• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

The best topic

*

Публикации: 13
Total votes: : 2

Последни публикации: 29 Октомври 2022, 06:17:26
Re: Най-великите империи от Hatshepsut

  • Конфликтътъ между Русия и Украйна 5 0 5 1

Конфликтътъ между Русия и Украйна

Започната от Hatshepsut, 22 Април 2021, 07:20:29

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

На чия страна сте в конфликта между Русия и Украйна?

На страната на Русия
1 (12.5%)
На страната на Украйна
7 (87.5%)
Неутрален съм
0 (0%)
Нямам мнение по въпроса
0 (0%)

Общ брой гласове: 8

Panzerfaust


HatshepsutTopic starter

Войната в Украйна: всички търсят оръжие


2021 година не беше добра за икономиката. Тя ще се запомни с липсата на работна ръка, с пандемията и нарушените вериги за доставки на стоките. Един от секторите, които продължиха да растат през тази кризисна година, бе оръжейният, показва последното проучване на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

Въпреки всички трудности в света, 100-те най-големи оръжейни производители са спечелили общо 592 млрд. долара през 2021 година. Това е увеличение от почти 2% на годишна база. Лъвският дял в този бизнес традиционно се държи от САЩ. На американските производители на оръжие се падат половината от световните продажби. Съединените щати са първи в списъка на 100-те най-големи компании още от самото му създаване през 2015 година.

Въпреки това, продажбите в самата Северна Америка отбелязват леко понижение през 2021 година. Сяо Лян, един от авторите на последния доклад за оръжейната търговия на SIPRI, вижда причината за това в продължителната пандемия от Ковид и все още невъзстановилата се напълно икономика. "Проблемите, причинени от нарушените вериги за доставки, засегнаха най-тежко американските компании", посочва той. Инфлацията в САЩ също е оказала влияние.

Търсенето на оръжия в Европа се увеличава

За разлика от тях, продажбите в Европа са се увеличили с 4,2% през кризисната 2021 година. Докладът на Стокхолмския международен институт за изследване на мира отбелязва още, че агресивната война на Путин срещу Украйна е довела до рязко нарастване в търсенето на оръжия и в Европа, и в САЩ. "Заради изпратените на Украйна оръжия както САЩ, така и Европа са изразходвали голяма част от своите запаси. Сега те трябва да ги попълнят", казва експертът на SIPRI. "Сигурни сме, че ще има повече поръчки, но е твърде рано да се каже със сигурност дали това ще доведе до по-високи приходи още през 2022 година."

В момента германският производител "Рейнметал", например, очаква скок от 30 до 40% на поръчките през 2023 година. Прогнозата се основава на необходимостта от попълване на запасите от бронирани превозни средства, предоставени на Украйна. Оръжейната търговия изобщо не страда от недостиг на поръчки или на паричен ресурс. По-скоро може да става въпрос за нещо други.

Критичният ресурс - времето

Пример за това е поръчката на Вашингтон за противотанкови ракети "Джавелин". До края на октомври 2022 г. САЩ са доставили на Украйна 8500 от тях. Между 3 и 4 години ще са необходими, за да се произведе съответният брой ракети, които да попълнят запасите на САЩ.

Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-належащ става въпросът за количеството оръжия, които Западът изпраща на Украйна.  "Става дума за това да се намери баланс между собствените им нужди и подкрепата за Украйна. В същото време знаем, че запасите са на изчерпване и те трябва да се попълнят."

Агресивната война на Путин накара някои страни от ЕС сериозно да се превъоръжават. Полша иска да удвои броя на войниците си в рамките на пет години, Финландия укрепва своята въздушна отбрана, Гърция, Франция и Италия купуват ново оръжие за милиарди. А малко след началото на войната германският канцлер Олаф Шолц обявяви 100 милиарда евро извънредни средства за Бундесвера.

Руските компании в застой?

А какво става в самата Русия? Руската оръжейна промишленост е нараснала минимално през 2021 година. Това не е някаква особена новина, смята Сяо Лян. Според SIPRI една от причините за това е разпоредбата на руското правителство от 2016 г. за увеличаване на гражданското производство.

Но нахлуването в Украйна вероятно ще обърне тази тенденция, смята експертът, тъй като отбранителните компании ще са принудени да подкрепят военните усилия на Кремъл. В момента икономическите санкции, наложени от западните страни, не позволяват на Русия да внася чипове и полупроводници без ограничения. Тези компоненти са спешно необходими за оръжейното производство, включително и за производството на ракети и танкове.

Близкият изток и Китай напредват в производството на оръжие

Пет компании, базирани в Близкия Изток, са имали най-висок темп на растеж в сравнение с фирмите от останалите региони в Топ 100 за 2021 година. Китай също продължава да набира скорост. През последните години Пекин се е превърнал във втория най-голям производител на оръжие в света. Страната се стреми да произвежда самостоятелно основните категории оръжия. Между 2017 г. и 2021 г.  и Китай, подобно на Индия, Египет и Алжир, е получавал по-голямата част от въоръжението си от Русия. Все още не може да се каже как точно агресивната война в Украйна ще повлияе върху това, коментира съавторът на доклада на SIPRI Сяо Лян.

https://faktor.bg/bg/articles/voynata-v-ukrayna-vsichki-tarsyat-orazhie

HatshepsutTopic starter

Русия обвини за взривовете на летищата Дягилево и Енгелск украинската армия и потвърди загубите


Сателитни снимки показват, че щети в авиационната техника със сигурност има и в авиобазата "Дягилево" край Рязан, на ок. 200 километра от столицата Москва

Взривовете от тази сутрин на военните летища "Дягилево" в Рязанска област и "Енгелс" в Саратовска област са резултат от атака на украински дронове, обяви Министерството на отбраната на руската федерация.

Цел на атаката, според официалния представител на руското военно ведомство Игор Конашенков, е било "извеждането от строя на руските самолети от Далекобойната авиация". Конашенков потвърди, че в резултат на инцидентите са били повредени два самолета. На тях им била повредена незначително обшивката на корпуса.

Говорителят на руското Министерство на отбраната потвърди също, че при атаките са загинали трима руски военнослужещи, а други четирима са били ранени.

При атаката на военната база "Енгелс", която се намира на 800 километра Украйна бяха повредени два стратегически бомбардировача Ту-95, а край Рязан, на 200 километра от руската столица, на стоянка за обслужваща техника на летището избухна цистерна, която уби трима души.

Представители на руската страна, сред които и руският военен кореспондент Александър Коц, твърдят, че атаката на "Енгелс" е осъществена с помощта на съветски безпилотен самолет Ту-141 "Стриж". Версията на военните е, че са прихванали безилотника и са го унищожили, но парчета от него са паднали в авиобазата и те са нанесли повредите върху двата бомбардировача.

Ако твърденията на руските военни командири са верни, Ту-141 трябва да е прелетял безпрепяствено 650 километра над руска територия. На практика от украинската граница до Москва са по-малко от 650 километра и такъв безпилотник би могъл се забие и в Кремъл. В същото време украинското военно разузнаване отрича съпричастност на ВСУ към взривовете в Русия.

https://offnews.bg/sviat/rusia-obvini-za-vzrivovete-na-letishtata-diagilevo-i-engelsk-ukrainska-790970.html

HatshepsutTopic starter

Украински бойци плениха най-новия танк на руснаците - модернизирания Т-90М Прорив


Танк Т-90М Прорив

Украински войници са пленили едно от най-новите оръжия на руската армия – танка Т-90М ,,Прорив", съобщи сайтът Цензор.нет с позоваване на военнослужещи, които позираха във видео с трофея.

Информацията за Т-90 от ,,руския лендлийз" се появи успоредно със съобщенията на руските официални телевизонни канали, че ,,помощ и подкрепа за фронта сега върви от цялата страна, например от Нижний Тагил се движи цяла колоно с новички Т-90".

Танкът Т-90М ,,Прорив" беше приет на въоръжение документално от армията на Руската федерация през 2019 година, а физически първите екземпляри от модела постъпиха в танковите батальони през април 2020. Следващата партида дойде едва в началото на март 2021. Според информация, с която разполагат украинските служби по състояние към началото на 2021 година са били сключени договори за модернизацията на над 130 танка Т-90 до ниво Т-90М.

Стойността на един модернизиран Т-90М е приблизително 100-110 милиона рубли, около 3 милиона лева. През 2020 година танкът беше обявен за най-красивият в света.

https://offnews.bg/sviat/ot-ruskia-lendlijz-ukrainski-bojtci-pleniha-naj-novia-tank-na-rusnatc-790957.html

HatshepsutTopic starter

Зимната война в Украйна: Кой ще излезе по-подготвен?


Руснаците все още са с предимство в огневата мощ, но украинците разполагат с по-добра маневреност от тях. Кой е по-добре подготвен за зимната фаза на войната и как тя ще се отрази на двете армии и на населението?

Руската армия е нанесла огромни поражения на електроснабдяването в Украйна. Много домакинства остават временно или изцяло без отопление, ток и вода при ниски, а често и минусови температури. Москва се оправдава с твърдението, че инфраструктурата е претоварена, защото се използвала и от украинските военни. Как липсата на ток и студът ще повлияят върху развоя на войната?

Каква е енергийната ситуация в страната?

След поредица от руски ракетни атаки срещу енергийната мрежа на Украйна, страната се бори с повсеместни прекъсвания на тока. Много домакинства имат електричество по максимум 8 часа дневно. Според енергийния оператор ,,Укренерго" в страната има недостиг от над една четвърт от необходимата електроенергия. В Киев недостигът е от над една трета. Западният внос на електроенергия е в състояние да покрие най-много 10% от търсенето.

Премиерът Денис Шмихал се опитва да успокои населението, че 14 млрд. куб. метра природен газ и 1,3 млн. тона запаси от въглища са достатъчни за електроснабдяването и централното отопление през зимата. В крайна сметка повече от половината потребление на ток в Украйна се осигурява от ядрени и водноелектрически централи.

Има ли Украйна достатъчно храна?

Досега руските атаки не са довели до прекъсване на доставките на храна. Магазините и пазарите са добре заредени, като изключение са тези в районите, намиращи се в близост до фронта. Въпреки това, заради безработицата и инфлацията от 26,6% през октомври, все по-малко украинци могат да си позволят покупките на храна и на други стоки за ежедневна употреба.

Особено силно засегнати са хората с ниски доходи. Средната пенсия на близо 11-те млн. пенсионери в Украйна се равнява на 120 евро. Повечето от тях обаче са принудени да преживяват с не повече от 75 евро на месец, като са и зависими от помощта на роднини или хуманитарни организации.

Предстои ли нова криза с горивата?

Заради постоянните и непредвидими прекъсвания на тока, украинците масово използват електрически генератори. Правителството стимулира вноса, като ги освободи от мито. Тролейбусите и трамваите бяха заменени от автобуси с дизелови двигатели. Железниците все по-често прибягват до използването на дизелови локомотиви.

На бензиностанциите в Украйна отново се образуват дълги опашки, подобни на онези от началото на войната и през пролетта. Търсенето на бензин и дизел за кратко скочи с повече от 30 процента. Страната, която е зависима от вноса на горива, е заплашена от затворени бензиностанции – особено при нови и масивни въздушни удари по енергийната ѝ мрежа. Това вероятно ще повлияе и върху цялостната ситуация с доставките.

Идва ли нова бежанска вълна?

Във вътрешността на Украйна жителите вече са се подготвили за ракетни атаки и прекъсвания на тока. Засега не се очакват руски военни пробиви, които да предизвикат масови бежански вълни. Ако обаче евентуални руски въздушни удари доведат до непоправими прекъсвания на тока и отоплението, много украинци може да се отправят към Западна Европа. Най-вече, ако сегашните студове в страната продължават по-дълго време.


Хората в Херсон страдат от липса на отопление

До края на следващата седмица се очаква значително повишение на температурите. Освен това зимите през последните години са доста меки, дори през януари и февруари. Киев е започнал да изгражда пунктове за отопление в училища и детски градини, както и големи палатки в цялата страна, оборудвани с генератори за ток, където понякога има и интернет.

Как ще протече снабдяването на фронта?

Студът е един от враговете на войниците, а нараняванията и повредите на оборудването ще се увеличат, дори и заради метеорологичните условия. Снабдяването също ще стане по-трудно. Армията ще има нужда от повече хранителни дажби, гориво и по-дебели дрехи. За разлика от калната есен, замръзналият зимен терен ще даде възможност за по-добро снабдяване на украинските войски. В същото време големите железопътни превози остават ограничени заради руските ракетни удари.

Има вероятност зимата да сложи край на оперативната военна пауза. Макар руснаците все още да имат превъзходство в огневата мощ, украинците разполагат с по-добра маневреност от тях. Важно е коя от страните е подготвила по-добре войниците и техниката си за зимата. Повечето наблюдатели смятат, че предимството в това е на страната на Украйна.

Циничната цел на въздушните удари е да се настрои населението срещу правителството, а това би повлияло и върху бойния дух на армията. Непрекъснатите бомбардировки се стремят и да отслабят ресурсите на противовъздушната отбрана. Производството на украински боеприпаси и военни продукти също е сериозно възпрепятствано. Същевременно наличните енергийни мощности приоритетно отиват за обектите с особена важност на фронта.

https://www.dw.com/bg/zimnata-vojna-v-ukrajna-koj-se-izleze-popodgotven/a-63990209

HatshepsutTopic starter

Трета ударена руска база в рамките на денонощие, този път в Курск


Трета поредна атака на безпилотен дрон по руска база в рамките на 24 часа. Ударената база се намира в Курск, близо до границата с Украйна. Възпламенил се е резервоар с гориво, но огънят е овладян и пострадали няма, съобщи УНИАН.

Вчера Москва обвини Киев за взривовете в двете военни летища Дягилево и Енгелск, които се намират на стотици километри от фронтовата линия. При взривовете са загинали трима души, а други четирима са били ранени.

Според губернатора на Курска област Роман Старовойт среднощната атака с дрон е предизвикала пожар на резервоар за съхранение на гориво.

"Резервоар за съхранение на нефт избухна в пламъци в резултат на атака с дрон близо до летище Курск. Няма жертви. Пожарът е локализиран. На мястото работят всички специални служби", съобщи Старовойт.

Междувременно очевидци съобщават, че атаката с дрон е предизвикала мащабен пожар. Жителите на няколко района на града виждат пожара от летището. Впоследствие руското военно министерство уточни, че атаката е била нанесена с безпилотни дронове, които в последствие са били прихванати и унищожени.

Украйна не е поела отговорност за случилото се, а лаконичният коментар на Киев бе, че това е "карма" в резултат на руската инвазия. Русия отговори на удари като нанесе множество масирани удари из цяла Украйна.

След първите два инцидента в ,,Дягилево" и ,,Енгелс" CNN коментира украинската безпилотна програма и разработката на дронове с по-голям обсег. Сателитни изображения от понеделник показаха, че в резултат на нападения срещу военните летища са нанесени щети на руски военни самолети. Украинското военно министерство не е коментирало официално експлозиите до този момент, а правителството в Киев не е признало че е добавило дронове за далечни атаки към своя военен арсенал.

Телевизията обръща внимание обаче на няколко съобщения на държавния оръжеен производител "Укроборонпром" от последните няколко седмици. Оръжейниците на Кие посочиха няколко пъти, че са близо до завършване на работата по нов дрон с голям обсег.

През октомври от "Укроборонпром"публикуваха заедно с изображение на нещо, което изглежда като част от структурата на дрон: ,,Обхватът е 1000 км, теглото на бойната единица е 75 кг (165 паунда). Нанасяме последните щрихи."

Месец по-късно, на 24 ноември, "Укроборонпром" публикува друг статус: "Следващият етап от тестването на безпилотния летящ апарат - От името на началника на Генералния щаб се готвим за летателни изпитания под действието на радиоелектронна борба". Снимката акцентира върху надпис върху това за което се предполага, че е дрон – църковнославянското ,,аз воздам", т. е. ще въздам справедливост.

В събота, по-малко от 48 часа преди атаките срещу първите две руски летища, говорителката на "Укроборонпром" Наталия Сад беше цитирана от Укринформ да казва, че ,,редица етапи от успешни тестове са завършени".

,,В съответствие с инструкциите на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна преминаваме към етапа на тестове, включващи среда за водене на електронна война", коментира тя.

Въпреки тези детайли, привлекли вниманието на CNN няма публични индикации, че въпросният дрон е бил подготвен за използване или е участвал в експлозиите в Русия от понеделник сутринта, но при всички случаи инцидентите фокусират вниманието в следващите седмици върху украинската програма за развитие на бойни дронове.

Двете ударени бази, според руското министерство на отбраната, са на стотици километри навътре в руска територия и извън обсега на обявения от Украйна арсенал от дронове. Руските пропагандисти изпаднаха в паника в понеделник с внушения, че при такъв размах ВСУ биха могли да атакуват обекти и на територията на руската столица.

https://offnews.bg/sviat/treta-udarena-ruska-baza-v-ramkite-na-denonoshtie-tozi-pat-v-kursk-v-790977.html

HatshepsutTopic starter

Украйна върна от руски плен още 60 воини, 34 от тях са бранили Мариупол


Днес 60 украински воини се завърнаха от руски плен при поредна размяна на военнопленници, предаде Укринформ. Сред тях има 34-ма защитници на Мариупол, съобщи началникът на офиса на украинския Андрий Ермак.

"Поредна успешна размяна на пленници. Символично. В Деня на Въоръжените сили на Украйна у дома се завръщат 60 воини от Въоръжените сили, Националната гвардия, Граничната служба на Украйна – 58 мъже и две жени, 15 офицери и 45 редници и сержанти. Това е най-добрата новина в деня на празника, защото героите трябва да бъдат живи. Нашите ВСУ воюват и заради това - продължава битката за живота." – отбеляза той.

Сред 34-мата защитници на Мариупол, които се завръщат в родината, има 14 воини от ,,Азовстал".

Ермак разказа, че сред завърналите се има ранени, които вече получават цялата необходима помощ на родна земя.

Някои от военнопленниците са били на руска територия, други в окупираната Оленовка. 


Черговий успішний обмін полоненими у День ЗСУ

https://faktor.bg/bg/articles/ukrayna-varna-ot-ruski-plen-oshte-60-voini

HatshepsutTopic starter

Русия губи войната в Украйна, какво ще прави Путин


Украйна порази руска военна база край Курск

Обвинението на Москва, че украински дронове са ударили две военновъздушни бази дълбоко в руската територия, отново повдигна въпроса за ескалация на конфликта в Украйна, пише в анализ на Си Ен Ен.

Ударите са директно опровержение на твърденията на Русия, че може да защити вътрешността си.

Това просто не е нещо очаквано, когато руският президент Владимир Путин стартира своята ,,10-дневна операция" през февруари.

Каквато и да е истината за ударите  - дали те са извършени с нови украински дронове с дълъг обхват или има друго обяснение, седмица след седмица се появяват все повече признаци, че руската военна машина буксува.

Украйна нито потвърди, нито отрече отговорност за ударите, в съответствие с политиката на Киев за официално мълчание относно атаки в Русия или в окупирания Крим.

Станалото окончателно спука балона за статута на руската армия като равнопоставена сила на НАТО.

Руското унижение обаче обикновено е съпроводено с опасения за ескалация.

Само че е трудно да се разбере какво още Русия би могла да направи срещу Украйна?

Руската армия вече изравнява със земята селища и унищожава цивилна инфраструктура след като се провали на бойното поле.

А руски ядрен удар е малко вероятен, поне засега. След месеци на дълбоко смразяваща ядрена реторика, обхващаща потенциални ,,аварии" в атомни електроцентрали, през говорене без доказателства за украинска мръсна бомба, до открити заплахи с ядрения арсенал на Русия, Москва вече почти не говори за това.

Китай беше пределно ясен, че подобни заплахи трябва да спрат и в края на миналия месец Путин подписа декларация с президента на Казахстан, в която се посочва, че ядрената война никога не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води.

Химическите оръжия все още са възможни, но ще е много трудно употребата им в Украйна да бъде прикрита.

Руската армия загуби най-силното си оръжие - ,,факторът на страха".

Коментарите, че Русия щадяла украинците и не използвала цялата си сила вече звучат кухо.

Взривове на военни летища в Русия, убити и ранени

Руската армия загуби инициативата във войната, а украинската става все по-силна с доставки на оръжия и обучение от НАТО.

Западът обаче също е в безизходица. Колкото по-добре се представят украинските военни на бойното поле, толкова по-малко вероятно става Украйна да се съгласи на мирни преговори с Русия и евентуални териториални отстъпки.

В същото време НАТО не може да бави или да спре помощта, оставяйки украинците да умират.

Цялата динамика на войната се обърна срещу Русия. Тя е слаба и няма как внезапно да стане силна.

Дали непрекъснатите унижения на бойното поле приближават деня, когато Путин ще изпусне контрола над собствената си йерархия или ще отстъпи пред натиска и ще изтегли руската армия от Украйна?

Докато чакаме отговора, тенденциите остават непроменени: Украйна е на студено през зимата, но побеждава и става все по-добре въоръжена. Русия пък губи и бавно отстъпва. Ключовата променлива е търпението и подкрепата на Запада.

https://www.vesti.bg/sviat/rusiia-gubi-vojnata-v-ukrajna-kakvo-shte-pravi-putin-6156786

HatshepsutTopic starter

ISW: Кремъл готви нова мобилизация, но среща отпор


Кремъл реагира директно на руските слухове за втора вълна на мобилизация в очевиден опит да овладее нарастващата обществена загриженост и да разпредели информацията за войната между руското правителство и упълномощените от него медии. На 6 декември прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков призова руснаците да разчитат на съобщенията на руското Министерство на отбраната (МО) и на президента и да игнорират "провокативните съобщения", публикувани в социални медийни платформи като Telegram, относно втора вълна на мобилизация.

Изявлението на Песков вероятно има за цел да дискредитира нарастващото влияние както на руските опозиционни, така и на провоенно настроените канали в Телеграм, които постоянно съобщават за индикатори за намерението на Кремъл да възобнови мобилизацията през 2023 г.

Руският президент Владимир Путин също така засили мерките, за да попречи на мобилизираните мъже и техните семейства да се оплакват от проблеми, свързани с мобилизацията. Путин например подписа закон, забраняващ провеждането на митинги в правителствени сгради, университети, училища, болници, пристанища, гари, църкви и летища - вероятно за да потисне бунтовете и протестите сред мобилизираните мъже и техните семейства.

Изглежда, че Кремъл се разграничава от съобщенията за ограничена война, които използваше, за да намали опасенията сред широката руска общественост относно войната, вероятно с цел да подготви обществеността за бъдещи мобилизационни вълни. Белгородска и Курска област дори обявиха формирането на отряди за териториална отбрана под абсурдната предпоставка за заплаха от украинско сухопътно нападение срещу граничните райони на Русия. По-рано ISW съобщи, че кремълските пропагандисти са започнали да проповядват подобни неправдоподобни теории за украинска сухопътна заплаха срещу руската територия. Представители на Москва дори разлепиха реклами за специалната военна операция из целия град, която ISW преди това е наблюдавала само в отдалечени градове и селища през лятото на 2022 г. на фона на руските кампании за набиране на доброволци.

Тези информационни условия обаче вероятно са недостатъчни, за да убедят руското население като цяло в необходимостта от допълнителна мобилизация, като се има предвид неубедителният отговор на рекламните кампании за набиране на доброволци през лятото. Кремъл рискува допълнително да навреди на доверието към себе си, като обяви мобилизация, която е прогнозирана от неофициални източници, но не е обсъждана от руски официални лица. Руските официални лица са изправени пред сериозни предизвикателства, свързани с балансирането на нуждите на Русия от генериране на сили, които изискват ентусиазираната подкрепа на общността на военните блогъри, и контрола върху руското информационно пространство.

Решението на Путин да нареди втора вълна на мобилизация, обща мобилизация или дори да обяви официално обявяване на война на Украйна няма да поправи присъщите ограничения на руската военна мощ, която е на разположение за войната в Украйна в краткосрочен план. Руското МО може едновременно да обучи само около 130 000 наборни войници по време на двугодишния цикъл на наборна служба в мирно време и мъчително се бори да подготви по-голям брой мобилизирани мъже за по-кратък период. Командващият сухопътните войски на Украйна генерал-полковник Олександър Сирски отбеляза, че руските мобилизирани мъже, които сега пристигат на фронтовата линия, са по-добре обучени от онези мобилизирани мъже, които са пристигнали на фронтовата линия веднага след заповедта на Путин за частична мобилизация от 21 септември.

На Кремъл му бяха необходими почти три месеца, за да подготви някои от тези части, докато преждевременно ангажира други зле подготвени и зле снабдени мобилизирани части за фронтовата линия. Привидното обявяване от Кремъл на края на мобилизационните повиквателни на 28 октомври също е показател, че руското МО признава, че няма капацитет да поддържа едновременно мобилизация на резервистите и наборна военна служба. Усилията на Кремъл за създаване на сили продължават да зависят от способността му да инвестира време и материали в личния състав - изисквания, които са в силно противоречие с липсата на дългосрочно стратегическо планиране от страна на Кремъл.

Игор Гиркин, бивш руски военен командир и виден критик в руското информационно пространство за милиблогъри, се завърна в Telegram след близо двумесечен престой в Украйна и използва завръщането си, за да представи стряскащ разказ от първа ръка за ситуацията на фронта. Гиркин публикува в Telegram на 6 декември, за да разкаже за преживяванията си в Украйна за пръв път, откакто обяви, че заминава да се присъедини към руската армия, за да се бие в Украйна през октомври.

Гиркин подробно описва многобройните си и неуспешни опити да се регистрира и присъедини към различни части и спорните взаимодействия с руски и донецки командири и отбелязва, че накрая се е присъединил незаконно към батальон на ДНР, което му е позволило да се разположи в района на Сватовете в Луганска област. Гиркин заключи, че въз основа на опита му на фронта е ясно, че руските сили страдат от "криза на стратегическото планиране" поради факта, че войските разчитат само на тактическата инерция и не се обединяват около по-широка стратегическа цел. Гиркин също така отбеляза, че Кремъл няма да успее да разпали протести в Украйна с ракетната си кампания срещу критичната енергийна инфраструктура, като освен това отбеляза, че зимното време няма да спре украинските сили да напредват.

Няколко други известни военни блогъри подсилиха историята и заключенията на Гиркин, като подчертаха неговата предишна ръководна роля във военните действия в Донбас през 2014 г. Тази язвителна критика на руското военно ръководство от страна на един от най-гласовитите и известни ръководители на хипернационалистическото информационно пространство, който според съобщенията вече е придобил опит от първа ръка в нюансите на фронтовия живот, вероятно ще изостри напрежението между руското военно ръководство и военните блогъри и може отново да разпали фрагментацията в самата ултранационалистическа общност.

Украинските сили вероятно са постигнали успехи в североизточната част на Харковска област, а руските сили са провели ограничени атаки и са се защитили от украински контраатаки.

Руските сили продължиха да провеждат наземни атаки край Бахмут и Авдийвка.

Руски източници твърдят, че руските сили са постигнали незначителен териториален напредък край Бахмут, но руските сили не са успели в усилията си да обкръжат града.

Много е вероятно руските власти да провеждат информационна операция, за да убедят руснаците в сигурността и целостта на моста през Керченския проток след ремонта на мостовия пояс.

На 5 декември говорителят на руското Министерство на външните работи (МВнР) Мария Захарова опроверга слуховете, че Русия се готви да се оттегли или да прехвърли контрола върху Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) на друг участник.

Руските окупационни власти продължиха да засилват мерките за сигурност в окупираните територии.

https://news.bg/int-politics/isw-kremal-gotvi-nova-mobilizatsiya-no-sreshta-otpor.html

HatshepsutTopic starter

Да се готви Сибир. Украинските атаки с дронове показват, че Русия няма безопасни зони


Русия може да очаква подобни фотосесии по цялата си територия, в това число и в Сибир, предупреждава загадъчно Киев

Украинските удари с дронове по цели в тила на Руската федерация показват, че Русия няма безопасни зони, пише ,,Файненшъл таймс" по повод на последните украински атаки срещу авиобази в Саратов, Рязан и Курск.

,,Украйна от месеци настоява западните си съюзници да й доставят ракети с голям обсег, за да поразяват руски военни бази далеч зад фронтовата линия, пише изданието и цитира неназовани правителствени източници в Киев, според които скоро украинските военни ще могат да поразяват всякакви цели на руска територия, включително в Сибир.

,,Нямаме ограничения в обсега и скоро ще можем да поразим всяка цел в Русия, включително в Сибир. Ние в Украйна знаем колко е трудно да се защитиш от подобни въздушни атаки. Скоро в Русия също няма да има безопасни зони", казва съветник по отбраната на правителството на Украйна, пожелал анонимност.

На 6 декември украински дрон атакува летището в Курск, причинявайки запалване на петролния резервоар. На 5 декември бяха атакувани още две военни летища - край Саратов и Рязан. Загинаха трима души, а два бомбардировача са унищожени, като това са официалните руски данни. Неофициално военни блогъри и анализатори сочат, че при такива удари е възможно да има и повече жертви, а анализ на сателитни снимки показват, че от летищата липсват 10 самолета.

,,Файненшъл таймс" цитира представители на украинското министерство на отбраната и анализатори, които твърдят, че атаките са част от нова тактика, предназначена да наруши руското военно планиране и да "разбуни" обществеността, като покаже, че Русия също не е в безопасност.

Служители на украинското министерство на отбраната смятат, че един от дългосрочните резултати от подобни атаки може да бъде разсредоточаване на руските военни сили във вътрешността на страната, което би спомогнало за тяхната защита, но би затруднило маневрирането с наличните военни сили.

Военни наблюдатели вече отбелязаха, че се наблюдава оголване на ПВО в Русия заради изпращането на комплекси С-300 в Украйна, където установките се използват за удари по наземни украински цели. Така за тези удари, например, са свалени от дежурства и са прехвърлени в Украйна батареи С-300 от района на Санкт-Петербург.

До момента Украйна не е поела публично отговорност за ударите в руския тил и много детайли остават в тайна, както и при други подобни специални операции на Киев като комбинираната атака с въздушни и морски дронове на военноморската база на Черноморския флот в Севастопол през октомври. В сряда САЩ официално обявиха, че не са предоставяли на Украйна оръжие с увеличен обсег на действие и не я поощряват да удря цели на руска територия, но в същото време по никакъв начин и не възпрепятстват Киев да си осигури сам въоръжение с по-висока далекобойност.

https://offnews.bg/sviat/da-se-gotvi-sibir-ukrainskite-ataki-s-dronove-pokazvat-che-rusia-nia-791145.html

Шишман

#745
Пореден провокативен пост. Считай се за предупреден !

FELDMARSCHALL
Funny Funny x 2 View List

HatshepsutTopic starter

Постижима цел ли е сключването на мир между Русия и Украйна


"Русия извършва икономическо самоубийство"

На фона на продължаващите сражения между Русия и Украйна, темата за сключването на мирно споразумение между двете страни не спира да е обект на разпалени дебати. Повечето експерти са единодушни, че прекратяването на конфликта към настоящия момент изглежда като непостижима задача.

Сигналите, които идват от Москва и Киев, също не дават повод за особен оптимизъм. И все пак въпросът остава – невъзможна мисия ли е постигането на мир между Русия и Украйна?

Преговори с Русия, но не и с Путин

Преди няколко дни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руският президент Владимир Путин е склонен да преговаря за възможно уреждане на конфликта в Украйна. По думите му, отказът на Запада да признае анексираните украински територии за руски представлява сериозна пречка за постигането на потенциален компромис. По-рано, американският държавен глава Джо Байдън отбеляза, че е готов да разговаря с Путин, но руският му колега не е проявил желание за диалог, който да доведе до намиране на изход от кризата. Като условие за започването на преговори от Белия дом посочват изтеглянето на руските войски от Украйна – нещо, което Москва отказва да направи.

Доказателство за това колко трудно би било сключването на каквото и да е споразумение е указът, подписан от украинския президент Володимир Зеленски в началото на октомври. В него се отбелязва, че всякакви преговори с Путин са ,,невъзможни", но вратата за диалог с Москва остава отворена. Руският президент ,,не знае значението на думите чест и достойнство. Затова сме готови на преговори с Русия, но начело с друг президент", подчерта Зеленски. През последните няколко дни, обаче, той смекчи позицията си, демонстрирайки готовност за разговори, но само след изпълняването на определени условия. Киев също така продължава да смята, че Кремъл всъщност няма никакво намерение да започне конструктивен диалог, а желае да си осигури ,,оперативна пауза", за да може да възстанови загубите си и да продължи своята офанзива.

Амбициите на Киев

,,Украинците трябва сами да решат кога и как да преговарят за своите територии", подчерта френският президент Еманюел Макрон след състоялата се преди дни среща между него и Джо Байдън. Няколко медии на свой ред цитираха западни дипломати, пожелали да запазят анонимност, според които все още не е настъпил моментът за започването на диалог между Москва и Киев. Това не е особено изненадващо – Украйна не просто успя да си върне контрола върху немалка част от териториите, които загуби след започналата на 24 февруари руска инвазия, но и с всеки изминал ден увеличава потенциала си да отстоява своите позиции по време на бъдещи мирни преговори. Един от най-важните въпроси е докога западните съюзници ще продължат да подкрепят действията на Киев. Обяснено по друг начин – едно е Украйна да си възвърне териториите, изгубени след нахлуването на Русия, но съвсем друго е да насочи вниманието си към Кримския полуостров, анексиран от Москва през 2014 г.

,,Да се прогнозира кога ще приключи тази война е невъзможна задача. За съжаление, няма как да се отрече, че тя най-вероятно ще продължи още дълго време. Фактите сочат, че Русия вече изгуби конфликта, тъй като на практика не успя да постигне нито една от целите си. Путин, обаче, никога няма да признае това. Причината е, че ако го направи, това ще означава край на неговото управление – нещо, което той осъзнава много добре", заяви за Vesti.bg професорът по политически науки от Калифорнийския технологичен институт Родерик Киеуиет.

На сходно мнение е и проф. Джон Коларусо от университета ,,Макмастър" в Хамилтън, Онтарио, който е автор на редица изследвания, свързани с историята и външната политика на Русия. Ето какво заяви той за Vesti.bg:

,,Смятам, че мирът е непостижима задача, докато Путин е на власт в Русия. Неговият престиж в момента зависи от извоюването на някаква победа в Украйна, независимо колко незначителна е тя и на каква цена бъде постигната. Ако по някакъв начин той все пак бъде сменен, тогава би могло да се говори за започването на преговори, които евентуално да доведат до сключването на мирно споразумение. Истината, обаче, е, че подобно нещо едва ли ще се случи, а и дори ако Путин бъде свален от власт, няма никаква гаранция, че новият президент ще води политика, различна от тази на предшественика си".

Мрачни прогнози

Повечето експерти са единодушни, че към настоящия момент нито Русия, нито Украйна са склонни да започнат мирни преговори. Някои анализатори са на мнение, че Путин е готов да продължи военните действия поне до 2024 г. – когато в САЩ ще се проведат президентски избори. В същото време, германският посланик във Великобритания Мигел Бергер отбеляза, че през следващите седмици се очаква нова вълна от бежанци, бягащи от конфликта. ,,Путин продължава да тероризира цивилното население и ние сме притеснени, че заради атаките срещу енергийната инфраструктура, много хора, които няма как да отопляват домовете си, ще бъдат принудени да напуснат Украйна", отбеляза той.

Междувременно, в разузнавателен доклад, изготвен от британското министерство на отбраната, се отбелязва, че подкрепата за ,,специалната военна операция" в самата Русия намалява. Според цитираните в документа резултати от проучване на общественото мнение, 55 процента от руснаците се надяват преговорите с Украйна да започнат възможно най-скоро, а едва 25 на сто искат конфликтът да продължи. Въпросните резултати съответстват на тези от друго изследване от октомври, според което 57 процента от респондентите подкрепят идеята за мирни преговори. За сравнение, през април приблизително 80 на сто от руснаците заявили, че одобряват инвазията.

,,Украинците ще продължат да се сражават, докато на тяхна територия има дори един руски войник – включително на Кримския полуостров и в Донбас. По тази причина ми се струва, че няма надежда да бъде сложен край на сраженията в близко бъдеще", отбеляза проф. Киеуиет. ,,Това, което ще се случи през следващите няколко месеца, е следното – през зимата ще има някакво прекратяване на огъня, но сблъсъците в части от Кримския полуостров и Донбас ще продължат. Ситуацията на практика ще е идентична с тази от преди началото на руската инвазия в Украйна. Това означава, че още невинни хора ще загинат в хода на военните действия. За съжаление ми се струва, че този конфликт ще продължи поне още няколко години", прогнозира на свой ред проф. Коларусо.

https://www.vesti.bg/sviat/mir-mezhdu-rusiia-i-ukrajna-postizhim-li-e-6156975

HatshepsutTopic starter

Наградите, които Украйна спечели, борейки се да победи във войната с Русия


СОФИЯ, 
09.12.2022 12:16
(БТА)

През годината Украйна спечели редица високи международни отличия. Американското списание "Тайм" обяви президента Володимир Зеленски за "Личност на годината", ЕС присъди наградата "Сахаров" на украинския народ, украинска математичка спечели Филдсовия медал, украинската група "Оркестър Калуш" спечели "Евровизия", оперните театри в Лвов и Одеса получиха най-престижното международно отличие за оперно изкуство, а кметът на Париж провъзгласи Киев за "почетен гражданин" на френската столица.

На практика Украйна получи някои от най-престижните международни награди в почти всички сфери на човешката дейност – науката, културата и спорта, както и множество отличия за мир.

Следва кратък списък с част от наградите, които Украйна спечели тази година, докато се бори да победи във войната с Русия.

Украинската организация "Център за граждански свободи" подели тазгодишната Нобелова награда за мир с беларуския правозащитник Алес Беляцки, който се намира в затвора, и с руските правозащитници "Мемориал".

Европейският парламент присъди на украинския народ наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2022 г.

Комитетът по подбора на Парламентарната асамблея на НАТО присъди втората годишна награда "Жени за мир и сигурност" на Олга Стефанишина, заместник министър-председател на Украйна по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция. 

Първата дама на Украйна Олена Зеленска и украинските жени получиха наградата "Хилари Родъм Клинтън", която се връчва ежегодно от Института за жените, мира и сигурността в Джорджтаун, САЩ, за изключително лидерство в признаването на важната роля на жените за създаването на по-мирен и сигурен свят.

Зеленска и украинският народ бяха удостоени и с полската награда "Рицар на свободата".

Американската неправителствена организация "Фрийдъм хаус" удостои с наградата "Марк Палмър" за 2022 г. първия заместник-министър на външните работи на Украйна Емине Джапарова.

Украинските дами имаха и силно представяне в математиката. В края на февруари, само няколко седмици след началото на руската инвазия, Марина Вязовска стана един от тазгодишните лауреати на "Медала на Филдс" - най-високото отличие за математик, което се присъжда веднъж на четири години. Вязовска стана едва втората жена, която получава престижната награда от учредяването ѝ през 1936 година.

Журито на "Пулицър" присъди специална награда на журналистите от Украйна "за тяхната смелост, издръжливост и отдаденост на истинското отразяване по време на безмилостното нахлуване на Владимир Путин в страната им и пропагандната му война в Русия".

Украинският автор, преводач и музикант Сергий Жадан получи тазгодишната Награда за мир на Франкфуртския панаир на книгата.

Журналистът и писател Мстислав Чернов и фотожурналистът Евгений Малолетка от Украйна са тазгодишните лауреати на Наградата Дойче веле за свобода на словото.

Украинската атлетическа асоциация получи тазгодишната Награда на президента в рамките на Световните награди за лека атлетика.

Украинският президент Володимир Зеленски пък беше удостоен с "Медала на свободата" – престижна награда на американския Национален конституционен център, който му беше донесен в Киев на крака от сенаторите Крис Кунс и Роб Портман.

"Тази награда наистина показва как и за какво се бори украинският народ. Свободата е основната дума за нас и това, което наистина обединява всички украинци", сподели вълнението си украинският държавен глава в изявление, публикувано на официалния му сайт.

Неправителствената организация "Робърт Ф. Кенеди за правата на човека" обяви, че Володимир Зеленски получава тазгодишната награда "Зрънце надежда" като "признание за неговото смело и вдъхновяващо лидерство пред лицето на безмилостната агресия".

Британското правителство също оказа голяма чест на Зеленски, след като се съгласи да изпълни желанието му да произнесе реч в Камарата на общините.

"Вчера беше исторически ден: президентът Володимир Зеленски не беше просто първият чуждестранен лидер, който прави обръщение пред Камарата на общините, но също така и първият, който го направи, облечен в тениска", написа в. "Дейли телеграф" ден след речта чрез видеоконферентна връзка на 8 март.

Зеленски произнесе вълнуващи речи и на церемониите по връчване на наградите "Грами", "Златна палма" и "Златен лъв".

Той не направи видеообръщение по време на церемонията за връчване на наградите БАФТА, но журито не остана безразлично към агресията на Кремъл и призът за документално кино грабна сп. "Икономист" с първия си пълнометражен филм "Безстрашни: жените, които се борят с Путин".

Шон Пен даде на Зеленски един от своите "Оскари", като украинският президент обеща, че ще пази ценната статуетка, докато спечели войната с Русия.

https://www.bta.bg/bg/news/world/373900-nagradite-koito-ukrayna-specheli-boreyki-se-da-pobedi-vav-voynata-s-rusiya

HatshepsutTopic starter

Десетки експлозии в Мелитопол


Повече от десет експлозии са чути във временно окупирания Мелитопол, Запорожка област, тази вечер.

Това съобщи в канала си в "Телеграм" кметът на Мелитопол Иван Федоров.

"В Мелитопол е горещо. Във всеки район на града са чути повече от 10 експлозии", каза Федоров.

Според него окупаторите са силно обезпокоени от случващото се. Той също така заяви, че си струва да се изчакат добри новини от украинските военни.

Руските медии съобщават, че при експлозиите в Мелитопол са загинали двама души, а други двама руски военнослужещи са били ранени.

Според руски военни кореспонденти по време на експлозиите в базата е имало около 200 души.

По-рано кметът на Мелитопол заяви, че през изминалата седмица украинските въоръжени сили са унищожили около десет окупационни бази и щабове във временно окупираната част на Запорожка област. Става дума за стотици или по-скоро хиляди войници от руската армия, които никога повече няма да могат да воюват срещу Украйна.

По-късно Генералният щаб потвърди нанасянето на удар по концентрацията на руски войски във временно окупираната територия на Запорожка област.

Писахме също, че руските окупатори планират да мобилизират местните жители на временно окупираната територия на Запорожка област, за да попълнят сегашните загуби.

https://news.bg/int-politics/desetki-eksplozii-v-melitopol.html

HatshepsutTopic starter

Киев: ВСУ успешно спря вражески атаки в Луганска и Донецка област


Украинските военни продължават да унищожават руските окупатори. "На 10 декември нашите войници успешно спряха вражеските атаки в Луганска и Донецка области."

Това съобщи в редовната си сутрешна сводка Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, пише news.bg. Ситуацията във Волинското и Полеското направление остава непроменена, без признаци за формиране на вражески настъпателни групи, се казва още в съобщението.

В Северското и Слобожанското направление врагът продължава да държи войските си в граничните райони на Брянска, Курска и Белгородска област. Минометен и артилерийски огън порази населените места Винтовка и Могрица в Сумска област и Стрелеча, Зелено, Старица, Огурцово, Варваровка, Черняков, Чугуновка, Двухлетная и Редкодуб в Харковска област.

В Купянското и Лиманското направление окупаторите обстрелваха районите на Западно, Кисловка, Табаевка, Песчаное, Крахмално, Берестовое, Харковска област, Терни, Донецка област, и Стелмаховка, Новогоровка, Макиевка, Площадка, Невское и Диброва, Луганска област.

В направленията Бахмут и Авдеевка врагът обстрелва позициите на силите за отбрана в района на повече от двадесет населени места. По-специално, Верхнекаменное, Спорное, Веселое, Берестовое, Билогоровка, Яковлевка, Соледар, Бахмут, Бахмут, Георгиевка, Маринка, Бяла гора, Курдюмовка, Железное и Авдеевка от Донецка област.

В посока Новопавловск врагът се опита да удари позициите ни с танкове и артилерия край Велика Новоселка, Нескучне, Пречистовка и Угледар в Донецка област.

В посока Запорожие руските нашественици обстрелват повече от двадесет селища. Сред тях са Зелено поле, Новосилка, Новопол, Времовка в Донецка област и Новоандреевка, Орехов, Гуляйполе, Дорожнянка, Железнодорожное и Малая Токмачка в Запорожка област.

По посока на Херсон, предградията и Херсон и други селища по крайбрежието на Днепър са подложени на огнени атаки.

През изминалото денонощие частите на Силите за отбрана отблъснаха нападенията на руските окупанти в районите на Новоселовское, Андреевка, Червонопоповка, Жиловка, Серебрянское и Билохровка в Луганска област и Верхнекаменное, Соледар, Бахмут, Подгородное и Бахмут в Донецка област.

През изминалото денонощие частите на ракетните войски и артилерията на украинските отбранителни сили нанесоха удари по три командни пункта и три района на съсредоточаване на личен състав, оръжие и военна техника на окупаторите.

Заплахата от ракетни атаки срещу съоръжения на енергийната система и критичната инфраструктура в Украйна остава.

През последните две седмици във временно окупираната територия на Луганска област руските нашественици извършват обиски в учебни заведения. Целта е да се идентифицират и унищожат книги на украински език и материали, съдържащи украински символи.

С цел попълване на непълния състав на вражеските части, действащи в Северодонецкото направление, на временно окупираната територия на Луганска област са засилени мерките за принудителна мобилизация. Увеличен е броят на патрулите в град Красный Луч, които проверяват документите на мъжете, връчват им призовки и ги отвеждат в пункт за събиране на мобилизирани мъже.

Ще ви припомним, че на 10 декември в окупирания Мелитопол бяха чути повече от десет експлозии. Впоследствие кметът Иван Федоров заяви, че е имало удари срещу руски бази.

https://faktor.bg/bg/articles/kiev-vsu-uspeshno-sprya-vrazheski-ataki-v-luganska-i-donetska-oblast

Similar topics (5)

162

Отговори: 106
Прегледи: 6373

1758

Започната от Шишман


Отговори: 10
Прегледи: 228

Powered by EzPortal