Български Националистически Форум

Българска култура и духовност => Православие => Иноверие и инославие => Topic started by: Hatshepsut on 30 October 2018, 05:39:11

Title: Сциентолози
Post by: Hatshepsut on 30 October 2018, 05:39:11
Какво е сциентологията?

(https://i.postimg.cc/x8hS381M/6866.jpg)
Организацията "Сциентология" е създадена от американския писател-фантаст Лафайет Рон Хъбард
в средата на 20 век

Учението привидно проповядва междучовешка и религиозна толерантност и произлиза от будизма, но всъщност прилича доста на тоталитарен култ, в чийто център стои личността на нейния основател. Рон Хъбард е известен с отрицателното си отношение към редица от световните религии, в това число на християнството. През 1950 г. той издава "Дианетика: съвременна наука за душевно здраве", с което поставя началото на своята религия. През 1954 г. в САЩ е регистрирана и първата сциентоложка църква.

Според Хъбард човешките същества са тетани - духовни същества, които са съществували преди около 300 трилиона години. След това те пребивавали в различни тела и когато тленните им обвивки умирали, влизали в друга форма на живот. Според сциентологията всеки минал живот трупа преживявания, наречени енграми, прилепнали към телата като кърлежи. Именно енграмите са причина индивидът да е в конфликт с обществото и да не може да се приспособи към живота. Затова енграмите трябва да бъдат премахнати. Това се извършва чрез "прослушване" по време на специални курсове, понякога струващи десетки хиляди долара. След "изчистването" последователите вече могат да контролират себе си, материята, енергията, пространството и времето. Следващото след тетана еволюционно ниво е т.нар. "хомо новос" – богоподобен човек.

Силно притеснителен е фактът, че в рамките на сциентологичната организация съществуват "Служба за специални въпроси" и Отряд "Проект Рехабилитация".

Първата структура изпълнява всякакви секретни поръчения, давани от висшето ръководство на сциентолозите, в това число: следене, домогване до лични данни, оказване на психологически и финансов натиск, предизвикване на семейни проблеми и др. Според данните, втората структура представлява средство за принуда и манипулиране на членове на организацията, които са проявили съмнение в учението.

Сциентолози са били осъждани за изнудване на хора. През 1996 г. е установена връзка между такова изнудване и причините за самоубийство. Чак тогава властите в САЩ определят сциентологията като секта. Добрата новина е, че в България официално няма данни за съществуването на последователи на сектата.

От самото си създаване сциентологията се стреми да привлича известни и богати личности и това е естествено - всички сциентоложки курсове са доста скъпи. Най-популярните сциентолози са Том Круз, Джон Траволта, Чик Кърия, Чака Кан, Присила и Лиза Мери Пресли и др.

Покрай сциентологията напоследък се разшумя именно заради актьора Том Круз, за когото се говори дори, че е вторият човек в организацията. Освен че проповядва, Круз се е опитвал да издейства признаване на сциентологията като религия във Франция и Германия, но безуспешно.

Какво се случва в последно време с известните последователи на сектата? Том Круз се развежда с Кейти Холмс, като основната причина разнищвана от медиите е именно сциентологията. Знаейки твърде много за учението, актрисата искала да предпази малката им дъщеричка. Много неприятности се случват и около актьора Джон Траволта. Въпреки че се радва на дългогодишен брак с Кели Престън, през последните месеци срещу него бяха заведени няколко дела от масажисти за сексуално посегателство. Всички мъже свидетелстват, че Траволта ги е нападал и им предлагал солидни суми за секс. Естествено, адвокатите му отричат, но дали скандалите около холивудските звезди не са пример за действията на гореспоменатите "Служба за специални въпроси" и Отряд "Проект Рехабилитация"?

http://fmplus.net/news/svejo/2012-07-04/kakvo-e-scientologiiata-podrobnosti-za-sektata-koiato-razdeli-tom-kruz-i-kejti-holms.fm+
Title: Re: Сциентолози
Post by: Hatshepsut on 30 October 2018, 05:44:55
Има ли тайно общество на сциентолози и у нас

Неизвестен дарител изпрати сциентоложка литература на читалища и библиотеки; защо е опасна тази религия?


Защо е опасна сциентологията? На много места тя се обявява за секта от тоталитарен тип, тъй като ,,нахълтва" в личния живот на членовете, събира информация за тях с тестове и формира досиета. В един момент обаче организацията злоупотребява с нея и изнудва членовете си. В България е отказана регистрация на сциентолозите по Закона за вероизповеданията.

Преди дни обаче в Пловдив бе подаден сигнал до кмета, че в общински читалища на града се разпространява литература с идеологията на тази религиозна общност.

,,Всяка религиозна общност се опитва да напредва с членската си маса, очевидно това е поредната акция на сциентолозите чрез дарения на книги по библиотеки и читалища да ,,покрият" България, каза в студиото на ,,Тази сутрин" Десислава Панайотова, Център за религиозни изследвания и консултации. Дарението дошло от Дания.

Сциентологията е определяна като най-бързо развиващата се религия. Отначало като учение, което се интересува от способностите на човешкия разум, сектата бързо набира сили и днес има множество знаменити последователи в целия свят.

Има ли сциентолози и у нас?

Изучаване на знанието - това буквално означава сциентология. Според представители на учението то се занимава с развитието на човешките възможности и начините за усъвършенстването им.

Сциентологията се ражда в средата на миналия век като идея на американския писател Рон Хъбард. По-късно прераства в религия и започва бързо да се развива. Библия на сциентологията са трудовете на Хъбард, а основен символ, подобно на християнството, е кръстът.

В много страни обаче учението се приема противоречиво. В Гърция членове на сектата са обвинени, че разработват и съхраняват база данни за политици, съдии, прокурори и журналисти. Подобни обвинения има и в Германия и Испания.

У нас религията на сциентолозите не е призната

Първото подадено заявление за регистрация на сектата е от 1992 година, но е отхвърлено. Оттогава насам има няколко опити да се легитимира учението.

Потърсихме представители на фондации и учреждения у нас, които  се свързват неформално с идеите на сциентологията. Те обаче отрекоха да имат нещо общо с религията. Освен това никой българин официално не признава за връзки с тайното общество на сциентолозите. Наскоро обаче в едно столично читалище са получили анонимно дарение - два кашона със сциентоложка литература.

,,Две кашончета бяха пълни казаха със книги и вече казаха ние разпространяваме литература за сциентоложката църква, при което ние им казахме че такова нещо няма да влезе в библиотеката на читалището и ще ги изхвърлим. На което те се възмутиха естествено и казаха ама как това е все пак книги. Казахме им, че няма място тази литература в читалището. И може би по списък са вървяли по читалищата", каза Емилия Георгиева, секретар на читалище ,,Николай Хайтов".

Подобно дарение са получили и библиотеките и читалищата в Пловдив и Пазарджик. Кой обаче е дарителят на сциентоложската литература и защо го прави - засега не е ясно. Нашият екип вчера се опита да разбере кои са тези вредни книги, къде можем да ги намерим и какво пише в тях. Репортерът Полина Ботева посети два офиса на фондации, които се свързват неформално с учението на сциентологията. Това са организации, които провеждат обучения и консултации в областта на бизнес администрацията, човешките ресурси и личностното усъвършенстване.

Служителите не разрешили да се снима, но са разказали, че те организират консултации и обучения за мениджмънта на големи български фирми, и нямат нищо общо с религията, въпреки че използват за обученията си някои от текстовете и техниките на сциентолозите. В един от офисите дори е имало и брошури, рекламиращи сциентологията...

Каква е схемата, по която работят сциентолозите?

"У нас те работят по няколко схеми. Едната е организиране на диенетика курсове, т.е. на подготвителни семинари за привличане на членове и прочистване на съзнанието", каза Десислава Панайотова. Друга форма са бизнес и мениджмънт семинари, както и опитът за завладяване на читалища и библиотеки.

Панайотова разказа, че в Центъра на знаменитостите в Лос Анжелис има т.нар. електрометри, с които сциентолозите правят ,,прослушване" на човека. Целта е да научат повече за своите членове – сексуален живот, фобии, професионални и лични проблеми. Т.нар. одитор, който води прослушването записва казаното в досие. Процедурата се повтаря, с цел достигане на най-високо ниво – действащ тетан, независим от времето, пространството и т.н. Участието в сеансите обаче се заплаща. А членовете стават зависими, тъй като могат да бъдат шантажирани и изнудвани.

Ирен Делчева, журналист от в. ,,Стандарт", която се е внедрила в тази организация, каза по телефона за bTV,  че е получила заплахи, след като написала статия за общността. Делчева не пожела да покаже лицето си пред камера.

Механизмът на ,,закопчаване" е много лек

,,Моят одитор се държеше много топло, много меко подходи. Трябваше да изповядам всички свои слабости, всички грешки, трябваше да пиша и за мои приятели и близки, и за техните слабости и грешки", разказа Делчева.

https://btvnovinite.bg/1360518872-Ima_li_tayno_obshtestvo_na_stsientolozi_i_u_nas.html
Title: Re: Сциентолози
Post by: Hatshepsut on 30 October 2018, 05:47:38
Репортер проникна в сектата на сциентолозите в Драгалевци

Репортер на "Стандарт" проникна в една от най-агресивните секти в света - сциентоложката, и се подложи на двумесечно обучение. За първи път български журналист видя на живо как се промиват мозъците на хората и разбра какво ги кара да дават парите си за съмнителни ползи. Пристрастяването към псевдоценностите на сектата е като към дрога, установи разследването на "Стандарт". Сциентолозите у нас действат с размах, нищо че два пъти - през 1991 и 1993 г., им е отказвана регистрация. До месец предстои нов опит да бъдат легализирани.

Сциентоложка секта действа в София от близо година. Това установи разследване на "Стандарт".

Базата й е в баровския квартал Драгалевци и се ръководи от руснака Дмитрий Тодоров, който предпочита да се представя с българското име Димитър. Той е роден у нас, учил е икономика в Монголия, тренирал е бойни изкуства. Завършил неколкомесечни курсове в сциентоложкия център в Москва, в момента се обучава в централата на църквата за Европа в Копенхаген. Според думите му поддържа тесни връзки с "колегите" си от Македония и Румъния.

Сциентоложката църква не е регистрирана у нас, въпреки че няколко пъти в зората на демокрацията е правила опити, твърдят от дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. Според думите на гуруто Димитър това предстои да се случи в най-скоро време. Засега сектата предпочита да се нарича Център по дианетика, но и той не фигурира никъде в официални регистри. Наивниците плащат между 100 и 990 лв. за един курс, в който изучават творенията на Рон Хъбард, основателя на сектата. И се нареждат (поне в мечтите си) до известните й чада като Том Круз и Джон Траволта.

Попадналите тук обаче никога не приключват само с едно ниво на обучение. Ако искат да се усъвършенстват, трябва да се бръкнат с около 2500 лв. Примамливите имена на курсовете обещават чудеса. "Как да подобрим състоянието в живота", "Финансов успех" или "Как да се справим с превратностите на съдбата" вещаят светло бъдеще. Срещу скромните 131 лв. журналист от "Стандарт" стана за малко сциентолог. Купи си и 5 от книгите на Хъбард, всяка от които струва между 3 и 8 лв. И на място опита как се промива мозъкът.

До олющената къща, в която се помещава нашенският клон на една от най-богатите световни църкви, се стига трудно. Кални и разорани улици създават препятствия, които изнервят кандидат-сциентолозите. Затова до месец-два в центъра на София ще грейне нов офис на църквата, твърди Димитър. Откъде идват парите, не е ясно. Десетината курсисти едва ли наливат в касата толкова, колкото трябва за поддържането на прилични помещения. Затова пък Димитър, който нарича себе си супервайзър, е изключително мек и любезен и предразполага към изповеди. Най-важното при първата среща е да разбере какво мъчи госта му и да вдъхне доверие. След това е детска игра да убеди някого, че сциентолозите ще решат всичките му проблеми. Ако следва правилата на сектата. Абсолютно е забранено да пиеш каквито и да е лекарства и алкохол. Според сциентолозите един аспирин те вади от строя поне за седмица. За да е сигурен, че няма да посегнеш към таблетките, ако те хване грип, Димитър вади декларация, която трябва да подпишеш. Изобщо по време на курса се подписваш непрекъснато, по 10 пъти на урок, под най-различни изповеди. В тях описваш своето собствено и на приятелите си поведение, като датата и подписът са задължителни. Листата грижливо се прибират в досието ти, което се трупа по време на курса и се допълва след всяко занятие. Нямаш право да закъсняваш дори минута, без да си уведомил "учителя" си. Военната дисциплина е в разрез с благия вид на брадатия Димитър и кротките му думи. За да се убедиш нагледно в предимствата на сциентологията, ти се прожектира и филм. От него разбираш, че главата ти е пълна с лоши спомени, наречени енграми. Те ти пречат в живота и трябва някой да ти "изтрие файловете". Манипулацията доста напомня хипноза, но накрая те уверяват, че каквото и да са ти внушили, тутакси са го изтрили. Това естествено струва доста пари, но сциентолозите и без това продават скъпо съмнителното си учение. Великият им създател откровено възкликва на писателски конгрес през 1949 г. в Ню Джърси: "Да пишеш и да получаваш по един цент на дума, е смешно. Ако човек действително иска да получи милиони долари, то най-добрият начин е да създаде своя религия." Оттогава последователите му по целия свят доста добре заработват от наивници.

В лекия и приятен първи разговор Димитър се опитва да изясни откъде имам информация за центъра. Разбирам го. Все пак действа полулегално и очаква всичко - от журналисти до полиция. Отговорът не е труден - преди няколко месеца сциентолозите имаха щанд в НДК на панаира на книгата. В Хъбардовите произведения бяха втъкнати листчета с телефоните на Димитър. Обяснението ми звучи полузадоволително.

Още на първото занятие се подлагам на така наречения оксфордски тест. Наименованието му е силно преувеличено, но пък внушава доверие. Въпросите са 200, някои от тях доста интимни. Тестът не е анонимен и освен психологическа информация изстисква и лични данни - име, адрес, професия, възраст. Ако се притесняваш да ги напишеш, не те насилват - с времето сам ще споделиш всичко. Крайната цел на сциентолозите е да те владеят завинаги.

Самият Хъбард твърди: "Когато човек се записва на наш курс, смятайте, че е станал наш за всички времена до края на Вселената. На никого не позволявайте да отдава на сциентологията само част от себе си."

За да бъде направен пълният ми психопортрет, отговорите от теста се обработват на компютър. Оказва се, че имам проблеми с общуването. Разбирам и че животът ми не върви и начинът да се оправи е един - курс "Как да се справя с превратностите на съдбата". По-нататък може и да ми изтрият лошите енграми. Засега обаче не ме заплашва подобен хипнотичен сеанс. Трябва да мина дълъг път, докато узрея за него. Методите за въздействие върху човек са идеално изработени. Те са насочени към пълен контрол върху личността, която в крайна сметка трябва да стане "свободна". От всичко, което не е свързано със сциентологията.

Използват хипноза и компромати

Сциeнтологията е тоталитарна секта, твърдят нейни отказали се последователи.

Термините дианетика и сциентология са изобретени от американеца Рон Хъбард през 1950 г. Дианетиката се рекламира от сциентолозите като наука за душевното здраве, която е способна да излекува хората от практически всякакви заболявания. Същността й е измислена от Хъбард техника на хипноза, примесена с идеи от фройдизма и всеизвестни науки и философии. Зад идеите за "очистване" и подобряване на живота се крие организация с железни закони и йерархия. Това е огромна финансова империя, чиято цел е не само трупането на милиарди, но и контрол над човечеството, което трябва да живее по законите на Рон Хъбард. В сектата лесно се попада, но почти е невъзможно да излезеш, защото тя събира компромати за членовете си при така наречените изповеди или тестиране. Специалистите сравняват зависимостта на членовете й с наркотичната. Тя е особено силна в Холивуд, нейни членове са Том Круз, Джон Траволта, които са обкръжени от сектата с почести. В много страни по света се водят дела срещу сциентолозите, между които и за шпионаж.

https://dveri.bg/3kqkp