• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

The best topic

*

Публикации: 13
Total votes: : 2

Последни публикации: 29 Октомври 2022, 06:17:26
Re: Най-великите империи от Hatshepsut

Борба против реабилитацията на комунизма

Започната от Panzerfaust, 05 Януари 2021, 18:30:04

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

PanzerfaustTopic starter

В последните години в България се наблюдава сериозна реабилитация на комунизма и проявленията му. Дълг на всеки истински български националист е да се бори с това негативно антибългарско явление. Комунизмът и комунистите, явни или зле прикрити, трябва да бъдат смазани - духовно, физически, ментално.

Започвам с една чудесна новина:

Счупиха плочата на Петимата терористи от РМС

Наскоро тя бе възстановена от червения кмет на столичния район ,,Изгрев" Делян Георгиев

Паметната плоча бе възстановена наскоро със съдействието на кмета на район ,,Изгрев" Делян Георгиев от БСП, избран с подкрепата на ,,Демократична България". Събитието предизвика множество гневни коментари в медиите.

,,Петимата от РМС" са сред ръководителите на младежкото крило на комунистическата партия по времето на Втората световна война. ,,Героите" всъщност са организатори на антидържавни терористични акции, участници в партизански отряди, обучавани в СССР и работещи за подмяна на законната власт в страната с диктатура на пролетариата.
https://breaking.bg/novini/
Hatshepsut

...и обратната тенденция  :sad:

Паметникът на Бузлуджа ще стане паметник от национално значение


Паметникът на връх Бузлуджа ще има статут на недвижима културна ценност от национално значение, съобщи БНР. Решението е било взето в понеделник по време на заседание на Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности в Министерството на културата.

Намерението означава, че паметникът ще получи юридическа защита, а държавата ще бъде ангажирана в опазването му. Това не беше факт през изтеклите 30 години, когато голяма част от мозайките на монумента бяха разграбени.

Официалното име на цялото съоръжение е "Дом паметник на БКП". То е най-големият идеологически монумент на Балканите.

Издигнат е на връх Хаджи Димитър, чието старо име е Бузлуджа. Мястото е избрано в края на 70-те години по време на комунистическия режим. Аргументът е, че на този връх през 1891 г. е била основана Българската социалдемократическа партия, за чийто наследник се смята управляващата БКП.

За изграждането му са привлечени най-големите творци на времето - Иван Кирков, Йоан Левиев, Величко Минеков, Димитър Киров, Христо Стефанов и други. Те оставят след себе си релефи и мозайки, които са сред най-големите достижения на българското пластично изкуство, независимо, че основанието за създаването му е било идеологически обосновано.

След падането на Берлинската стена държавата изоставя паметника, а през 2011 г. тогавашният премиер Бойко Борисов предлага на БСП да го стопанисва. Към тази дата паметникът е вандализиран и голяма част от мозайките са разграбени.

През 2020 г. екип от европейски университети се заема с консервирането на мозайките. Този процес обикновено е един от многото, които предхождат реставрацията, за която е нужен голям бюджет.

В момента паметникът е държавна собственост и се управлява от Областната администрация на Стара Загора.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31366987.html
Angry Angry x 1 View List

Panzergrenadier

Наследниците на бившите съветски българи нито за момент не са се отказвали да строят "нов социализъм". Професори и доценти в СУ наследници на ятаци и партизани и прочее. Напъват се и книги да пишат.

Angry Angry x 1 View List

Hatshepsut

#3
Сдружение възмутено от "гаврата" Бузлуджа да е паметник на културата


Сдружение "Достойнство, отговорност, морал" изразява възмущение от предложението на Експертния съвет към министъра на културата монументът "Дом-паметник на БКП" на връх Бузлуджа да получи статут на паметник на културата.

В позиция на организацията се посочва, че въпросната инициатива е част от опитите на неокомунистическите кръгове у нас и в чужбина да дадат нова легитимация на идеологическия монумент, като го превърнат в международен център за поклоннически туризъм и реклама на комунистическия режим.

Припомня се, че през 2000 г. е бил приет закон, по силата на който комунистическият режим от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. е обявен за престъпен, а на 18 септември 2008 г. Народното събрание е подкрепило "Пражката декларация" от 3 юни 2008 г., с която се осъждат комунистическите жестокости и в която се настоява националните парламенти на страните от Европа да признаят комунистическите престъпления срещу човечеството, както тези на нацизма.

От сдружението изтъкват и разпоредбите от Наказателния кодекс, според които пропагандирането на фашистки и други антидемократични идеологии се смята за престъпление.

Предоставянето на статут на паметник на културата на монумента "Дом-паметник на БКП" ще бъде гавра с паметта на стотиците хиляди избити и репресирани от комунистическия режим и за техните близки, категорични са от ДОМ. Те определят като "позор" превръщането на страната ни в "комунистическия резерват" на евроатлантическия свят.

https://news.bg/society/sdruzhenie-vazmuteno-ot-gavrata-buzludzha-da-e-pametnik-na-kulturata.html


Моето мнение по въпроса е, че най-добрият вариант е паметникът да бъде разрушен, както бе постъпено с мавзолея на Г.Димитров.
Agree Agree x 1 View List

Hatshepsut

Разбиха паметника на "метиловия полк" в Бургас, рускиня зове: да спрем фашизма!


Т. н. братска могила е, може би, единственият паметник у нас разширил територията си

Спорен съветски паметник в Бургас е бил разбит, а руска активистка, живееща в града нарече акта фашизъм и поиска ,,фашизмът да бъде спрян". Потрошена е плочата от разширението на т. н. братска могила в морския град, която част от населението през последните години знае като паметник на съветските алкохолици или монумент на метиловия полк.

,,В Бургас оскверниха братската могила на съветските воини. Не е просто залята с боя, а е разбита мраморната дъска с имената на погребаните. Това вече не е вандализъм, това е фашизъм. Фашизъм, който трябва да бъде спрян." – възмути се в статус в групата "Ние, рускоговорещите в България" Татяна Липова, която публикува в петък и снимка със щетите.

Авторката на снимката и коментара към нея Татяна Липова е активист на земляческата организация на руския ,,Съюз на съотечествениците", обединяваш основно руски граждани или русифицирани представители на други бивши съветски републики, а в минали години името и се свързва с организирането на шествията на ,,Безсмъртния полк", в официалния сайт на едноименното движение телефонът и фигурира като контакт за координация. През 2016 Липова е сред координаторите на първия марш на полка в Бургас.

Самият паметник е доста спорен, но за сметка на това е може би единственият у нас, който след построяването си се уголемява като композиция и разширява територията си. Белият камък с надпис: ,,На освободителите вечна слава" се намира в кв. Изгрев на мястото на старите гробища и допреди години се знаеше само, че е братска могила на 50 погребани на гробищата – 47 неизвестни съветски войници и трима, чиито имена се знаеха – Иван Куртилов, Гадил Мухтаров и Николай Забродин.

В края на 2019 година, 75 години след нахлуването на Съветската армия в България, Руската федерация обяви 42 имена на погребани на мястото на братската могила съветски военни. Неочаквано през декември 2019 мястото около самотния паметник се превърна в строителна площадка, а от двете страни на камъка се появиха изправени бетонови основи, върху които впоследствие бяха залепени и две черни гранитни плочи с издълбани върху тях 44 имена, с две повече от първоначално оповестените 42. В отговор на запитване до бургаската община на местния вестник ,,Десант" от кметството отговарят, че инициативен комитет на близки на починалите през 1944 е внесъл искане в Община Бургас към монумента да бъдат добавени плочи с имената на покойниците. Предложението било разгледано и от експерт-художника Николай Дубаров, който по публикации в медиите се оказал и лицето, одобряващо поставянето на плочите, и изпълнител на проекта.

Имената, изписани върху всеки един от черните обелиски, са на жертви на трагичен инцидент със съветски войници в пристанищния град в дните след 9 септември 1944. В близост до белия мемориален камък има друг, на който е написано, че там са погребани ,,руски воини, починали в Бургас през 1944". Според местния историограф Митко Иванов военни действия на територията на Бургас с участието на съветски военни не е имало. На 14 септември 1944 година дислоцирани в Бургас съветски воини разбират, че в железопътен склад близо до гарата има голямо количество алкохол. Руснаците ,,превземат" обекта и откриват там бидони със спирт. Охраната на склада ги предупреждава, че това е метилов алкохол, който е отровен, но пристигналите да освободят склада съветски воини не го послушват, застрелват го и изнасят спирта.

Според изследване, публикувано през 2019 от вестник ,,Флагман" полковият командир майор Приходко в присъствието на заместник-полковия командир по политическите въпроси Рисин повикал старши лейтенанта от медицинска служба Дяченко и поискал от него да провери годността на алкохола за консумация. Командирът наредил да се извърши експресен анализ с думите: "Вие сте лекар, пийте и ми кажете какво е това!" Дяченко отказал да пие от алкохола и заминал някъде да изследва качеството на спирта от склада.

Трофейният алкохол е изпит, като участвалите в превземането му черпят с него и други свои другари. Според различни източници в изпиването му се включили между няколко десетки до няколко стотин души. Сутринта на 16 септември е имало тежко засегнати от метиловия спирт, на 17 септември складът е поставен под охрана.

За щетите, нанесени на Червената армия от метиловия враг говорят данните от следващите дни, обобщени в доклад на военния следовател от Четвърти механизиран корпус майор Шмуклер, главния медицински експерт Шпиганович и ръководителя на военното санитарно управление на 3-ти украински фронт Неймарк: През периода 16-19 септември 1944 г. в гарнизона в Бургас, в резултат от отравяне с метилов алкохол са били засегнати около 190 души, потърсили са медицинска помощ 154 войници и офицери, от тях 120 са били хоспитализирани, 6 са ослепели.

Починали са 42-ма съветски войни. Толкова, колкото е първоначално обявеният списък на героите, погребани в т. н. братска могила в кв. Изгрев.

https://offnews.bg/obshtestvo/razbiha-pametnika-na-metilovia-polk-v-burgas-ruskinia-zove-da-spre-776675.html

Пешо

Цитат на: Hatshepsut - 20 Юли 2021, 06:45:15...и обратната тенденция  :sad:

Паметникът на Бузлуджа ще стане паметник от национално значение


Паметникът на връх Бузлуджа ще има статут на недвижима културна ценност от национално значение, съобщи БНР. Решението е било взето в понеделник по време на заседание на Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности в Министерството на културата.

Намерението означава, че паметникът ще получи юридическа защита, а държавата ще бъде ангажирана в опазването му. Това не беше факт през изтеклите 30 години, когато голяма част от мозайките на монумента бяха разграбени.

Официалното име на цялото съоръжение е "Дом паметник на БКП". То е най-големият идеологически монумент на Балканите.

Издигнат е на връх Хаджи Димитър, чието старо име е Бузлуджа. Мястото е избрано в края на 70-те години по време на комунистическия режим. Аргументът е, че на този връх през 1891 г. е била основана Българската социалдемократическа партия, за чийто наследник се смята управляващата БКП.

За изграждането му са привлечени най-големите творци на времето - Иван Кирков, Йоан Левиев, Величко Минеков, Димитър Киров, Христо Стефанов и други. Те оставят след себе си релефи и мозайки, които са сред най-големите достижения на българското пластично изкуство, независимо, че основанието за създаването му е било идеологически обосновано.

След падането на Берлинската стена държавата изоставя паметника, а през 2011 г. тогавашният премиер Бойко Борисов предлага на БСП да го стопанисва. Към тази дата паметникът е вандализиран и голяма част от мозайките са разграбени.

През 2020 г. екип от европейски университети се заема с консервирането на мозайките. Този процес обикновено е един от многото, които предхождат реставрацията, за която е нужен голям бюджет.

В момента паметникът е държавна собственост и се управлява от Областната администрация на Стара Загора.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31366987.html

Трябваше шествието до там да се забрани, а Бузлуджа да стане паметник на културата и да се реставрира, няма значение, че е комунистическо творение.

PanzerfaustTopic starter


Hatshepsut

Цитат на: Пешо - 16 Май 2022, 16:59:13Трябваше шествието до там да се забрани, а Бузлуджа да стане паметник на културата и да се реставрира, няма значение, че е комунистическо творение.

Реставрация означава възстановяване на автентичния вид на сградата, а нейният автентичен вид е пропаганден паметник, а не паметник на културата. Не е оправдано да се наливат милиони левове, за да гледат посетителите мозайки изобразяващи Карл Маркс, Димитър Благоев и бай Тошо... А и няма особена логика за такова действие - от една страна държавата е обявила комунистическия режим за престъпен, а от друга - да финансира червената пропаганда  :devil:

Възможно е да се изтъкнат аргументи, каквито имаше и за мавзолея на Георги Димитров, че сградата може да се използва за нещо друго, но аз не съм съгласен, това са постройки с много тясна специфика, за които е невъзможно или почти невъзможно да се намери друго предназначение. Паметникът на Бузлуджа е комунистически храм-капище, където посетителите са се надъхвали с комунистическа пропаганда, а мавзолея е погребален храм на комунистическия вожд.
И в двата случая разумният вариант е демонтаж.
Agree Agree x 1 Disagree Disagree x 1 View List

PanzerfaustTopic starter

Докато се търпят тумори като "Възраждане", легитимация и реабилитация на комунизма ще има. Просто Киро да се взема в ръце, не да ми се прави на големия демократ. Журналистически разследвания срещу Костадинов има достатъчно, този е не по-малко корумпиран от Болен, да го почват!
Agree Agree x 1 View List

Hatshepsut

#9
Бузлуджа отваря врати за посетители за първи път от 30 години


Монумент Бузлуджа ще отвори за посетители за пръв път от над 30 години насам. Това съобщиха във Фейсбук от Фондация "Проект Бузлуджа", създадена с цел опазване на паметника.

Във фоайето посетителите ще могат да научат за историята на сградата, актуалните дейности по опазването ѝ, както и бъдещия ѝ потенциал чрез видео прожекции, разказват от "Проект Бузлуджа" и добавят, че в основната зала се намира стабилизираната куполна мозайка. Опасните отломки от покрива са отстранени и посетителите могат да обиколят залата, да седнат на трибуните и да научат повече за историята на мястото от екскурзовода, пише още в социалните мрежи.

Стенните мозайки се намират зад зелените платна на временния защитен навес, който ги пази от дъжд и сняг. Посетителите ще могат да видят част от тях. Обиколка на всички мозайки ще бъде предлагана в специализирани турове.

На финала посетителите ще се насладят на изключителната природна панорама, разгръщаща се от центъра на България, обясняват от "Проект Бузлуджа".

От инфо павилион ще могат да закупят билет за обиколка с екскурзовод. Турът се провежда по изградени за целта обезопасени посетителски пътеки.

https://segabg.com/hot/category-bulgaria/buzludzha-otvarya-vrati-za-posetiteli-za-purvi-put-30-godini

 :down:
Angry Angry x 1 View List

Hatshepsut

За пръв път от години бяха отворени вратите на паметника на връх Бузлуджа


За пръв път от години десетки гости имаха възможност да влязат днес във вътрешността на паметника на връх Бузлуджа. Вратите на монумента бяха официално отворени за представяне на резултатите от проекта "Обезопасяване и осигуряване на временен посетителски достъп", финансиран от Министерството на културата и реализиран от Областната администрация в Стара Загора в партньорство с Община Казанлък и фондация "Проект Бузлуджа",съобщава БТА.

На събитието присъстваха дарители, доброволци, представители на Община Казанлък и на Областна администрация - Стара Загора. Дейностите бяха представени от екипа на фондация "Проект Бузлуджа", а специално за събитието на място бяха членовете на настоятелството на фондацията проф. Йорг Хаспел, председател на борда на Немската фондация за опазване на паметниците и бивш директор на Института по опазване на паметниците в Берлин; арх. Греъм Бел, член на борда на "Европа Ностра", директор на "Култура Тръст" - Великобритания и на "Унгарската фондация ренесанс"; проф. Томас Данцл, ръководител на катедра "Реставрация" в Техническия университет в Мюнхен и бивш директор на Института по опазване на паметниците в Саксония-Анхалт и във Виена.

Заместник областният управител Петър Бояджиев заяви: "Това вече отваря вратите за бъдещото му възстановяване и развитие и се надявам той да функционира не само като туристически обект, но и да се използва за разнообразни културни събития".

Следващата стъпка е осигуряване на постоянен посетителски достъп, коментира пред журналисти председателят на фондация "Проект Бузлуджа" арх. Дора Иванова. Не можем да се ангажираме с конкретна дата, но работим това да се случи в най-кратък срок и се надяваме да е още през следващата година, посочи тя. Арх. Иванова обясни, че до откриването на сградата предстои още работа. "Предстои създаването на конкретния тур и на наратив как точно ще бъде разказана историята на Бузлуджа. Предстои и създаването на система за билети и система за управление на монумента, тепърва ще бъдат назначавани и гидове, които ще бъдат обучавани", каза още тя и подчерта, че сградата вече е безопасна, премахнати са опасните отломки, а мозайките са стабилизирани. Тя допълни, че следващата голяма стъпка е изграждане на покрив и прозорци, по което екипът вече започва работа.

"Днешният ден е плод на много труд, не само на екипа на фондацията, но и на представителите на институциите, които приеха и развиха идеята, на всички международни и български експерти, за да стигнем до момента около нас безопасно да се разхождат хора", коментира арх. Дора Иванова.

Тя разказа, че се занимава с каузата "Бузлуджа" вече осма година. "За мен това е една важна социална кауза за България и това е един важен проект, който е значим не само заради самия обект", обясни архитектът. Според нея извършените дейности могат да послужат като пример как с експертна дейност и с разумен подход паметниците от близкото минало и културното наследство могат да бъдат социализирани.

Арх. Иванова каза още, че в проекта са се включили с доброволен труд стотици хора. Финансовата подкрепа е от дарители, фондация "Гети", както и от благотворителната кампания "Ти си ключът, отвори Бузлуджа", която е активна и в момента. Последното финансиране от Министерството на културата позволи изграждането на посетителските пътеки и обезопасяването на сградата, коментира тя и посочи, че до момента в проекта са инвестирани около един милион лева.

https://trip.dir.bg/novini/za-prav-pat-ot-godini-byaha-otvoreni-vratite-na-pametnika-na-vrah-buzludzha

Similar topics (4)

Powered by EzPortal