• Welcome to Български Националистически Форум.
 

The best topic

*

Posts: 40
Total votes: : 1

Last post: 22 April 2022, 17:04:55
Re: България, заснета с дрон by Panzerfaust

avatar_Panzerfaust

За и против Фейсбук

Started by Panzerfaust, 11 October 2019, 19:49:39

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Колко често ползвате Фейсбук?

Постоянно го ползвам
2 (33.3%)
Ползвам го основно за работа
0 (0%)
Рядко го ползвам
0 (0%)
Ползвам го, но искам да се появи алтернатива
2 (33.3%)
Нямам профил и нямам намерение да ползвам Фейсбук
2 (33.3%)

Total Members Voted: 6

FELDMARSCHALL

Може би не е точната тема за въпроса, но някой знае ли дали data.bg барабар с форума им спряха съществуване ? Пролетта от април до юли също не им работеше сайта, но го оправиха. Сега като ги потърся на нет адреса data.bg не отваря нищо. :whistle:

Hatshepsut

Как се познават фалшиви профили, ботове и тролове в мрежите

Ако не сте сигурни дали някое съобщение във Фейсбук или Туитър е истинско, най-първо проверете кой го изпраща. Ето няколко начина, които помагат да се разпознае дали си имаме работа с фалшиви профили, ботове и тролове.През 2014 година "Вашингтон Поуст" публикува текст със заглавие "Тревога? Първият туит на Путин е бил поздравление към Обама?". Четири години по-късно "Бизнес Инсайдър" също писа за профила на руския президент в Туитър, твърдейки, че той следва едва 19 души, сред които и един човек, починал преди години. Оказва се, че и двете издания са били подведени от фалшив англоезичен профил на Владимир Путин, който е бил създаден през 2012 година. До 2018-та, когато Туитър го изтри, той е събрал повече от милион последователи.

Точният брой на фалшиви профили в Туитър не е ясен, но според служител на компанията, всяка седмица се проверяват между 8,5 и 10 милиона бота, а 3/4 от тях автоматично се премахват. Според Фейсбук, 5% от месечно регистрираните в мрежата потребители са фалшиви. Само през второто тримесечие на 2021 г. социалната мрежа е изтрила около 1,7 милиарда профили. 

Как се разпознава фалшив профил?

Профилите на компании или публични личности обичайно са маркирани със син белег, удостоверяващ автентичността им. Ако този символ липсва, можете да разпознаете лъжливите профили и по други белези. 

Името на профила и URL-линка

Честа практика на онлайн измамниците е да се регистрират с едно име, което след това да променят. В Туитър потребителското име (онова, което следва @ символа) си остава същото и може да се провери. Във Фейсбук същата проверка може да се направи с линка на профила в браузъра ви. Например, ако профилът на Илон Мъск, който ви изглежда достоверен, е с адрес "facebook.com/elonreeve.musk.338", вероятно това не е истинският Мъск.

Ако искате да проверите автентичността на профил, който не е на публична личност, опитайте да потърсите други негови профили в различни социални мрежи. Съвпадат ли си профилните снимки, описанията, данните за контакт? Споделят ли профилите в различните мрежи едно и също или подобно съдържание? Ако отговорите на тези въпроси са положителни, почти със сигурност си имате работа с истински човек. Разбира се, трябва да се има предвид и това, че споменатите белези все пак не са абсолютно доказателство за достоверността на някой профил.

Профилните снимки

Ако се съмнявате в нечий профил, можете да използвате обратното търсене по снимка, което се предлага от търсачки като Гугъл, Бинг и Яндекс. То ще покаже дали същата снимка не е използвана за профил, регистриран с друго име. Ниската резолюция на профилните снимки също може да е предупредителен сигнал - не е много вероятно публична личност да използва снимка с ниско качество за официалния си профил в социалните мрежи.

Последователите

Какъв е шансът Ангела Меркел да има по-малко от 4000 последователи в Туитър? А Кейт Мидълтън да има само 52 приятели във Фейсбук? Това е лесен начин да проверите дали някой публичен профил е реален или не.Понякога обаче не е толкова лесно. Един от фалшивите профили на Илон Мъск, например, има цели 60 000 последователи, което на пръв поглед изглежда достоверно. Ако обаче проверите истинския му профил, ще установите, че там последователите са над 61 милиона. 

Съдържание и поведение

Проверете кога е създаден профилът. Ако съществува съвсем отскоро, това също е повод за съмнение. Разгледайте публикациите и се запитайте отговарят ли те на личността, чийто профил разглеждате. Подозрително би било, ако германски студент постоянно споделя видеа от Афганистан или пък ако възрастен руснак споделя информации за протести срещу Ковид мерките в Париж. И в двата случая профилът може да не е истински. Ако пък е, възможно е информацията, която се споделя там, да е подвеждаща. Подобно онлайн поведение е характерно и за така наречените ботове.

Какво са ботове?

Терминът бот е съкращение от ,,робот" и се използва за профили в социалните мрежи, които коментират, споделят и публикуват неестествено много съдържание, а поведението им, както подсказва името, наподобява това на автоматизирани роботи.

Те са създадени, за да имитират човешко поведение в социалните мрежи, докато всъщност са направлявани от компютър. Много често целта на такива ботове е да популяризират определена политическа позиция в социалните мрежи.

Как да разпознаете ботовете? 

Съдържа ли потребителското име нелогична поредност от букви или нещо, което изглежда като грешка? Липсва ли профилна снимка и информация за профила? Ако отговорът е да, възможно е да става дума за бот. Можете да разпознаете някой бот най-вече по поведението му онлайн - ако публикува идентично съдържание във всички социални мрежи, прави го в няколко различни групи по едно и също време, отнема му много кратко време да отговори в дискусия или пък споделя непрестанно, много е вероятно да става дума именно за бот. Повечето ботове могат да бъдат разпознати и по това, че следват много хора, а техният профил не е следван от никого.

Как се разпознават тролове?

Троловете са реални хора, които имат свръхактивно поведение онлайн, сходно с това на ботовете. Често на тях им се заплаща, за да публикуват определено съдържание. Те обикновено са част от големи компании, познати като фабрики за тролове, които са спонсорирани с определена политическа цел.

За да разпознаете трол, трябва да обърнете повече внимание на съдържанието, което споделя. Разпознавате ли уебсайтове, за които е установено, че разпространяват дезинформация? Има ли лична информация на профила? Забелязвате ли да коментира идентични неща под различни публикации? Това са все знаци, че може да си имате работа с трол. Проверете дали нямате общ познат с този профил в някоя социална мрежа и се обърнете към него за повече информация за човека от въпросния профил. Ако сте установили, че профилът е съмнителен, докладвайте го на социалната мрежа за проверка.

https://www.dw.com/bg/

Hatshepsut

Фил Либин: Визията на Meta за метавселената е стара идея, която никога не е работила


Когато основателят на технологична компания Фил Либин си сложил своя Oculus VR, за да изпробва първия продукт на Meta от метавселената, той се надявал, че няма да е ужасно.

Имах много, много силното усещане, че ще е гадно, но отидох с възможно най-голямата надежда, че ще бъда приятно изненадан.
Споделя Либин в интервю за Инсайдър.

Той и служителите му в компанията за видеоконференции Mmhmm, където е главен изпълнителен директор, изпробвали продукта Horizon Workrooms на Meta. Horizon Workrooms позволява на хората да организират виртуални работни срещи в т.нар. метавселена.Интуицията му се е оказала правилна – поносимо е само за няколко минути.
Той смята, че използването на VR за срещи не е толкова примамливо, колкото познатите технологии, като напр. Zoom. Там хората все още могат да правят неща от реалния свят, като например да пият кафе.

Не мога да правя това с огромно пластмасово нещо на лицето си, без да разлея горещо кафе по себе си.
Фил Либин

Думата ,,метавселена" е заимствана от научната фантастика и се отнася до бъдеща версия на интернет, достъпна чрез технологии за виртуална и добавена реалност. Тя беше популяризирана по-специално от Марк Зукърбърг, който през октомври ребрандира Facebook като Meta.

В отчета си за приходите за четвъртото тримесечие в сряда Meta заяви, че макар и в нова премяна, компанията е загубила 10 млрд. долара. Потребителската ѝ база се е свила за първи път в историята. Акциите на Meta се сринаха с 26,4% в четвъртък, изтривайки близо 240 млрд. долара от оценката на компанията. Нещо, което не се е случвало никога в корпоративната история на САЩ.

Либин и преди е критикувал шума около метавселената. В интервю за подкаст миналия месец, той сравнява този шум с комунистическата пропаганда, с която е заливан като дете, живеещо в бившия Съветски съюз.

И продължава да не е убеден в идеята

Той казва, че представената от Meta визия за метавселената – за ,,взаимосвързан 3D свят, който преживяваме по много часове на ден, както за забавление, така и за работа, предимно чрез VR" – е просто ужасна.

Това е стара идея. Тя е некреативна, опитвана е много, много пъти през последните четири десетилетия и никога не е работила.

Поддръжниците на метавселената смятат, че ще трябва да почакаме, за да видим пълния ѝ потенциал. Той не смята, че великите технологии работят така.

Мисля, че великите технологии стартират като примитивни, но веднага започват да бъдат велики. С течение на времето великите технологии стават по-шлифовани, по-зрели и по-усъвършенствани.

Той даде пример с ранните конзоли за видеоигри и с първата си покупка от Amazon в средата на 90-те години.
Това беше първата ми транзакция в електронната търговия – влязох в уебсайта на Amazon, а Amazon в средата на 90-те години на миналия век беше изключително примитивен. Беше нещо като текстов сайт, от който можеше да се купуват само книги. И нямаше възможност за плащане с едно кликване. Беше много, много елементарен. Но си купих няколко книги и си спомням, че тогава си казах: ,,Това е невероятно".

Що се отнася до Horizon Workrooms, Либин казва:

Няма да стане по-добре, защото започна зле. Започна глупаво. Може да стане по-сложно, но просто ще бъде по-сложно, без да стане по-малко лошо.

https://www.kaldata.com/