Фьодор Шандор излиза на връзка със студентите си

Украинският професор и действащ фронтовак Фьодор Шандор се превърна в интернет звезда, след като неговият боен другар Виктор Щадей пусна във фейсбук снимка на хабилитирания преподавател от окопите. Професорът е доброволец и воюва на предната линия, но на снимката автоматът е прехвърлен през рамо, а с телефон в ръка е заснет да изнася онлайн лекция пред студентите си от Ужгородския национален университет (УНУ).

На 24 февруари проф. Шандор оставил преподавателската банка и заминал на фронта да защитава Украйна с оръжие в ръка в батальон на Териториалната отбрана на Изюмското направление. Не изоставил обаче и преподавателската си дейност. Договорил се с командването и с братята си по оръжие за определен график, който да му позволи да съвместява войната с лекциите в два от факултетите на университета.

В паузата между бойните дежурства проф. Шандор чете на студентите от Факултета по обществени науки в УНУ лекции по ,,Туризъм", води и семинари. ,,Както и в мирния живот Шандор постоянно е в движение, във връзка със закарпатски активисти, които помагат на военните. Както разказва Виктор Щадей, професорът постоянно записва в тефтер някакви свои идеи за района на Закарпатието. ,,Със сигурност ще ги осъществим след войната!" – казва Щадей.

,,В армията съм вече 70 дни. Веднага след лекциите ми на 24 февруари отидох във военния регистър и се записах доброволец. Но не се отказах от часовете със студентите." - разказва професорът, пред Медийния център на университета в Ужгород. Всеки понеделник и вторник проф. Шандор по два часа, които започват в 8 сутринта – досега не е пропуснал нито една лекция.

,,Момчетата тук знаят, че чета лекции и графикът на бойните ми дежурства е коригиран за дните, когато се срещам със студентите. Бойното дежурство трае едно денонощие и трябва да съм на позиция 4 часа, т.е. 4 часа дежурство, 4 часа почивка. Когато имам лекции давам наряди през нощта, а в останалото време се занимавам с битови неща, копая окопи, също." – разказва проф. Шандор.

Дали прекъсва лекциите, когато има обстрел? ,,Обстрелът се чува на заден фон като шум от трактор, не оказва особено влияние на четенето на лекциите. Преподавам наблизо до блиндажа. Имаше стрелба, но влязох вътре и продължих да говоря." – допълва професорът.

https://offnews.bg/sviat/profesor-chete-lektcii-na-zhivo-ot-frontovite-okopi-v-ukrajna-776215.html

HatshepsutTopic starter

Украинските военни минават в офанзива край Харков


Повече от два месеца след началото на инвазията в Украйна руската армия е изправена пред нови, заплашителни перспективи в зоната на военните действия. На фронта близо до Харков, който от седмици е силно оспорван регион, украинските защитници очевидно са започнали успешни контраатаки.

По време на настъплението си в източните покрайнини на метрополията с над един милион жители украинците са успели да превземат, наред с други, и село Старий Салтив, което държат вече два дни.

Селището е разположено до язовир на около 40 км източно от центъра на Харков и преди войната е имало не повече от 3000 жители. Въпреки това Старий Салтив е от по-голямо значение за отбраната на Харков: през селището минава едно от основните пътища, свързващи втория по големина град в Украйна с Русия.

За останалите в Харков жители възвръщането на територии носи чувствително облекчение. С преместването на фронтовата линия градът скоро може да се отдалечи от радиуса на руските оръдия. Артилерийските позиции на нападателите трябва да бъдат преместени по-навътре в страната. Освен това с превземането на Старий Салтив тив украинските защитници отново контролират един от малкото речни преходи в региона.

,,Руският враг продължава въоръжената си атака срещу Украйна", обяви лаконично укаинският генерален щаб. ,,Опитват се да си върнат загубените позиции край Харков".

Базираният във Вашингтон институт за военностратегически изследвания ISW потвърждава информацията. Въз основа на анализ на сателитни снимки и информация от разузнавателни кръгове се говори за ,,преминаване към настъпателни операции" по отношение на действията на украинските военни. Американските наблюдатели смятат, че е възможно украинците да ,,разширят продължаващите си контраатаки" и по този начин да отблъснат руското настъпление към Изюм.

Руските военни командири са съсредоточили сериозни сили близо до Изюм, за да изтласкат атаката оттам на юг. От няколко дни в региона се водят ожесточени боеве. Въпреки интензивните престрелки и бомбардировки на украинските позиции руските бронирани колони засега постигат ограничен напредък в опита си да обкръжат разширения регион на Донбас.

От военната база в Белгород, Русия, близо до границата с Украйна, до Изюм, на около 200 км в покрайнините на Донбас, всъщност няма път покрай метрополията Харков. Преди руската агресивна война в Украйна дотам се стигаше за по-малко от три часа с кола. Алтернативният маршрут, който минава много по на изток, е само с 30 км по-дълъг, но пътуването по частично неасфалтирани пътища отнема много повече време. Руските войски и техните конвои са зависими от този маршрут от седмици. Засега това е единственият начин да преминат покрай украинските въоръжени сили в Харков.

Руската цел за началото на мащабната офанзива в Донбас е ясна: да се превземе Харков, за да се осигурят бързи доставки. Дългите отклонения на изток от града са трудни не само заради продължителността и изграждането на пътища, но и заради това, че колоните там няколко пъти са били обект на украински въздушни удари, нанасяни от Харков.

Опитът на Русия да навлезе в града имаше за цел и да предотврати тези украински въздушни атаки срещу колоните в средносрочен план. Непрекъснатият руски артилерийски обстрел от северната част на Харков целеше да привлече вниманието на украинските сили по време на сухопътната атака - ако градът не може да бъде превзет бързо.

Военните успехи на украинците край Харков скоро могат да застрашат руската офанзива на фланга на Изюм. Според западни експерти украинското настъпление вече принуждава руските военни да изтеглят боеспособни части от предишните си райони на действие, за да ги пренасочат към района на Харков, където да се защитят от по-нататъшно настъпление. И в други зони руските усилия може да се превърнат в жестоки, но до голяма степен неуспешни битки.

Междувременно за генералите в Кремъл наближава важна дата: следващия понеделник, 9 май, в Москва ще се проведат ежегодните тържества по случай Деня на победата, посветени на края на Втората световна война. Новите военни провали в рамките на агресивната война срещу Украйна, водена от Русия в нарушение на международното право, не се вписват добре в руската държавна пропаганда.

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/ukrainskite-voenni-minavat-v-ofanziva-krai-harkov-351612/

Panzerfaust

Quote from: Hatshepsut on 06 May 2022, 21:42:35
Професор чете лекции на живо от фронтовите окопи в Украйна


Всеки понеделник и вторник точно в 8.00 проф. Фьодор Шандор излиза на връзка със студентите си
И при това е етнически унгарец.

HatshepsutTopic starter

Всички жени, деца и възрастни хора са евакуирани от "Азовстал"


Част от децата, които се криеха в "Азовстал"

Новината е потвърдена от вицепремиерката на Украйна Ирина Верешчук

Всички жени, деца и възрастни хора са евакуирани от стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол. Това съобщи вицепремиерката на Украйна Ирина Верешчук в своя канал в Telegram.

"Тази част от мариуполската хуманитарна операция е завършена", заяви тя, без да даде повече подробности.

По-рано тази седмица около 200 цивилни бяха останали блокирани в завода, който е подложен на непрекъснат руски обстрел и е последната крепост на украинците в Мариупол, припомня Би Би Си.

Вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че трябва да се направи всичко възможно да се "изведат хората от тези адски пейзажи". Той обяви, че през последната седмица ООН и Червеният кръст са успели да евакуират около 500 цивилни от района.

На 6 май по време на евакуацията на цивилното население загинаха трима украински военнослужещи, съобщава ,,Гордон", като се позовава на пресслужбата на полка ,,Азов".

По-рано през деня проруските сили съобщиха, че още 50 души са били евакуирани днес от "Азовстал" в Мариупол, предаде БТА, като цитира Ройтерс.

Щабът на териториалната отбрана на подкрепяните от Русия сепаратисти в Донецк съобщи в ,,Телеграм", че с днешните 50 души броят на евакуираните цивилни от завода е достигнал 176.

Петдесет цивилни са били прехвърлени вчера от комбината до център за прием на бежанци в близкото населено място Безименное, намиращо се на територия, която е под контрола на сепаратистите. Десетки цивилни бяха евакуирани и миналия уикенд.

Заводът "Азовстал" е последната част от Мариупол, останала в ръцете на украинските бойци.


Сателитна снимка на "Азовстал"

Украинският президент Володимир Зеленски каза снощи в редовното си вечерно видео обръщение, че Киев полага дипломатически усилия, за да спаси барикадиралите се в завода негови защитници, зарекли се, че няма да се предадат.

https://www.clubz.bg/127640-vsichki_zheni_detsa_i_vazrastni_hora_sa_evakuirani_ot_azovstal

HatshepsutTopic starter

Как не се организира инвазия срещу друга държава


Унищожен руски танк

В началото на инвазията шансът бе на страната на Русия да победи украинските въоръжени сили, да завземе столицата и да установи проруско правителство. Руската армия многократно превъзхождаше украинската, военната ѝ технология беше по-модерна.

Брутният вътрешен продукт на Русия е почти десет пъти по-голям от украинската икономика, а населението й е около три пъти повече от това на съседката. Много анализатори прогнозираха, че след като бъдат до голяма степен окупирани, украинците ще започнат продължително въстание, което може в крайна сметка да изтласка руснаците. Но малцина вярваха, че Украйна може да се противопостави на инвазията при конвенционална война.

И все пак Украйна удържа. Нападението на Русия срещу Киев бе спряно в рамките на един месец. Москва не свали украинското правителство и нейната инвазия беше спряна не само около столицата, но и по югозападното крайбрежие. Русия изтегли разбитите си сили от околностите на Киев и от огромни части на Североизточна Украйна, прикривайки поражението си с уверението, че просто пренасочва усилията си към Донбас. Руските войски постигнаха по-голям напредък в този регион, но бавно и с цената на много жертви. Руската инвазия продължава, но Киев и други части на Украйна ще бъдат свободни, когато всичко приключи.

Нахлуването на Русия се оказа неуспешно по много причини. Украинският героизъм и забележително интелигентните и адаптивни бойни техники изиграха основна роля. Провалът на Русия да се подготви за сериозна украинска съпротива и следователно да разработи системи за снабдяване, които биха могли да поддържат продължително нападение срещу Северна Украйна, е друга причина. Но фундаменталният проблем пред Русия бе, че самият план за инвазия бе шокиращо лош.

Успешните военни кампании обикновено следват няколко основни принципа. Военните лидери избират най-важната цел и след това определят правилното количество и подходящия вид военни сили, за да гарантират нейното постигане. Вместо да се опитват да направят всичко наведнъж, те приоритизират и подреждат операциите, за да имат по-голям шанс да постигнат целите си. Те внимателно организират кампаниите си, за да се уверят, че ще разполагат с необходимата бойна мощ до последната битка във войната.

Русия познава тези принципи добре. Всъщност, Съветският съюз усъвършенства много от тях в продължение на десетилетия, а постсъветските руски военни наследиха и доразвиха тези доктрини за водене на широкомащабна механизирана война. Но в Украйна Русия наруши всяка една от тях.

Инвазията бе мащабна и разконцентрирана, а не последователна и преднамерена. Русия не съгласува задачите си с войските и предостави на защитниците на Украйна ясни начини за реагиране. Всъщност, организацията на инвазията беше толкова лоша, че тя вероятно щеше да се провали, дори ако веригите за доставки бяха устойчиви.

Всичко, навсякъде, наведнъж

Първоначалната руска цел беше да превземе Киев и други големи украински градове, да свали сегашното украинско правителство и да наложи нов режим, подчинен на Москва. В такъв случай, основната мисия на Русия трябваше да бъде завземането на столицата. Изготвянето на добър план на кампанията щеше да приоритизира офанзивата срещу столицата и да ограничи действията в останалите части на Украйна. Крахът на украинското правителство и унищожаването на украинските военни сили, които го защитават, вероятно биха омаломощили защитниците в останалата част от страната и биха улеснили значително завладяването на Източна и Южна Украйна.

Но не това направи Русия. Руската армия действително насочи големи сили на юг от Беларус и от собствената си територия към Киев. Но също така изпрати солиден контингент към Харков, още един бе насочен към Мариупол, руски части бяха пуснати да вилнеят из Донецк и Лугансл, а значително количество сили бяха концентрирани в Херсон и Миколаив (с идеята, след това да превземат Одеса). И всичко това по едно и също време.

Накратко, руснаците допуснаха грешка, като се опитаха едновременно да завладеят всичко, което искаха в Украйна.

При добре замислена кампания руските сили отново биха атакували на юг и изток. Но тогава тези войски щяха да се фокусират върху това да задържат украинците и да им попречат да се втурнат в отбрана на Киев. В първоначалните си атаки на юг и изток Москва трябваше да използва много по-малки сили и да преследва много по-ограничени териториални цели. Това щеше да позволи на руските военни да съсредоточат най-добрите си войски и най-голямата си бойна мощ върху трудната задача по завземане на столицата. Вместо това Русия назначи своите най-добри части – 1-ва гвардейска танкова армия, която е оптимизирана за бързо настъпление с танкове и бронетранспортьори – да атакуват източния град Суми, намиращ се на около 470 километра от Киев. Превземането на Киев пък бе поверено на войските от Източния военен окръг - този с най-слабо обучените и най-зле оборудвани механизирани сили.

Русия все пак можеше да превземе Киев, ако беше в състояние да подсили Източния военен окръг с добри войски. Една добре проектирана кампания (съответстваща на съветската и руската военна теория) би запазила някои сили в резерв точно за такава цел. Но руските военни ангажираха всичките си налични части, опитвайки се да постигнат всичките си цели едновременно. Когато движението към Киев бе спряно, руснаците панически започнаха да хвърлят подкрепления. Така проблемите им се усложниха, защото новите формирвания се втурваха на парче в битката, вместо да бъдат спрени и обединени в ефективни групи. Това доведе до окончателното поражение на Русия край столицата.

Руските операции на други места в Украйна страдаха от идентични недостатъци. Силите на Южния военен окръг в Крим атакуваха едновременно по три разминаващи се оси — на запад към Херсон и Миколаив; на изток към Мариупол; и на север към Запорожие. Разделянето на трите оси ги лиши от необходимата военна мощ от силата, за да постигнат победи. Руските войски превзеха Херсон сравнително бързо, но бяха спрени преди Миколаив. Настъплението към Запорожие бе прекратено на около 70 километра южно от града. В крайна сметка Русия завзе по-голямата част от Мариупол, но на ужасяваща цена. Ако Южният военен окръг се бе фокусирал върху всяка кампания последователно, можеше да постигне много по-бърз и значителен напредък.

Провален дизайн

Русия обяви нова фаза на войната. Фокусът вече е върху превземането на Източна Украйна, като същевременно се задържат превзетите части в Южна Украйна и Харковската област. Москва е съсредоточила останалите си сили по четири основни оси в Донбас — от Изюм на югоизток; от района около Рубежне на запад; от Попасна на запад; и от Донецк на север. Русия вече обяви победа в Мариупол и макар боевете да продължават, някои от позиционираните сили в града вече са започнали да се придвижват на север, за да се присъединят към битката в западната част на Донбас.

Но засега дизайнът на тази кампания изглежда споделя значими недостатъци с първоначалната операция на Русия. От една страна, тя отново се стреми да постигне всички цели едновременно: завземане на Донецка и Луганска области, както и останалата част от Мариупол през следващите няколко седмици. От друга страна, Русия действа по множество оси, които не се подкрепят взаимно. И накрая - руснаците ангажират всички налични сили. Изглежда, че те не запазват мобилни резерви, за да подсилят своя напредък.

Тази руска кампания наистина има важни предимства пред първоначалната инвазия. Провежда се на по-малка територия, което позволява на Русия да се бие срещу част от украинската армия, вместо да насочва войските си срещу всички украински въоръжени сили. При победи на фронта може да се види в перспектива съединение на четирите основни оси на настъпление.

Но остава неясно дали руските военни забелязват тези позитиви, дали се опитват да ги използват и най-важното - дали въобще могат да ги използват. Русия може и да не е в състояние да коригира грешките в планирането на кампанията си: фактът, че руснаците се опитват да отстранят критичните си недостатъци в логистиката, например, не означава, че ще успеят. Има много други фактори, които също ще окажат въздействие върху изхода от войната - например потока от западно оборудване към Украйна и способността на изтощените защитници да продължат да се съпротивляват на руския напредък.

Но засега настоящият план на руската кампания е микрокосмос на първоначалния план и вероятно ще страда от подобни проблеми. Това предполага, че руснаците наистина са забравили всичко, което те и техните съветски предшественици са знаели за това как да водят механизирана война в голям мащаб. А това означава, че въпреки че са многократно превъзхождани, украинците имат реален шанс да победят.

---

Фредерик У. Кейган е старши сътрудник и директор на Проекта за критични заплахи към "Американския институт за предприемачество". Коментарът му е публикуван във "Форин Ъфеърс". Преводът е на Клуб Z.

https://www.clubz.bg/127429-kak_ne_se_organizira_invaziya_sreshtu_druga_darzhava

HatshepsutTopic starter

"Докато сме живи". Последните защитници на "Азовстал" отказват да се предадат на руската армия


Капитан Святослав Паламар, 5 май, 2022 г.

Последните украински бойци в обсадения металургичен завод "Азовстал" в стратегическото пристанище Мариупол се зарекоха да не се предават на руските войски. Това стана ясно в неделя на онлайн пресконференция на капитан Святослав Паламар, заместник-командир на украинския полк "Азов".

Защитниците на завода са подложени на силен обстрел, след като в събота официални представители на властите в Украйна и Русия съобщиха, че всички цивилни са евакуирани от мястото.

"Ще продължим да се бием, докато сме живи, за да отблъснем руските окупатори", казва Паламар. По негови думи нахлуващите сили се опитват да щурмуват централата. "Нямаме много време. Под интензивен обстрел сме", добавя той, като призовава международната общност да помогне за евакуирането на ранените войници от завода.

Според Паламар въпреки успешната евакуация на стотици цивилни през последните дни има "множество жертви" в индустриалния комплекс - както цивилни, така и военни.

Друг защитник на Мариупол, лейтенант Илия Самойленко, след това говори близо два часа. Цитиран от Би Би Си, той критикува остро "правителството", без да дава конкретни имена, за това, че е допуснало 25 000 души да бъдат "убити от руската армия" в града. Числото не може да бъде потвърдено от независими източници.

"Никой не очакваше, че ще издържим толкова дълго и все пак издържаме, все още се държим", казва той, като добавя, че са били "оставени сами през последните осем години".

"Нашето правителство всъщност се провали в отбраната на Мариупол. Провали се в подготовката." Лейтенант Самойленко каза, че не може да даде подробности за това колко бойци все още се укриват в комплекса, но казва, че "няколкостотин" са били ранени.

Русия, чиито сили обграждат завода, твърди, че може да позволи евакуацията на бойците, ако те откажат да се бият. Самойленко отхвърля тази възможност. "За нас капитулацията е неприемлива, защото не можем да дадем такъв голям подарък на врага", казва той. "По принцип ние сме мъртви мъже. Повечето от нас знаят това. Ето защо се бием толкова безстрашно", добавя той.

Азовстал има приблизително 2000 украински защитници, укрити в разтегнатата мрежа от подземни тунели и бункери. Тяхното отстояване пред руската армия носи символична стойност в конфликта, тъй като се предполага, че руските сили се стремят към окончателна победа над Мариупол преди празника на руския Ден на победата 9 май.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31839970.html

HatshepsutTopic starter

Как Украйна използва остарели съветски гранати, за да унищожава руски танкове от въздуха


Руски военни тренират с гранати RKG-3 край Санкт Петербург през 1978 г.

Украинските бойци са намерили нова употреба на остарели гранати, които се оказват много ефективни при унищожаването на руски танкове и други бронирани машини.Тази снимка е публикувана от Aerorozvidka - организация, която работи по използването от Украйна на малки дронове във военни действия,

Тя показва произведен в Украйна дрон октокоптер с две малки бомби, монтирани под него. Видеоклипове, публикувани от Aerorozvidka в YouTube, показват подобно устройство, което пуска експлозиви и така предизвиква големи експлозии, унищожвайки бронирани превозни средства.След началото на конфликта в Украйна проследяващи оръжия успяват да идентифицират бомбите. Оказва се, че те са модифицирани противотанкови гранати RKG-3 от съветската ера с 3D принтирани опашни перки, прикрепени с цел стабилизиране по време на падането им от дроновете.RKG-3 (на снимката по-горе) е противотанкова граната, проектирана в Съветския съюз, която е представена за първи път през 1950 г. Оръжието е с размерите и теглото на тънка бутилка вино и е направено за хвърляне на ръка срещу вражески бронирани превозни средства.Гранатата е с вграден парашут, който може да бъде видян на изрязания музеен експонат по-горе. Парашутът се опъва автоматично след хвърляне, за да гарантира, че гранатата удря целта първо с предпазителя.

При удара RKG-3 взривява заряд, оцветен в жълто на снимката, който изстрелва хиперзвуков снаряд с достатъчно сила, за да пробие повече от 20 сантиметра броня.

Избухването на свръхпрегрят метал във вътрешността на танковете може да доведе до "катастрофални" експлозии на боеприпасите вътре.

Макар и особено ефективен при удар, RKG-3 изискваше обасно близка дистанция до вражески превозни средства.

Когато съветските противотанкови оръжия с ракетно задвижване като RPG-7 влизат в експлоатация през 60-те години на миналия век, изтребителите успяват за пръв път да поразят вражеска броня от стотици метри разстояние. Рисковият ръчно хвърлен RKG-3 до голяма степен вече не е необходим.

Този тип граната е във фокуса на известна сцена във филма ,,Американски снайперист" от 2014 г. Освен в тази сцена RKG-3 рядко може да бъде видяна в реалните съвременни военни конфликти.

Последно оръжието се появява в новините през 2006 г., когато става ясно, че се използва от екстремистите на Ал Кайда срещу американско оборудване в Ирак - атаки, които подчертаха страничните рискове от използването на оръжието.


Украински военни тренират с дронове преди началото на руската инвазия в Украйна, 2022 г. Те наблюдават екран, показващ видео в реално време от октокоптер, докато предавател, монтиран на статив, комуникира с дрона

Въпреки че руските сили разполагат с технология за блокиране на управлението на дронове, видеоклипове, публикувани от Aerorozvidka, показват, че в няколко случая пилотите на дронове са успели да унищожат превозни средства на стойност най-малко стотици хиляди долари с експлозиви, които се оценяват на по-малко от 100 долара.

Това нискобюджетно откритие във войната с дронове може да създаде все повече проблеми за руската бронирани превозни средства, паркирана близо до украинските войски.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31839682.html

HatshepsutTopic starter

Последни данни за загубите на Русия в Украйна


Украйна продължава контраофанзивата си в района на Харков

Досега визуално е потвърдено, че Русия е загубила 3 500 превозни средства и друго тежко военно оборудване, откакто започна инвазията си в Украйна на 24 февруари.

Това сочат данните на ,,Орикс", сайт, който сравнява и проверява информацията за военни загуби, използвайки снимки, видеа, геолокация и сателитни изображения.

Руските загуби в Украйна включват 675 бойни машини на пехотата (БМП), 612 танка, 347 бронетранспортьора (БТР и БРДМ), 163 оръдия и самоходни артилерийски установки, 108 леки транспортни машини на пехотата, като ГАЗ-2975 ,,Тигър", 58 бойни дрона, 39 хеликоптера, 26 бойни самолета, 6 военни кораба, съобщава Би Би Си.

Представянето на руските военни в Украйна е изключително слабо. Видими са грешки на разузнаването и командването, засилени от изключителни тактически провали на бойното поле.

Западните наблюдатели, анализиращи модернизацията на руската армия бяха изненадани.

Сила, за която се смяташе, че има напредък в професионализирането на войската, включването на нови технологии и нови доктрини, изглежда в този конфликт като бледо отражение на Червената армия от миналото.

А сега въоръжените сили на Русия са много по-малки от тези на Съветския съюз.

За разлика от Украйна, която мобилизира обществото за съпротива срещу агресора, Москва воюва с армия, изглеждаща недостатъчно подготвена.

В първите фази на войната нямаше опит за съсредоточаване на усилията и използване на първоначалното значително руско предимство в жива сила и техника.

Дори и в момента Русия все още не е успяла да постигне пълно въздушно превъзходство. А последната руска офанзива в Източна Украйна продължава да показва много от вече отбелязаните слабости.

Основните елементи на съвременната война – комуникациите и логистиката, изглежда са неглижирани от руската армия, посочва Би Би Си.

https://www.vesti.bg/sviat/posledni-danni-za-zagubite-na-rusiia-v-ukrajna-6142833

HatshepsutTopic starter

Контранастъпление на Украйна, Русия праща войски


ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Боевете продължават, Русия отново обстрелва Одеса (ОБЗОР)

Въоръжените сили на Украйна съобщиха, че Русия е изпратила около 500 войници от окупирани райони на Донецка и Луганска области в Харковска област на север, предава Си Ен Ен.

Вероятно целта е да се да подсилят снабдителните линии на сражаващите се край Харков руски части.

Същевременно има ,,масово изтегляне на руските войски от територията на Борова и Богуславка в посока Купянск".

Купянск е важен руски логистичен център в Украйна и може да стане уязвим, ако украинското контранастъпление в района продължи.

От Генералния щаб на украинските въоръжени сили посочиха, че са си възвърнали контрола над още четири селища на север и на изток от Харков. Си Ен Ен потвърди, че поне едно от въпросните населени места наистина е превзето от армията на Украйна, която вече се намира на само няколко километра от руската граница.

Днес руските въоръжени сили са продължили да се опитват да превземат град Рубежне в Луганска област, но без успех. Украинските части са устояли на няколко атаки в района.

В Донецка област руснаците се опитват да пробият украинската отбрана на север от Славянск, около селищата Александровка и Шандрихолове. Там се водят почти постоянни сражения в продължение на вече близо две седмици.

Като цяло докладът на Генералния щаб на украинските въоръжени сили отчита, че руският натиск продължава, но защитниците запазват позициите си на повечето фронтове.

А в района на Харков украинската армия провежда контранастъпление, като руснаците отстъпват към река Оскил.

В друг доклад от днес генерал-лейтенант Скот Бериър, ръководител на Агенцията за отбранително разузнаване на САЩ съобщи, че украинската армия е убила между ,,осем и десет" руски генерали от началото на войната.

https://www.vesti.bg/sviat/kontranastyplenie-na-ukrajna-rusiia-prashta-vojski-6142966

HatshepsutTopic starter

Защо на Путин вече не му е до спецоперации


По време на вчерашния Парад по случай Деня на победата руският президент Владимир Путин не само, че не обяви всеобща мобилизация, каквито бяха очакванията, но и нито веднъж не спомена постоянно използвания досега от Кремъл термин ,,специална военна операция". Каква е причината коментира бившият депутат от руската Държавна дума Генадий Гудков в ефира на "украинската телевизия ,,24 канал". Аз отдавна не обръщам внимание на нюансите при Путин, тъй като и вчера се видя крайният му цинизъм и лицемерие – той постави цветя пред мемориалните плочи на Киев и Одеса докато в същия момент армията му бомбардираше тези градове, каза Гудков. И продължи: "Затова аз вече не обръщам внимание на това, което той казва, а единствено на онова, което пропуска да каже. Това е далеч по-важно. Защото всичко, което Путин казва, така или иначе може да се чуе в зомби пропагандата на всеки един прокремълски канал, то вече не е интересно. Но нека да видим какво Путин не каза." Според руския политик най-важните два момента, които Путин по никакъв начин не засегна в речта си, бяха всеобщата мобилизация и залахата за ядрено оръжие. "Путин не каза нито дума за мобилизацията – това ясно показва, че вече не смее да го направи. Това означава, че 500-600 хил. младежи, на които бе готов да раздаде оръжие, и поне част от тях да изпрати в Украйна да убиват – тези млади хора в Русия вече са започнали да се отдръпват от войната, да се разграничават от нея", каза Гудков.

"Путин не отправи този път нито една заплаха и за използване на ядрено оръжие. Познавайки неговия характер, неговата безпринципност, липса на морал и съвест, аз очаквах от него да измисли някаква нова подлост, за да спечели време и да не признае поражението, което неминуемо го очаква в Украйна. Но и това вчера го нямаше. Това показва, че руските управляващи не смеят да прибегнат до това страшно оръжие, те са изчерпали всичките си резерви и са наясно, че това би предизвикало ответен удар по тях. Чуждото разузнаване следи непрестанно местонахождението на Путин и приближените му и те добре знаят, че първият ответен удар ще бъде лично по тях", допълни политикът. На въпроса защо Путин вчера не използва нито веднъж любимата му фраза ,,специална военна операция", Генадий Гудков отговори следното: ,,Аз доскоро също не разбирах защо Путин се е хванал за тази глупава фраза, въпреки че всъщност провежда мащабна пълноценна война. Но си дадох сметка, че той действително е смятал, че това ще бъде някаква кратка операция, бързо ще влезе в Киев, ще постави там своя марионетка, украинската армия ще се предаде, Зеленски ще избяга и всичко ще приключи за седмица. Мисля, че в главата му е била тази представа. И затова когато той се натъкна на съпротивата на украинските войски и на украинския народ, които смело защитават земята си, при това с пълната подкрепа на международната общност, на Путин вече не му е до спецоперации. Аз се надявам, че сега когато руската армия буквално е изправена до стената, Украйна ще получи от Запада съвременно оръжие и най-малкото ще има паритет във въздуха след като небето над Украйна бъде закрито. Тогава наистина ще видим контранастъплението на Украйна и поражението на руската армия. Тогава цялото това население в Русия, което сега изпитва някаква гордот от това, че се изтребва народа на съседна държава, ще се спихне, защото когато те ударят по муцуната, започва процесът на преосмисляне на ценностите. Тогава може би част от разума ще се върне в руското население, защото засега част от населението там е абсолютно обезумяло. А именно това поддържа агресията на Путин", заяви Генадий Гудков

На въпрос на водещата защо въздушната част на военния парад на Червения площад бе отменена (официално като причина бе изтъкнато лошото време), Гудков коментира: ,,Струва ми се, че на тях не им е останала авиация просто – тя е или изпратена на фронта, или е на ремонт, или е заземена, защото не може да бъде вдигната във въздуха". Според Гудков Русия просто няма кой знае какво да покаже като техника – дори т.нар. експериментални изстребители от 5-то поколение, за които руснаците говорят. По думите му американците отдавна пуснаха своите изстребители 5-то поколение и ги продават по света, същото важи и за китайците. Докато Русия продължава да се хвали, че има най-мощните, най-новите, но те все още се броят за експериментални, посочи той.

Бившият руски депутат заяви и че според него Китай в момента оказва силно възпиращо влияние на Путин по отношение на използването на ядрено оръжие. Този натиск на Китай върху Путин е добре дошъл, каза той, и добави, че в това отношение желае успех на Пекин, защото за съжаление Кремъл разбира единствено от сила. В заключение политикът заяви, че Путин не разполага с план Б, той е имал само план А, в чийто успех е бил абсолютно убеден. Поради липса на алтернатива сега Путин ще се опита да създаде някакви квазирепублики като Херсонска народна република и на база това да обяви някаква победа. "Но дори и това няма да бъде осъществено, защото вече никой няма да му позволи подобно нещо. За Путин добър изход от войната просто няма", заключи Гудков.


Путину уже не до "спецоперации", – ГУДКОВ о параде 9 мая

https://www.actualno.com/europe/zashto-na-putin-veche-ne-mu-e-do-specoperacii-news_1750971.html © Actualno.com
Agree Agree x 1 View List

HatshepsutTopic starter

Украинската армия порази руски катери и системи за ПВО на Змийския остров

Той е от стратегическо значение за евентуална инвазия в Молдова и за доминация в Черно море


Украинската армия порази с дронове Bayraktar системи на руската противовъздушна отбрана на о. Змеиний (в превод – Змийския остров), както и  три руски катера – така Въоръжените сили на Украйна попречиха на руснаците да се укрепят на острова, предаде Дойче веле. 

Катерите и системите за ПВО са се оказали слабо защитени заради оттеглянето на руския черноморски флот след потопяването на флагмана му – крайцера ,,Москва". Напомняме, руските кораби се изтеглиха на юг, извън обсега на украинските ракети. 

Битката за острова е от стратегическо значение – руските военни целят да разположат там ПВО, за да осигурят прикритие по въздуха за евентуална инвазия в Молдова, но украинските военни са решени да не допуснат това. Преди Русия разчиташе на кораба ,,Москва" за осигуряването на подкрепа за операция в Молдова, както и в украинския юг, но ликвидирането на крайцера осуети първоначалните планове. 

Британското министерство на отбраната предупреди, че ако Русия укрепи позициите си на острова с помощта на стратегически крилати ракети, ПВО и брегова отбрана, тя ще си осигури доминация в северозападната част на Черно море.

Украинското командване съобщи, че два руски десантни катера са ликвидирани край о. Змеиний на 7 май.  По-късно беше съобщено, че е поразен трети руски кораб.

Москва обвини Украйна и Великобритания, че са планирали ,,голяма провокация" за превземането на острова, който всъщност е украниски, но беше завзет от руските военни.

https://faktor.bg/bg/articles/ozhestocheni-boeve-va-zmiyskiya-ostrov

HatshepsutTopic starter

В руската армия - все повече прояви на саботаж


Руските войници започнаха да пренебрегват заповедите на висшето си ръководство във всички райони, където се водят бойни действия.

Това съобщи ръководителят на Николаевската областна военна администрация Виталий Ким.

"Руските военни саботират поръчките и не искат да влязат в месомелачката. Те разбиват оборудването си, за да не изпълняват престъпни заповеди", каза Виталий Ким.

Той също така добави, че подобна ситуация е повече от изгодна за руските войници, защото те "хем не умират, хем не изпълняват престъпна поръчка, хем всичко е наред - продължават да си седят в окопа".

"Затова го подкрепям, счупете оборудването. Така или иначе се счупва, това е лесно за отписване", обобщи Виталий Ким.

Разбирайки престъпния характер на "специалната военна операция" на руския президент Владимир Путин в Украйна, някои пилоти са саботирали изпълнението на заповедите.

Руските окупатори нямат желание да се бият с украинските въоръжени сили лице в лице. В Запорожка област руските войници умишлено разстрелват автомобилите си, за да не отидат на фронтовата линия - в крайна сметка никой не иска да умре.

https://news.bg/int-politics/v-ruskata-armiya-vse-poveche-proyavi-na-sabotazh.html

HatshepsutTopic starter

Руски понтонни мостове са разрушени в Луганск


Украинските военни съобщават, че отново са разрушили понтонни мостове, които руските войски са използвали, за да преминат през река в източната част на Луганска област, където от дни се водят тежки боеве, припомня Би Би Си.

Украинското министерство на отбраната публикува снимки на унищожените според него руски танкове и друго въоръжение в село Билохоровка, близо до стратегическия украински град Лисичанск.

Ръководителят на Луганска област Серхий Хайдай описа Билохоровка като "крепост", която - подобно на град Мариупол - "задържа голям брой" руски войски.

Руските понтонни мостове са били разбити от украинската артилерия, твърди Киев. Руските военни не са коментирали украинското твърдение, което не е проверено по независим път.

След като не успя да превземе украинската столица Киев и североизточната част на страната през първите няколко седмици от инвазията си, Русия заяви, че сега ще се съсредоточи върху поемането на пълен контрол над Луганска и съседната Донецка област в източната част на страната.

Досега Москва не е успяла да постигне това.

https://news.bg/int-politics/ruski-pontonni-mostove-sa-razrusheni-v-lugansk.html

HatshepsutTopic starter

,,Азов" в контраатака срещу руските военни, Киев готви операция за спасяване на защитниците


В Мариупол руските окупатори се опитват да блокират подземните изходи от металургичния комбинат "Азовстал", украинските защитници контраатакуват, предаде агенция Укринформ с позоваване на кмета на Мариупол Петро Андрющенко.

Бойците от полка "Азов" продължават да изтласкват врага от завзетите по-рано от него позиции на територията на "Азовстал", съобщава Униан. В съобщението се казва, че азовци правят и невероятното.

"На 78-ия дена от пълномащабната война в условията на пълно обкръжение, независимо от крайно сложната обстановка, недостига на боеприпаси и големия брой ранени - бойците от полка "Азов" продължават да изтлъскават врага от завзетите по-рано позиции." – съобщават защитниците на Мариупол.

Водят се изключително тежки боеве при постоянни бомбардировка от руската авиация и използване на артилерия и танкове.

"Борбата на нашите воини за Украйна и за запазването на живота на личния състав продължава, независимо от всичко", казват от полка "Азов".

Те показват и видео, на което се вижда как руснаците бягат от позициите си.

Междувременно вицепремиерът Ирина Верещук заяви, че се подготвя спецоперация за евакуиране на украинските военни от ,,Азовстал" – тя ще премине на няколко етапа, като ще започне със спасяване на тежко ранените.   

Започнал е нов кръг от преговори по евакуацията, в който участват Червеният кръст и ООН. Украинската страна настоява да се подпише документ за това как ще протече операцията. Турция е поела ролята на посредник.   

По думите на Верещук, освен бойците от "Азов", в промишления комплекс се намират и други войници и офицери, полицаи, граничари.

Видео: https://1plus1.video/unian-novosti/2022-god/maj-2022-bijci-polku-azov-prodovzhuyut-vibivati-voroga-z-ranishe-zahoplenih-nim-pozicij-na-azovstali

https://faktor.bg/bg/articles/azov-v-kontraataka-sreshtu-ruskite-voenni-kiev-gotvi-spetsoperatsiya-za-dpadyavane-na-zashtitnitsite

HatshepsutTopic starter

Шефът на "Азовстал": От 2015 г. тренираме служителите и подготвяме убежищата


Шефът на Азовстал - Енвер Цкитишвили

Преди 7 години руснаците обстрелвали Мариупол за първи път. Тогава стартирала операцията по превръщане на завода в непревземаема база

На територията на обсадения завод "Азовстал" в Мариупол, окупирана от руската армия, има 600 ранени украински войници. Според вицепремиера Ирина Верешчук се водят преговори, за да бъдат разменени 38 тежко ранени бойци за пленени руснаци. Според командирите на "Азов" около хиляда украински войници остават на територията на завода и продължават да се отбраняват.

Всички те се крият в бомбоубежища и тунели под завода. В интервю за базирния в Прага рускоезичен тв канал "Current Time" Енвер Цкитишвили, генералният директор на завода "Азовстал", говори за многоетажния подземен град и организацията на неговата отбрана, започнала още през 2015 г.


Глава "Азовстали": готовились с 2015 года, запасали воду и продукты

– Какво представляваше заводът "Азовстал" за Мариупол преди войната?

– "Азовстал" исторически е най-мощното предприятие за черна металургия в Украйна. Произвеждахме шест до седем милиона тона стомана годишно. Ние сме единственият завод в Украйна, който произвежда железопътни продукти за "Ukrzaliznytsia (украинските железници) и снабдява почти цялата европейска част на СССР дори в съветско време. По-късно ние, единствените в независима Украйна, произведохме всички марки стомана за отбранителната индустрия: бронята за бронетранспортьорите и за танковете, например.

Произвеждахме както листова стомана, така и профилна стомана за нуждите на въгледобивната промишленост, за строители и тръбни заготовки. Огромен асортимент. Всичко освен фитингите, да кажем.

– За "Азовстал" често се казва, че е "град в града". Моля, обяснете какво точно означава това.

– Компанията е наемала 10 837 души до 24 февруари 2022 г. Заедно с членове на техните семейства - около 20-25 хиляди. По един или друг начин 35-40 хиляди души бяха свързани с "Азовстал". Той е източникът на тяхното финансово богатство. Но това не е основното. Основното е, че според архитектурните изисквания на СССР всички металургични предприятия трябваше да имат бомбоубежища като отделни структури за защита на хората. В "Азовстал" имаше 36 такива. 34 - в изправност. Плюс това, според същите изисквания, навсякъде има технически тунели. Това са изцяло бетонни конструкции. Имаме междуетажни помещения с ширина пет метра, ширина седем метра в завода. Всеки един от тези тунели е разположен на няколко етажа. Тоест, намира се на дълбочина от 2 до 8 метра. Сякаш под цеха е заровена многоетажна сграда. Всички са изработени от бетон.

Дължината на тунелите към цеха за плочи, например, е повече от пет километра, защото самият цех е дълъг километър. Има няколко от тях. Само под един цех са положени кабелни и телени продукти в продължение на 75 километра. На дълбочина от два до осем метра под "Азовстал" има цял технически висок град.

- Всички горепосочени причини ли доведоха до факта, че "Азовстал" се превърна в последното възможно убежище? Разбирам, че в началото много хора се опитваха да се скрият именно там.

- Преживяхме 2014 г. Когато на 24 януари 2015 г. тези нечовеци обстрелваха Мариупол за първи път, бяха убити над 30 души. Единадесет бяха в "Азовстал", четири от тях бяха деца. Тогава във фирмата сериозно се замислихме и осъзнахме, че заводът се намира на 8-10 километра радиус от фронтовата линия. Бяхме в пряк обсег на вражеската артилерия.

През 2015 г. решихме, че е редно да започнем да обучаваме нашите хора и да почистваме подземните убежища. Имаме тренировъчни филми на "Метинвест", които обясняват кой къде трябва да отиде, как да слезе по стълбите, в кои бомбоубежища да се спаси. 12 006 души могат да се поберат в 34 бомбоубежища, според плана за гражданска защита. След четири или пет тренировки служителите се научиха да се евакуират за две минути и четиридесет секунди.

Никога не сме си представяли, че ще има въздушни удари с бомби, които тежат от 500 килограма до 5 тона. През 2015 г. очаквахме артилерийски удари. Започнахме да се запасяваме с вода и храна за всеки случай. Определено количество вода, индивидуални хранителни пакети в хладилниците на столовата. Обърнахме се към хората и казахме, че ако животът им е в опасност, незабавно бягайте в завода и слезте в бомбоубежището. На охраната беше дадена команда да пропуснат всички: без значение дали някога сте работили за нас. Стари хора, деца - всички.

От евакуираните в "Азовстал" цивилни имаше около петнадесет металурзи. Останалите 170 бяха просто жители на Мариупол, които ни повярваха и благодарение на това избягаха в бомбоубежищата. И, разбира се, те бяха спасени от героите на "Азов", които задържаха врага. Има още една особеност на "Азовстал": той е заобиколен от три страни от вода - море и река. Това ви позволява да имате естествени бариери по пътя на настъпващия враг.

Обичаме го лудо, нашия красив "Азовстал". Разбира се, като гледам кадрите, които си разменяме и които са в интернет, имам сълзи в очите. Като директор на фабриката познавах всички шефове на цехове, познавах много членове на техните семейства. Имаше случаи, когато, за да убедя служител да прояви повече интерес към работата, се обаждах на родителите му вкъщи, както в училище. И казвах: "Клавдия Василиевна, мога ли да ви помоля да повлияете някак по майчински на младежа? Вече три пъти съм говорил с него, не ме слуша."

– От колко години работите там?

- 12 години. Дойдох на 25 септември 2010 г.

- Знаете ли колко души са били в самото начало на войната в завода?

През първите четири или пет дни бяхме заети със затварянето на централата. Той никога не е бил напълно спиран в следвоенната история на Съветския съюз и независима Украйна. Инструкциите не отчитат всички нюанси. Много компетентно спряхме завода, предотвратявайки емисиите на вредни газове в атмосферата на Мариупол. Нямаше разливане на бензол или на смола. Локализирахме и изтласкахме танковете в район, където няма хора и бомбоубежища.

Хората идваха на работа под обстрел. Обикновените хора, ръководители на цехове, взеха две линейки, които се намираха на територията на "Азовстал", сами се качиха зад волана и започнаха да карат из града, да събират хора и да ги прибират в завода. Те събраха около 300 души. Точно три дни по-късно руските войници започват да стрелят по линейките. След това те вече обикаляха от апартамент на апартамент, предупреждаваха, обаждаха се. Това бе, докато "Азов", граничарите и морските пехотинци държаха града, когато нямаше боеве в Мариупол, само в покрайнините.

https://www.clubz.bg/127869-shefat_na_azovstal_ot_2015_g_trenirame_sluzhitelite_i_podgotvyame_ubezhishtata_video

HatshepsutTopic starter

Виж Донбас и умри: Как и защо Русия си купува сирийски наемници за Украйна


Сирийски наемници с портрета на Путин

Измина повече от месец откакто министърът на отбраната Сергий Шойгу заяви, че Русия е привлякла над 16 хиляди "доброволци" от Близкия Изток за войната в Украйна, но до момента на бойното поле така и не са видени сирийски полкове.
И въпреки това Кремъл действително активно се опитва да вербува сирийци и използва отчаянието на хората от разрушената страна, за да създаде илюзия за международна подкрепа.

Анна Волкова, The Insider

В началото на февруари в социалните мрежи се появи информация, че ЧВК "Вагнер" набира сирийски наемници за участие във войната в Украйна. Дълго преди това в различни сирийски групи във Facebook се появяваха обяви за "набиране на хора за работа с руските другари".
Дестинациите обаче бяха доста необичайни: Нагорни Карабах, Либия, Мали, ЦАР и дори Венецуела.
Да спечелят пари от договор с "Вагнер" и да "видят свят" се предлагаше срещу договори

от 300 до 1000 долара на месец:

огромна заплата за страна, в която 90% от населението живее под чертата на бедността, без електричество, чиста вода и отопление.
В сирийските медии обяви за набиране на бойци за Украйна започнаха да се появяват в началото на март, но внимание към тях привлече публикация на Министерството на отбраната на САЩ. А на 11 март, на заседание на Съвета за сигурност на Русия министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че има 16 хиляди заявки от "доброволци" от Близкия Изток.
В същия ден Володимир Зеленски във видеобръщение в своя официален Telegram-канал коментира плановете да бъдат изпратени в Украйна "главорези от Сирия, от страната, която е разрушена, от същите окупатори, които сега разрушават нашата".
На 19 април вестник Guardian, позовавайки се на анонимен източник, съобщи, че близо 20 хиляди наемници са пристигнали вече в Украйна.
Въпреки това, не бяха открити достоверни доказателства, потвърждаващи тази информация, придвижването на такова количество хора трудно би останало незабелязано. Разследващи журналисти обаче се опитаха да проследят информацията чрез открити източници и потвърдиха за няколко хиляди наемници, пристигнали със самолети в Русия от Либия през Сирия в средата на март.
Базирайки се на стереотипите за близкоизточния регион е лесно да си представим кръвожадни главорези-фундаменталисти, чието любимо занимание е войната.
Но една от последиците от разрушаването на Сирия, в което ключова роля изигра Русия, е дълбокото отчаяние на сирийците, което използват руските власти. Всъщност, мнозинството от тях са дълбоко отчаяни хора, изпаднали в безнадеждна ситуация, чиито тела се превръщат в стока, доставяна в зоните на конфликти по целия свят.

Кои са сирийските наемници?

Руските официални лица твърдят, че сирийците са готови да умрат за Русия в тази война по идеологически причини. Абсолютното мнозинство от наемниците обаче са млади хора без образование и перспективи, готови да рискуват живота си за няколко стотин долара на месец. Даже долната граница на обявяваните заплати надхвърля повече от десет пъти средната сирийска заплата. Освен това, много от сирийските наемници се надяват през Украйна да стигнат до някоя европейска страна.
Сред наемниците на "Вагнер" се срещат представители на всички етнически и религиозни групи в Сирия: мюсюлмани-сунити и шиити, християни, палестинци, арменци и друзи.
Освен това Русия използва наемници, принадлежащи към различни страни на фрагментирания сирийски политически спектър.
В първите съобщения за търсене на така наречените "доброволци" за Украйна ставаше дума за достатъчно високо ниво на опит и лоялност на кандидатите: например, хора с опит в сирийската армия или такива, които вече са участвали във военни действия под командването на офицери от руската армия, в частност, елитната 25-та дивизия със специално предназначение, тясно сътрудничеща си с руските войски в Сирия.
Търсенето на наемниците беше организирано за сметка на ресурсите на сирийския режим. Събеседването се провеждаше от кадри от военното и цивилното разузнавания. Офицерите от сирийските спецслужби фактически се превърнаха в посредници между руското правителство и армията, а също така и със структурите на "Вагнер".
По думите на наемниците, тях са ги уверявали, че характера на участието им ще бъде "чисто символичен" и сравнявали ролята им с тази на руснаците, белорусите и чеченците, които вече участват във войната.
Обяснявали им също, че в Русия е забранено да бъдат изпращани на фронта неопитни войници, а сирийците са подходящи заради добрия си опит в боеве в градски условия. Бъдещите наемници трябвало да преминат през проверка на сирийските и руските спецслужби, а след това подготовка под командването на офицери от руската армия.
Ако в началото на март Русия търсеше опитни хора от елитни подразделения, то към кроя на месеца започнаха да се появяват съобщения за това, че в списъците попадат всички желаещи.
Освен паричното възнаграждение сирийският режим започна да предлага и други методи за "мотивация" на така наречените доброволци — например, да бъдат освободени от затвора техни близки роднини или да им бъдат опростени административни глоби.
Наборът на "доброволци" явно няма успеха, който биха искали да демонстрират и Кремъл, и режимът на Асад.
Главният признак за това станаха едновременните съобщения за това, че около хиляда наемници от Сирия, които са били разположени в Либия, вече са изпратени в Русия, за да бъдат прехвърлени след това в Украйна.
Мнозина от тях първоначално не искали да участват във войната, знаейки за сложната ситуация и тежестта на боевете, съобщават от хуманитарната организация "Сирийци за справедливост".
Освен това, те се безпокоят, че

няма да им платят:

в Либия те получават заплатата си от генерал Хафтар, но нито руските офицери, нито техните командири не са им съобщили за условията на заплащане на "труда" им в Украйна. Някои от намиращите се в Либия наемници не са получили заплата, но им било обещано, "че ще им платят, ако отидат да воюват в Украйна".
С какво си приличат войната в Сирия и Украйна?
От началото на войната в Украйна много журналисти, анализатори, а също така украинци и сирийци намират

сходства и паралели между действията на Русия в Сирия и Украйна

Тези конфликти, безусловно, са уникални, но историята на седемте години на руска намеса в сирийския конфликт помага да се разбере много за руската военна агресия и нейния характер.
Войната в Сирия доведе до хуманитарна криза с небивали мащаби. За 11 години загинаха близо половин милион души, а над 12 милиона се превърнаха в бежанци. Русия се намеси в сирийската война на страната на режима на президента Башар Асад през 2015 година. Официално се твърдеше, че целта е "борба с джихадистите" и съхранение на сирийския режим.
Предшественикът на ЧВК "Вагнер" - "Славянски корпус" изпълняваше бойни задачи в Сирия още през 2013 година.
Първите свидетелства за дейността на ЧВК "Вагнер" бяха фиксирани от украинските спецслужби през май 2014 година в Донбас, а през втората половина на 2015 година - в Сирия.
Русия и сирийският режим многократно бяха обвинявани в използването на тактиката на "изгорената земя", а също така в преднамерен обстрел на болници и домове на мирни жители.
Беше направен безуспешен опит руски наемници от "Вагнер" да бъдат привлечени под отговорност за разпъването на кръст и изгарянето и обезглавяването на Мохамед Ал Исмаил в Сирия през 2017 година (а след това самите те публикуваха в социалните мрежи снимки от мъченията).

Какви проблеми на руската армия разкрива набирането на наемници от Сирия?

За седемте години военна намеса в Сирия Русия интегрира себе си в структурите на сирийския режим. сега той демонстрира вярност към Путин, организирайки не само набирането на така наречените доброволци, но и доброволно-принудителни митинги с демонстрацията на руска символика, портрети на Путин и буквата Z — имитирайки международна подкрепа за руската война в Украйна.
Присъствието на руската армия в Сирия е "дългосрочна инвестиция" и Путин едва започва да ползва плодовете му, сред които е обучението на "евтини войници" за Русия.
Такова развитие на събитията е сравнимо с опитите за бъдат изпратени на война военни от Южна Осетия и жители на така наречените "ДНР" и "ЛНР".
Главната цел на привличането на чуждестранни бойци е опит да се минимизират политическите щети от руските загуби. Можем да го разглеждаме и като елемент от информационната война — заплаха към международната общност с образа на тъмнокожите брадати бойци.
Градските битки, в които преди участваха наемниците, действително са сравними с тактиката и задачите на руските войски в украинските градове.
Но в сравнение с военните престъпления, разрушенията и жестокостите, които вече извърши руската армия, възможното участие на няколко хиляди сирийски "доброволци" минава на заден план.
Наемниците действително имат повече опит от руските войници в бойни действия, но съпоставим опит в такива бойни задачи и условия, като в Украйна, те така или иначе нямат, както нямат и редовната руска армия, смята експертът от Chatham House, доктор Хаида.
Да бъдат включени в състава на редовната руска армия също е твърде сложно.
Наемниците не са елитни бойци, на тях не им е позната военната дисциплина, а заради това, че са наети индивидуално - нямат и способността да се сражават заедно като бойна единица.
На тях им е непознат украинският ландшафт и география, а координацията с руските войници ще бъде затруднена: те не говорят руски език, а с рускоезичното командване общуват чрез превода от арабски език.
Информацията за това, че "Вагнер" е започнал международна операция по преместването на около хиляда наемници от Либия, се появиха три седмици след потвърждаването на новината, че се наемат сирийци за изпращане в Украйна.
В Сирия за два месеца и при обещаните баснословни заплати не са успели да намерят подходящи на зададените параметри кадри.
При това в Либия наемниците от Сирия основно изпълняват функцията на въоръжена охрана на нефтените находища и заводи. А в боевете за Триполи сирийците от "Вагнер" изпълняваха функциите на поддръжка за руските наемници, вместо бойни задачи.
Участието на сирийските наемници във войната в Украйна зависи и от логистиката, оборудването и снабдяването, с които руската армия има сериозни трудности.
Може би именно логистичните проблеми са причината до момента да няма сериозни доказателства за участие на сирийски наемници във войната в Украйна.
Различните източници се разминават в конкретните цифри, но не може и дума да става за обещаните 16 хиляди души.
Но да изключваме изцяло вероятността, че в Украйна ще се появят наемници от Сирия е рано, особено ако войната продължава с такива огромни загуби за Русия.

https://faktor.bg/bg/articles/petak-13-vizh-donbas-i-umri-kak-i-zashto-rusiya-si-kupuva-siriyski-naemnitsi-za-ukrayna

Similar topics (5)