• Welcome to Български Националистически Форум.
 

Recent posts

#1
Телепатия

Говоря си със теб наум.
На глас понякога е страшно трудно.
Понеже чувствата връхлитат
и нямам думи. Нямам думи.

Наум, останала по сетива,
по-лесно мога да ти се разкажа.
А иначе – мълча. Мълча.
И тишината става страшна.

Не знам разбираш ли ме. Може би...
А може би не ме разбираш.
Но аз, затворила очи,
наум, на глас – все те обичам.
#2
Украйна освободи Лиман


Украйна с нови успехи в Донбас, руските войски са се оттеглили от Лиман

Украинската армия освободи Лиман. Руските войници са се изтеглили под заплахата от пълно обкръжение от града, който е ключов за снабдяването на руснаците железопътен възел в Източна Украйна.

Новината дойде малко след като украинското министерство на отбраната съобщи, че украинските сили влизат в Лиман, предава БТА, като се позовава на руското министерство на отбраната.

В изявлението на руското министерство на отбраната пише:

"Заплашени да бъдат обкръжени, съюзническите сили се изтеглиха от Лиман към по-благоприятни позиции".

https://www.vesti.bg/sviat/ukrajna-osvobodi-liman-6152314
#3
Украинските сили влязоха в Лиман


Украинските сили влязоха в руския източен бастион Лиман в събота следобед, съобщи говорителят на армията Сергей Череватий, цитиран от Ройтерс.

Руското министерство на отбраната косвено потвърди новината, съобщавайки че военните му са напуснали града, намиращ се в североизточната украинска Донецка област, заради риск да бъдат обкръжени.

Говорител на военното ведомство заяви, че украинците имат числено превъзходство и са привлекли подкрепления и "са продължили настъплението в това направление (лиманското)".

Киев твърди, че обкръжил хиляди руски войници в града, ден след като Москва анексира областта, където той се намира.

Превземането на Лиман би било сериозна пречка пред руските планове да окупират цялата Донецка област, която заедно с Луганска и части от Запорожка и Херсонска, бяха обявени за части от Русия от президента Владимир Путин в петък в Москва.

Двама усмихнати украински войници закачиха жълто-синьото национално знаме върху входната табела на Лиман, който се намира в северната част на Донецка област. Това е показано на видео, публикувано от началника на кабинета на президента Володимир Зеленски.

"1 октомври. Развяваме нашия държавен флаг и го установяваме на нашата земя. Лиман ще бъде Украйна", казва един от войниците, застанал на капака на военна машина.

Говорител на източните сили на Украйна заяви, че Русия има между 5 хил. и 5500 войници в Лиман, но че броят на обкръжените войски може да е по-малък поради жертвите.

"Руската групировка в района на Лиман е обкръжена", каза по телевизията говорителят Сергей Череватий.

Новината не е потвърдена от Москва, където в събота отбелязват деня на сухопътните войски и не са публикували сводка на военните действия за последното денонощие, пише Ройтерс.

Русия използва Лиман като логистичен и транспортен център за своите операции в северната част на Донецка област. Неговото падане би било най-голямата придобивка на бойното поле на Украйна след светкавичната контраофанзива в североизточния район на Харков миналия месец.Украинският военен говорител каза, че превземането на Лиман ще позволи на Киев да напредне в района на Луганск - съседна област, която е изцяло окупирана от руските части. ,

Череватий каза, че операцията около Лиман все още е в ход и руските войски предприемат неуспешни опити да излязат от обкръжението.

"Някои се предават, имат много убити и ранени, но операцията още не е приключила", каза той.

Украинският губернатор на Луганск в изгнание каза, че руските сили са поискали безопасно излизане от обкръжението, но Украйна е отхвърлила искането.

Украинският генерален щаб каза на Ройтерс, че няма такава информация.

https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2022/10/01/4397396_ruskata_grupirovka_v_liman_e_obkrujena_ukrainski/
#4
 :down:

Рекорден брой секции са открити в Турция


В общо 166 секции ще гласуват избирателите в Турция с българско гражданство във вота на 2 октомври, броят е рекордно по-голям в сравнение с всички предходни избори досега.

В районите, населени компактно с изселници от България, които са основният контингент български гласоподаватели в Турция, като Истанбул, Бурса, Ялова, Одрин, Чорлу, Измир, Анкара и др., секциите ще бъдат общо 40 повече в сравнение с вота през ноември м.г.

"Очаквам по-висока мотивация, респективно по-висока активност от избирателите в Турция в сравнение с предходния вот. Този път обстановката е нормална - няма забрани заради КОВИД, не е ваканция, хората са си по домовете, все фактори, които са предимство", коментира пред БТА Кадер Йозлем, специалист по международни отношения. По думите му няма да е изненада, ако сe явят да гласуват 100 хиляди души. "Въпросът е дали резултатът от вота в неделя ще излъчи стабилно правителство в България, каквото искат избирателите, което зависи от активността и в България", смята той.

Ефраим Камбероглу, председател на Асоциацията за култура и сътрудничество на балканските турци в Авджълар, заяви за БТА, че секциите в Авджълар ще бъдат три, като в две от тях ще има общо четири машини.

"На тази база очакваме по-засилен интерес към гласуването. Защото на предишни избори поради недостатъчния брой секции и опашките много хора се отказваха да гласуват. Ще видим дали този път секциите ще се окажат достатъчни", каза той.

Ренгинар Мутлу, активистка в изселническа организация в района Картал на азиатския бряг на Истанбул, отбеляза, че хората предпочитат да гласуват в близост до местата, където живеят, вместо да пътуват до България, заради икономическата криза.

В Картал ще бъдат разкрити две секции с по две машини във всяка.

Като активист и заради доброто владеене на българския език Ренгинар е помагала на съгражданите си да попълват предварително декларациите за вота на предишни избори.

"Очаквам, че решението на ЦИК декларациите на български език да бъдат приемани независимо къде са попълвани, сега ще улесни значително гласуването", каза тя.

Днес, в деня на размисъл, в Турция се извършва процедурата по запечатването на секциите на територията на страната. Запечатването трябва да се извършва в присъствието на членовете на комисиите (по 4 души за всяка секция), представители на българските дипломатически служби и органи по сигурността.

На турските служби по сигурността е поверена охраната на секциите, бюлетините, обезпечаването на реда и сигурността в изборния ден по искане на българските институции.

От изселническите организации сигнализираха, че на много места запечатването на секциите доста се забавя заради членове на секционните комисии. Твърди се, че някои още не са пристигнали от България. Запечатването се очаква да продължи през целия ден, а може и до полунощ, когато е крайният срок, твърдят от изселническите организации.

Машини за гласуване са поставени в общо 112 секции, като броят на апаратите е 220. Най-много ще са машините в Истанбул. Машинно ще се гласува в 33 от общо 51 секции (също рекорд) на европейския бряг и на азиатския бряг на мегаполиса.

Специално за утрешния вот в Турция се очаква да пристигнат от България наблюдатели от различни политически партии.

Според различни информации гражданите с български паспорти в Турция, които имат право на глас, наброяват между 350 000 и 450 000.

https://dnes.dir.bg/svyat/rekorden-broy-sektsii-sa-otkriti-v-turtsiya
#5
Android 14 ще изисква хардуерна поддръжка за видео кодека AV1


Google реши да увеличи усилията си по разпространението на отворените видео-формати: сред системните изисквания на Android 14 ще се появи хардуерна поддръжка на отворения видео-кодек AV1 за смартфони и таблети. Съответният запис беше намерен в коментарите на проекта AOSP.

Досега задължителната хардуерна поддръжка засягаше само кодеците VP8 и VP9, предшествениците на AV1. Google все още не е публикувал окончателните изисквания за съвместимост с Android 14: пускането на бета-версията на системата се очаква едва през април и компанията оперативно все още не е отговорила на съответните запитвания от страна на ресурса Protocol.

AV1 е кодек, разработен от Alliance for Open Media, който включва Google, Amazon, Netflix и други компании. Google е активен привърженик на проекта, а хардуерната поддръжка е част от системните изисквания на Android TV от миналата година. Компанията също така популяризира технологията на своята видео-платформа YouTube, прекодирайки цялото съдържание в новия формат.

Но на мобилни устройства AV1 не е получил широко разпространена хардуерна поддръжка, включително и заради Qualcomm, който все още не е внедрил тази функция в своите чипсети. Google все още се задоволява със софтуерната реализация, компанията няма да се ограничи само до кодека AV1 – наскоро стана известно, че Google подготвя безплатни алтернативи на форматите Dolby Atmos и Dolby Vision.

https://www.kaldata.com/
#6
И НАКЪДЕ?
 
Сама и обща в себе си живея.
От себе си изтичам и се вливам
в пороя на деня, където всичко
за мен отдавна е удавило представите
за нещо хубаво.
 
Училище за глухонеми е душата ми.
Там всеки ден
се уморявам от мимични жестове
и все по-рядко себе си разбирам.
Дали защото
думите са абортирали от смисъл
или защото смисълът е абортирал от човека?
Не знам.
Но подозирам, че безутешната стихия на века
са изродените представи за човечност
в мухлясалия саркофаг на чувствата.
Така че нищото е мярката на мойто можене,
а имането е платената ми съвест
на цивилизования мой живот,
че и нататък –
отвъд израстъците изкусителни на мисълта ми,
отвъд измислените блудства с идеала...
 
Но ето... сутрешната ми закуска пак е болка.
И сякаш губи смисъл всякакво завръщане
към себе си,
към себе си,
към себе си."
#7
БОЖАНА АПОСТОЛОВА В СТУДИОТО НА ПОТВ / "КЛУБ НА ФИЛИБЕЛИЯТА"

#8
Внезапна самота

ВНЕЗАПНА САМОТА ме сполетя.
И сякаш сетих мравка на дланта си.
Нима така ще сетя и смъртта –
едничък звук от цяло многогласие.

Едничък звук. И края на света.
И края на живота, ако щете...
Но ето че с усърдие в пръстта
гробарят днес посява живо цвете.
#9
Душата ми

ДУШАТА МИ, като въздишка лека,
притисна се до тебе, до човека,
и преоткрила свойта женска стряха,
засуети се безтегловно плаха.

Едничък жест, едничък поглед само
я приюти до мъжкото ти рамо.
И лумнали внезапно, сетивата
достигаха сами до чудесата.

До твоя свят. Във който ти небрежно
претегли, без да искаш, свойта нежност,
претегли думата, която ражда
безименната страст и сляпа жажда.

А ласката ми безответно близка -
от тебе да побегне не поиска
и гледах как я пиеш до насита...
Душата ми простена болна, свита.

И поругана. От любов, която
потегляше към свойто късно лято.
Потегляше смутена и щастлива,
пречистена в сълзата ми горчива.
#10
Есенно

Улавях аритмичното ти дишане
и слепешката тръгнала към тебе,
повтарях си без глас, без дъх: "Обичам те!"
Да знаеш само как си ми потребен.

Потребна ми е всяка твоя дума,
разтворила душата за прегръдка
и в златото на есенната шума
запазила смеха ми непокътнат.

За болката, която ненадейно
ще пусне тънко коренче, което
в съдбовния ми листопад ще грейне
и тъй ще отмъщава на сърцето.

За всичко. За сълзата мимолетна,
която ни направи по-красиви.
И без да иска, тайничко просветна
в душата ми, където спиш щастливо.