Български Националистически Форум

Обща категория => Интернет портал => Topic started by: Panzerfaust on 11 October 2019, 19:49:39

Poll
Question: Колко често ползвате Фейсбук?
Option 1: Постоянно го ползвам votes: 2
Option 2: Ползвам го основно за работа votes: 0
Option 3: Рядко го ползвам votes: 0
Option 4: Ползвам го, но искам да се появи алтернатива votes: 2
Option 5: Нямам профил и нямам намерение да ползвам Фейсбук votes: 2
Title: За и против Фейсбук
Post by: Panzerfaust on 11 October 2019, 19:49:39
Как мислите? Полезен или вреден е в наши дни Фейсбук? Аз го ползвам, но изключително много ме дразнят еврейско-левичарските двойни стандарти на Зукърбърг - т.нар. Стандарти на общността.
Смятам и че, ако в началото беше полезен като форма на комуникация и възможност да достигнеш и общуваш с много и непознати хора, то в днешно време младите хора (че и не само те) развиват отчуждение от реалния живот и тотално са забили в мрежата, т.е. основно във Фейсбук. Добрата идея вече е хипертрофирала. Крайно време е да се появи някаква алтернатива/конкуренция на Зукърбърг. Говоря за реална масова такава, а не някакви регионални измислици като ВКонтакте.
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Шишман on 11 October 2019, 21:23:44
Зависи кой как го ползва. То е като с интернета по принцип.
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Hatshepsut on 11 October 2019, 21:52:30
Аз също ползвам ежедневно фейсбук и не виждам засега негова алтернатива.
Мен са ме докладвали няколко пъти за "реч на омразата" и един път за нарушени авторски права  :whistle:
Най-тежкото наложено ми наказание беше забрана да публикувам за три дни. Това ме принуди да огранича достъпа на публикациите си само до списъка с приятели, оттогава не са ме докладвали и не съм имал проблеми.
Да, правилата на фейсбук са доста строги и мнозина се възползват, за да доносничат и докладват публикациите на неудобните им потребители. Както може да се предположи, най-често това са педерасти и/или привърженици на либерастията и толерастията. Някои от тях се активизират само по време на гей-парадите, а други докладват през цялото време  :mad:
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Шишман on 12 October 2019, 11:44:05
Quote from: Hatshepsut on 11 October 2019, 21:52:30Да, правилата на фейсбук са доста строги и мнозина се възползват, за да доносничат и докладват публикациите на неудобните им потребители. Както може да се предположи, най-често това са педерасти и/или привърженици на либерастията и толерастията. Някои от тях се активизират само по време на гей-парадите, а други докладват през цялото време  :mad:
Модерно-скроените са винаги първи да докладват. За това съм си ограничил списъка с приятели здравата. Преди имах над 1000 , сега съм ги намалил на -500. Жените либералки , дори и когато уж са националисти също докладват. Може да се каже че такива работи ставаха някога и по форумите и имаше неправилно блокирани и т.н.
Трябва и да се внимава, какво се пише. Самите модератори на фейса ми се струват тъпанари с конски капаци. Случвало ми се е буквално за нищо да ме блокират. Например за думата "обратен". Самите хора сме си такива - не сме стока.
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Panzerfaust on 16 October 2019, 00:04:57
Първоначално Фейсбук беше доста по-свободен, но последните 1-2 години е ад. Особено за националистите и политически некоректните. Аз бях блокиран на няколко пъти, защото участвах в различни групи, където ме докладваха, иначе приятелите ми са прецизирани. Вече много внимавам и говоря езоповски.
Върхът на нелепостта беше, когато Фейсбук ме извести, че ме блокира за публикация на снимка от Балканската война и текст "По пет на нож!". Публикувах я в група, където има и сърби, и явно са ме докладвали мършите шумадийски, въпреки че реално беше антитурска, а не антисръбска снимка. Ние така или иначе се карахме в групата около Междусъюзническата война и явно това е натежало. В крайна сметка имаше хепиенд - подадох молба за преразглеждане на бана, защото наистина не нарушаваше никакви стандарти, беше си историческа снимка, придружена с боен вик от епохата, и малко по-късно Фейбук ми се извини и ми възстанови правата. Възмущението ми обаче от идиотските им методи остана.
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Шишман on 16 October 2019, 09:42:56
И все пак Фейсбук си остава незаменим. Има и хубави страни: не ти харесва някой и го блокираш. Има и безброй групи, макар че аз не участвам в много. Не ми се четат публикациите на всеки и така.
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Panzerfaust on 16 October 2019, 15:58:43
Така е - незаменим е. Получаваш много информация, достъп до много хора, аз върша и доста работа през Фейсбук. Дори не знам за какво им трябваше да затягат правилата, при положение, че всичко вървеше, но Цуки си знае. Въпрос на време е да се появи адекватна алтернатива, няма как винаги да са монополист.
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Шишман on 20 October 2019, 12:52:42
Интересно явление в фейса са троловете. Публикуват на килограм, всякакви тъпотии. За сега съм засичал само тролове , които се представят за националисти и патриоти, но с просташките си публикации, често без смисъл или глупави оскверняват всичко до което се докоснат. Тези същите са и винаги срещу ГЕРБ, системата , Борисов  и са първи революционери бунтари и протестъри, както и кандидат будители на народа. Чудя се дали са платени или просто са ненормални. Едно е сигурно нещо с тях не е в ред.
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Panzerfaust on 14 March 2020, 00:54:17
Сега с това извънредно положение - затваряне на заведения, на театри, на университети, кина, стадиони и зали, отмяна на събития, затваряне на магазини без хранителните, може би и на цели молове, Фейсбук ще бъде основно средство за комуникация, дори за хората, които предпочитат живия контакт.
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Шишман on 14 March 2020, 09:32:40
Quote from: Panzerfaust on 14 March 2020, 00:54:17Сега с това извънредно положение - затваряне на заведения, на театри, на университети, кина, стадиони и зали, отмяна на събития, затваряне на магазини без хранителните, може би и на цели молове, Фейсбук ще бъде основно средство за комуникация, дори за хората, които предпочитат живия контакт.
Казаха че в Италия интернет мрежата прегряла. Предполагам и  фейсбука е така.
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Panzerfaust on 28 September 2020, 03:03:33
Какво ви е мнението за новия вариант на Фейсбук? На мен не ми харесва, но за съжаление, вече не ми дава възможност да превключвам на стария.
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Hatshepsut on 28 September 2020, 05:40:35
Quote from: Panzerfaust on 28 September 2020, 03:03:33Какво ви е мнението за новия вариант на Фейсбук? На мен не ми харесва, но за съжаление, вече не ми дава възможност да превключвам на стария.

Да, новият дизайн на Фейсбук не е много изпипан - вече не могат да се пишат бележки в личните профили, не могат да се преместват снимки от един албум в друг, също и изгледа на албумите не ми допада.
Обаче новият дизайн има и положителни страни - шрифтът е вече по-едър и се чете нормално на 100%, докато при предишния дизайн трябваше да увеличавам мащаба на 120%.
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Шишман on 28 September 2020, 09:13:32
Quote from: Panzerfaust on 28 September 2020, 03:03:33Какво ви е мнението за новия вариант на Фейсбук? На мен не ми харесва, но за съжаление, вече не ми дава възможност да превключвам на стария.
Пълен провал. Има вариант за превключване. На единият ми профил успях , на другият не успях. Хората
 масово се оплакват. Връщането става , като се натисне горният десен ъгъл и над изход се показват едни други и ръчкаш и така.
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Шишман on 10 October 2020, 14:23:10
Жалко че няма с какво друго да ги заменя. Вчера без причина уж за някаква сигурност ми поискана разпознаване . Отговорих им правилно ,но казват че  е грешно . И така губя един от петте  ми профила . То за това и не съм с един. Нечестна работа. Баси и запада  и моделите и и тъпотиите им.
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Panzerfaust on 10 October 2020, 21:03:04
Вероято някой те е докладвал за фалшив профил, за да искат такова разпознаване.
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Шишман on 11 October 2020, 10:53:05
Quote from: Panzerfaust on 10 October 2020, 21:03:04Вероято някой те е докладвал за фалшив профил, за да искат такова разпознаване.
Възможно е . Профила обаче беше на над 10г. Освен  това  , умишлено  не бях разпознат.
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Panzerfaust on 21 July 2021, 15:56:54
Интересно, моите впечатления са, че по време на карантината модераторите във Фейсбук се бяха поолабили и не раздаваха банове за щяло и нещяло. Дали защото светът беше затворен и мрежата беше важна за комуникация, не знам.
Сега гледам, че я подкараха по старому. Аз бях блокиран за една пълна глупост 30 дни, гледам и други членове на форума се оплакват.
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Шишман on 21 July 2021, 17:45:15
Quote from: Panzerfaust on 21 July 2021, 15:56:54.
Сега гледам, че я подкараха по старому. Аз бях блокиран за една пълна глупост 30 дни, гледам и други членове на форума се оплакват.
То си има начин да се избягват блокирания. Сегашният ми профил , благодарение на един луд беше блокиран повече от година. На по 30 дена и то за мнения от преди 6-7г.
По форумите и в старият форум също блокираха доста често по неясни причини.
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Hatshepsut on 21 July 2021, 18:02:55
На стария ми профил във фейсбук най-тежкото наказание бе забрана да публикувам за 3 дни. На новия профил засега съм само с предупреждение, бях споменал в един мой статус, че понеже умнокрасивците ме наричат патреот и идиот, аз ги наричам педерасти  :ass:
А доколко става дума за активизиране на модераторите в последно време не знам, може да са се активизирали и  доносниците.
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Panzerfaust on 22 July 2021, 01:26:27
Quote from: Шишман on 21 July 2021, 17:45:15То си има начин да се избягват блокирания.
Има си, но засега не искам да правя компромиси. Имам и алтернативен профил, но от него не става ясно, че съм аз и затова рядко го ползвам.
Като цяло да го духа цензурата!
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Шишман on 22 July 2021, 11:35:10
Аз лично съм за фейсбука, дава голяма свобода на изява и има интересни неща за четене.
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Лина on 22 July 2021, 20:58:48
Аз лично съм изцяло против facebook, това трябва да се забрани и унищожи! :judge:  Заради онлайн обучението се наложи да имам така регистрация, както и gamil и други глупости.
В шок съм от facebook, :OMG: няма друга такава простотия!
Още Достоевски е казал:" Нещастието е заразна болест. Нещастните и бедните трябва да странят един от друг, ...", а те във тази платформа се надушват и взаимно се заразяват с простотията си. Няма никаква полезна информация във facebook, която да не можеш да намериш по друг канал, НЯМА!!
Всеки може да си каже мнението, така е -  очаквано идиотите много държат да си изкажат мнението най - , най - яростно. Много им е лесно да разтягат локуми във такава среда, където не е ясно кой и колко ги чува..... тъжна картина.

Разбира се учудващо се оказа, че има и друг вид ползватели (за съжаление някой от тях мои познати) - отишло на ресторант - снимка в фейсбук, отишло на басейн - снимка във фейсбук; отишло в гората - снимка във фейсбук, седнало да яде - снимка за фейсбук; купило си нещо - снимка у фейсбук и т.н. безумия... друга тъжна и незадоволена картинка.
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Шишман on 22 July 2021, 21:36:49
Quote from: Лина on 22 July 2021, 20:58:48Няма никаква полезна информация във facebook, която да не можеш да намериш по друг канал, НЯМА!![/b]
Е да ама има. Даже главният администратор на тоя форум публикува там, снимки, които не публикува тука.Има и много друга полезна информация. Например сайта "тренирай бг" публикува, много там и от тях научих доста неща и благодарение на тия познание увеличих силата и издръжливостта си !
п.п. то не е задължитено и на сила - не го ползвай.
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Лина on 04 August 2021, 21:24:03
Както казах няма никаква полезна информация, която да е достъпна само във фейсбук и да не може да се намери другаде – това е така. Полезна информация не е кой как се бие, кой как се пече на плажа или каквато и да е там комплексарщина.

Пък че е по желание това е ясно, ама темата ти не е пожелахте ли или не, а за или против, нъл тъй или не си го спомняш?!
Ти си типичния профил на профана, който би оценил високо нещо толкова безвкусно само защото му дава някаква трибуна пред  по-прост плебс. Пък ти се имаш и за месия и ръсиш ум на поразия, т.е някой трябва да те слуша – разбирам те аз какъв ти е тънкия замисъл. Нормално е да ти харесва и на милиони други им харесва.
Има и хора дето не го харесват и никак не го ценят.
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Шишман on 05 August 2021, 12:07:32
Quote from: Лина on 04 August 2021, 21:24:03разбирам те аз какъв ти е тънкия замисъл.

Мамка му - разкри ме.
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Panzerfaust on 04 October 2021, 20:59:18
Тази вечер глупавият Фейсбук се срина.
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: FELDMARSCHALL on 04 October 2021, 21:28:27
Супер ! Таман идиотите на Костя Копейкин, разни антиваксъри и други лумпен-тъпанари тип плясков няма да могат да облъчват и тролят хората за известно време. :judge:
А иначе в цял свят ли се е сринал фейсбук, или само в България ?
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Panzerfaust on 04 October 2021, 22:17:47
Quote from: FELDMARSCHALL on 04 October 2021, 21:28:27А иначе в цял свят ли се е сринал фейсбук, или само в България ?
Нямам идея, но може би е световен срив, а не локален. Поне при предишните проблеми беше така - на глобално ниво.
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Hatshepsut on 05 October 2021, 06:30:10
Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp и Oculus VR са недостъпни тази вечер

Проблемите за Facebook нямат край. В момента, в който директора по сигурността на компанията Антигон Дейвис бе на живо по CNBC, около 19:00 българско време, защитавайки компанията по редица обвинения към социалната мрежа и оборваше твърдението, че Instagram е вреден за тийнейджърите, цялата им мрежа от услуги се срина.

В Twitter изпълнителният директор по комуникациите на Facebook Анди Стоун казва: ,,Наясно сме, че някои хора имат проблеми с достъпа до нашите приложения и продукти. Работим за възможно най-бързото нормализиране на нещата и се извиняваме за неудобството. "

Поглед към Down Detector разкрива, че проблемите са широко разпространени по цял свят. Въпреки че не е ясно защо платформите са недостъпни за толкова много хора, техните DNS записи показват, че подобно на прекъсването на Slack от миналата седмица, проблемът очевидно е свързан с това.

Дейн Кнехт от Cloudflare отбелязва, че BGP (на английски: Border Gateway Protocol), които помагат на мрежите да изберат най-добрия път за доставяне на интернет трафик на Facebook – са ,,изтеглени от интернет".

Instagram.com също не работи и дава съобщение за грешка на сървъра 5xx, докато сайтът на Facebook просто ни казва, че нещо се е объркало.

Изглежда, че проблемът засяга и услугата за виртуална реалност – Oculus. Потребителите могат да зареждат игри, които вече са инсталирали и браузърът работи, но социалните функции или инсталирането на нови игри не действат.

Прекъсването е достатъчно задълбочено и засяга дори услугата на компанията за споделена работа – Workplace from Facebook, а според Джейн Манчун Уонг, вътрешните сайтове на компанията също не работят.

(https://i2.wp.com/www.kaldata.com/wp-content/uploads/2021/10/FA3goOFVcAg8VDQ.jpg?resize=696%2C361&ssl=1)

Все още няма информация от Facebook за това какво е създало проблема или кога тези сайтове, включително Messenger и WhatsApp, ще работят отново.

Ще се радваме да споделите как е при вас ситуацията? Успяхте ли да използвате вече някоя от услугите?

https://www.kaldata.com/ (https://www.kaldata.com/it-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/facebook-messenger-instagram-whatsapp-%d0%b8-oculus-vr-%d1%81%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82%d1%8a%d0%bf%d0%bd%d0%b8-%d1%82%d0%b0%d0%b7%d0%b8-%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5%d1%80-369903.html)

(https://emoji.tapatalk-cdn.com/emoji50.png)  :OMG:
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Hatshepsut on 29 October 2021, 06:15:35
Има една българска поговорка; "Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия"...
Та така и с фейсбука, сменят само името, а политиката на цензурирането на свободните мнения заради политическата коректност ще си остане... също ще остане и анонимното доносничество  :sad:

Facebook сменя името си на Meta

(https://static.dir.bg/uploads/images/2021/10/28/2270335/768x432.jpg?_=1635448531)

Тази вечер в рамките на събитието Connect, Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг разкри, че новото име на компанията ще бъде Meta. Става въпрос не за името на социалната мрежа, което остава Facebook, а за наименованието на самата компания, която отдавна има редица други разработки, в това число Oculus, Instagram и Whatsapp. Те също остават непроменени.

Meta ще е името, под което се обединяват всички начинания до момента и според някои е опит на Facebook да се отърси от негативното влияние, което има социалната мрежа над останалите бизнеси, които компанията се опитва да развива.

На практика нищо освен името не се променя. Всички звена ще работят както и до сега.
Зукърбърг притежава акаунт в Twitter @meta (чиито туитове са скрити към момента на публикуване на този материал) и meta.com, който сега пренасочва към страница за добре дошли във Facebook,

Сайтът преди това беше пренасочен към meta.org – инструмент за откриване на биомедицински изследвания, който беше проект на Научната инициатива на Чан Зукърбърг. Това е част от фондацията, която Зукърбърг основава заедно със съпругата си лекар Присила Чан през 2015 г.

,,Ние сме компания, която изгражда технология за свързване", каза Зукърбърг. ,,Заедно най-накрая можем да поставим хората в центъра на нашата технология. И заедно можем да отключим значително по-голяма икономика на създателите. Да отразяваме кои сме и какво се надяваме да изградим", добави той. Той каза, че името Facebook не обхваща напълно всичко, което компанията прави сега, и все още е тясно свързана с един продукт. ,,Но с течение на времето се надявам, че ще бъдем разглеждани като компания с метавселена."

Ребрандирането е част от усилията на Facebook да се отърси от това да бъде известна просто като компания за социални мрежи и да се съсредоточи върху плановете на Зукърбърг за изграждането на метавселената. През юли той каза пред The Verge, че през следващите няколко години Facebook ,,ефективно ще премине от хората, които ни виждат предимно като компания за социални мрежи, към компания за метавселена".

Зукърбърг написа в публикация в блога си, че корпоративната структура на компанията няма да се промени, но това как тя отчита финансовите резултати ще се промени.
,,Започвайки с нашите резултати за четвъртото тримесечие на 2021 г., планираме да докладваме за два оперативни сегмента: Family of Apps и Reality Labs", обясни той. ,,Също така възнамеряваме да започнем да търгуваме с новия борсов индекс, който сме запазили, MVRS, на 1 декември. Днешното съобщение не засяга начина, по който използваме или споделяме данни."

Facebook беше под интензивен контрол през последните няколко седмици, след като разкритията, базирани на вътрешни документи, предоставени на Wall Street Journal от Франсис Хауген, показаха, наред с други неща, че платформата на Facebook на Instagram се е превърнала в токсично място за тийнейджъри, особено за момичета. А антитръстовите регулатори настояват компанията да бъде разбита, тъй като общественото доверие в платформата на социалните медии намалява.

В понеделник множество новинарски издания публикуваха допълнителни подробности за вътрешните документи, разкрити на Комисията за ценни книжа и борси и предоставени на Конгреса в редактирана форма
Те показаха дълбоката загриженост сред изследователите на Facebook, че неговата потребителска база застарява и платформата губи просъствието си сред по-младото поколение. Документите също така показват, че Facebook има многостепенна система за определяне на приоритети кои държави ще получат засилена защита около изборите.

Ранните спекулации се фокусираха върху промяна, подобна на ребрандирането на Google от 2015 г., когато обяви, че ще стане една от няколкото компании под чадъра на по-голяма холдингова компания, наречена Alphabet. За Facebook оригиналното ,,синьо" приложение ще се присъедини към Instagram, WhatsApp и Oculus под компания майка.

Промяната обаче най-монго ще засегне Oculus. Техническият директор Андрю Босуърт обяви, че Meta постепенно ще замени марката Oculus. Продуктовата линия Oculus Quest ще се превърне в линията Meta Quest, а приложението Oculus ще се нарича Meta Quest App. Тези промени ще започнат да влизат в сила в началото на 2022 г., каза Босуърт.

https://www.kaldata.com/ (https://www.kaldata.com/it-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/facebook-%d1%81%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%8f-%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-meta-371623.html)
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Лина on 29 October 2021, 23:36:25
Quote from: Hatshepsut on 29 October 2021, 06:15:35

Ребрандирането е част от усилията на Facebook да се отърси от това да бъде известна просто като компания за социални мрежи и да се съсредоточи върху плановете на Зукърбърг за изграждането на метавселената.

https://www.kaldata.com/ (https://www.kaldata.com/it-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/facebook-%d1%81%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%8f-%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-meta-371623.html)

Е,тези планове за изграждането на метавселената ще му се осъществят само ако намери от кого да открадне идеята за нея  :lol:
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: FELDMARSCHALL on 30 October 2021, 00:23:58
Тоя Зукърбърг с облия мозък даже не знае как се превежда "мета", а това означава - отвъд, извън. :laugh:
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: FELDMARSCHALL on 15 December 2021, 07:11:55
Може би не е точната тема за въпроса, но някой знае ли дали data.bg барабар с форума им спряха съществуване ? Пролетта от април до юли също не им работеше сайта, но го оправиха. Сега като ги потърся на нет адреса data.bg не отваря нищо. :whistle:
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Hatshepsut on 08 January 2022, 06:59:49
Как се познават фалшиви профили, ботове и тролове в мрежите

Ако не сте сигурни дали някое съобщение във Фейсбук или Туитър е истинско, най-първо проверете кой го изпраща. Ето няколко начина, които помагат да се разпознае дали си имаме работа с фалшиви профили, ботове и тролове.

(https://static.dw.com/image/60126638_403.jpg)

През 2014 година "Вашингтон Поуст" публикува текст със заглавие "Тревога? Първият туит на Путин е бил поздравление към Обама?". Четири години по-късно "Бизнес Инсайдър" също писа за профила на руския президент в Туитър, твърдейки, че той следва едва 19 души, сред които и един човек, починал преди години. Оказва се, че и двете издания са били подведени от фалшив англоезичен профил на Владимир Путин, който е бил създаден през 2012 година. До 2018-та, когато Туитър го изтри, той е събрал повече от милион последователи.

Точният брой на фалшиви профили в Туитър не е ясен, но според служител на компанията, всяка седмица се проверяват между 8,5 и 10 милиона бота, а 3/4 от тях автоматично се премахват. Според Фейсбук, 5% от месечно регистрираните в мрежата потребители са фалшиви. Само през второто тримесечие на 2021 г. социалната мрежа е изтрила около 1,7 милиарда профили. 

Как се разпознава фалшив профил?

Профилите на компании или публични личности обичайно са маркирани със син белег, удостоверяващ автентичността им. Ако този символ липсва, можете да разпознаете лъжливите профили и по други белези. 

Името на профила и URL-линка

Честа практика на онлайн измамниците е да се регистрират с едно име, което след това да променят. В Туитър потребителското име (онова, което следва @ символа) си остава същото и може да се провери. Във Фейсбук същата проверка може да се направи с линка на профила в браузъра ви. Например, ако профилът на Илон Мъск, който ви изглежда достоверен, е с адрес "facebook.com/elonreeve.musk.338", вероятно това не е истинският Мъск.

Ако искате да проверите автентичността на профил, който не е на публична личност, опитайте да потърсите други негови профили в различни социални мрежи. Съвпадат ли си профилните снимки, описанията, данните за контакт? Споделят ли профилите в различните мрежи едно и също или подобно съдържание? Ако отговорите на тези въпроси са положителни, почти със сигурност си имате работа с истински човек. Разбира се, трябва да се има предвид и това, че споменатите белези все пак не са абсолютно доказателство за достоверността на някой профил.

Профилните снимки

Ако се съмнявате в нечий профил, можете да използвате обратното търсене по снимка, което се предлага от търсачки като Гугъл, Бинг и Яндекс. То ще покаже дали същата снимка не е използвана за профил, регистриран с друго име. Ниската резолюция на профилните снимки също може да е предупредителен сигнал - не е много вероятно публична личност да използва снимка с ниско качество за официалния си профил в социалните мрежи.

Последователите

Какъв е шансът Ангела Меркел да има по-малко от 4000 последователи в Туитър? А Кейт Мидълтън да има само 52 приятели във Фейсбук? Това е лесен начин да проверите дали някой публичен профил е реален или не.

(https://static.dw.com/image/60126625_403.jpg)

Понякога обаче не е толкова лесно. Един от фалшивите профили на Илон Мъск, например, има цели 60 000 последователи, което на пръв поглед изглежда достоверно. Ако обаче проверите истинския му профил, ще установите, че там последователите са над 61 милиона. 

Съдържание и поведение

Проверете кога е създаден профилът. Ако съществува съвсем отскоро, това също е повод за съмнение. Разгледайте публикациите и се запитайте отговарят ли те на личността, чийто профил разглеждате. Подозрително би било, ако германски студент постоянно споделя видеа от Афганистан или пък ако възрастен руснак споделя информации за протести срещу Ковид мерките в Париж. И в двата случая профилът може да не е истински. Ако пък е, възможно е информацията, която се споделя там, да е подвеждаща. Подобно онлайн поведение е характерно и за така наречените ботове.

Какво са ботове?

Терминът бот е съкращение от ,,робот" и се използва за профили в социалните мрежи, които коментират, споделят и публикуват неестествено много съдържание, а поведението им, както подсказва името, наподобява това на автоматизирани роботи.

Те са създадени, за да имитират човешко поведение в социалните мрежи, докато всъщност са направлявани от компютър. Много често целта на такива ботове е да популяризират определена политическа позиция в социалните мрежи.

Как да разпознаете ботовете? 

Съдържа ли потребителското име нелогична поредност от букви или нещо, което изглежда като грешка? Липсва ли профилна снимка и информация за профила? Ако отговорът е да, възможно е да става дума за бот. Можете да разпознаете някой бот най-вече по поведението му онлайн - ако публикува идентично съдържание във всички социални мрежи, прави го в няколко различни групи по едно и също време, отнема му много кратко време да отговори в дискусия или пък споделя непрестанно, много е вероятно да става дума именно за бот. Повечето ботове могат да бъдат разпознати и по това, че следват много хора, а техният профил не е следван от никого.

Как се разпознават тролове?

Троловете са реални хора, които имат свръхактивно поведение онлайн, сходно с това на ботовете. Често на тях им се заплаща, за да публикуват определено съдържание. Те обикновено са част от големи компании, познати като фабрики за тролове, които са спонсорирани с определена политическа цел.

За да разпознаете трол, трябва да обърнете повече внимание на съдържанието, което споделя. Разпознавате ли уебсайтове, за които е установено, че разпространяват дезинформация? Има ли лична информация на профила? Забелязвате ли да коментира идентични неща под различни публикации? Това са все знаци, че може да си имате работа с трол. Проверете дали нямате общ познат с този профил в някоя социална мрежа и се обърнете към него за повече информация за човека от въпросния профил. Ако сте установили, че профилът е съмнителен, докладвайте го на социалната мрежа за проверка.

https://www.dw.com/bg/ (https://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D1%84%D0%B0%D0%BB%D1%88%D0%B8%D0%B2%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B8-%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B2-%D0%BC%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5/a-60359763)
Title: Re: За и против Фейсбук
Post by: Hatshepsut on 07 February 2022, 05:48:13
Фил Либин: Визията на Meta за метавселената е стара идея, която никога не е работила

(https://www.kaldata.com/wp-content/uploads/2022/02/metaverse.jpg)

Когато основателят на технологична компания Фил Либин си сложил своя Oculus VR, за да изпробва първия продукт на Meta от метавселената, той се надявал, че няма да е ужасно.

Имах много, много силното усещане, че ще е гадно, но отидох с възможно най-голямата надежда, че ще бъда приятно изненадан.
Споделя Либин в интервю за Инсайдър.

Той и служителите му в компанията за видеоконференции Mmhmm, където е главен изпълнителен директор, изпробвали продукта Horizon Workrooms на Meta. Horizon Workrooms позволява на хората да организират виртуални работни срещи в т.нар. метавселена.

(https://i0.wp.com/www.kaldata.com/wp-content/uploads/2022/02/Meta-Horizon-Workrooms-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0.jpg?resize=696%2C522&ssl=1)

Интуицията му се е оказала правилна – поносимо е само за няколко минути.
Той смята, че използването на VR за срещи не е толкова примамливо, колкото познатите технологии, като напр. Zoom. Там хората все още могат да правят неща от реалния свят, като например да пият кафе.

Не мога да правя това с огромно пластмасово нещо на лицето си, без да разлея горещо кафе по себе си.
Фил Либин

Думата ,,метавселена" е заимствана от научната фантастика и се отнася до бъдеща версия на интернет, достъпна чрез технологии за виртуална и добавена реалност. Тя беше популяризирана по-специално от Марк Зукърбърг, който през октомври ребрандира Facebook като Meta.

В отчета си за приходите за четвъртото тримесечие в сряда Meta заяви, че макар и в нова премяна, компанията е загубила 10 млрд. долара. Потребителската ѝ база се е свила за първи път в историята. Акциите на Meta се сринаха с 26,4% в четвъртък, изтривайки близо 240 млрд. долара от оценката на компанията. Нещо, което не се е случвало никога в корпоративната история на САЩ.

Либин и преди е критикувал шума около метавселената. В интервю за подкаст миналия месец, той сравнява този шум с комунистическата пропаганда, с която е заливан като дете, живеещо в бившия Съветски съюз.

И продължава да не е убеден в идеята

Той казва, че представената от Meta визия за метавселената – за ,,взаимосвързан 3D свят, който преживяваме по много часове на ден, както за забавление, така и за работа, предимно чрез VR" – е просто ужасна.

Това е стара идея. Тя е некреативна, опитвана е много, много пъти през последните четири десетилетия и никога не е работила.

Поддръжниците на метавселената смятат, че ще трябва да почакаме, за да видим пълния ѝ потенциал. Той не смята, че великите технологии работят така.

Мисля, че великите технологии стартират като примитивни, но веднага започват да бъдат велики. С течение на времето великите технологии стават по-шлифовани, по-зрели и по-усъвършенствани.

Той даде пример с ранните конзоли за видеоигри и с първата си покупка от Amazon в средата на 90-те години.
Това беше първата ми транзакция в електронната търговия – влязох в уебсайта на Amazon, а Amazon в средата на 90-те години на миналия век беше изключително примитивен. Беше нещо като текстов сайт, от който можеше да се купуват само книги. И нямаше възможност за плащане с едно кликване. Беше много, много елементарен. Но си купих няколко книги и си спомням, че тогава си казах: ,,Това е невероятно".

Що се отнася до Horizon Workrooms, Либин казва:

Няма да стане по-добре, защото започна зле. Започна глупаво. Може да стане по-сложно, но просто ще бъде по-сложно, без да стане по-малко лошо.

https://www.kaldata.com/ (https://www.kaldata.com/it-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/%d1%84%d0%b8%d0%bb-%d0%bb%d0%b8%d0%b1%d0%b8%d0%bd-%d0%b2%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-meta-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%b2%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82-378495.html)